Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Kiinan aikomukset maailmalla?

Aloittaja kertsi, elokuu 29, 2019, 15:19:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Onko teillä arveluita, perusteltuja tai perustelemattomia, Kiinan aikomuksista maailmalla?

Mitä suunnitelmia Kiinalla on Euroopassa, arktisella alueella ja Grönlannissa, Suomessa, Afrikassa, Japanin suhteen, Nepalin suhteen, Etelä-Amerikassa, tai minkä tahansa maankolkan suhteen?

Huomiotani kiinnitti seuraava Hesarin uutinen: Helsingin Konfutse-instituutin johtaja pitää Kiinaan erikoistunutta laitostaan taakkana kaikille: "Pitäisi miettiä tarkasti, halutaanko tällaista"

Tuosta muistui mieleeni, kun teini-ikäisenä halusin opetella englantia paremmin ja tilasin ilmaisen kiinalaisen (aikakausi?)lehden, joka kyllä jäi melko lailla lukematta, sillä oli tylsä, ja ilmeisesti poliittista propagandaa.

Ajatus viivähti myös erään kiinalaisen Li Ziqi -nimisen ruoka- ja lifestyle-vloggarin huippukauniissa youtube-videoissa, joissa esitellään ikivanhoja kiinalaisia työtapoja maatilalla ja sen ympäristössä, keittiössä yms.. Nykyään hänellä on kaksi apulaista tuottamassa videoita. On käynyt mielessä, että maksaisikohan Kiinan valtio vloggarille ja apulaisilleen palkkaa, ovat kovin ammattitaitoisen oloisia ne videot. Ja miksi siinä tapauksessa? Propagandatarkoituksessa, mielikuvien muokkauksessa?

Noista pienistä ajatuksista sitten suurempiin ajatuksiin, geopolitiikan uuteen tulemiseen.

Afrikassa Kiina on kai ostanut paljon viljelymaata.

Hesari kirjoitti 16.12.2019
Kiina ostaa maailmaa (HS)
Malakan niemimaalle Malesiaan valmistuu kokonainen kaupunki kiinalaisella rahalla. Kiinalaiset hankkivat maata, satamia ja vaikutusvaltaa Eurooppaa myöten. Meneillään on Kiinan vuosisata, kirjoittaa HS:n tulevaisuuskirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski.
...
Forest Cityä rakennetaan kiinalaiseen makuun kiinalaisille miljonääreille.

Siksi me täällä olemmekin. Tätä voi pitää esimakuna tulevaisuudesta, Kiinan maailmasta. Kiinalainen pääoma – sekä valtiollinen että yksityinen – on alkanut muokata planeettaa näköisekseen. Infrastruktuurihanke on ihmiskunnan historian ehkä suurin.


Kannattaa tutkailla vaikuttavat kuvituskuvat infrastruktuurihankkeista (kaasuputket, öljyputket, rautatiehankkeet, meritiet) kohdassa Näin Kiina rakentaa Euraasiaan ja Afrikkaan "moderneja silkkiteitä":
...
Kiina on kasvanut supervallaksi niin poliittisesti, sotilaallisesti kuin taloudessa. Jos 1900-luku oli Yhdysvaltojen kulta-aikaa, niin nyt on alkanut Kiinan vuosi­sata. Maailmanpolitiikan mannerlaatat liikkuvat, ja tiedossa voi olla ryskettä.
...
Kiinalaisen pääoman vyöry jatkuu, ja raha on valtaa. Kiinaa onkin syytetty velkaloukkudiplomatiasta.


Kiinan kansantalous on artikkelin mukaan jo suurin, suurempi kuin EU:n ja USA:n.

Itseäni hieman kylmää ajatus kiinalaisista mahdollisista pyrkimyksistä maailmalla. Ovatko kyseessä pelkät bisnesintressit, vaiko sotilaallinen strategia? Käykö tie kohti ystävyyttä, rauhaa, harmoniaa, taloudellista yhteistyötä ja jaettua kehitystä, vai kohti jotain muuta?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Amore

Kiinan maailmanvalloitus on hyvin kokonaisvaltaista. Se on hankkinut omistukseensa mm. ulkomaisia lehtiä ja muita mediakanavia. Näiden kautta Kiina saa suoran otteen ihmisten mielen muokkaukseen. Suomessa Radio Classic on nykyisin kiinalaisessa omistuksessa. Ulkomailta hankitut mediayhtiöt ovat ensiksi kokeilualustoja, joiden avulla tutkitaan, miten paikallinen mediakenttä toimii. Tämän jälkeen voidaan sitten pyrkiä hankkimaan järeämpiä mediavaikuttajia. En ole kuunnellut Classicia, mutta en yllättyisi, jos kanavalla soitetaan erityisen paljon kiinalaisten soittajien tekemiä levytyksiä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Radio_Classic

Toinen kiinalaisten mediavaltaus on Finnkino.
Tammikuussa 2017 kiinalaisen Wanda Groupin omistama AMC ilmoitti ostavansa Finnkinon emoyhtiön Nordic Cinema Groupin pääomasijoitusyhtiö Bridgepointilta ja ruotsalaiselta mediayhtiö Bonnierilta lähes 870 miljoonalla eurolla.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Finnkino

Merkittävien ulkomaisten yhtiöiden hankinta kiinalaiseen omistukseen myös pönkittää imperiumin itsetuntoa. Kiinalaiset omistavat 45 prosenttia Volvon osakekannasta.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Volvo

All you need is Love

kertsi

^
Jos haluaa vaikuttaa toisen maan vaaleihin, olisikohan silloin hyvä keino ostaa mediataloja? Tuskin Classic FM, mutta ehkä muita.

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Amore

Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 29, 2019, 19:43:55
^
Jos haluaa vaikuttaa toisen maan vaaleihin, olisikohan silloin hyvä keino ostaa mediataloja? Tuskin Classic FM, mutta ehkä muita.

Classic on juuri tuollainen kokeilu, jonka kautta tutkitaan paikallisen mediakentän toimintaa.
All you need is Love

MrKAT

#5
Suomessa on yksi Kiinaan erikoistunut asiantuntija jota kuuntelin kerran radiossa YLE Puheelta. Hän on Nordean Tuuli Koivu. Toinen on ehkä Jyrki Kallio:

YLE PUHE: RUBEN STILLER
Kuka voittaa kauppasodassa?
Kiinan ja USA:n välille on puhjennut kauppasota, jossa molemmat osapuolet korottavat vuorollaan tulleja.
Onko Donald Trumpin aloittama kauppapolitiikka vaarallista uhkapeliä, joka vaarantaa koko maailman talouden ja turvallisuuspoliittisen tasapainon? Vai onko Trump sankari, joka ainoana maailmassa uskalsi puuttua Kiinan epäreiluihin kauppatapoihin?
Mitä seurauksia kauppasodalla on Suomelle ja Euroopalle?
Vieraina ovat Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu ja Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyrki Kallio.
- https://areena.yle.fi/1-50130781
Tuosta sain vaikutelman että koko maailma on ollut pitkään polvillaan Kiinan edessä uskaltamatta panna kunnolla hanttiin (koska kaikilla pienemmät muskelit). Trump oli eka kerran se häirikkö joka uskalsi sanoa
ääneen vastaan. Koska Kiina on epäreilu ja röyhkeä ja pahis.

YLE PUHE: POLITIIKKARADIO
Käykö kauppasodassa vähän kuin Peloponnesolaissodissa?
Trump iski tänään jälleen lisätulleja kiinalaistuotteille. Kiina vastasi vastatulleilla. Millainen on pelin henki? Mikä on näkymä?

Miltä Kiinan talousrakennelma näyttää? Millaisia riskejä, toisaalta millaisia etuja?

Sakari Sirkkasen studiovieraina ovat ekonomisti Tuuli Koivu Nordeasta sekä päästrategi Valtteri Ahti Danske Bankista.

- https://areena.yle.fi/1-4528438

Kiina kun suuttuu niin vitsit on vähissä. Pelkästään se että riippumaton Norjan rauhannobelkomitea antoi palkinnon kiinalaiselle toisinajattelijalle, pysäytti Norjanlohen ym. viennin Kiinaan seitsemäksi vuodeksi. (7 vuotta on jonkinlainen standardi Kiinalla?) Ei auttanut mitään vaikka Norjan hallitus koitti sanoa ettei sillä ole sananvaltaa.
   Jos joku ministerimme tai piispamme tai tubettajamme tms sanoo jotain ilkeää Kiinan tilanteesta joka leviää maailmalla ja valtiomiehet toistaa sen ja Kiina  suuttuu totaalisesti niin siinä saa miettiä syntyjä syviä kuinka paljon olemme valmiit maksamaan sananvapaudesta joka pysäyttää viennin 7 vuodeksi. 7*2.5 mrd € = 17.5 mrd €.

Realitätssin eli suhteellisuuden tajua: FOX on jenkeissä äärioikeistoon verrattava republikaanipuoluetta hivelevä ja demokraatteja ja tiedettä halveksuva populistinen  (melkein vale)mediakanva. Suomessa tuo FOX ei näytä yhtään tuommoiselta*. Täällä kasvihuoneilmiö ja tiede otetaan todesta FOX:ssa.
   Täten joku kiinalaisomistuskin voi olla pelkkä rahajuttu eikä ideologiajuttu.


*Voinhan mie olla vähän sinisilmäinenkin. FOX:ssa on kyllä omituisen paljon sotadokumentteja ja Hitlerin saksa-dokumentteja. Täältä ei-äärioikeistolaisesta kulmasta se näyttää harmittomalta historiaharrastukselta mutta katsooko äärioikeistomme noita dokuja kieli pitkällä heppi kovana?
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

-:)lauri

#6
Mä kävin pari vuotta sitten kiinan kielen alkeiskurssin. Ei siitä kyllä paljoa jäänyt käteen, kun ei mukamas ollu aikaa tehdä kotitehtäviä; tyyliin harjoitella sanoja ja kirjoitusmerkkejä. Kun kerta viikkoon oli oppitunti, olisi pitänyt itsenäisesti opetella mahdollisimman paljon. No ei siellä juuri kukaan muukaan noita läksyjä tehnyt, joten kurssi eteni varsin hitaasti. Mulla tietysti on nuo oppikirjat tallella, että periaatteessa voisi itsenäisesti opetella nyt kun hieman parempi käsitys, kuinka tulkita tuota oppikirjamateriaalia, mutta ei ole löytynyt riittävästi motivaatiota.

Kurssin veti pariskunta. Kiinalainen nainen ja suomalainen mies. Ainakin nainen oli Konfutse instituutista, mutta en muista oliko myös mies. Ainakin mies kuten vaimonsakin ovat olleet luomassa aktiivisesti kauppasuhteita Suomen ja Kiinan välille. En kokenut, joutuneeni propagandan uhriksi *), tai että opetus ylipäätään olisi eronnut lainkaan normaalista kielen opiskelusta.

*) ellei sitä lasketa propagandan uhriksi joutumiseksi, että opettajien taustojen perusteella voisi spekuloida, että annettiin ymmärtää, että kauppasuhteet olisivat hyvä asia.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

kertsi

Minullakin on käynyt mielessäni, että kiinaa olisi kiva opetella. Mutta aina olen päätynyt siihen, että japania olisi vielä kivempaa oppia. Enkä toistaiseksi ole oppinut kumpaakaan.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hayabusa

Kiinalaisilla on kärsivällisyyttä. Ja herra Xillä on isot taskut, joten valtion firmat pystyvät odottamaan kunnes investoinnit alkavat tuottamaan. Kvarttaalitaloudessa elävät länsiyritykset kyllästyvät nopeammin, jos raha ei ala virtaamaan oikeaan suuntaan.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 30, 2019, 11:55:23
Minullakin on käynyt mielessäni, että kiinaa olisi kiva opetella. Mutta aina olen päätynyt siihen, että japania olisi vielä kivempaa oppia. Enkä toistaiseksi ole oppinut kumpaakaan.

Rohkeasti vaan. Eka japanin kielen kurssi ja sitten kun japani on hallussa, kiinan kielen kurssi. Ainakin stadissa Helsingin aikuisopisto tarjoaa hyvän paletin kielikursseja: https://helao.fi/fi/kurssit/
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Toope

Trumpin kysymys Grönlannista johtui juuri siitä, että Kiina hamuaa arktisia varoja, siksi geopolitiikka sanelee, että arktiset valtiot pyrkivät Kiinaa siitä estämään. Kiinahan on kolonisoinut Afrikkaa suuresti, toki osin afrikkalaisiakin hyödyttäen. Se hamuaa valtaa myös arktiselta alueelta. Aika härskisti jopa.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - elokuu 29, 2019, 21:47:36
Suomessa on yksi Kiinaan erikoistunut asiantuntija jota kuuntelin kerran radiossa YLE Puheelta. Hän on Nordean Tuuli Koivu. Toinen on ehkä Jyrki Kallio:

Kiinassa asuva kaveri sanoi, että jos joku tituleeraa itseään Kiina-asiantuntijaksi, on syytä suhtautua erittäin skeptisesti sanomaan. Kiina on niin iso, monimutkainen ja monipuolinen, että sen edes jotenkuten ymmärtämiseen menee elinikä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Toope

Ei Kiinan valta-aikomuksia ole vaikea ymmärtää. Lonkeroita levitetään kaikkialle.

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - elokuu 31, 2019, 01:22:14
Kiina on niin iso, monimutkainen ja monipuolinen, että sen edes jotenkuten ymmärtämiseen menee elinikä.
Samaa voinee sanoa USA:sta, Venäjästä..
Äärioikeistolaisten tappamisesta saa nauttia viikoittain.

-:)lauri

#14
^ ohje sopii käytännössä kaikkiin maihin. Ei taida olla jotain yksittäistä asiaa, joka kuvastaisi yhtään yksittäistä maata, ellei kyse ole jotain todella vähän maasta kertovaa kuten esimerkiksi sen maantieteellinen sijainti. No ehkä noita on rajallinen määrä muitakin tai rajallisissa kategorioissa muitakin vastaavia pysyviä yksittäisiä maata kuvaavia ominaisuuksia, mutta esimerkiksi ihmisiä taikka kulttuuria on täysin mahdoton niputtaa yksittäisen nimittäjän alle.

..Tai ei se tietysti mahdotonta ole. Mitä yksinkertaisempi joku on, sitä helpommin se niputtaminen yksittäisten nimittäjien alle häneltä onnistuu.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.