Onko teillä arveluita, perusteltuja tai perustelemattomia, Kiinan aikomuksista maailmalla?
Mitä suunnitelmia Kiinalla on Euroopassa, arktisella alueella ja Grönlannissa, Suomessa, Afrikassa, Japanin suhteen, Nepalin suhteen, Etelä-Amerikassa, tai minkä tahansa maankolkan suhteen?
Huomiotani kiinnitti seuraava Hesarin uutinen:
Helsingin Konfutse-instituutin johtaja pitää Kiinaan erikoistunutta laitostaan taakkana kaikille: ”Pitäisi miettiä tarkasti, halutaanko tällaista”Tuosta muistui mieleeni, kun teini-ikäisenä halusin opetella englantia paremmin ja tilasin ilmaisen kiinalaisen (aikakausi?)lehden, joka kyllä jäi melko lailla lukematta, sillä oli tylsä, ja ilmeisesti poliittista propagandaa.
Ajatus viivähti myös erään kiinalaisen Li Ziqi -nimisen ruoka- ja lifestyle-vloggarin huippukauniissa
youtube-videoissa, joissa esitellään ikivanhoja kiinalaisia työtapoja maatilalla ja sen ympäristössä, keittiössä yms.. Nykyään hänellä on kaksi apulaista tuottamassa videoita. On käynyt mielessä, että maksaisikohan Kiinan valtio vloggarille ja apulaisilleen palkkaa, ovat kovin ammattitaitoisen oloisia ne videot. Ja miksi siinä tapauksessa? Propagandatarkoituksessa, mielikuvien muokkauksessa?
Noista pienistä ajatuksista sitten suurempiin ajatuksiin, geopolitiikan uuteen tulemiseen.
Afrikassa Kiina on kai ostanut paljon viljelymaata.
Hesari kirjoitti 16.12.2019
Kiina ostaa maailmaa (HS)
Malakan niemimaalle Malesiaan valmistuu kokonainen kaupunki kiinalaisella rahalla. Kiinalaiset hankkivat maata, satamia ja vaikutusvaltaa Eurooppaa myöten. Meneillään on Kiinan vuosisata, kirjoittaa HS:n tulevaisuuskirjeenvaihtaja Heikki Aittokoski....
Forest Cityä rakennetaan kiinalaiseen makuun kiinalaisille miljonääreille.
Siksi me täällä olemmekin. Tätä voi pitää esimakuna tulevaisuudesta, Kiinan maailmasta. Kiinalainen pääoma – sekä valtiollinen että yksityinen – on alkanut muokata planeettaa näköisekseen. Infrastruktuurihanke on ihmiskunnan historian ehkä suurin.Kannattaa tutkailla vaikuttavat kuvituskuvat infrastruktuurihankkeista (kaasuputket, öljyputket, rautatiehankkeet, meritiet) kohdassa
Näin Kiina rakentaa Euraasiaan ja Afrikkaan ”moderneja silkkiteitä”:
...
Kiina on kasvanut supervallaksi niin poliittisesti, sotilaallisesti kuin taloudessa. Jos 1900-luku oli Yhdysvaltojen kulta-aikaa, niin nyt on alkanut Kiinan vuosisata. Maailmanpolitiikan mannerlaatat liikkuvat, ja tiedossa voi olla ryskettä.
...
Kiinalaisen pääoman vyöry jatkuu, ja raha on valtaa. Kiinaa onkin syytetty velkaloukkudiplomatiasta.
Kiinan kansantalous on artikkelin mukaan jo suurin, suurempi kuin EU:n ja USA:n.
Itseäni hieman kylmää ajatus kiinalaisista mahdollisista pyrkimyksistä maailmalla. Ovatko kyseessä pelkät bisnesintressit, vaiko sotilaallinen strategia? Käykö tie kohti ystävyyttä, rauhaa, harmoniaa, taloudellista yhteistyötä ja jaettua kehitystä, vai kohti jotain muuta?