Kirjoittaja Aihe: Viestintä / kommunikaatio  (Luettu 400 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Juha

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2037
Viestintä / kommunikaatio
« : Syyskuu 03, 2019, 11:48:20 »

Jos keskusteluissa painottuu jokin löytäminen, valaistuminen, kasvu, oppiminen, ... siis uuden / vaihtoehtoisen osuus, niin tulisi melkein harrastaa enemmän töksäyttelytyyppistä kirjoittelua, joka ei olisi niin perinteisen hienovaraista, ja pyrkisi asettumaan seesteisesti meneilläänolevaan keskusteluun.

Reaalitilanteissa aiheita ei voi tuoda käsittelyyn, jos jotain on parhaillaa menossa, sillä meneilläänoleva rikkoutuu. Foorumilla taas mitään ei välttämättä mene rikki, ja jos menee, se on tekijän valinta, eli tilausta on.

Foorumilla enemmän voi mennä rikki oman kontribuutiorikkauden vaikutus, siis tuotantopuoli, sisältö, jokin substanssityyppinen, näin siis itseä ajatellen, sekä muita, samoista arvoista eläviä.

Vaikuttaa, ettei tilanteenmukaisuus ole näissä helposti toteutuva, vaan samalla mennään, oli fiksua tai ei. Sama sitten olisi sitä fiksua, tilanteenmukaista. Päälaellaan näyttäs olevan, onko?

Usein taantumuksellisuus, menneisyyteen jämähtäminen, ... on jotain kielteistä. Toisaalta odotukset yleensä kohdistuvat aiemman vaalimiseen, ja siis tosiaan tietynlaiseen automaattisuhtautumiseen. Jonkin verran tässä on dilemmaa, sillä kumpikin puoli tosiaan on olemassa, ja samalla myös todella tärkeä, ja silti vastakkaisen oloinen, toisilleen.

Poissa Juha

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2037
Vs: Viestintä / kommunikaatio
« Vastaus #1 : Lokakuu 15, 2019, 08:24:49 »

Tämä aihe on ollut varsin "kommunikoiva". Ei mitä. Meinasin jatkaa, samalla idealla.

Joskus on ollut tapana pitää henkilökohtaisia blogeja. Edelleen on joillakin käytössä. Voisin ajatella tämän laajentamista. On ollut mielessä jo kauan.

Henkilökohtainen blogi on jotain, mutta henkilökohtainen foorumi on jo aika lailla toista. Kommunikaatio perusasiat tapahtuvat mielestäni yksilössäkin. Tätä ei tulisi vähätellä. Miten asian selittää merkitykselliseksi, onnistuen, on eri asia. En osaa, tosin arvelen tästä jotain.

Ainakin alkuun voi viitata erilaisiin aiheketjuihin, joihin jatkuvasti palata, jos sopivaa ajatuksentynkää. Tavan blogissa heitellään sitä sun tätä, jonnekkin aikajanalle, kuten vaikka Facesssa. Ei tämä ihan jatkuvaan rakenteluun viittaa. Pitkäjänteisyys puuttuu. Tiedolliseen tasoon tulisi myös suhtautua kunnioittavasti, siis myös sen henkilölähtöihin, yhteisemmästä puhumattakaan.

Poissa Juha

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2037
Vs: Viestintä / kommunikaatio
« Vastaus #2 : Maaliskuu 19, 2020, 17:10:26 »

Katri Saarikivi

Kirjoittaja tutkii oppimisen, empatian ja vuorovaikutuksen aivoperustaa. Hän haluaa ymmärtää paremmin, ei olla oikeassa.


https://yle.fi/uutiset/3-11263453


Edellinen korona-aiheen lopusta, artikkelin kirjoittajasta.

Oikeassaoleminen viittaa vahvaan varteenotettavuuteen, tosin varteenottavuus jos syntyy oikeassaolemisesta, niin tarkastelukulma täytyy fiksata tietyksi. Oikeassaoleminen ei välttämättä ole varteenotettavaa, tai ehdottomasti huomioitavaa, jonka edessä muu karsiutuu, automaattisesti.

Voi siis tietää oikein, vaikka esim täysin toisarvoisista seikoista, jolloin oikeassaoleminen, ja siihen pyrkiminen, voi muuttua esim naurettavaksi, tai viitata sekoiluun, kaikesta oikeellisuudesta huolimatta.

Kun oikeassaolemisen mielikuva syntyy varteenotettavuuden yhteydessä, tarkoittaa se käytännössä ehdottomuutta. Sekin voi olla ehdottomasti kaivattua, jos vastaanottajille mieluista. Käytännössä tuo yhdisteläm on usein riskaabeli, tosin nuo kaksi sanaa voisi ehkä olla toisin valittuna. Varteenotettavuuden voisi korvata vaikutusvallalla, joka yksinomaisenakin riittää, ilman oikeassaolemista, jos oikeassaolemista on riittävästi olemassa, tai sensuuntaista.

Median, tai muun superiorisen aiheuttama, potentiaalinen hässäkkä, perustuu minusta tuohon. Asia tiedetään auktoriteettien yhteydessä, vaikka sanana auktoriteetti on tässä hiukan sopimaton, sillä sen voi ajatella turvaavavaikutteisena.

Osassa mediassa tiivistyy viesti varteenotettavilta ilmaisijoilta. Toisaalta viesteihin taitaa liittyä median asema, sekä enemmistövoima. Kokonaisuus viittaa käytännössä valtaan. Tiede on myös ollut paljon tätä, tosin enemmistöä ei ole aina tarvittu, pikemminkin sen heikentävän vaikutuksen takia.

Maininta on vähän hassu. Miten tuon voi ottaa? Jos kirjoittaja jokin tietty, niin häneen voi ehkä luottaa, että on vuorovaikutusorjentoitunut. Mitä se vaikuttaa itse mediaan, josta ilmaisuja tulee, muunkinlaisena?
« Viimeksi muokattu: Maaliskuu 19, 2020, 17:12:39 kirjoittanut Juha »

Poissa Amore

 • Konkari
 • ***
 • Viestejä: 973
 • Totuuden kuvastin
Vs: Viestintä / kommunikaatio
« Vastaus #3 : Heinäkuu 29, 2020, 00:58:25 »
Ihmettelen useinkin kuvallisen viestinnän heikkoa tasoa eri medioissa. En tarkoita nyt välttämättä sitä, että yksittäiset kuvat olisivat heikkolaatuisia, vaikka niitäkin tietysti paljon näkee, vaan sitä, että kuvien käytön syyt eivät mielestäni vaikuta perustelluilta. Siis kuvatoimituksen osaamattomuus harmittaa. Kuten vaikkapa tässä Ylen artikkelissa

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/05/21/jatkuva-kilpailu-ja-tukahdetut-tunteet-sairastuttavat-meidat-vika-on

Mihin tarvitaan saman äijän kuva yhdessä artikkelissa peräti 5 kertaa? 1: Äijän naama - okei, kiva tietää minkä näköinen tyyppi puhuu. Kuva antaa informaatiota, esim. ihmisen iän, suunnilleen. Toinen kuva: äijä istuu portailla. Ehkä tällä halutaan korostaa, että jutun henkilö on rento tyyppi. Portailla istuskelu on epämuodollista. Sopii artikkelin aiheeseen. Kolmannessa kuvassa äijä nojaa kaiteeseen, taustalla hieman graffitia. Ehkä graffiti vihjaa äijän rohkeudesta kun hän aikoinaan teki uravaihdoksen? Graffiti on kyllä aika varovaista tässä ja jäänee useimmilta huomaamatta, siis merkityksettömäksi. Neljännessä kuvassa on ällöromanttisia tuoleja, joista yhdellä äijä istuu. Edessä kukkaistutus. Voi paska, ihan turha kuva. Ja lopuksi uudestaan äijän naama. Yksi kuva olisi riittänyt.
All you need is Love

Poissa a4

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3034
Vs: Viestintä / kommunikaatio
« Vastaus #4 : Heinäkuu 29, 2020, 07:44:17 »
^
Heh. Kuvat ehkä viestivät että nyt on kyse henkilökuvasta. Ja ihmisestä aiheena. Neljäs kuva kuvasi selvästi kuinka kaveri on jumissa Suomessa. Ja viides rohkeuteensa tyytyväistä kaveria.
Kiitos mielenkiintoisesta linkistä. Haiskahtaa mullistavalta ruohonjuuritason työltä. Ei toki ainoalta laatuaan.

Printtimediassa kuvilla saa täytettyä lehteä jos uutisista on pulaa. :)
Nettimediassa pitkää tekstiä voi kuvilla pätkiä keskittymiskyvyttömille tai visuaalisesti suuntautuneille lukijoille. :)
« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 29, 2020, 16:40:54 kirjoittanut a4 »