Tuo Hipin työ kuulostaa jotenkin mielenkiintoiselta, vaikka se painottunee arvatenkin tuonne tekniikan puolelle.. Ehkä minäkin olisin jonkinlaisella toisella kausaaliketjulla sieltä voinut löytää itselleni jotain sopivampaa, kuin mitä ne vuodet tein. Mitähän se Hippi tekee..?
Kun veljeni toi Cobol-kurssiltaan ensimmäisen harjoitusojelmansa käännöslistan kotiin ja elvisteli sillä. Pyysin häntä selittämään asiaa ja hetken päästä oivalsin, mistä on kysymys ja jopa ymmärsin ohjelman toimintalogiikan koodista. Tuo oli hetki, jolloin kipinä syttyi.
Ensimmäisen työpaikkani työnä oli ohjelmien testaus, jota pidettiin "naisten ATK-työnä tallennuksen ohella". Siinä kuitenkin onnistui saamaan perusosaamista, josta oli hyötyä seuraavaa työpaikkaa hakiessani.
Aluksi ohjelmointi tuolloin oli hyvin pitkälti yksinäistä nyhertämistä, joka sopi minulle mainiosti. Aikaa myöten työ muuttui enemmän yhteistyötaitoja vaativiksi projekteiksi ja tehtäväkuva muuttui laajemmaksi sisältäen toteutuksen teknistä suunnittelua ja määrittelyä. Viimeksi mainittu vaati sitten jo laajaa substanssiosaamista ja yhteistyökykyä useiden eri osapuolten suuntiin. Kaikki tuo aikana, jolloin työvälineet ja toiminnallinen ympäristö muuttui kaiken aikaa.
Tuosa nyt pitkähkö työurani pähkinänkuoressa. Jatkuva muutos on edellyttänyt myös paitsi osaamisen kehittämistä, myö itsensä kehittämistä ja jonkinlaista rajojen venyttämistä niin, että introvertistä perfektionististä kasvoi muiden kanssa toimeen tuleva ihminen.
Varmaan aika monella vanhan koulukunnan ihmisellä on takanaan hyvin samanlainen muutoskehitys. Nykyinen nörttisukupuoli kasvaa jo alusta alkaen yhteistyökykyiseksi koulun työskentelytapojen muututtua sitä tukevaksi.
Ihmettelen muuten sitä kohkaamista, että tyttöjä pitää saada koodaamaan ja alaa edelleen pidetään miesvaltaisena. Minulle ala on näyttäytynyt 50/50 suhtena sukupuolten välillä. Tietoliikennepuoli tosin on enemmän miesvaltainen.