Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Viherpeukalointia kotona ja puutarhassa

Aloittaja Hippi, tammikuu 07, 2019, 20:00:55

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hayabusa

^Menee kokkausketjun puolelle, mutta: miten sipulia voi jäädä yli ruuanlaitossa? Eihän sipulia voi koskaan olla liikaa.  :D

Mutta säilytyksestä vielä. Sipulista haihtuu jotain kaasua, josta muut kasvikset eivät pidä. Sipuli siis pilaa lähikontaktissa muita kasviksia. Ainakin peruna ja tomaatti ovat sipulille herkkiä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

Suunnilleen kuukauden on ne pihalla kesän viettäneet tomaatit ja chilit olleet parvekkeella. Eipä mennyt kamalan kauan siihen, että ensimmäiset ötökät ilmestyivät chiliin. Onneksi olivat kuitenkin sen verran kranttuja, että vain Long Slim maistui ötököille, sillä siinä oli muutenkin vähiten satoa ja hedelmät olivat jo hyvää kyytiä kypsymässä, joten sain ne talteen vielä ennen kuin emokasvin heitin pois.

Keltaista Habaneroa on kaksi erittäin tuotteliasta kasvia tuottamassa vielä ja satoa tulee kyllä yhden ihmisen käyttöön liikaakin. Pakastan nuo viipaloituna, koska kokonaista vauvan nyrkin kokoista Habaneroa ei pysty yhteen ruokaan laittamaan. Viipaleista saa aina otettua sopivan määrän kätevästi.

Tomaateista tulee jatkuvasti syötävää niin, että en ole pian kuukauteen kaupasta tuonut tomaattia. Punaisia kirsikkatomaatteja käyn napsimassa suoraan suuhuni aina muutaman kerrallaan. Pari pensasta kypsyttää aika sopivasti, että niitä löytyy aina kun tekee mieli napostella. Kolmessa keltaisessa tomaatissa näyttäisi olevan kahta eri laatua. Joista yksi on selvästi tummempilehtinen ja rotevakasvuisempi, mutta ei kuitenkaan 1,5 metriä suurempi. Kaksi on heleän vaalealehtisiä ja hyvin kompakteja. Pieni ero on maussakin, mutta en koskaan muista panna merkille kumpi oli se miedompi.

Joillakin on niin herkkä suu, että ei voi tavallista tomaattia syödä, kun alkaa suuta korventaa. Ilmeisesti hapokkuus sen tekee. Ainakaan allergiaa ei esim. tyttärelläni ole. Keltainen tomaatti on selvästi miedompi eikä lainkaan kirpakka suussa. Se on myös rakenteeltaan pehmeämpi ja kuori on ohut. Varmaan sen vuoksi kaupassakin keltainen tomaatti on kallista, silloin kun sitä yleensä on saatavilla. Ei kestä kuljetusta kovin hyvin. Nämä minun keltaiset ovat pienehkön tavallisen tomaatin kokoisia, eli selvästi isompia kuin kirsikka- tai luumutomaatit. Keltainen tomaatti sopii luultavasti myös herkkäsuiselle :)

Noita keltaisia nyt tulee niin, että alkaa olla välillä vaikea syödä niin paljon kuin niitä kypsyy.

Pian varmaan pitää kuitenkin lopettaa noiden satokausi vaikka väkisin, sillä pian yöt alkaa olla niin kylmiä, että parvekkeen oven haluaisi jo laittaa kiinni. Ehkä parisen viikkoa vielä ja sitten riittää. Chilit voi ottaa sisään loppuajaksi ja tomaateista kerätä raakileet sisälle kypsymään ja itse kasvit sitten pois.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Vinkiksi, jos joku kaipaa rauhallisen hetken kauneuden äärelle, niin Viherpajan japanilainen puutarha on oiva paikka tähän tarkoitukseen. Syksy on sinnekin tulossa. Muutaman kerran vuodessa käyn tuolla ihan ilman mitään ostotarkoitusta vain katsomassa, mitä japanilaiselle puutarkalle kuuluu. Viimeksi, kun kävin, niin ennen japanilaista puutarhaa oli oli muutakin katseltavaa. Tosin taiteen tasosta en osaa sanoa oliko toritaidetta vai mitä, mutta ainakin seuranani olleet naapurin pojat olivat niistä ihastuksissaan.



Lisää kuvia löytyy Viherpajan FB-sivuita, josta löytyy myös aukioloajat ja osoitteet yms. kiinnostuneille.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

Lähinnä selkää suojellakseni juuri ollut harrastanut puutarhan pienellä pottumaalla kitkentää, rehotti rikkaruohojen seassa. Palkinnoksi "laiskuudestani" keräsin ennätysmäisen sadon, erityisesti siitä saralta missä en edes huomannut että on pottuja ennenkuin tarkistin taskualmanakan takasivulle tekmästäni kartasta että mullahan on vielä 1 penkki nostamatta! Paras sato siitä. Onneksi vain muutamassa potussa oli kuin madon tekemiä reikiä, mutta taisipa ollakin rikkaruohojen juuria jotka tunkeutu pottuin läpi! :D  Tämä ei kannusta kitkemishommiin ensi kerralla.


Missä perussuomalainen törttöilemässä, siellä Jokisipilä puolustelemassa.
                    - Vanha turkulainen sananlasku (by Antti Gronow)

Hippi

Kuluneella viikolla keräsin parvekkeelta kaikki tomaatinraakileet kippoon ja itse kasvit pistin pois. Nyt on keittiön työpöydällä tomaattikypsyttämö, jossa yhdessä astiassa on noin litra vihreitä raakileita, enimmäkseen kirsikkatomaattia. Toisessa kipossa on värinvaihtovaiheessa olevia ja kolmannessa punaisia. Viimeksi mainitut napsin suuhun. Päivittäin kurkkaan noita ja vaihdan oikeaan kippoon.

Parvekkeella on edelleen kaksi keltaisia Habaneroja tuottavaa kasvia. Toisessa kasvissa satokausi on päättymässä ja siinä on enää vajaa kymmenen raakiletta, mutta toisessa on vielä runsaasti hedelmää tulossa. Muutaman päivän välein noista saa aina muutaman otettua kypsänä talteen.

FB:n muistoissa on nyt viikon sisään ollut useana vuotena merkintä satokauden päättymisestä ja parvekkeen saattamisesta talvikuntoon niin, että oven on voinut sen jälkeen pitää kiinni edes yöaikaan. Eli aika tarkkaan viikon tai parin sisään on säät viilentyneet niin paljon, ettei ole enää hyödyttänyt noita parvekkeella pitää. Usein olen viimeiset chilit siirtänyt sisälle, jos vielä on kunnollista hedelmää ollut tulossa.


Bougainvilleatkin on vielä parvekkeella. Ne pääsi kasvamaan aika pitkiksi rimpuloiksi. Minulla on siis köynnöstävät versio ei puumainen. Tai en ole ihan varma onko se yksi ja sama kasvi, mutta kasvatuksen eri vaiheessa vain. Miten noiden pätkäisemistä, kun otan ne sisään, kun muuten tulee sijoitusvaikeuksia. Saapa nähdä miten talvehtiminen tänä vuonna onnistuu. Viime talvena vain keltainen selvisi hengissä ja se onkin nyt oikein uhkea, mutta punaiset kaksi taisin kastella kuoliaaksi tai olivat liian pimeässä. Nyt pitää tuota punaista yrittää jotenkin virkistää, sillä se on jo nyt aika resuisessa kunnossa, joten ihme, jos selviää talvesta.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Lankesin taas kerran, kun kävin eilen ruokakaupassa. Lienen kertonut, että kierrän Prismassa aina sisääntulon vieressä olevan viherkasviosaston ihan vain tarkistaakseni mitä siellä on. Edellisellä käyntikerralla minulla oli jo ruukku kädessä, mutta laitoin sen takaisin muistane, että tilaa ei ole enää uusille kaunokaisille. Eilen sitten en voinut enää vastustaa samaa kasvia, kun hinta oli pudonnut 30% eikä se alun perinkään kallis ollut.

Minulle on aikaisemmin ollut isoliuska-aralia minikasvina, mutta sen sain aika nopeasti kuolemaan. En osannut netistä etsiä, mikä kasvi oli kyseessä ja näppituntumalla hoidettuna meni pieleen. Nyt ostamani on noin 20cm korkea mullan pinnasta katsottuna ja oikein tuuhean oloinen kasvi.

     

Tuossa nyt pari kuvaa netistä, jossa näkyy kauniit lehdet vähän paremmin. Oikeanpuoleinen kuva on varmaan aika vanhasta yksilöstä, kun tuon sanotaan olevan hidaskasvuinen. Tuo näyttää sopivan myös bonsaiksi sopivalta juuri hidaskasvuisuutensa vuoksi. Joitain kuvia on myös erikoiseen muotoon leikatuista kasveista.

Mutta nyt selvisi se, mikä meni pieleen minikasvini kanssa. Kastelu on tarkkaa puuhaa, sillä multapaakku ei saisi kokonaan kuivua, mutta kastelun on oltava maltillista, sillä märkyyttä kasvi ei siedä. Kasvi viihtyy lämpöisessä ja kosteassa, valoisassa mutta ei aurinkoisessa paikassa. Tuosta nyt tulee mieleen, että joku ikkunallinen luksuskylpyhuone voisi olla hyvä paikka. Löytämieni hoito-ohjeiden mukaan kyse on kohtalaisen krantusta kasvista, joka ei välttämättä ole suomalaisessa kerrostaloasunnossa ihan omimmassa elinympäristössään.

Ihmettelin myös kasvin nimeä isoliuska-aralia, sillä tavallisella huonearalialla on paljon isommat liuskaiset lehdet. Tämäkin selittyi nettilöydöksellä, jossa mainittiin, että kasvihuoneessa isoliuska-aralia kasvaa niin isoksi, ettei sitä tunnista samaksi kasviksi, koska lehdet ovat jättimäisiä, lehdyköiden hammaslaitaisuus katoaa ja niiden leveys voi olla 5-7 cm. Eli tuon nyt voi tulkita niin, että vaikka kasvin saisi elämään pitkään ja vanhaksi, niin asunnon elinolosuhteet ovat niin surkeat, että kasvista ei tule samaan tapaan rehevää kuin kasvihuoneessa.

Saapa nähdä, miten pitkään tällä kertaa onnistun, kun nyt on oikeanlaiset hoito-ohjeet sentään luettu. Eri juttu on, maltanko olla kastelematta liikaa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

ROOSTER

Aralian lehti näyttää muistuttavan NATO-piikkilankaa...

 

Anteeksi, taitaa ajatukset harhailla nykyään liikaa sotimisissa. Kunpa vain useammat harrastaisivat viherpeukalointia...se rauhoittaa...
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

Nyt on satokausi virallisesti päättynyt. Otin viime yöksi loput kaksi chilikasvia sisälle ja laitoin parvekkeen oven kiinni. Parvekkeella alkoi olla jo niin kylmä, että epäilin selviävätkö kasvit enää sisältä virtaavalla lämmöllä. Ensin ajatuksen oli saada kypsytettyä loputkin hedelmät sisällä, mutta eipä niille ollut oikein kunnolla tilaa ja valoa, joten päädyin lopulliseen ratkaisuun.

Napsin hedelmät kippoon ja pätkin emokasvit jätesäkkiin. Chilejä oli yllättävän paljon, melkein litran verran, tuuhean lehvästön piilossa ja väriskaala vaihtelin melkein kypsän keltaisesta syvän vihreään. Chilifoorumin mukaan noiden kypsyttäminen onnistuu kyllä irrotettunakin, mutta ei ehkä ihan sataprosenttisesti. Ne kannattaa pitää peitettynä niin, että haihtuminen on vähäisempää, jotta eivät nahistu.


Pian alkaakin sitten uuden satokauden siementen valinta ja kylväminen. Onneksi minulla on nyt tiedossa paikka, johon voin keväällä dumpata kaikki ylimääräiset, joten ei ole huolta, jos tulee taas liian hyvin taimia :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

^
Chilien kypsyttely sujuikin yllättävän hyvin ja sain suurimman osan niistä kippoon otetuista kypsäksi. Laitoin ne lautaselle, jonka yli vedin kaupan hedelmäpussin, jotta eivät nahistuisi. Osahan niistä oli enää "viittä vaille" kypsiä keltaisia ja skaalan toinen pää oli syvän vihreitä. Noukin niitä pakkaseen sitä mukaa, kun olivat siihen valmiita. Nyt viimeiset alkaa olla niin nahistuneita, että ei ne tuosta enää miksikään muutu, joten ne taidan nyt laittaa pois. Noita tuli nyt niin paljon, että varmaan on aineenvaihdunnan vauhdittajaa loppuelämäksi, kun laskee mukaan pakastimessa jo olevat vuosikertachilit :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Miten käsittelet chilit ennen pakastamista, vai kokonaisenako laitat?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

^

Keskivahvat esim. Aji cristal, joka on maultaan monikäyttöinen ja on oma suosikkini, kun sitä ei voi laittaa liikaa kovinkaan helposti, laitan kokonaisena. Tuollaisen voi myös käyttää kokonaisena johonkin wokkivihanneksiin tai kastikkeeseen. Tätä miedompia en edes käytä tai jos tarvitsen, niin kaupasta saa.

Tuota tulisemmat esim. tämän kesän Habanerot pistän puolikkaiksi tai isoimmat jopa neljään osaan. Pussista on sitten helppo ottaa juuri sen kokoiset palat kuin tarvitsen.

Kokonaisena pakastamisesta on se etu, että ne eivät kuivu pidemmänkään ajan kuluessa. Periaatteessa nuo vahvemmatkin voisi laittaa kokonaisena ja halkaista sen nopeasti käyttöön ottaessa, sillä veitsi puree noihin kyllä hyvin ihan suoraan pakastimesta otettunakin. Sen toisen puolikkaan voisi sitten palauttaa pakkaseen. Mutta minusta tuo valmiiksi pilkkominen on kätevämpää.

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

ROOSTER

Ilmeisesti chilikasvit ovat herkkiä vanhenemaan. Eräskin kasvi tunki aivan hirveästi maittavia hedelmiään ja seuraavana vuonna odotukset olivat korkealla mutta mitään ei enää tapahtunut. Vai menikö jotain pieleen...

Tykkään tulisesta kepabista ja muistan useita vuosia sitten sattuneen hassun tapauksen edelleen. Pyysin lähes kielitaidottomalta tarjoilijalta tulisen annoksen. Hän varmisteli asiaa kysymällä jtnkin: tuuline? Johon hyvinkin nälkäisenä ja malttamattomana tietysti ärähdin turhan voimakkaasti: TULINENtulinen...Tilaukseni syöminen oli ns. työn takana. Mutta oli kyllä tulinen.  ;D

En ole päässyt katsomaan miten yleensä tekevät tulisempia kastikkeita mutta pahaa pelkään, että lisäävät vain chilijauhetta, ei tuoreita hedelmiä, tarvittavan vahvuuden saamiseksi. Se selittäisi miksi joskus saa luokattoman huonoa, metallinmakuista kastiketta. Suuremmissa syöttölöissä voi toki olla kahta eri kastikevoimakkuuttakin, eri sekoitussuhteilla saadaan aikaiseksi kaikkia oktaanilukuja.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

^
Yhden kerran olen edes yrittänyt viihdyttää chiliä yli pimeän talven. En onnistunut. Senpä vuoksi olen joka satokaudelle aloittanut homman siemenistä, joko puutarhaliikkeestä pussissa hankituista tai sitten olen ostanut ruokakaupasta chilin, joka näyttää mielenkiintoiselta.

Asiantuntijat varmaan osaavat vastata kysymykseen, onko chilin tarkoituskaan olla hedelmällinen useamman vuoden. Niitä asiantuntijoita löytyy täältä. Tuota olen vain lueskellut joskus vähän sieltä täältä, mutta keskittyminen ei ole tarkempaan perehtymiseen riittänyt.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

YT:ssä on hauskoja videoita viherpeukaloille. Niitä on tullut tarjolle etusivulle jännästi, ensin tuli useita Bougainvillean hoidosta, kukittamisesta ja jopa, miten saa monivärisen kasvin istuttamalla oksia eri värisistä kasveista. Nuo jossain vaiheessa lopahtivat ja alkoi tulla videoita nuutuneen ja lähes kuolleen orkidean elvyttämisestä, kukittamisesta ja jopa orkidean monistamisesta. Tänään ilmestyi sitten käsittelyyn viirivehka. En tiedä, mistä YT keksii noita minulle tarjota. Viirivehkaa en ainakaan muista hakeneeni koskaan netistä, mutta orkideaa ja bougainvilleaa olen hakenut ja niistä olen kyllä kirjoitellutkin.

Banaani on ollut taikakeino juurruttamisessa ja muistaakseni myös kiiviä on käytetty. Nyt on viirivehkan kukittamiseen tarjolla porkkanamehu ja sen sanotaan toimivan kyllä muihinkin ja sitä voi käyttää muiden tuollaisten luomulannoitteiden ohessa.

Kurkuma puolestaan on kasvien puhdistukseen käytetty aine (teelusikallinen sekoitettuna puoleen litraan vettä jonka jälkeen seos siivilöidään). Nuutuneen orkidean huonot juuret leikataan pois ja kaikki maa-aines yms töhnä irrotellaan ja kantaosa upotetaan liuokseen hetkeksi, niin bakteerit ja sienet kuolevat. Liuoksella pyyhitään myös lehdet. Ja jos lehdestä on leikattu huonoksi mennyt osa pois, niin leikkauspintaan tupsutetaan kurkumajauhetta, jotta siihen ei pääse taudinaiheuttajia.

Tässä nyt opetetaan viirivehkan lannoitusta. Itselläni on tuubissa konetekstitys päällä ja se tuottaa kyllä aika riemastuttavia tuloksia joskus, mutta kyllähän asiasta selvän saa ihmeen hyvin siitä huolimatta.



"Vain 1 KUPI saa niin monet kukat räjähtämään (katso hämmästyttävä tulos)"
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

ROOSTER

Näin kevään tullessa, on taas puutarhavinkkien aika.

Lainaus käyttäjältä: https://www.meillakotona.fi/artikkelit/no-dig-puutarhaLopeta sinäkin jo turha kaivaminen – "No dig -puutarhassa on ainakin 70 prosenttia vähemmän rikkakasveja", väittää hortonomi Adrian Evans
Maa voi paremmin, kun emme häiritse sen ravintoverkoston toimintaa kaivamalla. Työtaakka puutarhassa vähenee ja turvepohjaiset mullat voi jättää kauppaan, sanoo tutkija ja hortonomi Adrian Evans.

Kannattaa siis kiinnittää suurin huomio kompostoriin ja sen pärjäämiseen, sieltä voi sitten levittää hyvinvointia myös ympäristöön.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS