Kirjoittaja Aihe: Viherpeukalointia kotona ja puutarhassa  (Luettu 36656 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Hippi

  • Ikijäärä
  • *****
  • Viestejä: 10875
  • crazy cat lady
Vs: Viherpeukalointia kotona ja puutarhassa
« Vastaus #345 : Syyskuu 05, 2023, 12:28:38 »
Kuun vaihteessa oli FB-muisteloissa vuosi sitten ollut merkintä, että olin tuonut ulkokasvatuksessa olleet chilit ja tomaatit parvekkeelle loppukypsyttelyä varten. Ilmeisesti vuosi sitten näihin aikoihin on ollut jo kylmiä öitä, kun minulle jäi mielikuva, että olisin vasta syyskuun lopussa siirron tehnyt. Nyt tänä vuonna näyttää siltä, että ainakin vielä pari viikkoa noita voisi pitää ulkona.

Tähän mennessä olen noukkinut reilun puoli litraa chilejä (Aji Cristal ja Long Slim) osaksi suoraan käyttöön ja loput pakkaseen. Ne kypsyvät vähitellen, joten muutaman päivän välien sieltä aina jotain saa. Lisää noita on tulossa melkoinen määrä kuten myös Hanaeroa. Lemon Dropissa näyttää olevan myös jokunen hedelmä tekeillä. Sen piti olla runsassatoinen, mutta kasvin elämäntaipaleen alku oli niin takkuinen, että luulin jo ettei se hengissä selviä. Lisäksi se vaikuttaa aika hitaalta verrattuna moneen muuhun lajikkeeseen. Jos nyt muutaman saisi maistiaiseksi, niin kiva olisi

Tomaattia on myös ulkona ja niitä en parvekkeelle ole tuomassa, sillä ne on kasvaneet niin pitkiksi roippeiksi, että siirtäminen on mahdotonta. Niistäkin on jo jonkun verran yksittäisiä kypsynyt syötäväksi ja kun kylmät ilmat tulee, niin noukin raakileet sisällä kypsytettäväksi ja kasvit jätän luonnon kiertokulkuun tekemään matkaa.

Parvekkeella on ennestään jo pari pensastomaattia ja yksi iso roikale kolmen Bougainvillean kaverina, joten kun sinne vielä tuon viisi vai kuusiko niitä chilejä on, niin ahdasta tulee. Joka vuotinen päätös "en laita montaakaan, ihan pari vaan" on toteutunut samalla tavalla kuin niin monena edeltävänäkin vuotena.

Mutta ensikeväälle en kyllä laita noin paljon, että niiden kanssa olen taas pulassa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Poissa Hippi

  • Ikijäärä
  • *****
  • Viestejä: 10875
  • crazy cat lady
Vs: Viherpeukalointia kotona ja puutarhassa
« Vastaus #346 : Syyskuu 24, 2023, 13:03:45 »
Teurastin parvekkeella olleet tomaatit. Keräsin raakileita ehkä parin kilon edestä, vaikka pienimmät jätin ottamatta. Vähän harmittaa, että ne nyt jo piti laittaa menemään, mutta sen verran oli tullut ötöiköitä, että ei ne kovin pitkään olisi säilyneet eikä niitä nyt millään olisi voinut putsatakaan. Näin sain kuitenkin tilaa siltä varalta, että pihalta tuon vielä chilit kypsyttelemään loppusatoa parvekkeelle. Ainakin yhden sato on niin alkuvaiheessa, että sen tuon, mutta voi olla, että muut tyhjenevät jo tässä parin viikon aikana, jos sää pysyy tällaisena kuin nyt on.

Parvekkeella koristeena olleissa Bougainvilleoissa oli kirvoja. Kahdesta pienimmästä saksin pois heikoimmat latvat ja vein kasvit suihkuun ja putsasin ne hyvin. Isoimmalle en toistaiseksi tehnyt mitään muuta kuin muutaman heikon oksan saksin pois. Ennen sisälle tuomista se pitää vielä leikata aikaa rajusti, koska muuten se on vaikea siirtää. Siinä vaiheessa sitten pitää katsoa kirpputilanne ja putsata se huolella. Se myös hiukan vaikuttaa leikkaamisen rajuuteen.

Nyt sitten kostautui se, että Aatu voi taas touhuta yöllä mitä lystää. Minulla oli rönsyliljan rönsyjä laitettuna kasvamaan, jotta saan emokasvin keväällä heitettyä pois, kun se alkaa olla silloin jo kohtalaisen ränsistyneen näköinen. Olen jo 25 vuotta osannut laittaa tuollaiset heinämäiset kasvit paikkoihin, joihin kissat eivät pääse, jos kasvi ei ole tarkoitettu purtavaksi. Niin oli mielestäni tämäkin nuori rönsylilja hyvässä piilossa. Mutta eipä ollut tarpeeksi hyvässä. En tiedä, miten katti onnistui pujottautua edessä olleen ison pesäraunioisen lehvästön alta rönsyliljan kimppuun, mutta tänä aamuna huomasin, että se oli pahanpäiväsesti järsitty, joten se tuskin siitä toipuu, vaikka on kyllä aika sitkeä kasvi yleensä. Shit happens.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️