Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Viherpeukalointia kotona ja puutarhassa

Aloittaja Hippi, tammikuu 07, 2019, 20:00:55

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Brutto - kesäkuu 05, 2019, 12:43:00
Lainaus käyttäjältä: Hippi - toukokuu 31, 2019, 21:23:59

Kurtturuusu kielletään Suomessa huomisesta alkaen
Kurtturuusua ei saa enää myydä huomisesta lauantaista alkaen Suomessa, kertoo Valtioneuvosto. Kielto on osa haitallisten vieraslajien torjuntaa. Helposti leviävä ja sitkeä kurtturuusu (Rosa rugosa) on hyvin yleinen pihojen ja puutarhojen hyöty- ja koristekasvi.

Kurtturuusu on alun perin kotoisin Koillis-Aasiasta. Suomessa laji on asettunut esimerkiksi tienvarsille ja merenrannoille sekä maanläjitysalueille aina Oulun korkeudelle asti. Jos laji asettuu esimerkiksi hiekkarannalle, se voi levittäytyä niin tiheäksi, että se syrjäyttää alkuperäisen merenrantalajiston täysin. Samoin se leviää hallitsemattomasti teiden varsilla, Valtioneuvosto perustelee.

Koska kasvi on laajalle levinnyt ja hyvin yleinen, kasvatuskielto tulisi voimaan kolmen vuoden siirtymäajan jälkeen vuoden 2022 kesäkuussa. Näin kiinteistönomistajilla on kolme vuotta aikaa hävittää kasvi ja korvata se muilla lajeilla.

Kurtturuusun maahantuonti ja myynti kielletään ilman siirtymäaikaa huomenna 1. kesäkuuta. Haitalliseksi vieraslajiksi on säädetty myös lajin valkokukkainen muoto Alba. Kielto ei koske kurtturuususta jalostettuja tarhakurtturuusuja, jotka eivät leviä yhtä herkästi.




Todella erikoinen linjaus. Valtio lähtee tarmokkaasti tuhoamaan sinänsä harmittomia kasvilajikkeita pelkästään sen perusteella, että ne ovat vieraslajeja, mutta samaan aikaan sama valtio toivottaa tänne tervetulleeksi....no, tiedätte kyllä mitä.

Vaan kun eivät ole harmittomia. Siis ne kasvilajit. Muusta en tiedä.

Hippi

Jostain luin, että vaikka nyt heti ei ryntää kaivinkoneen kanssa niitä kurtturuusuja kaivamaan ylös, niin olisin hyvä kuitenkin hävittää ruusunmarjat niistä, että linnut ei niitä levitä.

Minä sitten päätin olla kuuliainen ja joutessani niitä aloin riipiä, kun pääosa kukinnasta oli ohi ja marjat olivat alkaneet kehittyä. Isosta pusikosta käsin nyppiminen oli tuhoon tuomittu ajatus, sillä helteellä ei vahvoja hanskoja oikein viitsinyt pitää. Niinpä sitten keksin, että oksasaksilla niitä napsuttelen menemään, vaikka vähän rumat tyngät siitä jää sitten näkyviin.

Tuosta saksimisesta on nyt jonkin aikaa kulunut ja tänään sitten kiertelin pensaita ja nypin yksittäisiä marjoja, jotka oli aikaisemmin jääneet huomaamatta. Ilmeisesti olosuhteet ovat olleet otolliset kasvulle, sillä huomasin, että ne saksitut varrentyngät olivat hävinneet ja uudet lehdet olivat ne peittäneet. Tarkemmin kun tutkin asiaa, niin moneen kohtaan oli kasvanut uutta oksaa, joissa oli jo hyvät nuput, joten näyttää, että saamme uuden kukinnan vielä ennen syksyä ja uudet ruusunmarjat riivittäväksi :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Juuli

Jopas jotakin. Ei olisi minusta tuohon hommaan. Nättejä on kukkiessaan. Möykystä en osaa sanoa mitään. Modernia taidetta.  :D

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Hippi - heinäkuu 30, 2019, 21:21:50
Kuivatin uunissa saamani chilit.

Suojakäsineet kädessä halkaisin hedelmät ja poistin siemenet erikseen kuivattavaksi ja suikaloin muun osan hedelmistä leivinpaperin päälle. Netistä löytämäni ohjeen mukaan lämpötila ei saa ylittää 60 astetta, joten nakkasin kinkkumittarin pellille chilien mukaan ja tarkkailin lämmön nousua, ettei uuni pääse liian kuumaksi. Laitoin liaksi uunin luukun väliin puuhaarukan niin, että siellä pääsee vähän ilma vaihtumaan. Kiertoilmauuni olisi tuohon kuivatukseen oivallinen, mutta eipä nyt sattunut sellaista olemaan. Noinkin pienten soirojen ja vähäisen määrän kuivaaminen kestää yllättävän kauan, hiukan yli 6 tuntia. Ne ovat riittävän kuivat vasta, kun soiro napsahtaa taitettaessa.

Jätin ne vielä uuniin yön yli, vaikka virran olin jo katkaissut. Aamulla sitten kippasin koko annoksen mortteliin. Vaikka noita nyt oli useampaa laatua yhteensä viisi kappaletta, kaksi punaista ja keltaista ja yksi ruskehtava, niin kuivattuna määrä oli niin vähäinen, että olisi ollut aika turhaa niitä väreittäin yrittää jauhaa ja purkittaa. Monesti noissa netistä ostettavissa jauheissa on myös useita lajikeita sekoitettuna, joten päätin tästäkin tehdä "mixed goodies".

Pari kertaa nuijittuani noita soiroja, totesin, että olisi sittenkin kannattanut ottaa vakavissaan lause: "Hengityssuojaimen käyttökään ei ole liioittelua". Tuli ensimmäinen aivastus. Yritin olla hengittämättä ja jatkoin jauhamista. Aivastelin silti ja silmät alkoivat vuotaa. Pidin pienen tauon ja kävin vähän etäämällä hengittelemässä ja sitten palasin jauhamaan. Alkoi yskittää, jonka lisäksi aivastelu jatkui.

Sain työni päätökseen. Tosin ihan kaikki ei ole jauheena, vaan joukossa on joitain pieniä hitusiakin, mutta ei se haittaa. Seuraava vaihe oli sitten saada jauhe morttelista suppilon avulla pieneen lasipurkkiin. Se onnistui jo huomattavan sujuvasti ja pullasudin kanssa yritin saada morttelista mahdollisimman tarkoin jauheen pois, mutta jäihän sitä selvästikin vielä tähteelle. En sitä nyt pese pois, vaan seuraavan kerran kun teen jotain pataruokaa niin jauhan pippurit morttelissa, niin pataan ei ole tarpeen erikseen lisätä chiliä, vaan uskon noista jämistä tulevan riittävästi.

Oletpa ahkera. Mä kyllä laitan pataan kuivatun kokonaisen chilin.

Hippi

Lainaus käyttäjältä: safiiri - elokuu 02, 2019, 06:47:12
Oletpa ahkera. Mä kyllä laitan pataan kuivatun kokonaisen chilin.

Et ehkä yhdistänyt lainaamasi viestiä edelliseen, jossa kerroin, että saamani chilit olivat Carolina Reaperia. Niitä en mistään hinnasta laittaisi kokonaisena pataan. Ei olisi riittävän suurta pataa, johon kokonaisen voisi laittaa :D

Tässä on ihan hauska videio maistelukokemuksesta eikä tuossa ole mitään liioittelua:

WORLDS HOTTEST PEPPER CHALLENGE (GONE WRONG) - CAROLINA REAPER PEPPER - 2.2 MILLION SCOVILLE UNITS

Tässä toinen video, jossa on kiva illanistujaisten seuraleikin aineksia:

Eating World's Hottest Pepper - HUGE FAIL - Carolina Reaper Challenge

Tässä vielä https://fi.wikipedia.org/wiki/Chili, josta näkee mihin kohtaan asteikkoa Carolina Reaper sijoittuu verrattuna niihin, joita ruokakaupassa myydään heviosastolla avoimesta kopasta otsikolla "chili" ja ovat vahvuudeltaan yleensä tuossa 3 ja 5 välillä. Tuota vahvemmat yleensä on pakattuja.

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

safiiri

#50
Lainaus käyttäjältä: Hippi - elokuu 02, 2019, 07:14:55
Lainaus käyttäjältä: safiiri - elokuu 02, 2019, 06:47:12
Oletpa ahkera. Mä kyllä laitan pataan kuivatun kokonaisen chilin.

Et ehkä yhdistänyt lainaamasi viestiä edelliseen, jossa kerroin, että saamani chilit olivat Carolina Reaperia. Niitä en mistään hinnasta laittaisi kokonaisena pataan. Ei olisi riittävän suurta pataa, johon kokonaisen voisi laittaa :D

Ok. Entä palan kuivattua chiliä? Mutta varmaankin jauheen annostelu on sitten helpompaa. Pohdin vain sitä, että itse pataruokiin laitan aina mausteet kokonaisina - usein teepallossa, jotta ne sitten on helppoa noukkia ennen syömistä pois. Hankintalistalla - kunhan jaksan johonkin erikoisliikkeeseen talsia - on oikea mausteputkilo, johon laakerinlehdetkin mahtuisivat sujuvasti.

Oman viherpeukalointini haaste on löytää hyvä tasapaino kasvattamisen määrän ja kulutuksen välillä. JOtenkin aina käy niin, että mitä sitten (ja kuinka laiskasti tahansa kylvöksiään hoitaen) kasvattaakin, sitä tulee hiukan (tai julmetusti) liikaa - jos kasvatus millään tapaa siis onnistuu. Sitten tuntee itsensä hölmöksi, kun puolipakolla yrittää rouskuttaa kasvattamiaan eineitä, mutta silti osa kerta kaikkiaan jää syömättä. Vähintään yli jää yli puolet hankitun siemenpussin sisällöstä ja kaapin uumenista sitten löytyy vuosikertasalaatinsiemeniä. Erilaiset säilömisetkään tässä ei tunnu auttavan, sillä siitä alkaa ihan vastaava operaatio, jossa työkseen täytyy pitää huolta, että ne myös saadaan käytettyä ennen seuraavaa satokautta. Noh - täytyy nyt vain jatkaa harjoituksia. Yrttimaan sentään voi ajatella myös koristeeksi, jolloin paine saada kaikki hyötykäyttöön lieventyy. En ole vielä saanut päätettyä, onko parempi pyrkiä täsmentämään viljelymääriä vai onko järkevin malli lakata välittämästä siitä, tuleeko koko sato varmasti käytettyä.

Hippi

Pienelle parvekkeelle ei paljoa mahdu ja minulta mopo karkailee aina noiden chilien kanssa. Nytkin jouduin viemään pihan kukkaapenkin ja koristepensaiden väliin piiloon muutaman ruukun, kun ei vaan parvekkeelle enää mahtunut, mutta ei vaan voinut poiskaan pistää. Tuleepa nyt kokeiltua taivasalla chilin kasvatusta. Parvekkeelle jäi silti vielä useaa lajiketta ja ensikesäksi on nyt noita Carolina Reaperin siemeniäkin tallessa.

Pakastimessa on vielä edellisen vuoden runsasta satoa, keskivahvaa Aji Cristalia melkoinen määrä.

Laitan kaikkeen mahdolliseen chiliä. Pidän ihan tosissani tulisesta ruuasta ja toisekseen se on luonnonmukaista tulehduskipulääkettä, joka on huomattavasti helpottanut elämääni ja olen voinut vähentää pillereinä syötävää kipulääkettä. Tuota lääkevaikutusta en edes tiennyt ennen kuin tulin ihmetelleeksi kipujen vähetymistä eräälle joka tiesi tuosta chilin syömisestäni.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Hippi - elokuu 02, 2019, 08:44:24
Pienelle parvekkeelle ei paljoa mahdu ja minulta mopo karkailee aina noiden chilien kanssa. Nytkin jouduin viemään pihan kukkaapenkin ja koristepensaiden väliin piiloon muutaman ruukun, kun ei vaan parvekkeelle enää mahtunut, mutta ei vaan voinut poiskaan pistää. Tuleepa nyt kokeiltua taivasalla chilin kasvatusta. Parvekkeelle jäi silti vielä useaa lajiketta ja ensikesäksi on nyt noita Carolina Reaperin siemeniäkin tallessa.

Pakastimessa on vielä edellisen vuoden runsasta satoa, keskivahvaa Aji Cristalia melkoinen määrä.

Laitan kaikkeen mahdolliseen chiliä. Pidän ihan tosissani tulisesta ruuasta ja toisekseen se on luonnonmukaista tulehduskipulääkettä, joka on huomattavasti helpottanut elämääni ja olen voinut vähentää pillereinä syötävää kipulääkettä. Tuota lääkevaikutusta en edes tiennyt ennen kuin tulin ihmetelleeksi kipujen vähetymistä eräälle joka tiesi tuosta chilin syömisestäni.

Chilikokeiluja olen juuri sadon hyödyntämisongelmia uumoillen hieman toistaiseksi karttanut. Toisena syynä kylläkin se, että ei ole parveketta tai kasvihuonetta, vaan vain runsaasti avomaata tarjolla. Taimikasvatuskin on keväisin haastavaa, kun sopivaa tilaa on vähänlaisesti ja työkiire pahimmillaan. Lisäksi kaupungissa kasvatettujen taimien määränpää on mökillä, joten suurten määrien kuskaaminenkin kaupungista sinne on hieman työlästä. Tavaraa koko kesän tarpeiksi kertyy muutoinkin ihan mukava määrä autoa täyttämään. Mutta - täytyy yrittää kehitellä vähitellen toimivat proseduurit ja löytää sopivat lajit, joiden viljely istuu sekä omiin aikatauluihin, tarjolla oleviin viljelyolosuhteisiin ja käyttötottumuksiin. Tärkein vaatimus on, että liian työlästä ei homma saa olla, vaan sen pitää hoitua silleen vasemmalla kädellä. Minusta ei ole sellaiseksi tunnontarkaksi tarhuriksi. Tai ehkä sitten eläkkeellä...

kertsi

Hipin linkkaaman taulukon mukaan tuo Hipin mainitsema ja videon tyttöjen kokeilema (karuin seurauksin) kaikkein tulisin chili on tuplasti niin vahva kuin naga (jonka luulin olevan se vahvin). Sain kerran kaveriltani pienen koeputkilollisen nagaa. Siitä vajuuntui vuoden aikana tuskin silmin havaittava määrä. Esim. kolmen litran pataan sitä pystyi laittamaan vain veitsenkärjellisen, eli olemattoman vähän. Omaan käyttööni siis kelvoton mauste. Mutta en kestäkään yhlenmääräistä tulisuutta. Minulle riittää Lidlin tuorechilien tulisuus aivan mainiosti. Joskus laitan vain hedelmälihan, ja isompaan pataan ehkä kaiken siemenineen päivineen, kantaa lukuunottamatta.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#54
Olen funtsimassa mökin ostoa perikunnaltamme. Se on ns. hornan tuutissa, eli siellä ei ihan piipahdeta viikonloppuisin, vähintään viikoksi pitää mennä. Olen haaveillut kyllä kasvimaasta, mutta en tiedä saisinko aikaiseksi viljellä, semminkin kun kasvimaata pitäisi hoitaa, kitkeä ainakin. Semmoiset jaloilla olevat kasvupenkit voisivat olla kivat (selkä, lonkat ja polvi eivät oikein kestä kyykistelyä), mutta niitä pitää muistaa kastella. Ja kastelua varten pitäisi virittää pumppu läheiselle purolle. Aika työläs operaatio, jonka olen tehnyt vain pari kertaa muutenkaan. Peltoa olisi kyllä mielin määrinviljeltäväksi. Isompia viljelyksiä varten tarvitsisi kyllä traktorin.

Lähin pelto on alkanut kasvaa pajua tms. pusikkoa/pikkupuuta. Mikähän olisi paras tapa sen poistoon? Polttaminen?

Olikohan se niin, että syksyllä pitäsi kääntää maa, jos meinaa keväällä viljellä? Vai onko tästä nykyään luovuttu?

Jos päättäisin lunastaa mökin itselleni, ehkä voisin istuttaa jotain näistä:
- omenapuita
- viinimarja- ja karviaispensaita (nyt on yksi kutakin, mutta voisi olla enemmänkin)
- raparperiä
- vadelmia (tuppaavat kyllä villiintymään?)

- persiljaa
- (muita yrttejäkin olisi kiva viljellä, mutta tuppaavat tarvitsemaan kastelua, ehkei hyvä)

- salaattia
- mangoldia
- retiisejä
- pinaattia? Onnistuisikohan?
- rucolaa
- avomaankurkkua
- kesäkurpitsaa

- palsternakkaa (on kiitollinen viljeltävä, kun ei voimakaskasvuisena tarvitse kitkemistä)
- porkkanaa
- perunaa

- herneitä (olikohan niin, että herne typpilannoittaa maan? Mitä muita lannoittajakasveja on?)

- talon eteläpäätyyn voisi tällätä pienen kasvihuoneen tomaateille ja kurkuille

Mistä näkee, onko hevosenlanta palanutta? Syksylläköhän sitä lisättiin maahan?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#55
Tämä on ihanan idyllinen video Japanista, puutarhan pidosta ja sadonkorjuusta: https://www.facebook.com/cnliziqi/videos/898444713848970/?t=134
(Video alkaa kohdasta, nainen nyhtää jotain maustekasvia, tunnistaako joku kasvin? Kannattaa kyllä katsoa ihan alustakin.)

Ja mikähän tämä ryppyisen pitkulaisen kurkun näköinen köynnöskasvi on?: https://www.facebook.com/cnliziqi/videos/898444713848970/?t=265

(Tahtoo tällaisen kissanmuotoisen uunin pihalle: https://www.facebook.com/cnliziqi/videos/898444713848970/?t=393 )
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

urogallus

Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 02, 2019, 10:45:27
Olen funtsimassa mökin ostoa perikunnaltamme. Se on ns. hornan tuutissa, eli siellä ei ihan piipahdeta viikonloppuisin, vähintään viikoksi pitää mennä. Olen haaveillut kyllä kasvimaasta, mutta en tiedä saisinko aikaiseksi viljellä, semminkin kun kasvimaata pitäisi hoitaa, kitkeä ainakin.

Jos mökki on noin kaukana niin kannattaa unohtaa kunnianhimoisimmat suunnitelmat ainakin alkuun.

Marjapensaat ja hedelmäpuut tulevat vähällä hoidolla toimeen, mutta ne taas vaativat syrjäseudulla suojakseen hirvieläimen kestävän aidan.

safiiri

Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 02, 2019, 10:45:27
Olen funtsimassa mökin ostoa perikunnaltamme. Se on ns. hornan tuutissa, eli siellä ei ihan piipahdeta viikonloppuisin, vähintään viikoksi pitää mennä. Olen haaveillut kyllä kasvimaasta, mutta en tiedä saisinko aikaiseksi viljellä, semminkin kun kasvimaata pitäisi hoitaa, kitkeä ainakin. Semmoiset jaloilla olevat kasvupenkit voisivat olla kivat (selkä, lonkat ja polvi eivät oikein kestä kyykistelyä), mutta niitä pitää muistaa kastella. Ja kastelua varten pitäisi virittää pumppu läheiselle purolle. Aika työläs operaatio, jonka olen tehnyt vain pari kertaa muutenkaan. Peltoa olisi kyllä mielin määrinviljeltäväksi. Isompia viljelyksiä varten tarvitsisi kyllä traktorin.

Lähin pelto on alkanut kasvaa pajua tms. pusikkoa/pikkupuuta. Mikähän olisi paras tapa sen poistoon? Polttaminen?

Ei siellä asu lähellä jotain maanviljelijää, jonka kanssa voisi tehdä diilin sellaisesta kerran kesässä niittämisestä? Hänelle sen idea voisi olla liittää se EU-lomakkeelle. Heinää (tai mitä siellä nyt kasvaakaan) ei tarvitse edes kerätä talteen. Kunhan vain niittää alas.

LainaaJos päättäisin lunastaa mökin itselleni, ehkä voisin istuttaa jotain näistä:
- omenapuita
- viinimarja- ja karviaispensaita (nyt on yksi kutakin, mutta voisi olla enemmänkin)
- raparperiä
- vadelmia (tuppaavat kyllä villiintymään?)

Marjat, raparperit, omenat ovat kaikki sellaista viljeltävää (mansikka ja vadelmat ehkä kehnoimmin), jotka sopii silloin tällöin paikalle pääsevälle. Kasveihin ei tarvitse montaa kertaa kasvukauden aikana kajota ja riittää, että pääsee aikanaan korjaamaan sadon. Mansikka ja vadelmat tässä huonoja, koska satoa tulee tipottain. Viinimarjat ym. kypsyy koko sato kerrallaan, jolloin sen voi samalla reissulla urakoida talteen.

Lainaa- persiljaa
- (muita yrttejäkin olisi kiva viljellä, mutta tuppaavat tarvitsemaan kastelua, ehkei hyvä)

Mukana kulkeva ruukku, jonka voi ottaa mukaan, kun lähtee kaupunkiasuntoonsa? Maahan istutetut yrtit kyllä monet jotakuinkin hoitaa itse itsensä, jos ei nyt ihan kaikkein kuivin ja paahteisin paikka ole. Jotkut suorastaan leviää holtittomasti (minttu, mäkimeirami). Mutta sellaiset monivuotiset itsestään huolehtivat on varsin mukavia (sitruunamelissa, lipstikka viinisuolaheinä, timjami).

- salaattia
- mangoldia
- retiisejä
- pinaattia? Onnistuisikohan?
- rucolaa
- avomaankurkkua
- kesäkurpitsaa

- palsternakkaa (on kiitollinen viljeltävä, kun ei voimakaskasvuisena tarvitse kitkemistä)
- porkkanaa
- perunaa
[/quote]

Perunamaa ei myöskään vaadi jatkuvaa hoitoa. Kstelustakin sanotaan, että istutuksen jälkeen perunalle vettä seuraavan kerran kattilassa.

Lainaa
- herneitä (olikohan niin, että herne typpilannoittaa maan? Mitä muita lannoittajakasveja on?)

Pavut, apila.

Lainaa- talon eteläpäätyyn voisi tällätä pienen kasvihuoneen tomaateille ja kurkuille

Vaatii jatkuvaa hoitoa - sekä kastelua että tuulettamista ja muutoinkin kasvustoista huolehtimista. Kuulemma hoitoa vaatii enemmän pieni kasvihuone kuin suuri - sanovat.

Jos voi olla koko kesän paikan päällä, niin silloinhan ei ole niin rajoitettua, mitä kasvattaa. Jos joutuu olemaan pidempiä aikoja poissa ja sattuu helteiset säät...

kertsi

Siellä on aiemmin eräs lähinaapuri niittänyt juurikin heinät, mutta nyt on hänellä vähemmän elikoita, ei ole tarvinnut senkään vertaa.

Lipstikka, viinisuolaheina ja sitruunamelissa ovat loistoideoita, niistä tykkään kovasti. Tai no en kyllä muista, milätä lipstikka maistuu, mutta eikös sitä käytetä aromivahventeena lihaliemessä? Joten voi sopia vaikka mihin rukaan maullisesti.

Vadelma on vähän fittimäinen, se kun leviää niin holtittomasti. Toisaalta sille voisi uhrata juurikin sen osan lähipeltoa, joka nyt kasvaa pajukkoa. Jos siis onnisuu pajukon jotenkin kitkemään.

Pavut ovat myös loistoidea. Voiko apilanlehtiä syödä? Kukista muistaakseni voi tehdä teetä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

urogallus

Lainaus käyttäjältä: safiiri - elokuu 02, 2019, 13:18:40
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 02, 2019, 10:45:27

- herneitä (olikohan niin, että herne typpilannoittaa maan? Mitä muita lannoittajakasveja on?)

Pavut, apila.


Lepät ja lupiinit myös. Niiden istuttaminen tosin ei ole kovin hyvä idea.  :P

Mutta typen puute lienee puutarhurin murheista pienimpiä. Sitä tulee taivaalta lisää ihan pyytämättäkin.