Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Viherpeukalointia kotona ja puutarhassa

Aloittaja Hippi, tammikuu 07, 2019, 20:00:55

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

safiiri

#60
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 02, 2019, 14:26:22
Siellä on aiemmin eräs lähinaapuri niittänyt juurikin heinät, mutta nyt on hänellä vähemmän elikoita, ei ole tarvinnut senkään vertaa.

Lipstikka, viinisuolaheina ja sitruunamelissa ovat loistoideoita, niistä tykkään kovasti. Tai no en kyllä muista, milätä lipstikka maistuu, mutta eikös sitä käytetä aromivahventeena lihaliemessä? Joten voi sopia vaikka mihin rukaan maullisesti.

Vadelma on vähän fittimäinen, se kun leviää niin holtittomasti. Toisaalta sille voisi uhrata juurikin sen osan lähipeltoa, joka nyt kasvaa pajukkoa. Jos siis onnisuu pajukon jotenkin kitkemään.

Pavut ovat myös loistoidea. Voiko apilanlehtiä syödä? Kukista muistaakseni voi tehdä teetä.

Apilaa voi syödä, jos on lammas:) Se oli siis mukana listalla vain typpilannoittajana, ei niinkään ihmisravinnoksi kasvatettavana vihanneksena. Tai siis - kyllä apilaa syödä voi ja vaikka käyttää apilankukkia syötävinä koristeina, mutta ei sitä kannata salaatiksi kasvattaa.

https://kaupunkiviljely.fi/mita/syotavat-kukat/

Puutarhavadelman ei kannata antaa levitä holtittomasti, vaikka tilaa olisikin. Sehän - jos haluaa marjasadon talteen - pitäisi tukea ja pitää kasvusto tosi kapeana, jotta marjat on kerättävissä. Marjoneet oksat pitäisi joka kevät leikata pois, ettei tuloksena ole risukko. Meillä on mökillä sellainen villiintynyt ja liian laajalle levinnyt vadelmapöheikkö (puutarhavadelmaa kuitenkin). Kyllä sieltäkin vadelmia tulee, mutta on ihan mahdotonta edes kuvitella keräävänsä sadon edes välttävästi talteen. Vaikka tein pöheikköä halkomaan muutaman käytävän ja laitoin reunoille jonkinlaiset tuet, niin tuollainen pöheikkö on täynnä pitkiä nokkosia ja marjojen painosta maahan taipuvia oksia. Vähän reunoilta voi keräillä vadelmaa, mutta aina samalla saa muutaman nokkosenpolttaman. Vadelmamatojakin marjoissa on. Isompi homma kuitenkin taitais olla siinä, jos yrittäisi häätää puskat. Olkoot. Tyydyn keräämään sen verran kuin jaksan - ja siinäkin on vadelmaa ihan kotitarpeiksi. Osa marjoista on pikkuruisia, mutta osa ihan puutarhavadelman kokoa.

Vielä lisäyksenä: Tänä kesänä kasvattelin sokeriherneitä pienen rivillisen. Helppoa kuin heinänteko ja silmänilo, sillä kukat kauniita kaksivärisen violetteja. Melkeinpä tuoksuherneen veroinen kukinta. Herneet palkoineen hyvää syötävää vaikkapa salaatissa - tai sellaisenaankin. Sokerihernettä ei edes tahdo kaupasta tai toreilta löytää, kun kaikkialla myydään vain sitä silpoydinhernettä.

Hippi

Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 02, 2019, 10:28:06
Hipin linkkaaman taulukon mukaan tuo Hipin mainitsema ja videon tyttöjen kokeilema (karuin seurauksin) kaikkein tulisin chili on tuplasti niin vahva kuin naga (jonka luulin olevan se vahvin). Sain kerran kaveriltani pienen koeputkilollisen nagaa. Siitä vajuuntui vuoden aikana tuskin silmin havaittava määrä. Esim. kolmen litran pataan sitä pystyi laittamaan vain veitsenkärjellisen, eli olemattoman vähän. Omaan käyttööni siis kelvoton mauste. Mutta en kestäkään yhlenmääräistä tulisuutta. Minulle riittää Lidlin tuorechilien tulisuus aivan mainiosti. Joskus laitan vain hedelmälihan, ja isompaan pataan ehkä kaiken siemenineen päivineen, kantaa lukuunottamatta.

Oliko putkilo samanlainen kuin täällä https://www.fataliigourmet.net/Tuotteet

Tuolta olen ostellut noita jauheita, mutta sillion kun muistan sivustolla käydä, niin aina on nuo tulisimmat loppu. Nyt näytti jotain tulisiakin olevan. Nuo jauheet on käteviä varalla, jos sattuu tarvitsemaan eikä tuoretta ole käsillä. Samoin jauhe on kätevää silloin, kun on tehnyt ruuan "lasten makuun" ja haluaa lautasella vähän säätää makua. itselläni on puoli putkiloa Naga-jauhetta vielä vanhoja hankintoja jäljellä. Pakkasessa on useampaa vahvuutta, joten varsinaisesti ruuanlaittoon ei noita jauheita tule enää käytettyä.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

#62
Taisi se tuontapainen putkilo olla.

Jos sulla tulee liikaa chiliä kasvatettua, oletko koskaan harkinnut tehdä fermentoitua setsuanilaista (Sichuan) chili-härkäpapu-maustetahnaa?

People's Republic of Fermentation // Episode 03: Chili Bean Paste, At The Heart Of Flavor (9 min)
Tässä käsinvalmistettuna:
川菜之魂——豆瓣酱 (5 min)

Mitä pidempään valmistus kestää, sitä miedompaa tulisuus, mutta vastaavasti enemmän umamina/syvyyttä.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Tässä itujen kasvatusta Kiinassa matalassa maakuopassa, joka katettu kivellä ja "sinetöity" mullalla:

https://www.youtube.com/watch?v=zSlsmjc4Idg
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Xantippa

Tänä vuonna olen kasvatellut vaan salaattia, viinisuolaheinää ja sen tyyppistä kesällä syötäväksi, laitoin tulemaan keväällä. Erityisen ilon aiheutti viinisuolaheinä ja tilli, jotka nousivat viime vuotisesta noin vaan uusiksi. Saa nähdä, miten käy ensi vuonna!

Herne alkoi ensi kesää ajatellen kiinnostamaan. Meillä taitaisi olla sitä varten jo valmiiksi aitaa, jota myöten voisi hyvinkin kasvaa.

En ole kunnianhimoinen tässäkään asiassa, mutta on kuitenkin tosi kivaa jotain yrttiä nappaista omista ruukuista, kun ulkona joka tapauksessa ruokaa laittaa.

T: Xante

kertsi

#65
Bambunversot ovat ihanan makuisia, niitä voi hapattaa, kuivata ja umpiosäilöä. Ja bambu kasvaa itsekseen, eikä tarvitse hoitoa. Kuinkahan bambu menestyy Suomessa?

Ja onko aivan kamala leviämään, mitä vähän epäilen? Voisi tulla naapurisopu koetukselle, jos leviäisi naapurin hakkuuaukealle....

Tässä kaunis kiinalainen video bambun versojen keruusta ja käytöstä kokkauksesta:

李子柒 : 听说爱吃螺蛳粉的朋友,都很可爱阿! 螺蛳粉完整版 (10:17)

Lisäys. bambua käytetään ruokiin, rakennusmateriaalina, polttopuuna, työkalujen ja astioiden valmistukseen sekä tekstiilien raaka-aineena, ja Ähtärissä sitä on koeviljelty hyvin tuloksin:
Keskisuomalainen

Pandalle lähiruokaa – bambun koeviljely käynnistyy Suomessa
Ähtäriin istutettiin neljä bambulajia Fargesia nitida, Fargesia murielae, Fargesoa dracocephala ja Phyllostachys aureosulcata.
... Bambunviljelyn kannalta suurin haaste on Luokkakallion mukaan Suomen kuiva kevät. Nyt istutetut lajikkeet kasvavat 2000-3000 metrin korkeudella kosteassa ilmastossa. Nyt Ähätrissä haussa on paikka, joka ei kovasti routisi, jonka pohjamaa olisi karkeaa ja päällä ohut ruokamultakerros.

https://www.ilkka.fi/tilaajalle/maakunta/bambu-nauttii-kesakosteasta-1.2083124
– Bambulajeja on tuhansia, ja niiden keskinäiset erot ovat yhtä suuria kuin vaikka kuusen ja männyn. Myös lajien sisällä on suuria eroja.
– Vain tiettyjä lajeja voidaan tuoreena pistää poskeen. Ne ovat usein lajeja, joita löytyy wokkivihanneksista. Osa lajeista taas on hyvin myrkyllisiä.
- Hentovartisesta taimesta voi hyvällä tuurilla varttua käsivarren paksuinen verso. Salon mukaan kidutusvälineenäkin tuttu robusta, eli roteva bambu, kasvaa kolmevuotiaana 90 sentin päivävauhtia.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Brutto

Pitäisi istuttaa muutama tuija. Onko kartiotuijan ja timanttituijan välillä eroja kestävyydessä ja onko nyt huono aika istuttaa niitä?
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Hippi

Nyt olen hoitanut elämäni ensimmäisen Orkideasynnytyksen. 😍

Vihdoin uskaltauduin leikkaamaan napanuoran yli vuoden ikäiseltä vauvelilta, joka oli kasvanut tyttäreni hääpöydän orkidean kukkavanaan. Varovasti sen istutin omaan ruukkuun ja nyt sitten jännitän, onnistuiko se. Tämä orkidea onkin ollut poikkeuksellisen elinvoimainen siitä huolimatta, että se oli myyntiä varten kokenut väkivaltaisen värjäysoperaation. Ostettaessa se oli "royal blue", mutta oikeastihan nuo ovat valkoisia, jotka värjätään pistämällä kukkavanaan mustetta tai jotain väriainetta, joka sitten värjää sen kukan todella upeaksi.


(kuvituskuva: royal blue)


Pitäisi nuo vanhat orkideat melkein kaikki istuttaa uudelleen, kun ne alkaa pukata itseään ylös nykyisestä kasvutilastaan. Huolettaa kuitenkin, että onnistun ne sitten saamaan hengiltä, kun vihdoin olen monen vuoden jälkeen onnistunut kukittamaan niitä uudelleen. Mutta ehkä yksi kerrallaan ja aloittaen kriittisimmästä.

Silloin, kun kuvittelin olevani taitava viherpeukalo, onnistuin tappamaan kaikki silloiset orkideani viimeistään uudelleen istutukseen, ellei ne heittäneet henkeään jo sitä ennen. En tiedä mitä tein hoidossa väärin vai oliko elinolostuhteissa muuten vain jotain niille sopimatonta. Nyt käy melkein niin päin, että niitä tulee hankittua liikaa, sillä hyvin usein lankean ostamaan uuden, kun noiden hinnatkin on pudonneet melkoisesti siitä, mitä ne joskus ovat olleet. Kun hyvän yksilön löytää, niin kukinta saattaa kestää useamman kuukauden, joten sijoitukselle tulee hyvää vastinetta verrattuna moneen muuhun kukkivaan kasviin, jonka kukinta saattaa lurpahtaa hyvinkin nopeasti ammattimaisen teholannoituksen päätyttyä.

****
Aamulla olin pihakukkia hoitamassa ja ne riivatun kurtturuusut tosiaan lähti uudelle kukinalle, kun saksin latvukset, jotta ruusunmarjoja ei tulisi. Eli pian sitten nypin marjanraakileita uudemman kerran :)

Marketat ja tähtisilmät rehottavat istutusalueella vähän turhankin rehevänä. Mutta jos jollain on käyttöä noin 30-40 cm korkeille hiukan pensasmaisille runsaasti kukkiville kukille, joista myös hyönteiset pitävät, niin noita voin suositella. Nuo näyttää kestäneen ne paahteiset helteet samoin kuin kaatosateet, jotka pieksivät niitä täysin ilman mitään suojaa. Pikemminkin ne nyt innostuivat uuteen vahvaan kukintaan.

Pihalle piilottamani ylimääräiset chilit, jotka eivät parvekkeelle mahtuneet, näyttävät myös viihtyneen hyvin. Enpä merkannut ruukkuihin, mitä sinne vein, mutta kapeista lehditä päätelleen Rawit tuottaa myös hedelmää. Kaksi muuta on kyllä kukkineet reippaasti, mutta ainakaan vielä hedelmiä ei näy. Noiden kanssa olin kyllä auttamatta myöhässä, mutta taidanpa ensi kesänä viedä pihalle jo aikaisemmin ja hiukan aurinkoisempaan paikkaan. Pihassa on aika paljon monivuotisia istutuksia ja pensaita, joten niiden katveeseen on kiva piilotella noita omia kokeiluja. :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Eipä mennyt kuin kymmenen kuukautta, kun sain työkavereiden hankkiman lahjan (kasvilamppu) otettua käyttöön :D

Oli melkoinen homma avata paketti, kun siinä oli minimoitu hukkatila ja tuossa on monen muotoista osaa, joten pahvitaitoksia oli valtava määrä. Jostain syystä yritän aina avata pakkaukset niin, että en niitä revi holtittomasti, vaan puran siististi siltä varalta, että pakkaukselle keksisin vielä jotain käyttöä. (Samoin kaikki narut avaan solmuista ja pistän talteen enkä niitä katko) Tätä pakettia purkaessa mietin, miten pitkään pakkauskokonaisuutta oli mietitty ja kehitelty.

Oma nokkeluustestinsä oli lampun kokoaminen, mutta onnistui sekin ohjetta seuraten, kun ensin mietti, miten sen oli tarkoitus toimia.

Hetken mielijohteesta tuon tänään komeron perukoilta nyt kaivoin esiin, sillä ajattelin kokeilla, onko siitä jotain hyötyä taimikasvatuksessa aivan väärään aikaan vuodesta.
Tein itävyystestin Carolina Reaperille ja 2/3 on tullut mullasta esiin, eli ihan ok. Tosin ne oli kaikki punaisesta versiosta, kun siinä oli eniten siemeniä. Testin oli tarkoitus kestää vain sen verran, että näen itävyysprosentin suunnilleen, mutta sitten muistin tuon käyttämättömäksi jääneen kasvilampun, joten testi nyt jatkuu vielä jonkin aikaa ainakin.

Aika ruma rotisko se vaan on, ei kyllä mikään sisustuselementti, vaikka musta onkin. Eikä sille ole oikein hyvää paikkaa, joten nyt se on keittiön pöydällä kunnes saan tehtyä vähän kukkatöitä ja järjestelyjä. Laittelin siihen valon piiriin chilitaimien lisäksi joukon parisen viikkoa sitten hankkimani minikasvit, jotka edelleen odottavat istutusta hiukan isompaan multaan.

Vaikka itse lamppu ei ole mikään kaunotar, niin sen valossa olevat kasvit näyttävät kyllä huomattavasti hehkeämmiltä kuin normaalivalossa.

---

Parvekechileistä pistin jo suuren osan pois ja jätin vain ne, joissa on kunnollista satoa vielä tulossa. Nyt on sekin todistettu, että liikaa ei tosiaan kannata noita laittaa tulemaan, koska tilaa on vähän. Ne joutuvat liian ahtaalle ja valoa ei sitten kaikille riitä tasapuolisesti ja ötökkätorjunta on liki mahdotonta. Jos kasvit ovat riittävän harvassa, noita ongelmia ei tule. Tämä nyt on jo pakko uskoa ja ottaa opiksi seuraavaa vuotta varten. Viisi tai kuusi kasvia on maksimi ja silloin parvekkeella vielä mahtuu jopa kuivattaa pyykkejä. Ensi kesälle laitan vain kolmea lajia ja niistä säästän kaksi yksilöä kustakin kasvatukseen.

Silmämääräisellä arviolla noissa jäljelle jääneissä on noin litran verran hedelmiä kypsymässä. Niiden kypsymistä edistääkseni napsin niistä latvukset ja kukat ja nuput pois, mutta se näytti innostaneen uutta kukkaa pukkaamaan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Xantippa

Meillä on sivupihalla kaksi koivunkantoa, jotka ovat jo alkaneet lahoamaan. Mies niitä jo havitteli perusteellisempaan hävitykseen, mutta minä sanoin jyrkästi ei. Nyt tänä alkusyksynä päättäväisyyteni palkittiin!

Kannot ovat antaneet erittäin runsaan sadon koivunkantosientä: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/sienet/koivunkantosieni

Olen kuullut, että homma toimii juuri näin, yhtenä vuonna sienet maagisesti ilmestyvät, saattavat pysyä pari, kolme vuotta ja hävitä sitten. Eli ilmeisesti kannon täytyy olla jossain juuri oikeassa vaiheessa tuottaakseen sieniä.

Parashan nuo olisi kuivata, mutta se on tuskallista hommaa, joten taidan vain laittaa tattien kanssa pakkaseen. Mutta siitä enemmän ruokaketjussa.

T: Xante

Amore

Juu, koivunkantojen kannattaa antaa lahota, sillä koivunkantosienet ovat herkullisia ja helppoja poimiakin kun ilmestyvät ryppäinä samaan paikkaan. En usko, että sienet oikeastaan katoavat, vaan niiltä vain loppuu sopivan laho alusta itiöemän kasvattamiseen. Ainahan voi koivuhaketta ripotella siihen kannon ympärille ja kariketta tai multaa hieman päälle, niin sopivaa kasvualustaa valmistuu taas lisää. Sienen itiöt säilynevät paikalla silloinkin kun itiöemiä ei putkahtele näkyviin.
All you need is Love

Amore

Tänä vuonna kevään ja alkukesän kukat ovat kukkineet myös syksyllä: kullero, juhannusruusu ja tarhakylmänkukka. Ostin taimimyymälän jämäpöydältä yhden kurjenpolven ja sekin on tehnyt yhden kukkavanan. Kurjenpolvi tosin taitaa olla lajiketta, jonka kukintakausi on normaalistikin pitkä.
All you need is Love

Brutto

Minulla on ollut isossa piharuukussa hortensia ja mietin että istuttaisinko sen pysyvästi pihalle vai heitänkö pois. Se on vielä ihan hyväkuntoinen, mutta en usko että se talvehtii ruukussa.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Hippi

Ei ole omaa kokemusta, mutta tuosta löytyy ohjetta https://www.plantagen.fi/hortensia.html

Anna hortensian talvehtia ulkona, älä sisällä
Ulkona hortensia jatkaa kasvuaan ja tuottaa nuppuja, jotka kukkivat seuraavana vuonna. Hortensian nuput on hyvä suojata talveksi peittämällä kasvi lehdillä tai vastaavalla. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta istuttaa hortensiaasi ulos talveksi, voit yhtä hyvin luopua kasvista, sillä se ei selviä talvikaudesta sisätiloissa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hippi

Eilen päättyi parvekkeen satokausi ja melkoinen siivoaminen siinä taas oli. Joka syksy sama manaaminen, että seuraavaksi kesäksi en kyllä noin paljoa laita viljelyksiä. Vaikka olin reilu kuukausi sitten osan jo pannut pois, niin kyllä niitä vieläkin riitti, sillä olin tuonut pihalta muutaman lasituksen taakse kypsymään.

Pienen kipollisen keräsin puolikypsiä chilejä sisälle jälkikypsytykseen sisälle. Jos kypsyvät niin ok, ja jos ei, niin eipä tuo iso menetys ole. En kuitenkaan kokonaisia kasveja sisälle ottanut, sillä niihin oli näköjään tullut jotain ötökkää enkä viitsinyt nähdä puhdistamisen vaivaa.

Melkoinen puuha oli pelkästään ruukkujen peseminen. En kehdannut lähteä niiden kanssa ulos vesipostille, kun se ei ole yksityiseen käyttöön tarkoitettu. Isohkoja ruukkuja oli toista kymmentä ja niiden peseminen piti tehdä kaksivaiheisesti, ettei multaa joudu viemäriin. Täytin ämpärin vedellä ja huuhtelin jokaisen erikseen mullasta ja sen jälkeen huuhtaisin ne vielä juoksevan veden alla siitä likavedestä. Multaisen veden jätin asettumaan useammaksi tunniksi ja sen jälkeen kaadoin varovasti siitä puhdistuneen veden pois ja lopulta keräsin pohjalla olevan mullan biojätteeseen.

Parvekkeelle jäi vielä Ihmeköynnös, jonka leikkasin alas ja otan myöhemmin sisälle. Saapa nähdä sitten leikkasinko liikaa vai jaksaako vielä pukata uutta lehteä taas vuodenvaihteen jälkeen. Nyt se on paljaana risukkona. Laventelin jätin myös parvekkeelle ja pitää nyt selvittää  saako sen talven yli pidettyä sisällä, vai leikkaanko ja kuivatan oksat tuoksupussukoihin. Sain tuon laventelin kesällä eikä siitä ole aikaisempaa kokemusta.

---
Hyvin on lähtenyt kasvamaan ne lampun alla olevat pari chilin tainta. Hiljattain istutin ne omiin ruukkuihinsa. Selvä ero on tuossa, että valo tulee suoraan ylhäältä, sillä taimissa on jo aika monta lehteä, mutta ne ovat pysyneet matalina ja lehdet ovat lähellä toisiaan. Tavallisesti tuolla lehtimäärällä taimen pituus on moninkertainen. Tosin on sanottava, että nuo nyt ovat eri lajiketta, joiden kasvutapaa en ennestään tunne. Mutta tuo pitkäksi rimpulaksi kasvaminen tähän asti on ollut jokseenkin lajikeriippumatonta.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️