Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Mikä kaikki voi mennä pieleen kun ostaa omistusasunnon?

Aloittaja kertsi, syyskuu 23, 2019, 15:50:05

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

kertsi

Mikä kaikki voi mennä pieleen asunto-osakkeen ostossa?

- voi maksaa ylihintaa, jos ihastuu asuntoon tai alueeseen (ylihintaa joko omiin tuloihin tai varallisuuteen nähden, tai sitten asunnon jälleenmyyntiarvoon nähden)
- voi jäädä kahden asunnon loukkuun, jos vanha asunto ei menekään kaupaksi
- asunnon arvo voi laskea (muuttotappiokunnat, asuntoalueen kurjistuminen, kaavamuutokset, ...?)
- piilevät viat esim kosteusvauriot, rakennusvirheet
- voi joutua maksukyvyttömäksi esimerkiksi työttömyyden tai sairastumisen takia
-muuta...?
-Ja sitten tämmöinen Hesarin uutinen taloyhtiölainan riskeistä, mihin tänään törmäsin, ks. seuraava kommentti.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

#1
Taloyhtiölainat - voit löperön naapurin takia menettää maksamasi osakeasunnon

Enpä ollut kuullutkaan tällaisesta kuin alla olevassa Hesarin uutisessa kerrotaan:

jos taloyhtiö ottaa yhteistä lainaa joko rakentamisen tai korjausten aikana, ja jos joku tai jotkut osakkaat laiminlyövät rahoitusvastikkeen maksunsa, voi pahimmassa tapauksessa pankki ottaa koko talon omistukseensa - riippumatta siitä, oletko itse maksanut säntillisesti oman osuutesi taloyhtiölainasta, tai peräti kerralla koko osuutesi taloyhtiölainasta!

Nythän tuo rakentaminen on siirtynyt yhä enemmän sellaiseksi, että uudet asuntojen myyntihinta on esim 30% asunnon arvosta, ja loppuja 70% maksellaan sitten rahoitusvastikkeiden muodossa (lyhennysvapaan ajan jälkeen). Mutta taloyhtiölainoja siis otettaan myös vanhojen asuntojen korjauksiinkin.

Mitä ajatuksia ja tunteita tämä herättää teissä?
Itselläni se menee jotenkin yli hilseen, että vaikka maksaisin kokonaan oman osuuteni taloyhtiölainasta, voin silti joutua maksumieheksi, ja menettää kokonaan omistusasuntoni. Se ei tunnu ollenkaan oikeudenmukaiselta.

Mitä yksittäinen asunnonostaja voi tehdä minimoidakseen riskinsä? Asua aina noin 20-30 vuotta vanhassa talossa, jossa ei ole vielä isoja remppoja tulossa?


---
Taloyhtiöissä muhii uusi pommi: Asukkaat voivat joutua maksamaan naapuriensa lainoja
Uusien asuntojen hinnasta maksetaan tyypillisesti jo 70 prosenttia yhteisellä lainalla. Pahimmillaan se voi rapauttaa luottamusta suomalaiseen asunto-osakeyhtiöjärjestelmään.

UUSIEN asuntojen omistajat saattavat joutua vakaviin ongelmiin suurten taloyhtiölainojen takia. Jos muut osakkaat eivät hoida omia osuuksiaan taloyhtiölainasta, velka jää yhtiön vastuulle.

Taloyhtiölainojen nopea kasvu on lisännyt suomalaisten velkaantumista ilman että muutos näkyy asuntolainatilastoissa. Ilmiöstä on puhuttu paljon pari vuotta, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että taloyhtiölainat voivat tuoda yksittäisten asunnonomistajien maksuongelmat koko taloyhtiön ja sen kaikkien osakkaiden ongelmiksi.

Suuret taloyhtiölainat ovat vakiintuneet 2010-luvulla tavaksi rakentaa ja myydä uusia asuntoja. Ilmiön huomaa seuraamalla uudiskohteiden myynti-ilmoituksia.

Uusien asuntojen myyntihinta oli vuonna 2018 tyypillisesti enää noin 30 prosenttia asunnon koko hinnasta. Loput asunnon hinnasta, usein 70 prosenttia, maksetaan taloyhtiön yhteisellä lainalla. Taloyhtiölainojen määrä on kasvanut merkittävästi muutamassa vuodessa.

YHTIÖLAINOJA lyhentää taloyhtiö, joka kerää rahat asunnonomistajien maksamilla rahoitusvastikkeilla tai pääomavastikkeilla. Ongelmatapauksissa taloyhtiö vie perintään lyhennykset laiminlyöneen osakkaan maksut. Lopulta se voi ottaa asunnon haltuunsa.

Tilanne siis poikkeaa tavallisen asuntolainan maksuvaikeuksista. Jos tällaisen asunnon omistaja ei lyhennä velkaansa, se jää pankin huoleksi.

Taloyhtiölainojen maksuongelmat muuttuvat pankin murheeksi vasta siinä vaiheessa, kun taloyhtiökään ei pysty maksamaan pankille yhtiölainan lyhennyksiä. Tällainen tilanne voisi syntyä, jos jostain syystä monta erillistä asukasta tai yksi useita asuntoja samasta yhtiöstä omistava sijoittaja laiminlöisi rahoitusvastikkeensa.

TALOYHTIÖLAINOISTA ei ole toistaiseksi syntynyt paljon ongelmatapauksia. Se ei ole yllätys, sillä asuntomarkkinat ja työllisyys ovat kehittyneet suotuisasti sinä aikana, kun taloyhtiölainat ovat kasvaneet.

HS:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan seuraava taantuma – milloin ikinä se tuleekaan – toimii testinä suurten taloyhtiölainojen riskeille. Pahimmat ongelmat aiheuttaisi lama, jossa työttömyyden kasvu koettelisi ihmisten maksukykyä ja samalla asuntojen arvot ja myyntimahdollisuudet heikkenisivät.

PAHIMMASSA tapauksessa maksamattomat rahoitusvastikkeet voisivat ajaa taloyhtiön maksukyvyttömyyteen ja jopa konkurssiin. Silloin pankki saattaisi ottaa lainan vakuutena olevan asuintalon haltuunsa ja myydä sen.

Asuntonsa menettäisivät myös ne taloyhtiön osakkaat, jotka ovat hoitaneet oman asuntonsa maksut asianmukaisesti tai jopa maksaneet oman osuutensa taloyhtiölainasta kokonaan pois.

Asiantuntijoiden mukaan tällainen tapahtuma on mahdollinen, mutta vain äärimmäisessä tilanteessa.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Uudessa asunnossa voi olla heikompi äänieristys tai metelöivämmät naapurit kuin nykyisessä.

Nykyisessä talossani on huonot äänireristeet, ja ihan sekin kuuluu, kun seinänaapuri puhuu puhelimeen. Onneksi ei sentään yksittäisiä sanoja erota. Nykyisen taloni tämän hetkiset naapurit ovat mukavan hiljaisia, mutta on tässä vuosien varrella asunut ikäviäkin tyyppejä. Esimerkiksi eräs, jonka kotiteatterilaitteisto järisytti koko taloa, siis aivan järkyttävä meteli. Ja eräs toinen, jonka tuuletin huusi niin (ääni siirtyi runkoääninä asuntooni), että oli useampi viikko putkeen päänsärkyä. Ja eräs yläkerran satakiloinen kanta-astuja, joka vielä oli levoton sielu, sitä edestakaista tumps, tumps, tumps -ääntä oli ikävä kuunnella.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Brutto

Lainaus käyttäjältä: kertsi - syyskuu 23, 2019, 15:50:05
Mikä kaikki voi mennä pieleen asunto-osakkeen ostossa?

- voi maksaa ylihintaa, jos ihastuu asuntoon tai alueeseen (ylihintaa joko omiin tuloihin tai varallisuuteen nähden, tai sitten asunnon jälleenmyyntiarvoon nähden)
- voi jäädä kahden asunnon loukkuun, jos vanha asunto ei menekään kaupaksi
- asunnon arvo voi laskea (muuttotappiokunnat, asuntoalueen kurjistuminen, kaavamuutokset, ...?)
- piilevät viat esim kosteusvauriot, rakennusvirheet
- voi joutua maksukyvyttömäksi esimerkiksi työttömyyden tai sairastumisen takia
-muuta...?
-Ja sitten tämmöinen Hesarin uutinen taloyhtiölainan riskeistä, mihin tänään törmäsin, ks. seuraava kommentti.

Vastasit aika hyvin omaan kysymykseesi. Itse laittaisin omistusasunnon riskit seuraavaan vakavuusjärjestykseen pahimmasta alkaen:

1. Vittumaiset naapurit. Ne voivat tehdä elämästäsi todellisen helvetin. Melu- ja hajuhaittojen lisäksi huono naapuri voi muodostaa myös merkittävän turvallisuusriskin. Jos ei muuta, niin se sammuu  tupakka kädessä sänkyynsä ja polttaa koko rakennuksen. Naapuriongelmaa on miltei mahdotonta ennakoida. Omakotitalossa naapuriongelma on pienimmillään mutta ei poistu kokonaan.

2. Rakennusvirheet ja sisäilmaongelmat. Näitä voi välttää hyvällä kuntotutkimuksella ennen kauppaa. Muuttamalla asunto-osakeyhtiöön ongelma ei poistu. Joku muu vain päättää milloin korjaukset tehdään kuka ne tekee ja millä hinnalla.

3. Luoton ottamiseen liittyvät riskit. Kun pysyy kohtuudessa ja ottaa oikeat vakuutukset, riski pienenee.



"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

kertsi

#4
^
Onneksi tuo 3. kohta sentään omalla kohdallani ei ehkä tule olemaan ongelma, kun meinaan luultavasti ostaa vain sellaisen asunnon, minkä voin maksaa käteisellä, eli en luultavasti tule ottamaan lainaa ollenkaan. Inhoan lainaa, ihan ajatuksenkin tasolla.

Jos sitten en tee niin, että ensin ostan uuden asunnon, muutan siihen ja vasta sitten myyn vanhan. Siinä tapauksessa pelaan varmaan varman päälle niin, että lasken vanhan asunnon hinta-arvion todella alakanttiin. Ja juu, lainakin saa mieluusti olla sellainen, ettei siinä tule ylläreitä.

Tekisi mieli isompaan asuntoon. Siinä sitten pitää myös ottaa huomioon, että kaikki taloyhtiön rempat tulevat kalliimmaksi, jos ne jyvitetään neliöiden mukaan. Ja tietty yhtiövastikkeetkin ovat isompia.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Bruton 1.-kohta eli naapurit. Minulla oli kerran naapuriperhe, jonka teiniriiviö sai älynväläyksen, ja sytytti postiluukussani törröttäneet mainoslehtiset palamaan. Onneksi tulin juuri silloin muistaakseni kotiin, ei kerennyt asunto tai talo palaa. Se oli sellainen vähän alkoholisoituneen oloinen perhe.

Eräässä yksiössä asui ilmeisesti vuokralla naapuri, joka örisi kännipäissään rapussa. Vähän pelottava tapaus. Näistähän ei oikein etukäteen tiedä, vaikka kuinka olisi ns. ihan ok asuinaluetta.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

kertsi

Nykyään on uusissa osakeasunnoissa sellainen omituinen piirre, että oman osuutensa tontista voi lunastaa omaksi. Miten sellainen järjestely käytännössä toimii, mitä pitää ottaa huomioon?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Toope

Nykyään ratkaisee paljon, mistä ostat, koska jos väestönkasvu lähentelee nollaa (mikä on toki globaali ihanne), ei kaikkialla olevat omistusasunnot ole järin arvokkaita.
Lähellä kaupunkia, hyvien kulkuyhteyksien päässä, niin asunnolla, omakotitalollakin on arvoa. Jos asunto on korven keskellä, voi olla, ettei kukaan halua sitä ostaa...!

Kotikaupungissani huomaan, että laitakaupungin vanhoille omakotitaloille ei ole kysyntää. Niistä vanhat siirtyvät asumaan lähelle kaupunkia, mutta nuoret eivät välttämättä osta noita asuntoja. Jotkut niistä jäävät rappeutumaan. Hyvä asunto aina kaupaksi menee (halvalla ehkä), mutta kehnompi asunto voi jäädä ihan raunioitumaan... :(

kertsi

Vähän hotsittaisi uuden asunnon osto, mutta siinä on toisaalta riskejä tai huonoja puolia siinäkin.

Ympäristö ei ole välttämättä kovin viihtyisä vielä kymmeniin vuosiin. Palvelut tulevat, jos tulevat, ehkä vasta vuosien päästä. Liikenneyhteydet ehkeivät pelaa. Onko parkkipaikkoja, onko autotallimahdollisuus, tai autohalli. Säilyvätkö autot autohalleissa miten hyvin?

Lähistöllä ei varmaankaan ole mitään kivoja lounaspaikkoja tai muitakaan palveluja. Eikä välttämättä ikkunasta näe mitään viehättävää maisemaa. Puita kyllä kaipaisin, jos niitä ei näkyisi ikkunasta. Onko puistoja, onko virkistysalueita ja luontokohteita, vai onko pelkkää asvalttierämaata.

Millainen tulee olemaan alueen maine? Olisikohan niin, että junanvarsien ja juna-asemien lähellä on vähän levottomampia asuntoalueita?

Tämä nykyinen asuntoalueeni on mitä mainioin noilta muilta kanteilta, paitsi että asuntokanta ei ole uutta, eikä taloissa ole hissiä, ja äänieristys on, mitä on. Tosin vanhat talot ja puut kyllä tuovat viehättävyyttä ja kotoisuutta, sellaista, jossa viihtyy. Tästä on todella hyvät liikenneyhteydet joka suuntaan. Ostaessani tätä kiersin varmaan kuusi viikkoa kokopäiväisesti asuntoja, ja tämä oli silloisiin tarpeisiini kutakuinkin täydellinen, ja hyvän hintainenkin.

Kunnollinen parveke olisi kyllä kiva. Jos esimerkiksi päätän luopua mökistä, ja haluan jotain vähän viljellä parvekkeella.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: kertsi - syyskuu 23, 2019, 17:03:52
Ja eräs yläkerran satakiloinen kanta-astuja, joka vielä oli levoton sielu, sitä edestakaista tumps, tumps, tumps -ääntä oli ikävä kuunnella.

Kanta-astuja, tuo lähes myyttinen hahmo, joka aina asuu aina heippalappujen kirjoittelijoiden yläkerrassa.  ;D
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

Kyllä uustuotantoa on myös keskellä "kaupunkia". Esimerkiksi Tikkurilassa rakennetaan muutaman sadan metrin päässä asemasta valtavasti uusia taloja ja vieressä oleva supermarketti ilmoitti siirtyvänsä 24/7 aukioloon, ilmeisesti juuri napatakseen uudet muuttajat sen toisen kauppaketjun nenän edestä.

Tosin täällä Vantaalla kai on suuntaus, että rakennetaan radan läheisyyteen, jolloin parkkipaikkoja ei tarvita niin paljoa. Luotetaan siihen, että ihmisille riittää julkiset liikennepalvelut.

No sitten on myös "keskelle peltoa" rakennettu kokonainen lähiö odottamaan palvelujen ilmestymistä. Toivottavasti asunnon ostaneet eivät pidätä hengitystään odotellessaan. Siellä he nyt ovat asuntojensa vankina, kun tieto palvelujen viivästymisestä on yleisesti tiedossa, niin eihän sinne kukaan halua muuttaa.

Minä en rahojani uuteen taloon laittaisi. Niin paljon on ollut kirjoituksia suoranaisista rakennusvirheistä, joita ei tahdota saada korjattua, vaikka pahimmillaan vettä on tullut seinästä sisään.

Jos nyt olisin ostamassa asuntoa, niin ehkä paras valinta olisi 60-luvulla rakennettu, jossa on isot rempat jo tehtynä. Toinen vaihtoehto olisi sitten joku vuosituhannen vaihteessa rakennettu, johon mitään isoa ei vielä ole tulossa lähvuosina.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Hayabusa,
No siis meidän talon äänieristykset ovat todella kehnot. Koko talo tuntui tärisevätn, kun tuo painava levoton sielu tumpsutteli menemään edes takaisin, edes takaisin, kauan aikaa.

Mutta on tässä asunut vielä tuota ikävämpiä. Kerran yläkerrassa asui nuori nainen, jolla oli koira, joka yksin ollessaan ulvoi vaikka koko yön putkeen. Silloin ei nukkumisesta tullut mitään. Aika karuja herätyksiä niihin aikoihin, kun piti silti töihin mennä.

Samaten yksi remujengi seinänaapurini yläkerrassa, olivat vielä tyyppiä tappelevat Virtaset. Kun heillä oli juhlat tai tappeluilta tai -yö, nukkumisesta ei myöskään tullut mitään. (Toisen seinänaapurin alakerrassakin oli aiemmin kovaääninen pariskunta, mutta minun asuntooni ei heidän metelöintinsä onneksi kuulunut.)

Nämä kaikki nykyiset naapurit ovat unelmanaapureita kyllä niihin pahimpiin verrattuna. Jopa tämä lähin seinänaapurini. Aiemmin siinä oli puolikuuro täti, joka huudatti telkkaria täysillä, ja kailotti kovaan ääneen puhelimessa, vaikka muuten olikin ihan ok. Nyt siinä asuu vuokralla ikäiseni nainen, jonka kanssa ollaan oikein hyvää pataa. Hän esim. katsoo telkkaria kuulokkeiden kanssa. Meillä on semmoinen yya-sopimus, ollaan jeesattu toinen toisiamme milloin missäkin käytännön asiassa.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hayabusa

^Tiedän omakohtaisesta kokemuksesta, että metelöijän naapurissa on tuskallista asua. Tapaukseni oli juurikin täti, joka huudatti telkkaria täysillä. Syy siihen oli, että hän kuuli ääniä. Muutettuani pois täti muutti erään kaverini naapuriin samoin meluhaitoin.

Tuo kanta-astuja vain on klassinen hahmo kerrostaloissa. Toinen on kovaäänistä seksiä harrastava nuori neito.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - syyskuu 23, 2019, 21:14:04

Tuo kanta-astuja vain on klassinen hahmo kerrostaloissa. Toinen on kovaäänistä seksiä harrastava nuori neito.

Olikos neidolla kanta-astuja vai vaihtuivatko miehet?  :P

Yksi juttu asunnon ostamisessa on se, että asunto tosiaan kannattaa ostaa asumista varten. Siis ei kannata kuvitella liikoja arvonnoususta ym. sijoituksellisista aspekteista.

Hippi

Muistelin avautuneeni naapureista tuolla omassa ketjussani ja löytyihän sieltä:

Lainaus käyttäjältä: Hippi - toukokuu 04, 2019, 18:46:52
Osui otsikko aika kohdilleen, mutta en löytänyt nykyistä naapuriani tuosta listasta.

6 hermoja kiristävää naapurityyppiä – tunnistatko näistä oman naapurisi?

Tämä: 2. Meluava naapuri – eikö remontti lopu koskaan? oli edellisen kotini yläkerran naapurini kolmen vuoden ajan. Aivan uskomaton perhe, vanhemmat ja yksi lapsi muutti yläkertaani ja olin hyvilläni, sillä lapsi yleensä on rahoittava tekijä. Lapsen äänet yleennsä kestän hyvin. Mutta perheen isä oli jossain remppafirmassa töissä ja selvisi heti kättelyssä, että työ oli miehelle myös harrastus.
..... nips

Tuon remppamiehen olisin kernaasti vaihtanut kanta-astujaan. Kanta-astujan ääni yleensä on sen verran vaimea, että siihen pää tottuu aika nopeasti ja se peittyy riittävästi radion tai muun kotoisan äänen alle. Sen sijaan täysin varoittamatta alkava iskuporakoneen ääni pään yläpuolella saa sydämen pomppaamaan kurkkuun ja kestää hyvän tovin, ennen kuin olo tasaantuu.

Kun tuossa vanhassa viestissä mainitsen, että lapsen äänet kestän yleensä hyvin, niin se on totta pientä poikkeusta lukuunottamatta. Kävelemään opetteleva tai juuri kävelemään oppinut lapsukainen, jonka annetaan työntää tuolia edellään on kauhistus alakerrassa asuvalle. Onneksi sitä yleensä ei kestä kerrallaan kauan ja ajallisesti tuo vaihe kasvamisessa kestää vain pari kuukautta, mutta silti se on hermoja raastava.

If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️