Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Pelit ja pelaaminen

Aloittaja a4, tammikuu 07, 2019, 21:16:51

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

a4

#75
^
Samainen peli on itselläni jo tai vasta puolivälin keskiaikaisessa krouvissa, mutta peli on todistanut olevansa yksi parhaista pelaamistani tähän saakka. Kaikki osa-alueet taitavasti hiottuja, joten kokonaisuus on messevä vaikka mitään mullistavan uutta ei tarjoillakaan.
Elokuvien tapaan hyvä äänimaailma musiikkeineen on olennainen tekijä, sekä tarinankerronta.
Moraaliset dilemmat haastavat älyllisesti ja pelimaailma on luonnonkaunis sekä harvinaisen realistinen K-18 tasolle saakka.
Jopa mukaan ympätty klassinen pikkupeli, Gwent-korttipeli vei mukanaan ja olen pelannut sitä varmaan yhtä paljon kuin itse pääpeliä. En siis yllättynyt, vaikka yllätyinkin, että se on julkaistu myös omana itsenäisenä pelinään.
Gwent was nominated for "Most Promising New eSports Game" at the 2019 SXSW Gaming Awards[19] and for "Best Polish Game Art" at the 2019 Digital Dragons Awards.[20]
https://en.wikipedia.org/wiki/Gwent:_The_Witcher_Card_Game

Laitan samalla ketjun aiheeseen liittyen itselleni ja muille kirjainmerkiksi illalla televisioitavan kulttuuripaukun:
Kulttuuricocktail Live
Videopeli on supertaidemuoto

1 h 2 minke 19.5.2021

Parhaat videopelit ovat kokonaistaideteoksia, joissa eri taidemuodot ja pelaaja kohtaavat. Keskustelemassa ovat peliyhtiö Remedyn luova johtaja Sami Järvi ja tutkijatohtori Annakaisa Kultima.

https://areena.yle.fi/1-50834543

Hippi

Nyt alkaa tuntua siltä, että Candy Crushin pelaamiseni on tullut tiensä päähän. Monta vuottahan tässä on jo mennytkin. Telkkarin katsomisen ohessa sitä olen räpsytellyt ja nyt on menossa jo taso 9397.

Pelissä on kolmen vaikeusasteen tasoja, normaaleja vaikeita ja erittäin vaikeita. Nyt taso, johon olen jumittunut, kuuluu viimeksi mainittuun. Olen YT:stä katsonut videoita, joissa taso on päästy läpi ja huomannut, että nuo ratkaistut ovat huomattavasti helpompia versioita kuin itselläni on, vaikka ovat vain reilun viikon vanhoja videoita. Vaikeusastetta on siis taas kerran lisätty lennosta.

Ilmeisesti pelifirma seuraa pelaajien edistymistä kullakin tasolla ja jos näyttää siltä, että porukka läpäisee tason liian helposti, kiristetään ruuvia ja lisätään vaikeuskerrointa hiukan. Samaan aikaan on vähennetty ilmaisten herkkujen (=apuvälineiden) saamista niin, että herkkuja saadakseen olisi käytettävä oikeaa rahaa. Tässäkin olen jääräpäisesti pitänyt kukkaron nyörit kiinni. Jos en ilman rahaa pysty enää pääsemään tasoja läpi, niin pitäkööt tunkkinsa.

Sen verran tuossa on eroa, että tabletilla pelatessa noita herkkuja voi lunastaa "ilmaiseksi" katsomalla muutaman sekunnin mittaisen mainoksen. Siihen olen kyllä sortunut, että pelin tarjotessa mainoksen olen sen katsonut. Tänään iltapäivällä pääsen vielä tabletilla kokeilemaan tuon ylivaikean tason läpäisyä, sillä keskiviikkoisin julkaistaan uusia tasoja eri versioille. WIN10 -versio näyttää kulkevan edellä ja mobiiliversiot ja selainversiot tulevat sitten perässä. Eroa on muutaman kymmenen tason verran ja tänään tosiaan tuo taso tulee noihin muihinkin versoihin. En tiedä, mikä on se WIN10 versiotakin edellä oleva, sillä ratkaisuja on YT:ssä tasoista, joita ei ole vielä edes WIN10 versiona julkaistu. Vai toimiikohan julkaisut jotenkin alueellisesti niin, että Pohjolan perukoille noita saadaan muita myöhemmin?

Syystä tai toisesta käy vielä usein niin, että tablettiversio on jostain tasosta hiukan helpompi tai ainakin tabletilla pääsen jonkun jumittaneen tason muutamalla yrityksellä läpi. Saapa nähdä miten tässä nyt tulee käymään.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

a4

#77
^
Veikkaan että aavistat oikein tuon vaikeustason säätämisen. Mikromaksuilla pelifirmat tekevät ISOA tiliä.
Hyvä puoli maksamattomuudesta on siinä että kehittyy muita taitavammaksi, ellei sitten eteneminen käy mahdottomaksi.

Huomasin olevani Kantapaikalla tasolla 3965.
Ja Kantapaikan taso on päivittynyt lukuun 97007. Sata tonnia kohta rikki!
Lenny voisi harkita mikromaksuja Kantapaikalle. Esim. pienellä rahalla voisi poistaa ikäviä omia tai toisten viestejä. Rajoittaa tai lisätä viestien päivittäistä määrää ja muokkausominaisuuksia. Valita avatareja. Myös ketjujen uudelleen nimeämistä, yhdistelyä, siirtelyä, piilottamista, lukitsemista ja poistamista saisi sopuhintaan. Yms yms.

Luulen, että suuri osa pelaajista ei maksa mikromaksuja ilmaiseksi ladattavista mobiilipeleistä. Riittävän moni kuitenkin maksaa. Osa maksaa hyvästä pelistä, toisilla itsekuri luistaa samaan tapaan kuin se viimeinen euro sujahtaa marketin hedelmäpeliin. Kyse on tasapainoilusta: pelaaja pitää pitää tyytyväisenä, niin että tämä ei lopeta pelaamista, vaan haluaa joko odottaa tai maksaa.
Supercell on tässä ansaintamallissa ehkä pelimaailman paras, sillä se tahkosi kolmella pelillään viime vuonna voittoa (eli kulut vähennetty, veroja ei) yli puoli miljardia euroa.

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/08/21/arvio-neljasta-suomalaispelista-loytyi-koukuttavin
Lisämaksut ovat todennäköisesti tulleet jäädäkseen digipeleihin, sillä ne tuottavat pelifirmoille paljon rahaa. Esimerkiksi Activision-Blizzard, yksi suurimmista pelijulkaisijoista, teki vuonna 2017 yli neljä miljardia dollaria tuottoa erilaisilla pelinsisäisillä maksuilla.
https://www.360journalismia.fi/digipelien-lisamaksut-herattavat-huolta/

YT on tosiaankin todella kätevä peliopaslähde, jota on tullut käytettyä monen monituista kertaa apuna. Lähes joka pelissä. :)

a4

Kaikki katoaa vain toistuakseen uudelleen samanlaisena, opettaa videopelisarja Dark Souls. Jantso Jokelin pelasi maailman hankalimmiksi luonnehdittuja pelejä viisi vuotta, kyynistyi ja oppi rukoilemaan. Dark Soulsin kymmenvuotisjuhlan kunniaksi esseisti laati kymmenen yritystä ymmärtää pelimyyteistä oopperallisinta.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/05/18/pelitaiteen-epatoivoisin-nykyklassikko-dark-souls-hylkaa-lansimaisen

Hippi

Harmikseni olin pelannut "liikaa" WIN10 versiolla ja se kirottu jumittava taso olikin jo pidemmällä kuin eilen julkaistut mobiili- ja selainversiot olivat. Nyt joudun vielä viikon odottamaan, sillä seuraavaan settiin tuo jo varmasti kuuluu.

Viikon aikana oikeastaan ainoa toivoni on, että huomaavat tuon tason jumittavan liikaa porukkaa. Elättelen toivetta, etten ole ainoa, joka ei tuota läpäise.

Olen huomannut, että jonkinlainen säätö pelissä on myös noita jumitustilanteita varten. Kun pelaaja on junnannut samaa tasoa kohtalaisen pitkään. En ole koskaan laskenut montako yritystä tarvitaan, että tulee ns. lucky board. Sen junnaamisenhan huomaa vasta, kun on jo jonkin aikaa ehtinyt siinä junnata. Lucky board ei ole yksin minun huomioni, vaan tämän ovat muutkin pelaajat huomanneet. Siinä peliin onnekkaasti tulee tilanne, joka helpottaa läpimenoa. Muutaman kerran olen tässä nykyisessä tasossakin huomannut, että tuollainen "superpalikoiden" suma olisi tullut ja normaalisti siitä olisi ollut suuri apu, mutta tässäkin on päässyt vain "melkein läpi" -tilanteeseen ja joku yksittäinen seuraava siirto teettääkin niin paljon tuhoa, että sitä ei mitenkään jäljellä olevilla siirroilla pysty raivaamaan. Jos olisi tiettyjä apuvälineitä, niin läpi olisi ehkä päässytkin, mutta kun ei ole enkä osta, niin tässä nyt seison enkä muuta voi  :'(

Nyt odotan siis viikon ja kokeilen aina välillä josko nuo olisi helpottaneet läpimenoa. Ei sekään ole ennen kuulumatonta, että niin käy.

Harmi etten voi pelin tekijöille viestitellä, että minulla on toinenkin melko samantyyppinen peli, jota olen pelannut aina välillä ottaakseni etäisyyttä Candyyn.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

a4

^
Onko se toinen samantyyppinen peli mahdollisesti tuo Dark Souls. :D
Vastaavia lucky board-fiiliksiä on monista peleistä itselläni, etenkin kun pelityylini on helpoimmalla vaikeustasolla pelaava nautiskeleva turistipelaaja joka lähinnä tekee matkoja pelimaailmoihin ja nauttii maisemista.

Eilisessä Kulttuuricocktailissa itselleni avautui aiempaa vahvempana peliteollisuuden ja pelikulttuurin esiinmarssi.
Taloudellisesti jo isompaa kuin isot elokuva-,televisio-ja musiikkibisnekset. Suomessakin.
Leviten kaikkialle. Elokuvateatterissa voit pelata valkokankaalla ennen elokuvan alkua, armeijassa pelataan sotasimulaatioita, sosiaalista ajanviettoa ja elämistä pelimaailmoissa, koulutuksessa, kuntoilussa ja urheilussa hyödynnetään pelejä, lääkkeenä ja kuntoutuksena määrätään jo pelaamista, pelien lisäksi myös pelaajasukupolvet siirtävät kokemuksellista pelikulttuuria muuhun kulttuuriin..koskahan ruokakaupassa käynnistä tulee pelaamista? :D

"Gamification is all around us," Danny Maco, former general manager of University Games, said to MobileCast Media. "Loyalty programs are a great example, which you can see everywhere, whether it's at Safeway or flying on an airline; they all have game mechanics [such as] the progression bar — a mechanic associated with achievement."
https://softengi.com/blog/gamification-in-the-retail-turning-shopping-into-a-game/

Tai toisin päin: SUPERMARKET SIMULATOR GAME 2020 - Shopping Has Never Been This FUN! - Supermarket Sim Gameplay
Sain pelkästä katsomisesta aitoja shoppailuväreitä. :D

Hippi

Candy Crush kuuluu ns. "kolmensuora" lajityyppiin, mutta erilaiset lisukkeet tekevät siitä ajoittain jopa pirullisen hankalan. Tietenkään tuossa ei pelkällä taidolla pärjää, sillä pelialueelle putoavat erilaiset karkit ja peliä vaikeuttavat esteet tekevät siitä ajoittain hermoja raastavan.

Tässä tuubista yksi esimerkki tasosta, joka minulla jumittaa.
https://www.youtube.com/watch?v=IlaCPn1ZipI
Noista karkeista voi muodostaa kolmen suoria, jolloin ne poistuvat. Niistä voi muodostaa myös useamman karkin yhdistelmiä, jolloin saadaan raitakarkki, paperipäällysteinen karkki tai karkkipommi, jotka ovat hyödyllisiä. Tuolla tasolla on myös purkkaa (vaaleanpunainen tähmä) ja jotain toffeen tapaisia renkaita, jotka estävät sen kellertävän linjan (jonka nimeä en nyt muista) muodostumisen. Juuri noita esteitä minulle tulee yläreunasta huomattavasti enemmän kuin tuossa esimerkkiratkaisussa.

Toisaalta tuota tasoa edelsi aivan käsittämätön pätkä. Onnistuin saamaan oman ennätykseni ja läpäisin peräkkäin 16 tasoa ensimmäisellä yrityksellä. Kaikki tasot eivät olleet suinkaan helppoja, mutta ensimmäisellä yrityksellä läpäisystä saa seuraavalle tasolle apuvälineen mukaansa. Kun toisen läpäisee heti, niin saa toisen avun jne. Enimmillään kuitenkin vain viisi, mutta ne kulkevat mukana niin pitkään kuin onnistuu ekat yritykset.


Tuon tyyppisiä pelejä olen pelaillut ennen Candyäkin.
Mutta ensimmäinen todellinen ihastukseni oli tietenkin Tetris. Eikä mikään kovin koristeellinen Tetris, vaan DOS:ssa pyörivä, jonka sain työkaveriltani korpulla. Tuossa käytettiin numeronäppäimiä palikoiden liikutteluun. Jotkut Tetrikset toimivat oikean käden kirjainnäppäimillä, jotka eivät ikinä suostuneet asettumaan kohdilleen niin, että olisi voinut nopeasti pelata. Tetriksessähän vauhti kiihtyy pelin edetessä. Olen joskus myöhemminkin yrittänyt Tetrikseen palata, mutta läppärin näppäimistö ei oikein istu käteen kunnolla, vaikka numeronäppäimet olisivatkin käytössä. Minusta Tetris vaatii oikein kunnollisen käkätinnäppäimistön. Valmistetaankohan sellaisia enää.

En koskaan ole oikein mieltynyt mihinkään "juonelliseen" peliin. Ne ovat monesti niin keskittymistä vaativia ja pitkäkestoisia, että en vaan jaksa. Nämä "kolmensuorat" erilaisine variaatioineen ovat juuri sellaisia, joita voi klikutella telkkarin katsomisen ohessa ja pelin voi jättää nopeasti, jos keksii jotain järkevämpää tekemistä.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

#82
Lainaus käyttäjältä: a4 - toukokuu 19, 2021, 23:07:22
Kaikki katoaa vain toistuakseen uudelleen samanlaisena, opettaa videopelisarja Dark Souls. Jantso Jokelin pelasi maailman hankalimmiksi luonnehdittuja pelejä viisi vuotta, kyynistyi ja oppi rukoilemaan. Dark Soulsin kymmenvuotisjuhlan kunniaksi esseisti laati kymmenen yritystä ymmärtää pelimyyteistä oopperallisinta.
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/05/18/pelitaiteen-epatoivoisin-nykyklassikko-dark-souls-hylkaa-lansimaisen

Mielenkiintoinen artikkeli. Exäni pelaa tai ainakin pelasi Dark Soulsia.

Jotenkin olen saanut sen kuvan, että masentuneille se voisi olla masentava pelikokemus, mutta artikkelissa sanottiin päinvastaista:

LainaaDark Soulsille omistautuneet puhuvat videopelien pelaajiksi harvinaisen paljon itkusta, kyyneleistä ja epätoivosta. Toisaalta pelaajien keskuudessa toistuu myös ajatus siitä, että nämä pelit muuttavat ihmistä sitkeämmäksi. Internet on täynnä tarinoita, jotka kertovat masennuksen ja itsetuhoisuuden voittamisesta Dark Soulsin avulla.

En ihmettele sitä hetkeäkään. Pelin voi nähdä jopa eräänlaisena eeppisenä matkana masennuksen tunteeseen. Jos syvyyspsykologia puhuu demoneista metaforisesti, Dark Souls tuo ne näkyviksi ja pelaajan kukistettaviksi. Todellinen demoni paljastuu siinä, miten kukin peliin suhtautuu. Onko pitkä tappio sama kuin lopullinen häviö? Saako fatalismin käännettyä voitoksi?

Dark Souls on ikuiselta tuntuva tahmea limbo kirkkauden ja kadotuksen välillä. Maailman ontoksi muuttava kirous muistuttaa depression tunnetta, joka niin ikään luo helposti ikuisuuden vaikutelman. Masennus pyyhkii pois kaikki menneet saavutukset ja tulevaisuuden mahdollisuudet. Jää vain sumea kärsimyksen horisontti, lähes uskonnollinen kuvitelma siitä, että ahdinko on loputon.

Seisahtuneisuudesta on tie ulos. On rämmittävä myrkyllisten soiden läpi, haparoitava pimeissä hautakammioissa ja teurastettava petoja. On opittava säästämään voimiaan ja antamaan kaikkensa. Tappio on väistämätön, siitä ei ole epäilystäkään. Samalla se kuitenkin kannustaa nousemaan ja yrittämään uudelleen. Kun tavoitteessaan lopulta onnistuu, kokemus on ekstaattinen.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

a4

^
Samanlainen viesti esiintyi Kulttuuricocktailin ohjelman chatissa:



https://areena.yle.fi/1-50834543

Muutama muu kommentti:



a4

#84
Ketjun aihe on laaja ja digitaaliset pelit ovat hyttysen aivastus pelien maailmassa.
Joten muustakin pelailusta voi keskustella.

Ihmisellä on vahva kilpailuvietti ja uteliaisuutta, huumoria, älykkyyttä sekä hyvinvoinnin mukana lisääntynyttä luppoaikaa joten pelailu on ikivanha juttu. Ihminen joka ei ole pelannut koskaan mitään on vähintäänkin outo tapaus.

BB-talon eristyksessä asukkaat ovat jo parissa viikossa kehitelleet ikävystymiseensä useita pelejä. Esim. pingistä ruokapöydällä, mailoina leikkuulaudat ja pallona roll on-dödöpurkin kärjestä irroitettu ontto muovipallo.
https://www.facebook.com/arto.luukkainen.1/videos/2082262731913160
Halpaa huvia.

Pelimuseostakin löytyy myös poliittisesti mielenkiintoisia pelejä:

Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 (1918) *
Juusela & Levänen
Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 julkaistiin sisällissodan jälkeisille joulumarkkinoille.
Punaisten ja valkoisten taistelu Suomessa 1918 on yksi harvalukuisista Suomen sisällissotaa käsittelevistä peleistä. Peli on tarkoitettu kahdelle pelaajalle, joista toinen ottaa punaisten ja toinen valkoisten joukkojen roolin. Vaikka taisteluiden päättymisestä oli pelin julkaisuajankohtana kulunut vain muutama kuukausi, sisällissodan tapahtumien käsittely on hämmästyttävän tasapuolista. Kummallakin osapuolella on mahdollisuus voittoon, vaikka runomuotoiset säännöt korostavat erityisesti valkoisten sankarillisuutta.


Talebans (2001) *
Antti Kokko ja Mikko Niemelä
Talebans havainnollistaa, että peleissä ei ole aina kyse hauskanpidosta.
Talebansia ei voi voittaa, jos sitä ryhtyy pelaamaan. Mitä enemmän pelaaja pommittaa Afganistania, sitä pahemmaksi terrori äityy. Ajatuksia herättävä toteutus osoittaa, että pelien avulla voi käsitellä myös yhteiskunnallisia ongelmakohtia. Peli osoittautui enteeksi Yhdysvaltojen hyökkäykselle Afganistaniin, sillä se valmistui jo ennen syyskuun 2001 terroritekoja. Talebans oli esillä Kiasmassa ROR-taidekollektiivin Terror 2.1 Utopia -näyttelyssä. Se kiersi myöhemmin myös kansainvälisissä taidenäyttelyissä.

http://vapriikki.fi/pelimuseo/pelit/

a4

Sijoitan pelaamisen tällaiselle janalle: leikki-peli-kilpailu-taistelu

a4

Kuuluisan pelisarjan nettimoninpelissä harjoiteltiin ja esitettiin teatteriesityksiä eli näyttämötaidetta pelimaailman pelaajayleisöille.
I went to a theatrical play inside Final Fantasy 14, and it was enchanting

Itse esitys: https://www.twitch.tv/videos/112018728?filter=all&sort=time


a4

^
Tuon pelin takia joutuu ostamaan jossain vaiheessa uuden pelikonsolin. :)
Kyse on siis verkkomoninpelistä eli tuossa trailerissakin ihmispelaajista, joiden määrää on kasvatettu taistelutantereella aiemmasta 64:stä 128 pelaajaan. Kaaosta luvassa. Raskaasti aseistettua kaaosta.

Trailerin perusteella Suomen ilmavoimienkin hävittäjälentäjiä pitää alkaa kouluttamaan singon käytössä ja ilmastonmuutos tekee näyttävintä tuhoa myös verkkopelikentillä.

a4

#89
EA PLAY LIVE STREAM showing us the latest for Battlefield 2042.
EA Play Live 2021

[gifv]https://i.imgur.com/HwqGIXU.gif?noredirect[/gifv]


Eli kuuluisan pelisarjan uusimmassa pelissä on yhtenä uutena pelimuotona PORTAL-pelimuoto, jossa voi pelata aiempien pelisarjan pelien suosituilla kartoilla ja kalustoilla oman maun mukaan.
Tuplatulla pelaajamäärällä ja jättikartoilla sekä tietokoneiden ja eri pelikonsoleiden kesken.

Battlefield 2042 | Battlefield Portal Official Trailer
Battlefield 2042 New Gameplay and Battlefield Portal Reveal!

Open beta eli ilmainen kaikille avoin testiversio tulossa syyskuussa! :D