Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Hyvää taidetta!

Aloittaja Hayabusa, lokakuu 03, 2019, 12:36:17

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hayabusa

Nauttikaa niistä taideteoksista! Energiakulutusmurehtiminenkin kuluttaa energiaa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

safiiri

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - helmikuu 17, 2020, 11:24:10
Nauttikaa niistä taideteoksista! Energiakulutusmurehtiminenkin kuluttaa energiaa.

SE energia on kuitenkin peräisin uusiutuvista energianlähteistä.

Toope

Kuuttihan osaa oikeasti piirtää. Ei aina niin oletettua nykytaiteilijoilta.

Laika

#48
Sue Coen lankeemus

Coen 'Fog of fascism puts us to sleep' on julistemainen, ja muistuttaa yhteneväisyydestä vanhan ikonitaiteen ja uudemman sarjakuvataiteen välillä. Teoksen hahmot jakautuvat laskeutuviin ihmismassoihin ja ylösnousemusta kuvaavaan oikeaan puoleen. Ylösnousemus ei kuitenkaan ole tuskaton ja vapauttava kokemus, vaan teuraalle viemistä ennakoiva hetki. Julmat saattelijat on kuvattu veitset kädessä ja heidän uhrinsa on merkitty stigmalla. Tässä teuraaksi vieminen on eläimen ainoa vapautus ja hämärtää merkityksen vasemman puolen lannistuneiden jonottajien välillä. Ovatko laskeutuvat ihmiset samassa jonossa, ovatko he itse asiassa veisten kanssa saateltavia lampaita? Kuva ei kerro, mutta näyttää yhden hahmoista kurottavan tuomittua kohti. Se on ainoa silta vajoavien ja nousevien välillä.

Ihmiset symbolisesti laskeutuvat tiedottomuuteensa ja alempien portaiden eläimet nousevat vastaavasti kohti ymmärrystä käydessään kuolemaansa. Noustessaan ylemmäs on lampaat ja linnut jo korvattu uudelleen ihmisillä, missä lapset saattelevat merkittyjä aikuisiaan. Kuvaelma lainaa kristinuskon ylösnousemusta tehden siitä kollektiivisen kokemuksen. Uhrilampaan kohtalo ei eroa lopulta merkitsevästi omastamme. Coen teoksessa ihmiset eivät juurikaan reagoi julmuuteen, sillä he ovat keskittyneet kulkemaan jonossa alas. Pahuus ei ole aktiivinen voima, vaan passiivinen. Se edellyttää suurten joukkojen kääntävän katseensa syrjään, se riittää.

Coe ei jätä arvailujen varaan työnsä sanomaa. Muutama vartija riittää pitämään lyödyt uhrinsa kurissa suurten joukkojen huomion kiinnittyessä omiin asioihinsa. Orwellimainen suuri ruutu on korvautunut pienemmillä yksityisillä ruuduilla, joihin kukin itsekseen keskittyy. Fasismi on joukkohypnoosia, missä kansalaisen tehtävä on sulkea silmänsä väkivallalta. Kuvan julistemainen ulkoasu toimii pamflettina ja sitoo katsojan esittämäänsä kysymykseen. Emme päätyneet nykytilaan ulkopuolisen voiman tähden, vaan kuten unissakävelijät, jotka eivät erota päätöksiään uniensa logiikalta. Laskeutuminen merkitsee lankeemusta sekä valveunena että synnillisen tilan varsinaisena syynä.

Coen tekniikka sopisi suurempaan muraaliin. Mitä sitten tapahtuukaan kuvan ulkopuolella, voisi se näkyä jonkinlaisen kirkon sisäseinistä. Teos luo siltaa kirkollisen ja julistetaiteen välille muistuttamalla lähtökohdista, jotka molempia taiteenlajeja ovat alkuaan yhdistäneet -seinätaiteen tarkoituksena keskiajalla oli valistaa kirkkoon tulijoita, joista useimmat saattoivat olla luku- ja kirjoitustaidottomia. Siten kirkko oli paitsi hengellinen kohtaamispaikka, toimi se myös opetuksen keskuksena.





Kuva: Sue Coe, 'Fog of Fascism Puts Us to Sleep' (2020)
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Toope

Tuleeko mieleen Crumb, kaikessa vastenmielisyydessään?
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Crumb
Arvostan, vaikka inhoankin.

Aave

Tämä monumentti sijaitsee Bosniassa, Vitezin kaupungissa. Sen nimi on Yhtenäisyys.

Kusiallas on Bosnia-Hertsegovinan muotoinen, ja monumentin miehet edustavat alueen kolmea poliittista johtajatahoa. Alueella kun on tunnetusti kolme eri kansaa: bosnikit, serbit ja kroaatit. Bosnian sodan jälkeisissä vaaleissa nämä eri kansanryhmät ovat äänestäneet hallituksiin sinnikkäästi oman kansansa edustajia piittaamatta lainkaan siitä, onko edustajilla varsinaisesti kompetenssia. Sen seurauksena politiikan hoitaminen on täysin perseellään, ja touhu erittäin korruptoitunutta. Monikulttuurisuus on rikkaus, ei mulla muuta. :)

"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hayabusa

^Kuinka ollakaan Helsingin Pravdassa on aivan erinomainen artikkeli kahden eri alojen taiteilijan kohtaamisesta juurikin Aaveen linkittämissä merkeissä.

Picasso ja Stravinsky seikkailivat Italiassa huhtikuussa 1917 ja joutuivat pidätetyiksi...

Todellista kulttuurien kohtaamista mistä syntyi koko ihmiskuntaa rikastuttavaa hyvää taidetta!
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Aave

Hieno, julkisesti esillä oleva digitaalinen taideteos Etelä-Koreassa:
Aalto (Youtube).
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy


-:)lauri

Seuraan https://www.twitch.tv-kautta käsikirjoittamatonta suomalaista "realitysarjaa", jossa maalataan luvallista "graffitia". Siellä tämä projekti etenee JETBAT- ja Maatukka-kanavilla. Tässä esim. viimeisin: https://www.twitch.tv/videos/625713491
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

a4

Lainaus käyttäjältä: Konmari - toukokuu 24, 2020, 15:33:58
Seuraan https://www.twitch.tv-kautta käsikirjoittamatonta suomalaista "realitysarjaa", jossa maalataan luvallista "graffitia". Siellä tämä projekti etenee JETBAT- ja Maatukka-kanavilla. Tässä esim. viimeisin: https://www.twitch.tv/videos/625713491
Mielenkiintoinen. Ajan hermolla. Twitchissä näyttää olevan säpinää.
Jos itse tekisin sinne live-taidekanavan, voisin vaikka lähettää livenä kuvaa kuvaruudusta jossa näkyy kuvaamani live-lähetyksen näkymä, chatteineen.
Tai Duchamp-henkisesti lähettäisin livekuvaa vaikkapa jalustalle nostetusta kännykästä joka on päällä ja latauksessa.
Joku voi soittaa siihen! Vaikka kukaan ei vastaa. Vai vastaako? Puhelinmyyjä vai väärä numero? Katsojien soittoja? Ei voi tietää. Vai pitäisikö puhelin olla pois päältä? Paljon kysymyksiä. Liian paljon?

Lognessa

Keravalla vielä elokuun loppuun purkutaidetta.

http://www.purkutaide.com/taiteen-kotitalo/

Oli mielenkiintoinen taidenäyttely. Seurueessa yksi ulkomailta (sallitusta maasta) kotoisin. Hän maansa maskisuositusten tavoin oli ommellut meillekin kasvomaskit. Tulipa harjoiteltua senkin käyttöä.


a4

Lainaus käyttäjältä: Lognessa - elokuu 13, 2020, 22:50:00
Keravalla vielä elokuun loppuun purkutaidetta.

http://www.purkutaide.com/taiteen-kotitalo/

Oli mielenkiintoinen taidenäyttely. Seurueessa yksi ulkomailta (sallitusta maasta) kotoisin. Hän maansa maskisuositusten tavoin oli ommellut meillekin kasvomaskit. Tulipa harjoiteltua senkin käyttöä.
Hauska idea. Jo pelkkä autio kerrostalo on mielenkiintoinen kokemus.

Pyörällä kulkiessa kannattaa ajaa alikulkutunneleista. Niissä on usein ilmaista taidetta, joskus jopa kokonaisia näyttelyitä.
Äänitaidettakin, lapsiperheiden sattuessa kivasti kaikuvassa tunnelissa kohdalle. 

Toope

Taidehan on aina makuasia. Jotkut pitävät Berliinin sotkuista ympäristöä brutalismin myötä taiteena, toiset ajattelevat, että Firenzen kaltaiset klassiset taidekaupungit ovat kauniita? No, jokaisella on makunsa. Turistit (=juntit) ehkä valitsevat... ::)

Toope

Arkkitehtuurityyleissähän on suuria eroja. 1900-luvun alkuun saakka arvostettiin estetiikkaa, kauneusarvoja, jolloin asuinympäristö loi mielihyvää kansalaisille. 1930-luvun funktionalismi rikkoi tuota ajatusta rappeutuen modernismiin sotien jälkeisenä aikana 1960-70-lukujen betonibrutalismiin. Haluttiin toimivuutta kauneuden ja viihtyvyyden sijaan.

Vähän kuin lehmän perse. Se toimii, mutta ei sitä kukaan halua katsoa. Sitähän 1960-70-lukujen arkkitehtuuri on.

Onnekseni olen huomannut, että nykyarkkitehtuurissa palataan hieman (ei tarpeeksi toki) vanhoihin malleihin. Varhaista funkista ja 20-luvun klassismia olen havainnut uusissa taloissa. Mikä on kiva huomio!

Jos ei uutta kyetä luomaan, kantsii ottaa mallia vanhoista toimivista malleista. Itse toivoisin mallia otettavan jugendista ja ehkä myös klassisesta näkemyksestä.