Tämmöistä ei ole vielä aiemmin tehtykään.
Merikaapeleille erikoinen vaihtoehto: massiivisilla akuilla lastattu laiva kuljettaa 241 MWh:n edestä uusiutuvaa sähköä
Japanilainen PowerX aikoo rakennuttaa sähkönsiirtoaluksen ensimmäisen prototyypin vuoteen 2025 mennessä. Yhtiö on kerännyt idealleen tähän mennessä 70 miljoonan dollarin rahoituksen.
Kiinteitä akkusähköasemia on ja muutamista nykyautoista saa jopa kolmivaihesähköä ulos, joten tämmöinen suunnitelma oli vain ajan kysymys.
PowerX:llä on tietysti myös oma akku laivassa:
PowerX omistaa muutaman akkutehtaan, mikä saattaa selittää yhtiön innostusta. Laiva lastattaisiin 96 kontin kokoisella litium-rautafosfaattiakulla
Myös maanjäristysalueille ja tilapäisille sota- tai pakolaisleireille tuollainen voisi olla oiva ratkaisu.
Varmaan tuollainen laiva kulkisi dieselillä, että sitä sähköä olisi vielä perilläkin jäljellä syötettäväksi verkkoon.
Jännästi jutun lukemalla saa selville, millä voimalla laiva liikkuu.
No sori en lukenut- ehkä sitten, jos sitä joskus aletaan valmistaa. Prototyypin valmistuksen alkaminenkaan ei taida olla lähiaikoina alkamassa. Myös vetytaloudella on aika paljon ongelmia edessään, jos joskus oikein liikenteeseenkin aiotaan henkilöautomarkkinoille.
Aika moni hyvä suunnitelma jää toteuttamatta tilaajien ja rahan puutteeseen, kuten uudenkaupungin autotehtaan, hienot uudet projektit, jotka loppuivat alkuunsa.
Kuten jo ekasta lainauksesta näkyy, suunnitellaan proton olevan valmis 2025. Sitä ei vielä tiedetä varmaksi valmistuuko se silloin, mutta se on nyt ainakin tavoite.
Arvostan Karikon erilaisia mielipiteitä kaikista asioista mutta vastaamista helpottaisi oikeinkin kovasti jos arvoisa opponentti malttaisi lukea edes lainaamani kohdat. Näin ei taida koskaan tapahtua. Ei edes vuonna 2025.
Mitä vetytalouteen ja sen vaatimaan laiteinfraan tulee, se on oikea ongelmakasautuma.
Katsos, kun noita haaveilijoita, rahastajia ja muita huijareita on liikkeellä pilvin pimein ja he koettavat keksiä millä konstilla saisi leipänsä päälle voita kansan kärttyisän käden kautta haalittua.
Esimerkissäsikään ei varmaan soutuvenettä kummempaa koe-alusta rakenneta. Sen tekemiseen tarvittaisiin tietotaitoa ja paljon suurempaa rahoitusta, kuin mainitut 70 miljoonaa. No tuolla varmaan saisi sen soutuveneen kokoisen jutun- tiedä sitten mitä sillä tehtäisiin.
Yhteisörahoitusta kyllä haeskellaan milloin mihinkin hienoon innovaation toteuttamiseen--huh
Avaruuslinkokaan ei taida kovin korkealle lingota, muuta kuin toiveita.
>>>
Corsair Groupin ja Kaipola Circularin taustalla on samoja henkilöitä. Molemmat yritykset kertovat valmistavansa jätemuovista öljyä pyrolyysimenetelmällä.
Corsair Group on ollut Italiassa epäiltynä pyramidihuijauksesta, ja esimerkiksi Ylen MOT sekä Seura ovat uutisoineet yhtiön epäilyttävästä liiketoiminnasta ja taustoista.
Yle ei tavoittanut Corsair Groupin toimitusjohtaja Jussi Salorantaa haastatteluun. Viime kesänä Saloranta vakuutti MOT:lle yhtiön toiminnan olevan kestävällä pohjalla.
Kaipola Circularin hallituksen puheenjohtaja, hollantilainen André Tops kertoi maaliskuussa sähköpostitse Ylelle, että Corsair Groupilla on käynnissä useita kiertotalousprojekteja, mutta yhtiö ei ole mukana Kaipola Circularissa.
https://yle.fi/a/74-20035242