kantapaikka.net

Yleiset => Tiede => Aiheen aloitti: Muisto Keijo Kullervo - tammikuu 26, 2019, 08:36:20

Otsikko: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Muisto Keijo Kullervo - tammikuu 26, 2019, 08:36:20
2010 kirjoitettuna:

Kuinka nyt vannotaan D-vitamiinin perään...Luvataan vähintään kymmenen hyvää ja muutama vielä päälle jos siirryt D-vitamiinin kannattajaksi ja syöjäksi - onko noin?

Muistuu mieleen Markus Sedän valtavan usein toistettu hokema; 'syökää lapsukaiset kaurapuuroa'. (Se pitää teidät hyvällä elämän tiellä.) Suluissa lisätty asian tehostamiseksi.

1980 luvulla puhuttiin ja kirjoitettiin 'lesitiinin' aivoille välttämättömyydestä...
Lienee kuitenkin niin, että 'kaikki' vitamiinit ja hivenaineet oikein nautittuna ovat hyväksi ja varsinkin vanhenemalle elimistölle - eikä painottaminen yhden vitamiinin ihmeitä tekevään vaikutukseen ole oikein mielekästäkään.

Mutta näin On! On ja tulee olemaan... Epäilen, että lääkefirmat lanseeraavat mainos kamppaniaan ja kohta kuluttajat tarttuvat koukkuun ja hyvä niin... Muuten ei vitamiinit eikä muutkaan 'terveelliset' mene oikein kaupaksikaan.

Muistuu mieleen pikku Kallen tokaisu:
- Mistähän johtuu että kaikki terveellinen on pahanmakuista?

Niin ja yllä kuvatuista saa piankin meemiä. Kun tarpeeksi mainostetaan, oppii lorun ulkoa ja jos pimeänä yönä herätetään, useimmat osaavat hätkähdyttävän heti vastata kysymykseen ' mikä on terveellinen vitamiini?'
- No! Sehän on tänään D-vitamiini - ainakin se.

JK. Itse syön joka päivä muutamia terveelliseksi luokittelemiani vitamiinia, mukana myös D-vitamiini.... Vaikka työpaikkalääkäri pitäessään kuntoilijoille - eläkeläisille - esitelmää terveellisestä ruokailusta, väittikin, että 'monipuolinen ruoka ja silloin ei tarvita vitamiinitäydennystä'.

Mutta! Kuka sitten syö todella monipuolisesti - varsinkin kun eläkeläiselle lähes kaikki ruoka on kallista ja aina vaan kalliimpaa...

Kyselee...

K.K.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Karikko - tammikuu 26, 2019, 11:11:12
Lainaus käyttäjältä: Muisto Keijo Kullervo - tammikuu 26, 2019, 08:36:20
2010 kirjoitettuna:

Kuinka nyt vannotaan D-vitamiinin perään...Luvataan vähintään kymmenen hyvää ja muutama vielä päälle jos siirryt D-vitamiinin kannattajaksi ja syöjäksi - onko noin?

Mutta! Kuka sitten syö todella monipuolisesti - varsinkin kun eläkeläiselle lähes kaikki ruoka on kallista ja aina vaan kalliimpaa...

Kyselee...

K.K.

Varsinkin talvikausilla kannattaa varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti (ei yliannostus)

D-vitamiini on oikeastaan pikemminkin "hormoni" tehoaineena sitä tarvitsevat kaikki ja suomen oloissa voi olla talvikausilla siitä pulaa.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Jaska - tammikuu 26, 2019, 11:18:18
Vitamiinit ovat elimistölle välttämättömiä aineita, joilla kullakin on omat tehtävänsä. Vitamiineja tarvitaan pieniä määriä.

Lähtökohtaa vaikka täältä: https://www.terve.fi/artikkelit/yleistietoa-vitamiineista-ja-kivennaisaineista ja täältä https://www.terveyskirjasto.fi/kotisivut/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - tammikuu 27, 2019, 00:10:58
Suomeenkin tarjottiin jotain kiinalaisia goji-marjoja, koska olivat muka terveellisiä, vaikka suomalaisissa mustikoissa ja puolukoissa on vitamiineja paljon enemmän.
Yksi näkemys:
https://www.lansivayla.fi/artikkeli/84433-kotimainen-mustikka-vai-kaukomaiden-goji-marja (https://www.lansivayla.fi/artikkeli/84433-kotimainen-mustikka-vai-kaukomaiden-goji-marja)
Hieman erilaisia terveysvaikutuksia, tosin suomalainen marja on liki ilmainen! Goji on kallis x10, jos pitää Suomeen rahdata.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - syyskuu 04, 2020, 10:36:57
D-vitamiinista riittää sanottavaa aina vaan vuodesta toiseen. Nyt uusinta uutta:

https://www.is.fi/terveys/art-2000006622406.html

Huimauksesta kärsivien kannattaisi lääkärin hoitojen lisäksi huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista. Tuoreen tutkimuksen perusteella D-vitamiinilisät voivat ehkäistä huimauksen uusiutumista varsinkin potilailla, joiden D-vitamiinitasot ovat alhaiset.

Neurology-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa D-vitamiini- ja kalsiumlisien vaikutuksia selvitettiin satunnaistamalla hyvänlaatuista kohtauksittaista asentohuimausta potevia aikuisia joko hoitoryhmään tai verrokeiksi. Hoitoryhmässä osallistujat, joiden D-vitamiinitasot olivat alhaiset, saivat kahdesti päivässä 400 IU D-vitamiinia ja 500 mg kalsiumia.

Kaikki osallistujat saivat tutkimuksen alussa lääkärin antamaan asentohoitoa. Kun tutkijat vertasivat potilasryhmiä vuoden kuluttua, he havaitsivat huimausoireiden palanneen todennäköisemmin potilaille, jotka eivät olleet saaneet D-vitamiinilisiä. D-vitamiinia saaneilla huimaus uusiutui noin neljänneksen epätodennäköisemmin, tulokset osoittivat. Yhteys oli vielä voimakkaampi potilailla, joiden D-vitamiinitasot olivat hyvin alhaiset tutkimuksen alkaessa.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: ROOSTER - syyskuu 04, 2020, 11:04:16
En ole lääkäri, joten kerron vain mielipiteeni.

Ravintolisistä ja vitamiineista lienee hyötyä pikaisessa puutostilan korjaamisessa. Jatko pitää hoitaa ruokailu- ja elämäntapamuutoksilla sillä luulen ja oletan, että syötettäessä toistuvasti kehoon ylisuuria annoksia aineita, joita kroppa tuottaa, käsittelee tai vaatii, niin kehon omat järjestelmät menevät lepotilaan tai sekaisin. Näin voi aiheutua suurempaa haittaa.

Ihminen kestää kaikenlaista puutetta ja huonoja oloja melko hyvin, keho korjaa itsensä. Esimerkkinä olkoon vaikka keskitysleireiltä pelastuneet 35-kiloisiksi laihtuneet juutalaiset joista useat elivät vielä 100-vuotiaiksi, kaikesta kärsimästään huolimatta.

Olen seurannut tutun henkilön terveydentilaa muutaman vuosikymmenen. Hän oli lapsena liikunnallinen ja fyysinen ja harrasti runsaasti liikkumista aina 60 ikään asti. Hän söi monivitamiinitabletteja ja ravintolisiä säännöllisesti yli 20 vuotta. Kuitenkin hän on kokenut ohitusleikkauksen, munuaisvian, ihosyövän, diabeteksen ja nivelrikon.

Liika on aina liikaa, mutta joillekin kohtuus on liian vähän.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - syyskuu 04, 2020, 13:18:33
Monivitamiinitabletit luullakseni ovat pikemminkin haitallisia kuin hyödyllisiä, jos ruokavalio on muuten kunnossa.

Tietääkseni ainoa lisäravinne, mitä kannattaa (näillä leveysasteilla, ja varsinkin keski-ikäisten, vanhusten, sisätiloissa paljon oleskelevien ja/tai ylipainoisten) pilleripurkista syödä on D-vitamiini.

Ihmisen elimistö ei valmista monia vitamiineja, esim. C-vitamiinia, ja sitä on saatava ravinnosta tavalla tai toisella. Mutta ei liikaa, sillä se aiheuttaa ruokatorven alasulkijan väljyyttä ja siksi närästystä tai refluksia. Refluksista sitten voi aiheutua esim. ruokatorven syöpä.

C-vitamiini muistaakseni lisää ruokahalua. Siksi se voisi periaatteessa lihottaa, ja aiheuttaa sitä kautta nivelrikkoa ja diabetesta, joka puolestaan voi aiheuttaa sv-tauteja ja munuaisvikaa (tai korreloi niiden kanssa) tuossa ROOSTER:in esimerkissä. Mutta aineenvaihdunta tuppaa hidastumaan keski-iässä, ja naisilla varsinkin vaihdevuosissa, joten ehkä muut selitykset ovat parempia.

Toinen ketkukandidaatti ROOSTER:in esimerkissä on kalkki. Vaikka kalkkia onkin tärkeää saada ravinnosta, liika on liikaa. Liiallisissa määrin aiheuttaa mm. kertymistä verisuoniin ja pehmytkudoksiin (vrt. sydäninfarktit, sepelvaltimotauti, ohitusleikkaus, munuaisvika, ja vaikkapa stroke). Varsinkin, jos ei samanaikaisesti saa ravinnosta K-vitamiinia.

Ihosyöpä voisi selittyä liika-annoksella D-vitamiinia, sillä sekä D-vitamiinin puute että sen liikasaanti heikentää immuunipuolustusta.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - joulukuu 21, 2020, 11:55:43
2018 kun sairastuin elokuussa fibroon ja kukaan ei tiennyt vielä mikä minulla on, otettiin syksyn mittaan labroja ja joko loka- tai marraskuussa D-vitamiiniarvoni oli kuulema 141 nmol/l jos oikein muistan. Omalääkärini sanoi että arvo on korkea. Muistelisin että kysyin kannattaisiko minun sitten olla ottamatta 100 ug D:tä kuten olin syyskuusta lähtien tehnyt ja hän sanoi että kyllä, ja siitä eteenpäin olen sitten syönyt syksystä kevääseen 50 ug/vrk.

Olen nyt saanut tietooni sairastajakollegoilta että D-vitamiini saattaa vaikuttaa fibrokipuihin. Ainakin niin että jos sen pitoisuus on vähäinen, kivut kovenee. Mahdollisesti pitoisuuden nostaminen vähentää kipuja. Vilkaisin jotain tutkimustuloksia netistä ja olin näkevinäni että jossain oli havaittu 3 kk jälkeen että D-vitamiinin syöttäminen vähensi kipuja, toisaalla että 5 kk kuuri nosti. Oli niin kamalat lukulitaniat ulkomaisilla sivuilla että minulla vaan silmissä vilisi, enkä saanut tolkkua että minkä verran sitä D:tä sitten oli syötetty.

Somessa jo sanottiin että 141 ei ole mikään erityisen korkea luku, ja joltain suomalaiselta saitilta sitten näin että D-vitamiinin riittävä määrä veressä on 75 - 250 mnol/l. Eihän 141 ole lähimainkaan siellä korkeimmassa päässä! Joten teinkö siis väärin, kun uskoin lääkäriä, ja puolitin annoksen joka olisi saattanut olla minulle hyväksi?

Tätä olen nyt tässä mietiskellyt kun tämä loppuvuosi onkin osoittautunut olevan yhtä helvettiä fibron vuoksi, ja tästä päivästä lukien alan syömään taas 100 ug. Harmillista jos se tosiaan vaikuttaa kipuihin vasta 3 - 5 kk päästä, koska sittenhän on jo kevät ja kahden aiemman vuoden kokemuksella mahdollista on odottaa että kevät tulee muutenkin olemaan vähäkipuisempi.

Ja herääkin kysymys että mahtaisikohan fibrossa olla jotain merkitystä myös valon määrällä... Vaikka vahvasti olen kyllä kokenut että kipuja lisää kosteus, kylmyys, veto ja lihaksiä pitkään, usein tai rajusti venyttävä liike.

Lisäys: se "joltain":

https://www.terveystalo.com/fi/Tietopaketit/D-vitamiini/#D-vitamiinin-viitearvot
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - joulukuu 21, 2020, 14:07:01
Sekin on yksi mahdollisuus, että syö joka toinen päivä 50 mcg ja joka toinen 100 mcg.

HUSLAB:in sivulta https://huslab.fi/ohjekirja/1220.html:

Alle 25 nmol/l: Vakava puutos
Alle 50 nmol/l: Puutos
50-75 nmol/l:   Yleensä riittäväksi katsottu pitoisuus
75-120 nmol/l:  Tavoitepitoisuus osteporoosipotilaalla
yli 375 nmol/l: Toksinen pitoisuus

Itse olen ties miltä sivuilta netistä päätynyt siihen, että tuo 50 nmol/l on liian vähän, ja muistaakseni noin 95-100 nmol/l olisi optimitaso. Optimitaso tarkoittaa, että ei ole liikaa tai liian vähän, sillä molemmissa tapauksessa haitat lisääntyvät. Immuunipuolustus ja luunmuodostus toimii esim. parhaiten nimenomaan optimitasolla. Asialla voi olla merkitystä juuri nyt, korona-aikaan.

Omaan korvaani 141 nmol/l kuulostaa aivan liialliselta. Samaa mieltä oli terveyskeskuslääkäri, jolta asiaa kysyin. Itse syön päivittäin Minisun 50 mcg ja Lidlin 20 mcg tätä nykyä (labrakokein todettu, että juuri minulle se on sopiva annos), mutta se määrähän on yksilöllinen, mitä kukakin tarvitsee.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - joulukuu 21, 2020, 16:18:52
Fibromyalgiasta niitä näitä juttuja lukeneena olen kumminkin funtsaillut että normaalin ja terveen ihmisen tilannetta ei oikein voi käyttää välttämättä noin vain vertailukohtana. Esim. lämmönsäätely kropassa toimii päinvastoin kuin pitäisi. Helteellä keho ei vähennä lämpöä kehosta, ja kylmällä ei lisää sitä. Olen sen omakohtaisesti kokenut kun parikymppisenä olin saada lämpöhalvauksen kesäisin, ja kuitenkin ilmojen viilettyä raajat menivät aina jääkylmiksi ja viimeiset vuodet on tullut palelukohtauksia varsinkin kk-kierron loppupuolella (jolloin fibrokipujakin tulee herkemmin).

Joku sanoi jossain että jos D löydettäisiin nyt, sitä ei nimitettäisi vitamiiniksi, vaan hormooniksi.

Voi toki olla että terveelle on turha tavoitella jotain 140 nmol/l tasoa, mutta mitenpä todellakin lienee fibrossa.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - joulukuu 23, 2020, 21:46:47
Lainaus käyttäjältä: kertsi - syyskuu 04, 2020, 13:18:33
Monivitamiinitabletit luullakseni ovat pikemminkin haitallisia kuin hyödyllisiä, jos ruokavalio on muuten kunnossa.

Tietääkseni ainoa lisäravinne, mitä kannattaa (näillä leveysasteilla, ja varsinkin keski-ikäisten, vanhusten, sisätiloissa paljon oleskelevien ja/tai ylipainoisten) pilleripurkista syödä on D-vitamiini...
Ovatko haitallisia, vaiko hyödyttömiä? Ruoasta saa vitamiineja helposti, paitsi ilmeisesti tuo D-vitamiinilisä voisi olla hyödyllinen.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 10, 2021, 14:38:10
https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/f3edf00e-fcd6-402b-803b-2916739108ca

Harmi kun en pysty lukemaan. Olisi kiinnostavaa tietää perustelut sille että syö 700 ug D:tä.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Hippi - maaliskuu 10, 2021, 14:59:21
^
Tuon annoksen hän näyttää pitäneen jo jonkin aikaa, mutta 6/20 vielä hän sen nappasi päivittäin. Löysin Hesarin jutun, jossa asiantuntija ruoti Laukan ruokapäiväkirjaa. Tuossa jutussa mainitaan: Lisäravinteena hän ottaa päivittäin sata mikrogrammaa D-vitamiinia.

Johon asiantuntija antaa palautetta, että voisi annostusta tarkistaa, koska ravinnosta tulee jo D-vitamiinia. Laukka vastaa saamaansa palautteeseen:
Olen lääkärinä tarkka riittävästä D-vitamiinin saannista. Jos D:tä ottaa purkista runsaammin, sen pitoisuutta veressä tulisi seurata verikokeilla.
Kollegoiden kanssa keskusteltuani olemme päätyneet nykyiseen annokseen, 100 mikrogrammaan vuorokaudessa. Pienemmällä annoksella D-vitamiinitasoni on jäänyt alle suositusten.


https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006576897.html (tilaajille)

Veikkaan, että on helpompi muistaa kerran viikossa ottaa koko viikon satsia kerralla, kuin muistaa se päivittäin. D-vitamiinihan on rasvaliukoinen ja se varastoituu kehoon ja tulee sieltä käyttöön. Vastaavaa temppua esim. C-vitamiinille ei voi tehdä.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Karikko - maaliskuu 10, 2021, 16:31:38
Lainaus käyttäjältä: Hippi - maaliskuu 10, 2021, 14:59:21

Veikkaan, että on helpompi muistaa kerran viikossa ottaa koko viikon satsia kerralla, kuin muistaa se päivittäin. D-vitamiinihan on rasvaliukoinen ja se varastoituu kehoon ja tulee sieltä käyttöön. Vastaavaa temppua esim. C-vitamiinille ei voi tehdä.

Aiheuttaako kerta-annos mahdollisesti myrkytys-oireita? Mahdollisesti ei sentään kaikki varastoidu--
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 10, 2021, 20:39:41
Huh huh. Itseni on kyllä helpompi muistaa ottaa päivittäin, kuin kerran viikossa. Tietty jos ajattelee sitä miten D:tä saa auringonpaisteesta, niin eihän se aurinkokaan paista jokaikinen päivä, Suomessa siis.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - maaliskuu 10, 2021, 21:07:04
Mikko Paunio puhuu D-vitamiinista ja koronasta:
https://beta.oikeamedia.com/o1-155600 (https://beta.oikeamedia.com/o1-155600)
En nyt sano juuta tai jaata tuosta... :-\
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Hippi - maaliskuu 10, 2021, 21:49:21
Jos olisit lukenut muitakin aviiseja, niin olisit jo viime keväänä kuullut tuosta D-vitamiinivarantojen vaikutuksesta koronan yhteydessä.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - maaliskuu 10, 2021, 22:39:55
Lainaus käyttäjältä: Hippi - maaliskuu 10, 2021, 21:49:21
Jos olisit lukenut muitakin aviiseja, niin olisit jo viime keväänä kuullut tuosta D-vitamiinivarantojen vaikutuksesta koronan yhteydessä.
Olen jonkin verran lukenut ja hyvin ristiriitaisia näkemyksiä on esitetty.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Karikko - maaliskuu 11, 2021, 12:34:25
Lainaus käyttäjältä: Toope - maaliskuu 10, 2021, 22:39:55
Lainaus käyttäjältä: Hippi - maaliskuu 10, 2021, 21:49:21
Jos olisit lukenut muitakin aviiseja, niin olisit jo viime keväänä kuullut tuosta D-vitamiinivarantojen vaikutuksesta koronan yhteydessä.
Olen jonkin verran lukenut ja hyvin ristiriitaisia näkemyksiä on esitetty.

Haitoista ja hyödyistä on monenlaista arviota.  Uusimpien arvioiden mukaan ei D- vitamiinin lisäyksestä ole osoitettu olevan mitään näkyvää hyötyä. (Ylimäärästä siis ei ole hyötyä, ilmeisesti)

Suomalaisethan eivät välttämättä kyllä saa tarpeeksi sitä talvikaudella, ilman lisäyksiä. No rasvainen kala kerran viikossa ehkä on hyvä ainakin- lohta ja silliä ja miksei sitä lampaan villasta (traanista) eristettyä d-vitamiinia joka on pilleriksi puristettua  voi käyttää. (Sieltähän ne pääasiassa ovat peräisin d vitamiinilisät.) Ausseilla on kyllä raaka-ainetta- vaikka eläintalous onkin "perseestä")



Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: ROOSTER - maaliskuu 11, 2021, 12:50:57
Lainaus käyttäjältä: Karikko - maaliskuu 11, 2021, 12:34:25
No rasvainen kala kerran viikossa ehkä on hyvä ainakin- lohta ja silliä ja miksei sitä lampaan villasta (traanista) eristettyä d-vitamiinia joka on pilleriksi puristettua  voi käyttää. (Sieltähän ne pääasiassa ovat peräisin d vitamiinilisät.)

D-vitamiinia syntyy kun eläimen karvaa altistetaan UV-säteilylle. Kissat saavat D-vitamiininsa nuoleskelemalla itseään. Ehkä luomuvaihtoehto olisi käydä nuolemassa lampaita laitumilla tai vaihtoehtoisesti ulkoilevaa kissaa kerran päivässä. Vaikea sanoa kuinka suuri pinta-ala riittää THL:n ohjeisiin ja raja-arvoihin keskikokoisella ihmisellä.

Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Hippi - maaliskuu 11, 2021, 13:05:07
^
Meillä heti ensimmäisinä kevät päivinä kissat vaativat päästä parvekkeelle aurinkoon. Sieltä palattuaan alkaa välittömästä ponteva turkin nuoleminen. Kyllä ne joskus aurinkoisena talvipäivänäkin yrittävät käydä parvekkeella, mutta sisäkissan anturat pistävät hanttiin ja pyörähdys sisäliloihin on todella nopea.

Pitääpä alkaa nuoleskella noita katteja, niin pääsee halvemmalla :)
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Karikko - maaliskuu 12, 2021, 12:47:19
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - maaliskuu 11, 2021, 12:50:57
Lainaus käyttäjältä: Karikko - maaliskuu 11, 2021, 12:34:25
No rasvainen kala kerran viikossa ehkä on hyvä ainakin- lohta ja silliä ja miksei sitä lampaan villasta (traanista) eristettyä d-vitamiinia joka on pilleriksi puristettua  voi käyttää. (Sieltähän ne pääasiassa ovat peräisin d vitamiinilisät.)

D-vitamiinia syntyy kun eläimen karvaa altistetaan UV-säteilylle. Kissat saavat D-vitamiininsa nuoleskelemalla itseään. Ehkä luomuvaihtoehto olisi käydä nuolemassa lampaita laitumilla tai vaihtoehtoisesti ulkoilevaa kissaa kerran päivässä. Vaikea sanoa kuinka suuri pinta-ala riittää THL:n ohjeisiin ja raja-arvoihin keskikokoisella ihmisellä.

Naapurin lampaita ei taida kyllä kannattaa käyttää samalla tapaa, tai saattaa olla, että "nuoleskelijaa" ruvetaan epäilemään pääsiäisen halventamisesta.
Tai ehkä kiinnostuksen suuntautumisesta.. kissa kyllä pitää puolensa ja raapaisee liikaa lähenteleviä, kanssa-eläimiään.. öh eläjiään.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 15, 2021, 09:19:48
Tuli tässä mieleeni etten ole enää vuosiin kuullut eli lukenut minkäänlaista vouhotusta kalaöljystä. Mikä epa hepa en muista kapseli se nyt olikaan, mitä aikoinaan tyrkytettiin tuon tuostakin. Vai oliko lie vain tri Tolonen joka tyrkytti? Sitäkään en muista että oliko kyseessä kalaöljy vai kalanmaksaöljy. Kuitenkin sen tökötin piti jotenkin piristää aivoja niin että muuttuu öpaut neroksi. Ja kehuttiin miten se pitää veren notkeana. Jopa niinkin notkeana että sai pelätä ettei verenvuoto hyydy, jos sitä käyttää.

Itselleni kun tulee toisinaan närästystä kaikista rasvoista ja öljystä, varsinkin kalan, en siihen touhuun sitten aikoinaan lähtenyt mukaan että olisi niitä kapseleita käyttänyt. Nyt mietityttää kun puhutaan tästä veritulppariskistä, että voivatko ihmiset ehkäistä sitä kalaperäisillä tuotteilla?
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 15, 2021, 12:52:01
^
Mulla on semmoinen mielikuva, että kalaöljyjen hyödyt ovat tutkimuksissa osoittautuneet olemattomiksi, oikeaan kalaan verrattuna. Mutta en tiedä, pitääkö mielikuva paikkansa.

Käärmeöljykauppiaitten markkinointihöpinään ei ainakaan kannata sokeasti luottaa, sillä siinä usein vedetään mutkat suoriksi, ja tulkitaan aivan liioittelevasti jostain "kahden rotan tutkimuksesta" suuria ja ihmeellisiä hyötyjä ihmisten sairauksien estoon.

Voittoa tavoittelematon Quack Watch (puoskariseuranta) loihe lausumahan vuonna 2018:

https://www.facebook.com/Quackwatch/posts/fish-oil-supplementation-not-supported-in-new-meta-analysisa-meta-analysis-of-10/1024376701059490/

Fish oil supplementation not supported in new meta-analysis
A meta-analysis of 10 randomized controlled trials involving 77,917 individuals found no evidence that a mean of 4.4 years of supplementation with marine-derived omega-3 fatty acids was effective in preventing fatal or nonfatal coronary heart disease, strokes, or the need for procedures to restore circulation. The supplementation was also ineffective in preventing these cardiovascular outcomes in subgroups of individuals at elevated risk. [Aung T. Associations of omega-3 fatty acid supplement use with cardiovascular disease risks. JAMA Cardiology 3:225-234, 2018 https://jamanetwork.com/.../jamacardiology/fullarticle/2670752 ] The findings do not support the conclusion of a 2017 science advisory from the American Heart Association [http://circ.ahajournals.org/content/135/15/e867] which suggested that fish oil supplementation is reasonable treatment for people with coronary heart disease but was based on only one trial of patients with heart failure. Both the 2017 science advisory and the new meta-analysis agreed that there is no evidence of benefit from fish oil supplementation for patients at high-risk of heart disease who have had no clinical symptoms. Four more large randomized controlled trials of fish oil supplementation are currently underway. [Abbasi J. Another nail in the coffin for fish oil supplements. JAMA 319:1851-1852, 2018 https://jamanetwork.com/journ.../jama/article-abstract/2679051]
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 15, 2021, 12:56:48
Duodecim Käypä hoito -suositus:
Kalaöljyjä (omega-3-rasvahappoja) sisältävien ravintolisien vaikutus sydän- ja verisuonitautien päätetapahtumiin (https://www.kaypahoito.fi/nak07947)

Tutkimustulokset kalaöljyjä (pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja) sisältävien ravintolisien vaikutuksista sydän- ja verisuonitautien päätetapahtumiin ovat ristiriitaisia. Niistä ei ilmeisesti ole hyötyä ateroskleroottisten sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Karikko - maaliskuu 15, 2021, 15:52:58
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 15, 2021, 09:19:48
Tuli tässä mieleeni etten ole enää vuosiin kuullut eli lukenut minkäänlaista vouhotusta kalaöljystä. Mikä epa hepa en muista kapseli se nyt olikaan, mitä aikoinaan tyrkytettiin tuon tuostakin. Vai oliko lie vain tri Tolonen joka tyrkytti? Sitäkään en muista että oliko kyseessä kalaöljy vai kalanmaksaöljy. Kuitenkin sen tökötin piti jotenkin piristää aivoja niin että muuttuu öpaut neroksi. Ja kehuttiin miten se pitää veren notkeana. Jopa niinkin notkeana että sai pelätä ettei verenvuoto hyydy, jos sitä käyttää.

Itselleni kun tulee toisinaan närästystä kaikista rasvoista ja öljystä, varsinkin kalan, en siihen touhuun sitten aikoinaan lähtenyt mukaan että olisi niitä kapseleita käyttänyt. Nyt mietityttää kun puhutaan tästä veritulppariskistä, että voivatko ihmiset ehkäistä sitä kalaperäisillä tuotteilla?

Tolosen "myrkyt" taitavat olla enemmänkin rahastusta.

Kalaöljyn hyödyistä on kyllä näyttöä-  eskimot tunnetusti eivät aiemmin sairastuneet verenkiertosairauksiin (ennen nykyaikaa) vaikka söivät melkein pelkästään kalaa ja lihaa- merenelävien lihaa, kasveja ei niillä seuduilla juurikaan ole.

Nykyään eskimoita (inuiitteja) sairastuttaa elämän turhuus ilman   vanhaa kulttuuria.
Se onkin sitten korvattu alkoholipitoisella mielialaa kohottavalla kuurilla.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Hippi - marraskuu 30, 2021, 20:38:04
Akuutissa tänään

Alhainen ferritiini - trendi vai totta? (https://areena.yle.fi/1-50640929) (Areena)
Laura Tiittanen saa suolistosairauden vuoksi rautaa suoraan suoneen. Infuusiosta piti löytyä apu, mutta sen sijaan Laura sai hoidosta anafylaksisen sokin ja pelkäsi kuolevansa. Katja Lehtinen kärsi pitkään epämääräisistä oireista ja hengästyi kotiportaissa. Lopulta syy erikoisiin oireisiin löytyi vahingossa. Onko raudanpuute ilman anemiaa totta? Toimittaja Tiia Nurmilaakso.


Puolella korvalla tuota kuuntelin, sillä itsellä ei ole koskaan ollut raudan puutetta. Kiinnitti vaan huomiota jossain kohtaa ohjelmaa, kun käytiin läpi sitä riippuvuuksien sokkeloa, mikä vaikuttaa suun kautta saadun raudan imeytymiseen. Kalsiumin estävän vaikutuksen muistin kyllä, mutta että kahvikin.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - joulukuu 04, 2021, 20:20:26
Jos tuollaisia oireita on aikuisena, sopii kysyä vanhemmilta, mitä on syötetty lapsena.
Lapsillehan tulee syöttää kaikkea mahdollista. Sitten kun huomataan, jos joku ruoka-aine ei kelpaa = Sitten jätetään pois. Ei ole vaikeaa.
Nysvääjäaikuiset keksivät ongelmia.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - joulukuu 05, 2021, 16:39:03
Muistelisin että kokemusasiantuntijan kirjoittamassa kirjassa kehotettiin käyttämään ubikinonia ja B-vitamiinia jos on fibro. Mutta nyt en muista että oliko syy nimenomaan ja pelkästään fibromyalgia, vai sittenkin se että jos käyttää jotain lääkitystä fibroon (kuten nyt minä Triptyliä). Jokatapauksessa olen syönyt viimeaikona:

D 50 ug, sinkki, monivitamiini-B, magnesium, glukosamiini ja rauta (jälkimmäinen vaihtelevasti jos kuukautiset runsaat, ei muulloin koska sisältää vatsaani ärsyttävää C:tä). Ubikinoni loppui jokin aika sitten, enkä nyt ihan heti viitsi ostaa uutta (kallista). Sensijaan ostin B12-vitamiiniputelin kun näin pureskeltavaa tyyppiä olevan. Koska tämä vitamiini on hermostolle suositeltua, syön sitä varmuuden vuoksi niskani mahdollisen hermohäikän vuoksi.

Glukosamiinia syön kokeeksi polvien takia. Ei siitä kyllä mitään hyötyä ollut vuonna 2018 kun viimeksi söin. En muista mikä oli annostus. Joku sanoi netissä että hän syö 1500 mg/vrk. Minulla on 800 mg vahvuista, joten aloin ottamaan 2 tbl ja siitähän tulee sitten 1600 mg. Täytyy sanoa että olen erittäin yllättynyt jos millään tavalla vaikuttaa, tämä on tällainen "kerta kiellon päälle" -koe.

MSM ummetukseen, mutta harvemmin, kun se maistuu niin kammottavalta.

Mieluiten käyttäisin aina pureskeltavia valmisteita. Mm. glukosamiinitabletit ovat niin isoja että juuri sen kokoisten ja muotoisten tabujen kanssa säikyn aina välillä että nyt se juuttui kurkkuun ja nirri pois. Kylmän rauhallisesti olen sitten vaan kulauttanut lisää vettä. Mutta karmeahan se kokemus on kun rutikuiva iso pötkö on poikittain kitusissa. Tarttis varmaan alkaa dipata se vaikka oliiviöljyyn.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - joulukuu 05, 2021, 17:09:31
^
Ei kannata kokonaan skipata C-vitamiinia ruokavaliostaan (huom. tarkoitan siis ruokaa, en pillereitä) kuitenkaan, sillä C-vitamiipuutos lisännee taipumusta nivelrikkoon, muistelisin.

Toinen vitamiini, joka ehkä voi vaikuttaa nivelrikkoa, osteoporoosia ja ateroskleroosia (verisuonten tukkeutumista) ehkäisevästi on K2. Tässä pillerimyyjän myyntipuhetta, en tiedä kuinka luotettavaa:
https://www.hyvinvoinnin.fi/blogs/ravitsemus/k2-vitamiinilla-on-hatkahdyttavat-terveysvaikutukset



Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - joulukuu 05, 2021, 17:37:17
Varsinaisesti en ole skipannutkaan, mutta en tiedä tuleeko sitä tarpeeksi saatua. Sitrushedelmiä en kovin usein syö, koska jos vatsa on pahana, se voi ärtyä niistäkin. Plus inhoan sitä miten jonkun klementiinin tms. kuoriminen jättää kädet ällöttäviksi. Sormia kun sitten läträä ja lotraa veden kanssa, iho kuivuu ja ärtyy. Pitäisi varmaan kuoria hedelmät hanskat kädessä.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - joulukuu 05, 2021, 17:39:38
^ Sitrushedelmät ja paprika voivat aiheuttaa närästystä. Varsinkin sitrukset mainitaan erikseen (raa'an sipulin, mintun, chilin jne. kanssa). Mutta on sitä Ceetä muissakin kasviksissa, esimerkiksi keräkaalissa.

Kun tavasin fineliä, niin chilissä on paljon C-vitamiinia. Se ehkä selittää, miksi chili voi närästää? Jos sitten ei ole se polttava kapsaiini (vai mikä se nyt olikaan).

Missä on eniten C-vitamiinia  (https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet?component=2270&sortByColumn=component&sortOrder=desc&offset=0)(Fineli)

Tuossa muuten guava mainitaan erityisen C-vitamiinipitoisena. Olikos se sitä, mitä söit kuivattuna iltaisin? Voi viedä yöunet ja voi närästää ehkä. Yllättävää, että ruusukaalissakin on paljon C-vitamiinia. Kiivi oli jo tiedossa, ja papaijakin mainittu. Kuivatussa ananaksessa vain noin puolet, saman verran kuin punakaalissa.

Lis. Kovin C-vitamiinipitoista ei kannattaisi illalla vetää, ettei mene yöunet.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: -:)lauri - tammikuu 14, 2022, 21:24:34
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35026158/

D-vitamiinilla ei vaikutusta kuolleisuuteen
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 15, 2022, 00:11:53
D-vitamiinivaje raskausaikana voi aiheuttaa lapsessa autismia.

https://www.iltalehti.fi/raskausjalapset/a/63cacc68-d269-47dc-80d6-a5280d898458
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 15, 2022, 13:46:19
Vaikeahan se on tosiaan tietää onko jollain syödyllä ravintolisällä merkitystä, jos samaan aikaan pyrkii haluamaansa lopputulokseen muutakin kautta. Kuten toisaalla mainitsin, olen syönyt 1600 mg glukosamiinia päivittäin. En saanut yhdestä tabletista mitään irti syksyllä 2018,ja nyt kun taas tuli polvikipua lokakuussa, aloin syömään 2 tbl kun joku netissä sanoi syövänsä 1500 mg ja hän oli saanut polvikipuun helpotusta. (Hänellä lienee käytössä 750 mg valmiste, omani on 800 mg.)

Olen hyvin harvakseltaan kuitenkin myös ottanut 20 min kuntopyöräsession. Piti alunperin tehdä päivittäin 3 x 5 min pätkiä ja nostaa määrää, mutta eihän siitä mitään tullut, joten rauhallinen 20 min nolla- tai ykkösvastuksella on se mihin päädyin. Lisäksi olen nyt tosiaan ollut 2 kk pois kamppailulajitreeneistä. Kävellyt olen jonkin verran. En pitkää matkaa tällä viikolla.

Polvia voi vihlaista jos laskeutuu alas, ja öisin juilii joskus oikeaa polvea. Jatkuvampiluonteista tuskaa ja vaikeuksia ei nyttemmin ole ollut kuin vuosi sitten.

Ubikinonista olen kokenut olevan semmoista hyötyä etten niin helposti nukahda keskellä päivää. Mutta nyt en ole syönyt sitä kuukausiin. Sensijaan olen syönyt B12-vitamiinia, ja en ole ollut tokkurassa. Ehkä se siis toimii vähän samalla tavalla kuin ubi.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - tammikuu 15, 2022, 22:36:46
Syön itsekin monivitamiinitabletteja (1/päivä).
En silti tiedä parantaako minua. Mihinkäs vertaat? Uskomus voi parantaa?
- - -
Sinänsä toki edelleen sanon, että se ruokavalio ja liikunta ratkaisevat, eivät pillerit.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Jaska - tammikuu 18, 2022, 15:20:56

Itse lopetin monivitamiinipillerien syönnin kun Duodecimin terveyskirjasto sanoo sen lisäävän eturauhassyövän riskiä. D- ja B-vitamiiniä päivittäin syön.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Karikko - tammikuu 18, 2022, 16:41:01
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 15, 2022, 13:46:19

Ubikinonista olen kokenut olevan semmoista hyötyä etten niin helposti nukahda keskellä päivää. Mutta nyt en ole syönyt sitä kuukausiin. Sensijaan olen syönyt B12-vitamiinia, ja en ole ollut tokkurassa. Ehkä se siis toimii vähän samalla tavalla kuin ubi.


Voisin vihjaista, että ihmisen luontaiseen vireystilan rytmiin kuuluu iltapäivän väsymystila, jota siis yritetään estää kahvilla sokerilla ja muilla keksinnöillä.

On siis ihan normaalia olla hieman uninen ja väsynyt iltapäivisin..
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 18, 2022, 17:18:27
Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 18, 2022, 16:41:01
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 15, 2022, 13:46:19

Ubikinonista olen kokenut olevan semmoista hyötyä etten niin helposti nukahda keskellä päivää. Mutta nyt en ole syönyt sitä kuukausiin. Sensijaan olen syönyt B12-vitamiinia, ja en ole ollut tokkurassa. Ehkä se siis toimii vähän samalla tavalla kuin ubi.


Voisin vihjaista, että ihmisen luontaiseen vireystilan rytmiin kuuluu iltapäivän väsymystila, jota siis yritetään estää kahvilla sokerilla ja muilla keksinnöillä.

On siis ihan normaalia olla hieman uninen ja väsynyt iltapäivisin..

Minulla on kipu- ja uupumussyndrooma fibromyalgia. Sairaudelle on tyypillistä että välillä on kaikki energiat tyystin kadoksissa.

Ennen kuin aloitin ubin, saatoin esim. nukahtaa vähintään 10 krt alle tunnin bussireissulla. Tai jos katselin tv-dokumenttia iltapäivällä.

Näyttäisi nyt siltä että B12 tosiaan pelittää yhtälailla. Tai uupumuspuoli sairaudessani on vähentynyt.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - tammikuu 18, 2022, 23:32:28
Minullakin saattaa olla vitamiinien tms. puutostiloja ja liikunnanvähäisyyttä.
Yhteiskunnan varmasti pitäisi tehdä jotakin... >:(
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - kesäkuu 26, 2022, 09:22:15
Tieteen Kuvalehden uutis/mainoskirjeessä hehkuteltiin että tietty vitamiini voi ehkäistä dementiaa, tai jotain tämmöistä. Linkissä tietenkin taas törmättiin maksumuuriin, mutta ehdin nähdä että kyseessä oli D-vitamiini (jälleen kerran). Jos asia sattuu kiinnostamaan, laittakaa Google soimaan.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Jaska - kesäkuu 27, 2022, 11:23:22
Iltapäivälehtiemme jutut pärjäävät luotettavuudessa Tieteen Kuvalehdelle. Esimerkiksi Iltalehti: D-vitamiini saattaa ehkäistä dementiaa (https://www.iltalehti.fi/terveys/a/2010012110970627). Suomessa puolella keski-ikäisistä on D-vitamiinin puutos ja D-vitamiinin puutos on dementian riskitekijä.

Dementian ehkäisystä tässä tieteellinen kirjoitus vuodelta 2003 https://www.duodecimlehti.fi/duo93733 Jos tieteellinen käsittely  vierastuttaa, niin lopulla on luetteloa dementiaN ehkäisytavoista.

B12 vitamiinia (marketin vitamiinihyllystä) on meillä tavattu markkinoida muistin heikkenemisen hidastamiseen.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - heinäkuu 10, 2022, 10:05:00
Ravintolisäksi kai melatoniinikin määritellään, ainakin ruokakaupoissa sitä myydään vitamiinien seassa.

Miettinyt tässä että voiko purkista syöty melatoniini olla haitaksi, jos on masentunut. Nimittäin on vaikuttanut siltä jo jonkin aikaa että aina kun otan sitä, seuraavana aamuna on synkkä, mälsä olo. Tavallistakin synkempi siis. Viime yönä heräsin keskellä yötä enkä saanut unta, joten nappasin sitä melatoniinia ja taas on noustua olo sellainen maansa myynyt kertakaikkiaan.

Meikäläisen aivot ei kyllä paljoa tarvitse synkkyyteen. Sellaista olen kuitenkin lukenut jostain että nukkuminen verottaa aivojen serotoniinimäärää. Ehkä tämän takia masennukseen usein liittyy unettomuutta, koska keholla ei ole varaa päästä serotoniinimäärää vajoamaan enää vähäisestä täysin olemattomaksi. Mutta unettomuus puolestaan pahentaa fyysisen puolen sairauksia, ainakin fibromyalgiaa josta olen (syystä) lukenut kaiken mitä vaan mistään löydän. Että eipä ole sitten hyvä nukkua, eikä olla nukkumatta.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 02, 2022, 07:43:49
Olen jo useamman kerran epäillyt että C-vitamiini aiheuttaa minulle pahoinvointia ja närästystä, kun jo parikymppisenä joku nestemäinen (Sana-Sol?) monivitamiini yökötti, ja kerran olen oksentanut monivitamiinit (pillerimuotoiset kaiketi). Mutta ei, halusin vielä kerran kokeilla että enkö nyt millään sietäisi sitä. Eli käytin tätä jotain nivelvalmistetta jossa on seitsemää eri ainetta, joista yksi C-vitamiini. Toinen joku Boswellia serrata ja niin edelleen. Söin maksimiannostuksella eli kolme kapselia, kunnes alkoi tuntua siltä että närästää alvariinsa. Viimeisen kerran otin setin torstaina. Lauantai- ja sunnuntaiaamuina kuvotti herättyä niin hemmetisti, ja yön aikana olin joutunut ottamaan Rennietä. Perjantain ja lauantain välisenä yönä olin lisäksi nukkunutkin huonosti.

Olo tuntui eilenaamulla mielestäni paremmalta. Enkä muista olinko ottanut Rennietä ennen nukkumaanmenoa, saati sen varrella. Päätin kokeilla vielä pienemmällä annoksella sitä nivelainetta, otin eilen yhden kapselin. Ja kas, nyt tänä aamuna yököttää taas. Lisäksi jouduin ottamaan yöllä Rennietä. Otin toisaalta eilen myös enemmän hoitavaa astmalääkettä, kun olin unohtanut ottaa sitä joku päivä ja mittarilukema näytti päin helvettiä. Sekin lääke närästää. Toisaalta herkemmin kyllä pitkässä juoksussa, eikä välittömästi.

Miettinyt sitäkin että josko se mystinen Boswelliakaan ei sopisi minulle, että pahoinvointi on ollut näin vahvaa. Mistä minä tiedän, kun en ollut ennen moista käyttänyt.

C-vitamiini ilmeisesti ehkäisisi suoliston alueen syöpiä. Ainakin kasviksia käyttäessä. Minä kun en vaan rehuja oikein alas saa, niin kai tässä on sitten uskottava että ruoansulatussysteemin syöpä se minun kohtalokseni koituu.

Miten ihmeessä tuo C voi olla tuollainen myrkky?!
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Socrates - elokuu 02, 2022, 08:49:33
^ Ota pelkkää C-vitamiinia, niin saat selvyyden johtuuko siitä vai yhdistelmätuotteiden muista ainesosista.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 02, 2022, 09:07:37
Ei huvita maksaa tuotteesta jota en pysty jatkossa käyttämään. Ja eiköhän tämä aika taputeltu homma ole kun on tainnut tulla närästystä myös raudasta jonka ovat myös myrkyttäneet C:llä. Rautaa olen ottanut toisinaan 1 - 3 päivänä runsaiden kuukautisten lomassa.

Neljässä eri valmisteessa joista olen saanut pahoinvointia, on ollut C:tä.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - elokuu 02, 2022, 09:44:18
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 02, 2022, 07:43:49
Miten ihmeessä tuo C voi olla tuollainen myrkky?!

C-vitamiini (ja sitrushedelmät, paprika yms. C-vitamiinipitoinen) kaiketi relaksoi ruokatorven alasulkijaa, siis sitä sulkijalihasta, joka estää mahalaukun sisällön valumisen takaisin ruokatorveen. Koska mahansisältö on hyvin hapanta, se myös syövyttää ruokatorvea, joka ei "ole tehty" niin happamalle sisällölle. Tästä mahansisällön refluksista ruokatorveen voi pitkään jatkuessaan olla polttelun lisäksi ikäviä seurauksia, esim. erilaisia kuroutumia, ja jopa ruokatorven syöpää. Ja jos refluksia on suuhun asti, ovat hampaat happohyökäyksen kohteena varsinkin öisin, mikä ei sekään ole hyvä juttu, koska hampaiden kiille liukenee eikä enää sitten palaudu.

Jos et Norma vielä ole ostanut sitä (20-25 cm) kiilatyynyä Etolasta, niin jo yönärästys on hyvä syy hankitaan. (Tai vaihtoehtoisesti sängynpäädyn korottaminen korotuspaloilla, tai laittamalla kirjapinot sängyn päädyn jalkojen alle.)
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - elokuu 02, 2022, 09:55:03
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 02, 2022, 09:07:37
Ei huvita maksaa tuotteesta jota en pysty jatkossa käyttämään. Ja eiköhän tämä aika taputeltu homma ole kun on tainnut tulla närästystä myös raudasta jonka ovat myös myrkyttäneet C:llä. Rautaa olen ottanut toisinaan 1 - 3 päivänä runsaiden kuukautisten lomassa.

Onko sinulla todettu raudanpuutos verikokein? Jos ei, ei ehkä kannatataisi ominpäin lääkitä itseään rautalääkkeillä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_supplement#Side_effects
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Jaska - elokuu 03, 2022, 00:32:44
Ceetä lisätään rautavalmisteisiin raudan imeytymisen parantamiseksi. Olen ehkä kertonut, että rautapillereillä oli minulle huono teho (sitrushedelmien tai -mehun kanssa), mutta hyväksi koin 400 g paketin verilättyjä viikossa. Samoin kuin maksaa, verilättyjä ei pidä pilata liialla paistamisella. Itse pistelen lämmitetyt verilätyt sokeroitujen pakastepuolukoiden kanssa.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: MrKAT - elokuu 03, 2022, 01:19:37
Halvimmat C-vitamiinit on (katsoo netistä)
-Yliopiston apteekissa n. 4,90 per purkki.
-Tokmannissa 1,99 per purkki, joten C-kokeilun ei pitäisi olla kamalan kallista.

MUTTA sen lisäksi on saatavana puskuroitua C-vitamiinia eli sen happamuus on taitettu poies lievästi emäksisellä ruokasoodalla (natriumbikarbonaatti). Tuotteena on natriumaskorbaatti engl sodium ascorbate. (Lisäaineena koodi E301, käytetään ruuissa mm. happamuuden säätelyyn.)

JK. Tuon puskuroinnin saattaisi tehdä itsekin, eli C-vitamiinia liuottaa vähän veteen ja siihen ruokasoodaa (paljon enempi, purkin hinta 0,85 K-kaupassa) ja sitä liuosta nauttii. Hiilidioksidi kuplii, oottaa että menee poies. Tällä ja puhtaalla C-vitamiiniliuoksella voi kokeilla, ei pitäisi maksaa kamalia.

Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: MrKAT - elokuu 03, 2022, 01:30:55
Iäkäs läheiseni, josta pidän huolta, saa nyt B12 (tehoton*, mut varalla on, oon puolittanu tabletin säästöksi), C-vitamiinia (murusia) ja nyt myös D:tä kesällä koska aurinko näyttäytynyt harvoin ja hän vielä harvemmin ulkona.

*B12 tehoton: Tv-uusinnat,  joita saattanut katsoa jo useammat viikossa, on hälle olleet aina "uusia", joskus riidelty aiheesta, B12 ei ole auttanut. MUTTA kun äskettäin nauttiessani älyvitamiinipitoisia tuoreita vadelmia annoin hällekin hyvän annoksen tv:n äärellä niin kohta hän uusintaa katsoessa: Minä oon jo nähny tämän! Olin äimänä. (Itselle näkömuisti paranee mm. ihmisten nimiä tulee kuin apteekin hyllyltä sekunneissa kun näen kasvot). Vadelmista pitäisi tehdä muistivitamiinipillereitä iäkkäille... no joo, toki ensin olisi testattava kuin tieteessä, kaksoissokkona...

Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - elokuu 03, 2022, 01:53:25
Ostin eilen porkkanoita ja lanttua, en vitamiinipillereitä...
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 03, 2022, 08:30:40
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 02, 2022, 09:44:18
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 02, 2022, 07:43:49
Miten ihmeessä tuo C voi olla tuollainen myrkky?!

C-vitamiini (ja sitrushedelmät, paprika yms. C-vitamiinipitoinen) kaiketi relaksoi ruokatorven alasulkijaa, siis sitä sulkijalihasta, joka estää mahalaukun sisällön valumisen takaisin ruokatorveen. Koska mahansisältö on hyvin hapanta, se myös syövyttää ruokatorvea, joka ei "ole tehty" niin happamalle sisällölle. Tästä mahansisällön refluksista ruokatorveen voi pitkään jatkuessaan olla polttelun lisäksi ikäviä seurauksia, esim. erilaisia kuroutumia, ja jopa ruokatorven syöpää. Ja jos refluksia on suuhun asti, ovat hampaat happohyökäyksen kohteena varsinkin öisin, mikä ei sekään ole hyvä juttu, koska hampaiden kiille liukenee eikä enää sitten palaudu.

Jos et Norma vielä ole ostanut sitä (20-25 cm) kiilatyynyä Etolasta, niin jo yönärästys on hyvä syy hankitaan. (Tai vaihtoehtoisesti sängynpäädyn korottaminen korotuspaloilla, tai laittamalla kirjapinot sängyn päädyn jalkojen alle.)

Systeemin, jos moiseen lähden, pitää olla sellainen ettei niskani vahingossakaan ole venyttyneessä asennossa, eli pää painuneena rintaa vasten. Siitä tulee sitten taas ne omat vaivansa, jotka pahimmillaan voivat olla tuplasti sietämättömämpiä kuin joku närästys.

Hyvin harvoin minulla on tullut ns. puklaa suuhun. Tuntuu useimmiten stoppaavan ikäänkuin tuonne "rinnan sisälle" ne hapot, jos niitä nousemaan lähtee.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 03, 2022, 08:31:49
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 02, 2022, 09:55:03
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 02, 2022, 09:07:37
Ei huvita maksaa tuotteesta jota en pysty jatkossa käyttämään. Ja eiköhän tämä aika taputeltu homma ole kun on tainnut tulla närästystä myös raudasta jonka ovat myös myrkyttäneet C:llä. Rautaa olen ottanut toisinaan 1 - 3 päivänä runsaiden kuukautisten lomassa.

Onko sinulla todettu raudanpuutos verikokein? Jos ei, ei ehkä kannatataisi ominpäin lääkitä itseään rautalääkkeillä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Iron_supplement#Side_effects

Eihän ne suostuneet minulle mitään labroja ottamaan kun kävin TK:ssa kk-vuotojen häiriöiden takia. En ole ottanut rautaa kuin 1 - 3 päivänä erittäin runsaiden kuukautisten kohdalla. Muulloin en.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Hippi - elokuu 03, 2022, 10:00:08
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - elokuu 03, 2022, 01:30:55

*B12 tehoton: Tv-uusinnat,  joita saattanut katsoa jo useammat viikossa, on hälle olleet aina "uusia", joskus riidelty aiheesta, B12 ei ole auttanut. MUTTA kun äskettäin nauttiessani älyvitamiinipitoisia tuoreita vadelmia annoin hällekin hyvän annoksen tv:n äärellä niin kohta hän uusintaa katsoessa: Minä oon jo nähny tämän!

Tämä kyllä kuulostaa venytetyltä totuudelta tai vaihtoehtoisesti samanlaiselta syy-seuraus-suhteelta kuin, että jäätelön syönnin lisääntyminen lisää hukkumiskuolemia.

Ei mikään vitamiinin yksittäinen annos vaikuta radikaalisti tuolla tavalla.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Jaska - elokuu 03, 2022, 11:01:07

Altzheimerin tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Taudin etenemistä voidaan vain hidastaa lääkityksellä.

B12-vitamiinin puute aika harvinainen, esiintyy yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta, nuoremmilla ei juuri (kuitenkin jos mahalaukku on syöpäleikkauksessa poistettu, vegaaneilla). Normaalissa ruokavaliossa eläinperäisistä ruoista (maksa, liha, maito) saa B12-tarpeen moninkertaisesti. B12 on vesiliukoinen vitamiini, joten yliannostuksen saanti on vähintäinkin vaikeaa.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Xantippa - elokuu 03, 2022, 15:54:34
Minä olen parikymppisenä saanut muutaman kk ajan pistoksena B12-vitamiinia. Syy, miksi se puuttui, jäi vähän hämäräksi, mutta ruokavalioon tosiaan käskettiin siihen aikaan lisäämään ruisleipää ja lihaa. Vihreitä, kuten parsakaalia, ehdoteltiin myös. Lisäksi nähtiin, että kyseessä on joku outo imeytymisongelma, nykyään varmaan osattaisiin analysoida tarkemmin.

Muistin kanssa en kokenut ongelmia, mutta maha oli helkkarin kipeä, olletikin juuri siksi, että ruoka ei meinannut sulaa + imeytyä. Enkä kyllä tiedä ruokavalion terveellisyydestäkään, taisi olla, mitä halvimmalla sai ja aika yksipuolista. Rankka nuoren ihmisen aineenvaihdunta oli osasyynä kuulemma sekin + se, että elämä oli sangen liikunnallista ja liikkuvaista.

No, kuten sanottua, nuo ei enää vaivaa ::)

T: Xante

Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - elokuu 03, 2022, 19:14:12
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 03, 2022, 08:30:40
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 02, 2022, 09:44:18
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 02, 2022, 07:43:49
Miten ihmeessä tuo C voi olla tuollainen myrkky?!

C-vitamiini (ja sitrushedelmät, paprika yms. C-vitamiinipitoinen) kaiketi relaksoi ruokatorven alasulkijaa, siis sitä sulkijalihasta, joka estää mahalaukun sisällön valumisen takaisin ruokatorveen. Koska mahansisältö on hyvin hapanta, se myös syövyttää ruokatorvea, joka ei "ole tehty" niin happamalle sisällölle. Tästä mahansisällön refluksista ruokatorveen voi pitkään jatkuessaan olla polttelun lisäksi ikäviä seurauksia, esim. erilaisia kuroutumia, ja jopa ruokatorven syöpää. Ja jos refluksia on suuhun asti, ovat hampaat happohyökäyksen kohteena varsinkin öisin, mikä ei sekään ole hyvä juttu, koska hampaiden kiille liukenee eikä enää sitten palaudu.

Jos et Norma vielä ole ostanut sitä (20-25 cm) kiilatyynyä Etolasta, niin jo yönärästys on hyvä syy hankitaan. (Tai vaihtoehtoisesti sängynpäädyn korottaminen korotuspaloilla, tai laittamalla kirjapinot sängyn päädyn jalkojen alle.)

Systeemin, jos moiseen lähden, pitää olla sellainen ettei niskani vahingossakaan ole venyttyneessä asennossa, eli pää painuneena rintaa vasten. Siitä tulee sitten taas ne omat vaivansa, jotka pahimmillaan voivat olla tuplasti sietämättömämpiä kuin joku närästys.

Hyvin harvoin minulla on tullut ns. puklaa suuhun. Tuntuu useimmiten stoppaavan ikäänkuin tuonne "rinnan sisälle" ne hapot, jos niitä nousemaan lähtee.
No se kiilatyynysysteemi on juurikin sellainen, että niskat eivät nimenomaan taitu samalla lailla kuin esim kahta tyynyä pitäessä. Se kiila alkaa vyötärön kohdalta n 80 cm päädystä, ja tyyny on yhtä leveä kuin 80 cm patja. Koko ylävartalo siis on korotettuna, ei pelkästään pää.

"Rinnan sisälle" on varmaan sitten ruokatorven kohta. Ja sehän sitten pukluista ottaa damagea, kun ei hapanta kestä ne solut ruokatorvessa.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - elokuu 03, 2022, 19:19:27
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - elokuu 03, 2022, 01:30:55
Iäkäs läheiseni, josta pidän huolta, saa nyt B12 (tehoton*, mut varalla on, oon puolittanu tabletin säästöksi), C-vitamiinia (murusia) ja nyt myös D:tä kesällä koska aurinko näyttäytynyt harvoin ja hän vielä harvemmin ulkona.

Iäkkäiden pitäisi syödä D-vitamiinia ympäri vuoden, koska heillä iho ei edes kesällä syntetisoi tarpeeksi Deetä. Tästä on jopa virallinen suositus.

Sama pätee ihmisiin, jotka pukeutuvat peittäviin vaatteisiin, tai eivät oleskele auringossa, tai eivät edes siedä aurinkoa (mm. jotkut lääkkeet aiheuttavat sellaista, mm. jotkut verenpainelääkkeet ja masennuslääkkeet). Ja näillä leveysasteilla ei taida aurinko paistaa tarpeeksi kenenkään tarpeisiin olisikohan se noin 8-9 kuukautta vuodessa?
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - elokuu 03, 2022, 20:15:00
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - elokuu 03, 2022, 01:30:55
Iäkäs läheiseni, josta pidän huolta, saa nyt B12 (tehoton*, mut varalla on, oon puolittanu tabletin säästöksi), C-vitamiinia (murusia) ja nyt myös D:tä kesällä koska aurinko näyttäytynyt harvoin ja hän vielä harvemmin ulkona.

*B12 tehoton: Tv-uusinnat,  joita saattanut katsoa jo useammat viikossa, on hälle olleet aina "uusia", joskus riidelty aiheesta, B12 ei ole auttanut. MUTTA kun äskettäin nauttiessani älyvitamiinipitoisia tuoreita vadelmia annoin hällekin hyvän annoksen tv:n äärellä niin kohta hän uusintaa katsoessa: Minä oon jo nähny tämän! Olin äimänä. (Itselle näkömuisti paranee mm. ihmisten nimiä tulee kuin apteekin hyllyltä sekunneissa kun näen kasvot). Vadelmista pitäisi tehdä muistivitamiinipillereitä iäkkäille... no joo, toki ensin olisi testattava kuin tieteessä, kaksoissokkona...

B-vitamiinit taitavat toimia yhdessä muiden B-vitamiinen kanssa. Oma omaiseni, joka menehtyi Alzheimeriin, sai Triobe-nimistä ravintolisää. Muistaakseni siinä on mm. foolihappoa.

Kun vasta aletaan epäilemään Alzheimeria, tutkitaan nimenomaan B12-vitamiinin taso, muistaakseni se on ns. "aivovitamiini", ja B12-vitamiinin puutoksesta muistaakseni voi juurikin aiheutua dementiaa.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - elokuu 03, 2022, 20:24:46
Lainaus käyttäjältä: Jaska - elokuu 03, 2022, 11:01:07

Altzheimerin tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Taudin etenemistä voidaan vain hidastaa lääkityksellä.

B12-vitamiinin puute aika harvinainen, esiintyy yhdellä kymmenestä yli 65-vuotiaasta, nuoremmilla ei juuri (kuitenkin jos mahalaukku on syöpäleikkauksessa poistettu, vegaaneilla). Normaalissa ruokavaliossa eläinperäisistä ruoista (maksa, liha, maito) saa B12-tarpeen moninkertaisesti. B12 on vesiliukoinen vitamiini, joten yliannostuksen saanti on vähintäinkin vaikeaa.

Yhdellä kymmenestä ei kuulosta harvinaiselta minun korvaani, vaan aika yleiseltä.

Ainakin metformiini, jota käytetään 2. tyypin diabeteksessa aikaan saa B12-vitamiinin puutosta (mikä puolestaan kai aiheuttaa tuntopuutoksia jalkoihin, jotka ovat yleisiä diabeetikoille, ja jotka voivat johtaa amputaatioihin, kun pot ei tunne esim. syntyneitä haavaumia). Samaten huolimattomasti koostettu kasvisruokavalio voi aiheuttaa B12-vitamiinin puutoksen.

B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa käsien ja jalkojen pistelyä. Veikkaisin, että se johtuu siitä, että ääreishermosto alkaa vauruoitumaan pidempiaikaisesta puutoksesta. Puhutaan perifeerisestä neuropatiasta. (Jotkut syöpälääkkeet voivat niin ikään myös aiheuttaa ääreishermoston vaurioita, lieköhän sama mekanismi, eli aiheuttavatkohan ne B12-vitamiinin puutosta?)
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: MrKAT - elokuu 13, 2022, 19:26:19
Lainaus käyttäjältä: Hippi - elokuu 03, 2022, 10:00:08
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - elokuu 03, 2022, 01:30:55
..riidelty aiheesta, B12 ei ole auttanut. MUTTA kun äskettäin nauttiessani älyvitamiinipitoisia tuoreita vadelmia annoin hällekin hyvän annoksen tv:n äärellä niin kohta hän uusintaa katsoessa: Minä oon jo nähny tämän!

Tämä kyllä kuulostaa venytetyltä totuudelta tai vaihtoehtoisesti samanlaiselta syy-seuraus-suhteelta kuin, että jäätelön syönnin lisääntyminen lisää hukkumiskuolemia.

Ei mikään vitamiinin yksittäinen annos vaikuta radikaalisti tuolla tavalla.
Sen pitäisi olla rankasti lainausmerkeissä eli "Älyvitamiinipitoisia", kun kyse ei ole ihmiselle välttämättömistä vitamiineista. Vaan jostain muusta, joka vaikuttaa suht. nopeasti, kuin lääke tai huume. MSDOS-aikuisella koneella kerran mittasin isoin sarjoin että reaktionopeus kasvoi 5-10% vadelmilla muttei hämmästyksekseni kofeiinilla eikä C-vitamiinipitoisilla mustaherukoilla.
  Tässä iltapäivällä tuhdin vattuannoksen jälkeen sain 172 milliä pitkän lyijykynän pysymään kärjellään tasapainossa etusormen päällä 20 sekuntia, mikä on ennätys moneen vuoteen. Temppua vaikeuttaa vielä se, että on uhrattava vielä osa aivokapasiteetista seinäkellon raksutusten kuuntelemiseen ja niistä sekuntien  (1,2,..20 s) laskemiseen päässään.

Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Hippi - elokuu 13, 2022, 19:43:26
^
Monestiko olet toistanut kokeen niin, että voit vakuuttua vattu poskessa -tuloksen olevan aina parempi kuin ilman vattuja? Vielä niin, että kokeilla on useamman päivän ero? Entä, jos vatun syöminen vain antaakin sinulle paremman uskon itseesi ja kykyihisi, ja siksi tulos vattujen kera on parempi?

Yksittäinen onnistuminen mielestäni on edelleen yhtä tukevaa todistelua kuin se, että jäätelön syönnillä ja hukkumiskuolemilla on vankka yhteys.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: MrKAT - elokuu 13, 2022, 20:24:01
^Minulla oli monta teoriaa, esim. että vattujen poiminen virkistää aivoja tai että syöminen tuo poimimisen mieleen ja se virkistää (vrt. urheilijathan mielikuvittelullaankin vahvistuvat ja parantuvat suorituksissa).

  Sen PC-reaktiotestin olen muinoin toistanut monta kertaa. (Se testikin oli muistaakseni 5x5 sarja ja niistä keskiarvo). Minullahan oli odotus että kahvi ja mustaherukka parantaa reaktiota muttei parantanut. Plasebo-efektillähän ne olisi parantanut
  Kaksoissokkokoettakin olen miettnyt mutta ei ole villivattuja tarpeeksi. Villivatut on se tuju tuote, nämä puutarhavatut tahtoo olla vähän laimeita. Nyt on puutarhavattua sen verran pakastimessa ja vaikutusta näyttäis olevan että voisi ajatella koetta:

Kaksoissokkokoe sinkkuversiona:
- Pyöräytän tiivistettyä vattumurskaa palleroiksi ja päällystän väkevällä mynthonilla pillereiksi.
- Teen kontrollipillerit samoin, sisusta mustaherukkaa tai muuta hapokasta.
- Pyöräytystelineessä on kaksi astiaa, toisessa on vattupillerit ja toisessa kontrollipillerit. Nämä on merkattu
   pohjaan ja normaalisti ei näy.  Teline on ympäröity verholla. Pyöräytän telinettä ja näen vain jalustan, toiseen
   astian juureen tussaan "A" ja toiseen "B". Sokkona.
      Sitten otan kokeisiin vuorotellan eri päivinä A ja toisena B pillereitä. Ne vain nieleskellään, ei murskata
   hampailla. Mynthon peittää sisusmaun. Ne voisi myös pakastaa ja huuhtoa jääkylminä suusta alas.
      Sitten kun olen taulukoinut pillerien vaikutuksen tilastoksi ja keskiarvoiksi niin avaan koodin,
   katson asian pohjiin oliko A vaiko B niitä vattuja.   Julistan tuloksen.

Voisi myös kokeilla mysteeriaineen x kemiaa:
- kestääkö keittämistä? Kestääkö pakastamista tai heikeneekö pakastimessa ajan myötä (kuin vitamiinit)?
- erottuuko alkoholilla tislaamalla? Eetterillä?  Vaikuttaako hapot, emäkset (ruokasooda, sooda)?

Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: ROOSTER - elokuu 13, 2022, 20:29:38
^
Älä nyt hommaa itsellesi liikaa tekemistä. Seinänkin laskelmat on vielä kesken.  ;D

Lainaa
MrKAT [25.08.2021 03.35.44]:   Ilmastoinnissa tein munauksen, aliarvioin tuuletustarpeen, ja kehitin siitä mallin. Ja sitten älysin että sitä voi käyttää koronan torjuntaan. Palaan astialle ylemmä jahka saan laskelmat kuntoon
MrKAT [25.08.2021 03.37.16]:   Ilmastoinnissa melkein munasin, kunnes tajusin mallittaa sen laskelmin. Sitten älysin että sitä voi käyttää koronan torjuntaankin. Palaan astialle ylös jahka saan laskelmat selviksi.
ROOSTER [29.12.2021 12.07.58]:   Joko laskelmat alkaa valmistua?
MrKAT [11.01.2022 20.48.09]:   Paperilla on kaavat jo about valmiina mutta tässä olisi vielä kovasti mm. tarkistusta.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - elokuu 14, 2022, 23:33:30
Onko siitä muuten todistettua hyötyä, jos otan multivitan päivässä?
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: ROOSTER - elokuu 15, 2022, 10:32:58
Lainaus käyttäjältä: Toope - elokuu 14, 2022, 23:33:30
Onko siitä muuten todistettua hyötyä, jos otan multivitan päivässä?

Ei se ainakaan tänne palstalle asti ole paranemisena näkynyt.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: MrKAT - elokuu 17, 2022, 00:01:07
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - elokuu 13, 2022, 20:29:38
^
Älä nyt hommaa itsellesi liikaa tekemistä. Seinänkin laskelmat on vielä kesken.  ;D

Lainaa
MrKAT [25.08.2021 03.35.44]:   Ilmastoinnissa tein munauksen, aliarvioin tuuletustarpeen, ja kehitin siitä mallin. Ja sitten älysin että sitä voi käyttää koronan torjuntaan. Palaan astialle ylemmä jahka saan laskelmat ...
Internetin viisauksia yli 20 vuoden takaa: "Kun on vähän huuhaa, niin on paljon puuhaa." :D
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Hippi - lokakuu 02, 2022, 08:57:36
Nyt, kun itsellänikin on yksi pakollinen loppuelämän lääke, niin pakko oli tämäkin klikata auki

Ihana inkivääri voi aiheuttaa katalia vatsavaivoja – yhdessä yleisen lääkkeen kanssa todellinen riski (https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/3afaa127-3f85-4d78-a4e5-afb032ad117b)

Jutussa mainittuja inkiväärishotteja en ole ikinä kokeillut ja se vähäinen inkiväärin käyttöni on ollut lähinnä teen muodossa esimerkiksi sitruuna-inkivääri-yhdistelmänä. Nyt on lisäksi samalla yhdistelmällä oliiviöljy wokkeja varten.

Tätä en tiennytkään, että asiaa on oikein tutkittukin:
Professori Juhani Knuuti kertoo teoksessaan Kauppatavarana terveys, että ainoa inkiväärin käyttöaihe, johon löytyy tutkimusnäyttöä, on nivelrikko. Inkivääri on yksi nivelrikkoon suositelluista ravintolisistä.

Inkiväärin sisältämillä yhdisteillä on Knuutin mukaan samanlaisia tulehdusta hillitseviä vaikutuksia kuin tulehduskipulääkkeillä.


Mutta sitten se, miksi jutun avasin eli mikä on se mystinen yleinen lääke:
Inkiväärin käyttöä kaikissa muodoissa tulee välttää, jos käyttää verenohennuslääkitystä.


Olen oman lääkkeeni pakkausselosteen lukenut ajatuksella läpi kuten yleensä aina luen, jos saan jonkun uuden lääkkeen, josta ei ole aiempaa käyttökokemusta. Nuo selosteet alkavat olla vaan niin pitkiä ja perusteellisia, että oleellinen katoaa tekstin paljouteen. Tietysti on hyvä, että kaikki mahdollinen on selvitetty ja kerrotaan tuotteen käyttäjälle, mutta itse kaipaisin tietoiskumaista tiivistelmää oleellisimmista muistettavista lääkkeen käytössä.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Karikko - lokakuu 02, 2022, 11:23:41
Lainaus käyttäjältä: Hippi - lokakuu 02, 2022, 08:57:36

Olen oman lääkkeeni pakkausselosteen lukenut ajatuksella läpi kuten yleensä aina luen, jos saan jonkun uuden lääkkeen, josta ei ole aiempaa käyttökokemusta. Nuo selosteet alkavat olla vaan niin pitkiä ja perusteellisia, että oleellinen katoaa tekstin paljouteen. Tietysti on hyvä, että kaikki mahdollinen on selvitetty ja kerrotaan tuotteen käyttäjälle, mutta itse kaipaisin tietoiskumaista tiivistelmää oleellisimmista muistettavista lääkkeen käytössä.

Tuo pitkä litannia lääkkeiden mahdollisista aiheuttamista asioista, ei ole varsinaisesti kuluttajille tarkoitettua informaatiota (vaikka siksi se kai luetaan) vaan lääkefirman joutuvat tuon tekemään, etteivät joutuisi käräjille, kun ei ole kerrottu mahdollisista haitoista.

Usan oikeudenkäytäntöjä ainakin kannattaa varoa ja mikroaaltouunien ohjeistuksissakin on ettei saa kissaa kuivata.

Eli perusoletus on että asiakkaat ovat ääliöitä, mikä ehkä pitää osittain paikkansa.-
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Jaska - lokakuu 02, 2022, 15:25:34
Lainaus käyttäjältä: Hippi - lokakuu 02, 2022, 08:57:36

Mutta sitten se, miksi jutun avasin eli mikä on se mystinen yleinen lääke:
Inkiväärin käyttöä kaikissa muodoissa tulee välttää, jos käyttää verenohennuslääkitystä.

Iltalehden inkiväärin kielto verenohennuslääkityksen yhteydessä oli varsin kategorinen mutta perustelematon. Tarkoittaa kai, että inkivääri voi muuttaa lääkkeen vaikutusta vahvemmaksi tai heikommaksi. Pienellä hakukoneilulla löysin lähinnä Hyvä terveys ja Askel terveyteen -tasoisia kirjoitekmia, ei siis kovin vakuuttavia. Hyödyistä kirjoitetaan paljon, haitoista ei. Joitain tapauksia tiedetään, joissa antikoagulantin, erityisesti varfariinin (Marevan), ja inkiväärin käytön yhteydessä on saatu verenvuotoja. Esimerkiksi verenohennuslääkitty mies oli kuukauden ajan juonut 2-3 litraa itse tehtyä inkivääriteetä päivittäin ja saanut sisäisen verenvuodon eikä muutakaan syytä todettu. Myöskään raskauden aikana ei suositella maustekäyttöä väkevämpää rohdos- ja yrttivalmistekäyttöä, ei myöskään inkivääriteetä, kuin lääkärin suosituksesta.

Nivelvaivojen ja flunssan itsehoitoon inkivääriä tosiaan käytetään. Ongelmat ovat harvinaisia mutta suuressa määrin - sanotaan useampia teelusikallisia päivässä - nautittaessa närästys, vatsakivut ja ripuli ovat mahdollisia.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - lokakuu 02, 2022, 15:33:12
En pystynyt käyttämään nokkos-inkivääri-vihersimpukka-kalkki -tabletteja joita joskus aloin polvien takia syömään, ja syytän inkivääriä. Ja somessa kuullut muiltakin että inkivääri ei heille sovi.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: MrKAT - lokakuu 02, 2022, 23:00:05
Lainaus käyttäjältä: Jaska - lokakuu 02, 2022, 15:25:34
Lainaus käyttäjältä: Hippi - lokakuu 02, 2022, 08:57:36

Mutta sitten se, miksi jutun avasin eli mikä on se mystinen yleinen lääke:
Inkiväärin käyttöä kaikissa muodoissa tulee välttää, jos käyttää verenohennuslääkitystä.

...
Joitain tapauksia tiedetään, joissa antikoagulantin, erityisesti varfariinin (Marevan), ja inkiväärin käytön yhteydessä on saatu verenvuotoja. Esimerkiksi verenohennuslääkitty mies oli kuukauden ajan juonut 2-3 litraa itse tehtyä inkivääriteetä päivittäin ja saanut sisäisen verenvuodon eikä muutakaan syytä todettu.
En tiennyt inkiväärin riskistä minulle (!) mutta onneksi sen kokeilukin loppui mahakipuihin joten ei huolta. ;D

Inkivääristä Wikipediassa:
It is on the FDA's "generally recognized as safe" list,[44] though it does interact with some medications, including the anticoagulant drug warfarin[45] ...
...
45. Shalansky S, Lynd L, Richardson K, et al. (2007). "Risk of warfarin-related bleeding events and supratherapeutic international normalized ratios associated with complementary and alternative medicine: a longitudinal analysis". Pharmacotherapy. 27 (9): 1237–47. doi:10.1592/phco.27.9.1237. PMID 17723077. S2CID 3905654

- https://en.wikipedia.org/wiki/Ginger#Adverse_effects

josta tutkimuspaperi, tutkittiin 171 warfarin käyttäjää (CAM=vaihtoehtolääkintä):

Risk of Warfarin-Related Bleeding Events and Supratherapeutic International Normalized Ratios Associated with Complementary and Alternative Medicine: A Longitudinal Analysis
...
Two CAMs were independently associated with an increased risk of self-reported bleeding: coenzyme Q10 (odds ratio [OR] 3.69, 95% confidence interval [CI] 1.88–7.24) and ginger (OR 3.20, 95% CI 2.42–4.24).
Other risk factors significantly associated with increased bleeding included high target INR (2.5–3.5), diarrhea, acetaminophen use, increased alcohol consumption, and increased age.

Conclusions. The use of CAM by patients receiving warfarin is common, and consumption of coenzyme Q10 or ginger appears to increase the risk of bleeding in this population.

- https://accpjournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1592/phco.27.9.1237

=> Warfariinin (Marevan) kanssa inkivääri ja koentsyymi Q10 ovat vuotoriski.

Acetaminophen = parasetamoli (Panadol jne). => ¤#&£$ Perkele, kaikki kipulääkkeet onkin vuotoriski, luulin että vain aspiriini ja Burana. No, olen minä Buranaakin ottanut satunnaisesti mutta varoen kork. ½ tabl.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: kertsi - lokakuu 03, 2022, 13:13:46
Olisikohan (siis arvaus) niin, että marevanin ja inkiväärin suhde on samankaltainen kuin marevanin ja tummanvihreiden lehtivihannesten (ja K-vitamiinin?)? Aiemminhan marevania syöjille ei kai suositeltu ollenkaan että söisivät tummanvihreitä lehtivihanneksia, siitä huolimatta ne ovat yleisterveellisiä. Sittemmin on kai alettu suositella, että normimääriä ja kohtuullisesti voi niitäkin syödä, mutta marevanannos pitää titrata sen mukaan, mitä sitä tarvitsee.

Luullakseni inkiväärissä on paljon terveellistä muuten (alentaa mm. matala-asteista tulehdusta?). Jos se marevanin kanssa aiheuttaa vuotoriskin, niin jos esim. nivelrikon takia haluaa inkivääriä käyttää, niin ehkä kannattaa kysyä lääkäriltä, miten menetellä: jos käyttää vakimäärän inkivääriä, ehkä silloin voi vähentää marevanlääkityksen määrää? Ongelma voi kyllä olla se, että inkiväärin aktiivisten ainesosien määrää saattaa olla vaikea vakioida, paitsi jos sitä on kapselimuotoisena pillerinä tjst..

Itse en harmikseni voi syödä juurikaan inkivääriä (tai sipulia ja valkosipulia ja mausteita) nykyään närästyksen ja refluksin takia, joita se taitaa aiheuttaa. Rakastan intialaista ruokaa, ja sip, valkosip ja inkivääri ovat "pyhä kolmiyhteys", jota ilman on hankalaa tehdä aitoa intialaista ruokaa samaan tapaan kuin on vaikea tehdä italialaista ruokaa ilman tomaattia ja juustoa.

Mutta kannattaa siis kysyä lääkäriltään lupa ennen kuin alkaa inkivääriä (tai tummanvihreitä) syömään, jos on marevanlääkitys.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - lokakuu 03, 2022, 21:09:23
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - lokakuu 02, 2022, 15:33:12
En pystynyt käyttämään nokkos-inkivääri-vihersimpukka-kalkki -tabletteja joita joskus aloin polvien takia syömään, ja syytän inkivääriä. Ja somessa kuullut muiltakin että inkivääri ei heille sovi.
Miksi ihmeessä syöt jotain tuollaista? Kiinalaisetko sinulle möivät, hyvää tarkoittaen?
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - lokakuu 03, 2022, 21:14:15
Lainaus käyttäjältä: Toope - lokakuu 03, 2022, 21:09:23
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - lokakuu 02, 2022, 15:33:12
En pystynyt käyttämään nokkos-inkivääri-vihersimpukka-kalkki -tabletteja joita joskus aloin polvien takia syömään, ja syytän inkivääriä. Ja somessa kuullut muiltakin että inkivääri ei heille sovi.
Miksi ihmeessä syöt jotain tuollaista?

Söin, en syö enää. Mutta siinähän se oli jo sanottu: polvien takia. Olen valmis kokeilemaan lähes kaikkea mistä voi olla apua polvikipujen ehkäisyssä, mahdollisesti jopa niin että voin kävellä näillä samoilla polvilla vaikka hautaani asti. Eivät ne tekonivelet ole kaikille mikään automaattinen tae kivuttomuudesta. Ja leikkauksen jälkeinen toipuminen voi ilmeisesti kestää iät ajat.

Harkitsen serrapeptaasin kokeilua, lähinnä siksi että joku väitti parantuneensa sillä fibromyalgiasta. Jostain luin että serrapeptaasi hajottaa kuollutta, hajoavaa ainesta kehossa. Fibromyalgialle on esitetty useitakin eri syitä, yksi on se että kehon jäte- eli kuona-aineiden poisto ei toimisi kunnolla.

Mutta on kyllä melko tympeää että vuoronperään milloin mitäkin ainetta hehkutellaan, ja sitten minä en joko voi syödä sitä, tai en hyödy siitä millään tavalla.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - lokakuu 05, 2022, 22:19:19
Ymmärrän teoriassa sinänsä ruokaongelmia, allergioita, keliakiaa tms., koska ovat oikeasti ongelmia. Tunnen ihmisiä, joilla näitä on.
Itselläni ei ole, joten siksi vähän ehkä en osaa hahmottaa sitä.

Allergiat, keliakia tms. toki ovat sairauksia, eivät nillitystä. Ihmettelen toki sitä, ovatko nuo yleistyneet nykyaikana? Vai onko kyse siitä, että noita ongelmia vaan diagnosoidaan nykyään paremmin?
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - lokakuu 05, 2022, 22:48:45
Minulla on teoria että allergiat lisääntyvät koska allergiset ihmiset lisääntyvät, eli saavat lapsia. Nykyäänhän ei välttämättä kuole allergiakohtaukseen. Joten ehtii tehdä lapsia.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: ROOSTER - lokakuu 06, 2022, 00:42:47
Lainaus käyttäjältä: Toope - lokakuu 05, 2022, 22:19:19
Allergiat, keliakia tms. toki ovat sairauksia, eivät nillitystä. Ihmettelen toki sitä, ovatko nuo yleistyneet nykyaikana? Vai onko kyse siitä, että noita ongelmia vaan diagnosoidaan nykyään paremmin?

Luulen, että se johtuu siitä että ihminen ei ole ehtinyt sopeutua lyhyessä ajanjaksossa ilmestyneeseen valtavaan määrään lisäaineita, kasvimyrkkyihin, omituiseksi jalostettuihin kasvi ja eläinlajeihin eikä saastuneeseen elinympäristöön.

Esim. viljojen gluteenipitoisuus on kasvanut aivan hurjasti muutamassa vuosikymmenessä ja lisäksi gluteenia vielä lisäillään elintarvikkeisiin. Kaikista syömistämme, juomistamme ja hengittämistämme erikoisuuksista huolimatta ihmiskunta on hämmästyttävänkin terve. Olemme sitkeä laji, kuitenkin.

Sata vuotta sitten ei moisia aineita ollut/tullut eikä saatu mistään. Luultavasti sopeutuminen noihin kestää ihmisrodulta tuhansia vuosia. Ellei sitten kehitetä ihmisestä myrkkyjä paremmin kestävää lajiketta, kuten viljoilla tehdään.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - lokakuu 06, 2022, 01:27:55
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - lokakuu 05, 2022, 22:48:45
Minulla on teoria että allergiat lisääntyvät koska allergiset ihmiset lisääntyvät, eli saavat lapsia. Nykyäänhän ei välttämättä kuole allergiakohtaukseen. Joten ehtii tehdä lapsia.
Pointti tuossa.
Gluteeniongelma on uusi ilmiö?
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - lokakuu 06, 2022, 09:17:58
Lainaus käyttäjältä: Toope - lokakuu 06, 2022, 01:27:55
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - lokakuu 05, 2022, 22:48:45
Minulla on teoria että allergiat lisääntyvät koska allergiset ihmiset lisääntyvät, eli saavat lapsia. Nykyäänhän ei välttämättä kuole allergiakohtaukseen. Joten ehtii tehdä lapsia.
Pointti tuossa.
Gluteeniongelma on uusi ilmiö?

Gluteenin määrää on kuulema lisätty valtavasti viljatuotteissa. Käsittääkseni väitetään että ihmiskunta on käyttänyt heinäkasveja vasta 10.000 v, tai jotain sinnepäin. Se ei välttämättä ole vielä tarpeeksi pitkä aika sopeutua moiseen ravintoon. Voihan olla ettei gluteeni alunperinkään ole ollut ihan kauhean hyväksi nauttia, ja sitten kun sen määrää on kasvatettu keinotekoisesti hillittömiin mittoihin, se on joillekin yksilöille vähän kuin myrkkyä nappaisi.

En tiedä onko minulla ihokeliakia vai pelkkä gluteeniyliherkkyys, mutta voin vakuuttaa että se oli aivan saatanallisperkeleellishelvetillistä se kutina minkä sain tammikuussa 2021. Olin kutissut aiemmin jo syksyllä 2020, mutta sillä kertaa se vielä meni itsekseen ohi. Ja tosiaan tuo kamalin mahdollinen(?) kutina loppui kun jätin gluteenin ruokavaliosta.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Muisto Keijo Kullervo - lokakuu 06, 2022, 09:30:17
Sitten tällaista:

Minulla oli jonkun aikaa sitten allergia ihossa (kun laiton uimahalliavaimen kumirenkaan kanssa nilkkani, alkoi ihoni  ärtymään kyseessä olevasta nilkassa).

Sitten huomasin, että oli allergia ihottumaa (olen ottanut aina kesällä allergialääkettä - kuten vieläkin).
Toki syön yhä edelleen magnesiumtabletteja B12 jaB3 sekä rustoihin vaikuttavia pillereitä.

Onneksi ainakin kumiallergia on selätetty allergialääkkeillä (2 tablettia päivässä).

Muisto Keijo Kullervo
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - lokakuu 06, 2022, 09:40:43
Jos pystyy, olisi kyllä mielestäni parempi vältellä allergeenia, kun popsia antihistamiinia kuin sisupastilleja. Tiedän ihmisen joka söi antihistamiinia (siis allergialääkettä) turhaan. Hän pelkäsi niin paljon allergista reaktiota, että söi kaiken varalta lääkettä. Kuulema lääkäri totesi että hänellä on kutistunut munuainen, ja syy oli kuulema tuo antihistamiinien syönti.

(Itse en pysty välttelemään lepän, koivun ja heinien siitepölyjä, enkä homeitiöitä.)
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Muisto Keijo Kullervo - lokakuu 06, 2022, 09:44:54
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - lokakuu 06, 2022, 09:40:43
Jos pystyy, olisi kyllä mielestäni parempi vältellä allergeenia, kun popsia antihistamiinia kuin sisupastilleja. Tiedän ihmisen joka söi antihistamiinia (siis allergialääkettä) turhaan. Hän pelkäsi niin paljon allergista reaktiota, että söi kaiken varalta lääkettä. Kuulema lääkäri totesi että hänellä on kutistunut munuainen, ja syy oli kuulema tuo antihistamiinien syönti.

(Itse en pysty välttelemään lepän, koivun ja heinien siitepölyjä, enkä homeitiöitä.)

Syön kesäisin koivu- ja pujoallergioiden takia allergialääkkeitä - pakko...

Muisto Keijo Kullervo
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - lokakuu 06, 2022, 10:12:25
Ok. Jäi ajatus että jos sen kumilenkin takia.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Karikko - lokakuu 06, 2022, 11:07:49
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - lokakuu 06, 2022, 09:40:43
Jos pystyy, olisi kyllä mielestäni parempi vältellä allergeenia, kun popsia antihistamiinia kuin sisupastilleja. Tiedän ihmisen joka söi antihistamiinia (siis allergialääkettä) turhaan. Hän pelkäsi niin paljon allergista reaktiota, että söi kaiken varalta lääkettä. Kuulema lääkäri totesi että hänellä on kutistunut munuainen, ja syy oli kuulema tuo antihistamiinien syönti.

(Itse en pysty välttelemään lepän, koivun ja heinien siitepölyjä, enkä homeitiöitä.)

Lääkärikö todella tuollaisen väitteen on esittänyt- no lääkärit kyllä voivat esittää mitä hyvänsä ja ehkä heitäkin uskotaan.

Antihistamiinin vaikutus perustuu siihen, että ne "estävät histamiinin vaikutusta- kovin suora johtopäätös ei liene niiden elimiä kutistavasta vaikutuksesta olevan näyttöä.

Histamiinin vaikutuksesta löytyy kyllä tietoa vaikka guuggelista- "histamiini"

Turhaan ei kyllä kannata mitään lääkettä syödä- rahanmeno ainakin on varmaa.


Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Norma Bates - lokakuu 06, 2022, 12:28:14
Lainaus käyttäjältä: Karikko - lokakuu 06, 2022, 11:07:49
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - lokakuu 06, 2022, 09:40:43
Jos pystyy, olisi kyllä mielestäni parempi vältellä allergeenia, kun popsia antihistamiinia kuin sisupastilleja. Tiedän ihmisen joka söi antihistamiinia (siis allergialääkettä) turhaan. Hän pelkäsi niin paljon allergista reaktiota, että söi kaiken varalta lääkettä. Kuulema lääkäri totesi että hänellä on kutistunut munuainen, ja syy oli kuulema tuo antihistamiinien syönti.

(Itse en pysty välttelemään lepän, koivun ja heinien siitepölyjä, enkä homeitiöitä.)

Lääkärikö todella tuollaisen väitteen on esittänyt- no lääkärit kyllä voivat esittää mitä hyvänsä ja ehkä heitäkin uskotaan.

Antihistamiinin vaikutus perustuu siihen, että ne "estävät histamiinin vaikutusta- kovin suora johtopäätös ei liene niiden elimiä kutistavasta vaikutuksesta olevan näyttöä.

Histamiinin vaikutuksesta löytyy kyllä tietoa vaikka guuggelista- "histamiini"

Turhaan ei kyllä kannata mitään lääkettä syödä- rahanmeno ainakin on varmaa.

Lääkäri kuulema. Mikäli lääkärin tavannut ihminen ei sepitellyt satuja päästään. Mutta miksipä joku keksisi semmoisen valeen jossa häntä on soimattu haitallisesta toiminnasta...?

Toki muutaman omalle kohdalle osuneen lääkärin lätinät ovat olleet sitä sorttia että ei lääkäriäkään aina kannata satasella uskoa.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Muisto Keijo Kullervo - elokuu 16, 2023, 20:28:31
Lainaus käyttäjältä: Muisto Keijo Kullervo - tammikuu 26, 2019, 08:36:20
2010 kirjoitettuna:

Kuinka nyt vannotaan D-vitamiinin perään...Luvataan vähintään kymmenen hyvää ja muutama vielä päälle jos siirryt D-vitamiinin kannattajaksi ja syöjäksi - onko noin?

Muistuu mieleen Markus Sedän valtavan usein toistettu hokema; 'syökää lapsukaiset kaurapuuroa'. (Se pitää teidät hyvällä elämän tiellä.) Suluissa lisätty asian tehostamiseksi.

1980 luvulla puhuttiin ja kirjoitettiin 'lesitiinin' aivoille välttämättömyydestä...
Lienee kuitenkin niin, että 'kaikki' vitamiinit ja hivenaineet oikein nautittuna ovat hyväksi ja varsinkin vanhenemalle elimistölle - eikä painottaminen yhden vitamiinin ihmeitä tekevään vaikutukseen ole oikein mielekästäkään.

Mutta näin On! On ja tulee olemaan... Epäilen, että lääkefirmat lanseeraavat mainos kamppaniaan ja kohta kuluttajat tarttuvat koukkuun ja hyvä niin... Muuten ei vitamiinit eikä muutkaan 'terveelliset' mene oikein kaupaksikaan.

Muistuu mieleen pikku Kallen tokaisu:
- Mistähän johtuu että kaikki terveellinen on pahanmakuista?

Niin ja yllä kuvatuista saa piankin meemiä. Kun tarpeeksi mainostetaan, oppii lorun ulkoa ja jos pimeänä yönä herätetään, useimmat osaavat hätkähdyttävän heti vastata kysymykseen ' mikä on terveellinen vitamiini?'
- No! Sehän on tänään D-vitamiini - ainakin se.

JK. Itse syön joka päivä muutamia terveelliseksi luokittelemiani vitamiinia, mukana myös D-vitamiini.... Vaikka työpaikkalääkäri pitäessään kuntoilijoille - eläkeläisille - esitelmää terveellisestä ruokailusta, väittikin, että 'monipuolinen ruoka ja silloin ei tarvita vitamiinitäydennystä'.

Mutta! Kuka sitten syö todella monipuolisesti - varsinkin kun eläkeläiselle lähes kaikki ruoka on kallista ja aina vaan kalliimpaa...

Kyselee...

K.K.

Olin pari viikkoa kokeeksi ilman hivenaine täydennystä - mutta ei oikein toiminut.

Popsin tänään ja eilen B12 vitamiinia ja muitakin hivenaineita ja olo on kuin keisarilla = kävin uimassa ja veren arvot ovat nousseet kun uinti maistui todella hyvältä.

Popsin pillereitä mieluusti taas...

Muisto
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: MrKAT - elokuu 16, 2023, 21:47:53
Lainaus käyttäjältä: Muisto Keijo Kullervo - elokuu 16, 2023, 20:28:31
Oli pari viikko kokeeksi ilman hivenaine täydennystä - mutta ei oikein toiminut.

Popsin tänään ja eilen B12 vitamiinia ja muitakin hivenaineita ja olo on kuin keisarilla = kävin uimassa ja veren arvot ovat nousseet kun uinti maistui todella hyvältä.

Popsin pillereitä mieluusti taas...

Muisto
Minulle riittää nyt vain 1 päivä ilman monivitamiinipilleri-puolikasta ja huomaan eroa voinnissa. Vielä pahempi jos jää pieni aamulohipala ja kalapuikot syömättä ja korvaa jollain vellillä. Sitten on koko päivän löysä velttotaikina joka ei jaksa mitään.
Otsikko: Vs: Ravintolisät (vitamiinit, hivenaineet yms.)
Kirjoitti: Toope - elokuu 17, 2023, 21:54:11
Unohdin aamupuuroni puolukkahillolla.
Taidan syyttää yhteiskuntaa/hallitusta ummetuksestani.

Tai mitäs jos syyttäisit itseäsi omista valinnoistasi?