Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tuoreimmat viestit

#1
Viihde ja vapaa-aika / Vs: Sarjat (tv/suoratoisto)
Viimeisin viesti käyttäjältä a4 - tänään kello 15:52:57
Lainaus käyttäjältä: Aave - huhtikuu 10, 2024, 22:51:48Huomenna se alkaa, nimittäin Fallout. Toivottavasti sarja lunastaa sen ympärillä vellovan hypen, mutta olen varautunut myös pettymään.

Useampikin tuore sarja on jäänyt mielestäni keskinkertaiseksi. Esimerkiksi Masters of The Air ei sitten kuitenkaan ollut niin hyvä, kuin odotin. Ilmataisteluiden kuvaus oli tietenkin laatutyötä (Joskin on vielä selvittämättä, miten paljon taiteellisia vapauksia niissä kohtauksissa otettiin), ja vaikka tapahtumat noudattivat pääpiirteissään todellisia tapahtumia, niin sarja oli kuitenkin niin... Kiiltokuvamainen.

Shogun on ollut oikein hyvä, isolla rahalla tehty ja myös hauska, mutta ei sekään mielestäni ihan niin korkeaa arvosanaa ansaitse, kuin tuo tämän hetken IMDb:n 9.1/10. Pisteitä täytyy kuitenkin ehdottomasti antaa klaanipäälliköiden juonitteluista, niiden mitasta ja määrästä. Kun japanilaiset klaanipäälliköt ryhtyvät punomaan juonia toistensa päiden menoksi, niin Game of Thrones saa väistyä.
Fallout on pakko katsoa.

Alustan sitä katselemalla värifilmeinä kuuden jakson koostetta kylmän sodan kuumista verikekkereistä ja ydinsodan yrityksistä, odotellessani yhtä makoisaa Shogunin juonittelujen katselua yhteen putkeen:


Jos joku yhdistää kommareita ja kapitalisteja niin muurien rakentelu joilla pyritään estämään yksisuuntainen liikennöinti.

Pienimuotoisempaa ja verettömämpää juonittelua edusti hyvänä välipalana jo aiemmmin mainitsemani ylemmän keskiluokan ja talonmiehensä keskinäinen vittuilu ja hakkauspuheet urbaanin sivistyneeseen latinotyyliin.Huomasin myös kovaksikeitetyn Justified-sarjan saaneen jatkoa kaupunkicowboyn muodossa, jossa kuivan humoristinen kivikasvomme tutustuu Detroitin urbaaniin villiin luontoon. Neo-western.

#2
Viihde ja vapaa-aika / Vs: Testaa itsesi ja vertaa mu...
Viimeisin viesti käyttäjältä Hayabusa - tänään kello 15:47:46
^
Oli liian helppo. Sisäelimet olisi varmasti menneet sekaisin.... ::)
#3
Henkisyys / Vs: Kysymyksiä uskosta, uskonn...
Viimeisin viesti käyttäjältä kertsi - tänään kello 15:45:41
Lainaus käyttäjältä: a4 - tänään kello 12:50:07Perinteet koetaan osaksi kansallista identiteettiä, ja kirkon työtä voidaan arvostaa, vaikka itse ei uskottaisi.

Itse arvostan sitä, että kirkon ansiosta aikoinaan kansan lukutaito koheni huimasti. Sen sijaan lähetystyötä en arvosta sitten niin pätkääkään, jos siihen liittyy kännytyspyrkimys, niin kuin Raamattu käskee. Liekö sellaista tehdään vielä nykyäänkin? Näyttäisi *), että kirkko suosii joitain yksittäisiä lähetyspoppoita, mutta itse ei tee lähetystä?

Aiemmin diakoniatyö sisälsi mm. hengellisistä syistä tehtävää sairaanhoitoa, joka ei tukeutunut lääketieteelliseen  tietämykseen vaan perinnetietoon, kylmäkääreisiin, kuhnuammeisiin tms.. Mitähän läke"tieteellistä" diakoniatyötä enää nykyään tehdään? Pariterapiaa? Eheytyshoitoja? Demonien karkoitusta? Diakoniaan liittyvää sosiaalityötä sen sijaan arvostan, jos siihen ei liity mitään hädänalaisten köyhien pakkokäännytystä. Sinänsä lähimmäisenrakkauteen perustuva vähäosaisten auttaminen lähtökohtaisesti on kyllä ihan jees, mutta lähetystyö ei. Suhtautusin epäillen myös Raamattuun perustuvaan parisuhdeterapiaankin. Ja kristillisiin lastenkohteihin ja muihin - jos niihin liittyy pakkokäännytystä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Diakonia
LainaaDiakoniatyötä tehdään myös kaupunkilähetyksien kautta, joita on mm. Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Kaupunkilähetykset auttavat vähävaraisia ja sairaita, sekä ylläpitävät pyhäkouluja ja tarjoavat avioliittoneuvontaa. Kaupunkilähetykset ylläpitävät kesäsiirtoloita, lastenkoteja, nuorisotyötä, vanhusten kesäleirejä ja vanhainkoteja

*) https://evl.fi/tietoa-meista/maailmalla/kansainvalinen-lahetystyo-ja-diakonia/
(Räsäskän inhan Lähetyhiippakunnan nimeä ei tuossa yhteistyötahojen listassa mainita.)
#4
Yhteiskunta / Vs: Ukrainan konflikti
Viimeisin viesti käyttäjältä ROOSTER - tänään kello 15:24:58
Kun sota joskus loppuu niin minusta ainakin kolme ihmistä pitäisi Venäjän ulkopuolelta asettaa syytteeseen ylimääräisen tuhon aiheuttamisesta. Sholtz, Orban ja Trump.

Heillä on vielä tosin mahdollisuus lieventää tekojaan, mutta vain vähän aikaa.
#5
Viihde ja vapaa-aika / Vs: Testaa itsesi ja vertaa mu...
Viimeisin viesti käyttäjältä Socrates - tänään kello 15:18:45
Anatomiaa englanniksi:

www.is.fi/terveys/art-2000010311051.html

12/12.
#6
Yhteiskunta / Vs: Ukrainan konflikti
Viimeisin viesti käyttäjältä Kopek - tänään kello 12:52:28
Jos Ukraina luhistuu, mitä tapahtuu sille luvatuille aseille ja taloudelliselle tuelle? Ei kai niitä Moskovasta johdetulle Ukrainalle anneta. Putin saa joka tapauksessa sotasaaliiksi Himarseja ja Patriotteja ja Leopardeja ja muuta länsikalustoa, kentis F16 hävittäjiäkin. Ellei kaikkia näitä ehditä kuljettaa turvaan.

Kammottavia uutisia odotettavissa.

Kun show on ohi, historiaa muutetaan. Uuden venäläisen historian mukaan mitään Butšan sotarikoksia ei tapahtunut. Ne olivat CIA:n ja ukronatsien lavastusta kuten muutkin Venäjän tekemiksi väitetyt sotarikokset.
#7
Henkisyys / Vs: Kysymyksiä uskosta, uskonn...
Viimeisin viesti käyttäjältä a4 - tänään kello 12:50:07
Lainaus käyttäjältä: Kopek - huhtikuu 12, 2024, 22:56:52Yle Uutiset:

Uskoon uskominen alkoi sen havaitsemisesta, että juutalais-kristilliset maat ovat maailman parhaita maita. Juutalais-kristillisillä mailla Enbuske viittaa Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, eli niin sanottuihin länsimaihin. Hän ei ota kantaa Gazan kriisiin.

– Näissä maissa ihmisoikeudet, homojen oikeudet, naisten oikeudet ovat parhaita, Enbuske sanoo[/i]


Uskoon uskominen yhteiskunnallisista syistä on konservatiivista tapauskonnollisuutta.
Tiettyyn uskontoon uskominen yhteiskunnallisista syistä on ajallisesti ja paikallisesti rajoittunutta konservatismia.

Kristinusko, islam ja niitä vanhempi juutalaisuus ovat lähisukua. Sukulaisuus perustuu paitsi yhteen Jumalaan, myös samoihin syntyseutuihin ja moniin samankaltaisiin katsomuksiin. Historia ja politiikka ovat kuitenkin kiristäneet uskontojen välejä.
https://yle.fi/a/3-5748043

Lähi-idän uskonnot ovat päässeet leviämään ja juurtumaan lännessä Rooman valtakunnan ja muiden imperiumien mukana, tarjoten maallisille hallitsijoille kattavaa alamaisten valvonta-ja hallintakoneistoa.
Jumalallisia johtajia, opettajia, sosiaalivirkailijoita, tuomareita, poliiseja ja sotilaita.

Lännen uskonnoilla vakautetut vaurastuneet yhteiskunnat näyttäytyvät teknologisen ja poliittisen kehityksensä sekä globaalin imperialisminsa avulla oman aikansa edistyksellisimpinä yhteiskuntina.
Samalla tavalla kuin Faaraoiden Egypti, Antiikin Rooma, Osmanien valtakunta, Inkavaltakunta jne. 
Tosin maailma muuttuu yhä nopeammin, kehityksen kiihdyttäessä itseään..

Näkisin niin että uskontojen vahvistamien yhteiskuntien tieteellisen teknologian kehityksen luoman hyvinvoinnin kasvun mukana mm. syntyvyys vähenee ja maallistuminen kasvaa globaalin epätasa-arvoisesti, länsimaat edellä.
Yleisellä tasolla, vaikka uskonnot ja teknologia aiheuttavat myös ongelmia.

Pohjoismaat ja Suomi ovat Ketolan mukaan uskonnollisuuden suhteen erityistapaus: henkilökohtaisen uskonnon harjoittamisen, kuten kirkossa käynnin tai rukoilemisen, suhteen kuulumme maailman maallistuneimpiin yhteiskuntiin. Samaan aikaa kirkon jäsenmäärät ovat kuitenkin yhä korkeita.
–  Kirkon jäsenissä on heitä, jotka voivat pitää itseään jopa uskonnottomina, mutta siitä huolimatta he arvostavat kirkon työtä ja sen ylläpitämiä perinteitä, Ketola kuvaa.
Perinteet koetaan osaksi kansallista identiteettiä, ja kirkon työtä voidaan arvostaa, vaikka itse ei uskottaisi. Suvivirsi ja joulun perinteet osuvat ja uppoavat.
–  Väestö pysyy myönteisenä kirkolle ja ylläpitää joitakin uskonnollisia perinteitä hyvinkin mielellään, Ketola kuvaa.

https://www.ksml.fi/paikalliset/2365594

Suomenkin kulttuuri on hyvin nopeassa muutoksessa, ehkä jopa murroksessa, globaalin ilmastonmuutoksen ja teknologisen kiihdytyksen myllertäessä nykyisiä kansainvaelluksia geopoliittisine kulttuurisotineen.
#8
Viihde ja vapaa-aika / Vs: Jukebox
Viimeisin viesti käyttäjältä Hayabusa - tänään kello 12:41:41
Myös kotimainen sankari löytyy. Hänkin pääsi pinnalle jostain formaattikisasta. Ja sen jälkeen pärjäsi toisessakin laulelossa. Nyttemmin on ollut harvemmin esillä.

#9
Yhteiskunta / Vs: Ukrainan konflikti
Viimeisin viesti käyttäjältä Socrates - tänään kello 12:32:12
Emil Kastehelmi on todellinen helmi Iltalehden tilannestudioissa, mutta silti kaipaisin foorumin sotakirjeenvaihtajan analyysiä rintamatilanteesta. On ollut hissuksiin pitkään.
#10
Yhteiskunta / Vs: Hävittäjähankinnat ja muu ...
Viimeisin viesti käyttäjältä ROOSTER - tänään kello 11:31:15
LainaaPuolustuskiinteistöt rakennuttaa Nokialle Linnavuoreen F-35-monitoimihävittäjien moottorien kokoonpano- ja huoltotilat Patria Aviationin käyttöön, kertoo puolustusministeriö tiedotteessaan.
https://www.kaleva.fi/f-35-havittajien-moottoreiden-kokoonpano-ja-huolto/6235406

Tämän lisäksi tullaan valmistamaan F-35 eturunkoja ja suunnitellaan elektronisia järjestelmiä.

Toivottavasti kotimaisia osaajia riittää. Teollisuudella on usein olettama, että juuri heidän erityisiinkin tarpeisiinsa löytyy aina muutama hyvä halukas. Näin varmaan usein onkin, mutta jos kysyntä on suurta, voi käydä toisinkin. Etenkin kun organisaatioissa ei ole ollut löysää, eli on koulutettu ja harjoitettu ihmisiä vain todelliseen tarpeeseen, ei kasvun varalle. Varmaan ohjelmisto- ja elektroniikkasuunnittelijoille on eräänä vaatimuksena myös NATO-maan kansalaisuus jolloin intialaiset eivät tule kyseeseen - vai onko?

Jos palkataan 100 suomalaista huippuosaajaa noihin hommiin, niin muutaman vuoden kuluttua heistä on kymmenkunta parhaaseen A-ryhmään kuuluvaa siirtynyt USAan töihin. Osaajapula siis maassamme vain jatkuu.