Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tuoreimmat viestit

#1
Ihmisen elämä / Vs: Minun rasismini
Viimeisin viesti käyttäjältä Hippi - tänään kello 12:30:19
^
Monesti on todettu jo se, että pelkästään nimi on ollut syynä sille, että työnhakijaa ei ole edes kutsuttu käymään haastattelussa, niin onko todellakin nyt niin väärin, että joku firma ei syrji? Siinä voi pelastua moni maahanmuuttaja joutumasta sossun varaan. Sossun varassa eläviähän meillä on kaikenvärisiä ihan liikaakin, myös sellaisia, joille ei työnteko maistu. Eikö ole pikemminkin oikein, että joku ottaa asiakseen pitää nämäkin maahanmuuttajat työelämässä ja veronmaksajina?
#2
Yhteiskunta / Vs: Tuoteboikotti
Viimeisin viesti käyttäjältä Hippi - tänään kello 12:22:20
^
K-ketjullahan on niitä joitain lihajalosteita ainakin, joissa olen huomannut jonkun merkinnän siitä, että siitä menisi tuottajalle enemmän. Jos sellaisen huomaan, niin ostan mieluummin kuin viereisen tuotteen, jossa merkintää ei ole. Välillä tulee kyllä tunne, että siinäkin kusetetaan, mutta sama kai se on, jos kuitenkin kyseistä esim. leikkelettä olen ostamassa. Yrittänyttä ei laiteta.

Olisin valmis maksamaan enemmän, jos se "enemmän" menisi takuuvarmasti alkutuottajalle. Kauppaketju voisi antaa omalta osaltaan tukea niin, että jokaisesta näistä "enemmän" -tuotteista kauppa leikkaisi saman verran voitostaan siihen tuottajalle menevään pottiin.

Paremmin kannattava alkutuotanto ei tarvitsisi niin paljon niitä maataloustukia. Tosin, voisiko tuottaja luopua jostain tuesta, jonka on kautta aikain tottunut saamaan?

PS. tuossa meidän K-supparissa on mielestäni aika hyvät g-tuotteet, täyspitkä hylly kuivatuotteita ja oma pakastekaappi.
#3
Ihmisen elämä / Vs: Minun rasismini
Viimeisin viesti käyttäjältä Kopek - tänään kello 12:20:04
Ikea-kysymykseen taisi löytyä vastaus IKEA:n sivulta.

https://www.ikea.com/se/sv/this-is-ikea/community-engagement/changing-the-narrative-on-refugees/

Maahanmuuttajien suosimista ei ilmeisesti pidetä ei-maahanmuuttajien syrjimisenä. Jos pelkästään biologis-etnisin perustein valitaan, silloin ollaan ehkä jo vähän kyseenalaisella alueella. En hämmästyisi, jos tällaistakin esiintyisi eli rekrytoija palkkaisi ihmisen sillä perusteella, että hän näyttää ulkomaalaiselta, eikä tivaisi papereita siitä, milloin henkilö on muuttanut maahan. Mitään todisteita tällaisesta etnisestä profiloinnista minulla ei ole, enkä väitä, että sellaista tapahtuu. Kirjoitin ainoastaan, että en hämmästyisi...

IKEAssa on jonkun verran myös kehitysvammaisia työntekijöitä. Ei kai ole vaaraa, että ulkomaalaistaustainen työhön otettu henkilö ajattelee, että hänet rinnastetaan kehitysvammaisiin.   
#4
Vapaa sana / Vs: Nyt on kysyttävää
Viimeisin viesti käyttäjältä Hippi - tänään kello 12:04:50
Kyllähän tuolta löytyi ihan tuttuja miniä :)

https://www.nimipaivat.fi/jutut/muinaissuomalaiset-nimet
#5
Vapaa sana / Vs: Nyt on kysyttävää
Viimeisin viesti käyttäjältä ROOSTER - tänään kello 11:51:20
Toisessa ketjussa:

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tänään kello 10:15:12Taisin juuri äskettäin lukea jostain että alkuperäisiä, kristinuskoa edeltäviä suomalaisia etunimiä ei juurikaan enää käytössä ole.

Onko jossain luetteloa näistä kristinuskoa edeltävistä, muinaissuomalaisista etunimistä? Sukunimiä ei tainnut silloin ollakaan.

Jos tulee lapsenlapsia pitäisi olla hyviä nimiehdotuksia valmiina. Kokemuksesta tiedän, että nimenkeksiminen on vaativaa puuhaa ja kaikki vihjeet ja taustatiedot ovat tervetulleita. Paljon on sellaisiakin joita ei voi missään tapauksessa lapselle antaa, kuten esim. pojannimet Vladimir, Dimitri, Donald tai Jammu.

Myös sukupuolettomat etunimet kiinnostavat. Siinä voi sitten vaihtaa sukupuoltaan myöhemmin kun se lopullisesti varmistuu, ilman että tarvitsee nimeen puuttua.
#6
Tiede / Vs: Vuoden 1918 sisällissotaa ...
Viimeisin viesti käyttäjältä Hayabusa - tänään kello 11:45:40
Sotaan ei lähdetä yhden syyn vuoksi. Voidaan toki löytää jokin asia minkä vuoksi ns. kuppi meni yli ja keskusteluja jatkettiin kiväärin tähtäimen takaa. 1918 Suomessakin varmaan monella oli halu ratkaista asiat kerralla ja lopullisesti. Eivät ratkenneet, ainakaan kuvitellulla tavalla. Onneksi aikanani ennustamaani uusintaottelu ei tullut, toivottavasti ei tulekaan ja asiat sanaan ratkottua pienemmissä erissä.
#7
Tiede / Vs: Vuoden 1918 sisällissotaa ...
Viimeisin viesti käyttäjältä Kopek - tänään kello 11:40:29
Lainaus käyttäjältä: Jaska - tänään kello 00:50:47"Miten olisi jos.." kysymykset ovat Quoran kehnompaa asenneantia.


Vaihtoehtoinen historia kiinnostaa ajatusleikkinä, vaikka sillä ei mitään käytännön merkitystä olisikaan. Ruotsin Radion suomenkielisestä ohjelmistosta löytyy ohjelmia ja kirjoituksia, joissa pohditaan, olisiko talvisota ja jatkosota voitu välttää. Tässäkin siis jossitellaan. Jälkiviisaus on helpoin viisauden laji. Helposti unohtuu se, että kulloisetkin päättäjät tekevät ratkaisunsa sen hetkisen tiedon perusteella vallitsevan yleisen arvomaailman puitteissa. Jos he tietäisivät, millainen on tulevaisuus, moni ratkaisu voisi olla erilainen. Kun kansainvälinen tilanne on levoton, ja asiat ovat liikkeessä, on vaikea ennustaa tulevaisuutta edes vuosi eteenpäin puhumattakaan, että tiedettäisiin, millainen on tilanne viidenkymmenen vuoden päästä.

"Tutkija: Suomi menetti Karjalan omien virheiden takia"

https://sverigesradio.se/artikel/7158250

"Historian professori: Ei ole realistinen oletus, että Neuvostoliitto olisi kunnioittanut Suomen puolueettomuutta"

https://sverigesradio.se/artikel/7163556

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tänään kello 00:50:47Annetun ruoasta diktaattorien vallan välineenä  podkastin sijaan perjantaiaamun Ruben Stillerin "Sodan sumun keskellä" https://areena.yle.fi/podcastit/1-68328444 oli erinomaisen selkeä kuva Ukrainan kriittisestä tilanteesta, Kppekin pessimistinen kuva kirkastettuna.

Kuuntelin myös Stillerin ohjelman eilen. Ohjelmassa haastateltu Ilmari Käihkö vaikuttaa järkevältä ja mukavaltakin tyypiltä. Olen kuunnellut muitakin hänen haastattelujaan. Esimerkiksi tämän:

https://areena.yle.fi/podcastit/1-66610783

Jotta ei mentäisi kokonaan otsikosta sivuun, niin käsiteltäköön siis myös vuoden 1918 tapahtumia.

En pienimmässäkään määrin pyri kiistämään niitä yhteiskunnallisia epäkohtia, joita oli sodan taustalla. Yhteiskunnalliset järjestelyt - mm. torpparilaitos - olivat aikansa eläneitä. Monilla ihmisillä meni huonosti, mikä aiheutti köyhyyttä ja katkeruutta. Mutta tarvitsiko köyhyyden ja katkeruuden ja epäoikeudenmukaisuuden kokemisen purkautua sodaksi, vai olisiko rauhanomainen tie ollut parempi vaihtoehto. Sodan jälkeenhän lähdettiin rauhanomaiselle tielle. Sodalla oli vain ollut kova inhimillinen hinta.

Valtaa käyttänyt omistava luokka oli epäonnistunut, kun tilanne oli päässyt ajautumaan niin pahaksi, että viimeinen vaihtoehto eli aseellinen kapina toteutui. Mutta kyllä myös ulkopoliittisilla tekijöillä oli osansa tapahtumista. Suomen sisällissota oli tavallaan ensimmäisen maailmansodan sivunäytös, jossa suurvallat järjestelivät etupiirejään.
#8
Yhteiskunta / Vs: Tuoteboikotti
Viimeisin viesti käyttäjältä ROOSTER - tänään kello 11:34:19
Lainaus käyttäjältä: Hippi - tänään kello 08:24:35Nyt menee kaupassa pidempään, kun pitää tutkia tuotteen raaka-aineiden alkuperä sekä valmistusmaa entistä useammin, jos noita Coop -tuotteita ostaa. Vai pitäisikö valua takaisin K-ryhmän puolelle? Mieluummin maksan vähän enemmän, jos se raha jää Suomeen.  :-\

Täälläkin oltiin pitkään lähes pelkästään K-kaupan asiakas, paljolti mukavan kauppiaan takia, mutta kun muutuin gluteenittoman ruokavalion kannattajaksi piti laajentaa ostoreviiriä jotta saisi edes kohtuullisen valikoiman tuotteita. Samalla huomasin kuinka halpaa entinen ruokani oli, Gvapaatuotteet ovat hirmuhintaisia.

Nykyään poimin jommankumman duopolin jäsenen hyllystä minulle sopivia tuotteita, oi jospa  olisi myös Lidl lähempänä. Jos näet kaupassa tuoteselosteita tihruilevan henkilön, joka välillä tarkistaa tuoteselostetta ja gluteenittomuutta myös älypuhelimestaan - se on luultavasti ROOSTER ruokaostoksilla.

Syönkin nykyään pääasiassa lihaa, kanaa, kalaa, voita ja turkinjugurttia, ne ovat luontaisesti viljattomia. On myös tuotteita jotka ovat gluteenittomina tavallista parempia, kaukaiseen muistikuvaani verraten tietysti.

Eräs erinomainen ja tavallistakin parempi gluteeniton tuote on


https://www.kivikylan.fi/tuotteet/grillimakkarat/gluteeniton-ryynimakkara

Taisi tulla kehut väärään ketjuun - meni otsikon ohi.

Kotimaisuutta suosin tiettyyn rajaan asti. Jos tuote vierasmaalainen on 20-25% halvempi, saatan sen nappaista. Olen ajatellut, että se pakottaa kotoperäisen tuotantoketjun osaset pohtimaan kulurakennettaan. Olisi toki hyvä jos EU:n sisällä olisi sellaiset kotimarkkinat joissa eri tuotteet tuotettaisiin siellä missä se on järkevintä eli luonnollisinta, toimitus- ja huoltovarmuus huomioiden.

Maataloustuet vinouttavat tämän tietysti. Pitkällä aikavälillä kustannusten tasoittuminen alueen sisällä helpottaisi asiaa. Maatalouden tukia voitaisiin myös pienentää ja siirtää syöjien ja ruuanhinnan tukemiseen. Maatalouskonekauppiaat eivät tosin tästä tykkäisi.

Jotkin kotimaiset elintarvikkeet kuten broilerinliha ja kananmunat ovat hirmuisen edullisia ja vapaita antibiooteista ja salmonellasta, tietääkseni. Onneksi myös kotimaisen särkikalankin suosio on nousemassa aallonpohjalta. Ne jotka nimittivät sen roskakalaksi, sietäisi ruoskia.

LainaaPidätkö sardiineista tomaattikastikkeessa tai säilötystä tonnikalasta? Kokeilepa tehdä itse kalasäilykkeesi. Se on niin yksinkertaista, että se onnistuu melkein ilman reseptiä.
https://yle.fi/aihe/a/20-10001643



Tästä kirjoituksesta tulikin tajunnanvirtaa, sitä se on kun on syömisen harrastaja ja talous- ja yhteiskuntapolitiikan tirkistelijä. Anteeksi.
#9
Tiede / Vs: Vuoden 1918 sisällissotaa ...
Viimeisin viesti käyttäjältä kertsi - tänään kello 11:19:09
Lainaus käyttäjältä: Brutto - helmikuu 02, 2023, 09:29:33Ei. Sota ei syttynyt yhteiskunnallisten epäkohtien vuoksi. Sota syttyi koska maassa oli liikaa henkilöitä, joille sota itsessään oli ainoa vaihtoehto, jopa itsetarkoitus.

Teemu Keskisarja avaa tätä hyvin luennossaan:

https://agricolaverkko.fi/tietosanomat/teemu-keskisarjan-sisallissota-1918-syyt-ja-seuraukset-luento-netissa/

Ja mikä sinut saa kuvittelemaan, että Keskisarja olisi ollut oikeassa, ja että yhden persu-historioitsijan mielipide olisi jotain ihme jumalansanaa?
#10
Ihmisen elämä / Vs: Krempat
Viimeisin viesti käyttäjältä kertsi - tänään kello 10:49:51
En tiedä Serestä mitään, mutta tapahtuuko sen annon jälkeen niin, että nielaistaan se osa lääkkeestä, mikä valui nieluun? Ehdotus: Älä nielaise, vaan sylkäise ylijäämälääke vaikka kuppiin tai tiskialtaaseen.

(Se on dagen efter, ei äfter eikä eftär.)