Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tuoreimmat viestit

#1
Ylläpito tiedottaa ja vastaa / Vs: Moderoinnin ilmoitustaulu
Viimeisin viesti käyttäjältä Edward - tänään kello 07:47:40
Saksittu asiatonta, aiheeseen kuulumatonta, floodausta ketjuista (myös em. viestien mahd. lainaukset):
Ideologia
Tiedeuutiset

Siirretty ketjusta Fiilikset ja päivän mielltteet viesti ketjuun Krempat
Em viestin siirrösta aiheutui vahingossa siirtolinkki ([YHDISTETTY] Vs: Fiilikset ja päivän mietteet), joka häviää aikanaan itsestään
#2
Vapaa sana / [YHDISTETTY] Vs: Fiilikset ja ...
Viimeisin viesti käyttäjältä Edward - tänään kello 07:40:46
This topic has been merged into Krempat .
#3
Henkisyys / Vs: Ideologia
Viimeisin viesti käyttäjältä Melodious Oaf - tänään kello 07:17:13
Lainaus käyttäjältä: Hiha - maaliskuu 27, 2024, 20:03:00Tämäpä juuri. Kirjoitin "monesti", en "aina". Kun tekoälyä on opetettu välttämään sanomasta jotakin, tai toistamaan virallista yleisfraasia, se näyttäytyy noin. Kun ihminen vetää vastaavan vaihteen, sitä ei tehdä sen sulavammin. Esimerkissä Antti-poika halusi tehdä selväksi, että hän on valmis hokemaan yhtä lausetta ennemmin vaikka tunnin kuin vastaamaan kysymykseen. Silti se piti tehdä muka vastailemalla. Sekä tekoäly että ihminen paljastavat aika nopeasti, että tässä on arka kohta, josta he eivät oikeasti halua puhua. Kummallakaan ei ole älliä, jolla kunnolla kätkeä heikkous toisilta.

Jossain määrin saatoin jäädä omien intressieni takia kiinni sivuseikkoihin tai jopa käsittää sun olennaisen pointin hieman väärin.

Tekoälyt ja kielimallit kiinnostavat monellakin tapaa.

Haastteludialogia voi tietysti lukea monella tavalla ja verrata eri tavoin ja ihan mielekkäästi käyttäjän ja AI-käyttöliittymien vuorovaikutukseen.

Mulle nousee päällimmäisenä mieleen tosta se, että jos joku käyttäjä kysyis vaikka Collingerin arviointimallista ja Big Fivesta noita sanoja käyttäen ja sitten vastaus puhuis vaan suoraan jostain PCI-R:n ja NEO-PI-R:n dimensoista ja niiden alamuuttujista... miten @Hiha luulet että käyttäjät silloin pisteyttäis itse sen tekoälyn antaman vastauksen hyödyllisyyttä tai vastaavuutta tarpeisiin ja intentioon? Paremmin vai huonommin kuin silloin jos vastaus lähtis siitä, mitä käyttäjä on antanut?

Tohon verrattuna ihmisten vuorovaikuksessa ja myös toimittajan ja Lindtmanin vuorovaikutuksessa on nimenomaan inhimillinen piire se, että Lindtman sinnikkäästi väistää kysymystä ja tarjoaa jotakin ihan muuta siihen tilalle.

Teköäly on tietyssä mielessä "joustavampi" kuin ihminen, esimerkiksi siinä, että sillä ei ole varsinaisesti persoonallisuutta eikä elämää eikä myöskään mitään ristiriitaa siinä, että voi antaa sekä sen diibadaabavastauksen tai jotain väärää tai harhaanjohtavaakin tietoa ja sitten heti perään jonkun tosi osuvan tai hyödyllisen kuvauksen täsmälleen samasta asiasta.

Mutta moni asia teköälyissä on tosi pinnallista tietenkin, ja jos sen asettaa vertailuun ihmisen kanssa, jolla taas on elämä, ruumis, henkilöhistoria ja persoonallisuus, AI näyttäytyy siinä vertailussa täysin rikkinäisenä ja hajanaisena ja vähemmän "ehjänä" kuin mitä ihmisen on helppo edes kuvitella olevan.

Pinnallista AI:lla on koheesion lisäksi esimerkiksi tunteiden ilmaisu ja niiden käsittely, ei nyt niin yllättäen, ja pinnallista myös se, miten käsitellään esimerkiksi sellaisia asioita kuin käyttäjien "intentiot".

AI on huono siinä että tulkitsi käyttäjän intentiota sillä tavalla joustavasti että ymmärtää mistä joku tulee ja vastaa siltä pohjalta mutta tekisi itse oletuksia siitä, mihin toinen ehkä on menossa tai vois olla menossa tai kannattais olla menossa — ja tarjoais siihen jotain väyliä kuitenkaan pakottamatta tai ohjailematta liikaa.

En osaa oikein sanoa, miltä tollanen kuva AI:sta edes tuntuu. Tavallaan dystopialta ja riipivältä mutta tavallaan ei, tai ei ihan täysin. Riippuu paljon yksityiskohdista ja kaikenlaisesta
#4
Viihde ja vapaa-aika / Vs: TV-nurkka
Viimeisin viesti käyttäjältä a4 - tänään kello 06:44:19
Lainaus käyttäjältä: Muisto Keijo Kullervo - maaliskuu 28, 2024, 18:15:46Sitten elokuvaan ´Suomisen perhe`?

Elokuva on tehty 1941 - ennen syntymääni sillä olen syntynyt samana vuonna joulukuussa.

Elokuva oli ja on ihmismyönteinen - ei voi sanoa että olisivat sitä nykyiset elokuvat sillä niiden sanana on nykyään Minä, Minä, Minä - pääasiassa.
Saa kommentoidakin?

Muisto
Sota-aikana tehdyssä elokuvassa on varmasti mukana myös sotapropagandaa, muun yhteiskunnallisen vaikuttamisen ohella.

Nykyajan ihmismyönteisyys taitaa olla ainakin länsimaissa yksilökeskeisempää.

Vanhoissa elokuvissa on ihanaa nostalgiaa, historiallista ajankuvaa ja hauskan vanhahtavaa kieltä. :)
#5
Yhteiskunta / Vs: Vapaata ajattelua yhteisku...
Viimeisin viesti käyttäjältä Aave - tänään kello 04:50:35
Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - maaliskuu 28, 2024, 21:01:01Tuli jälleen mietittyä enemmistöhallituksen huonoja puolia. Enemmistöhallitukseenhan Suomessa tarvitaan monia puolueita; nykyisessä on neljä, edellinen oli viisikko ja Kataisen kauhukabinetti tunnettiin sixpackinä. Jotta kaikki tarvittavat puolueet saataisiin mukaan hallitukseen, niiden vaalilupauksia pitää sisällyttää hallitusohjelmaan. Niinpä hallitusohjelmassa luvataan hallituksen tekevän sitä, tätä ja tuota. Tämä taasen tarkoittaa, että lakeja pitää tuottaa vauhdilla liukuhihnalta. Ja tätä kiirettä lakien valmistelussa on kritisoitu jo vuosikymmeniä - nykyinen hallitus ei siis ole ainoa laatuaan tässä törttöilyssä.

Vähemmistöhallitus voisi keskittyä muutamaan uudistukseen kerrallaan - laadukkaasti.
Taisi unohtua kolmaskin vaihtoehto, eli virkamieshallitus. Silloin päätöksiä eivät tee vaaleilla valitut poliitikot, vaan valtion virkahenkilöstö. Pääasiallinen ongelmahan tässä on kuitenkin se, että Suomessa(kin) tiettyjä, yli vaalikausien kestäviä virkanimityksiä ei toteuteta virkakunnan sisällä ja ansioidensa mukaan, vaan poliitikkojen toimesta, ja puoluekirjojen perusteella. Yhtä kaikki, moni tuntemani elämässään menestynyt yksityisyrittäjä toivoi koronakriisin keskellä virkamieshallitusta kehiin, että kuvio ei olisi ollut puolue-ideologisesti motivoitunutta häsläämistä. Toisin sanoen, he halusivat teknokratiaa.

Mutta tämä kaikki mitä nytkin tapahtuu on niin kovin pientä, ja pikkusieluista. Millaisessa maailmassa elämme?

Elämme finanssitalouden ja oletettujen (!) resurssien määrittämässä maailmassa, korostuneesti tietyn talousideologian määrittelemin toimintaperiaattein, ja puittein. Yleisesti sitä kutsutaan talousliberalismiksi, tai ihan vain liberalismiksi.

Katson ns. talousliberalismin epäonnistuneen, globaalisti. Sen syvimmin omaksuneet valtiot (Melkoinen liuta) ovat juuri niin kusessa, kuin nyt sitten piskuisessa Suomessakin ollaan. Vallitseva talousideologia ei ole onnistunut tukemaan ja turvaamaan kansojen ja kansakuntien jatkuvuutta eli sitä, että "hyvinvoinnissa" syntyneet ja kasvaneet ihmiset lisääntyisivät, olisivat tulevaisuutensa suhteen luottavaisin mielin, ja että jälkikasvuakin tehtäisiin toiveena paremmasta maailmasta.

Mitä meillä sen seurauksena on, mitä on nyt kuluneen 50 vuoden aikana saavutettu? On yltiöindividualistista, hedonistista, kvartaaliajatteluun ja kuluttajuuteen perustuvaa elämänmenoa, narsisimilla ryyditettynä. Kaikki on kaupan, ja kaikki on pohjimmiltaan vain bisnestä. Pitkän tähtäimen illuusiossa hamuttuja pikavoittoja. Mennään siitä mistä aita on matalin ja palkitaan ne, jotka rimanalituksen tuottavimmin keksivät. Kaikilla on kaikkea enemmän kuin ikinä, mutta silti voidaan selittämättömän pahoin.

Rahalla on luontainen suuntansa - rahan suunta on aina ylös päin. Koronapandemian, ja yhä epävakaammaksi käyvän yleisen maailmantilanteen saatossakin raha päätyy aina ylös - eli niille, joilla on sitä jo valmiiksi paljon. Asialla on hyvin paljon tekemistä finanssitalouden ja modernin pörssimaailman kanssa - eli talousliberalismin kanssa. Vaikkahan olisi millainen kriisi tai yleinen sotatilanne, rikkaat tuplaavat tai jopa triplaavat voittonsa. Juuri näin kävi jälleen koronakriisissäkin - ihmiskunnan vaurain prosentti teki enemmän rahaa, kuin ikinä. Maailman melskeet ja kriisit eivät kosketa henkilötasolla, vaan ne ovat aina taloudellisia mahdollisuuksia. "Chaos is a ladder", tuo liskoaivoisten pyrkyreiden uskontunnustus.

Imaginaarista futuurirahaa, virtuaalivaluuttaa, todellista rahaa tai ei rahaa lainkaan, kyse on lopulta aina resurssien allokoinnista. Ketkä saavat, mitä saavat, kuinka saavat vai saavatko lainkaan; kenelle samalla pyllistetään, kun resursseja jaetaan. Oikeudenmukaisuudella tai ahkeruudella ei ole näiden asioiden kanssa mitään tekemistä.   

Toinen, pohjimmiltaan yhtä lailla simppeli asia - olipa kyse intiimeistä suhteista, kaupallisista suhteista, valtiollisista suhteista... Ilman  luottamusta ei ole mitään. Joko on vastavuoroista ja keskinäistä luottamusta johon hyvä, kaikkia osapuolia hyödyttävä yhteistyö perustuu, tai sitten ei ole. Jos ei ole, niin yhteistyötä on hankala jatkaa. Luottamuksen ja epäluottamuksen välimaastoihin perustuu kaikki inhimillnen toiminta.

Onneksi elämme niin hienossa maailmassa että vaikka kaikki muu pettäisi, niin kyllä Applen, Coca-Colan, NVIDIAn ja kotimaisittain Fazerin, tai Valion osakkeisiin voi aina luottaa. Välittyihän sarkasmini?
#6
Yhteiskunta / Vs: Seksuaalirikokset ja ahdis...
Viimeisin viesti käyttäjältä Kopek - tänään kello 00:44:17
Jos nainen sanoo, että mies raiskasi, ja mies sanoo, ettei hän raiskannut, kuinka monessa prosentissa tapauksista oikeus uskoo miestä ja kuinka monessa prosentissa naista? Kuinka paljon on tapauksia, joissa syyllisyydestä jää varteenotettava epäily, eikä syytettyä tuomita?

https://yle.fi/a/74-20081436
#7
Yhteiskunta / Vs: Vapaata ajattelua yhteisku...
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - maaliskuu 28, 2024, 23:01:33
Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - maaliskuu 28, 2024, 21:08:30
Lainaus käyttäjältä: -:)lauri - maaliskuu 28, 2024, 20:51:46Ei vaan oikestokonservatiivinen. Jos oikestokonservatiiviset tahot näyttävät vasemmistolaisilta, kertoo se jotain omasta sijainnista poliittisella kartalla.

Kirkkohan on ollut vasemmistolainen ennen kuin vasemmistoa edes oli keksitty: mm. sosiaalituet köyhille ja historian ainoat toimivat kolhoosit (luostarit). Kyllä minä laskisin kirkon ensisijaisesti vasemmistolaiseksi organisaatioksi.
Yhdyn tässä enempi Hayabusaan, ja varsinkin jos katsotaan varhaiskristittyjä, niin nehän tuo mieleen kommuunit, materiajuttuja jaettiin veljellisesti keskenään.
#8
Yhteiskunta / Vs: Vapaata ajattelua yhteisku...
Viimeisin viesti käyttäjältä Toope - maaliskuu 28, 2024, 22:47:30
https://journalisti.fi/nakokulmat/2024/03/journalistin-kysely-puoluekannoista-ei-toteudu-ainakaan-viela/
Journalisti ei halua toteuttaa kyselyä, joita muille on tehty. Halutaan tosiaan salata sitä, että valtaosa mediaväestä on vihervasureita.

Siksi emme teihin luota.
Siksi ette ansaitse luottamustamme.
#9
Ihmisen elämä / Vs: Krempat
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - maaliskuu 28, 2024, 22:44:10
Minulla saattaisi olla jodin JA seleeninpuutetta, (tai "puutetta", jossa pääsyy on häikkä kilpirauhasessa, aivolisäkkeessä tai jotain semmosta). Koronan aikaan leivänsyönti on jäänyt vähiin, kuten suolankin, ja seleeni piti saada lannoite->viljaan->leipään.
  Muuten, Kärkkäisessä myydään tabuja: tyrosiini+jodi+seleeni. (Kilpirauhasta kutitellaan, ihmettelen kun ihan laillista reseptittä?). Isäni seleenikokeilun aikaan ei tiedetty yhteyttä kilpirauhaseen, mutta 90-luvulla Duodecim-juttu mainitsi että yhteys vastalöydetty. Suomessa jodia alettiin lisätä 50-luvulla. Äskettäin on sitten Suomessa huomattu että oho, vähäsuolaisuus johtaa taas jodinpuutteeseen ja alettiin lisäillä leipiin ym.

Viikolla ostin
  -Parapähkinäpussin, hyvinkin seleenipitoisia, 2kpl/d riittää
  -Nori-merilevää, jodia sisältää.(Mutta ei kovin paljoa).

2 päivää olen "pärjännyt" ilman Multitabsia kun olen syönyt per päivä 2 parapähkinää ja 5 hyppysellistä Seltin-mineraalisuolaa, josta jodia saman verran kuin Multitabs-tabussa. (Halvempaa näin enkä saa liikaa turhia vitamiineja jotka ravitseisi syövänalkuja).
#10
Viihde ja vapaa-aika / Vs: Sarjat (tv/suoratoisto)
Viimeisin viesti käyttäjältä Hayabusa - maaliskuu 28, 2024, 21:34:57
^
Ihan ok. Täydellinen nauttiminen kyllä vaatii perehtymistä kyseisen maailman historiaan.