Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tuoreimmat viestit

#1
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - tänään kello 19:54:19
Tässä ne gravitaatioaallot on muutettu ääniksi. Ne sattuu olemaan ihmiskorvan alueella mutta matalahkot siksi loppuosassa on sama nostettu korkeammalle taajuudelle. Ne on alle sekunnin kestäviä "kiekaisuja" kun musta aukko nielee toisen aika äkkiä.

#2
Tiede / Vs: Rokotteet - historiaa ja n...
Viimeisin viesti käyttäjältä Saares - tänään kello 19:52:22
Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 24, 2023, 12:38:26
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - joulukuu 24, 2023, 03:32:49Influenssarokotteet tehoaa tartuntojen estossa - ainakin armeijassa:

Varuskunnat ovat lähes päihittäneet influenssan – taustalla määrätietoinen työ
Riku Väisänen  26.11.2017 8.00

Puolustusvoimat tarjoaa palkatulle henkilöstölleen influenssarokotteen vielä tänä vuonna.

Varuskunnissa diagnosoidut influenssatapaukset ovat romahtaneet yksittäistapauksiin. Taustalla on epidemiologi, ylilääkäri Tuula Hannila-Handelbergin mukaan se, että puolustusvoimat on syksystä 2012 asti tarjonnut jokaiselle varusmiehelle mahdollisuuden ottaa influenssarokote.

Vielä tämän vuoden aikana myös kaikille henkilökunnan edustajille tarjotaan rokotetta. Sotilaslääketieteen keskuksessa palveleva Hannila-Handelberg kertoo, että rokotteet annetaan varuskunnissa sovittuina rokotuspäivinä.

 - Ruotuväki-lehti

Muistan että ennen vanhaan usein uutisissa puhuttiin miten influenssaa on nyt siellä ja siellä varuskunnassa.
Eipä ole tämmöisiä uutisia nykyään näkynyt. Koska kausi-influenssarokote on tehokas, myös tartuntojen leviämisen estossa. :D

OLE ISÄNMAALLINEN - OTA ROKOTE. :D

Seitsemän vuottako siihen meni- no ehkä tartunnatkin ovat ehtineet auttaa varuskuntia, mutta taitaa joka vuosi tulla uusia alokkaita ja heillä on usein omat tautiryppäänsä talvikausina, joskus kovempi ja joskus lievempänä, riippuen yleisestä tilanteesta.

Tartunnat varuskunnissa ovat melko varmoja, aika harva niiltä säästyy. Kesällä niitä ei silti juurikaan ole, siis influenssaa.

Olisiko "piikkisulkeisisista apua?
#3
Viihde ja vapaa-aika / Vs: Shakki
Viimeisin viesti käyttäjältä Socrates - tänään kello 19:36:01
#4
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - tänään kello 19:31:34
Muistaakseni LIGOssa oli raskaat peilit ripustettuna lankain varaan ettei mikään maan tärinä pääse peileihin. Joo muistelin oikein:



Avaruuden, käytännössä mustan aukon törmäys toiseen, tuottamat gravitaatioaallot heilauttaa noita peilejä mutta erittäin vähän, millimetrin miljoonas- tai miljardisosia Korjaan: millimetrin miljoonasosan miljardisosia(!!) eli atomin halkaisijan miljardisosia.
Niihin kohdistuu muita häiriöitä, vaikka ääniaaltoja(ne on tyhjiöputkessa), maan tärinästä jotain, peilien atomien oma kvanttikohinaa ties mitä ja näiden häiriöiden poissulkemisessa on ollut suurin työmaa.
#5
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä Muisto Keijo Kullervo - tänään kello 19:16:18
"Copilot
Luodaan vastauksia sinulle...

Kyllä, olet oikeassa. Heiluriliikkeitä käytetään mittaamaan painovoiman vaihteluita planeettojen pinnalla, ja gravitaatioaaltoja voidaan myös mitata, mutta ne ovat eri ilmiöitä.

Gravitaatioaallot ovat aika-avaruuden värähtelyjä, jotka syntyvät, kun massiiviset kappaleet, kuten mustat aukot tai neutronitähdet, kiertävät toisiaan tai törmäävät yhteen. Nämä aallot etenevät avaruuden halki ja voivat venyttää ja puristaa aika-avaruutta niiden kulkiessa.

Gravitaatioaaltojen mittaamiseen käytetään interferometreja, kuten LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ja Virgo, jotka ovat äärimmäisen herkkiä mittalaitteita. Ne kykenevät havaitsemaan jopa protonin tuhannesosan kokoisia muutoksia aika-avaruudessa1. Mittaus perustuu valon mittaamiseen, sillä valonnopeus on universaali vakio. Kun gravitaatioaalto kulkee interferometrin läpi, se muuttaa valon kulkemaan matkaa kahden pisteen välillä, mikä voidaan havaita laitteiston avulla1.

Gravitaatioaallot ovat tärkeä osa nykyfysiikkaa, sillä ne tarjoavat uuden tavan tutkia avaruuden tapahtumia ja ovat vahvistaneet Albert Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian ennustuksia.

Muisto-sanasi voi viitata siihen, että gravitaatioaallot ovat kuin avaruuden muisti; ne kertovat meille menneistä tapahtumista, kuten mustien aukkojen yhdistymisistä, jotka ovat tapahtuneet miljardeja vuosia sitten ja joiden vaikutukset saavuttavat meidät vasta nyt."

Muisto
#6
Yhteiskunta / Vs: Ukrainan konflikti
Viimeisin viesti käyttäjältä Kopek - tänään kello 18:50:01
Jos Bryan Dean Wright olisi ollut olemassa ja saanut päättää, Suomi olisi ilmeisesti laskenut aseensa talvisodassa ja antautunut. Koska Neuvostoliitto oli vahvempi ja Suomi heikompi.

Tämän tyyppisiä ajatuksia (ex)CIA-mies esittää Ukrainan kohdalla. Eli sota on hävitty, joten lännen ei kannata antaa apua Ukrainalle, koska apu menisi kuitenkin hukkaan.   

Jos voitoksi ajatellaan vuoden 1991 rajojen palauttaminen, Ukraina ei ehkä voi voittaa. Mutta on muitakin mahdollisuuksia täydellisen tappion ja täydellisen voiton välillä. Eihän Suomikaan voittanut, mutta säilyi silti itsenäisenä. Ukrainan kannalta siedettävään ratkaisuun päätyminen edellyttää, ettei sitä täydellisesti lyödä taistelukentillä. Jos se murskataan sotilaallisesti, ehdot ovat sen mukaiset.

Olihan Suomikin aikoinaan vastaavassa tilanteessa. Keväällä 1944 Venäjä vaati Suomen antautumista. Kun Suomi ei suostunut, käytiin kovia taisteluja kesällä 1944. Suomi sai apua Saksalta. Syksyyn mennessä Neuvostoliiton kanta oli lieventynyt, eikä se enää vaatinut, että Suomi antautuu. Erillisrauhakin kelpasi.

Jos Suomi olisi todennut keväällä 1944, että sota on hävitty, ja antautunut, rauhanehdot olisivat todennäköisesti olleet ankarammat.

Teheranissa tai jossakin muualla oli muistaakseni sovittu, että Suomi saa pitää itsenäisyytensä, mikä olisi voinut merkitä sitä, että Suomesta olisi tullut itäblokin maa kuten Puola ja Unkari ja muutamat muut. Mutta sekin olisi ollut mahdollista, että "itsenäinen" Suomi oli vapaaehtoisesti liittynyt Neuvostoliittoon. Kuuluihan Suomi Molotov-Ribbentrop -sopimuksen perusteella Neuvostoliiton etupiiriin.

Bryan Dean Wright on Putinin advokaatti, siitä ei pääse mihinkään.

https://www.foxnews.com/opinion/ukraine-war-lost-hollywood-dc-dont-know
#8
Tiede / Vs: Kognitiivisten valmiuksiem...
Viimeisin viesti käyttäjältä TSS - tänään kello 18:15:49
Yllä on ollut mun mielestä hyvää pohdintaa ja erittelyä siitä, mitä kognitiolla tarkoitetaan. Sanoisin, että karkeimmalla tasolla kognitiota ovat kaikki mielen prosessit, joihin liittyy tiedon käsittelyä, tai kognitio on niiden prosessien summa. Jos puhutaan kognitiivisesta psykologiasta, niin sen näkökulmasta kiinnostavia aihepiirejä ovat ainakin havaitseminen, tietoisuus, tarkkaavaisuus, muisti, oppiminen, kieli, ajattelu, tunteet ja myös toiminnan säätely. Lisäksi puhutaan myös sosiaalisesta kognitiosta, johon liittyy esimerkiksi empatia. Eli aika laaja kattaus ihmisen mielen toimintaa menevät kognitio-käsitteen alle. Sen puoleen vähän vaikeaa tarttua aiheeseen, vaikka ylipäätään kyllä kiinnostaa  :-*
#9
Vapaa sana / Vs: Nyt on kysyttävää
Viimeisin viesti käyttäjältä Kopek - tänään kello 16:37:45
Quora -sivulla joku esittää seuraavan kysymyksen:

Minkälainen Suomi olisi nyt, jos punakaartilaiset olisivat voittaneet Suomen sisällissodan?

Kysymykseen vastataan seuraavasti:

Mahdollisesti Suomen tilanne olisi nyt saman tapainen kuin Virolla tai ehkä kuten Ukrainalla. Melkoinen joukko olisi kuollut Siperian vankileireillä — mukaanluettuina todennäköisesti isovanhempani sekä äidin että isän puolelta. Suomessa olisi ehkä iso venäläinen vähemmistö Viron tapaan.

https://fi.quora.com/Mink%C3%A4lainen-Suomi-olisi-nyt-jos-punakaartilaiset-olisivat-voittaneet-Suomen-sis%C3%A4llissodan?topAns=404586594

Muutamaa pientä erimielisyyttä lukuun ottamatta olen samoilla linjoilla kuin kirjoittaja.

Luulen, että Suomen tilanne ei olisi täysin samanlainen kuin Virossa, koska Suomi olisi kuulunut kauemmin Neuvostoliittoon olettaen, että Virossa asiat olisivat menneet niin kuin ne menivät. Suuri venäläinen vähemmistö - tai pahimmassa tapauksessa enemmistö - täällä joka tapauksessa olisi.

Jos punaiset olisivat voittaneet vuonna 1918, nykyistä Ukrainan sotaa käytäisiin ehkä nyt Suomessa.

Kirjoittaja arvelee, että jos suomalaiset punaisten joukot olisivat olleet isompia ja huomattavasti paremmin johdettuja kuin mitä ne olivat, Suomi olisi ehkä pysynyt sodan jälkeen erillään Neuvostoliitosta. Tässä asiassa kallistun sille kannalle, että jos punaiset olisivat voittaneet, Suomi olisi liitetty Neuvostoliittoon siitä riippumatta, millaiset punaisten joukot täällä oli, ja miten hyvin niitä johdettiin.

Millaisia hienoja suunitelmia punaisilla olikaan sosialistisen Suomen varalle, Venäjä-kytkennän johdosta heidän voittonsa olisi ollut kauhea kohtalo Suomelle.

Nämä ajatukset tulivat mieleeni, kun kuuntelin kulttuuriykköstä.

https://areena.yle.fi/podcastit/1-68327866
#10
Viihde ja vapaa-aika / Vs: Euroviisut
Viimeisin viesti käyttäjältä a4 - tänään kello 16:28:17