kantapaikka.net

Yleiset => Tiede => Aiheen aloitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 16:43:52

Otsikko: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 16:43:52
Mitä keinoja tavallisella pulliaisella on parantaa vastustuskykyään?

Ensimmäisenä tulee mieleen nämä:
- riittävä ravinto
- riittävä yöuni
- säännöllinen sopivan rasittava liikunta
- riittävästi D-vitamiinia (ei liikaa)
- riittävästi B-vitamiineja (ei liikaa, eikä välttämättä purkista ollenkaan)
- riittävästi muita vitamiineja lähinnä ravinnosta, ei purkista
- syö kalaa
- syö monipuolisesti
- syö tummanvihreää (folaatin takia)
- syö riittävästi proteiinia, muttei liikaa
- syö kasviksia ja hedelmiä mm. flavonoidien takia, ja niiden yleisterveyttä paranatavan vaikutuksen takia
- riittävästi C-vitamiinia ravinnosta, esim. marjoista (ei liikaa ainakaan purkista)
- (tapaa ystäviä tai ihmisiä ylipäätänsä, mutta tämä on kaksipiippuinen juttu pandemian aikaan. Ei ole terveellistä eristäytyä sosiaalisesti, mutta toisaalta virusriski.)

(- rokotukset laitettu sulkeisiin jälkikäteen. Rokotuksista eli hankitusta immuniteetista voisi aloittaa aivan toisen keskustelun, jos sellaista ei jo ole täällä. Tässä voisi keskustella epäspesifisestä immuniteetista, sillä sellaista keskustelua ei täällä ole.)


Vältettäviä mikäli mahdollista ovat:
- alkoholi
- tupakointi
- sokeri
- stressi
- diabetes, metabolinen oireyhtymä, korkea verensokeri
- unettomuus
- ylipaino tai aliravitsemus
- vältä paniikkia ja (karujen) uutisten yliannostusta

Monivitamiinitablettien hyödyistä ei kaiketi ole vakuuttavaa evidenssiä.


Mitä muuta?
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 16:46:02
Consume a variety of foods from all the food groups in order to get a range of nutrients to energize you throughout the day. Opt for fresh or frozen fruits and vegetables, especially nutrient-dense dark leafy greens and broccoli, as well as orange vegetables, including carrots and sweet potatoes.Jan 31, 2017

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/7-simple-steps-to-boosting-energy/art-20305553
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 16:53:41
Mistä sitten tietää, että immuunipuolustus ei oikein ole iskussa? Ainakin siitä, jos on jatkuvia nuhakuumeita, ihotulehduksia tai muu jatkuva infektiokierre, jos pikkuhaavojen paraneminen kestää kauan, tai jos yskänrokko kukkii jatkuvasti. Tai on jatkuvasti väsynyt. (Väsymys voi kyllä johtua monesta muustakin syystä.)

Sellaisessa tilanteessa kannattaa tutkituttaa D-vitamiinitasonsa, sillä jo riittävä lisäravinne-D-vitamiini purkista parantaa immuunipuolustusta. (Liian suurikin annos voi kyllä heikentää, siksi kannattaa mittauttaa verikokeesta.)
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Juuli - maaliskuu 07, 2020, 20:11:17
Kenellä toimii nuo ekaksi luetellut. Minulla ei. :-\
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 20:29:34
^ Paljonko (nmol/l) on seerumistasi mitattu D-vitamiini-25-OH?
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Hippi - maaliskuu 07, 2020, 20:49:27
En erityisesti tee yhtään mitään parannellakseni vastustuskykyäni ja silti se vaikuttaa tällä hetkellä olevan kohtalaisen hyvä. Muistini mukaan kunnollista räkätautia ei ole ollut muutamaan vuoteen. Tulollaan on kyllä useammankin kerran ollut niin, että on ollut tukkoinen olo ja ehkä kurkkua karvastellut ja vilunväreet on käyneet. Siihen se yleensä onkin sitten jäänyt, kun on nukkunut yön yli. Pahimmillaan oireet on kestäneet pari päivää.

En oikeastaan tiedä, mikä muutos on tapahtunut, sillä flunssat on selvästi vähentyneet eivätkä ole päässeet kunnolla puhkeamaan taudiksi. Tuossa reilu viisi  vuotta sitten, kun muutin tähän nykyiseen kotiini ja alin enemmän olla tekemisissä noiden naapurin pienten räkänokkien kanssa, podin flunssaa aika usein, kun minullekin kantautui päiväkodin tautikanta. Yksi niistä sitten äityi jopa keuhkokuumeeksi asti, eli siihen virusinfektion päälle pukkasi bakteerin. Tuon noin vuoden mittaisen ajanjakson jälkeen nuhakuumeet eivät ole oikein saaneet otetta.

Ilmeisesti tuo altistumisjakso on jotenkin aktivoinut puolustuksen?

Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Amore - maaliskuu 07, 2020, 21:11:07
Nuhakuumeet vähenevät iän myötä osittain ihmiskontaktien vähenemisen kautta, osittain ehkä elimistöön rakentuvan puolustusreaktion kautta. Alle kaksivuotiaat sairastavat vuosittain keskimärin 5–7 flunssaa, nuoret ja keski-ikäiset aikuiset 2–3 ja iäkkäät yhden.

Nuhakuumeita aiheuttavat sadat eri virukset, joista yleisimpiä ovat rinovirukset (yli puolet taudeista). Sen, onko jäätävä pois töistä taudin aikana, ratkaisee vain yleiskunto. Perussääntö on, että tartuttamisen välttämiseksi se ei ole tarpeellista, koska väestössä liikkuu koko ajan runsaasti nuhakuumeviruksia kantavia terveitäkin henkilöitä ja yksittäisen sairastuneen poistuminen joukosta ei vaikuta merkittävästi muiden riskiin sairastua.

Nuhakuume alkaa tyypillisesti kurkkukivulla tai nenän kirvelyllä, ja myöhemmin tulee nuha ja yskä. Aikuisilla on yleensä vain kuumeinen olo ("paikkoja särkee"), mutta lapsilla on usein korkeakin kuume (yli 38,5 °C). Suurin osa nuhakuumepotilaista jatkaa päivittäisiä toimintojaan, vaikka yleiskunto onkin jonkin verran heikentynyt.


https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00590

Nuhakuume on siis se tavallinen flunssa eli räkätauti, joka jossain muodossa iskee ainakin kerran vuodessa, mutta voi aikuisella olla oireiltaan varsin lievä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 21:18:58
Hippi, kuukkeli kertoi: "Kuuman teen juominen avaa hengitysteitä ja lievittää oireita, mutta flunssaa se ei paranna. Selkeää flunssan parannuskeinoa ei ole keksittykään, mutta esimerkiksi hunaja ja muun muassa paprikoiden ja chilien sisältämä kapsaisiini lievittävät oireita."
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 21:47:04
Esimerkiksi toistuvat kroonistuneet poskiontelotulehdukset, naisten virtsarakkotulehdukset tai hiivatulehdukset, ientulehdukset, laajalle levinnyt tai toistuva yskänrokko, vyöruusu tai sukupuoliherpes voivat olla merkki immunoglobuliinien puutoksesta, ja voivat vaatia lääketieteellisiä selvittelyitä.
Infektioherkkyys aikuisilla (https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01149) (Duodecim)
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: MrKAT - maaliskuu 07, 2020, 21:50:01
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 16:43:52
Mitä keinoja tavallisella pulliaisella on parantaa vastustuskykyään?
Sitä ei tavis juuri voi parantaa vaan lähinnä heikentää (kuten sillä vältettäviä -listallasi).
Kun geenejään ei voi vaihtaa.
https://yle.fi/uutiset/3-11217197
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Hippi - maaliskuu 07, 2020, 21:58:38
Toistuvat poskiontelotulehdukset voivat johtua myös rakenteellisesta ongelmasta. Minulla ja keskimmäisellä tyttärelläni on taipumusta siihen, että pienikin flunssa kääntyy poskiontelotulehdukseksi, koska ne tuuletuskanavat, vai mitä ne nyt on, ovat liian ahtaat. Tyttärelläni on ne kahdesti leikattu ja väljennetty.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 22:11:01
^
Minulla oli krooninen poskiontelotulehdus, ja muitakin tulehduksia riesaksi asti, ja kaikki ne hävisivät, kun minulle määrättiin D-vitamiinia. Labrakokeessa nimittäin arvo oli alle 40 nmol/l eli vähän. Ilmeisesti minulla eivät poskiontelotulehdukset siis johtuneet rakenteellisista seikoista. Meni varmaan kymmenisen vuotta, ettei ollut flunssan flunssaa sen jälkeen.

Kunnes iski diabetes, mikä heikensi immuunipuolustusta ainakin kunnes verensokeri saatiin kuntoon lääkkeillä.

Sitten olin muutaman kuukauden vahingossa syönyt D-vitamiinia 100 mikrogramman päiväannoksia aiemman 50 mikrogramman sijaan, ja immuunipuolustus alkoi taas brakailemaan. Syykin selvisi: labrakokeiden perusteella oli veressä enemmän Deetä kuin olisi optimaalista *). Sain lääkäriltä neuvon vähentää 75-80 prosenttiin aiemmasta, eli syödä 75 - 80 mikrogrammaa per vrk.

*) muistaakseni optimaalinen alue on 80 - 100 nmol/l, mutta en mene vannomaan, että muistan oikein.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Hippi - maaliskuu 07, 2020, 22:27:30
En käytä mitään vitamiinivalmisteita tai lisäravinteita. Piti nyt googlata, jotta mistä ylipäätääb D-vitamiinia saa ja tämän https://www.is.fi/terveys/art-2000005419948.html artikkelin mainitsemista ruoka-aineista minulla tulee maitoa juotua ehkä sen puolisen litraa päivässä ja lisäksi kananmunia kuluu jonkin verran ja nykyisin myös kalaa hiukan aikaisempaa enemmän, mutta ei kuulu mitenkään herkkuihini. Tarkistin nyt samalla, että tosiaan maitooni on livautettu tietämättäni D-vitamiinia. Enpä tuotakaan ole aiemmin huomannut  :o

Hedelmiä taidan syödä aika paljon, useampaa laatua päivittäin, enkä piittaa siitä sokerin määrästä, joka niistä tulee. Syön niitä vain, koska pidän niistä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 07, 2020, 22:32:18
D-vitamiini on ainoa lisäravinne, jota "haastattelemani" yleislääkärit (muistaakseni 3) itse syövät ja suosittelevat. (Poislukien sitten puutostiloihin määrättyä lisärautaa, B12-vitamiinia tai mistä nyt ihmisellä voikaan olla puutos.)

Jos maitotuotteet ovat luomua, ihan vaan tiedoksi, että niihin ei lisätä D-vitamiinia. Tämän oppi eräs ystäväni kantapään tai oikeastaan kyynärvarren kautta, kun katkoi luitaan liukastuttuaan ja lyötyään kätensä jäähän. Hänellä ilmeisesti oli D-vitamiinipuutoksesta johtuva osteopenia.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 08, 2020, 09:35:39
Omat ohjeeni olisivat varmaan:

- älä hanki astmaa
- älä ole hedelmällinen nainen

Nimittäin sitä mukaa kuin astmani on pahentunut vuosien saatossa, on herkemmin kaikenlaista tautiakin tullut, kun aiemmin tapasin saada korkeintaan pari pykälää kuumemittariin ja pikku lämmöllä räkätauti oli päivässä ohi. Eikä puhettakaan siitä että aina olisi iskenyt kurkkukipu, tai yskä jossa on kolme pahaa päivää, sitten muka paranee, sitten jonkin ajan päästä alkaakin loputon yskä ties kuinka pitkäksi aika ja astmaoireet pahenevat.

Lisäksi olen havainnut että kovin helposti tartuntatauteja iskee kk-kierron kanssa synkronoituen niin että ikäänkuin kuukautiset altistaisivat sairastumiselle.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 08, 2020, 10:08:27
https://www.medipudas.fi/laktoferriini-maidon-salainen-ainesosa/?fbclid=IwAR13-eLLaRQyVK2G6CRitkI241kE1y8WiL1QvbeyU3YrTx1eSOl-wFlqvyk

Laktoferriiniä saa lehmänmaidosta ja äidinmaidosta. Se on glykoproteiini, joka sitoo rautaa elimistössä. Ihmisen laktoferriini on glykoproteiini, joka koostuu 691 aminohaposta. Ternimaito sisältää erityisen paljon laktoferriiniä, jopa 7 g/l. Laktoferriiniä on myös ihmisen erittämissä nesteissä, kuten kyyneleissä, nenäeritteessä, siemennesteestä, emättimen eritteistä, hiessä, suolistossa, keuhkoissa ja raskaana olevilla lapsivedessä. Esimerkiksi syljen laktoferriini ehkäisee suun bakteerikasvua ja täten ehkäisee ientulehduksia ja esimerkiksi herpesleesioita.

...

Elimistön puolustussolut, neutrofiilit erittävät runsaasti laktoferriiniä infalmmaatio ja infektiotilanteissa. Laktoferriini siis ehkäisee bakteerien kasvua, kilpailemalla tarjolla olevasta raudasta. Se estää bakteerien lisääntymistä, niiden tarttumista elimistössä, pääsyä solujen sisälle ja niiden muodostamaa biofilmiä. Samoin se estää myös virusten ja sienten kasvua.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 09, 2020, 11:40:42
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 08, 2020, 09:35:39
Omat ohjeeni olisivat varmaan:

- älä hanki astmaa
- älä ole hedelmällinen nainen

Nimittäin sitä mukaa kuin astmani on pahentunut vuosien saatossa, on herkemmin kaikenlaista tautiakin tullut, kun aiemmin tapasin saada korkeintaan pari pykälää kuumemittariin ja pikku lämmöllä räkätauti oli päivässä ohi. Eikä puhettakaan siitä että aina olisi iskenyt kurkkukipu, tai yskä jossa on kolme pahaa päivää, sitten muka paranee, sitten jonkin ajan päästä alkaakin loputon yskä ties kuinka pitkäksi aika ja astmaoireet pahenevat.

Lisäksi olen havainnut että kovin helposti tartuntatauteja iskee kk-kierron kanssa synkronoituen niin että ikäänkuin kuukautiset altistaisivat sairastumiselle.

Tips for Asthma Prevention (https://www.webmd.com/asthma/guide/asthma-prevention#1)

While there's no cure, there are steps you can take to keep your asthma in control and prevent an attack.
Identify Asthma Triggers. ...
Stay Away From Allergens. ...
Avoid Smoke of Any Type. ...
Prevent Colds. ...
Allergy-Proof Your Home. ...
Get Your Vaccinations. ...
Consider Immunotherapy Allergy Shots. ...
Take Asthma Medications as Prescribed.

Eli kannattanee ottaa influenssarokotukset, vaihtaa kaikki hygieniatuotteensa, pesuaineet ja tiskiaineet hajuttomiksi ja välttää kaikkia hajusteita ja savua, tehdä kodistaan allergiaystävällinen (kissat? verhot? matot? tekstiilit?), hoidattaa poskiontelotulehdukset heti, välttää kylmää ilmaa. Kannattaa pitää astmapäiväkirjaa, jossa listaa oireet ja mitä muutoksia ympäristössä tai elinoloissa, jotta voi identifioida triggereitä. Vältä ilmansaasteita kuten pakokaasuja ja savua. Käytä PEF-mittaria kotona, saat sillä lailla ennakkovaroituksen tunteja tai päiviä ennen, milloin astmakohtaus on tuloillaan, ja ehdit ottaa ehkäisevää lääkettä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 09, 2020, 11:48:09
Silloin, kun vastustuskyky on muutenkin hekentynyt esimerkiksi influenssan takia, iskevät muutkin pöpöt herkemmin. Esimerkiksi keuhkokuumeen aiheuttaja pneumokokki tai koronavirus tai vatsainfluenssa.

Lisäsin aloituslistaan rokotukset.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 09, 2020, 12:59:55
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 09, 2020, 11:40:42
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 08, 2020, 09:35:39
Omat ohjeeni olisivat varmaan:

- älä hanki astmaa
- älä ole hedelmällinen nainen

Nimittäin sitä mukaa kuin astmani on pahentunut vuosien saatossa, on herkemmin kaikenlaista tautiakin tullut, kun aiemmin tapasin saada korkeintaan pari pykälää kuumemittariin ja pikku lämmöllä räkätauti oli päivässä ohi. Eikä puhettakaan siitä että aina olisi iskenyt kurkkukipu, tai yskä jossa on kolme pahaa päivää, sitten muka paranee, sitten jonkin ajan päästä alkaakin loputon yskä ties kuinka pitkäksi aika ja astmaoireet pahenevat.

Lisäksi olen havainnut että kovin helposti tartuntatauteja iskee kk-kierron kanssa synkronoituen niin että ikäänkuin kuukautiset altistaisivat sairastumiselle.

Tips for Asthma Prevention (https://www.webmd.com/asthma/guide/asthma-prevention#1)

While there's no cure, there are steps you can take to keep your asthma in control and prevent an attack.
Identify Asthma Triggers. ...
Stay Away From Allergens. ...
Avoid Smoke of Any Type. ...
Prevent Colds. ...
Allergy-Proof Your Home. ...
Get Your Vaccinations. ...
Consider Immunotherapy Allergy Shots. ...
Take Asthma Medications as Prescribed.

Eli kannattanee ottaa influenssarokotukset, vaihtaa kaikki hygieniatuotteensa, pesuaineet ja tiskiaineet hajuttomiksi ja välttää kaikkia hajusteita ja savua, tehdä kodistaan allergiaystävällinen (kissat? verhot? matot? tekstiilit?), hoidattaa poskiontelotulehdukset heti, välttää kylmää ilmaa. Kannattaa pitää astmapäiväkirjaa, jossa listaa oireet ja mitä muutoksia ympäristössä tai elinoloissa, jotta voi identifioida triggereitä. Vältä ilmansaasteita kuten pakokaasuja ja savua. Käytä PEF-mittaria kotona, saat sillä lailla ennakkovaroituksen tunteja tai päiviä ennen, milloin astmakohtaus on tuloillaan, ja ehdit ottaa ehkäisevää lääkettä.

Minulla ei ole ollut kuin 1,5 astmakohtausta elämäni varrella. Eka tuli joku kesä kun olin äitini luona käymässä helteellä ja tuuletimme hänen asuntonsa ennen nukkumaanmenoa. Kun ovet oli saatu kiinni, menin yhtäkkiä niin tukkoon että en pystynyt hengittämään kuin vaivoin suun kautta. Pumppu hakkasi hurjana ja pari tuntia olin aivan henkihieverissä. Myöhemmin kävi ilmi että homeitiöiden määrä oli ollut runsas. Olimme siis saaneet koko kämpän täyteen homeitiöitä.

Kissoille olen siedättynyt lapsesta asti. Tämän olen päätellyt siitä että astmadiagnoosi tuli eli kuntoni romahti 2003 nimenomaan kissattomalla kaudella (oli kestänyt tuolloin jo 2 v) - kas kummaa silloinkin oli homekausi menossa. Kissoja otin taas 2004 ja oireilu ei pahentunut. Syksyisin jouduin ottamaan pari viikkoa avaavaa ja se riitti. Mutta 2009 syksyllä todellakin taisi paukahtaa sika ja keväällä 2010 alkoi yskintä joka sittemmin on miltei joka vuosi kestänyt allergiakauden keväästä syksyyn. Viime vuosina oireilu on alkanut olemaan ympärivuotista, koska infektiotkin nykyään aiheuttavat astman pahentumisen.

PEF-arvot minulla eivät ole juurikaan alentuneet; jos vedän lyhytvaikutteista avaavaa, lukema ei muutu juuri miksikään. Toisaalta jostain taulukosta katsoin että ikäisekseni naiseksi keuhkojen tilavuus on aikas hyvä. Ehkä uimisella on tässä merkitystä, vaikkakin harrastan sitä vain kesäisin ja tahti on rauhallista, kun vedän rintauintia erittäin nautiskellen.

Allergeeneista en pysty pysymään loitolla. Homeitiöt ovat niin mikroskooppisia että ne tunkevat joka paikkaan. Ja mitä elämää se olisi jos oleilin sisätiloissa jopa helmikuusta marraskuuhun, ollessani allerginen lepälle, koivulle, heinille ja homeille...

Savukin on oma ongelmansa, olenhan kertonut että huudeilleni rakennettu lämpövoimala pruuttaa varsinkin helteellä paskat päin näköä. Toki tuolloin pidän ikkunat kiinni, mikä kesällä 2018 olikin osaltaan aiheuttamassa sitä hellehelvettiä mikä mahdollisesti on keholleni ollut sellainen stressitekijä että sen vuoksi se fibromyalgia sitten puhkesi elokuussa. Ekana kesänä 2015 kun sitä savua oli tienoo väärällään, ikkunanpuitteet olivat mustana. Syksyllä 2015 sain neljä hengitystieinfektiota. En ole viimeaikoina jaksanut edes yrittää katsella asuntoja, koska ne paikat jonne haluaisin ovat niin suosittuja että yhteenkin asuntoon oli ollut yli 50 hakijaa.

Tänään juuri kysyin tujumpaa astmalääkettä TK:sta koska olen viikkotolkulla yskinyt, mahdollisesti kuumeettomaksi jääneen salaflunssan jäljiltä. Saa nähdä saanko sitä, hoitaja sanoi että ilmestyy Kantaan (en ihmettele jos ei ilmesty, kun tänään varmaan hässäkkää riittää).

Mikään hokkuspokkus nyt justiinsa luotua rokotetta en suin surminkaan ottaisi. En halua enää yhtään enempää loppuelämän kestäviä kroonisia sairauksia. Tiedän netistä yhden tyypin jonka tytär sai narkolepsian sikapiikistä. Minusta ei ole lottoamaan että saako piikin kanssa vamman, jos ei taudin kanssa.

Homeelle ei käsittääkseni voi siedätyttää, olisi liian vaarallista. Ja homeallergiani taitaa olla allergioistani pahin.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 09, 2020, 13:15:17
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 09, 2020, 12:59:55
Minulla ei ole ollut kuin 1,5 astmakohtausta elämäni varrella.
...
PEF-arvot minulla eivät ole juurikaan alentuneet; jos vedän lyhytvaikutteista avaavaa, lukema ei muutu juuri miksikään. Toisaalta jostain taulukosta katsoin että ikäisekseni naiseksi keuhkojen tilavuus on aikas hyvä.
COPD- eli keuhkoahtaumataudin diagnostiikaassa testataan rasituskokeessa, saako avaava lääke hengityksen pelittämään paremmin. Jos ei saa, keuhkoahtaumataudissa ei ole astma-komponenttia. Onko tosiaankin niin, että voi olla astma ilman, että avaajat avaavat, ja vaikka keuhkokapasiteetti on ihan hyvä, eikä kohtauksiakaan ole melkein koskaan? Tämä on retorinen kysymys, ei tarvitse vastata. kunhan tässä pohdin itsekseni. Itse en niin luota arvauskeskuksen joidenkin läkäreiden diagnooseihin, lääkäreiden ammattaitaito vaihtelee huomattavasti.

---
Riskiryhmiä ml. astmaatikot rokotetaan influenssavirusta vastaan ilmaiseksi siitä syystä, että rokotusten avulla yhteiskunta säästää rahaa. On kaiketi todennäköisempää kuolla influenssasta kuin saada sivuvaikutuksia rokotteesta.  Saattaa tosin olla, että tämän vuoden osalta influenssaepidemian piikki huippu on jo saavutettu, joten ehkä on liian myöhäistä tämän kauden osalta. Itse luotan siihen, että yhteiskunta ei ehdoin tahdoin aiheuta graaveja sairauksia rokotusten avulla, ja luotan myös siihen, että yhteiskunta ei ehdoin tahdoin hassaa rahaa sellaisiin rokotuksiin, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 09, 2020, 13:26:50
Helle + astma, sv-sairaus, tai muu sellainen vakava sairaus on hankala yhdistelmä. Vaikka ei olisikaan astmaa, voi helteellä muutenkin olla vaikea hengittää. Jos itse olisin astmaatikko, hankkisin ilmastointilaitteen.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 09, 2020, 14:13:12
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 09, 2020, 13:15:17
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 09, 2020, 12:59:55
Minulla ei ole ollut kuin 1,5 astmakohtausta elämäni varrella.
...
PEF-arvot minulla eivät ole juurikaan alentuneet; jos vedän lyhytvaikutteista avaavaa, lukema ei muutu juuri miksikään. Toisaalta jostain taulukosta katsoin että ikäisekseni naiseksi keuhkojen tilavuus on aikas hyvä.
COPD- eli keuhkoahtaumataudin diagnostiikaassa testataan rasituskokeessa, saako avaava lääke hengityksen pelittämään paremmin. Jos ei saa, keuhkoahtaumataudissa ei ole astma-komponenttia. Onko tosiaankin niin, että voi olla astma ilman, että avaajat avaavat, ja vaikka keuhkokapasiteetti on ihan hyvä, eikä kohtauksiakaan ole melkein koskaan? Tämä on retorinen kysymys, ei tarvitse vastata. kunhan tässä pohdin itsekseni. Itse en niin luota arvauskeskuksen joidenkin läkäreiden diagnooseihin, lääkäreiden ammattaitaito vaihtelee huomattavasti.

---
Riskiryhmiä ml. astmaatikot rokotetaan influenssavirusta vastaan ilmaiseksi siitä syystä, että rokotusten avulla yhteiskunta säästää rahaa. On kaiketi todennäköisempää kuolla influenssasta kuin saada sivuvaikutuksia rokotteesta.  Saattaa tosin olla, että tämän vuoden osalta influenssaepidemian piikki on jo saavutettu, joten ehkä on liian myöhäistä tämän kauden osalta. Itse luotan siihen, että yhteiskunta ei ehdoin tahdoin aiheuta graaveja sairauksia rokotusten avulla, ja luotan myös siihen, että yhteiskunta ei ehdoin tahdoin hassaa rahaa sellaisiin rokotuksiin, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Ei astma ole niin yksioikoinen ja kaikilla identtinen juttu kuin tietosivuja lukiessa voi kuvitella. Minulla astman pääasiallisin oire on ollut aina yskä, eikä sitä ilmeisesti kaikkialla edes mainita astman oireeksi, vaan alleviivataan hengityksen vinkumista ja hengenahdistusta. Muistikuvieni mukaan minulla ei ole henki vinkunut kuin kesällä 2015. Aloin yskimään jo yläasteella ja sitä yskää oli sitten syksyisin, kuvittelin itse joka kerta vilustuneeni ja ihmettelin kun yskänlääkkeistä ei ollut mitään hyötyä. Mahdollisesti jo tuolloin homekaudella allergiaoireet ovat ehkä alkaneet pienellä lämpöilyllä, joten ihmekös tuo jos olen kuvitellut saaneeni flunssan. Syksyt 1998 ja 1999 olivat erityisen pahoja, ja tuolloin opiskelin laitoksessa josta huhuttiin että siellä voi olla hometta.

Loppukesästä 2003 olin yhtäkkiä henkihieverissä, hiestä märkä, henki loppu kun raahauduin ylämäkeä ylös. Eksä tuolloin tapasi aina jäkättää että minulla on huono kunto (tuo "huono kunto" on yksi avaintermejä jolloin ihminen saattaakin olla astmaan sairastunut). Menin TK:seen ja sain diagnoosiksi rasitusastma. Prick-testissä selvin reaktio koivulle ja lepälle. Hämärä muistikuva että tuolloin PEF-arvot taisivat vielä nousta sillä että otin Bricanyliä avaavaksi. Mutta tuonnempana elämässäni arvoilla ei ole ollut eroa ennen ja jälkeen avaavan. Tuosta vuodesta 2003 eteenpäin käytin aina syksyllä parisen viikkoa Bricanyliä ja se siitä, yskä hellitti, eikä henkihieveryyksiä ollut. Joku syksy oli Venäjältä tullutta savua ilmassa ja silloin oli huonompi vointi.

2009 sitten tosiaan ehkä oli sika ja 2010 alkoi keväästä syksyyn kestävä yskä. 2010 kesällä söin kortisonia tabletteina, ja yskä katosi heti. Mutta kuurin päätyttyä palasi. Olin yrittänyt kevään mittaan käyttää jotain hoitavaa lääkettä, epäilen että Pulmicortia, mutta siitä ei ollut mitään apua. Vuosien varrella kokeilin aina silloin tällöin jotain hoitavaa astmalääkettä, mutta apu oli surkea, ja talvikaudet olin ilman kun ei ollut allergia-aika. Jossain vaiheessa sitten alkoi tuntumaan ettei enää pärjää allergiakauden ulkopuolellakaan, ja joku vuosi käytin ekaa kertaa komboa jossa oli sekä hoitavaa että avaavaa ainetta. Tämä lääke oli Symbicort ja sen käyttö lässähti siihen että sain jokapäiväisen vatsakivun, ja Somac vain pahensi sitä.

Vuosi sitten aloitin Seretiden ja sen kanssa olen sitten pärjäillyt, vaikka ei vaikuta yhtä tehokkaalta kuin Symbicort. Nyt sitten olisi tarkoitus kokeilla sen tujumpaa versiota jossa hoitavaa on enemmän. Avaava pitää pysyä samana, joten pitäisi siirtyä muodosta 100/50 muotoon 250/50. Tai miten päin noita lukuja nyt sitten missäkin esitetään.

Jatkuvan yskän ja lievän hengenahdituksen kanssa eläminen lääkkeittä on hullun hommaa vain siksi että "ei ole ollut astmakohtauksia". Eihän sitä nyt ehdointahdoin kuolemanvaaraan kannata heittäytyä vain siksi että "kyllä tässä nyt pärjää". Tuo pärjäämisasenne oli minulla pitkään, mutta en jaksa sitä enää. Välillä on mennyt ääni kun pitäisi vastata jollekulle. Treeneissä olen meinannut oksentaa kun loppuu niin henki kesken. Ensin oletin että pärjään lääkkeitä. No en. Sitten oletin että pärjään nykyisellä lääkityksellä. En näytä pärjäävän.

Se puolikas astmakohtaus oli se kerta kun joku oli suihkuttanut saunatiloissa ponnekaasullista kemikaalia. Silloin henki sentään vielä kulki, mutta kamalahan siellä oli olla.

Aina kun astmani pahenee, se käy niin vaivihkaa että ei meinaa huomatakaan, kunnes sitten kaikki hajut tuntuvat voimakkaampina, huomaat haukkovasi happea lyhyen kävelyn päälle, bussissa ja muissa ilmastoiduissa paikoissa alkaa yskittää jne.

Hengenahdistuksen janalla se yskiminen on siellä alkupäässä ja loppupäässä on että menee kaikki röörit tukkoon.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 09, 2020, 14:15:06
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 09, 2020, 13:26:50
Helle + astma, sv-sairaus, tai muu sellainen vakava sairaus on hankala yhdistelmä. Vaikka ei olisikaan astmaa, voi helteellä muutenkin olla vaikea hengittää. Jos itse olisin astmaatikko, hankkisin ilmastointilaitteen.

En ole itse havainnut helteen sinänsä oireita aiheuttavan, pakkanen ehkä joskus jonkin verran yskittää kun menee ulos. Mutta kaikki se paska mitä ilmassa on helteellä, niin se se on ongelma. Ja nuo ilmastoinnithan ne vasta haittaa tekevätkin. Bussissa ja laitoksissa kuten kirjastot on pahempi olla, koska ne systeemit oikein työntämällä työntävät kaikkea moskaa päin näköä. Kun aloin oleilemaan eräässä tietyssä lukusalissa yhdessä kirjastossa, se meni aina yskimiseksi.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 12, 2020, 10:19:56
https://yle.fi/uutiset/3-11217197?fbclid=IwAR2N1tVrNoqdjPYGZHzBIX07lzFqburQgNKh_aMke1QetLT6n_FEtCrMRmI

Oman elimistön vastustuskykyä ei voi juurikaan omilla toimilla vahvistaa, mutta heikentää sitä voi ja tehdä itsensä aiempaa alttiimmaksi erilaisille infektioille, sanoo Järvinen.

– Valtaosa immuunijärjestelmästä on geneettisesti säädeltyä, eli perimä vaikuttaa siihen, miten ihmisen puolustusjärjestelmä toimii.


...

Järvisen mukaan ihosta ja limakalvoista kannattaa pitää huolta, jos haluaa pitää virukset mahdollisimman kaukana itsestään. Tupakointi ärsyttää hengitysteitä, ja mahdolliset allergiat tai esimerkiksi hengitysteihin liittyvät sairaudet, kuten astma on syytä hoitaa kuntoon.

Liikunta on hyväksi, etenkin hengästyttävä, koska liman poistuminen hengitysteistä paranee.

– Jos limakalvot ovat allergian takia jo valmiiksi tulehtuneet, niin silloin siihen helpommin istahtaa myös virus.

Järvisen mukaan jollakin tietyllä erikoisruokavaliolla ei voi suojautua muita paremmin flunssaa vastaan. Jos ruokavalio on hyvin yksipuolinen ja ihmisellä on puutetta monista ravintoaineista, silloin myös todennäköisesti sairastuu helpommin.

Esimerkiksi d-vitamiinin vaikutusta flunssan ehkäisemisessä on tutkittu, ja tutkimuksissa on päädytty tuloksiin sekä sen hyödystä että sen puutteesta.

– D-vitamiini on immuunipuolustuksen soluissa merkittävä tekijä ja sen riittävästä saannista on hyvä huolehtia, mutta d-vitamiinin määrän posketon lisääminen ruokavalioon ei yksinään auta, sanoo Järvinen.


Minulla kun on tässä ollut astma pahempana, huomasin (jälleen kerran) että kun olin yskinyt kuin viimeistä päivää treenien ajan (helvetin ärsyttävää!) niin jälkikäteen kotiin päästyäni oli varsin rauhallinen olo. En tiedä mitä keuhkoistani piti ulos saada tuona kyseisenä treenikertana, kun muistikuvani mukaan ei edes kaduilla pölissyt. No, oli miten oli, niin astmankaan ei pitäisi antaa häiritä, vaan liikuntaa on hyvä harrastaa. Ehkä jotkut ihmiset säikähtävät sitä että tulee vallan henkihieverinen olo, ja lopettavat hikiliikunnan kokonaan. Minullahan oli itselläni sellainen olo että varmaan kohta oksennan tatamille sen yskän takia. Mutta enpä vaan anna periksi. Ja nyttemmin olen rukannut lääkitystä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 18:00:10
Liika suola heikentää vastustuskykyä

Too much salt weakens the immune system (https://medicalxpress.com/news/2020-03-salt-weakens-immune.html?fbclid=IwAR2htU69UN23o4-3Rvu_zXqekoiifs2TOSYmSgku2ZDrIWwVI9o-G0x7z64) (MedicalXpress)
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 18:02:18
Alkoholi heikentää immuunipuolustusta:

Doctor urges alcohol moderation during pandemic to maintain a healthy immune system (https://medicalxpress.com/news/2020-04-doctor-urges-alcohol-moderation-pandemic.html) (MedicalXpress)
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: ROOSTER - huhtikuu 05, 2020, 18:09:25
Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 18:00:10
Liika suola heikentää vastustuskykyä

En usko. Kun esimerkiksi siankinkkua pidetään suolassa se ei pilaannu koska se vastustaa niin hyvin bakteereja.

Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 18:02:18
Alkoholi heikentää immuunipuolustusta

En usko. Juopot eivät juuri sairasta flunssaa eikä muitakaan yleisiä tartuntatauteja, vaikka asuisivat pahvilaatikossa Turun metsissä
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: MrKAT - huhtikuu 05, 2020, 19:27:10
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - huhtikuu 05, 2020, 18:09:25
Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 18:00:10
Alkoholi heikentää immuunipuolustusta

En usko. Juopot eivät juuri sairasta flunssaa eikä muitakaan yleisiä tartuntatauteja, vaikka asuisivat pahvilaatikossa Turun metsissä
Usko ei ole tiedon, eikä laajan kokemuksen, väärti.

..toteaa A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.
– Yleisellä tasolla kuitenkin tiedetään, että alkoholinkäyttö heikentää immuunipuolustusta, kertoo Simojoki.
Erityisen selvästi tämä näkyy päihderiippuvaisilla. Simojoki kertoo, että säätiön asiakkaat ovat riskiryhmässä koronan suhteen, koska keuhkokuume on alkoholistille haastava sairaus. Joissain maissa alkoholiriippuvaisille annetaankin sen ehkäisemiseksi pneumokokkirokote.
...
Lisäksi voi aiheutua pahoja sivuvaikutuksia. Esimerkiksi koronapotilaiden kuumeen hoitoon on suositeltu parasetamolia, jota käytettäessä tulee välttää alkoholin juomista. Yhteiskäyttö kun lisää kohtalokkaan maksavaurion riskiä.

- https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/53c57bf9-2fb0-411e-ac21-7eceb294f2a1

Toisin sanoen sekä juopot että tupakoitsijat on ainakin jonkinlainen riskiryhmä koronan suhteen.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - huhtikuu 05, 2020, 21:12:50
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - huhtikuu 05, 2020, 18:09:25
Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 18:00:10
Liika suola heikentää vastustuskykyä

En usko. Kun esimerkiksi siankinkkua pidetään suolassa se ei pilaannu koska se vastustaa niin hyvin bakteereja.

Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 18:02:18
Alkoholi heikentää immuunipuolustusta

En usko. Juopot eivät juuri sairasta flunssaa eikä muitakaan yleisiä tartuntatauteja, vaikka asuisivat pahvilaatikossa Turun metsissä

Jälkimmäinen on helposti selitetty. Eristäytyneenä jossain metsissä elävä tuskin tartuntatauteja saakaan. Ja jos liikkuu ihmisten ilmoilla, kukaan ei mene häntä lähellekään, kunhan haisee tarpeeksi pahalta.

Vanhuuden pahimmat vaivat juoppo välttää sillä että heittää veivinsä jo viisikymppisenä joko juotuaan itsensä paskaksi (kuten teki isäni) tai oltuaan puukkohippasilla.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Toope - huhtikuu 05, 2020, 22:44:58
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - huhtikuu 05, 2020, 18:09:25
En usko. Juopot eivät juuri sairasta flunssaa eikä muitakaan yleisiä tartuntatauteja, vaikka asuisivat pahvilaatikossa Turun metsissä
Noiden kuoleman syyksi luetaan alkoholismi, vaikka kyseessä olisi keuhkotauti tms. flunssa! Eivät monetkaan kuolleet kuole varsinaisiin tauteihinsa, kuten syöpäpotilaat, vaan usein ihan normitauteihin, jotka vievät ne voimat. Isänikin kuolintodistuksessa on kuolinsyynä alzheimer ja parkinson, vaikka kuoli lopulta vatsatautiin, joka voimat vei.
Mennessään...
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: ROOSTER - huhtikuu 05, 2020, 23:24:11
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - huhtikuu 05, 2020, 19:27:10
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - huhtikuu 05, 2020, 18:09:25
Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 05, 2020, 18:00:10
Alkoholi heikentää immuunipuolustusta

En usko. Juopot eivät juuri sairasta flunssaa eikä muitakaan yleisiä tartuntatauteja, vaikka asuisivat pahvilaatikossa Turun metsissä
Usko ei ole tiedon, eikä laajan kokemuksen, väärti.

..toteaa A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.
– Yleisellä tasolla kuitenkin tiedetään, että alkoholinkäyttö heikentää immuunipuolustusta, kertoo Simojoki.
Erityisen selvästi tämä näkyy päihderiippuvaisilla. Simojoki kertoo, että säätiön asiakkaat ovat riskiryhmässä koronan suhteen, koska keuhkokuume on alkoholistille haastava sairaus. Joissain maissa alkoholiriippuvaisille annetaankin sen ehkäisemiseksi pneumokokkirokote.
...
Lisäksi voi aiheutua pahoja sivuvaikutuksia. Esimerkiksi koronapotilaiden kuumeen hoitoon on suositeltu parasetamolia, jota käytettäessä tulee välttää alkoholin juomista. Yhteiskäyttö kun lisää kohtalokkaan maksavaurion riskiä.

- https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/53c57bf9-2fb0-411e-ac21-7eceb294f2a1

Toisin sanoen sekä juopot että tupakoitsijat on ainakin jonkinlainen riskiryhmä koronan suhteen.

Haluatko sinä, että juopot tupakoitsijat otetaan valtiovallan erityiseen suojeluun näinä virusaikoina?

Hyvä, sillä se olisi oikein, jos heillä on kerran kohonnut riski. Ja suolansyöjät tietysti myös.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: MrKAT - huhtikuu 05, 2020, 23:39:14
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - huhtikuu 05, 2020, 23:24:11
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - huhtikuu 05, 2020, 19:27:10
..toteaa A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki.
– Yleisellä tasolla kuitenkin tiedetään, että alkoholinkäyttö heikentää immuunipuolustusta, kertoo Simojoki.
Erityisen selvästi tämä näkyy päihderiippuvaisilla. Simojoki kertoo, että säätiön asiakkaat ovat riskiryhmässä koronan suhteen, koska keuhkokuume on alkoholistille haastava sairaus.

..
Toisin sanoen sekä juopot että tupakoitsijat on ainakin jonkinlainen riskiryhmä koronan suhteen.

Haluatko sinä, että juopot tupakoitsijat otetaan valtiovallan erityiseen suojeluun näinä virusaikoina?

Hyvä, sillä se olisi oikein, jos heillä on kerran kohonnut riski. Ja suolansyöjät tietysti myös.
He poikkeavat muusta riskiryhmästä:
  - Juopoilla tupakoitsijoilla, toisinkuin iäkkäillä, vaikeasti sydänsairailla, syöpäpotilailla, jotka eivät voi nuorentua,
    tulla sydänterveiksi ja syövättömiksi, on mahdollisuus poistua riskiryhmästä vastuullisella käytöksellä
  - Nuo muut näyttää tottelevan ohjeita ja pelkäävän vaikka toki vars. iäkkäissä löytyy myös änkyrä-anarkiaa
  - Juopoista monet eivät välitä vastuusta, eivät pelkää tarpeeksi ja kansoittivat ravintoloita ja baareja viimeiseen asti
  - Rattijuopot eivät ole vähentyneet yhtään vaikka muu liikenne on hiljentynyt (poliisien kertomaa)
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Toope - huhtikuu 06, 2020, 00:32:11
Ihmiset harjoittavat epäterveellisiä elämäntapoja/toimintoja aina. Tupakka, alkoholi, huono ruokavalio, sohvalla lojuminen tms. Ongelma kohtaa 80%:a suomalaisista.
Emme ole elämäntapalehtien esimerkkiporukkaa.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: MrKAT - huhtikuu 10, 2020, 20:20:52
Näin koronakriisin aikana voi varoittaa, että:

  Vastustuskykyäsi Covid-19:ää vastaan heikentäviä ovat tupakka, viina ja suola*.



*Tupakka tuhoaa keuhkojen toimintakykyä ja altistaa koronahelvetille,
Simojoki varoitti alkoholin heikentävän immuunisysteemiä ja
äskettäin MTV:n tiedeuutisessa oli että saksalaiset huomasi että liika suola voi romahduttaa immuunisysteemin torjuntakykyä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - huhtikuu 10, 2020, 20:31:52
^
Tutkijat: Joka keittiöstä löytyvän aineen liikakäyttö voi heikentää elimistön immuunijärjestelmää – syötkö sinäkin ylenmäärin? (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tutkijat-joka-keittiosta-loytyvan-aineen-liikakaytto-voi-heikentaa-elimiston-immuunijarjestelmaa-syotko-sinakin-ylenmaarin/7773358#gs.2xzoud)

Tutkijat selittävät havaittua yhteyttä runsaan suolan saannin ja heikentyneen elimistön puolustusjärjestelmän välillä kahdella tapaa.

Ensinnäkin runsas suolan syöminen saa elimistön vapauttamaan hormoneja, jotta liika suola saadaan eritettyä pois elimistöstä. Näitä hormoneja ovat esimerkiksi immuunivastetta tukahduttavat glukokortikoidit.

Ilmiötä voivat selittää myös runsaan suolan syömisen paikallinen vaikutus munuaisiin. Saksalaistutkijat havaitsivat, että urean kertyessä munuaisiin suolapitoisuuden ollessa korkea, neutrofiilien toiminta heikkenee.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - huhtikuu 18, 2020, 14:03:22
Norman tänne linkkaamasta artikkelista:

Epidemiologi Heikki Korpela: Uutta tietoa koronaepidemiasta – Tulehdukset altistavat virukselle (https://www.hameensanomat.fi/mielipiteet/epidemiologi-heikki-korpela-uutta-tietoa-koronaepidemiasta-tulehdukset-altistavat-virukselle-1164864/) (Hämeen Sanomat)

Maailman terveimmät ihmiset Okinawalla
Okinawan saarella elävät maailman pitkäikäisimmät ja terveimmät ihmiset. He sairastuvat hyvin harvoin koronavirukselle altistaviin riskisairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, syöpään tai diabetekseen.

Suomessa esimerkiksi ykköstyypin diabetesta esiintyy 30 kertaa enemmän kuin Okinawalla. Okinawalaiset syövät tulehdusta ja hapettumista estävää kasvisruokaa. Se parantaa limakalvon immunologista puolustusta.

Okinawan kasvisruoka sisältää runsaasti polyfenoleita, joista tärkeimpiä ovat flavonoidit *). Näitä kasvien suojaravinteita okinavalaiset saavat eniten maailmassa ja 20 kertaa enemmän kuin suomalaiset.


Ja lisäksi:

Monenlaiset tulehdukset altistavat
Harvardin yliopiston immunobiologit ovat todenneet, että monet erilaiset tulehdukset altistavat koronavirusinfektiolle. Kaupungistuminen synnyttää limakalvon immunologisen toimintahäiriön köyhdyttämällä hengitysteiden ja suoliston mikrobistoa. Se heikentää limakalvon immuunipuolustusta ja altistaa erilaisille tulehduksille.

Näitä tulehduksia voivat olla esimerkiksi vyötärölihavuuteen liittyvä vatsaontelon sisäelinrasvan tulehdus, matala-asteinen tulehdus, piilevä tulehdus, metabolinen tulehdus, suolistobakteerien endotoksiineista johtuva tulehdus ja hampaiden tukikudosten tulehdus (parodontiitti).

Ne heikentävät limakalvon puolustuskykyä ja vaurioittavat hengitysteiden limakalvon suojamuuria. Esimerkiksi hengitysteiden limakalvon tulehdus lisää astman riskiä, ja pääkaupunkiseudun väestöstä yli kymmenellä prosentilla on astma.



---
Tuosta voisi vetää sen johtopäätöksen, että jos tällä hetkellä on suussa reikä hampaassa ja varsinkin ientulehdus tai muu hampaiden kiinnityskudoksen tulehdus, se kannattanee hoitaa, vaikka korona-aikaan kannattaisikin välttää kaikkia ihmiskontakteja?

*) aloituskirjoituksessa mainitut flavonoidit mainittu.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - toukokuu 02, 2020, 13:41:03
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tuhkarokko

Tuhkarokkorokotukset alkoivat siis 1975 jolloin itse olin jo 6 v. Oletin että en näin ollen ole rokotusta sitä vastaan saanut, varsinkin kun se nykyään annetaan kolmoisrokotteena johon kuuluu myös vihurirokko ja sikotauti. Sikon sairastin ja vihurirokkoon muistan saaneeni rokotuksen yläasteella.

Mutta onko kokonaisia ikäluokkia jätetty heitteille? Rokotettiinko tuhkarokkoa vastaan ihan sellaisenaan 70-luvulla? Muistan että meidän kyläkoulusta meitä lapsia kävelytettiin joukolla neuvolassa, mutta paljon muuta en sitten muistakaan. Mahdollinen rokotus ei välttämättä jäisi mieleeni kun en pelkää neuloja.

Armeijassahan tietysti saa vaikka mitä piikkejä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Hippi - toukokuu 02, 2020, 16:06:10
Ei ole kaikkia rokotettu, koska tuhkarokko on yksi tehokkaimmin tarttuvista taudeista, niin käytännössä kaikki sen on sairastanut ennen kuin rokotukset pikkulapsilla aloitettiin.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00612
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - toukokuu 02, 2020, 16:23:08
Minä en. Sitä se teettää kun asutaan korvessa ja omanikäisikin on tasan kaksi. Varmaan olisi jäänyt sikokin välistä ellemme olisi muuttaneet, jolloinka 3.luokasta eteenpäin olin yli 30 oppilaan luokalla.

Tässä sen näkee että makrotason oletukset eivät aina päde mikrotasolla.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Hippi - toukokuu 02, 2020, 16:28:52
Varmaan se laumasuoja nyt sitten näitä suojaakin, joita ei ole rokotettu tai jotka eivät ole sairastaneet tautia. Sairastamisen tuoma immuniteetti ja rokotus varmaan ovat niin kattavia leviämisen estäjiä, että pitää olla jo huonoa onnea, jos taudin saisi.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - toukokuu 02, 2020, 16:50:05
Toivottavasti, kun ei sitä piikkiä nyt tohdi hakea. Alkoi vaan hirvittää tuokin mitä luin että ko. rokko nollaa immuunipuolustuksen muistin.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - toukokuu 02, 2020, 16:53:41
Minun kyllä oli tarkoitus tehdä tästä keskustelusta sellainen, että se koskisi vain EPÄSEPSIFISTÄ vastustuskykyä. Ei siis hankittua, adaptiivista eli rokotuksin ja sairastamalla saatua vastustuskykyä jotain spesifistä tautia vastaan. Eikös täällä ole jo jokin rokotus-keskustelu ennestään? Vai muistanko Jatkumoa? En ilmeisesti osannut otsikoida ja alustaa tarpeeksi tarkasti.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - toukokuu 02, 2020, 18:20:37
Vilkaisin aloituksesi listaa ja näin siellä rokotukset, ennen kuin kirjoitin. Minun puolestani voisi toki olla oma rokoituksia käsittelevä ketjunsakin, jos siinä on mieltä foorumilla joka ei kuitenkaan ole mikään kaikkien tuntema S24.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - toukokuu 02, 2020, 18:58:55
No kärppele. Niinpäs olikin epähuomiossa tullut mainittua rokotuksetkin, ehkä lisäsin sen vähän myöhemmin kuin muut. Alunperin tarkoitus oli kyllä puhua nimenomaan epäspesifisestä immuniteetista, ja koota listaa siitä, miten voi itse parantaa immuunipuolustustaan varsinkin elintapojen kautta.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Juha - toukokuu 10, 2020, 00:13:48
Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 18, 2020, 14:03:22
Okinawan saarella elävät maailman pitkäikäisimmät ja terveimmät ihmiset. He sairastuvat hyvin harvoin koronavirukselle altistaviin riskisairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin, syöpään tai diabetekseen.

Suomessa esimerkiksi ykköstyypin diabetesta esiintyy 30 kertaa enemmän kuin Okinawalla. Okinawalaiset syövät tulehdusta ja hapettumista estävää kasvisruokaa. Se parantaa limakalvon immunologista puolustusta.

Okinawan kasvisruoka sisältää runsaasti polyfenoleita, joista tärkeimpiä ovat flavonoidit *). Näitä kasvien suojaravinteita okinavalaiset saavat eniten maailmassa ja 20 kertaa enemmän kuin suomalaiset.[/i]

Mitä elimistölle tarkoittaa kasvisruoka, tai tulehdus? Mistä muodostuu limakalvon parempi immunologinen puolustus? Tarkoittaako hapettuminen elimistön ruostumista, vai mikroräjähdyksiä? Mistä saa parhaimmat räjähteet?
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - toukokuu 10, 2020, 08:50:31
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006502046.html?fbclid=IwAR2Ke4VPNNNePClXXREPCa4bTPEGnHoLUssBMkb3NA40U9aS1z24gRi6wc8

Tiivistettynä: liikunta, liikunta ja vielä kerran liikunta. Mutta toki kohtuudella.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Hippi - toukokuu 10, 2020, 09:48:43
^
Tuo artikkeli kolahti minuun kyllä hyvin. Pohdin tuota lukiessani, että olikohan minulla joku etiäinen siitä, mitä tuleman pitää. Vuoden vaihteessahan, kun salilla aloitin, koronasta ei paljoakaan vielä uutisoitu, tai ainakaan osattu lainkaan ennustaa, miten räväkästi se tulee levähtämään ympäri maailman.

Tänään oli FB muistoissani mainintaa kymmenen vuoden takaa kuntosaliin liittyen, joten mielikuvani siitä, miten pitkä aika edellisestä kuntosalisessiosta on, piti täysin paikkansa. Nyt on neljä kuukatta säännöllistä treeniä takana ja alusta asti olen painottanut juuri aerobista harjoittelua, koska ensimmäiset käyntikerrat osoittivat, että kestävyys ei ihan kunnossa ole siitä huolimatta, että olin aika paljon mielestäni tehnyt kovatahtista lenkkiä ulkosalla.

Joskus elämään osuu näitä onnekkaitakin sattumia :)
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - toukokuu 10, 2020, 09:59:32
Taisi olla viime viikon keskiviikon Prisma (löytynee Areenasta?) jossa alkoi useampijaksoinen terveyttä käsittelevä sarja, ja ensimmäisessä jaksossa aiheena oli vanheneminen. Jos en nyt täysin dementian riivaama ole, niin muistelisin että tuossa ekassa jaksossa jotenkin tuotiin tosi hyvin esille se minkä takia liikunta ja pieni nälkä (syödään vähemmän kuin tarvis olisi) kohentaa kuntoa. Kuvailtiin että näin elimistössä syntyy tietynlainen stressitila johon elimistö vastaa laittamalla korjaustoiminnot päälle. Näin fibromyalgikkona tietysti asia menee kimurantimmaksi, mutta normaalissa tilassa siis elimistö tarvitsee rääkkiä sopivissa määrin.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Juha - toukokuu 10, 2020, 22:32:03
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 10, 2020, 09:59:32Näin fibromyalgikkona tietysti asia menee kimurantimmaksi, mutta normaalissa tilassa siis elimistö tarvitsee rääkkiä sopivissa määrin.

Ihan tavanomaista, ja olet tillin tallin.

Toisaalta, jos aktiivisempaa toimintaa odotetaan, niin sitä voisi tehdä siten, että mitään edellytyksiä ei ole tietyn tason ohjeisiin, muttei toisaalta ole osoittaa sellaista, mikä edes periaatteessa voisi olla osana jonkun toimivaa toimintaa.

Moni toimivaksi ajateltu, voi kaataa soveltamaan suostujan. Näissä kannattaa olla varovainen. Ihmisen piirteistä ei tosiaan tiedetä kaikkea. Omat oletukset voi lukita yhtä paljon, ja myös ne, joita ei oletuksekseen kykene tiedostamaan.

Usein terveydenhoitoon liittyviä riskejä ei oteta vakavasti, koska ... soveltuvuutta tosiaan on, ja toisaalta jos ei ole, niin ... en tiedä miten tämä kohta yleisesti. Sama koskee muitakin elämänalueita. Voi olla vaarallista joutua ammatti-ihmisten käsiin. Tervehtymispolku voi joskus tarkoittaa jotain aivan päinvastaista.

Pointtini liittyy siihen, ettei todellisuuteen tosiaan välttämättä paneuduta kattavasti. On paljon, jota halutaan tietoisesti jopa poissulkea. Jos terveystekijät on aidattu mahdottomuuden taakse, niin hankalaksi menee, ellei toivottomaksi.

Seurannut viime aikoina vähän ulkomaista keskustelua, terveydestä, jne. Tieteen kärjen tai sen rintamien osalta, elävyyttä ilmenee aika rikasmuotoisena. Monenlaista mahtuu.

Kokonaisuudet kun kyseessä, niin asiantuntijuus voi olla sitä mukaa sokeutumista muulta, ja realistinen riski. Maallikkojen menetys perustuu varmaan juuri tähän, ja menestys ei ole aina vain huuhaajuttu, vaikka usein aivan liian keskeneräistä höperehtämistä, josta ei ole odotettavissa mitään selkeää, vaikka aikaa laittaisi kuin.

Voisi kuvitella, että jos on spesialisti, ja arvotusta tai varteenotettavuutta on, ihan oikeasti myös, niin tällaisia kun paljon, niin asioiden tulisi rullata paremmin. Kun ei välttämättä, ellei poikkeusta. Spesialisti, spesialistirinkeineen, voi olla auttamatta epäammattimainen, epäuskottava, ja jopa sitä hyvääkin ryvettävä, jota voisi muuten olla. Ihminen voi lisäksi, oikeasi epäpätevöityä, jos hurahtelee liikaa, joten riskiä ei voi olla huomioimatta.

Oleellista tajuta tosiaan se, että spesialisti voi olla aika maallikkotilanteessa, jos toimii jollain tapaa alueella, johon ei liity sitä varteenotettavuutta, joka on tunnustetuinta.

Näissäkin tullaan vastaan kokonaisuuden erilaisiin vajeisiin, siis seikkoihin, joissa ilmenee jotain suhteettomuutta, ja vinoutumaa / epäbalansseja painotuksia. Että kokonaisuuteen vaikuttavia asioita operoidaan sektorillisesti, on joissain kohda havaittavaksi päätynyt seikka.

Vaikka yleensä uniikkitilanteita ei oikein ole, etenkin kun etsitään lähinnä niitä tunnettujen piirteiden ilmenemisiä, niin että käytännössä jotain saadaan soveltumaan, vaaditaan taustalle jotain sellaista, mistä ei ole tietoa. Soveltamisessa ei riitä aina se, mitä tiedetään olevan poskellaan. Muuttamisesta toisaalta tiedetään se, että toteutus voi olla usein juuri se ongelma, ei niinkään tietovaje siitä, mikä on poskellaan, ja miten jonkin tulisi olla.

Aiheelliseksi jää siten hoksata lähinnä soveltumattomuus. Voi olla vaikka miten paljon hienoa, mutta todelisuus on lahjomaton. Miten näissä sitten joskus tuppaa käymään, niin varmaan mielenkiintoista kartoiteltavaa riittää.

Tässä eräs mielenkiintoinen heppu: https://www.youtube.com/results?search_query=Jordan+Peterson. Ei mitenkään ainoa. Osin on maallikko, ja vaikka monilta osin epäpätevää tarinaa, niin tuskin ehkä on aina hakemista isommin liikkeellä, ja kun tämä asema suuntautumiseen ehkä vaaditaan, niin epäonnistuma ei pääosin liity näihin, vaan tietynlaiseen sivistymättömyyteen. Karrikoin vähän, mutta tähän suuntaan.

Nykyisyyteen liittyy paljon ammattimaisuutta, jos ajatellaan kunnioitusta todellisuutta kohtaan. Ehkä tähän on entistä paremmat edellytykset, aiempaan nähden. Näin selittyy ehkä osa siitä avarakatseisuudesta, joka on muuttanut esim yliopistomaailmaa, jonka piti olla selkeästi sitä vankinta, ja jonka paikan lunastaakseen, melkein seurattava sitä, mikä tämä on. Yleinen arvomaailman sidoksellisuus ihmiseen tosin vääristää näitä, mutta toisaalta vääristävät tekijät voivat itsekkin olla, perehtymisen aiheena, ja tuoda tästä lisää. Sotkujen seuraaminenkin voi olla ihan mielekästä, vaikkei sivullisena ehkä tulisi mieleen.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - toukokuu 12, 2020, 15:54:29
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 10, 2020, 08:50:31
https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000006502046.html?fbclid=IwAR2Ke4VPNNNePClXXREPCa4bTPEGnHoLUssBMkb3NA40U9aS1z24gRi6wc8

Tiivistettynä: liikunta, liikunta ja vielä kerran liikunta. Mutta toki kohtuudella.

Minä olen sen verran yllytyshullu, että saan yllytettyä itseni treenaamaan liiaksi (kunhan ensin saan jotenkin aloitettua ja koukutettua itseni treenaamaan säännöllisesti). On muutaman kerran tullut sellainen ylirasitustila / ylikunto (huono nimitys), että se on heikentänyt immuunipuolustusta, ja on iskenyt ties mitä flunssaa. En ole mitään maratoneja vetänyt, mutta olen omaan kuntotasooni nähden nostanut rasitusta liian nousujohteisesti ja liian nopeasti. Hetikaikkimullenyt.

Tuossa artikkelissa kuvataan vastustuskyvyn heikkenimistä:

LainaaTREENIMÄÄRISSÄ maltti on valttia myös enemmän treenaaville. Erittäin raju treenaaminen voi jopa huonontaa vastustuskykyä. Liikuntalääketieteessä on todistettu useaan otteeseen, kuinka urheilijat ovat alttiimpia infektioille.

"Liikuntalääketieteestä on selvä näyttö, että rankka urheilu, esimerkiksi ylenmääräinen maratonharjoittelu, voi kaksin- tai jopa viisinkertaistaa flunssariskin itse maratonin jälkeisen kuukauden aikana", Lumio sanoo.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - toukokuu 12, 2020, 16:02:14
En ole tainnut löytää omaa limiittiäni. Alkuvuodesta oli muutama kerta että kävin viikon sisällä kahdesti 1,5 t KM-treeneissä, kerran 1,5 t naisten kuntothaissa ja kerran säkillä, max tunti. Tuntui kroppa kestävän. Kunnes polvet sitten ärtyivät yhdestä potkutyypistä ja jätin thain pois. Tutustumisluontoisesti siellä olinkin ollut.

Kamppailulajeissa on joku ihme koukku että niihin kun kerran kilahtaa, se on menoa.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Toope - toukokuu 12, 2020, 22:21:36
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 10, 2020, 09:59:32
Taisi olla viime viikon keskiviikon Prisma (löytynee Areenasta?) jossa alkoi useampijaksoinen terveyttä käsittelevä sarja, ja ensimmäisessä jaksossa aiheena oli vanheneminen. Jos en nyt täysin dementian riivaama ole, niin muistelisin että tuossa ekassa jaksossa jotenkin tuotiin tosi hyvin esille se minkä takia liikunta ja pieni nälkä (syödään vähemmän kuin tarvis olisi) kohentaa kuntoa. Kuvailtiin että näin elimistössä syntyy tietynlainen stressitila johon elimistö vastaa laittamalla korjaustoiminnot päälle. Näin fibromyalgikkona tietysti asia menee kimurantimmaksi, mutta normaalissa tilassa siis elimistö tarvitsee rääkkiä sopivissa määrin.
Mutta jos puhutaan japanilaisten tai okinawalaisten ruokavaliosta, nuohan eivät juuri ahmi itseään suurempia ruokamääriä. Eivät taida olla järin lihavia kansakuntiakaan...
Pieni nälkähän voi olla se normitilanne biologiammekin kannalta, kyllä siihen sopeudutaan. Runsas ateria, aina kun nälättää, ei ole biologisesti normaalia millekään eläimelle, ei ihmisellekään...
Maailman vanhimmiksi eläneet ihmiset toki eivät ole läskimooseksia, vaan aika laihoja.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: mikainen - kesäkuu 07, 2020, 13:59:59
Lainaus käyttäjältä: Toope - toukokuu 12, 2020, 22:21:36
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - toukokuu 10, 2020, 09:59:32
Taisi olla viime viikon keskiviikon Prisma (löytynee Areenasta?) jossa alkoi useampijaksoinen terveyttä käsittelevä sarja, ja ensimmäisessä jaksossa aiheena oli vanheneminen. Jos en nyt täysin dementian riivaama ole, niin muistelisin että tuossa ekassa jaksossa jotenkin tuotiin tosi hyvin esille se minkä takia liikunta ja pieni nälkä (syödään vähemmän kuin tarvis olisi) kohentaa kuntoa. Kuvailtiin että näin elimistössä syntyy tietynlainen stressitila johon elimistö vastaa laittamalla korjaustoiminnot päälle. Näin fibromyalgikkona tietysti asia menee kimurantimmaksi, mutta normaalissa tilassa siis elimistö tarvitsee rääkkiä sopivissa määrin.
Mutta jos puhutaan japanilaisten tai okinawalaisten ruokavaliosta, nuohan eivät juuri ahmi itseään suurempia ruokamääriä. Eivät taida olla järin lihavia kansakuntiakaan...
Pieni nälkähän voi olla se normitilanne biologiammekin kannalta, kyllä siihen sopeudutaan. Runsas ateria, aina kun nälättää, ei ole biologisesti normaalia millekään eläimelle, ei ihmisellekään...
Maailman vanhimmiksi eläneet ihmiset toki eivät ole läskimooseksia, vaan aika laihoja.

Ahmimisen välttämisen lisäksi "Saarella syödään kasvisten lisäksi muun muassa maailman eniten soijaa ja lisäksi raakaa kalaa, hedelmiä, yrttejä sekä vihreää teetä".

   https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maailman-terveellisin-ruokavalio-nain-syomalla-elaa-todistetusti-pidempaan/3295620#gs.83y1di     (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/maailman-terveellisin-ruokavalio-nain-syomalla-elaa-todistetusti-pidempaan/3295620#gs.83y1di)

Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Amore - kesäkuu 20, 2020, 23:19:50
Näin immuunijärjestelmä heikkenee iän myötä

Uusin tutkimusnäyttö puhuu yhä enemmän sen puolesta, että immuunipuolustuksen toimivuudessa ikä on vain luku. Joillakin 70-vuotiailla immuunijärjestelmä voi vastata 40-vuotiaiden keskimääräistä tilannetta, ja ikätoverilla toiminta on jo niin raihnaista, ettei hän pysty tuottamaan vasta-aineita influenssarokotteelle.

Tammikuussa Nature Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan immuunijärjestelmän toimintakyky on melko tarkoin ennustettavissa ja ihmiselle voidaan jopa määrittää tarkka immuunijärjestelmän ikä. Se voi paljastua oikeaa ikää vuosikymmeniä vanhemmaksi tai nuoremmaksi.

Tutkijat tarkastelivat 135 terveen eri-ikäisen ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa yhdeksän vuoden ajan. Tuhansien tietokoneparametrien avulla he laskivat immuunisolujen muutosten mallin. Se oli yhteinen kaikille riippumatta immuunijärjestelmien yksilöllisistä eroista.

Erot koehenkilöiden immuunijärjestelmissä havaittiin toimintakyvyn muutosvauhdissa, ei muutoksen laadussa sinällään, selvittää tutkimusraportissa tutkimusjohtaja Shai Shen-Orr.

"Tämän ansiosta voimme kartoittaa tiekartan immuunijärjestelmän ikääntymiselle ja määrittää yksilön immuunijärjestelmän iän. Toisin kuin kronologinen ikä, immuunijärjestelmän ikä on tiukasti sidoksissa henkilön kehon tilaan."

Tämä tieto auttaa lääkäreitä arvioimaan sairauksien todennäköisyyttä ja se on myös erittäin vahva ennuste kuolleisuudelle.

..."Puolustuskyky voi olla erivahvuinen eri taudinaiheuttajilla ja samalla henkilöllä voi perimänsä puolesta olla vahva puolustuskyky viruksia vastaan mutta heikompi bakteereja vastaan", valaisee Terveystalon yleislääkäri Lars Konttinen.

...Yksi yksittäinen primusmoottori puolustukselle on D-vitamiini. British Medical Journalissa 2017 julkaistussa tutkimuksessa D-vitamiinilisän käyttö puolitti hengitystieinfektioiden, kuten flunssan riskin niillä, joilla D-vitamiinin lähtötaso oli alhainen. Elimistö saa D-vitamiinia ravinnosta, kuten kalasta, mutta pääosin se valmistaa D-vitamiinia ihossa UV-säteilyn avulla.

Riittävä uni auttaa immuunijärjestelmää latautumaan hyvään iskuun. JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa niillä koehenkilöillä, jotka nukkuivat alle seitsemän tuntia joka yö, oli kolme kertaa suurempi todennäköisyys sairastua rinoviruksen takia verrattuna niihin, jotka nukkuivat vähintään kahdeksan tuntia.


Lauri Seppälä
https://www.is.fi/terveys/art-2000006545423.html
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: safiiri - kesäkuu 21, 2020, 09:07:34
Vastustuskykyä kasvattaa myös altistuminen. Siitä johtuen mm. lapset ensin mennessään päiväkotiin / kouluun sairastavat paljon, mutta jonkin ajan kuluttua vähemmän. Altistumisten puuttumisesta johtui se, että amerikanvalloittajien tuomat taudit olivat alkuperäisväestölle niin fataaleja.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - kesäkuu 21, 2020, 12:40:34
Lainaus käyttäjältä: Amore - kesäkuu 20, 2020, 23:19:50
Näin immuunijärjestelmä heikkenee iän myötä

Uusin tutkimusnäyttö puhuu yhä enemmän sen puolesta, että immuunipuolustuksen toimivuudessa ikä on vain luku. Joillakin 70-vuotiailla immuunijärjestelmä voi vastata 40-vuotiaiden keskimääräistä tilannetta, ja ikätoverilla toiminta on jo niin raihnaista, ettei hän pysty tuottamaan vasta-aineita influenssarokotteelle.
...

...Yksi yksittäinen primusmoottori puolustukselle on D-vitamiini. British Medical Journalissa 2017 julkaistussa tutkimuksessa D-vitamiinilisän käyttö puolitti hengitystieinfektioiden, kuten flunssan riskin niillä, joilla D-vitamiinin lähtötaso oli alhainen. Elimistö saa D-vitamiinia ravinnosta, kuten kalasta, mutta pääosin se valmistaa D-vitamiinia ihossa UV-säteilyn avulla.
...
https://www.is.fi/terveys/art-2000006545423.html

Hyvä linkki. Pieni tarkennus vielä tuohon boldaamaani kohtaan: mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä heikommin iho syntetisoi D-vitamiinia auringon valosta. Veikkaan, että tämä on yksi tärkeimmistä taustatekijöistä siinä, että ihmisen immuunipuolustus "vanhenee" eli heikkenee vanhemmiten.

Tämä on taustalla myös sille suositukselle, että olikos se yli 65-vuotiaille suositellaan D-vitamiinilisää ympäri vuoden, siis myös kesällä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - kesäkuu 21, 2020, 12:53:01
Lainaus käyttäjältä: safiiri - kesäkuu 21, 2020, 09:07:34
Vastustuskykyä kasvattaa myös altistuminen. Siitä johtuen mm. lapset ensin mennessään päiväkotiin / kouluun sairastavat paljon, mutta jonkin ajan kuluttua vähemmän. Altistumisten puuttumisesta johtui se, että amerikanvalloittajien tuomat taudit olivat alkuperäisväestölle niin fataaleja.

Kyllä. Spesifistä eli adaptiivista eli "opittua" vastustuskykyä (eli T- ja B-solujen välittämää, evolutiivisesti uudempaa) kyllä sellainen altistuminen kasvattaa, mutta ei luontaista eli luonnollista vastustuskykyä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Immuniteetti
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: safiiri - kesäkuu 22, 2020, 13:45:00
Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 21, 2020, 12:53:01
Lainaus käyttäjältä: safiiri - kesäkuu 21, 2020, 09:07:34
Vastustuskykyä kasvattaa myös altistuminen. Siitä johtuen mm. lapset ensin mennessään päiväkotiin / kouluun sairastavat paljon, mutta jonkin ajan kuluttua vähemmän. Altistumisten puuttumisesta johtui se, että amerikanvalloittajien tuomat taudit olivat alkuperäisväestölle niin fataaleja.

Kyllä. Spesifistä eli adaptiivista eli "opittua" vastustuskykyä (eli T- ja B-solujen välittämää, evolutiivisesti uudempaa) kyllä sellainen altistuminen kasvattaa, mutta ei luontaista eli luonnollista vastustuskykyä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Immuniteetti

Vastustuskyvyn voi tosiaan jakaa näin ja sairastamalla hankittu immuniteetti on hiukan erilaista vastustuskykyä kuin yleisempi kyky vastustaa patogeeneja ja elimistöön tunkeutuvia haitallisia pöpöjä. Mutta kyllä käsittääkseni se luontaisen vastustuskyvyn kypsyminenkin vaatii altistusta, joka opettaa elimistön puolustautumaan tehokkaasti.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - kesäkuu 22, 2020, 15:02:48
^
Ai vähän samaantapaan niin kuin laululintujen poikasten pitää altistua oman lajin aikuisten yksilöiden laululle, jotta niiden genomiin koodattu laulukyky kehittyy? Enpä ole tuollaisesta kuullutkaan luontaisen immuunipuolustuksen osalta.

Wikipedia väittää: "Luonnollinen immuniteetti eli luontainen immuniteetti on immuunipuolustuksen osa, joka ei vaadi aiempaa kontaktia mahdollisen patogeenin kanssa." https://fi.wikipedia.org/wiki/Luonnollinen_immuniteetti
Meinaatko, ettei se pidä paikkansa?

Ruåtsiksi:
Celler i det ospecifika immunförsvaret har speciella receptorer, pattern recognition receptors (PRRs), som känner igen evolutionärt bevarade molekylära mönster hos patogener, sk. pathogen associated molecular patterns (PAMPs). PAMPs uttrycks aldrig av våra egna celler och därför orsakar det ospecifika immunförsvaret aldrig autoimmuna sjukdomar.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: safiiri - kesäkuu 22, 2020, 20:55:34
Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 22, 2020, 15:02:48
^
Ai vähän samaantapaan niin kuin laululintujen poikasten pitää altistua oman lajin aikuisten yksilöiden laululle, jotta niiden genomiin koodattu laulukyky kehittyy? Enpä ole tuollaisesta kuullutkaan luontaisen immuunipuolustuksen osalta.

Wikipedia väittää: "Luonnollinen immuniteetti eli luontainen immuniteetti on immuunipuolustuksen osa, joka ei vaadi aiempaa kontaktia mahdollisen patogeenin kanssa." https://fi.wikipedia.org/wiki/Luonnollinen_immuniteetti
Meinaatko, ettei se pidä paikkansa?

Ruåtsiksi:
Celler i det ospecifika immunförsvaret har speciella receptorer, pattern recognition receptors (PRRs), som känner igen evolutionärt bevarade molekylära mönster hos patogener, sk. pathogen associated molecular patterns (PAMPs). PAMPs uttrycks aldrig av våra egna celler och därför orsakar det ospecifika immunförsvaret aldrig autoimmuna sjukdomar.

Tarkoitan sitä, että oikeastaan kaikki ihmisen toiminta vaatii ärsykkeen kehittyäkseen. Sellaisetkin toiminnot, jotka ovat luontaisia. Eli  - vastustuskyky kehittyy toimivaksi, kun kehoon tulee erilaisia puolustautumisen herättäviä pöpöjä. Kyllähän sen luontaisenkin vastustuskyvyn täytyy herätä toimimaan ja havahtua, jos elimistöön tulee vieraita, jotka ovat pahasta. Vaikea kuvitella, että tämä olisi täydessä tehossaan heti syntymän hetkellä tai toimisi yhtä lailla tehokkaasti, vaikka olisi elänyt steriileissä olosuhteissa ja tyystin vailla minkäänlaista altistusta tavanomaisille bakteereille yms. joita on koko ajan ympärillämme.

LainaaLääketieteessä käytetty jako spesifiseen (mikrobikohtaiseen) ja epäspesifiseen immuniteettiin on jonkin verran keinotekoinen. Nämä puolustuksen osat toimivat yhteistyössä. Esimerkiksi solujen hoitama "puhtaanapito" saattaa tapahtua "mekaanisesti" kohteesta riippumatta, mutta tätä ovat usein edeltäneet mikrobin tunnistaminen ja tunkeutujan muokkaaminen muotoon, jonka syöjäsolut (fagosyytit) sen jälkeen tunnistavat elimistölle uhaksi ja hävittävät.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01150#s2

Voisin kuvitella että esim. juuri tuo yhteistyö kehittyy "harjoittelun" myötä.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Amore - heinäkuu 13, 2020, 13:06:11
Taistelu mikrobeja vastaan kalusteilla kiihtyy – pandemia oli lottovoitto pohjoismaisille yrityksille

Koronakevät on iskenyt rankasti monien yrityksen talouteen, mutta antimikrobisia tuotteita myyville yrityksille pandemia on toiminut valtavana tuotemarkkinointina. Aikaisempaa useampi yritys on alkanut miettiä, voisiko tilojen kalusteratkaisuilla taistella mikrobeja vastaan.

Suomessa bakteereja tiloissa vähentäviä tuotteita on kehitetty vuosien ajan. Bakteeriongelma on ollut yhteinen kiinnostuksen kohde niin huonekalujen, hanojen kuin lukkojenkin valmistajalle...

Lahtelainen huonekaluvalmistaja Isku on kehittänyt antimikrobisia kalusteita jo seitsemän vuoden ajan. Alunperin tuotteita kehitettiin antibiooteille vastustuskykyisiä sairaalabakteereja vastaan.
– Lähtökohtana oli se, että olimme tunnistaneet, että sairaalabakteereihin kuoli Euroopan unionin alueella noin 37 000 ihmistä vuodessa. Se oli enemmän kuin auto-onnettomuuksissa, Iskun toimitusjohtaja Arto Tiitinen kertoo.

Kevään aikana tilaajien kiinnostus mikrobeja torjuvia kalusteita kohtaan on kasvanut. Tiitisen mukaan ne maksavat noin viidenneksen enemmän kuin tavalliset kalusteet, mutta hänestä hintaeron saa nopeasti takaisin, kun ihmisten sairauspoissaolot vähenevät.

Mistään uudesta keksinnöstä Iskun kalusteissa ei ole kyse. Kaluteiden materiaaleissa tai pinnoissa käytetään hopeaa tai kuparia sisältävää messinkiä, joiden on tiedetty vuosien ajan tuhoavan mikrobeja. Jo antiikin Roomassa kuparilla desinfioitiin haavoja, ja vettä puhdistettiin heittämällä siihen kuparikolikoita. Hopeaa käytetään bakteereja tuhoavien ominaisuuksiensa vuoksi laajasti haavojen sidoksista vaatteisiin.

Iskun työ ei olekaan ollut uusien materiaalien löytäminen, vaan kerätyn tiedon hyödyntäminen tuotteissa: miten kuparilevy saadaan toimivasti pöydän pinnalle tai miten pinnat valmistetaan ilman bakteereja kerääviä saumoja?...

Isku on ollut perustamassa kuuden yrityksen allianssia, jossa antimikrobisia pintoja kehitetään yhteistyössä. Tarkoitus on pärjätä markkinoilla myymällä eri valmistajien tuotteiden muodostamaa kokonaisuutta.

Hygtech-allianssissa on mukana esimerkiksi hopeaa oven helojen pinnoissa hyödyntävä Abloy, kosketusvapaita hanoja valmistava Oras ja sairaala- ja hoitokalusteita valmistava Lojer.

Yhteistyön avain on ollut se, että tuotteet täydentävät toisiaan, eivätkä yritykset astu toistensa reviireille...

Ahonen myös muistuttaa, ettei mikään ratkaisu toimi yksinään, vaan sisätilan hygieenisyys koostuu sekä pintojen, ilman että veden hygieniasta. Jos jokin niistä ei ole kunnossa, ei kokonaisuus toimi.

Kaiken tämän lisäksi pitäisi muistaa niin yksinkertainen asia kuin tilojen siivous. Ja kun kalusteilla on tehty kaikki bakteerien tuhoamiseksi, täytyisi käyttäjien vielä muistaa pestä kädet.


https://yle.fi/uutiset/3-11432353
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: kertsi - helmikuu 01, 2022, 13:50:46
Lainaus käyttäjältä: kertsi - maaliskuu 09, 2020, 11:48:09
Silloin, kun vastustuskyky on muutenkin hekentynyt esimerkiksi influenssan takia, iskevät muutkin pöpöt herkemmin. Esimerkiksi keuhkokuumeen aiheuttaja pneumokokki tai koronavirus tai vatsainfluenssa.

Lisäsin aloituslistaan rokotukset.

Nyt olen ottanut 3 koronarokotusta, 1 influenssarokotuksen ja 1 pneumokokkirokotuksen. Oli tästä keskustelusta se hyöty, että otin selvää ja hankin tuon pneumokokkirokotuksenkin, vaikka sen hinnan joutuikin pulittamaan omasta pussistaan.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Toope - helmikuu 01, 2022, 21:49:24
Pari rokotusta minullakin, nyt riittää.
Jos omikron-uutiset ovat tuollaisia, en enää ota.
Otsikko: Vs: Hyvä vastustuskyky
Kirjoitti: Norma Bates - helmikuu 23, 2022, 11:30:17
kertsi,

joku mainitsi jossakin käyttävänsä motorisoitua hengityssuojainta. Oli kuulema tonnin maksanut, että huhhuijaa, mutta ilmeisesti se värkki sitten suojaa... Nimi on CleanSpace, googleta jos kiinnostaa.