kantapaikka.net

Yleiset => Tiede => Aiheen aloitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 11:42:46

Otsikko: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 11:42:46
Sori kiukkunaama-ikoni >:( otsikon yhteydessä, mutta nämä kaksi vaivaa, närästys ja refluksi, tekevät elämästä pahimillaan helvetellistä. Vievät esimerkiksi yöunet.

Aiheena on siis refluksi eli (mahahappojen happamoittaman) ruokamassan takaisinvirtaus mahalaukusta ruokatorveen, nieluun tai suuhun asti, sekä närästys. Ja voi tässä myös dyspepsiastakin puhua, ja vähän rajoitetummin ylävatsavaivoista, mutta lähinnä tässä olisi siis tarkoitus keskittyä refluksiin ja närästykseen.

Tähän ketjuun saa linkittää ja kommentoida tieteellisiä tutkimuksia, erilaisia käypä hoito -suosituksia, ja myös omakohtaisia kokemuksia, jos on huomannut, että jonkun asian tekeminen tai tekemättä jättäminen tai jokin lääke auttaa refluksiin ja närästykseen. Jos kertoo omakohtaisista kokemuksista, ja jos on tiedossa tarkempi diagnoosi, olisi muille hyödyllistä tietää se, jotta osaa hahmottaa mikä vaikuttaa mihinkin. Erityyppisiin reflukseihin toimivat erityyppiset lääkkeet, jos toimivat.

Ylävatsavaivat ja refluksioireet (https://www.kaypahoito.fi/hoi50093) (Duodecim) (haarukoi erilaisia syitä närästykselle ja refluksioireille, joita voivat olla muitakin kuin refluksitauti)
Refluksitauti (mahan sisällön nousu ruokatorveen) (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00072) (Duodecim)
Närästys (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00052/narastys?q=n%C3%A4r%C3%A4stys) (Duodecim)
Närästääkö? (Ylävatsavaivat ja refluksioireet) (https://www.kaypahoito.fi/khp00105) (Duodecim)
Vältä pitkäaikaista lääkehoitoa dyspepsiassa (https://www.kaypahoito.fi/dnd00095) (Duodecim)

Vähän arvoin, laitanko tämän Tiede-alueelle vaiko Vapaa sana -alueelle, mutta olkoon nyt täällä. Saa tämän tarvittaessa siirtääkin.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 11:48:18
Suomen Refluksi:
https://www.refluksi.fi/6

"Refluksitaudissa (närästystauti, happorefluksi, ruokatorven takaisinvirtaustauti) mahan hapan sisältö pääsee virtaamaan ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti. Väkevä neste, joka koostuu suolahaposta ja ruoansulatusentsyymeistä, aiheuttaa limakalvoärsytystä ja vaurioita, jotka johtavat mitä erilaisempiin oireisiin. Erityisesti kurkun, nielun ja hengitysteiden limakalvot ovat äärimmäisen herkkiä kun taas ruokatorven limakalvo sietää enemmän ärsytystä ilman oireita. Kyse on ennenkaikkea toiminnallisesta häiriöstä, ei vatsahapon  liiallisesta määrästä."

"Refluksitauti voidaan jakaa kahteen eri päätyyppiin oireiden esiintymispaikan mukaan. Oireita voi esiintyä sekä täysin erikseen että sekoittuneena yhteismuotona:

1) gastroesofageaalinen (maha-ruokatorven)
      refluksitauti (engl. GERD, gastroesophageal reflux disease)

2) laryngofaryngeaalinen (kurkun ja nielun) refluksitauti (engl. LPR, LPRD, laryngopharyngeal reflux disease)
 
Muita nimityksiä mm.:         

ruokatorven ulkopuolinen refluksi
silent reflux (erityisesti lasten puolella käytetty termi)
epätyypillinen refluksi

Refluksikkojen itsensä käyttämiä epävirallisia nimityksiä taudistaan ovat mm.  "ruokatorven refluksi" , "alarefluksi", "kurkkurefluksi" tai "ylärefluksi".

Happorefluksin lisäksi saattaa esiintyä hapotonta (lievästi hapanta, lievästi emäksisistä) refluksia, joka saattaa aiheuttaa oireita. Oireita voi lisätä nk. sappirefluksi, jolloin ylös ruokatorveen nousee myös haima- ja suolinesteitä sekä sappea. Tämä johtuu nk. duodenogastrisesta refluksista, jolloin vatsan alempi portti päästää suolen sisältöä väärään suuntaan takaisinpäin vatsaan.

Tämän lisäksi refluksitautia voidaan määritellä ruokatorven kunnon perusteella kahteen eri ryhmään: ei-erosiivinen (endoskopianegatiivinen, normaalit ruokatorvilöydökset) ja erosiivinen (endoskopiapositiivinen, ruokatorvilöydökset näyttävät esim tulehdusta). Yleisempi ei-erosiivinen refluksitauti voidaan jakaa puolestaan vielä useampaan alaryhmään, joista yksi on nk. toiminnallinen närästys."
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 11:48:53
Krempat-ketjusta:

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 10:00:12
Olin toivonut edes tänään tällä viikolla voivani mennä painiin, mutta ei sitten ilmeisesti mennä koska pahoinvointi on taas kuvotustyyppistä eli saattaisin oksentaa riehuessa. Tämä on ihmeellisesti aaltoillut päivästä toiseen niin että olo on välillä lähes normaali, mutta sitten taas pahenee joksikin aamuksi. Eilen poikkeuksellisesti oli illallakin hei-hei-olo. Otin klo 18 Sirdalud + parasetamoli -kombon siltä varalta että kyse olisi todellakin lihasjumista, kuten kaiken logiikkani mukaan pitäisi olla. Ajattelinkin sitten että huimaus ilmaantui poikkeuksellisesti ilta-aikaan tuon takia. Mutta ei kai se nyt enää jatkuisi, eli tämä on taas tätä "jotain" mitä on nyt ollut viime viikon perjantaista asti.

Tuttu ehdotti verenpaineen mittausta. Onhan ne arvot nyt taas vaihteeksi vinkeitä. Mittasin useamman kerran juuri nyt aamulla ja alin oli 143/101 (syke 79). Valitettavasti mussuttelin viikon mittaan pussilliselein lukema ole, useimmiten on tavannut olla tyyppiä "tyydyttävä" (joku 130/85 esmes).
(OFF TOPIC Jos on verenpainehäikkää, salmiakkia (ja lakritsia) kannattaisi varmaankin välttää.) Ja, jos/kun on närästystä, kannattaisi sokeriakin eli karkkeja välttää? (OFF TOPIC: Pumpun bingobangobongo voi johtua salmiakista?)

Ja jos on närästystä ja/tai refluksia, kannattaa välttää varsinkin ylenmääräistä xylitolipurkan jauhamista, huomasin eilen illalla! Olenkin ihmetellyt, kun kuvotus alkaa illalla usein, enkä ole yhdistänyt sitä xylitolipurkkaan. Joskus ennen nukkumaanmenoa jauhan useamman kahden purkan satsin... Silly me!

Eilen piruuttani hain refluksi-sivulta hakusanalla xylitoli, ja on näemmä muitakin, joita xylitoli närästää tai joille se aiheuttaa refluksia:
https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/206464?showmsg=206592#message206592
LainaaGastroenterologi kertoi mulle, että mahalaukun entsyymit ei pysty sulattamaan xylitolia, vaan se menee läpi ohutsuoleen, jossa bakteerit pitävät juhlat ja muodostavat xylitolista kaasua, joka aiheuttaa vatsakipua ja turvotusta. Olin muutaman vuoden syömättä purkkaa. Olikohan female77, joka kertoi että fluori närästää häntä. Tässä voi siis olla perää.

Sanotaan että purkkaa syödessä saattaa myös niellä ilmaa. Flt-lääkäri saattaa suositella purkan syöntiä. Tässä on ristiriita gastron ohjeeseen.

Ja kaiken lisäksi em. keskustelun mukaan hammastahnan fluorikin (joka on tärkeä hampaille!) voi aiheuttaa refluksia. Fluoria ei saisi nieleskellä, eikä xylitoliakaan.
Kun minulla on ollut monenlaista harmia hampaista tänävuonna, olen alkanut entistä tarkemmin tekemään hampaiden putsauksen ohjeiden mukaan, mm. jättämällä huuhtelematta suuta fluorihammastahna-harjauksen jälkeen:

1. Ensin hammaslanka
2. (ja sitten huuhtelen suuni, vaikkei niin neuvota)
3. Sitten harjaus fluorihammastahnalla
4. Suu syljetään tyhjäksi, muttei huuhdella
5. Kielen kaavinta

Eilen illalla huuhdoin kevyesti suun harjauksen jälkeen kokeeksi. Ja sain ehkä 6 tunnin yöunet (edellinen taisi olla 3-4 tuntia?). Ehkä se fluori ärsyttää mahaa tosiaankin, ja aiheuttaa refluksia? Aion nyt kokeilla muutaman päivän, miten suun huuhtelu harjauksen jälkeen vaikuttaa refluksiin.

LISÄYS.

Saattaa se olla hammastahnan minttu tai piparminttukin, jotka aiheuttavat närästystä. Nehän ovat tunnettuja närästäjiä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 12:00:10
En ole koskaan ymmärtänyt minkä takia on annettu ohje (ei minulle, mutta ilmeisesti noin yleensä) että hampaiden harjauksen jälkeen hammastahnaa ei saisi huuhdella pois. Itse en kyllä todellakaan menisi nukkumaan tahnaa suussa, yäk. Väkisinkin sitä tulisi yön aikana nieltyä.

***

Omalla kohdallani liittäisin (mahdollisen) refluksin IBS:ään. Taisin jo jossain päin foorumia mainitakin että en ole osannut ajatella että minulla olisi refluksi, koska en juurikaan ole kokenut jotain happamia röyhtäyksiä, poltetta tai pistoa rintalastan takana, ja ylipäätään närästystä. Enempi on ollut vatsakipuja. Mutta kun kuitenkin myös röyhtäilyä jos on huonompi kausi menossa, niin kai sitten voi puhua refluksista. IBS:stä kärsivät tosi monet (ellei peräti kaikki) joilla on fibromyalgia, kuten minullakin on. Astmaatikkojen parissa refluksi on riivaus, ja vaikea sanoa että pahentaako se yskää vai yskäkö refluksin aiheuttaa. Jokatapauksessa astmalääkkeet ovat ärsyttäneet useampaan otteeseen minun sisuksiani, enkä ole ainoa. Astmaan muutoin hyvin tepsinyt Symbicort piti tämän vuoksi lopettaa. Nykyään käytän Seretideä, ja kun kesäksi joudun vaihtamaan sen vahvempaan versioon, se vaikuttaa aina väistämättä ruoansulatussysteemiin. (Oletan että lääkejäämiä päätyy kurkusta vatsan puolella, toki jokin muukin prosessi voi olla mahdollinen.)

***

Mainittakoon tässäkin ketjussa että jostakin tiedejulkaisusta luin (lieneekö ollut Tieteen Kuvalehti) että happosalpaajia käytettäessä keho saattaa alkaa erittämään entistä enemmän happoa. Jopa kehittämään enemmän soluja jotka kehittävät happoa. Tämän takia jos aloittaa salpaajien käytön, niistä ei välttämättä pääse ikinä eroon.

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 12:07:44
Refluksi voi pahimmillaan aiheuttaa hammaskiilteen kulumista olemattomiin (se ei enää uusiudu), kun hapan mahansisältö syövyttää kiilteen.

Olen nyt päättänyt ainakin semmoisina aamuina, joina herään refluksiin, jättääkin hampaidenharjauksen vähän myöhemmäksi. Sillä ajatuksella, että jos suussa on valtaisa happohyökkäys, ei parane vielä pahentaa tilannetta harjaamalla hampaita. Samaan tapaan, miksi ei kannata heti pestä hampaitaan, jos on syönyt etikkaa, viinietikkaa tai sitruunamehua tai happamia marjoja tai hedelmiä tms. hapanta ruokaa tai juonut happamia juomia (viini, tuoremehu). Ainakin tuntiin ei kannata pestä hampaitaan. Happamien juomien ja ruokien nauttimisen jälkeen kannattaa huuhdella vedellä, tai jos oikein halua suojata hampaitaan, purskutella ensin maidolla, joka oletettavasti neutraloi happoa, ja vasta sitten purskutella vedellä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 12:09:00
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 12:00:10
En ole koskaan ymmärtänyt minkä takia on annettu ohje (ei minulle, mutta ilmeisesti noin yleensä) että hampaiden harjauksen jälkeen hammastahnaa ei saisi huuhdella pois. Itse en kyllä todellakaan menisi nukkumaan tahnaa suussa, yäk. Väkisinkin sitä tulisi yön aikana nieltyä.

Fluorin takia.

Se tosiaankin on yäk. Ja siksi tulee syljeskeltyä paljon harjauksen jälkeen. Ja kaavittua kielikin huolella kaapimisvälineellä (niitä myydään apteeksita).
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 12:12:35
En muista olenko jo vinkannut, mutta tässä Norma linkki astman ja refluksin yhteydestä:
https://www.refluksi.fi/16
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 12:26:16
Näemmä nykyisissä astmalääkkeissäni (Seretide ja Bricanyl) ei ole teofylliiniä. Liekö suurin ongelmatekijä kohdallani yskä itsessään. Nimittäin 2010 ekaa kertaa yskin keväästä syksyyn. Tuolloin yskä taisi alkaa jo helmikuun puolella, ja paheni kevään mittaan. Kesällä tilanne oli sitten (myöskin ekaa kertaa) se että kaikenlainen, jopa oma sylki, alkoi menemään herkästi väärään kurkkuun. Eli joku lätkä siellä sitten toimi miten sattuu. Yskää provosoi tietenkin allergiakausi, mutta kun aiemmin oli ollut paremmin, olen viimeiset pari vuotta epäillyt että elokuussa 2009 erittäin suurella todennäköisyydellä sairastamani sikainfluenssa pahensi astmaani, ja alensi herkistymistä ärsykkeille.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 12:53:47
Jos sulla olisi refluksi (vaikket ole siitä tietoinen), sekin voi itsessään aiheuttaa astmaa ja yskää tuon linkin mukaan. Astma ja astmaläkkeet voinevat aiheuttaa refluksia, ja refluksi astmaa. Jos astmalääke rentouttaa hengityslihaksia, se voi myös rentouttaa ruokatorven alasulkijaa. Ja hapanta mahansisältöä voi valua suun lisäksi keuhkoihin...
https://www.refluksi.fi/16
LainaaOireiden katsotaan syntyvän joko suoraan tai välillisesti:
a) hapan vatsansisältö nousee nieluun, josta se valuu keuhkojen puolelle aiheuttaen näin spasmeja ja lihassupistuksia

b) hapan vatsansisältö nousee ruokatorven alaosaan ja aiheuttaa ärsytystä kiertäjähermon (vagushermon) kautta, joka puolestaan laukaisee astmaattisen kohtauksen
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - marraskuu 20, 2021, 13:02:58
Aihe sinällään ei kiinnosta kovin, mutta tuossa nyt yksi linkki, josta asiaa voi lähteä purkamaan

https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/ylävatsavaivat/palleatyrä-ja-refluksitauti

Korjattu linkki myös tähän alkuperäiseen viestiin Palleatyrä ja refluksitauti (https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/yl%C3%A4vatsavaivat/palleatyr%C3%A4-ja-refluksitauti)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 13:06:57
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 11:48:53
Krempat-ketjusta:

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 10:00:12
Olin toivonut edes tänään tällä viikolla voivani mennä painiin, mutta ei sitten ilmeisesti mennä koska pahoinvointi on taas kuvotustyyppistä eli saattaisin oksentaa riehuessa. Tämä on ihmeellisesti aaltoillut päivästä toiseen niin että olo on välillä lähes normaali, mutta sitten taas pahenee joksikin aamuksi. Eilen poikkeuksellisesti oli illallakin hei-hei-olo. Otin klo 18 Sirdalud + parasetamoli -kombon siltä varalta että kyse olisi todellakin lihasjumista, kuten kaiken logiikkani mukaan pitäisi olla. Ajattelinkin sitten että huimaus ilmaantui poikkeuksellisesti ilta-aikaan tuon takia. Mutta ei kai se nyt enää jatkuisi, eli tämä on taas tätä "jotain" mitä on nyt ollut viime viikon perjantaista asti.

Tuttu ehdotti verenpaineen mittausta. Onhan ne arvot nyt taas vaihteeksi vinkeitä. Mittasin useamman kerran juuri nyt aamulla ja alin oli 143/101 (syke 79). Valitettavasti mussuttelin viikon mittaan pussilliselein lukema ole, useimmiten on tavannut olla tyyppiä "tyydyttävä" (joku 130/85 esmes).

Huimaus, rytmihäiriöt, oksettava olo, (ja hengenahdistuskin) voivat kaikki liittyä refluksiin(kin, mutta muuhunkin kyllä) erään vertaistukikeskustelun mukaan. Refluksi voi ärsyttää Vagus-hermoa.
https://www.refluksi.fi/keskustelu.html/246678?showmsg=246879#message246879

Etkös sinä tainnut mainita, että parasetamoli aiheuttaa sinulla närästystä? Ehkä siten myös refluksia.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 13:32:37
Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 20, 2021, 13:02:58
Aihe sinällään ei kiinnosta kovin, mutta tuossa nyt yksi linkki, josta asiaa voi lähteä purkamaan

https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/ylävatsavaivat/palleatyrä-ja-refluksitauti
Kiitti.
Tässä korjattu linkki: Palleatyrä ja refluksitauti (https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/yl%C3%A4vatsavaivat/palleatyr%C3%A4-ja-refluksitauti) (Terveyskylä)

Tuolla on hyvä video yhdestä mittauksesta eli manometriasta, ja hyvä kuvasarja leikkaushoidosta eli fundoplikaatioleikkauksesta.

Muuten oli tuttua asiaa.

Heikkoutena on, että sivu mainitsi vain haponestolääkkeet/happosalpaajalääkkeet. Oletan niiden olevan samoja, mitä terveyskeskuslääkäritkin tyrkyttävät (Somac, Zolt jne.), jotka itselläni ainakaan eivät ole koskaan auttaneet. Saa korjata, jos joku tietää paremmin.
On nimittäin olemassa ainakin neljänlaisia närästyslääkkeitä:
1. protonipumpun estäjät  (mm. Somac, Zolt)
2. H2-reseptorin salpaajat (mm. Pepcid)
3. antasidit (mm. Samarin)
4. antasidi-alginaattiyhdistelmät (mm. Gaviscon)
Eli tuo Terveyskylän linkki on liian suppea ja ylimalkainen ollakseen oikeasti käyttökelpoinen.

Duodecimin tarkempi linkki, jonka lisäsin aloituskirjoitukseen:
Närästys (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00052/narastys?q=n%C3%A4r%C3%A4stys) (Duodecim)

LainaaTilapäistä närästysoiretta voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla hapon eritystä estävillä lääkkeillä, joita ovat protonipumpun estäjät tai H2-reseptorin salpaajat. Iäkkäille suositellaan ensisijaistesti protonipumpun estäjiä. Itsehoidossa lääkkeitä voi käyttää päivittäin enintään 2 viikkoa. Jos närästys vaivaa pitempään, on syytä hakeutua lääkäriin.

Protonipumpun estäjät saattavat olla tehokkaampia kuin H2-reseptorin salpaajat, ja H2-salpaajien vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä. Protonipumpun estäjä -valmisteita ovat esomepratsoli, lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsoli. H2-salpaajia ovat ranitidiini ja famotidiini. Ilman reseptiä lääkkeitä saa noin 10 tabletin pakkauksina. Niiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää annoksesta riippuen 12–24 tuntia. Lääkkeitä nautitaan 1–2 tablettia päivässä pakkauksen ohjeen mukaan. Voimakkaan närästyksen väistymiseen saattaa kulua muutama päivä.

Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät saattavat lievittää närästysoireita. Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia aineita, joita nautitaan nesteenä tai pureskelu- tai imeskelytabletteina lievittämään närästystä väliaikaisesti. Antasidien vaikutus alkaa 10–15 minuutissa ja kestää tunnin pari. Lääkettä voi ottaa useita kertoja päivässä. Antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät eivät sovi iäkkäille, ja ne heikentävät monien lääkeaineiden imeytymistä. Tämä on usein vältettävissä pitämällä eri lääkkeiden ottamisen välillä vähintään 2–4 tuntia.

Lis. Lisäsin viimeisen lauseen boldauksen. Saattaakin olla, että kun luulin herääväni närästykseen tai saavani lyhyemmät yöunet närästyksen takia, voikin selitys olla se, että olen ottanut nukkumiseen käyttämäni mirtazapiinin puolikas + melatoniinin, ja heti perään gavisconin. Pitää yrittää ottaa nukkumislääkkeet 2 tuntia ennen nukahtamista. Miten se nyt sitten onnistuu.

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 13:46:42
En tiedä enää mikä kaikki on närästystä, kun olen kuvitellut että se on kurkussa ja rinnassa tuntuva tuntemus. Itsellänihän pääosin vaivat ovat tavanneet tuntua vatsassa. Eli vatsaa alkaa poltella, useimmiten joskus olisiko muutaman päivän päästä siitä kun olen parasetamolia ottanut.

Vuosien varrella astma on helpottanut talvisin kun allergeeneja ei ole. Mutta nykyään tuntuu kuiva pakkasilmakin hivenen ärsyttävän. Räkätaudit ne vasta ärsyttääkin.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 13:57:11
Tiedätkö täsmällisesti missä kohtaa itselläsi ruokatorvi loppuu, ja missä kohtaa on ruokatorven alasulkija, ja missä kohtaa alkaa mahalaukku?

Ylävatsaoireet ja dyspepsia kai ovat eri asia kuin närästys, vaikka päällekkäisyyksiäkin on.

Närästääkö? (Ylävatsavaivat ja refluksioireet) (https://www.kaypahoito.fi/khp00105) (Duodecim)
Vältä pitkäaikaista lääkehoitoa dyspepsiassa (https://www.kaypahoito.fi/dnd00095) (Duodecim)

Terveyskylän mukaan:
Dyspepsiassa jokin seuraavista oireista toistuu usein tai esiintyy pitkäaikaisesti:

häiritsevä ruokailun jälkeinen täyteläisyyden tunne 
varhainen kylläisyyden tunne
ylävatsakipu tai polttelu (närästys)
ylävatsaturvotus
pahoinvointi.

ps.
Yritin etsiä tänään näkemääni hyvää kuvaa ihmisen ruoansulatuselimistöstä Terveyskylän sivuilla, mutten löytänyt.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 14:13:30
En tiedä.

https://www.apteekki.fi/terveydeksi/uutiset/ranitidiinia-sisaltavia-laakkeita-vedetaan-pois-apteekeista.html

Tuollainen tuli vastaan kun googletin ranitidiinin. En muista olenko koskaan käyttänyt sitä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 14:16:24
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 12:00:10
***

Mainittakoon tässäkin ketjussa että jostakin tiedejulkaisusta luin (lieneekö ollut Tieteen Kuvalehti) että happosalpaajia käytettäessä keho saattaa alkaa erittämään entistä enemmän happoa. Jopa kehittämään enemmän soluja jotka kehittävät happoa. Tämän takia jos aloittaa salpaajien käytön, niistä ei välttämättä pääse ikinä eroon.

Boldaus minun. Lukiko siinä myös noin kun tuo boldattu kohta, vai onko tuo oma päätelmäsi?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 14:27:39
Oma päätelmäni.

Minulle käynyt useamman kerran niin että kun olen käyttänyt 2 vk happosalpaajaa ja lopettanut, vaiva tulee takaisin ja joutuu kumminkin käyttämään hapon neutraloijia. Siksi olen tullut siihen tulokseen että miksi käyttää salpaajia siinä välissä ollenkaan.

Lisäksi moni astmaatikko sanonut käyttävänsä "vatsan suojaa" kokoajan. Minusta tuollainen nimike on huono. Onkohan kukaan tutkinut sitä miten käy jos käyttää esim. Somacia vuosia?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 14:29:11
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 13:46:42
En tiedä enää mikä kaikki on närästystä, kun olen kuvitellut että se on kurkussa ja rinnassa tuntuva tuntemus. Itsellänihän pääosin vaivat ovat tavanneet tuntua vatsassa. Eli vatsaa alkaa poltella, useimmiten joskus olisiko muutaman päivän päästä siitä kun olen parasetamolia ottanut.

Onko sulta tsekattu tähystyksellä ruokatorvi ja vatsa, ettei ole limakalvovaurioita?

En halua pelotella, mutta mahasyövän riskin pienentäminen on ihan hyvä syy kestää gastroskopia, jos sellaista lääkäri ehdoittaa. (Jos syöpä löydetään ajoissa, se ehkei ennätä levitä.)  Juuri toissa päivänä luin hepusta, jolla oli närästystä, ja löydöksenä olikin vatsasyöpä.

Ja käsittääkseni yli 50-vuotialla uudet ruoansulatusvaivat kai pitäisi tutkia kunnolla.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 14:32:02
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 14:27:39
Oma päätelmäni.

Minulle käynyt useamman kerran niin että kun olen käyttänyt 2 vk happosalpaajaa ja lopettanut, vaiva tulee takaisin ja joutuu kumminkin käyttämään hapon neutraloijia. Siksi olen tullut siihen tulokseen että miksi käyttää salpaajia siinä välissä ollenkaan.

Lisäksi moni astmaatikko sanonut käyttävänsä "vatsan suojaa" kokoajan. Minusta tuollainen nimike on huono. Onkohan kukaan tutkinut sitä miten käy jos käyttää esim. Somacia vuosia?
Somac ei minun mielestäni ole vatsansuoja, mutta esim. Gaviscon on.

Jos pidempään käyttää Somacia, sen käyttö pitää lopettaa hitaasti ja asteittain. En muista miten "pitempään" määritellään, ehkä 1-2 kk? (Veikkaukseni on, että syy hitaaseen lopetukseen on juurikin se, että ei säikytettäisi mahaa tuottamaan tolkuttomia määriä happoa. Tästäkin voisi ottaa selvää.)

Kannattaisi (minunkin) ottaa selville, vaaditaanko kuinka pitkä käyttö Somacia, jotta tuloksia alkaa tulla.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 14:39:22
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 14:29:11
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 13:46:42
En tiedä enää mikä kaikki on närästystä, kun olen kuvitellut että se on kurkussa ja rinnassa tuntuva tuntemus. Itsellänihän pääosin vaivat ovat tavanneet tuntua vatsassa. Eli vatsaa alkaa poltella, useimmiten joskus olisiko muutaman päivän päästä siitä kun olen parasetamolia ottanut.

Onko sulta tsekattu tähystyksellä ruokatorvi ja vatsa, ettei ole limakalvovaurioita?

En halua pelotella, mutta mahasyövän riskin pienentäminen on ihan hyvä syy kestää gastroskopia, jos sellaista lääkäri ehdoittaa. (Jos syöpä löydetään ajoissa, se ehkei ennätä levitä.)  Juuri toissa päivänä luin hepusta, jolla oli närästystä, ja löydöksenä olikin vatsasyöpä.

Ja käsittääkseni yli 50-vuotialla uudet ruoansulatusvaivat kai pitäisi tutkia kunnolla.

1990-luvulla kun tuli syönnin päälle lievää poltetta vatsaan, sain lähetteen tähystykseen. Oli elämäni hirveimpiä kokemuksia. Kukaan ei puhunut mitään kun makasin letku suussa, luulin että minut on unohdettu tukehtumaan, jouduin paniikkiin ja yritin kiskoa letkun pois. Kyllä sitten lähti lääkäristä ääntä, kun hyökkädi motkottamasn että älä riko kalliita laitteita. (Ulkkislääkäri Saksasta.)

Mitään ei löytynyt. Sain silti jonkun lääkkeen jonka nimeä en muista, ja polte katosi.

Pitkin elämääni minulla on tuon tuostakin ruoansulatus reistaillut.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 14:39:51
Lisäsin kommenttiini xylitolipurkasta ja vars. fluorihammastahnasta tiedonhippusen, että hammastahnan aiheuttamat oireet voivat johtua myös mintusta ja piparmintusta, jotka ovat tunnettuja närästäjiä.

Nyt katsoin tarkemmin äskettäin ostamaani närästyslääke Rennietä, ja milläs se onkaan kyllästetty/maustettu? Piparmintulla! Voi kiseuksen piaru sentään.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 14:41:13
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 14:32:02
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 14:27:39
Oma päätelmäni.

Minulle käynyt useamman kerran niin että kun olen käyttänyt 2 vk happosalpaajaa ja lopettanut, vaiva tulee takaisin ja joutuu kumminkin käyttämään hapon neutraloijia. Siksi olen tullut siihen tulokseen että miksi käyttää salpaajia siinä välissä ollenkaan.

Lisäksi moni astmaatikko sanonut käyttävänsä "vatsan suojaa" kokoajan. Minusta tuollainen nimike on huono. Onkohan kukaan tutkinut sitä miten käy jos käyttää esim. Somacia vuosia?
Somac ei minun mielestäni ole vatsansuoja, mutta esim. Gaviscon on.

Jos pidempään käyttää Somacia, sen käyttö pitää lopettaa hitaasti ja asteittain. En muista miten "pitempään" määritellään, ehkä 1-2 kk? (Veikkaukseni on, että syy hitaaseen lopetukseen on juurikin se, että ei säikytettäisi mahaa tuottamaan tolkuttomia määriä happoa. Tästäkin voisi ottaa selvää.)

Kannattaisi (minunkin) ottaa selville, vaaditaanko kuinka pitkä käyttö Somacia, jotta tuloksia alkaa tulla.

Somessa ihmiset tarkoittavat vatsan suojalla nimenomaan happosalpaajia. Minusta nimike ON huono. Itse tosiasn käytän mieluummin hapon neutraloijia, jotka eivät sörki kehon happotuotantoa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 14:43:47
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 14:39:22

1990-luvulla kun tuli syönnin päälle lievää poltetta vatsaan, sain lähetteen tähystykseen. Oli elämäni hirveimpiä kokemuksia. Kukaan ei puhunut mitään kun makasin letku suussa, luulin että minut on unohdettu tukehtumaan, jouduin paniikkiin ja yritin kiskoa letkun pois. Kyllä sitten lähti lääkäristä ääntä, kun hyökkädi motkottamasn että älä riko kalliita laitteita. (Ulkkislääkäri Saksasta.)

Mitään ei löytynyt. Sain silti jonkun lääkkeen jonka nimeä en muista, ja polte katosi.

Äitini ja isäni molemmat kertoivat gastroskopian kauheudesta, ja siksi itse olinkin niin hämmästynyt, miten vähän epämukavuutta koin. Olin kiinnostunut katsomaan monitorista, mitä siellä sisuskaluissa näkyi. Toimitus oli todella nopeasti ohi, ja sen jälkeen olin suorastaan euforinen, miten helppoa se toimitus olikaan, kun olin henkisesti varautunut aivan hirveään kokemukseen.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 14:50:19
Dodii. Pesin äsken hampaat, ja unohdin, että minunhan piti nyt pari päivää kokeilla huuhdella hampaat heti pesun jälkeen. Hyvin pian kyllä muistin, kerkesin vain istahtaa kun muistin ja menin huuhtelemaan. Ja nyt sitten närästää. Voi rähmä.

Pitää etsiä hammastahna, joka sekä vähentää vihlontaa että ei sisällä piparminttua tai minttua,
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 15:07:35
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 13:32:37
Tässä korjattu linkki: Palleatyrä ja refluksitauti (https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/yl%C3%A4vatsavaivat/palleatyr%C3%A4-ja-refluksitauti) (Terveyskylä)
...
Heikkoutena on, että sivu mainitsi vain haponestolääkkeet/happosalpaajalääkkeet. Oletan niiden olevan samoja, mitä terveyskeskuslääkäritkin tyrkyttävät (Somac, Zolt jne.), jotka itselläni ainakaan eivät ole koskaan auttaneet. Saa korjata, jos joku tietää paremmin.
On nimittäin olemassa ainakin neljänlaisia närästyslääkkeitä:

1. protonipumpun estäjät  (mm. Somac, Zolt)
2. H2-reseptorin salpaajat (mm. Pepcid)
3. antasidit (mm. Samarin)
4. antasidi-alginaattiyhdistelmät (mm. Gaviscon)

Eli tuo Terveyskylän linkki on liian suppea ja ylimalkainen ollakseen oikeasti käyttökelpoinen.

Duodecimin tarkempi linkki, jonka lisäsin aloituskirjoitukseen:
Närästys (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00052/narastys?q=n%C3%A4r%C3%A4stys) (Duodecim)

LainaaTilapäistä närästysoiretta voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla hapon eritystä estävillä lääkkeillä, joita ovat protonipumpun estäjät tai H2-reseptorin salpaajat. Iäkkäille suositellaan ensisijaistesti protonipumpun estäjiä. Itsehoidossa lääkkeitä voi käyttää päivittäin enintään 2 viikkoa. Jos närästys vaivaa pitempään, on syytä hakeutua lääkäriin.

Protonipumpun estäjät saattavat olla tehokkaampia kuin H2-reseptorin salpaajat, ja H2-salpaajien vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä. Protonipumpun estäjä -valmisteita ovat esomepratsoli, lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsoli. H2-salpaajia ovat ranitidiini ja famotidiini. Ilman reseptiä lääkkeitä saa noin 10 tabletin pakkauksina. Niiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää annoksesta riippuen 12–24 tuntia. Lääkkeitä nautitaan 1–2 tablettia päivässä pakkauksen ohjeen mukaan. Voimakkaan närästyksen väistymiseen saattaa kulua muutama päivä.

Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät saattavat lievittää närästysoireita. Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia aineita, joita nautitaan nesteenä tai pureskelu- tai imeskelytabletteina lievittämään närästystä väliaikaisesti. Antasidien vaikutus alkaa 10–15 minuutissa ja kestää tunnin pari. Lääkettä voi ottaa useita kertoja päivässä. Antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät eivät sovi iäkkäille, ja ne heikentävät monien lääkeaineiden imeytymistä. Tämä on usein vältettävissä pitämällä eri lääkkeiden ottamisen välillä vähintään 2–4 tuntia.

https://www.refluksi.fi/22

Antasidit (mm. Samarin)
- neutraloivat suolahappoa
- vaikuttavat ainekset: magnesium, alumiini, kalsiumkarbonaatti

Limakalvoa suojaavat aineet (mm. Gaviscon (algiinihappo +  antasidiainesosa))
- muodostavat limakalvon pinnalle tai vatsansisällön päälle vaahtomaisen suojaavan kalvon
- vaikuttava aines: sukralfaatti, levistä saatu algiinihappo (+  antasidiainesosa)                                                                   

Histamiini H2 – salpaaja (mm. Pepcid)
- estävät  mahahapon eritystä vähentämällä määrää ja happamuutta
- vaikuttava aines: ranitidiini, famotidiini

Protonipumpun salpaajat l. happosalpaajat (engl. PPI) (mm. Somac, Zolt)
- hapon erityksen minimointi
- vaikuttava aines: pantopratsoli,  omepratsoli/esomepratsoli, lansopratsoli, rabepratsoli
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 15:18:18
Ja kaikilla noilla tietysti, heh, on omat ohjeensa siitä, miten niitä pitää ottaa.

Otin äsken hammasharjauksen aiheuttaman närästyksen jälkeen Samariinia, joka yleensä heti auttaa vähäsen. Ja kun ei kunnolla auttanut, pureskelin Gaviscon-tabletin. Ja sen JÄLKEEN luin vasta ohjeen (toistamiseen, tain ännännen kerran), että se pitää ottaa vähintään puoli tuntia aterian JÄLKEEN. Joten nyt tulee sitten otettua ennen ateriaa. Ja olisi tarkoitus lähteä asioille, joten pitää sitten ottaa Gaviscon -paketti mukaan, ja ottaa tunnin päästä toinen, jos ei tokeennu.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 16:16:26
Kyllä huomaa, että viime aikoina ovat unet jääneet vähäisiksi, refluksin ja närästyksen takia:
minähän ihan pöljäilen, tuossa purkka-asiassakin:

siinä lempparipurkassani on xylitolin lisäksi piparminttuakin. Eli voi sittenkin olla se piparminttu (tai spearmint) se, mikä närästää, eikä xylitoli. Ehkä jopa todennäköisempää.

Ja sitä purkkaa menee mulla paljon. Joskus pahimpana päivänä puoli pussillista tai koko pussillinenkin päivässä. Vähän addiktoitunut siihen. Tai ehkä enemmän kuin vähän. Pakko olla kotona aina sitä tiettyä purkkaa. Taisi jäädä röökilakosta se addiktio, kun purkka auttoi hermostumiseen.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 21:28:17
Keliaakikot muuten sanoivat minulle että gluteenipitoisen ruoan puputtaminen voi aiheuttaa refluksiakin.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 20, 2021, 22:39:08
^
Myös ei-keliaakikoille?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 20, 2021, 22:47:35
Oli puhetta vain keliaakikoista.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 21, 2021, 09:35:41
Jee. Ennätysmäiset yli 7 tunnin yöunet.

Taisi olla oikea "diagnoosi" tuo, että piparminttu on tämän draaman pikkuroisto, ja siksi (piparminttusen) xylitolipurkan iltamässytysten väliin jättäminen ja (piparminttuisen) hammastahnan huuhtelu pois suusta harjaamisen jälkeen taisi auttaa jonkin verran.

Se draaman isompi ja varsinainen roisto on tulehduskipulääkekuuri, jonka jouduin syömään noin  puolitoista kuukautta sitten. Maha ei enää kestä tulehduskipulääkkeitä, kun niitä on joutunut niin paljon syömään.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 21, 2021, 10:58:42
Minulla tuli vuosituhannen alkupuolella katarri tai gastriitti (en ikinä muista että kumpi, ja asiaa ei voi tarkistaa näin pitkän ajan päästä) kun olin käyttänyt sekä yskänlääkettä (turhaan, koska oireilu oli jo silloin astmaa, mitä en tiennyt) että särkylääkettä kuukautiskipuihin. Yhtäkkiä vaan vatsa alkoi turpoamaan joka aterian päälle ja sattui helvetisti. Lopulta en voinut syödä oikein mitään ja pelkkä mehukin poltti vatsaa. Tuolloin sain happosalpaajaa, ja siitä tuli sellainen olo että luulin saaneeni pahan allergiakohtauksen (jotenkin ahdisti tai kuristi kurkusta?) ja lopetin sen syömisen. Mustikkasoppaa, myöhemmin myös kaurahiutaleita, nauttien pärjäsin parisen viikkoa hengissä kunnes vaiva lähti helpottamaan.

Liekö ollut vuotta myöhemmin vaiva uusi. Tuolloin sain Nexium-lääkkeen ja tuli niin kammottava korvennus rintakehään (siis tuolloin aito närästys, ja pahin mitä olen eläissäni kokenut) keskellä yötä että oksat pois, ja jäi sekin lääke. Ilmeisesti se mitä olin olettanut allergiaksi sen aiemman lääkkeen kanssa oli sekin närästystä. Nexium muistaakseni on samaa ainetta kuin Somac?

Lääkkeet itselleni ovat kyllä absolut pahin oireiden aiheuttaja kautta aikain.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 21, 2021, 11:05:30
^
Itselläni nämä käsikauppalääkkeet Samarin ja Gaviscon ovat auttaneet vähän, mutta muut eivät juurikaan. Samarin helpottaa melko pian, ja Gaviscon viiveellä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 21, 2021, 12:58:10
Vähän OFF TOPIC.
Sydänkohtaus voi ilmetä närästyksen kaltaisena:

Petteri Orpo kertoo sydänkohtauksestaan IS:lle: "Luulin, että minulla on vain paha närästys" (https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/petteri-orpo-kertoo-sydankohtauksestaan-is-lle-luulin-etta-minulla-on-vain-paha-narastys/8202532)
Lainaa– Luulin, että minulla on vain paha närästys. Mutta apteekissa oli vähän kokeneempi farmaseutti. Kysyin sitten, olisiko tähän närästykseen jotain, Orpo sanoo IS:lle.

– Rouva kysyi, onko kylmä hiki ja säteileekö kipu. Sanoin, että itse asiassa kyllä. Sitten hän sanoi, että nyt on sellainen tilanne, että sinulla on sydänkohtaus käynnissä. Sinä lähdet Meilahteen nyt.

(Mutta tuskin sydänkohtaus kestää viikkokaupalla? Tukkeutunut sepelvaltimo voi kyllä oireilla pitkän ennen varsinaista infarktia.)

https://www.mehilainen.fi/sydan-ja-verisuonitaudit/sydaninfarkti
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 21, 2021, 14:26:24
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 21, 2021, 10:58:42
Minulla tuli vuosituhannen alkupuolella katarri tai gastriitti (en ikinä muista että kumpi, ja asiaa ei voi tarkistaa näin pitkän ajan päästä) kun olin käyttänyt sekä yskänlääkettä (turhaan, koska oireilu oli jo silloin astmaa, mitä en tiennyt) että särkylääkettä kuukautiskipuihin. Yhtäkkiä vaan vatsa alkoi turpoamaan joka aterian päälle ja sattui helvetisti. Lopulta en voinut syödä oikein mitään ja pelkkä mehukin poltti vatsaa. Tuolloin sain happosalpaajaa, ja siitä tuli sellainen olo että luulin saaneeni pahan allergiakohtauksen (jotenkin ahdisti tai kuristi kurkusta?) ja lopetin sen syömisen. Mustikkasoppaa, myöhemmin myös kaurahiutaleita, nauttien pärjäsin parisen viikkoa hengissä kunnes vaiva lähti helpottamaan.

Liekö ollut vuotta myöhemmin vaiva uusi. Tuolloin sain Nexium-lääkkeen ja tuli niin kammottava korvennus rintakehään (siis tuolloin aito närästys, ja pahin mitä olen eläissäni kokenut) keskellä yötä että oksat pois, ja jäi sekin lääke. Ilmeisesti se mitä olin olettanut allergiaksi sen aiemman lääkkeen kanssa oli sekin närästystä. Nexium muistaakseni on samaa ainetta kuin Somac?

Lääkkeet itselleni ovat kyllä absolut pahin oireiden aiheuttaja kautta aikain.

Hitaan lopetuksen tärkeydestä:
rebound-efekti:
https://www.refluksi.fi/39
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 21, 2021, 16:13:18
Eihän siinä voinut edes aloittaa, kun muistaakseni jo ekasta napista tuo Nexium iski sen yöllisen jumalattoman tuskatilan.

Olen toki aina saattanut olla fibromyalgia-piirteinen ennen varsinaista sairastumistakin yksi piirre on että lääkkeisiin reagoidaan poikkeavin tavoin.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 23, 2021, 10:37:50
Norma mainitsi IBS:n närästyksensä taustasyynä.

Ilmavaivoja tuottavat ruoat saattavat tosiaan joillakin aiheuttaa närästystä (ja refluksiakin?).

Tämä helvetillisen refluksiepisodini alkusysäys oli pakollinen tulehduskipulääkekuuri, ja pahentaja piparminttu (tai xylitoli? xylitolipurkassa (tai ilman nieleskely purkansyönnin yhteydessä?) ja piparminttu (tai fluori?) hammastahnassa (jota en harjauksen jälkeen huuhdellut pois, koska niin neuvottiin hampaiden takia olemaan tekemättä), ja ennen kaikkea luultavasti mirtatsapiini, jota syön puolikkaan tabletin illalla unen saantiin.

Mutta tällä viikolla keitin myös ison kattilallisen papuja, joista suurimman osan laitoin pakastimeen, mutta söin papuja normaalia suurempia määrinä useampana päivänä.

Ja kaiken kukkuraksi kipukynnykseni on alhainen masennuksen takia. Ja koska refluksi on aiheuttanut unettomuutta, on kipukynnykseni vielä normaaliakin alempana.

Ai niin, olen myös leiponut mm. ruisleipää (ei-hapatettua) viime viikkoina. Sekin voi aiheuttaa närästystä? (Ainakin jos olisi keliaakikko, mitä en tietääkseni ja testien mukaan ole.)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 23, 2021, 10:52:14
Pahimmillaan IBS voi aiheuttaa vallan törkeät kivut, kuten havaitsin vuosia sitten laitettuani ensimmäistä kertaa elämässäni laatikkoa punakaalista. Kovimpia vatsakipuja mitä olen ikinä kokenut.

Joillekin IBS aiheuttaa ripulia, joillekin ummetusta. En tiedä kuinka yleinen refluksitaipumus on tämän sairauden puitteissa, mutta sellaista siis voi olla.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 23, 2021, 10:56:42
^
Mulla on jääkaapissa sekä kokonainen punakaali että kokonainen keräkaali. Ollut jo viikon, kun en ole oikein uskaltanut niistä valmistaa mitään (salaattia, uuni"pihvejä" jne.).  Ja viimeisin kauppatilaukseen tilasin parikin hapankaalirasiaa, joita myöskään en ole uskaltanut avata...

Koko viikko mennyt melkein ilman tuoreita kasviksia, kun vaan ei ole uponnut, eikä ole uskaltanut ottaa riskiä, että olo menee vielä helvetillisemmäksi.

Eilen sentään uskalsin syödä pienen omenan, ja toissapäivänä. Ja eilen söin 1/4 paprikaa, mitä aiemmin en uskaltanut, sekin voi närästää.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 23, 2021, 11:16:21
Se on hyvin yksilökohtaista IBS:ssäkin mikä kellekin mitäkin tekee. Jostain luin että ananas, papaija ja kiivi ovat vatsalle hyvästä. Enkä muista noista ikinä vaivoja saaneeni. Jostain syystä kuivatut ananakset ja papaijat ovat tosin alkaneet kiihdyttää suolen toimimista, mitä aiemmin en muista havainneeni. Syönkin niitä sitten ihan viimeiseksi illalla, niin aamulla saa ns. rojut pellolle.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 24, 2021, 15:24:22
Krempat-ketjusta:

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 24, 2021, 10:23:41
Sunnuntaiaamuna yökkäsin jälleen (aivan kuten viikko aiemmin), maanantaiaamuna yökkäsin vielä pahemmin. En muista sunnuntaista, mutta maanantaina yökkäyksen provosoi astmaattinen aamuyskä. Edelleenkään ei tullut kuin sylkeä ulos (eikä toki tarvitse tullakaan, yhtään mitään). Sunnuntaiden välillä pahoinvointi oli vaihtelevaa ja tuntui että aamuisin pahempi, kun taas illalla saattoi olla miltei normaali olo. Otin perjantaina klo 18 maissa kokeeksi Sirdalud + parasetamoli -kombon (josko niskassa olisi jotain jännitystiloja), ja kävin saunassa klo 21. Tuntui että tuolloin mentiin kohtalaisesta huonompaan suuntaan, ja sama huonompi olo jatkui sitten perjantai-illasta maanantaille asti. Sitten tuli mieleeni että vaikka tässä nyt niska olisikin pääosassa tai se alkuperäinen syy huonoon oloon, niin ehkä pätkittäinen Triptylin käyttöni on jotenkin mukana ongelmavyyhdessä. Aina kun otin sitä viime viikolla, ottamisen jälkeisenä päivänä EN yökännyt, vaikka olisikin huimannut. Otin nyt sitten kokeeksi maanantai-iltana, enkä yökännyt tiistaiaamuna. En ole yökännyt nytkään, vaikkei olo normaali olekaan.

Mutta ei tästä ota selvää vaikuttaako lääkkeet vai elääkö huimaukseni omaa elämäänsä.

Sunnuntaiaamuna kun yökkäsin lavuaarin yllä, tökkäsi alaselkään ja taas alkoi noidannuoli. Viimeksi oli syyskuussa, 2 vk sen jälkeen kun olin painin aloittanut.
... (pätkä selän jumista ja yrityksistä päästä terveyskeskushoitoon tästä karsittu)

Yksi tauti mitä olen yrittänyt vältellä on luulotauti. Mutta väistämättä sitä tuommoisesta huimauksesta ajattelee vaikka mitä. Painimaan en taida enää uskaltaa mennä, koska tilanne voisi toistua, että niskani venyy liikaa, eikä siitä sitten tykkää. Neliraajahalvaantuneeksi en halua. Lisäksi vuoden sisällä tavaksi tulleet 2 vk pituiset kuukautiset, joista niistäkin olen tässä saanut nautiskella, panevat pelkäämään syöpää. Kun sitä kuitenkin on naispuolisilla sukulaisillani ollut. Kävi muiden vaivojen kanssa miten kävi, ehkä ensi vuonna pitää hakeutua lääkärille tämän vuotelun pakeilta. Tiedän kyllä että vaihdevuodet tekevät mitä vaan, mutta ei kaikki normaalia ole, vaikka mitkä vaihdevuodet olisi.

Kaiken kukkuraksi kävi sitten vielä seuraavaa. Kun olen havainnut että kuivattu papaija ja ananas aiheuttavat nykyään suolentoiminnan nopeutumista, olen syönyt niitä myöhään illalla. Eilen mussuttelin niitä olisiko ollut klo 22 maissa, kun sitten syönnin päälle yhtäkkiä alkoi aivan jumalaton pumpun jumputus ja tuli taas paha olo, vaikka siinä illan mittaan oli melkein normaali olo ollut. (Huimaus tuntuu olevan kyllä kokoajan ikäänkuin korvan takana vaanimassa, mutta ei se aina kuvotukseen asti yllä.) Olen tämmöistä tunnetta kuin olisi rytmihäiriö (voi ollakin, sitä minulla on elämäni varrella ollut huonosti nukuttujen öiden perään) kokenut aiemmin jos syön paljon karkkia. Mutta ei siihen mikään huono olo varsinaisesti ole liittynyt. Se jumputus vain. Jos en nyt väärin muista. Nyt oli kyllä kaikkien pumpun takomisten äitee, ja kesti ehkä tunnin. Tuosta sitten tietenkin äidyin pelkäämään että diabetes, kun sitäkin on suvussani.

Noin kaikenkaikkiaan tuntuu siltä että koko kroppa on sekaisin kuin seinäkello. Jos ajattelen ns. minimaaliselta kannalta, niin kaippa ne ruoansulatushäiriöt jotka sain aikaiseksi tuon Sirda-paran syömisellä (yksi ainoa annos, mutta tuntuu riittävän) voinevat tämmöistäkin tehdä, ja huimaukselle olen altis muutenkin kun on se asentohuimaus. Toisaalta asentohuimauksen pitäisi olla kiertävää tyyppiä, jossa mennään siihen suuntaan missä se pahin vika on. Minulla se on oik. korvan puolella. Kun huimaus alunperin alkoi perjantaina 12.11. se kyllä nimenomaan heitätti, ja päin oik. puolellani ollutta seinää. Mutta sittemmin huimaus on ollut vain epämääräistä huonoa oloa jossa ei kuljeta yhtään minnekään. Tosin ehkä välillä eteenpäin siinä mielessä että jos olen kallistanut päätä eteenpäin, niin sitten tuntuu kuin voisi kaatua pärställeen. Tämän vuoksi katson että se niska nyt kumminkin on se varsinainen vaivan lähde, koska juuri pään eteenpäin kallistumisestahan koko hässäkkä lähti etenemään.

Mutta ihmeellistä että kun minulla oli niskan noidannuoli viime vuonna, niin kyllä se alta viikon asettui. Nyt sen kuin vain kestää ja kestää, vaikkei semmoista saatanallista kipua olekaan kuin siinä oli, jos yritti liikuttaa päätä siis.
Norma,

omaan viimeaikaiseen refluksi- ja närästyshelvettiini on kuulunut sekä huimaus (pienesti) että pahoinvointi. Luin jostain, että vagus-hermo jotenkin olisi refluksin ja huimauksen yhdistävä tekijä, en muista miten. Jos on ennestään asentohuimausta, voi refluksi vielä korostaa sitä.

Astmaattinen aamuyskäkin voi johtua (myös) refluksista: hapanta mahansisältöä valuu yön aikana suuhun, ja voi valua jopa keuhkoihinkin(!) - (pitääpä ottaa selville, voiko refluksi aiheuttaa myös keuhkokuumeen, oma muistiinpano tässä).

Tarkistapa (lääkeselosteesta, Suomen Refluksista tms.) voisivatko Sirdalud, Triptyl ja Parasetamolkin aiheuttaa refluksia. (Sirdalud on omasta mielestä huono ja tehoton lääke, mutta tämä on oma ja erään ystäväni kokemus, en tiedä kuinka yleinen.)  Ainakin trisykliset masennuslääkkeet aiheuttavat refluksia, ja eikös Triptyl nimenomaan ole trisyklinen, jos en väärin muista?

Trisyklisistä puheenollen: Itse jätin eilen illalla pois unensaantiin ottamani mirtatsapiinin puolikkaan, ja nytpä ei reflusi vaivannutkaan - sain 10 tunnin yöunet! (Tein kyllä erästä stressiä lieventävää toimintoakin ennen nukkumaan menoa. Stressihän pahentaa refluksia.) Tässä on 1-2 kuukautta mennyt huonounisena refluksin takia, joten tämä on yhtä juhlaa. Nyt pitää kyllä tarkistaa, miten mirtatsapiini oikeaoppisesti lopetetaan niin, että tule jotain hirveitä vierotusoireita, "sähköiskuja". Ehkä tänäiltana otan 1/4 murusen. (Aiemman kokemukseni mukaan ainakin yhden vuorokauden voin jättää väliin ilman, ettei tule vierotusoireita.)

Paini on refluksin (jos sinulla olisi se) kannalta huonompi juttu, ainakin jos siinä ollaan välillä pää alaspäin - mitä refluksikon pitää välttää siinä missä lattia-asennuksia, päälläseisontaa, tiettyjä jooga- ja jumppa-asentoja.

Isoja lihasponnistuksiakin painissa ainakin tehtäneen, ja ne (esim. kuntosalilla tai raskaiden esineiden (tai ihmisten) nostelussa) voivat aiheuttaa refluksia.

Närästys (ja refluksi?) (ja pahoinvointi?) voivat aiheutua mm. vuotavasta mahahaavasta. Jos siihen liitetään 2 vk kuukautiset, niin on iso riski, että Hb laskee liian alas. Ihan molemmista syistä kannattaisi mittauttaa hemoglobiini.

Kuivattu ananas ainakin on älyttömän sokeripitoista, ja muistelen, että sokeri saattaisi itsellä aiheuttaa närästystä ja refluksia. Ja onhan se hapantakin, mikä voi närästää. Sen lisäksi sokeri vie yöunetkin minulla, varsinkin iltasella syötynä.

Ylipäätänsä unen saannin kannalta illalla syötyä sokeria - ja proteiiniakin - kannattaa välttää, heikentävät unensaantia. Mutta iltapalaksi (vähintään yli 3 h ennen makuulle menoa) pieni puuro esim. liotettujen luumujen ja pellavansiementen kanssa voisi sekä antaa hyvät unet, että auttaa vatsaakin toimimaan sutjakammin.

Tuo vatsan toiminta itselläni on ollut nyt viime aikoina ollut vähän niin ja näin, ehkä ruoan vähäisemmän kuitupitoisuuden vuoksi (keitettyjä kasviksia kyllä olen syönyt jonkin verran), ja ennen kaikkea siksi, että olen huomattavasti vähentänyt piparminttuisen xylitolipurkan syömistä (ja jopa sylkenyt syntyvän nesteen mukiin, kun olen ruoan jälkeen syönyt). Eilen vetelin kyllä kahdella aterialla ison satsin raakaravintoa (porkkanaa, punakaalia, varsiselleriä, väh. punasipulia, yrttimarinoitua artisokkaa, kesäkurpitsaa), eikä tehnyt ollenkaan pahaa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 24, 2021, 18:15:52
Tuntuu vähän siltä että melkeinpä mikä tahansa lääke joka vaan sisälle päätyy aiheuttaa happovaivoja/refluksia (hiukan epäilyttää käyttää r-sanaa, kun diagnoosia minulla ei ole). Alunperin tosiaan jo 1990-luvulla, ja silloin kyllä takuulla stressireaktiona, kun oli kaikenlaista yhtäaikaa (mm. burn out ja isän kuolema). 2000-luvun alussa se sitten palasi oikein "koston kanssa". Sen koommin ei kai hyvää vuotta ole sen suhteen nähnytkään.

Triptyliä en varsinaisesti osaa oireiluuni liittää, koska huonosti meni jo tuolloin oliko lie 2002 ja 2003, ja Triptyliä käytin vasta 2007 - 2010. Ja nyt kun olen käyttänyt sitä keväästä 2019, en ikinä koe semmoista selvää syy-yhteyttä että kun ottaa napin, niin hetken / päivien päästä alkaisi vatsavaivat. Ummetus kyllä tulee joskus hyvinkin äkkiä, ja sen takia syönkin Triptyliä tyylillä "tarpeen mukaan", enkä yhtä soittoa. Sensijaan jos otan särkylääkettä, niin takuulla tullaan kärsimään, jos ei ihme tapahdu. Sirdaludia sai melkoisen läjän alaselään kipuun kesällä 2019, kun noidannuolihan se silloinkin iski. Tuolloin kiukuttelin netissä että paska lääke. Mutta joku lääkäri sanoi että "Sirdaludhan tavataan yhdistää parasetamoliin", ja siitä eteenpäin olen sitä ottanut kombona. Sillä tavalla siitä on ollut jotain hyötyä. Tai ainakin on väsähtänyt niin että on voinut nukkua päiväunet, eikä tarvitse kitua kivussa koko päivää. Joskus kokeilin sitä ottaa yöksi, mutta ei siitä juontunut semmoista että olisin aamulla ollut kivuton.

Ongelmallisimmaksi koen että astmalääkettä on pakko käyttää. 4 kk Symbicortia johti jokapäiväiseen vatsakipuun vuosia sitten ja jätin sen lääkkeen, vaikka se oli paras tähän mennessä astmaan kokeilemistani. Myöhemmin kun hain Seretideä, omalääkäri sanoi että "kaikista astmalääkkeistä tulee vatsavaivoja". Vaikutti kuitenkin siltä että kolmesta eri vahvuudesta miedoin Sere ei minulle niitä tuottanut. Mutta annas olla kun allergiakausi eteni ja olo paheni, ja siirryin keskimmäiseen vahvuuteen, niin jälleenhän siitä sitä vatsan vaivaisuutta tuli. Viime vuonna ja tänäkin vuonna. Nyt olen tässä jo jonkin aikaa ollut jälleen miedommalla Serellä, mutta voihan se olla että vatsa ei enää anteeksi anna ja ihan sama mitä käytän.

Fibrokipuihin minä en oikein keksi mitään muuta kuin Triptyl, kun kaikki muut vaihtoehdot vaikuttavat kammottavilta. Toisinaan haaveilemani LDN:kin osoittautui pettymykseksi sikäli että juuri luin siitä että sen vaikutuksen alkaminen kestää todella pitkään. Mistä ihmeestä sen sitten voi tietää että onko fibro jo ehtinyt vaihteeksi rauhoittua omia aikojaankin, jos kivut vähenevät joskus aikojen päästä? Minulla fibro vaihtelee varsin paljon, ja siksi juuri haluankin käyttää lääkettä jota ei tarvitse ottaa joka päivä.

Täältä en löydä närästys- tai refluksiuhkaa Triptylin litaniassa, pahoinvointia kyllä:

https://pharmacafennica.fi/spc/2906304

Nortriptyliini (Noritren) saattaisi kiinnostaa, mutta siinä nyt on ihan sama seikat kuin amitriptyliinissä. (Jotkut kai kokeneet ettei niin väsytä.) Periaatteessa en saisi kyllä tietysti käyttää kumpaakaan, jos minulla on todella rytmihäiriöitä. Enhän minä tiedä onko - sellainen todella ällöttävä olo kuin elämäni varrella aina toisinaan tulee, eli että pumppu hakkaa tuhatta ja sataa ja kädet tärisee on minut saanut olettamaan että on. Äidilläni kuulema oli. Ja käsitykseni mukaan rytmihäiriöt eivät ole välttämättä vakava asia. Vastenmielinen vain. Että ehkä siinä mielessä Triptyliä ei sitten suositella. En tiedä voiko pumppu peräti paukahtaa paskaksi, kun sitä käyttää.

Ja sitten on tietysti vielä sekin että kun ei nämä polvet tästä paremmaksi muutu, vaan tulevat aina vaan paskemmiksi, niin jotain kivun turruketta niihinkin olisi hyvä ehkä saada jossain vaiheessa. Mobic ei tehonnut edes 2018, vaikka lääkäri höpötti "lievistä alkavista kulumista", joista en sitten itse tajunnut että rikkohan se kumminkin on, vaikkakin oli (silloin) vain alkava. Tulehduskipulääkkeitä en voi syödä allergian takia. Parasetamolista ei vatsa tykkää. Ei äkkiseltään tule mieleen muita kuin tuo hemmetin Triptyl, jota kuulema myös nivelrikkoon syödään. Ehkä siihen voisi luottaa että se ei happoja äidytä, kun ei sitä kerta luettelossa oltu mainittu.

Pilallahan tuo vatsapuoli kyllä on. Jokaisen syönnin päälle yskittää, söin mitä vaan. Vaikka olen sättinyt happosalpaajia, en enää muuta keksinyt kuin palata sen pariin, aloitin aamulla esomepratsolin josta oli laatikko kesken. Saa nähdä kauanko sitä jaksan kiskoa, jos ei yhtään helpota. Ikinä ei lääkkeiden kanssa tiedä pitäisikö niitä vetää kaksin käsin tai pidempään, vai lopettaa heti jos ei mitään tapahdu.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 24, 2021, 21:09:35
Taisi olla siellä Suomen Refluksi -sivulla, jossa varoiteltiin trisyklisistä masennuslääkkeistä, jota Triptyl on. Ja tosiaankin Triptyl voi aiheuttaa rytmihäiriöitä ja asentohypotensiotakin (eli huippausta jos nousee liian äkisti ylös):

Trisykliset kaikki vaikuttavat sydämen sähköiseen johtumisjärjestelmään. Sitä kautta ne altistavat rytmihäiriöille. Ne saattavat myös aiheuttaa asentohypotensiota eli voimakasta verenpaineen laskua, kun noustaan äkillisesti ylös. Tämä voi altistaa kaatumisille. Lisäksi myrkyllisen ja hoitoannoksen välinen ero on hyvin pieni. Ne olivat huomattavan myrkyllisiä jo vähän hoitoannoksen ylittävillä annoksilla. https://yle.fi/aihe/artikkeli/2004/10/05/masennuslaakkeiden-haitat
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 24, 2021, 21:21:37
"Hoitoannos" tarkoittaa tuossa varmaan masennuksen hoitoannosta. Se voi olla esim. 125 mg/vrk ja jokaikinen päivä. Fibroon käytetään 25 - 50 mg, jotkut vähemmänkin. Syksyn mittaan olen ottanut noin kahdesti viikossa. Painin aloittaessani taisin olla kaksi, vaiko peräti kolmattakin viikkoa, ilman. Oli sen verran kivuton olo, ja halusin olla mahd. skarppina.

Säiden kylmeneminenhän sen hyvän kunnon sitten aina pilaa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 24, 2021, 22:51:10
Ne sinun "riehumiset" eli hikiliikunta siinä missä auringonpaistekin on voinut muodostaa kehoon endorfiineja. Endorfiinithan ovat hyviä kipulääkkeitä. Ja stressinpoistajia. Ja stressihän puolestaan aiheuttaa tai pahentaa närästystä ja refluksia.

https://en.wikipedia.org/wiki/Endorphins
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 24, 2021, 22:56:13
Niin tuolla säällä viittasin fibroon. Ei sen oireet koskaan täysin katoa, mutta pahenevat säiden kylmenemisen myötä. Sama juttu taitaa olla nivelrikonkin kanssa.

Vatsan suhteen en muista mitään erityistä sääriippuvuutta olleen.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 24, 2021, 23:22:36
Tuossa linkissä, ja suomenkielisessä vastineessa  (https://fi.wikipedia.org/wiki/Endorfiinit)voi olla semmoisia juttuja, jotka voivat vähentää stressiä, ja sitä myöden kipuja, refluksia, masennusta, ahdistusta:

- aerobinen treeni
- seksi
- meditaatio
- nauru
- itku
- auringonpaiste
- kaakao (voi kyllä lisätä närästystä)
- mausteet (voi kyllä lisätä närästystä)
- mielimusiikin kuuntelu

Suomenkielisellä wikisivulla muuten on viittaus LDN:ään, josta olet puhunut, Norma.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 24, 2021, 23:43:19
Tuttu LDN-taulukko.

Epäilen että ruoansulatuspuolenkin häikät ovat minulla perinnöllisiä. Isä kiskoi alvariinsa samariinia. Itse kokeilin joskus, ei auttanut. (Toisaalta isä kittasi myöhempinä vuosinaan myös partavettä ja naapurinsa tarjoilemaa asetonisekoitusta.)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 25, 2021, 10:27:24
Nyt semmoinen otsaan läiskäisy naama tähän...

Kun on tullut vastaan artikkeleita stressistä, niissä on tainnut aina olla jotain löpinää että stressiä on vähennettävä. Tästä on jäänyt minulle harhakuvitelma tai pakkomielle että stressi on asia johon voi vaikuttaa. Sen kuin vain välttelee stressiä aiheuttavia asioita.

No, mitenkäs välttelet?! Onhan minulla mahdollisesti sen fibronkin laukaissut tekijä stressi, nimittäin se että oli kesällä 2018 tämä helvetillinen helleputki, ja sinä aikana tänne 3 v aiemmin rakennettu lämpövoimala haisi kuin viimeistä päivää. Jos asunnossa on yli 28 astetta ja pitää säntäillä eestaas aukomassa ja sulkemassa ikkunoita sen mukaan miten pahasti kuvottava saastainen löyhkä asuntoon tunkee, niin mitä muuta se aiheuttaa kuin stressiä... Kaiken tuon perään oli sitten se omituinen räkätautikin jossa aivastelin 3 pv putkeen.

Mitäs nyt sitten tällä kertaa. Remontti rapussani, jota on tuherrettu pätkittäin 2 kk sisällä. Työn alla on kaksi asuntoa, joista toinen sijaitsee seinäni takana, ja toinen allani. Ajoittain rakenteita on jyrsitty semmoisella metakalla että on melkein hampaat tärisseet suussa. Välillä olen yrittänyt käyttää kuulosuojaimiakin, mutta aika huono apu. Melkein kuin metakka tapahtuisi omassa kämpässäni.

Mahdollisuuksien mukaan olen lähtenyt evakkoon edes muutamaksi tunniksi, mutta aina se ei ole luonnistunut.

Samaan aikaan saan "nautiskella" siitä että makuuhuoneessani on taas 19,5 astetta, kuten vuosi sitten, ja olohuoneessa alle 21. Makuuhuoneen mittari voi näyttää väärinkin, mutta ei paljoa. Kun valitin tästä vuosi sitten, lopputulos oli että mitään sen enempää ei enää tehdä kuin on jo tehty, eli termostaattitötsät otettu irti pattereista. Kaikki lämpö mikä putkissa kiertää pitäisi tulla tänne asti. Tämä pahin kylmyys alkoi sinä vuonna kun täällä oli ensin ollut joku pumppu hajalla, ja sen jälkeen tuli uusi. Ilmeisesti se uusi on säädetty niin että minä en saa tareta. Muistaakseni sanoin vuosi sitten talonmiehelle että eikö sitä voisi säätää niin että minäkin saisin tänne systeemin perukoille vuosia sitten luvatun 21,5. Ei voi kun sitten tulisi siellä alkupäässä kuuma. Mitähän vammaisia siellä alkupäässä sitten asuu, että he eivät osaa vääntää patteriaan pienemmälle? Itse olen kautta vuosien pitänyt ne täysillä kun ei muuten tarkene, eikä tarkene enää sittenkään. Käyttelen semmoista irtopatteria välillä siellä missä kulloinkin istun, mutta tuli bussilla kyörättyä kai turhan pieni patteri kun ei se nyt kovin kummoisesti lämmitä.

Lisäksi joku on hankkinut jonkun kiljukaulakoiran jonka haukku on varsin kimeä, mutta onneksi se edes pitää turpansa enimmäkseen kiinni.

Silloin kun vatsani on pahana, olen havainnut että keho tuntuu joutuvan jotenkin paniikkiin. Saatan esim. saada yöllisiä kauhukohtauksia, joissa herään pelkäämään kuolemaa (näitä on ollut koko aikuisen elämäni ajan, mutta vanhemmiten ovat keskittyneet lähinnä ruonsulatusongelmiin). Voihan se olla että nyt on käynyt niinpäin että keho on jo valmiiksi paniikissa, ja sen vuoksi sitten happovaivoja.

Lähinnä vaan toivon että metakka loppuu ennen kuunvaihdetta. Jos se jatkuu yli, niin sittenhän se varmaan kestää koko loppuvuoden.

***

Mikähän pointti sellaisessa sitten on että stressaavat olosuhteet laittavat ruonsulatuksen vinksinvonksin? Meneeköhän ihan metsään sellainen teoria että kun alkuihminen on kohdannut uhan (petoeläimen tai vihollisen), ruoansulatuksen on pitänyt toimia täysillä että kaikki mahdollinen energia saadaan käyttöön? Olen myös nähnyt eläimen (kissan) paskovan alleen pelosta, joten kovasti se ruoansulatus kiihtyy. Tai tulee tarvis poistaa kaikki ylimääräinen kehosta että vikkelämmin pääsee karkuun?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 25, 2021, 12:02:48
Oiskohan sulla Norma toiminnallinen tai orgaaninen dyspepsia (eikä varsinainen refluksitauti?), jos alla listatut oireet täsmäävät.

Näköjään nimittäin refluksioireita ja toistuvia ylävatsaoireita voivat aiheuttaa:
- toiminnallinen dyspepsia
- orgaaninen dyspepsia
- refluksitauti

Dyspepsia ja refluksitauti voivat esiintyä samanaikaisesti. Yli kolmasosalla toiminnallista dyspepsiaa sairastavista on refluksitaudin oireita ja päinvastoin.

Ylävatsavaivat ja refluksioireet (https://www.kaypahoito.fi/hoi50093) (Duodecim)

Määritelmiä:
LainaaDyspepsiassa potilaalla esiintyy vähintään yksi seuraavista (toistuvista tai pitkäaikaisista) oireista:

    haittaava ruokailun jälkeinen täyteläisyyden tunne
    varhainen kylläisyys
    ylävatsakipu (epigastrinen kipu) tai -polttelu.

Dyspeptisten oireiden taustalla on orgaaninen dyspepsia (jolloin oireiden taustalla on elimellinen syy) tai toiminnallinen dyspepsia.
Toiminnallinen dyspepsia on oireisto, jonka oletetaan olevan lähtöisin ruoansulatuskanavan yläosan alueelta ja jonka oireita ei selitä mikään orgaaninen, systeeminen tai metabolinen sairaus (ks. lisätietoa aiheesta 2).

LainaaToiminnallista dyspepsiaa sairastavilla esiintyy usein myös ärtyvän suolen oireyhtymään viittaavia oireita, fibromyalgia- ja niveloireita sekä sydämen palpitaatiotaipumusta.

Toiminnallinen dyspepsia

Hypoteeseja motorisista, sensorisista tai psykogeenisistä syistä
1 Helikobakteeri-infektion, johon ei liity havaittavaa somaattista syytä (esim. ulkus), katsotaan kuuluvan toiminnalliseen dyspepsiaan.
Orgaaninen dyspepsia
Maha- tai pohjukaissuolihaava 1)
Refluksitauti
Maha-suolikanavan yläosan kasvaimet
Sappi- ja haimaperäiset syyt
Spesifiset ohutsuolen yläosan tulehdukselliset tilat (Crohnin tauti, infektiot)
Keliakia
Muut esofagiitit kuin refluksi (eosinofiilinen, mikrobien aiheuttama)
Akalasia ja muut maha-suolikanavan yläosan motiliteettihäiriöt

Tilat, joihin voi liittyä dyspepsian kaltaisia oireita
Ärtyvän suolen oireyhtymä
Krooninen munuaissairaus
Iskeeminen sydänsairaus tai muu iskeeminen tila
Psykiatriset häiriöt (mm. ahdistuneisuushäiriöt, somatoformiset eli elimellisoireiset häiriöt)
Aineenvaihduntasairaudet (esim. diabetes, porfyria, kilpirauhas- ja lisäkilpirauhassairaudet, kortisoliaineenvaihduntahäiriöt)
Yläkehon tuki- ja liikuntaelinvaivat
Keuhkokuume
Pitkittynyt gastroenteriitti tai infektion jälkeinen motiliteettihäiriö (etenkin lapsilla)
Tiettyjen lääkeaineiden käyttö (ks. lisätietoa aiheesta Lääkeaineet ja dyspepsian etiologia 4)
(Muistanko oikein, että sulla oli jotain vaivaa myös kädessä tai olkapäässä? Tai saattoi olla joku toinen, jolla oli.)

Hyvä linkki, kannattaa lukea kokonaan.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 25, 2021, 12:09:44
^
Em. linkistä:

"Närästys tarkoittaa rintalastan takaista epämiellyttävää tuntemusta tai kipua, joka on luonteeltaan polttavaa (ks. lisätietoa aiheesta 2). Närästyksen syynä voi refluksitaudin sijasta olla toiminnallinen närästys tai refluksiherkkyys. "

Mikähän ero oikeastaan on närästyksellä ja refluksilla? Onko kyse vain aste-erosta, refluksissa oireet ovat rajummat? Eikö närästys aiheudu jonkinasteisesta refluksista? Voiko olla närästystä ilman refluksia?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 25, 2021, 12:20:15
Täytyy asiaa märehtiä illemmalla. Kyllähän se tuokin voi olla minun kohdallani. Kuitenkaan ruoansulatusnesteiden läikkymistä suuhun asti kun en kovin usein ole kokenut (=refluksi käsittääkseni tekisi tuota).
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 25, 2021, 12:40:30
^
En ole ihan varma, että ihan suuhun asti. Ehkä sekin lasketaan refluksiksi, että mahanesteitä nousee "vain" ruokatorveen. Ja pahimmillaan tulehduttaa ruokatorven, syövyttää limakalvon, aiheuttaa solumuutoksia, kuroumia ja niiden aiheuttamia nielemisvaikeuksia, tai jopa syövän.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - marraskuu 25, 2021, 19:20:01
Olen ollut siinä käsityksessä, että refluksi on se taudin nimi, joka on samalla tapahtuma (mahan hapokkaan sisällön virtaaminen väärään paikkaan). Närästys puolestaan on nimitys sille tuntemukselle, joka tuosta aiheutuu, kun hapokas mahan sisältä polttelee tai karvastelaa ruokatorvessa (alaosassa?).
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 25, 2021, 20:41:02
^ Varmaankin juuri noin.

***

Paiskasin Googleen dyspepsia ja tämä(kin)

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00101

sanoo jotta

Yleistä
Ylävatsalla tuntuvat vaivat ovat tavattoman yleisiä. Vaivat voivat ilmetä aterian jälkeisenä poikkeavana täyteläisyyden tunteena, ylävatsan turpoamisena, röyhtäilynä, kipuna tai polttona, pahoinvointina, jopa oksenteluna. Kansanomaisesti puhutaan usein ruoansulatusvaivoista, ammattikielellä dyspepsiasta.

Toistuvaa vatsan turvottelua ja vaihtelevia vatsavaivoja esiintyy väestössä 20–40 %:lla, naisilla ja miehillä yhtä usein.

Vatsavaivojen syitä
Ylävatsavaivojen syynä voi olla erilaisia ruoansulatuskanavan sairauksia tai niin sanottu toiminnallinen häiriö. Jälkimmäisessä tapauksessa mitään nähtävää syytä oireille ei löydy, vaan vaivat johtuvat mahan ja suoliston häiriintyneestä toiminnasta.

Kun on tutkittu ylävatsavaivojen vuoksi lääkäriin hakeutuneita ihmisiä, melkein puolella löytyy jokin selvä syy, kuten mahahaava, refluksitauti, ruokatorven tulehdus, oireileva sappikivitauti tai laktoosi-intoleranssi. Joskus sepelvaltimotauti aiheuttaa kipua ylävatsalla. Tällöin kipu tavallisesti ilmaantuu ruumiillisen rasituksen yhteydessä ja väistyy levon aikana.

Yli puolella ylävatsavaivoista kärsivistä ei sairautta tai muuta syytä oireille tutkimuksista huolimatta löydy, joten ne luokitellaan toiminnallisista syistä johtuviksi.

Toiminnallisten oireiden syntyä ei tarkoin tunneta, mutta jotain tiedetään. Monilla ylävatsaturvottelusta kärsivillä mahalaukku tyhjenee tavallista hitaammin. Ylävatsavaivoista kärsivien on todettu reagoivan kivun tunteella muita herkemmin mahalaukun ja suolen venytykselle. Koska suolikaasun määrän ei ole todettu olevan tavanomaista suurempi, turvottelukivun arvellaan johtuvan herkemmästä reagoinnista mahan ja suolen venytykseen.


Minullahan alkoi jo 2000-luvulla tämmöinen että jos iltasella syön vaikkapa viinirypäleitä ja juon tavanomaisen 3 - 4 dl mukillisen yrttiteetä, tulee joskus ähky ja tunne kuin ei se kaikki mahtuisi alas. Kun en ole ahtanut kuin viimeistä päivää sapuskaa siinä päivän tai illan mittaan, tilaa pitäisi kyllä olla. Juodakin olisi kyllä hyvä, ja vettä kun en jaksa oikein sellaisenaan kitata pitkin päivää, niin mieluusti sitten näitä yrttiteitä (vielä mieluummin joisin maustettua valkoista, vihreää ja mustaa oikeaa teetä, mutta siitähän tuo sisuskunta ei tykkää, lähinnä sietää joskus harvoin).

Eihän se dyspepsia sitten sinällään mitään selitä. Luulenpa että minulla on joko refluksi tai sitten sellainen mystinen toiminnallinen oireilu. Tosin se että juurikin lääkkeet ärsyttävät ei kyllä mielestäni ole mitään toiminnallista, mutta enhän minä mikään asiantuntija ole.

Voisikohan joillakin olla vaan herkemmät sisustukset sisuksissaan, että kaikki ärsyttää sitä pintaa. Parasetamolin "vatsaystävällisyyteen" voisin kyllä päästää katkeran, ivallisen naurun.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 25, 2021, 21:00:26
^
Otatko parasetamolin ruoan kanssa, ennen ruokailua, vai miten? Miten on suositus? Ainakin tulehduskipulääkkeissä muistaakseni suositellaan, että otetaan ruoan kanssa, niin ei ärsytä niin paljon vatsaa.

Masis varmaan tekee sen, että kaikki kivut koetaan voimakkaampana. Ja eikös IBD kehitä paljon ilmaa, joka taatusti sattuu? Entä puoli-assius? Ainakin asseilla tiedetään olevan enemmän allergioita ja suolistovaivoja muistaakseni.

Ja jotain yhteistä on assiuudella, aleksitymialla, toiminnallisella dyspepsialla, IBS:lla, allergioilla, astmalla, korkealla verenpaineella, alaselkäkivulla, ja fibrolla, mikä se yhteys sitten lieneekään:

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexithymia
Alexithymia is correlated with certain personality disorders, particularly schizoid, avoidant, dependent and schizotypal,[57][58] substance use disorders,[59][60] some anxiety disorders[61] and sexual disorders[62] as well as certain physical illnesses, such as hypertension,[63] inflammatory bowel disease[64] and functional dyspepsia.[65] Alexithymia is further linked with disorders such as migraine headaches, lower back pain, irritable bowel syndrome, asthma, nausea, allergies and fibromyalgia.[66]

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 25, 2021, 21:21:36
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 25, 2021, 21:00:26
^
Otatko parasetamolin ruoan kanssa, ennen ruokailua, vai miten? Miten on suositus? Ainakin tulehduskipulääkkeissä muistaakseni suositellaan, että otetaan ruoan kanssa, niin ei ärsytä niin paljon vatsaa.

Masis varmaan tekee sen, että kaikki kivut koetaan voimakkaampana. Ja eikös IBD kehitä paljon ilmaa, joka taatusti sattuu? Entä puoli-assius? Ainakin asseilla tiedetään olevan enemmän allergioita ja suolistovaivoja muistaakseni.

Ja jotain yhteistä on assiuudella, aleksitymialla, toiminnallisella dyspepsialla, IBS:lla, allergioilla, astmalla, korkealla verenpaineella, alaselkäkivulla, ja fibrolla, mikä se yhteys sitten lieneekään:

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexithymia
Alexithymia is correlated with certain personality disorders, particularly schizoid, avoidant, dependent and schizotypal,[57][58] substance use disorders,[59][60] some anxiety disorders[61] and sexual disorders[62] as well as certain physical illnesses, such as hypertension,[63] inflammatory bowel disease[64] and functional dyspepsia.[65] Alexithymia is further linked with disorders such as migraine headaches, lower back pain, irritable bowel syndrome, asthma, nausea, allergies and fibromyalgia.[66]

Otan kaikki nieltävät lääkkeet pääsääntöisesti ruoan jälkeen, ellei toisin ole ohjeistettu. Nyt kun käytän esomepratsolia, niin sen kyllä otan ihan ensimmäiseksi aamulla ja tyhjään vatsaan (vaikka ei sillä käsittääkseni ole merkitystä milloin sen ottaa).

IBS on se mikä minulla on ollut olletikin lapsesta asti. En koe että se olisi jotenkin erityisen paljon ilmaa kehittänyt, mutta jos joskus kehittää, niin ongelma on sitten se että se ei tule ulos asti, vaan vaan turvottaa ja kiusaa sisuksia. Mutta tätä minulla ei ole nykyään kauhean usein. Ehkä siksi kun pyrin kumminkin elämään jotakuinkin FODMAP-listojen mukaan, tietenkin siten kuin se omalla kohdalla on asianmukaisesti osoittautunut. Kaikilla ei ole täsmälleen samat ärsytykset syötävissä.

Päänsärkyjä minulla ei mielestäni ole mitenkään erityisen paljoa. Muut noista on, mutta aleksitymiaa ei kyllä tippaakaan:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksitymia

Aleksitymia (sanatarkasti: ei sanoja tunteille[1]) tarkoittaa persoonallisuuden piirteistöä, jolle on ominaista vaikeus tai kyvyttömyys tunnistaa tai kuvata omia tunteitaan ja erottaa niitä ruumiillisista tuntemuksista.

Tutkijat epäilevät, että aleksitymiaa saattaa aiheuttaa aivojen rakenteellinen herkkyys. Muita mahdollisia syitä aleksitymialle ovat varhaislapsuuden vuorovaikutusverkostot ja masennus, joka estää tunteiden ilmaisua.

Aleksitymiaan kuuluu myös ulkoisen maailman yksityiskohtiin ja tapahtumiin keskittyvä ajattelutyyli, jossa mielikuvituksen käyttö on vähäistä.

Aleksitymian on todettu olevan yhteydessä muun muassa syömis-, paniikkihäiriöihin ja päihdeongelmiin.


Olen melkeinpä totaalinen vastakohta tuolle. Kyllä meinaan sanoja riittää ja mielikuvitusta on liikaakin. En koe niin että minulla sattuisi jonnekin sen takia etten osaa muka visertää tunteistani... On niistä tullut kirjoitettua teinistä asti. Jokaikisestä. Pääasiassa koen että on kaikenlaisia vaivoja koska on niin paskat geenit. Lieköhän minulla yhtikäs mitään mikä ei olisi perinnöllistä ja löytyisi suvustani jo entuudestaan. Nykyään tosin vähän vaikeampi tietää näitä juttuja kun tietotoimisto nimeltä äiti on edesmennyt. No, sitä ihokeliakiaa ei pari tätiäni tunnistanut suvussa olevaksi. Sitten on tietenkin myös isäni suku, mutta heistä en tiedä hittojakaan.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 25, 2021, 22:16:45
Joo, en väittänyt, että sinulla olisi aleksitymia, vaan esitin, että monet noista listaamistani esiintyvät yhtäaikaisesti. Jokin (sama) tekijä, esim. geneettinen, voi olla kaikkien taustalla. Tai jokin sama ympäristövaikutus ehkä voi laukaista useammankin vaivan, tai jonkinlaisen ketjureaktion. Esimerkki ketjureaktiosta voisi olla vaikka IBS ja kaasua muodostavat kasvikset voivat laukaista refluksin, jota esim. huono stressinsieto pahentaa (koska masis), ja refluksi puolestaan voi laukaista astman (jos mahansisältöä hengitetään keuhkoihin) jne..
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 26, 2021, 12:08:01
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - marraskuu 25, 2021, 20:41:02
Minullahan alkoi jo 2000-luvulla tämmöinen että jos iltasella syön vaikkapa viinirypäleitä ja juon tavanomaisen 3 - 4 dl mukillisen yrttiteetä, tulee joskus ähky ja tunne kuin ei se kaikki mahtuisi alas. Kun en ole ahtanut kuin viimeistä päivää sapuskaa siinä päivän tai illan mittaan, tilaa pitäisi kyllä olla. Juodakin olisi kyllä hyvä, ja vettä kun en jaksa oikein sellaisenaan kitata pitkin päivää, niin mieluusti sitten näitä yrttiteitä (vielä mieluummin joisin maustettua valkoista, vihreää ja mustaa oikeaa teetä, mutta siitähän tuo sisuskunta ei tykkää, lähinnä sietää joskus harvoin).

Jos olet aiemmin päivällä syönyt (punaista) lihaa, se kyllä voi liikkua suolistossa hitaasti. (Lieköhän läpimenoaika 12 h tai enemmän?) Olen lukenut (lähteen luotettavuudesta en mene takeeseen), että jos syö hedelmiä liha-aterian jälkeen, hedelmät helposti alkavat käydä, ja sen seurauksena tuottaa kaasua. Olisi ehkä parempi syödä hedelmät ennen liha-ateriaa, ja mielellään ennen puolta päivää? Lisäys. Liha ikään kuin asettuu tukkeeksi, koska liikkuu hitaasti, ja sen jälkeen syödyt hedelmät eivät pääse tarpeeksi nopeasti eteenpäin.

Illalla ei ehkä muutenkaan kannattaisi syödä mitään kovin C-vitamiinipitoista, jos on vähänkään häikkää unen kanssa (en muista oliko sinulla), eikä kyllä mitään kovin proteiinipitoistakaan (piristää). Jokin pieni hiilaripitoinen iltapala voi kyllä auttaa saamaan unta, ja jossain suositeltiin pientä annosta kaurapuuroa.

Iltapala on kyllä syytä syödä kyllä vähintään 2-3 tuntia ennen nukkumista, ettei tule refluksia. (Itse olen alkanut tähdätä 4-5 tuntiin, sattuneesta syystä.)

Ja sekin kannattaa muistaa, että C-vitamiini (ja appelsiini, paprika jne.) voivat aiheuttaa närästystä ja refluksia. Ilmeisesti koska relaksoivat ruokatorven alasulkijaa. Siitäkin syystä hedelmä iltapalaksi ehkei ole se paras valinta.

Suurten nestemäärien nauttiminenkin illalla ennen nukkumaanmenoa saattaa sekin heikentää yöunia, varsinkin jos joutuu ramppaamaan yöllä monta kertaa vessassa. Vihreä ja musta tee ainakin ovat diureetteja (sen lisäksi, että voivat närästää). Olisi parempi juoda enimmät nesteet päiväsaikaan.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 26, 2021, 13:03:19
Nuorempana ihmettelin miksi joistain vitamiinivalmisteista tulee pahoinvoivaksi. Luulen että syypää on C, koska vanhemmiten siitä on tullut vatsa kipeäksi.

Kaikki nesteet mitä juon ennen iltaa ovat varsin pian tulossa pois. Mutta illemmalla nautitut ei. Kun en tykkää rampata vessassa, niin silläkään ei viitsi juoda mielinmäärin päivemmällä. Yöllä en käy kuin äärimmäisessä hädässä vessassa. Ei huvita paimennella pimeässä kissoja. Vaihtelee, miten uni tulee. Harvemmin kärsin unettomuudesta nykyään.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Toope - marraskuu 27, 2021, 00:53:40
On minullakin vatsavaivoja. Luultavasti liika viininkäyttö ja hieman yksipuolinen ruokavalio syynä...
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 27, 2021, 16:33:13
Ensimmäinen yö nukuttuna 20 korkealla kiilatyynyllä. Aluksi vähän pelkäsin, että sitä valuisi aivan liikaa alaspäin, mutta ei sitten valunutkaan niin paljon kuin pelkäsin. Kerran löin varpaani patjan ulkopuolella jalkopäässä olevaan esineeseen. Niskat ehkä vähän jäykkänä. Tuo 20 cm korkea ehkä on ok, jos on aivan järkyttävät refluksioireet. Näillä tiedoin, saattaisin kyllä kallistua 15 cm korkeaan. (Tai jopa 10 cm.) 20 cm korkea maksoi lähemmäs sata euroa.

Sijoitin kiilatyynyn joustinpatjan ja paksun petauspatjan väliin. Ensi yönä kokeilen sijoittaa patjan alle.

Eilen illalla en uskaltautunut refluksin takia nukkumaan kuin vasta lähemmäs kahta. Mutta sain silti aika ok unet.

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - marraskuu 27, 2021, 16:40:29
^
Vähän riippuu millainen patja sinulla on, mutta luulen, että 20cm kutistuu aika nopeasti patjan alla, jos se on pitkään siellä. Sehän on painon alla ympäri vuorokauden ja vaikka olisi miten hyvää materiaalia, niin huokoistahan se kiilatyyny on, joten kasaan se siellä pinteessä menee.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 27, 2021, 16:58:23
Eilen illalla en vielä arvannut yötä vasten kokeilla Nexium-happosalpaajalääkettä ensimmäistä kertaa, Norman kertomuksen vähän pelästyttämänä. Otin ensimmäisen tunti sitten, kun olin kahlannut lakanankokoisen lääkeselostetekstin läpi.

Lääkeselosteen mukaan Nexium sisältää magnesiumstearaattia, ja tiedän ennestään, että lisäravinnemagnesium (ja Gaviscon) voi häiritä kilpirauhaslääkkeen imeytymistä, ja esim. Gavisconia ei saa ottaa kuin vasta vähintään neljä tuntia kilpirauhaslääkkeen ottamisen jälkeen. Pitää kysyä Nexiumista. Farmaseutti oli joku oppilas, joten en ihan luota hänen antamiinsa tietoihin.

Ostin samalla apteekkireissulla K2-vitamiinia *), mutta päätin, että aloitan sen vasta 2 viikon päästä, joten ei ainakaan sekoita, jos Nexiumista tulee jotain häikkää. Tietää, mitä kukin vaikuttaa, jos vaikuttaa. Nexiumin lääkeselosteessa sanotaan, että pitää kertoa apteekissa tai lääkärille, jos käyttää varfariinia tai muuta veren hyytymistä estävää lääkettä. Ja jos en väärin muista, jompi kumpi K1 tai K2 vaikuttaa jollain lailla verenhyytymiseen.

Nexiumin ei pitäisi vaikuttaa ajokykyyn, mutta siitä voi tulla huimausta, näköhäiriöitä ja se voi vaikeuttaa tarkkaa keskittymistä vaativaa toimintaa.

Jos tulee allergisia reaktiota kuten iho-oireita etenkin auringonvalolle alttiilla ihoalueilla, hengityksen vinkumista, tai maksaoireita kuten ihon keltaisuutta tai virtsan tummuutta, pitää heti välittömästi ottaa yhteyttä lääkäriin. Samaten jos tulee (ruokatorvensyövän oireita?) nielemisvaikeuksia, verta ulosteessa tai verioksennuksia tai tahatonta laihtumista, vatsakipuja tai ruoansulatushäiriöitä. Nexiumia ei saa ottaa 1-2 viikkoon, jos on menossa kromograniini A -labraan (feokromosytooman diagnostiikka, on endokriininen kasvain). Ilmaantunut nivelkipukin pitää mainita lääkärille.

Varsinkin pitkään jatkuneessa (1-2 kk tai > 1 vuosi?) käytössä Nexium voi alkaa heikentää tyroksiinin (eli kilpirauhashormonin) imeytymistä, ja se voi myös aiheuttaa osteoporoosia.
Tarkoitukseni on kyllä kokeilla vain muutamia viikkoja, ja heti kun oireet hellittävät, lopettaa käyttö. Otin ulos vain puolet (eli 98 tabl), joka riittää kyllä pitkään, kun annostus on 1-2 tabl vuorokaudessa. Jos 1 tabl, pakkaus kestää > 3 kk, jos 2 tabl pakkaus kestää 6 viikkoa.

*) OFF TOPIC (Ajatukseni on kokeilla josko K2:lla olisi vaikutusta erinäisin rintatuntemuksiin (rintakipu, joka asettuu kun menee maate), joiden arvelen johtuvan sepelvaltimotaudista, jonka riskitekijöitä minulla ainakin on, mutta jota ei ole pyynnöstäni huolimatta tutkittu. Idis siis on, että K2:n avulla elimistön kalsium pysyisi luustossa ja kertyisi luustoon, eikä kerääntyisi pehmytkudoksiin kuten verisuoniin, aivoihin, munuaiskiviksi yms..)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 27, 2021, 17:00:36
Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 27, 2021, 16:40:29
^
Vähän riippuu millainen patja sinulla on, mutta luulen, että 20cm kutistuu aika nopeasti patjan alla, jos se on pitkään siellä. Sehän on painon alla ympäri vuorokauden ja vaikka olisi miten hyvää materiaalia, niin huokoistahan se kiilatyyny on, joten kasaan se siellä pinteessä menee.

Ei ole minulla, koska nostan joustinpatjan pystyyn päivän ajaksi. On pakko, muuten ei olisi tilaa kokata. Tämä on hoarderkämppä, lattiat täynnä tavaraa, ollut siitä asti, kun viimeinen perheenjäseneni kuoli, ja osa hänen kamoistaan tukki tämän kodin. Eikä ole jaksamista sen vertaa, että jaksaisi tehdä mitään asialle.

Mutta hyvä pointti, että kiilatyyny voi mennä littuun, ja tulla myöhemmin sopivamman korkuiseksi.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 27, 2021, 18:53:58
Harmi kun en muista miten se resepti meni lähes 20 v sitten. Aamuisin kun olen joskus vuosien varrella Somac-kuureja pitänyt (tai mitä tahansa missä sama vaikuttava aine), ei siitä mitään tapponärästystä ole yöllä tullut, kuten tuolloin ammoin tuli.

Yön edellä en ottaisi.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 29, 2021, 13:50:29
1 tabl Nexiumia / vrk ei ainakaan ole aikaansaanut mitään hirveitä sivuoireita. Eilen illalla söin muistaakseni (5-6) *2 xylitolipurkkan satsia, ja sain närästystä, vaikkeivät olleet edes piparminttua sisältäviä. En tuolloin syljeksinyt pois kertynyttä sylkeä. Ehkä se purkka sinällään, ilman nieleminen, tai xylitoli aiheuttaa närästystä? Piti ottaa illalla Samarinia ja yötä vasten Gavisconin (kun en arvannut toista Nexiumia ottaa, ja Gavisconin tiedän auttavan).

Tuossa joku päivä mäkätin Normalle, ettei illalla kannattaisi syödä hedelmiä viimeiseksi iltapalaksi, ja todistin sitten tahattomasti itse itselleni sen asian: oli vähän kummallinen päivä, kun puputin moneen otteeseen jos jonkinlaista.

Ehkä siksi, etten kai saanut tarpeeksi kaloreita pääaterialla (iso lautasellinen tonnikalasalaattia, ja sen jälkeen mikrossa keitettyjä pakastevihanneksia, 1/3 pkt maksalaatikkoa ja puolukkasurvosta). Mutta ne illan iltapalat olivat, mitä sattui, ja jonkinlaista karkin korviketta: kourallinen makeita viinirypäleitä, banaani, kourallinen rusinoita. Nälkä taantui vasta kun söin 2 kalkkunanakkia, 5%, ja kaksi ohutta näkkäripalaa, jolla margariinia.

Närästyksen kannalta olisi hyvä syödä useita pieniä aterioita. Hampaiden kannalta se toisaalta on tuhoisaa, vaikka söisikin xylitolipurkkaa joka kerta, kun jotain pistänyt suuhunsa.

Mutta siis niistä kolmesta(!) hedelmäpitoisesta iltapalasta piti puhumani:
En tiedä, oliko kovin happamia refluksia suuhun asti tullut, mutta saattaa olla, että C-vitamiinin lisäksi hedelmät saattavat alkaa käymään, ja eritoten kuivatut hedelmät kuten rusinat voivat kehittää kaasuja. Ehkä ne (hedelmien muodostamat) kaasut sitten löystyttävät ruokatorven alasulkijaa, tai yläsulkijaa, tai molempia?

Hedelmistä oletettavasti oli se seuraus, että heräsin siihen, että CPAP-kone oli puhaltanut sisuksiin niin paljon ilmaa, että se sitten herätti röyhtäilemään ja piereskelemään niin kuin tuntui ämpärikaupalla ilmaa. Loppuyö (tai aamu oikeastaan) meni sitten nukkuessa ilman CPAP-konetta, mikä sitten tarkoittaa, että aivot eivät saaneet tuolloin tarpeeksi happea.

Mitä tästä opimme? Ei hedelmiä iltapalaksi. Eikä purkan mässytystä iltaisin. Ja tarpeeksi täyttävä lounas.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 29, 2021, 14:30:45
Tuli mieleen että ehkä kaikki mahdollinen syöminen aiheuttaa happojen eritystä. Niinhän sen kuuluu tehdä, että ruoka sulaa. Mutta jos sisuksissa on vaurioita, silloin se jatkuva haponeritys on haitaksi?

Banaani muistikuvani mukaan löystyttää läppää, kuten suklaa?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 29, 2021, 14:39:43
^
Minulla ei ole semmoista muistikuvaa banaanista, mutta muutan mielipidettäni, jos näen evidenssiä.
Appelsiini ja C-vitamiini (ja paprika) sen sijaan löystyttävät, ja varmaan suklaakin.

Päinvastoin, banaania suositellaan Koufmanin dieetillä aloitusvaiheessa, jossa pyritään neutraloimaan ruokatorveen kiinnittynyt pepsiini (joka aktivoituisi happamasta ruoasta), ja joka voi olla se närästyksen aiheuttaja, ei hapan mahansisältö itsessään(?), ks. alla. Dieetillä pyritään välttämään happamia ruokia.
https://asiakas.kotisivukone.com/files/refluksi.kotisivukone.com/koufmanin_ruokavalio.pdf

Entä lakritsi ja salmiakki? Se purkka, mitä nyt olen mässyttänyt sisältää salmiakkia. Ja toinen omenaa. Omenahan kai voi aiheuttaa närästystä?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 29, 2021, 16:23:00
https://www.is.fi/terveys/art-2000005304104.html

Menee jännäksi, tuolla suositellaan purkkaa ja banaania.

Minulla on mielikuva että itse olen toisinaan saanut vatsani banaanista kipeäksi. Nyt en ole uskaltanut syödä sitä pitkään aikaan. Ja jossain muistan lukeneeni että se löystyttäisi, mutta tiedä sitten hänestä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 29, 2021, 16:35:51
Se, mikä helpottaa lievää närästystä, ei välttämättä helpota pahaa refluksia. Esim. purkka. Onneksi sentään varoitellaan mintun makuisesta purkasta, joka voi närästää. Siellä Suomen Refluksin palstalla päivitellään tuon tapaisia iltapäivälehtien ohjeita, joista voi olla jopa haittaa refluksikoille.

Banaanista semmoinen huomio, että se kyllä voi kovettaa vatsaa, joten sitä kautta voi aiheuttaa vatsahäikkää, varsinkin jos on taipumus ummetukseen.

Oma mahani oireilee nyt vähän kummallisesti. Saattaa olla, että raju purkansyönnin vähennys vaikuttaa ummettavaan suuntaan. Pitääpä yrittää syödä kuivattuja luumuja, salaatteja, raasteita jne., mitä olen tehnytkin viime aikoina, aina kun olen närästykseltä pystynyt jotain raakoja kasviksia syömään.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Xantippa - marraskuu 30, 2021, 08:05:13
Sivusta keskustelua silmäilleenä kysäisen, kenen vatsa xylitolia kestää? Itse hullaannuin joskus xylitolikarkkeihin, olivat jotain vadelmanmakuisia, hemmetin hyviä (siis ei kovin makeita), mutta toisen pussillisen jälkeen ymmärsin, että nämä helvatalliset vatsakivut, kippurassa sohvalla tuntikaupalla, ovat xylitolin aikaansaannosta. Näin, vaikka en näitäkään karkkeja syönyt mitenkään koko pussi kerralla.

Toki eri asia purkkaa syödä, mutta jos se tekee joka aterian jälkeen joka päivä, niin huh huh omalla kohdalla. Tiedän, mitä hammaslääkärit sanovat ja suosittavat, mutta ei onnistu silti.

T: Xante
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 30, 2021, 08:47:53
^
Niinpä.

Aiemmin oma vatsani on kestänyt purkkaa, mutta ei viime kuukausina (tulehduskipulääkekuurin jälkeen), ainakaan entisissä määrin. Minulla on tapana syödä 2 purkkaa joka aterian jälkeen, ja joskus iskee himo niin, että tulee epähuomiossa esim. pelatessa jotain jännää peliä syötyä ties kuinka paljon, esim. puoli pussillista.

Hyvä, kun otit puheeksi, Xante. Sinun ansiostasi otin nyt aamiaisen jälkeen vain yhden purkan (ja syljeskelin kuolat mukiin). Jospa tällä lailla saisi pidettyä alle 7 purkassa /vrk, mikä taitaa olla se suositus. (Sen yli menevä määrä voi aiheuttaa mm. ripulia.)

Yksi toinen tapa ehkäistä aterian jälkeistä happohyökkäystä olisi, että purskuttelisi maidolla suun aterian jälkeen. Maitohan neutraloi happoja. Lopuksi kannattanee purskutella vielä vedellä, siltä varalta, että maidon sokeri(t) laktoosi (ym.?) tekevät hampaille haittaa.

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 30, 2021, 08:49:40
Eilen 2 * Nexium ja yöksi Gaviscon, ja silti heräsin refluksiin 2,5 tunnin unien jälkeen, ja oli pakko nousta ylös.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - marraskuu 30, 2021, 08:59:54
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - marraskuu 30, 2021, 08:05:13
Sivusta keskustelua silmäilleenä kysäisen, kenen vatsa xylitolia kestää?

Ei mitään ongelmaa. Tosin eipä juuri minkään kanssa ole ongelmaa, etteikö vatsa kestäisi, kotimaiset omenat ehkä vähän nipristelee jostain syystä.

Purkkaa en ole käyttänyt sitten lapsuusvuosien kuin äärimmäisen harvoin, sillä siitä jauhamisesta ärtyy kurkku. Xylitolia käytän pastillina.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Xantippa - marraskuu 30, 2021, 09:11:49
Kiva Kertsi, jos oli apua!

Olen todella harvoin kärsinyt närästyksestä ja menee kyllä ne kerrat aivan itseaiheutetun piikkiin, eli eletty todella huonoa elämää kaikenlaisen ruuan ja juoman parissa ;D eli oikeastaan muuta lopputulosta ei ole voinut edes odottaakaan.

Mutta jopa lievänähän se on aivan pirullinen vaiva! Mutta joo, xylitoli tosiaan on semmoista, että ei maha kestä, mutta samaa kuullut muiltakin, eikä mun vatsa kestä kyllä light-limsojakaan, siis muita keinotekoisia makeutusaineita.

Hampaiden suhteen olen ottanut linjan, että veden juominen ruuan jälkeen saa riittää, en muutoinkaan tykkää juoda ruuan kanssa, vaan ruuan jälkeen. Lisäksi käytän joka päivä hammaslankaa ja 2 kertaa päivässä pesen kunnolla.

T: Xante
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 30, 2021, 10:34:35
Onkohan se syljeskely ihan hyvä ajatus? Voisin kuvitella että kaikki nielty sylki on hyväksi, ihan vaan tämmöisellä idioottimaisella(?) idiksellä että ehkä se laimentaa vatsahappoja. Toisaalta syljessä on kai entsyymejä tms. joka sulattaa ruokaa. Voihan lopulta käydä niin että kipuja tuleekin ruoan sulamattomuuden vuoksi.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 30, 2021, 11:00:51
Sylki voi laimentaa vatsahappoja, kyllä, mutta idis oli siinä, että vatsaan ei menisi xylitolia (tai piparminttua). Jos se xylitoli (tai piparminttu) onkin se, mikä närästää.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - marraskuu 30, 2021, 11:20:05
Kai sitten käytät, kertsi, myös vaahtoamatonta hammastahnaa? Vaahdottavalla ainesosalla on yhteys esim. aftojen syntyyn, niin voihan sillä olla muitakin merkittäviä ärsytysvaikutuksia.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 30, 2021, 11:32:12
Käytän Sensodynea, en tiedä onko vaahtoamatonta, mutta se vähentää vihlontaa. Aftoja olen saanut Pepsodentistä. Nyt ostin apteeksita semmoista, missä ei ole mitään ylimääräistä, vars. piparminttua, mutta toistaiseksi en ole sitä vielä käyttänyt (lis. fluoria siinä kyllä on). Eräs Sensodyneista muistaakseni närästää, tämä nyt käyttämäni ei. Mutta toisaalta olen alkanut huuhtoa suun kunnolla harjauksen jälkeen muutenkin, joten ehkei ole niin väliä mitä tahnassa on, ainakaan närästyksen kannalta (aftojen kannalta kyllä).
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - marraskuu 30, 2021, 11:58:59
Fluorista ei kuitenkaan kannata luopua.

https://www.is.fi/terveys/art-2000008391264.html
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - marraskuu 30, 2021, 12:09:00
Juu, fluoria pitää olla hammastahnassa.

Ostin apteekista fluoritabletteja, mutten ole vielä käyttänyt. Ajattelin, että kun nyt huuhtelen hammastahnan pois (fluoreineen), niin voisi sitten ottaa pelkkää fluoria purskuttelun jälkeen. (Siinähän sitten selviäisi, närästääkö fluorikin.)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Toope - joulukuu 01, 2021, 22:41:33
Fluori on hyvästä, sanovat jotkut salkkariteoreetikot mitä tahansa. Ymmärrän epäluuloajatuksen siitä, että aineita lisätään ruokavalioomme tai käyttämiimme aineisiin, mutta fluori tosiaankaan ei ole ongelma. Tuosta fluoristakin luodaan typeriä salkkariteorioita..
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - joulukuu 01, 2021, 23:15:48
Eilen 2 Nexiumia, tänään 1. Eilen illalla 1/4 mirtatsapiinia (saattaa närästää, mutta jos ei närästä, auttaa saamaan unta (ja jos närästää, vie yöunet)). Viime yö 5 h unta CPAP-koneen kanssa ja 2 tuntia ilman. Jos nukkuu ilman, herää päänsärkyisenä, eikä sellainen uni virkistä. En tainnut herätä närästykseen.

Tänään illalla söin liikaa ihanaa tuoretta leipää, saas näkee, kostautuuko närästyksenä tai refluksina, sekä iso volyymi että tuoreen täysjyväruisleivän kaasunmuodostus. Söin myös yhteensä kukkuralautasellisen salaattia kahdella aterialla. Sisälsi kaalia ja hapankaalia, enkä ole siitä aivan varma, närästävätkö ne vai ei. Kurkkua ja jotain muutakin siinä oli. Kurkun väitetään Suomen Refluksin sivulla närästävän. Enpä tiedä. Tänään myös söin pakastimesta sulatettua mietoa kanaa, joka ei ainakaan aiheuta oirehtimista. Kanan mukana oli vähän porkkanaa, varsiselleriä ja purjoa, ja näistä ehkä purjo voisi närästää.

Ai niin. Nyt siirtynyt vain yhteen xylitolipurkkaan aterian jälkeen, ja tänään sylkenyt kertyvän kuolan mukiin, joten ei pahemmin tullut xylitolia nautittua tänään.

Nyt arvon jättäisinkö mirtatsapiinin tänään väliin unen saamiseksi vaiko en. Huomenna olis tärkeää menoa, joten pitää olla nukkunut kunnolla, joten ehkä otan mirtatsapiinia sittenkin sen 1/4 tablettia.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Toope - joulukuu 02, 2021, 00:20:50
Itse en käytä lääkkeitä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - joulukuu 02, 2021, 12:03:01
Melatoniini on ihan hyvä vaihtoehto niille keille se sopii. Itse joskus kokenut oloni kyllä seuraavana aamuna melkoisen mölliksi melatoniiniyön päälle. Paras satsi vaikuttaa olevan 2 x 1,9 mg suussa sulavassa muodossa. Ei se kyllä välttämättä koko yötä vaikuta.

Jossain vaiheessa säikähdin että en saisi melatoniinia edes syödä, kun luin netistä että jonkin reseptillä saatavan melatoniinin tiedoissa lukee että ei saa käyttää jos on autoimmuunisairauksia. En tiedä sitten miten on, muissa valmisteissa (tahtoo sanoa että kaupasta ostamassani) ei ole moista tietoa. Enkä keksi mitään syytä että mikä se eston aiheuttava asia olisi.

Nainen joka on lääkäri ja kirjoittanut kirjan kroonisesta kivusta sanoi että melatoniinia voisi käyttää jopa 5 - 10 mg jos on fibromyalgia. Luulisi hänen tietävän, jos siitä on haittaa.  ???
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 04, 2022, 17:50:04
^Melatoniinia on pitkävaikutteista ja toisaalta lyhytvaikutteista. Itselläni on se pitkävaikutteinen parempi, sillä lyhytvaikutteisesta en saa riittävän monta tuntia unta.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 04, 2022, 17:52:55
Ollut joulun ajan ja sen jälkeen melkein siedettävä olo närästyksen kanssa. Kahtena iltana olen ottanut Gavisconin ja 1-2 päivänä Nexiumin.

Ehkä luulin hölmönä refluksin jo poistuneen. Vielä mitä. Tein tänään pavuista ja kasviksista ruokaa, jossa oli mm. tomaattimurskaa, sipulia, valkosipulia, inkivääriä, tuoretta kurkumaa, currya, ja ties mitä. Vikatikki, närästää niin vietävästi. Nyt on kyllä hölmö olo, ja voisin meilkein potkia itseäni persuksiin.

Pitää varmaan pakastaa pikkuannoksiin. Ja kaivaa pakkasesta jotain, mikä ei ainakaan närästä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 04, 2022, 18:21:57
Söin 2 vk esomepratsolia. Yritin olla ilman, ja heti ekan päivän iltana ilkeä vatsakipu. Nyt olen syönyt tuon perään 1 vk samaa kamaa ja tänään jätin ottamatta. Saa nähdä miten käy.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 04, 2022, 19:45:26
Eikös se ole juuri Nexium?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 04, 2022, 20:32:04
Näkyy olevan. (Somac olikin pantopratsolia, olen joskus saattanut väittää siitä jotain muuta.) Eli koska minulla tuli Nexiumista vuosituhannen alkupuolella aivan perkeleellinen närästys, mutta ei tule enää, niin voinee päätellä että se silloinen sairaus (oliko katarri vaiko gastriitti, en muista) itsessään oli vaan niin kamala että happosalpaajastakin oli haittaa, eikä hyötyä.

Näitä pratsoleitahan piisaa. En muista olenko kokeillut vielä muita kuin esomea ja pantoa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Toope - tammikuu 04, 2022, 20:50:20
Melkoisia lääkkeitä tekin nautitte... ???
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 04, 2022, 22:50:18
Voi... kirosana. Ei tätäkään lääkettä huvikseen nauti. Jos olo on kuin olisi rotanmyrkkyä syönyt, eli tuskaisa, niin mitä sitten pitäisi tehdä? Jossain kivikaudellako meidän pitäisi elää, että ei ikinä mitään lääkkeitä eikä rokotteita?

Jos sun lapsesi rääkyisi, Toope, tuskasta, niin sanoisitko hänelle että vittuako siinä vingut, mitään lääkettä ei tipu? Jos ei kiduta lasta, miksi kiduttaisi itseäänkään?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Toope - tammikuu 04, 2022, 23:02:23
Voi olla, etten aina ymmärrä. Itse en käytä mitään lääkkeitä säännöllisesti, vaikka epäilen vähän diabetesta itsessäni (ehkä 10 kg ylipainoinen). Jollain tavalla minuun on juurtunut käsitys siitä, että lääkityksillä väistetään osin sitä ongelmaa ja tarvetta elämäntapojen muutoksissa. 20 kilsaa laihempana ja järkevämmin syömänä moni voisi välttää lääkitystä. En tarkoita tätä henkilökohtaisesti ketään kohtaan, vain yleisesti. Mutta onhan se oma keho oma valinta! Kenenkä muun?

En kiistä sitä, että joillakin on ongelmia, joita minulla sattumalta ei ole.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Toope - tammikuu 04, 2022, 23:20:27
Itse hieman pelkään ylidiagnosointia ja liikalääkitystä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 05, 2022, 10:45:42
Minun kehoni ongelmat ovat syytäni vain jos reinkarnaatio- ja karmauskoni ovat 100 % totuus. Jos ne eivät ole totuus, niin sitten syytän paskaa perimää.

Kaikenlaisia ruonsulatuspuolen ongelmia on ollut sekä äitini että isäni suvussa. Sisarustani tutkittiin jo pikkulapsena kovien vatsakipujen vuoksi, mutta mikään ei ikinä selvinnyt. Tässä ehkä yksi syy minkä vuoksi itse en ole kiinnostunut ramppaamaan lääkärissä vatsani vuoksi. Tyhjän saa pyytämättäkin. Jokatapauksessa minulla on ollut IBS lapsesta asti oirekuvauksen perusteella, mutta se nyt on pulmista pienin, paitsi jos se altistaa refluksille (tai jollekin muulle).

Aloin yläasteella yskiä syksyisin. Mikään yskänlääke ei auttanut. Tuskin ole homekoulu, koska muistan että meillä se vanhempi puurakennus tutkittiin kerran jollain näytepurkeilla, eikä tuloksista kerrottu (joten lienevät olleet kunnossa). Mutta myöhemmin olen kuitenkin epäillyt allergisoituneille homeille noin ylipäätään jo tuolloin, ja se allergia ilmeni yskänä. Öpaut samoihin aikoihin aloin aivastelemaan keväisin, ja syy siihen oli koivun syytepöly. Sen allergian nyt sentään hoksasin heti, koska lehtipuiden siitepölyallergioista puhuttiin, homeallergioista ei.

Vuosituhannen vaihteen alla opiskelin parina syksynä yhdessä oppilaitoksessa ja siellä kuulin huhun että laitoksessa oli hometta. Sieltä oli kattokin revitty auki ja mitään selitystä meille ei kerrottu asiaan. Joissain luokissa ei ollut lämmitys päällä, ja piti opiskella talvella toppatakki päällä. Yskin kuukausikausia kumpanakin syksynä (jälleen ei yskänlääkkeestä apua). Sain yhden viisaudenhampaan mätänemisen alulle lussuttamalla sokeripitoisia eukalyptys-mentolikarkkeja, jotka ainoana rauhoittivat yskää edes hivenen.

2003 sitten olin läkähtyä ylämäessä ja hengenahdistuksesta poiki virallinen astmadiagnoosi. Sain avaavan lääkkeen, jolla pärjäilin vuosia siten että käytin sitä vain homeaikaan. Pyysin hometestiä TK:ssa, mutta lääkäri äsähti että niitä ei meillä tehdä. (Kuitenkin tehtiin 2010-luvulla ja silloin todettiin aiempien leppä- ja koivuallergioiden lisäksi myös home- ja heinäallergiat. Heinille en katso olleeni allerginen ennen kuin 2010-luvulla.) Pärjäsin kutakuinkin vuoteen 2009 jolloin sairastin sian, ja 2010 aloin yskimään keväästä syksyyn.

Satunnaisia hoitavan kokeiluja, mutta ne tyssähtivät aina siihen että apua en saanut, tai tuli sivuvaikutuksia. Muistaakseni 2017 (2016 oli ollut influenssa tms. jonka perään yskin itseni täysin paskaksi) aloitin Symbicortin, ja ekaa kertaa sain ihan oikeasti apua astmaani lääkkeestä. Mutta siitä tuli jokapäiväinen vatsakipu, ja lopetin sen 4 kk käytön jälkeen. Kitkuttelin jälleen eteenpäin, kunnes 2019 keväällä olin sellaisessa pisteessä että ei tule enää mistään mitään. Siitä eteenpäin olen käyttänyt Seretideä. Kun allergia-aikaan on huonommat olot astman kanssa, vaihdan vahvempaan pitoisuuteen, ja se sitten taas altistaa vatsavaivoille.

Välillä varmaan se miedonkin annos jota käytän talvella, kuten nyt. Mutta en jaksa enää vekslata astmalääkkeiden kanssa. En tässä tilanteessa. Kun vaihtoehtoina on elävältä tukehtuminen ja vatsavaivat, niin yritän jotenkuten pärjätä niiden vaivojen kanssa, ja nyt kun sitten jostain kumman syystä en kumminkaan tykkää vatsakivusta, käytän tätä yhden sortin happosalpaajaa. Siitä huolimatta että olen suhtautunut ylenkatseellisesti näihin lääkkeisiin, koska tiedän että niistä on helvetin vaikea päästä eroon. Eihän se onnistunut nytkään, tänään taas semmoinen polte että oli pakko lähteä 4. viikolle esomepratsolin kanssa.

Käytän vaikuttavan aineen nimeä koska useimmiten samaa lääkeainetta on useammalla eri kauppanimellä, eikä maksa vaivaa tietää niitä kaikkia nimiä. Toisaalta halvimman rinnakkaisvalmisteen (joita suosin) nimi usein on sama kuin se vaikuttava aine. Niin nytkin.

Hyvähän se on mitä vähemmillä lääkkeillä pärjää, mutta ei kannata viisastella meille jotka emme kykene elämään lääkkeitä, ilman että elämä on saatanallista kidutusta, taikka jopa päättyy.

Niinno, tietty minua voi syyttää siitä etten tyydy kokoajan syömään jotain saatanan talkkunaa taikka käpyjä. Mutta koska en vedä viinaa, kahvia ja tupakkaa, niin minusta tuntuu perin epäoikeudenmukaiselta että jotkut ihan terveellisetkin asiat aiheuttavat vaivoja.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 05, 2022, 13:02:10
No niin. Kurkuma ilmeisesti on närästystä aiheuttava. (Ja mulla on kotiin osettuna melkein täysi paketellinen tuoretta kurkumaa Lidlistä.)

Sääli. Kurkuma ehkä auttaisi moneen asiaan, alentaisi kolesterolia, parantaisi immuunipuolustusta, ehkäisisi syöpää, ehkäisisi Alzheimeria jne..

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/1fe42aec-137e-4188-9749-48c1c5368ace
Lainaa
Tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu kurkuman ainesosien aktivoivan haimasta erittyviä ruuansulatusentsyymejä ja ehkäisevän eristettyjen syöpä- ja tulehdussolujen toimintaa.

Kurkumiinin on todettu alentavan veren kolesteroli- ja triglyseridiarvoja sekä toimivan elimistössä antioksidanttina, joka ehkäisee solurakenteiden hapettumista.
...
Hyvin runsaasti käytettynä kurkuma ja etenkin puhdistettu kurkumaöljy voivat aiheuttaa herkkävatsaisille närästystä sekä ripulia ja lisätä mahahaavan riskiä. Se ei myöskään sovi sappivaivaisille, verenohennushoitoa saaville henkilöille tai odottaville äideille.

Suomen Refluksin sivulla jotkut kertovat saaneensa närästystä kurkumasta ja esim. inkivääriteestä.
Papuruoassani oli näitä luultavasti/ehkä närästystä aiheuttavia ainakin:

kurkuma
inkivääri
tomaatti
sipuli
valkosipuli
chili
mustapippuri

Ehkä nämäkin närästävät?:
pavut?
herneet?
kukkakaali?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 05, 2022, 13:28:40
Minulle pahe on chili. Kovin pitäisin chilimaustetuista ruoista. Ja olen niitä kyennyt syömään tässä samalla kun paheellisesti käytän happosalpaajaa, mutta auta tosiaan armias heti kun yritän olla ilman niitä. En tosin tiedä onko siitä mitään olennaista haittaa että napsii sitä salpaajaa. Ainakin astmaatikkojen kanssa keskustellessa on käynyt ilmi että todella moni käyttää niitä (=todella monella astmalääkkeet ylläpitävät elimistön ärsytystilaa?), eivätkä he näe asiassa mitään ongelmaa. Minä näen, koska pelkään että tulee joku pysyvämpi haitta tai epästabiili tila kehoon. Mutta astmalääkkeitähän en siis voi lopettaa. Ja lääkkeen vaihto tuskin hyödyttää, koska omalääkäri (joka tosin vaihtoi mieltään usein kuin tuuliiviri suoraan lennosta) sanoi jo pari vuotta sitten että kaikista astmalääkkeistä tulee vatsakipuja. Nähdäkseni ei myöskään ole enää kuin yksi yhdistelmälääke kokeilematta minun kohdallani, missä on sekä pitkävaikutteinen avaava että hoitava komponentti. Ja silti pahempina kausina tarvitsen myös lyhytvaikutteista avaavaa. Ja silti en ole lähimainkaan vaikeaa astmaa sairastava, vertaistukikertomusten perusteella...

Mutta yksi inhan tukehtusmiskohtaus jonka provosoi runsas homepitoisuus ilmatilassa, on silti tullut koettua.

Kaippa sitä närästystä tulee öpauttia kaikesta kun on oikein huonossa kunnossa. Epätodennäköisimmiksi aiheuttajiksi, eli "sallituiksi" ruoiksi olen havainnut mustikkakeiton, kaurahiutaleet ja ehkä kanan (maustamattomana).
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 05, 2022, 14:46:32
Liki maustamaton kana on minullakin turvaruoka, jos mikään muu ei mene alas. Ja ehkä kaurahiutaleet. Ehkä maito.

Mustikkasopasta en ole varma. Ehkä sokeroimaton kävisi. Luulen, että sokeri aiheuttaa närästystä. Ja ylenmääräinen rasva.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 07, 2022, 13:08:32
Eilen illalla aivan jumalattomat närästykset taas. Nytkin karvastelee kurkussa. Kun ei paljon muuta syötävää kotona ollut (2 viikkoa viimeisestä kauppatilauksesta), niin vetelin lautasellisen sitä närästävää pöperöä, jossa papuja, kurkumaa, chiliä, inkivääriä, sipulia jne..

"Välipalaksi" vetelin 3 dl maitorahkaa, rusinoita ja sokeria ja vähän ruokakermaa sekoitettuna. Oli niin hyvää, että tein toisenkin reippaan annoksen. Saattaa olla, että kaikki nämä aiheuttivat närästystä. Ja liian iso annoskoko.

Eilen:
Nexium päivällä
illalla:
Magnesiamaito (ei auttanut yhtään)
Samarin (välitön helpotus)
Gaviscon

Sellaisen olen tässä viime päivinä huomannut, että kuorittuna kurkku ei närästä yhtä paljon.
Ehkä karvaat asiat närästävät? Vrt. kurkuma, inkivääri, (saksanpähkinä?), kahvi.

Jäävuorisalaatti ei taida närästää.

Tuntuu että moni asia, mikä on terveellistä, myös närästää:

kurkuma (on yleisterveellinen?)
tomaatti
inkivääri
kuoret (kurkku, ehkä punajuuret?, ehkä omena?)
omena
sipuli (vars. raaka) (alentaa kolesterolia)
tumma suklaa (verrattuna maitosuklaaseen)
(parsakaali? tästä en ole varma)

Ja sitten on epäterveellistä, joka myös närästää, ainakin:

sokeri
liika rasva
maitorasva?

Tilasin nyt sokeroimatonta mustikkasoppaa kokeeksi. Ja ennestään kokeilemaani turvaruokaa, pinaattisoppaa, joka ei närästä.  Ja avokadoja.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Xantippa - tammikuu 07, 2022, 13:22:25
Meinasinkin tulla sanomaan kurkun kuorimisesta, sillä paitsi että kuori on vähän pahaa, se närästää. Ennen minua närästi pienikin pala raakaa paprikaa, mutta ei enää niin paljon, joskaan en sitä juurikaan syökään, vaan ainoastaan ruuassa.

T: Xante
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 07, 2022, 13:46:25
Itse olen saanut närästystä porkkanoista. Kerma ihmeekseni löytyi joltain listalta asioista jotka voivat ärsyttää jos on IBS. (Ja IBS altistaa närästykselle.)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 07, 2022, 14:22:14
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - tammikuu 07, 2022, 13:22:25
Meinasinkin tulla sanomaan kurkun kuorimisesta, sillä paitsi että kuori on vähän pahaa, se närästää. Ennen minua närästi pienikin pala raakaa paprikaa, mutta ei enää niin paljon, joskaan en sitä juurikaan syökään, vaan ainoastaan ruuassa.

T: Xante

Minuakin närästää paprika nyt, kun vähän kaikki närästää. Muuten ei juurikaan. Puolikaskin raaka paprika voi mennä ihan ilman ongelmia silloin, kun ei ole yleisnärästys päällä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 07, 2022, 14:23:40
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 07, 2022, 13:46:25
Itse olen saanut närästystä porkkanoista.

Itselläni on epäily, että porkkanan kuoret ehkä voisivat närästää. (Raakana syötynä tulee porkkana kyllä kuorittua, mutta ei kypsennettynä.)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Xantippa - tammikuu 07, 2022, 15:07:07
Voihan kyse olla juureksien ja vihanneksien säilöntäaineissakin, eli sen vuoksi ehkä kuoret närästävät ja kannattaa kuoria. Ei kyllä aina tule sitä tehtyä.

T: Xante
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 07, 2022, 15:58:44
^
En tiedä, onko juureksissa *) säilöntäaineita kuoressa, mutta olisin hämmästynyt, jos olisi. Sen sijaan nykyään missä tahansa vars. ei-luomussa kasviperäisessä lienee jos jonkinlaista torjunta-aineita, rikkaruohojen ja tuholaishyönteisten torjuntaa varten.

*)
tomaateissa ja omenoissa voi olla kyllä jotain vahamaista parafiinia tms. ulkonäköä parantamassa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 17, 2022, 13:41:48
Luin jonkun apteekin lehdestä että histamiini aiheuttaa närästysoireita. Sopisi itseeni sikäli että olenhan ollut allerginen lapsesta asti. Mutta en osaa hahmottaa että närästys vaivaisi vähemmän keväästä syksyyn jolloin käytän antihistamiinia.

Toisaalta samana aikana käytän vahvempas astmalääkettä, ja sevaikuttaa ärsyttävän vatsaa.

***

Samassa lehdessä mainostettiin Ziverel-nimistä lääkettä että nopea apu närästykseen. Nevö hööt ov. Ylopiston Apteekin hinta kova.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 17, 2022, 14:17:50
Lainaus käyttäjältä: kertsi - tammikuu 07, 2022, 14:23:40
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 07, 2022, 13:46:25
Itse olen saanut närästystä porkkanoista.

Itselläni on epäily, että porkkanan kuoret ehkä voisivat närästää. (Raakana syötynä tulee porkkana kyllä kuorittua, mutta ei kypsennettynä.)

Nyt niin pahat närästykset, ettei voisi kuvitellakaan mitään sipulikasvia syövänsä. Tulin ajatelleeksi, että ehkä käytän kuorimatonta (mutta harjattua ja putsattua) porkkanaa vähän kuin sipulin korvikkeena ruoanlaitossa?

Ehkä porkkanankuoressa on samaa karvautta kuin sipulissa, ja esimerkiksi saksanpähkinässä? Ehkä karvasaineet närästävät? *)

Eli olisikohan lista sitten tämäntapainen: Nämä närästävät mua ainakin joskus:

- happamat
- karvaat  (ehkä myös pähkinät?)
- C-vitamiinipitoiset
- kaikki, mikä alentaa kolesterolia
- rasvaiset
- paistetut
- kaasuja tuottavat? (pavut?, kaali? kuivahedelmät?)
- tomaatit (onko tämä vain hapan, vaiko olisiko tässä myös karvautta?)


Koko ikäni olen reippaalla kädellä käyttänyt liki kaikkia sipulikasveja, tomaattia, chiliä, mausteita, inkivääriä, kurkumaa jne.. Nyt on pitänyt opetella tekemään ruokaa ilman sipuleita, mikä on kohtuuhankalaa, kun ruoanlaittoni alkaa yleensä niin, että pilkotaan ensin suuri määrä sipuleita...

Tänään tein tällaista KEITTÄMÄLLÄ n. 2,5 litraa ruokaa:
juurekset vain harjattuina ja putsattuina, paitsi lanttu kuorittuna (oli vanha):

vettä
pieninä palasina punajuurta (2 pientä)
melko pieninä palasina lanttua (1) ja porkkanaa (1)
palasina palsternakkaa (2)
huuhdeltuja rikottuja ohrasuurimoita (1,5 mukillista)
pekonia (pakastimestani)
broileria palasina (pakastimestani) 300-400 g?
muutama maustepippuri

Valmiiseen ruokaan:
suolaa ihan vähän
rosmariinia 2 tl
basilikaa 2 tl

Annoksen päälle:
hapankaalia
hyvää oliiviöljyä

Närästyslääkkeen (Nexium) otin puoli tuntia ennen ruokailua.
Ruoka ei ole ainakaan vielä aiheuttanut närästystä. Ja ihan syötävä oli.

(Normioloissa paistaisin lihat (tästä kyllä olen jo luopumassa muutenkin), lisäisi sipuleita ja inkivääriä, chiliä ja tomaattia.)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 17, 2022, 15:28:10
Lehtiläjää tullut käytyä läpi, ja kuinka ollakaan toisen apteekkiketjun lehdessä sitten sanottiin että magnesium saattaa ärsyttää maha-suolikanavaa. No kiitos taas tästäkin.  >:( Siitä nyt kumminkaan en luovu. Plus minullahan on ollut noita ruoansulatuspuolen vaivoja alunperin jo 1990-luvun mittaan, pahempana vuosituhannen alussa, ja sitten vaihtelevana silloin sun tällöin. Ja magnesiumin syömisen aloin vasta 2010.

Todellakin koen että omalla kohdallani suurin ärsyke astmalääke, ja sitä on pakko käyttää, jos en meinaa tukehtua.

Äh, samassa apteekin lehdessä taidettiin väittää että vihreä tee yleensä sopii. No ei sovi kyllä minulle sekään kuin hyvin satunnaisesti. Ehkä meistä jotkut sitten vaan on niin herkkävatsaisia tai -suolisia.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 17, 2022, 15:52:32
Vihreä tee minuakin närästää, silloin kun on närästys pahimmillaan.

Vähän vaikea keksiä, mikä EI närästä. Ehkä höyrytetty kala ja höyrytetyt pakastekavikset, ilman mitään mausteita? Ehkä pinaattikeitto?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 17, 2022, 16:03:30
Mustikkakeittoa ja kaurahiutaleita itse kiskoin vuosituhannen alkupuolella parikin viikkoa (enkä muuta syönyt), kun oli katarri tai gastriitti. (Harmi kun ei pysty tarkistamaan että kumpi oli.) Ekalla kerralla katarrin/gastriitin aiheutti se että olin syönyt voimakkaita särkylääkkeitä kk-kipuihin. Siihen aikaan en tainnut olla vielä allerginen Buranalle etc. Mutta en muista tarkalleen mistä lääkkeestä oli kyse, vain sen että tuju oli roppi. Lisäksi käytin yskänlääkettä keskellä kesää yskään, kun en olisi voinut suin surminkaan arvata että yskäni on allergista. Sehän kävi ilmi vasta sitten kun paukkui astmadiagnoosi 2003.

Ekalla noista kerroista (niitä tuli kerran joku vuosi ja toisen kerran toinen vuosi) en pystynyt mm. juomaan mehua ilman että poltti vatsaa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 17, 2022, 17:12:25
^
Aamupuuron joukoon sulatetut mustikat ainakin sopivat paremmin kuin esim. paloiteltu omena. Luulen, että omenahillokin välillä närästää (olisi eräs liki sokeriton luomuhillo käyttämättä).
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Socrates - maaliskuu 17, 2022, 19:52:50
Epämääräisiin vatsavaivoihin olen kokeillut kaikenlaista pilleriä, jauhetta tai litkua. Ei ne oikein auta, ehkä Valmarin on hyödyllisin noista.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 17, 2022, 20:16:47
^ Äiti taisi tuolla Valmarinilla lääkitä itseään. Pitääpä kokeilla.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - huhtikuu 14, 2022, 09:33:05
Hassunhauska aamu kun kädet tärisee, tuntuu kuin olisi hyperventilaation partaalla, ja jonkin verran "kuplivaa" oloa kuin olisi juonut limsaa (joka minulle ei todellakaan siis sovi). Luulin jo että Venäjä-uutisointi poiki jo paniikkikohtauksen, mutta nääh. Happovaivoja vaan. Tällaiseksi tämä menee kun minun on kumminkin pakko käyttää hoitavaa astmalääkettä, ja se ärsyttää sen verran että sitä on kokoajan närästys vaanimassa ja pahemmaksi haluaa kääntyä tuon tuostakin.

Tässä jokin aika sitten meni niin pahaksi että otin parina aamuna esomepratsolia, mutta kävi pitkästä aikaa kuten vuosituhannen alkupuolella: närästys vaan paheni. Oli pakko lopettaa aloittamani kuuri silleen. Etenin sitten Antepsinin voimalla, koska tuntuu ainakin minulle paremmalta kuin Gaviscon. Mutta nyt sitten näitä "fyysisen paniikin tuntemuksia". Jos kesällä tulee happovaivoja (en kehtaa sanoa "refluksi", kun en ole varma onko siitä kyse, eikä diagnoosia ole), niin se voi pahimmillaan aiheuttaa näitä lapsuudesta asti tuttuja kohtauksia että herään keskellä yötä ja on mieletön tuskatila. Ja jos siinä puolitajuisena miettii asioita, tulee kuolema ja mädäntyminen mieleen. Aikuisella iällä olen havainnut että nämä ns. kuolemanpelkokohtaukset ovat oikeastaan aina kaikki saaneet alkunsa siitä että ruoansulatuksessa jokin mättää.

Selvästikään minulle ei nyt se esomepratsoli sovi, mutta jotain pitäisi kiskoa koska olo on kamala. Ehkä on kokeiltava jotain toista "pratsolia". Onhan niitä jokunen, esome vaan on ollut halvin. Pantopratsolia (vaikuttava aine sama kuin Somacissa) tapasin aikoinaan syödä toisinaan, mutta jossain vaiheessa tuntui kuin se ei auttaisi.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - huhtikuu 14, 2022, 09:37:30
Googletin että mitä salpaajia sitä onkaan, ja olipas "hauska" törmätä tällaiseen:

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/e8d4bc72-ad95-4ff0-8bd4-dee38b0a7f84

Närästyksen hoidossa käytettävät protonipumpun estäjä-lääkkeet voivat pitkänä kuurina altistaa virusten aiheuttamille maha-suolitulehduksille.

Jo aiemmin on tiedetty, että bakteerien aiheuttamien suolistotulehdusten riski voi lisääntyä.

Närästyslääkkeitä käytetään paljon, ja niitä saa myös apteekista ilman reseptiä. Osa refluksitaudista kärsivistä potilaista tarvitsee happolääkitystä pitkiä aikoja.

JAMA Network Open -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan pitkäkestoisella lääkityksellä olevien sairastumisriski oli lähes kaksinkertainen.

Tutkimuksessa verrattiin 230 000 lääkityksellä olevaa keskimäärin 70-vuotiasta lähes 630 000 terveeseen samanikäiseen.

Tutkittavia seurattiin yhden talvikauden ajan, jolloin liikkeellä on maha-suolitulehduksia aiheuttavia viruksia.

Tarkastelujakson aikana maha-suolitulehduksen sai 1,3 prosenttia protonipumpun estäjiä käyttävistä ja 0,7 prosenttia verrokeista.

Happosalpaaja-lääkkeet ovat pitkävaikutteisia närästyslääkkeitä, jotka toimivat vähentämällä haponeritystä vatsassa. Happosalpaajissa vaikuttavia aineita ovat muun muassa lansopratsoli, omepratsoli/esomepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsoli.

Riski maha-suolitulehduksiin lisääntyy, kun vähentynyt vatsahappo ei enää pääsekään tuhoamaan haitallisia bakteereja ja viruksia. Happosalpaajien on ajateltu vaikuttavan myös suoliston bakteerikantaan, ja vaikuttavan sitä kautta elimistön immuunijärjestelmään.

Vaikka happosalpaajat ovat yleensä hyvin siedettyjä, hyvin pitkissä lääkehoidoissa pitkä mahalaukun hapottomuus voi myös johtaa esimerkiksi magnesiumin ja B12-vitamiinin puutoksiin. Iäkkäillä ihmisillä pitkään lääkitykseen voi liittyä luuston haurastumista.

Terveyskirjaston mukaan etenkin suurten annosten pitkäaikaisen käytön on havaittu altistavan myös antibioottiripulille ja hengitysteiden infektioille.

Tutkimuksessa ei huomioitu osallistujien ruokavaliota ja monia muita taustatekijöitä, jotka ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi tulokset olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - kesäkuu 24, 2022, 09:23:08
^
Tuon olen itsekin huomannut: jo muutaman päivän Nexium-kuuri saattaa lyödä mahan löysäksi. Varmaan sillä mahalaukun hapolla tosiaankin on funktio suojata bakteereilta.

Ihana kausi mulla nyt menossa: närästystä on harvemmin.

Vieläkin kyllä nämä närästävät:
omena, kurkku (kuori).

Vähäisemmässä määrin, mutta kuitenkin välillä:
tomaatti(pyree), kovat mausteet

Paprikaa en ole uskaltanut kokeilla puoleen vuoteen, enkä oikein sitrushedelmiäkään. Eikä tulisi pieneen mieleenkään syödä C-vitamiinitabletteja enää koskaan.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - kesäkuu 24, 2022, 09:32:23
Minä hullu menin joku ilta syömään purkillisen chilitonnikalaa. Otin perään kyllä Magnesiamaitoa, mutta ei apua. Ennen nukkumaanmenoa otin Reduxia, Antepsinia ja Rennietä. Silti seuraavana päivänä pisti rintaan.

Tämmöistä tämä on kun on vahva astmalääkitys. Aion tosiaan siirtyä vahvasta keskivahvaan (pitoisuus putoaa puoleen), kun en kerta saa astmaa tasapainoon sillä vahvimmalla lääkkeellä jota olen kohta 2 kk käyttänyt. Siinä ajassa tulosta pitää tulla, jos on tullakseen. En nyt tosin yski enää aamusta iltaan, mutta jokaisen uuden allergeenin tullessa mukaan kuvaan on kuin kelattaisiin taaksepäin kuntoutumisen kanssa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - kesäkuu 24, 2022, 09:48:01
Mulla vaihtelee, milloin chili närästää, milloin ei.

Chilitonnikalassa voi olla se öljykin, joka närästää, etkös joskus maininnut siitäkin, Norma?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - kesäkuu 24, 2022, 10:02:43
Lainaus käyttäjältä: kertsi - kesäkuu 24, 2022, 09:48:01
Mulla vaihtelee, milloin chili närästää, milloin ei.

Chilitonnikalassa voi olla se öljykin, joka närästää, etkös joskus maininnut siitäkin, Norma?

Kyllä, vaan chili myös. Voivat ehkä kimpassa olla pahemmat.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - heinäkuu 29, 2022, 12:38:10
https://www.is.fi/terveys/art-2000008795783.html

Tuolla mainittu että keliakia voi aiheuttaa närästystä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 10, 2022, 13:02:36
https://www.verkkokauppa.com/fi/product/532515/Doomoo-Rest-Easy-kiilatyyny-iso?gclid=Cj0KCQjwrs2XBhDjARIsAHVymmSpzHiw0GQdSB8gqTsRPs45b_6ZEEr_isA_RMQw6qIjMh1_meQXXfYaAlLdEALw_wcB

Oiskohan hyvä?

Ei meinaan enää tule sisuskaluista kalua millään lääkkeellä. Oli käytössä happosalpaaja tai hapon neutralisoija, niin korventaa ja puristaa silti. Ilmeisesti supervahva astmalääke jota 2 kk imppasin katkaisi kamelin selän. Tätä pahempi on enää katarri tai gastriitti, joka minulla oli 2 krt vuosituhannen alkupuolella.

Tyynyä en käytä, kun niska ajoin ärtyy siitä. Luiska kai ainoa korokevaihtoehto. Kirjojani en pilaa tunkemalla niitä sängynjalkojen alle, ja säikähtäisin kuoliaaksi jos viritelmä pettäisi keskellä yötä.

Edit. Olin sitten näemmä katsonut lastenosastolta, kun puhelimella operoin. En kyllä lasten tyynyä osta.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 13, 2022, 14:53:20
Juuei, ei lasten kokoa kannata ostaa. Jos patjasi on 80 cm leveä, sit tyynynkin kannattaisi olla niin leveä, niin ylävartalosi myös pysyy kiilatyynyllä (eikä sit kannata käyttää mitään liukulakanoita). Ja niin "pitkä", eli että ulottuisi vyötärösi kohdalle. Ja mielellään 25 cm korkea (se korkein). Tuossahan ei ollut edes tarkkoja mittoja.

Pari yötä kesti itselläni tottua, mutta nopeasti tottui. Etolasta ostin. On jämäkkä, eikä vajaassa vuodessa ole muuttanut muotoaan. Hinta oli noin satasen kieppeillä.

Ja huom. Se kannattaa laittaa patjan tai ainakin petauspatjan alle, ei päälle. (Itselläni on joustinpatja, vaan ei runkopatja.)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 13, 2022, 19:56:10
Minullakin on joustinpatja, ja muutaman sentin sijauspatja sen päällä. Mutta satasta en kyllä ala törsäämään, jotain pitää kehitellä muuta.

Olisin ehkä vielä siitä astmalääkkeestä jotenkin selvinnyt, mutta heinäkuussa suorittamani kokeilu C-vitamiinia sisältävän nivelvalmisteen kanssa oli jo liikaa. Söin sitä maksimiannosta 3 tbl/vrk, ja sitten kun vaivoja tuli, yritin vielä 1 tbl/vrk. Ei onnannut. Ei minulla vaan kestä se läppä tai lätkä siellä ruokatorven ääripäässä. Lisäksi olen tietysti lussuttanut ja mussuttanut koko vuoden purukumia enemmän kuin koskaan. En hoksannut että

Tavallinen närästyksen syy on ilman nieleminen, mikä avaa alemman sulkijalihaksen. Ilman nielemistä lisäävät muun muassa hiilihappojuomat, hotkiminen ja purukumin jäystäminen.

https://www.tehylehti.fi/fi/terveys/refluksitauti-jatkuvaa-narastysta

Vissyistä jouduin luopumaan jo vuosia sitten. Olin kitannut niitä aina hellepäivän päätteeksi rantareissulta kotiin tultuani, mutta sitten ei vaan vatsa enää kestänyt niitä, vaan alkoi poltella. Limsojakaan en käytä kuin öpaut kerran kuussa hampurilaisaterian yhteydessä, nyt olen nekin ateriat syönyt ilman limsaa. En mielestäni mitenkään hotki.

Refluksitaudista puhutaan, jos närästys on jatkuvaa ja haittaa elämää tai aiheuttaa lisäsairauksia kuten ruokatorven alaosan tulehduksen. Refluksi tarkoittaa takaisinvirtausta.

Epäilen että minulla on juurikin nyt ruokatorven alaosan tulehdus. On ainakin kaksi päivää pistänyt/puristanut rinnasta miltei yhtäsoittoa. Muutamia harvoja kertoja hellittänyt, sitten mennään taas.

MAITO JA PIIMÄ ovat närästyksen lääkkeettömiä hoitoja: ne neutraloivat mahahappoja. Viime vuosina markkinoille on tullut uusia tehokkaita lääkkeitä, kuten protonipumpun inhibiittorit, jotka vähentävät mahahapon erittymistä.

Piimästä olin joskus kuullut ja unohtanut, mutta oli yllätys että maitokin auttaisi. Ehkä se on yllätys siksi, että puhui ihan mistä tahansa vaivasta jossain terveys/sairauskeskustelussa netissä, paikalle ryntää joku maidonvihaaja ilmoittamaan että maito ja/tai maitotuotteet pitää jättää pois. Tekisi mieleni jo sanoa että kuule jos sulle itsellesi on pärähtänyt paskat housuun maidon takia, niin älä kuvittele että se on kaikille muille yhtä huonoa ravintoa. Kaikkien vaivojeni kanssa olen kiitollinen siitä että laktoosi-intoleranssia minulla selvästikään ei ole. Joskus kerma on aiheuttanut vaivoja, mutta se onkin ilmeisesti yksi IBS-probleemeja tuottavista aineista. (Minulla muukin rasvainen ja jopa öljyinen.)

Happosalpaajien kanssa ainakin tälläerää nostan kädet pystyyn. Aina kun minulla on tosi paha olla, niiden käyttö vain pahentaa oloani. Sama laulu oli jo vuosituhannen alussa.

Ja oikein kun aloin asiaa ajattelemaan, muistin miten minulle oli alta parikymppisenä jonkin oppilaitoksen lääkäri sanonut että rintakivut johtuvat usein ruoansulatusvaivoista, koska suolet asettuvat niin korkealle kehossa. Jotta hän on minulle tällaista luennoinut, on minulla täytynyt olla joku vatsavaiva jo silloinkin.

IBS toki nykytietämykselläni vaivasi jo lapsena, mutta ehkä on ollut muutakin muhimassa. 1990-luvulla aloin saamaan ruoan päälle polttelua, ja minut passitettiin sairaalaan vatsalaukun tähystykseen. Se olikin niin karmea kokemus etten halua kokea sitä enää koskaan, tajuissani ainakaan. Mitään ei löytynyt, mutta muistan syöneeni vatsahaavalääkkeen ja silloinen vaiva helpotti.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 14, 2022, 00:26:50
Kiilatyynyn korvike ovat korotuspalat sängyn päätypuolella. Sellaisia saa kaupungin apuvälinekeskuksesta. Hätätilassa pino kirjojakin käy.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 14, 2022, 08:40:49
Söin eilen illalla gluteenitonta mysliä, joka oli käytännössä jotain kaurahiutaleita kera kuivattujen hedelmien. Tätä maidon kanssa. Tällaisen aterian jälkeen kipu rinnassa hiipui pois, ja oli jotakuinkin normaali olo. Tässä nyt varmaan kaura ja maito olivat ne vaaditut ainesosat jotka rauhoittivat kroppaa.

Nukkumaankin saatoin mennä ilman tuskatiloja, mutta klo 5 - 6 välillä sitten taas herättiin kitumaan. Olin kuulevinani jonkun kamalan äänen, ja sen jälkeen sydän alkoi lyömään kuin viimeistä päivää, ja sitten alkoi taas rintakipu. Mitään kovia ääniä täällä tuskin aamuöisin kuuluu yhtään missään, joten lienee ollut niin että ensin alkoi se vaiva kehossa, sitten se herätti aivoni ja aivoni reagoivat kuvittelemalla unitilassa jotain ihmeellistä. Olen ennenkin kuullut olemattomia ovikellon soittoja ja milloin mitäkin aamuisin.

Olen miettinyt jättää hoitavan astmalääkkeen pois, eilen olinkin sitä ilman. Mutta ei toisaalta kiehdo sekaan että ajanmittaan hengenahdistus lisääntyy lisääntymistään, ja sitten taas yskitään kehkoja pellolle. Ja sekin ärsyttäisi kumminkin sisuksia. Nyt on ollut vain harvakseltaan kuivaa yskää, ja se yskä tuntuu erilaiselta kuin astmayskäni, joten lienee siis refluksiyskää.

***

Noita kirjoja ja ties mitä pinoja ja läjiä yksi tuttukin tuputtaa. Mutta pelkään että koko viritys pettää keskellä yötä ja säikähdän kuoliaaksi sitä äkillistä liikettä. Kyllähän tuonne patjojen väliin saisi tungettua vaikka mitä, mutta kiilamaisuus tässä on se ongelma. Ja tosiaan tuonne jalkojen alle en uskalla laittaa.

Nukuin aikoinaan mitä ihmeellisimmissä viritelmissä, mm. retkisängyssä jossain asunnossani, ja sain niin tarpeekseni kaikenlaisesta virittelystä jokaikistä yötä varten...

Tuttu myös tyrkyttää että vatsa pitäisi jättää yöksi paljaaksi, koska kylmyyden pitäisi rauhoittaa. Saisi melkein leikata sitten peittoon reiän, koska en halua sellaista ihme systeemiä jossa pitäisi saada peitto pysymään navan alapuolella, ja sitten kuitenkin tuohon rintakehällekin pitäisi jotain saada peitoksi. Ja inhoan palelua siinä missä hikoiluakin.

Edit. Tämänkin aamun tuntemusten perusteella minusta alkaa kyllä tuntua että tilkkanen maitoa neutraloi happoja paljon paremmin kuin mikään viimeaikoina käyttämistäni lääkkeistä. Ja näitä on sentään tullut syötyä yhtenä metelinä: Antepsin, Rennie, Reduflux, Gaviente Mint. Ei tästä enää puutu kuin Gaviscon ja Magnesiamaito. Periaatteessa jo pelkän Antepsinin pitäisi riittää. Ja kai sekin jotain tekee, jos otan sen ennen nukkumaanmenoa. Mutta teho ei riitä aamuyöhön asti. Happosalpaajaa (esomepratsoli muistaakseni) en päässyt muutamaa pidemmälle, kun tuli niin kamala olla että se oli pakko lopettaa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 14, 2022, 11:28:11
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 14, 2022, 08:40:49
Edit. Tämänkin aamun tuntemusten perusteella minusta alkaa kyllä tuntua että tilkkanen maitoa neutraloi happoja paljon paremmin kuin mikään viimeaikoina käyttämistäni lääkkeistä. Ja näitä on sentään tullut syötyä yhtenä metelinä: Antepsin, Rennie, Reduflux, Gaviente Mint. Ei tästä enää puutu kuin Gaviscon ja Magnesiamaito. Periaatteessa jo pelkän Antepsinin pitäisi riittää. Ja kai sekin jotain tekee, jos otan sen ennen nukkumaanmenoa. Mutta teho ei riitä aamuyöhön asti. Happosalpaajaa (esomepratsoli muistaakseni) en päässyt muutamaa pidemmälle, kun tuli niin kamala olla että se oli pakko lopettaa.
Boldaus mun. Minttu aiheuttaa refluksia ja närästystä. Jossain, olikos se yhdessä Rennie- tai Antepsin -laadussa on ainakin minttua mausteena. Kannattaa jättää väliin.

Maito tosiaankin voi auttaa. Varsinkin kahvimaito, tai kahvin juonnin yhteydessä juotu maito, tai hätätilassa jopa juusto (jos maito on loppu). Osaisipa olla ilman kahvia!
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 14, 2022, 11:32:12
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 14, 2022, 08:40:49
Noita kirjoja ja ties mitä pinoja ja läjiä yksi tuttukin tuputtaa. Mutta pelkään että koko viritys pettää keskellä yötä ja säikähdän kuoliaaksi sitä äkillistä liikettä. Kyllähän tuonne patjojen väliin saisi tungettua vaikka mitä, mutta kiilamaisuus tässä on se ongelma. Ja tosiaan tuonne jalkojen alle en uskalla laittaa.

Nukuin aikoinaan mitä ihmeellisimmissä viritelmissä, mm. retkisängyssä jossain asunnossani, ja sain niin tarpeekseni kaikenlaisesta virittelystä jokaikistä yötä varten...

Mulla ei ole mökillä (vielä) kiilatyynyä, vaan olen viritellyt juurikin kirjapinon päätypuolen jalkojen alle. Lisäkorkeutta tuovat pari lautaa myös. Kertaakaan ei ole romahtanut alas yöllä. Lähinnä silloin, jos menee (tai hyppää) sänkyyn varomattomasti, saattavat liikahtaa. Eikä niitä viritellä kuin kerraan, ei siis joka ilta.

Ne korotuspalat ovat muistaakseni sellaiset, että ne pysyvät tukevammin kuin kirjat. Muistaakseni niissä on kolo sängynjaloille.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Socrates - elokuu 14, 2022, 11:38:53
Kyllähän noi lääkecocktailit on refluksin yleisin syy. Siskoni nappaili pitkään erilaisia särky- yms lääkkeitä ja sai semmoisen refluksin, että kutistui ihan luurangoksi, kun ei oikein mitään pystynyt syömään.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 14, 2022, 11:42:20
^ Taivahan tosi. Oma närästykseni sai alkunsa voimakkaista (tulehdus)kipulääkkeistä, joita jouduin syömään kauan sitten. Aiheuttivat limakalvovaurioita mahalaukkuun. Ehkei ne limakalvovauriot ole närästyksen syy vaan vain ilmaisin, en tiedä. Varmaan juurisyy on se ruokatorven alasulkija.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 14, 2022, 13:48:06
Helpommalla olisin päässyt ilman allergioita ja niistä poikinutta astmaa... Nyt olen toista päivää ilman Seretideä, mutta jos alkaa hengenahdistus lisääntymään, niin ei sitäkään kyllä jaksa.

Astmaatikoista todella moni käyttää kokoajan salpaajia. Melkein joka kerran kun yritän, pieleen menee.

Onhan se nyt selvää että jos lataa itseensä kahdesti päivässä sitä pötsilätkää lässäyttävät myrkyt, niin kyllä siitä vaivaa seuraa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 18, 2022, 08:28:38
Puristus tai pisto rinnassa loppui kun olen nyt ollut useita päiviä ilman astmalääkitystä (piru vie kun en huomannut laittaa ylös koska sen tauolle jätin). On semmoinen lievän lievä hengenahdistus kokoajan, mutta mietityttää että voisiko se olla vain sitä että en osaa enää hengittää ilman troppia käytettyäni sitä kuitenkin 3,5 v putkeen? (Seretide jossa on siis hoitavan lisäksi pitkävaikutteista avaavaa.)

Menee parempaan ja huonompaan suuntaan vuorotellen sisuskalujen kanssa (siis ruokatorven?)

Mutta tässä lääkkeiden kanssa läträtessä tuli mieleeni, että eihän se että lääkkeen nimi on ...Mint tarkoita sitä että lääkkeessä myös on minttua.

- mikäli minttu (vaiko piparminttu?) on haitaksi refluksitaudissa, ei olisi mitään järkeä laittaa minttua refluksilääkkeeseen

- minttu makuna on hyvin suosittu pureskeltavissa valmisteissa, kaiketi peittää alleen karvaan maun - näin ollen keinotekoinen mintun maku ainakin itselleni on osunut vastaan lääkkeissä kuten Rennie ja Galieve Mint, sekä jossain Pirkan magnesiumissa

En tuosta Galieven sisällysluettelosta löytänyt kyllä minkäänlaista mainintaa mistään oikeasta mintusta.

***

Ihmeteltyäni pääni puhki vuodepuolta tuli mieleeni että minullahan on läjä Poliisi kertoo -kirjoja joista en ole maksanut sentin senttiä. Vaikka vihaan ajatustakin kirjojen pilaamisesta, niin ehkä kuitenkin tohtisin ajatella niitä sängyn jalkojen alle. Pelottaa kyllä että koko systeemi paukahtaa altani keskellä yötä. Muutenkin on unet mitä sattuu. Mutta ainakin niissä on sellainen pinta joka ei vaikuta liukkaalta, ja ovat painavia ja pysynnevät paikoillaan?

Vai onko noilla kirjoilla suurikin arvo? Pari taisi olla 1970-luvulta ja loput myöhemmiltä ajoilta. Ei ihan viime vuosilta.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - elokuu 18, 2022, 08:47:10
^
OT:
Googlettamalla näyttäisi olevan muutamasta eurosta vähän enempään noiden arvo. Riippuu varmaan vuodesta ja kunnosta.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 18, 2022, 08:49:18
Lainaus käyttäjältä: Hippi - elokuu 18, 2022, 08:47:10
^
OT:
Googlettamalla näyttäisi olevan muutamasta eurosta vähän enempään noiden arvo. Riippuu varmaan vuodesta ja kunnosta.

Ovat kyllä varsin hyväkuntoisia. Minulla oli joskus joku idis että alan noita myymään, mutta en sitten ole saanut aikaiseksi.

Josko varmuuden vuoksi keksisi jotain käärettä ympärille.

Kyllä niin vihaan kaikenlaisia viritelmäpetejä yli kaiken...
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - elokuu 18, 2022, 08:53:30
Entä, jos työntelet niitä kirjoja patjan ja sängyn pohjan väliin? Päätyyn jokunen enemmän ja siitä sitten pari pinoa niin, että tulee kiilamainen rakenne niistä.

Jos itseäni ajattelen, niin olisi kyllä miellyttävämpi nukkua niin, että vain ylävartalo on hiukan koholla kuin että koko peti on kalteva. Koko petin kaltevuus saattaa tehdä valumisen tunteen.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 18, 2022, 09:04:41
Epäilen että kivikovista kirjoista syntyy niin epämiellyttävät rappuset että ei tunnu hyvältä alla. Luulen että jossain vaiheessa hankin kiilamaisen vaahtomuovikappaleen tms. Viime yönä minulla oli sijauspatjan alla hävitetyn joustinpatjan kuori kertaalleen taitettuna ja ex-sijauslätty (ohut patja) useamman kerran taitettuna. Ei tämäkään oikein hyvältä vaikuttanut, tosin aaltomaisuuden sijasta suurin ongelma oli se että nehän lässähtivät niin ohueksi läjäksi ettei niistä juuri hyötyä ollut.

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 18, 2022, 13:18:01
Lainaus käyttäjältä: Hippi - elokuu 18, 2022, 08:53:30
Entä, jos työntelet niitä kirjoja patjan ja sängyn pohjan väliin? Päätyyn jokunen enemmän ja siitä sitten pari pinoa niin, että tulee kiilamainen rakenne niistä.

Jos itseäni ajattelen, niin olisi kyllä miellyttävämpi nukkua niin, että vain ylävartalo on hiukan koholla kuin että koko peti on kalteva. Koko petin kaltevuus saattaa tehdä valumisen tunteen.

Kyllä se valumisen tunne tulee kiilatyynynkin kanssa. En tiedä, tuleeko enemmän vaiko vähemmän. Luulen, että jos kyljellään nukkuu, on sängynpäädyn korottaminen parempi, puhumattakaan siitä, jos vatsallaan nukkuu.

Kotona kiilatyynyni on 25 cm. Täällä mökillä sängyn pääty on vain ehkä 5 cm korkeampi, pitäisikin tällätä lisää kirjoja sinne alle tänään, kun olen kaksi kirjaa saanut luettua.

Jotenkin tuntuisi, että olisi miellyttävämpää nukkua sängynkorotuksen kuin kiilatyynyn kanssa, mutta saatan tännekin hankkia kiilatyynyn, tai oikeastaan tuoda kotoa vanhan, jos saan sinne ostettua uuden. Mökki on semmoinen, että talon se puoli on vajunnut, jossa sängyn päätypuoli on.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 08:34:08
En muista onko tästä koskaan puhuttu, mutta voisiko olla että refluksi tms. poikii siitä että ruoka ei sula kunnolla? Olen jostain saanut mielikuvan että vanhemmiten ihmisille voi tulla puutetta niistä ruoansulatusentsyymeistä jotka hajottavat rasvaa, hiilareita ja proteeiineja. Ehkä tuollaista puutosta voisi olla yksilökohtaisesti jo nuoremmalla iällä? Nyt jos keholla ei ole tarpeeksi entsyymejä, niin voisiko olla että se turvautuu hapon määrän lisäämiseen?

Käytin kauan kauan sitten valmistetta joka hajotti noita kolmea ainetta. En yhtään muista enkä osaa sanoa oliko minulla tuohon aikaan happovaivoja. Käyttö loppui siihen että se nettipuoti lopetti, josta tapasin entsyymivalmistetta ostaa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 27, 2022, 09:48:58
Ruoansulatusentsyymejä saa myös esim. apteekista. Itselläni ei ole mitään kokemusta asiasta.

Voivatkohan happosalpaajat, Gaviscon, Samarin yms. puolestaan aiheuttaa sitä, ettei ruoka sula? Mahahapot kai suojaavat taudinaiheuttajia vastaan. Entä osallistuvatko hapot myös ruoansulatukseen?

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 09:59:03
Viimeisin kokemus happosalpaajasta useita viikkoja sitten oli niin ikävä, että jäi sikseen. Hapon neutralisoijiinkin kyllästyin, kun ei niillä saanut enää entisenlaista huojennusta aikaiseksi. En tiedä, mutta oletan etteivät nuo neutralisoijat estä ruokaa sulamasta. Jos lääke muodostaa suojaavan kalvon tai tulpan niin että happo ei pääse nousemaan ruokatorveen asti, niin kaiketi happo saa ihan rauhassa kuitenkin suorittaa tehtäväänsä siellä misdä sen oikea paikka on.

Ainakin Reduflux ja Gaviscon taitavat olla tuollaisia kalvon muodostajia?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 27, 2022, 10:15:32
Gaviscon muodostaa kalvon. Luulen, että vain mahalaukkuun, ei ruokatorveen.

Mitään tulppia en tiedä minkään lääkkeen muodostavan (siis että tukkisivat ruokatorven ja mahalaukun välisen sulkijalihaksen kohdan).

Happosalpaajatkaan eivät mitään tulppia tee, mutta tekevät sen, että mahanesteet eivät ole niin happamia, jolloin refluksi ei ole niin haitallista noustessaan ruokatorveen (tai suuhun asti).
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 27, 2022, 10:22:51
Minulla oli eilen enemmän närästystä kuin koko kesänä. Luulen, että johtui siitä, että hölmönä menin ja ostin kaksi tomaattia, jotka laitoin broileripataan, kera valkosipulin ja inkiväärin.

Sipuliakin joskus kokeilen, huonolla menestyksellä. En ole tainnut vuoteen käyttää kuin pari yksittäistä, 1/2 kerrallaan jossa isossa padassa. Omenia ja appelsiineja ei tulisi pieneen mieleenkään yrittää. Keväällä söin vähän sitruunan mehua ja kuorta mausteena (tillin lisäksi) savulohitahnassa, mutta vein kyseisen tahnan piknikille, ja söin sitä itse vain vähän. Nyt olen ostanut savulohta, tilliä ja creme fraichea, mutta en sitruunaa, kun sitä nyt vaan sattuneesta syystä eli närästyksen takia ei ollenkaan tee mieli.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 10:34:31
Käsittääkseni salpaaja salpaa eli vähentää hapon tuotantoa. Ja oletan että siinä syy miksi ne useammin ovat itselleni haitaksi kuin hyödyksi.

Parasta olisi kai että ei mene sörkkimään koko ruoansulatusta millään tavalla, mutta se sitten edellyttäisi että ei syö mitään ärsyttävää. Ja niin tylsä ruoka kyllästyttää alta aikayksikön. Kaurapuuroakin alan vihaamaan, jos sitä on pakko syödä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 27, 2022, 10:51:42
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 10:34:31
Käsittääkseni salpaaja salpaa eli vähentää hapon tuotantoa. Ja oletan että siinä syy miksi ne useammin ovat itselleni haitaksi kuin hyödyksi.
Millä lailla haitaksi?
Meinaatko, että happosalpaajat aiheuttavat sen, ettei ruoka sula, ja tulee turvotusta?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 11:02:50
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 27, 2022, 10:51:42
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 10:34:31
Käsittääkseni salpaaja salpaa eli vähentää hapon tuotantoa. Ja oletan että siinä syy miksi ne useammin ovat itselleni haitaksi kuin hyödyksi.
Millä lailla haitaksi?
Meinaatko, että happosalpaajat aiheuttavat sen, ettei ruoka sula, ja tulee turvotusta?

Tiedejulkaisusta lukemani mukaan happotuotannon salpaaminen aiheuttaa sen että elimistö tuottaa entistä enemmän happoa, syntyy jopa uusia soluja happoa tuottamaan. Olenhan tästä maininnut jo useamman kerran.

Jotkut puhuvat hapottomasta vatsasta, mutta sellaiseen en osaa sanoa mitään. Jollain suolahappotableteilla voi kuulema testata onko hapoton vatsa. Itse en kyllä todellakaan uskaltaisi, muutenkin ihan tarpeeksi ollut kipuja.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 27, 2022, 13:14:06
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 11:02:50
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 27, 2022, 10:51:42
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 10:34:31
Käsittääkseni salpaaja salpaa eli vähentää hapon tuotantoa. Ja oletan että siinä syy miksi ne useammin ovat itselleni haitaksi kuin hyödyksi.
Millä lailla haitaksi?
Meinaatko, että happosalpaajat aiheuttavat sen, ettei ruoka sula, ja tulee turvotusta?

Tiedejulkaisusta lukemani mukaan happotuotannon salpaaminen aiheuttaa sen että elimistö tuottaa entistä enemmän happoa, syntyy jopa uusia soluja happoa tuottamaan. Olenhan tästä maininnut jo useamman kerran.
Oletko linkannut kyseisen tiedejulkaisun tänne? Onko sinulla linkkiä tallessa tai helposti löydettävissä?

En muista kaikkea, mitä olet tänne kirjoittanut. Muistaakseni kirjoitit aiemmin, että olikos se Nexiumista sinulla on tullut karmea olo joskus, ja joskus toiste ei. Tämäkö mielestäsi johtui nimenomaan hapottomasta mahasta, vaiko ruoansulatuksen hidastumisesta, vai molemmista, tai ehkä liiasta hapoista, tai jostain muista syistä? Miten olet syytä koskevaan johtopäätökseesi päätynyt?

Kuinka kauan pitää syödä happosalpaajia, että syntyy hapoton maha? Viikkoja, kuukausia, vuosia?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 27, 2022, 13:54:42
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 11:02:50
Tiedejulkaisusta lukemani mukaan happotuotannon salpaaminen aiheuttaa sen että elimistö tuottaa entistä enemmän happoa, syntyy jopa uusia soluja happoa tuottamaan. Olenhan tästä maininnut jo useamman kerran.

Jotkut puhuvat hapottomasta vatsasta, mutta sellaiseen en osaa sanoa mitään. Jollain suolahappotableteilla voi kuulema testata onko hapoton vatsa. Itse en kyllä todellakaan uskaltaisi, muutenkin ihan tarpeeksi ollut kipuja.

Nuo ovat vastakkaisia asioita: liika hapontuotanto uusien happoa tuottavien solujen takia, ja toisaalta hapoton maha. Molemmatko PPI:n takia? Eikö se ole ristiriitaista?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 27, 2022, 15:08:09
MINÄ en tuohon hapottomaan mahaan usko. Mainitsin vain mitä muut ovat minulle väittäneet.

Luin paperisesta lehdestä ne jutut soluista. Tod.näk. kyseessä oli Tieteen Kuvalehti. Kun olen seuraavan kerran tietokoneella, katson löytyykö matskua netistä. Minähän en näitä asioita tapaa päästäni keksiä, jos sanon lukeneeni.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 28, 2022, 09:02:03
En löydä suomeksi mitään. Hämärä mielikuva että kyseessä olisi tosiaan ollut Tieteen Kuvalehti, ja jokin "tietolaatikko" sivulla, ilmeisesti ei ollut edes mistään kokonaisesta artikkelista kyse. Englanninkielellä saattaisi varmaan jotain löytyäkin, mutta lääketieteellinen sanasto ei ole kyllä ollenkaan minulla hallussa, enkä ehkä tunnistaisi näkemääni, vaikka vastaan tulisikin.

Etsiskellessä osui silmään mm. että

https://terveysportti.mobi/tyoterveyskirjasto/uutismaailma.duodecimapi.uutisarkisto?p_arkisto=1&p_palsta=25&p_artikkeli=uux15383

Protonipumpun estäjien (PPI) pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa vaikeaa hypomagnesemiaa. Kyseessä on harvinainen, mutta mahdollisesti henkeä uhkaava haitta, joka on tullut esille kyseisten lääkkeiden erittäin laajan käytön myötä. EMAn lääketurvatyöryhmä ehdottaa jatkuvasti PPI-lääkkeitä käyttävien potilaiden seerumin magnesiumin mittaamista ennen hoitoa ja ajoittain hoidon aikana. Näin tulisi tehdä etenkin silloin, kun potilas käyttää myös diureetteja tai muita lääkkeitä, jotka voivat alentaa seerumin magnesiumtasoa.

Lisäksi:

https://asiakas.kotisivukone.com/files/gpfinland.kotisivukone.com/tiedostot/YLpvt_2018/Arkkila_Protonipumpun_estajat.pdf

Sivu 11

PPI   →hypergastrinemia   →   mahalaukun   seinämään   
enterokromafiinin   kaltaisten   solujen   liikakasvua   
(enterochromaffin-like   (ECL)   cell   hyperplasia).      
– S-gastriini   nousee->ei   kliinistä   merkitystä      


Mitähän tuo tarkoittaa?

Sivu 30

PPI   lopettaminen   2   kk   käytön   jälkeen   aiheuttaa   normaalia   
runsaampaa   hapon   erittymistä   (rebound   acid   hypersecretion,   
RAHS).      
– Jopa   kolmasosa   potilaista   jatkaa   protonipumpun   estäjälääkityksen   käyttöä,   vaikka   
lääkkeen   alkuperäinen   käyttö-   aihe   ei   edellyttäisikään   pysyvää   ylläpitohoitoa   .      
– Happoperäiset   oireet   ilmaantuvat   kahden   viikon   kuluessa   lääkityksen   lopettamisesta.      
– Ongelmalliseksi   asian   tekee   se,   että   liiallinen   haponeritys   jatkuu   todennäköisesti   pitkään,   
ainakin   yli   kolme   viikkoa.      
– Toistaiseksi   ei   pystytä   antamaan   tutkimuksiin   perustuvaa   suositusta   siitä,   kuinka   hitaasti   
pitkäkestoinen   protonipumpun   estäjälääkitys   kannattaa   lopettaa.      


Vaan meikäläiselläpä se hapon erittymisen lisääntyminen on gastriitin tai katarrin aikoina (vuosituhannen alussa) tapahtunut heti ensimmäisenä happosalpaajan käyttöpäivänä, ja nykyään öpauttia kolmantena käyttöpäivänä, jos on tapahtuakseen. On toisaalta noitakin kokemuksia että jollain helkkarin ilveellä olen onnistunut syömään 2 vk, ja sitten myöhemmin vasta oireet taas pahenevat.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 28, 2022, 10:23:32
Mistä päättelit, että nimeonomaan hapon erittymisen lisääntyminen juuri sinun kohdallasi johtui nimenomaan PPI lääkkeistä, ja että happoa ylipäätänsä erittyi normaalia enemmän? Eikö siihen tarvita PPI-lääkkeiden pitkää käyttöä, ainakin kuukausia (tämä vain arvaus)?


---
Lisäys. Gastriitti itsessään voi aiheuttaa hapotonta mahaa, ks. seur. viestini. Silloinhan nimenomaan pitäisi lisätä sitä hapon erittymistä??

---
Lis. Tuo hidas lopetus voisi olla paikallaan joka tapauksessa? Lopettelee vaikka niin, että harventaa joka toiseen päivään, sitten joka kolmanteen?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 28, 2022, 10:25:16
Mutta ei noita kannata tosiaan turhaan syödä, noita happosalpaajalääkkeitä, niin kuin ei mitään muitakaan lääkkeitä.

Pitkäaikaiskäytöstä voi aiheutua muun muassa osteoporoosia:
PPI-lääkitys, hapoton maha ja luunmurtumavaara (https://www.duodecimlehti.fi/duo99610) (Duodecim)

LainaaPPI:n vaarat kulminoituvat mitä ilmeisimmin mahahapon erityksen tehokkaaseen laskuun. Mahalaukun erittämä happo on kvantitatiivinen suure, ja sitä erittyy ihmisen terveessä mahalaukussa 0,2–5 mmol tunnissa. Normaalin ruoansulatuksen lisäksi osa tästä kulutetaan välttämättömien hivenalkuaineiden (kalsium, rauta, magnesium jne.) muuttamiseen liukenevaan, ionisoituneeseen muotoon. Esimerkiksi kalsiumkarbonaatti (yleisesti käytetty korvaushoito osteoporoosissa) ei liukene juuri lainkaan veteen. Mahahappo muuttaa kalsiumkarbonaatin kalsiumkloridiksi, joka puolestaan on erittäin liukeneva. Kahden kalsiumkarbonaattigramman muuttamiseksi 800 mg:ksi ionisoitunutta kalsiumia (Ca2+) vaatii noin 40 mmol suolahappoa (Sipponen ja Härkönen 2010). Jos suolahappoa ei ole riittävästi (PPI, hapoton maha tai kumpikin yhdessä), kalsiumin imeytyminen suolessa jää ilmeisestikin passiivisen absorption varaan, ja aiheuttaa imeytymishäiriön vaaran.

Myös mahalaukun yleiset sairaudet (helikobakteerin aiheuttama gastriitti, atrofinen gastriitti, mahalaukun resektiot, bariatrinen kirurgia jne.) vähentävät hapon eritystä endogeenisesti ja aiheuttavat siksi samoja haittavaikutuksia kuin PPI-lääke (Sipponen ja Härkönen 2010). Hapoton maha on vuosia ja vuosikymmeniä jatkuva tila, toisin kuin PPI-lääkehoito. Endogeenisesta mahahaponpuutteesta aiheutuva osteoporoosivaara on siksi todennäköisesti vielä merkittävämpi kuin keskimääräisellä PPI:n käyttäjällä, jolla mahalaukku on usein perusasultaan terve. Tällaisia jo endogeenisesti mahahapottomia ihmisiä Suomessa näyttäisi olevan diagnosoimatta kymmeniä tuhansia, varsinkin vanhemmissa ikäluokissa (Telaranta-Keerie ym 2010).

Eikös sulla Norma ollut ollut gastriitti? Se(kin) aiheuttaa hapotonta mahaa. Siihen päälle ehkei ole hyvä ottaa PPI-lääkettäkin - jos sulla siis edelleenkin on se gastriitti?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 28, 2022, 11:21:45
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 28, 2022, 10:23:32
Mistä päättelit, että nimeonomaan hapon erittymisen lisääntyminen juuri sinun kohdallasi johtui nimenomaan PPI lääkkeistä, ja että happoa ylipäätänsä erittyi normaalia enemmän? Eikö siihen tarvita PPI-lääkkeiden pitkää käyttöä, ainakin kuukausia (tämä vain arvaus)?

Siitä että se toistui/toistuu.

Vuosituhannen alussa minulla oli tosiaan ensin yksi gastriitti tai katarri (alkaa ärsyttää tämä tai-tai, piru kun en minä muista kumpi oli, eikä pysty tarkistamaan koska siihen aikaan ei TK vielä sanellut asioita mihinkään Kantaan), joka sai alkunsa voimakkaista särkylääkkeistä (kk-kivut) ja yskänlääkkeestä (en tiennyt että yhtäkkinen kesäkuinen yskä olisikin allergia/astmaperäistä). Kaikki mitä söin tai join sattui, jopa mansikkamehu. Vatsa (ylävatsa) oli turvoksissa. Lopulta en pystynyt syömään muuta kuin mustikkakeittoa, ja tätä meni muistikuvieni mukaan parisen viikkoa. Kaurahiutaleita jossain vaiheessa mukaan kuvaan. Muitakin keittoja.

En muista montako päivää olin ollut pirun kipeä ennen kuin menin TK:seen. Heitetään nyt lonkalta että kaksi kolme? Sain happosalpaajan jolla oli kaksiosainen nimi, en muista mikä.

Kun olin ottanut yhden tai useamman tabletin, minulle tuli sellainen olo joka muistutti sitä kun olen syönyt jotain mille olen allerginen, mutta tuntemus oli voimakkaampi. Säikähdin että minulta turpoaa henkitorvi umpeen jos olen lääkkeelle allerginen, joten jätin käytön sikseen. Paranin sitten itsekseni parin viikon mittaan tai päästä.

Seuraavana vuonna (mikä vuosi lieneekään ollut, 2002 tai 2003?) en muista käyttäneeni mitään vatsaa ärsyttäviä lääkityksiä, mutta yhtäkaikki tuli samanlainen tilanne sisusten kanssa, eli turvotus ja kipu. Nyt sain TK:sta sitä Nexium-lääkettä. Muistikuvani mukaan seuraavana yönä tuli aivan saatanallinen korvennus, josta sitten käsitin että se on närästystä. Minulla ei ollut eläissäni tuollaista ollut, eikä sen koomminkaan noin pahana.

Otat lääkettä > vaiva pahenee. Kyllähän tuollaisesta ainakin minun aivoillani tehdään johtopäätös että lääke pahentaa vaivaa. Jätin Nexiumin tuolloin ja parannuin ajan mittaan itsekseni.

En muista mikä vuosi otin happosalpaajaa seuraavan kerran, mutta erittäin pitkän ajan päästä kuitenkin. Ainakin 10 v väli lienee ollut edellisiin kokemuksiin. Sittemmin kun olen satunnaisesti salpaajia käyttänyt, välillä ne auttavat välillä vaiva pahenee käytön lopettamisen jälkeen, ja välillä vaiva pahenee jo käytön aloittamisen alussa. Esim. 3. päivänä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 28, 2022, 12:32:31
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 28, 2022, 11:21:45
Lainaus käyttäjältä: kertsi - elokuu 28, 2022, 10:23:32
Mistä päättelit, että nimeonomaan hapon erittymisen lisääntyminen juuri sinun kohdallasi johtui nimenomaan PPI lääkkeistä, ja että happoa ylipäätänsä erittyi normaalia enemmän? Eikö siihen tarvita PPI-lääkkeiden pitkää käyttöä, ainakin kuukausia (tämä vain arvaus)?

Siitä että se toistui/toistuu.
...
Otat lääkettä > vaiva pahenee. Kyllähän tuollaisesta ainakin minun aivoillani tehdään johtopäätös että lääke pahentaa vaivaa. Jätin Nexiumin tuolloin ja parannuin ajan mittaan itsekseni.

Ymmärrän tuon, että sinulla PPI-lääke -> vaivat lisääntyvät. Kyseenalaistan vain johtopäätöksesi vaivojen syystä:

Niin, niin, muuta mistä tiedät, että PPI ottaminen parina päivänä LISÄÄ sinulla haponeritystä (toisin kuin lääkkeen tarkoitus kaiketi olisi), ja että vaivasi johtuvat nimenomaan hapon lisääntymisestä, EIKÄ siitä, että gastriitti saattaa aiheuttaa hapotonta mahaa (ks. 2 edellistä viestiäni), jolloin PPI vielä pahentaa tilannetta, tekee mahasta entistä hapottomamman?

Oletko tsekannut käypä hoito -suositukset gastriittiin? Kuuluuko käypäiseen hoitoon nimenomaan PPI?

(Ja kyllä, se nyt tiedetään, että PPI-lääkkeen lopettaminen kuukausien käytön jälkeen saattaa lisätä heponeritystä, mutta tästähän ei sinun kohdallasi ole kyse, eihän?)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 28, 2022, 12:44:11
Onko sulla Norma tutkittu helikobakteeri? Ja possuljettu mahahaava? Molemmat kai voidaan tutkia tähystyksessä / gastroskopiassa.

Onko jokin lääkäreistäsi puhunut toiminnallisesta dyspepsiasta?
Ylävatsavaivat ja refluksioireet (https://www.kaypahoito.fi/hoi50093) (Duodecim)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 28, 2022, 12:49:22
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 28, 2022, 11:21:45
Vuosituhannen alussa minulla oli tosiaan ensin yksi gastriitti tai katarri (alkaa ärsyttää tämä tai-tai, piru kun en minä muista kumpi oli, eikä pysty tarkistamaan koska siihen aikaan ei TK vielä sanellut asioita mihinkään Kantaan), joka sai alkunsa voimakkaista särkylääkkeistä (kk-kivut) ja yskänlääkkeestä (en tiennyt että yhtäkkinen kesäkuinen yskä olisikin allergia/astmaperäistä). Kaikki mitä söin tai join sattui, jopa mansikkamehu. Vatsa (ylävatsa) oli turvoksissa. Lopulta en pystynyt syömään muuta kuin mustikkakeittoa, ja tätä meni muistikuvieni mukaan parisen viikkoa. Kaurahiutaleita jossain vaiheessa mukaan kuvaan. Muitakin keittoja.

Gastriitti ON mahakatarri, eli samalle asialle on kaksi nimä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mahakatarri
https://en.wikipedia.org/wiki/Gastritis

Sen yleisin aiheuttaja on helikobakteeri, ja siksi kyselinkin, onko se tutkittu sinulta, Norma.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 28, 2022, 14:07:03
Minulla oli 1990-luvulla lievää poltetta syönnin päälle, ja sain tuolloin lähetteen tähystykseen. Tästäkin olen kirjoittanut, mutta en muista noinkohan tällä foorumilla. Makasin letku suusta sisään tungettuna ja sain paniikkikohtauksen, kun lääkäri tai hoitajat eivät kertoneet minulle mitään ja muistaakseni eivät olleet edes lähelläni, kun alkoi tuntua että minut on hylätty tukehtumaan keskenäni. Hysteerisenä revin sitä letkua irti, ja silloin tuli ulkkislääkäri huutamaan että älä riko kallista laitetta.

Ikinä en enää mene tuohon tutkimukseen tajuissani ainakaan. Ja sen takia en ole juurikaan lääkäreissä hypännyt vatsan takia. Tuolloin ei löytynyt yhtään mitään (ei helicoa tm.), mutta muistan syötetyn silti vatsahaavalääkekuurin, jonka jälkeen olin oireeton.

Minulle kaikki kuolemanpelkoa herättävät tilanteet jäävät vahvasti mieleen, ja välttelen moisia tilanteita jatkossa.

Jostain luin jonkun lääkärin näkemyksen ettei ole olemassa hapotonta vatsaa. Turha kysellä lähdettä, siitä ei jäänyt mitään mielikuvaa. Oli miten oli, miksi hapottomuus aiheuttaisi närästystä eli poltetta? Nyt kun nykyiseen oireiluuni kuuluu nimenomaan polte ja rintapisto, niin loogisimmalta vaikuttaa että happoa on väärässä paikassa.

Mitään ihmisrääkkäystä en kuitenkaan enää halua tämän vuoksi kokea, kun se 1990-luvullakin oli jo turhaa, kun mitään ei löytynyt.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 28, 2022, 14:17:23
Google väittää, että:

"Hapottoman mahan oireet ovat yleensä hyvin epämääräisiä. Ne voivat muistuttaa närästysoireita, minkä lisäksi ruokailu voi aiheuttaa paineen tunnetta mahaan, mahakipuja tai ilman muodostumista ja röyhtäilyä."
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 28, 2022, 14:22:43
Google/Lääkärilehti vuonna 2013 myös kertoo:

– Ei myöskään ole vahvaa näyttöä, että suolahaposta olisi apua mahan hapottomuuteen. Haittaa suola­haposta voi sen sijaan olla, se syövyttää hampaita ja ärsyttää ruokatorvea.

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajankohtaista/mika-hapoton-maha/
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 30, 2022, 08:13:08
Pläräsin eilen kirjastossa sellaista kirjaa kuin Vihdoinkin hyvä olo - suolisto kuntoon ruokavalion avulla. Kirjoittanut Paula Heinonen. Sivulla 69 alkaen käytiin läpi sulkijalihaksen sulkeutumista vähentävät ruoat, limakalvoa ärsyttävät ruoka-aineet ja mahahapon tuotantoa ja kaasunmuodostusta lisäävät ruoka-aineet. (En resetoi tätä muististani, otin sivuista pari kuvaa.)

Muut seikat olivat tuttuja, mutta sulkijalihaskategoriaan oli laitettu pähkinät. Kuinka ollakaan olin tässä kesän mittaan ahtanut pussikaupalla pähkinää. Kirja ei määrittele "pähkinät"-kategoriaansa sen kummemmin, ja tiedän että kaikki pähkinät eivät ole pähkinöitä, muistaakseni maapähkinä oli hernekasvi? Mutta oli miten oli, kaikenlaisia pähkinän nimellä kulkevia tuli syötyä ja monessa muodossa. Minulla ei ole ollut tapana syödä pähkinöitä oikeastaan ollenkaan, mutta kun huomasin etten saa niistä (enää?) allergiaoireita, aloin napostelemaan alvariinsa. Viimeksi söin hunajalla ja suolalla maustettuja pähkinöitä, ja niihin aikoihin yksi tuttavani suositteli hunajaa JA pähkinää nimenmaan happovaivoihin.

Mahahapon tuotantoa lisääväksi on mainittu mm. maito ja kerma. Kermasta olen vuosien varrella saanut vaivoja (vatsanpolttoa), mutta taannoin jostain juuri luin (en muista enää mistä) että maito neutralisoisi happoja. Ja koinkin että maidosta on ollut edes hetkellinen hyöty, kun olen naukannut sitä närästyksen aikana.

Eli perin on taas merkillistä näiden asioiden kanssa.

En usko että olen pilannut oloni pähkinöillä, uskon että omalla kohdallani on nyt ollut useamman asian suma joista yhteensä on kertynyt ikävämpi vaiva. Astmalääkkeet, C-vitamiini nivelvalmisteessa lienevät olleet ne pahimmat yllykkeet.

Kysyin Yliopiston Apteekin onlinetuessa että aiheuttaako LDN närästystä. Sain vastauksen että "onneksi se aiheuttaa vatsakipua ja pahoinvointia". Eli ei siis närästystä ja refluksia. En tiedä sitten, mutta yritän jatkaa sen syöntiä. Olen niin väsynyt siihen että elämässäni todella moni lääke on pitänyt jättää kesken kun sivuvaikutuksista tulee sietämättömiä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 30, 2022, 09:01:27
^
Tuota kirjaa jotkut suosittelevat (tai hehkuttavat jopa) siellä Suomen refluksi -keskustelupalstalla. Itselläni ei ole mitään mielipidettä siitä. Siellä on monenkirjavaa sakkia. Sellaisiakin, jotka jopa uskovat suolahapon auttavan (en tiedä, syövätkö nurinkurisesti sitten samanaikaisesti happosalpaajia JA suolahappoa). Tämä Paula Heinonen ei taida olla lääkäri, vaan omien kotisivujensa mukaan:

LainaaHei, olen Paula Heinonen. Olen funktionaalisen lääketieteen asiantuntija, tekniikan lisensiaatti, entinen suolistotutkija, tietokirjailija ja kolmen nuoren miehen äiti. Pidin kahdeksan vuotta myös omaa radio-ohjelmaa. Haluan tuoda viimeisimmän tutkimustiedon avuksesi, kun tavoittelet terveyttä ja hyvää oloa.

Minulla on sellainen käsitys, että funktionaalinen lääketiede ei ole lääketiedettä, vaan jonkinlaista huuhaata ja uskomuslääkintää. Se kyllä korjata, jos joku tietää asiasta. Ainakin Science Based Medicine nettisivusta pitää sitä uskomuslääkintänä.
Funktionaalinen lääketiede (https://fi.wikipedia.org/wiki/Funktionaalinen_l%C3%A4%C3%A4ketiede) (Wikipedia)

Vaikka voi sieltäkin suunnalta löytyä jotain oljenkorsia, en minä sillä. Wiki kertoo mm.
LainaaRohkaisevia tuloksia funktionaalisen lääketieteen hoitomallin tehosta on saatu stressin ja uupumuksen hoidossa keski-ikäisillä naisilla. 28 viikkoa kestänyt pilottitutkimus[12] osoitti muun muassa, että koehenkilöiden helikobakteeri-infektiot vähenivät ja syljestä mitattava hormonitasapaino (prasteroni/kortisoli-prasteroni) muuttui edullisemmaksi.
Suomessa:
LainaaSosiaali- ja terveysministeriö on määritellyt viralliseen terveydenhuoltoon kuulumattomat hoitomuodot vaihtoehtohoidoiksi.[13] Valviran toimivalta ei ulotu terveydenhuollon ammattihenkilöiden toimimiseen muissa tehtävissä, kuten ns. vaihtoehtohoitojen antajina tai tarjoajina. Näin ollen viranomaiset eivät juuri valvo funktionaalisen lääketieteen harjoittajien toimintaa Suomessa. STM:n tavoitteena on lähitulevaisuudessa selkeyttää ja lisätä vaihtoehtohoitoihin liittyvää lainsäädäntöä.[14]

LainaaKritiikkiä
Terveyssosiologian dosentti Markku Myllykankaan mukaan vakuuttavan tieteellisen näytön sijaan funktionaalinen lääketiede ratsastaa muun muassa yksittäisillä potilastapauksilla ja todistajalausunnoilla, kuten muukin uskomuslääkintä. Funktionalistit tekevät lukemattomia testejä jahdatessaan asiakkaistaan esimerkiksi hivenaineiden "puutostiloja". Funktionaalinen lääketiede pyörii usein ovelasti lääkkeiksi naamioitujen ravintolisien, antioksidanttien, hivenaineiden ja vitamiinien ympärillä.[16]

Viranomaiset ovat pitäneet funktionaalisen lääketieteen perustajana pidetyn Jeffrey Blandin ravitsemus- ja laihdutusvalmistemarkkinointia sekä terveysvaikutusväitteitä vilpillisinä.[17]

Skeptikkosivustolle kirjoittavan yhdysvaltalaisen eläkkeellä olevan perhelääkärin Harriet Hallin mukaan kuvauksen epämääräisyyttä on pidetty tarkoituksellisena markkinointipuheena ja hoitoja hyödyttöminä. Samoin suhtautuu yhdysvaltalaisen järjestön Science-Based Medicine -järjestön (SBM) kirjoittaja lääkäri David Gorski.[18][19]

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 30, 2022, 09:13:41
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 30, 2022, 08:13:08
Pläräsin eilen kirjastossa sellaista kirjaa kuin Vihdoinkin hyvä olo - suolisto kuntoon ruokavalion avulla. Kirjoittanut Paula Heinonen. Sivulla 69 alkaen käytiin läpi sulkijalihaksen sulkeutumista vähentävät ruoat, limakalvoa ärsyttävät ruoka-aineet ja mahahapon tuotantoa ja kaasunmuodostusta lisäävät ruoka-aineet. (En resetoi tätä muististani, otin sivuista pari kuvaa.)

Olisi mukavaa, jos jaksaisit kirjoittaa auki noiden kategorioiden sisällöt, tai vaikka jatkaa näitä alla listattuja.

Itselläni on tiedossa tai luulossa:

Sulkijalihasta relaksoivat:
- C-vitamiini
- sitrushedelmät (varmaankin koska sisältävät C-vitamiinit ja ovat hapokkaita?)
- paprika (varmaankin C-vitamiinin takia, on C-vitamiinipommi)

Limakalvoa ärsyttävät ruoka-aineet:
- ei ruoka-aine, vaan lääke: tulehduskipulääkkeet

Mahahapon tuotantoa lisäävät:
- ?

Kaasunmuodostusta lisäävät ruoka-aineet:
- pavut, linssit
- kaalit (vars. ruusukaali?)
- sipulit?
- ainakin itselläni leipä? Varsinkin tuore ruisleipä.

En tiedä mikä kategoria:
- minttu, piparminttu, xylitoli?  ainakin piparminttuinen xylitolipurkka
- piparminttuinen hammastahna (pitää huuhtoa kunnolla eikä pelkästään syljeksiä ja jättää fluori suojaamaan hampaita)
- kaakao, suklaa  (koska karvasaineet?)
- sipulit (koska karvasaineet?) varsinkin tavallinen sipli varsinkin raakana
- omena (koska karvasaineet?)(koska C-vitamiini?)
- rasvat ylenmääräisinä
- käristetyt ruoat
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - elokuu 30, 2022, 09:23:32
Pähkinöistä.
Ravitsemusterpaeutti suositteli minulle kerran, että korkeintaan pieni kourallinen (niin paljon kuin kahteen ruokalusikkaan mahtuu) pähkinöitä olisi hyvä päivässä (ja korkeintaan puolikas avokado). Käynnin aiheena oli kyllä painonhallinta, mutta yleisterveellisiä ohjeita he taitavat jakaa. Joissain pähkinöissä on kai jotain homeen tuottamia myrkkyjä, luulen, että se on suosituksen takana - eli riskien minimointi. Ja onhan pähkinöissä paljon energiaa myös. Närästykseen liittyen, niissä on etenkin paljon rasvaa.

Ylenmääräinen rasvahan (ja paistettu ruoka) helposti aiheuttaa närästystä. Itselläni mm. leipäjuusto, joka olisi suurta herkkuani.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 30, 2022, 09:35:11
Sulkijalihashäiriköitä: rasvainen ruoka, paistetut ja käristetyt ruoat, rasvainen liha, siipikarjan nahka, majoneesi, kerma, kermakastikkeet, rasvaiset salaattikastikkeet, leivonnaiset, monet rasvaiset jälkiruoat, rasvaiset maitotaloustuotteet, suklaa, pähkinät, piparminttu, kofeiinia sisältävät juomat (kahvi, tee, kolajuomat, kaakao).

Limakalvoa ärsyttävät: hedelmämehut, tomaattimehu, appelsiinimehu, greippimehu, chili, mustapippuri, valko- ja punaviini, väkevät alkoholijuomat.

Hapon tuotantoa lisäävät: kofeiinia sisältävät juomat, kofeiiniton kahvi, maito ja kerma, hiilihapotetut juomat.

Nämä siis kirjasta otetuista kuvista keräiltyinä. Itselleni tuo hiilihapotettujen juomien ärsyttävyys on kyllä tullut harvinaisen selväksi. Jossain terveysryhmässä tätä kirjaa suositeltiin. En tiedä sitten meneekö kategoriaan "muotivillitys", kuten niin monet ruokavalioon liittyvät asiat ikävä kyllä tuntuvat menevän.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - elokuu 30, 2022, 12:45:04
En muista mitä eilen googlettelin, mutta tällaista tuli vastaan:

Useat lääkeaineet ärsyttävät vatsaa ja suolistoa. Yksi tällainen lääkeaine on Hannu Kokin mukaan protonipumpun estäjä pantropratsoli, jota sisältäviä valmisteita suomalaiset käyttävät paljon.

Pitkäaikaiskäytössä pantopratsoli vähentää Kokin mukaan muun muassa B12-vitamiinin imeytymistä, suurentaa maha-suolikanavan bakteeritulehdusten riskiä hieman, aiheuttaa magnesiumin puutetta ja suurentaa murtumien riskiä 10–40 prosentilla.


https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/c8d57e8d-51b1-4676-a716-0b07ab0b0b50

Mitähän tuolla mainitulla vatsan ja suoliston ärsyttämisellä oikein käytännössä tarkoitetaan? Onko tuo pitkäaikaiskäyttö eri asia, vai nimenomaan se ärsytysseikka?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - syyskuu 03, 2022, 00:12:07
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - elokuu 30, 2022, 09:35:11
Sulkijalihashäiriköitä: rasvainen ruoka, paistetut ja käristetyt ruoat, rasvainen liha, siipikarjan nahka, majoneesi, kerma, kermakastikkeet, rasvaiset salaattikastikkeet, leivonnaiset, monet rasvaiset jälkiruoat, rasvaiset maitotaloustuotteet, suklaa, pähkinät, piparminttu, kofeiinia sisältävät juomat (kahvi, tee, kolajuomat, kaakao).

Limakalvoa ärsyttävät: hedelmämehut, tomaattimehu, appelsiinimehu, greippimehu, chili, mustapippuri, valko- ja punaviini, väkevät alkoholijuomat.

Hapon tuotantoa lisäävät: kofeiinia sisältävät juomat, kofeiiniton kahvi, maito ja kerma, hiilihapotetut juomat.

Nämä siis kirjasta otetuista kuvista keräiltyinä. Itselleni tuo hiilihapotettujen juomien ärsyttävyys on kyllä tullut harvinaisen selväksi. Jossain terveysryhmässä tätä kirjaa suositeltiin. En tiedä sitten meneekö kategoriaan "muotivillitys", kuten niin monet ruokavalioon liittyvät asiat ikävä kyllä tuntuvat menevän.
Tattis.

Monet noista tosiaankin närästävät, paitsi (rasvaton) maito, ainakaan itselläni. Päinvastoin, sen avulla pystyy juomaan kahvia, jota muuten ei uppoaisi.

Luulen, että nuo väitteet "Hapon tuotantoa lisäävistä" ruoka-aineista voi olla huuhaata (vaikka useat noista voivatkin närästää). Olen joskus jollain huuhaa-sivustoilla lukenut siitä, ja luulen, että tuollaiset väitteet liittyvät uskomushoitojen piiriin.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - syyskuu 03, 2022, 09:01:37
Omalla kohdallani kyllä tosiaan hiilihapotetut juomat alkoivat vuosia sitten tekemään pahaa, ja (oikea) tee. Parhaassa tapauksessa pystyn juomaan em. juomia kerran, mutta jos yritän samaa esim. seuraavana päivänä, niin taattu tuskatila. Kahviahan en juo ollenkaan, että en tiedä miten sen kanssa on. Ja kermasta tulee pahempina kausina vaivaa (poltetta).

On jotain hapan keho -juttuja joista itse en tajua pätkän vertaa ja pidän huuhaana. Eri asia käsittääkseni.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 09, 2023, 16:48:42
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 13:32:37
Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 20, 2021, 13:02:58
Aihe sinällään ei kiinnosta kovin, mutta tuossa nyt yksi linkki, josta asiaa voi lähteä purkamaan

https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/ylävatsavaivat/palleatyrä-ja-refluksitauti
Kiitti.
Tässä korjattu linkki: Palleatyrä ja refluksitauti (https://www.terveyskyla.fi/vatsatalo/sairaudet/yl%C3%A4vatsavaivat/palleatyr%C3%A4-ja-refluksitauti) (Terveyskylä)

Tuolla on hyvä video yhdestä mittauksesta eli manometriasta, ja hyvä kuvasarja leikkaushoidosta eli fundoplikaatioleikkauksesta.

Muuten oli tuttua asiaa.

Heikkoutena on, että sivu mainitsi vain haponestolääkkeet/happosalpaajalääkkeet. Oletan niiden olevan samoja, mitä terveyskeskuslääkäritkin tyrkyttävät (Somac, Zolt jne.), jotka itselläni ainakaan eivät ole koskaan auttaneet. Saa korjata, jos joku tietää paremmin.
On nimittäin olemassa ainakin neljänlaisia närästyslääkkeitä:
1. protonipumpun estäjät  (mm. Somac, Zolt)
2. H2-reseptorin salpaajat (mm. Pepcid)
3. antasidit (mm. Samarin)
4. antasidi-alginaattiyhdistelmät (mm. Gaviscon)
Eli tuo Terveyskylän linkki on liian suppea ja ylimalkainen ollakseen oikeasti käyttökelpoinen.

Duodecimin tarkempi linkki, jonka lisäsin aloituskirjoitukseen:
Närästys (https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00052/narastys?q=n%C3%A4r%C3%A4stys) (Duodecim)

LainaaTilapäistä närästysoiretta voi hoitaa ilman reseptiä saatavilla hapon eritystä estävillä lääkkeillä, joita ovat protonipumpun estäjät tai H2-reseptorin salpaajat. Iäkkäille suositellaan ensisijaistesti protonipumpun estäjiä. Itsehoidossa lääkkeitä voi käyttää päivittäin enintään 2 viikkoa. Jos närästys vaivaa pitempään, on syytä hakeutua lääkäriin.

Protonipumpun estäjät saattavat olla tehokkaampia kuin H2-reseptorin salpaajat, ja H2-salpaajien vaikutus heikkenee toistuvassa käytössä. Protonipumpun estäjä -valmisteita ovat esomepratsoli, lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli ja rabepratsoli. H2-salpaajia ovat ranitidiini ja famotidiini. Ilman reseptiä lääkkeitä saa noin 10 tabletin pakkauksina. Niiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja kestää annoksesta riippuen 12–24 tuntia. Lääkkeitä nautitaan 1–2 tablettia päivässä pakkauksen ohjeen mukaan. Voimakkaan närästyksen väistymiseen saattaa kulua muutama päivä.

Myös antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät saattavat lievittää närästysoireita. Antasidit ovat mahahappoa neutraloivia aineita, joita nautitaan nesteenä tai pureskelu- tai imeskelytabletteina lievittämään närästystä väliaikaisesti. Antasidien vaikutus alkaa 10–15 minuutissa ja kestää tunnin pari. Lääkettä voi ottaa useita kertoja päivässä. Antasidit ja antasidi-alginaattiyhdistelmät eivät sovi iäkkäille, ja ne heikentävät monien lääkeaineiden imeytymistä. Tämä on usein vältettävissä pitämällä eri lääkkeiden ottamisen välillä vähintään 2–4 tuntia.

Lis. Lisäsin viimeisen lauseen boldauksen. Saattaakin olla, että kun luulin herääväni närästykseen tai saavani lyhyemmät yöunet närästyksen takia, voikin selitys olla se, että olen ottanut nukkumiseen käyttämäni mirtazapiinin puolikas + melatoniinin, ja heti perään gavisconin. Pitää yrittää ottaa nukkumislääkkeet 2 tuntia ennen nukahtamista. Miten se nyt sitten onnistuu.

Lisäsin tuon loppukiekaisun. Olenkin miettinyt, missä järjestyksessä lääkkeet pitäisi ottaa yötä varten. Jos on paha närästys, ehkä gavisconia pitää sitten ottaa aivan juuri ennen nukkumaan menoa - ja jos gaviscon ehkäisee lääkkeiden imeytymistä, pitänee yrittää ottaa mirtatsapiini+melatoniini 2 tuntia ennen nukahtamista....
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 09, 2023, 16:51:29
Refluksiin apua ruokavaliosta ja elämäntavoista (https://suomenterveysravinto.fi/blogi/refluksiin-apua-ruokavaliosta-ja-elamantavoista/) (Juhana Harju, Suomen terveysravinto)

Aika hyvä tiivistelmä vähän kaikesta, mitä on syytä tietää närästyksestä ja sen hoidosta ruokavalion avulla.

Palleahengitysohjeet videolla:
Physiotherapy Reflux Exercises to STOP Heartburn | Breathing Exercises proven to REDUCE ACID REFLUX (https://www.youtube.com/watch?v=XUty6UI8RsE)

ps. närästys JOHTUU refluksista videon mukaan.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 20, 2023, 16:59:18
Kääk sentään. Tänään aamulla klo 6:00 (3-4 tunnin unien jälkeen) oli karuakin karumpi herätys, kun unissani röyhtäisin, ja sain ensimmäistä kertaa koskaan erittäin happamanmakuisia ruoan paloja(!) suuhuni. Noukin ne kämmenelleni, ja menin vessaan huuhtelemaan suuni ja tutkimaan, mitä ne palaset olivat. Näyttivät olevan herkkusienen palasia. Olin edellisenä iltana klo 17 (!) syönyt ruokaa, jossa oli herkkusieniä. Sen jälkeen olisikohan ollut klo 22 söin yhden täysjyväkaura-voileivän, jolla siivu juustoa. En kuolemaksenikaan käsitä, miten mahalaukussa on voinut olla 13 tuntia syömisestä vielä herkkusieniä. Tai voiko röyhtäisy nostaa tavaraa jostain syvemmältä suolistosta, ohutsuolesta asti??? *)

CPAP-kone puhaltaa ilmaa joskus keuhkojen sijaan mahaan (josta ilma tulee sitten tavalla tai toisella ulos, jommasta kummasta päästä). Voisikohan CPAP:illa olla tämän röyhtäisyn kanssa tekemistä? Tai sillä, etten ole pariin päivään ollenkaan syönyt närästyslääke Gavisconia? Ensi yöksi taatusti otan sitä. Tai liian myöhäisellä voileivällä? Menin kyllä maate vasta 3 tuntia voileivän syömisen jälkeen.

Mutta oli karu herätys, ja jotenkin järkyttäväkin. Onneksi sain uudestaan unen päästä kiinni. Koko päivä on ollut kyllä jotenkin shaky olo, tavarat eivät pysy käsissä, törttöilen jne., mutta onneksi en ajanut kolaria sentään, kun kävin kaupolla.


*) Wikipedia: Mahalaukkuun tullut ruoka viivähtää mahalaukussa noin 3–4 tuntia ennen kuin se kulkeutuu pohjukaissuoleen sopivina annoksina. Näin suolisto saa käsiteltäväksi kerrallaan sopivan määrän ravintoa. Mahalaukussa ruoka vaivautuu hienojakoiseksi, jolloin se on sopivan kiinteää suolta varten.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - tammikuu 20, 2023, 17:34:32
^
En tiedä miten voi noin pitkään jumittaa mahalaukussa ja vaikea kuvitella, että ne enää mahalaukkuun palaa sen jälkeen, kun ovat lähteneet eteenpäin.

Mutta aikaisemmin linkkasin johonkin ketjuun uutisen, missä puhuttiin siitä, että jos haluaa lääkkeen vaikuttavan nopeasti, niin kannattaa käydä pitkäkseen oikealle kyljelle. Tällöin lääke kulkeutuu suolistoon huomattavasti nopeammin kuin muissa asennoissa. Lääkkeen imeytyminenhän tapahtuu suolistossa.

Kun tuon uutisen linkkasin hoitsutyttärelleni ja kysyin, että sovelletaanko heillä töissä tuota tietoa. Ei sovelleta, mutta hän siihen jatkoi, että ensiavussa vastaavasti myrkytysepäilyssä potilas käännetään vasemmalle kyljelle, jotta mahdollinen mahassa oleva vahingollinen aine etenee mahdollisimman vähän ja hitaasti.

Olisiko tuossa nyt vinkkiä siitä, mitä mahassa on voinut tapahtua?
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 20, 2023, 17:39:35
Mutta kun nautiskelin aterialla herkkusieniä klo 17, ja menin pötköttämään vasta noin klo 2 (vai oliko se 1), niin kyllähän siinä ajassa (8-9 tuntia) olisi pitänyt mahalaukku jo tyhjetä?

Makuulla ollessani olin ensin selälläni lukien kirjaa, ja sitten kävin vasemmalle kyljelleni nukkumaan. Saattaa olla, että heräsin oikealta kyljeltäni, mutten ole varma.'

Mutta hyvä tietää, että jos haluaa lääkkeiden vaikuttavan nopeasti, pitää mennä oikealle kyljelle.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - tammikuu 20, 2023, 18:18:39
^
Joo ja ainakin itselläni tuo toimi, kun testasin sitä artikkelin lukemisen jälkeen.
Vahvempi kipulääkkeeni on sellainen, että sen vaikutuksen alkamisen todellakin tuntee ja vaikutus alkoi jopa 15 minuutissa, joka oli minulle yllätys. Tavallisesti joutui odottelemaan puoli tuntia tai jopa pietempään.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 20, 2023, 19:12:41
Pärkkele. Luin wikipediasta mahalaukusta (https://fi.wikipedia.org/wiki/Mahalaukku):
toivottavasti mulla ei ole tämä:

Mahalaukun umpi
Mahalaukun umpi tarkoittaa tilaa, jossa ruoka jää mahalaukkuun ja sen kulku suoleen on estynyt. Sen voi aiheuttaa ruoan kauttakulkua ahtauttava mahalaukun alaosan tai pohjukaissuolen kurouma, mikä on syntynyt mahahaavan seurauksena.


Jonkinlaisia limakalvovaurioita on mulla vuosia sitten todettu, kun närästystä tutkittiin tähystyksen avulla. Ties vaikka olisivat kehittyneet sitten mahahaavaksi tai jonkinlaiseksi kuroumaksi. Kurouma voisi selittää sen, että ruoka pysyi (jos pysyi) mahalaukussa 13 tuntia.

Tähystyksessä tutkittiin myös helikobakteeri, ja sitä ei tiettävästi ollut. Nykyään helikobakteerin ja atrofisen gastriitin (AG) voi tutkia verikokeenkin avulla. Molemmat ovat isoja riskitekijöitä mahasyövälle.
https://www.biohithealthcare.com/fi/yksinkertainen-testi-paljastaa-onko-mahalaukku-terve/
WHO:n alainen kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC, Lyon) päätti 1994, että esitetty tutkimusnäyttö on riittävä osoittamaan HP-infektion olevan syöpää aiheuttava sairaus (7). Tämä bakteeri aiheuttaa mahan limakalvon tulehduksen, josta noin puolella potilaista kehittyy AG, jos infektiota ei hoideta. Vaikka itse HP ei olekaan suoraan karsinogeeninen, gastriitti ja nimenomaan AG ovat sitä. Noin 5-10 prosentilla  helikobakteeri-infektion saaneista atrofia on keskivaikea tai vaikea, ja mahalaukun syövän riski lisääntyy samassa suhteessa: riski on 2-5-kertainen niillä, joilla on pelkkä krooninen HP-gastriitti ja jopa 90-kertainen, jos potilaalla on vaikea-asteinen AG.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - tammikuu 20, 2023, 20:51:04
Jotkuthan puhuvat hapottomasta vatsasta, mikä varmaan selittäisi sen miksi ruoka ei sula? Mutta en tiedä onko todellinen ilmiö, kun muistelisin jonkun lääkärin mediassa tai jossain olleen sitä mieltä ettei semmoista olekaan.

Kannattaisi ehkä kokeilla lääkettä joka muodostaa suojaavan kalvon. Nopealla googletuksella kyseeseen tulisi antasidi tai sukralfaatti. Jälkimmäistä edustaa Antepsin. En saanut selville mitkä ovat antasideja.

Itselläni oli vuosia sängyn alla Rennietä tarvittaessa otettavaksi. Mutta en enää kauhean mielelläni käytä sitä, kun se maistuu sitten aamullakin suussa. Nykyään suosin sellaisia kuin Reduflux ja Galieve Mint. En usko että mintunmakuisissa lääkkeissä on oikeaa minttua. Harmikseni Reduflux on jo kahdesti ollut YA:sta loppu, kun olen sitä etsiskellyt.

Prismassa tapasi aikoinaan olla Närästys-niminen valmiste, mutta senkin sitten hävittivät.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 20, 2023, 21:25:17
Gaviscon pitäisi olla alginaatti, ja sen pitäisi muodostaa suojaava kalvo.

Nyt ihan kaamea olo, närästää, pahoinvointia. Pelottaa ajatuskin nukkumisesta tai siis makuulla olosta tänä yönä.

Otin äsken Gaviscon-liuosta. Se maistuu kamalalta, vaikka pitäisi olla samaa kamaa kuin tabletit.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - tammikuu 20, 2023, 21:26:46
aiemmin tässä keskustelussa:
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 13:32:37

On nimittäin olemassa ainakin neljänlaisia närästyslääkkeitä:
1. protonipumpun estäjät  (mm. Somac, Zolt)
2. H2-reseptorin salpaajat (mm. Pepcid)
3. antasidit (mm. Samarin)
4. antasidi-alginaattiyhdistelmät (mm. Gaviscon)
Eli tuo Terveyskylän linkki on liian suppea ja ylimalkainen ollakseen oikeasti käyttökelpoinen.

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Toope - tammikuu 24, 2023, 19:43:49
Kyllä minulle leivonnaiset aiheuttavat närästystä, ei kuitupitoinen leipä.
Vehnäpullamössö, ei se sovi. Hyvä leipä sopii.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 10, 2023, 20:41:03
Lainaus käyttäjältä: kertsi - tammikuu 20, 2023, 21:25:17
Gaviscon pitäisi olla alginaatti, ja sen pitäisi muodostaa suojaava kalvo.

Nyt ihan kaamea olo, närästää, pahoinvointia. Pelottaa ajatuskin nukkumisesta tai siis makuulla olosta tänä yönä.

Otin äsken Gaviscon-liuosta. Se maistuu kamalalta, vaikka pitäisi olla samaa kamaa kuin tabletit.

Apteekissa ei ole ollut tuota Gavisconia jo useamman viikon aikana, sitä ei kuulemma saa jostan (tukusta?).

Tänään on tullut todettua, että:

- kuivahedelmät, myös luumut voivat närästää

- isot annoskoot ovat pahasta, varsinkin jos on puolipaastonnut koko päivän, eli on kunnolla nälkä, ja jos ruoka sattuimoisin on liian hyvää.

Saas näkee, millainen tulee ensi yöstä.

Ostin Gavisconin tilalle Galieve oraalisuspensiota annospusseissa. Ei se ainakaan ole pahentanut tilannetta.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - maaliskuu 13, 2023, 11:21:36
Ikävän nyt kerron teille:

Varsin yleisesti happamiin röyhtäisyihin ja närästykseen käytetty lääke on nestemäinen Gaviscon. Valmiste tekee suojaavan pinnan mahan nesteiden päälle.

Nestemäistä lääkettä on helppo kulautella suoraan pullon suusta. Valmistaja tunnistaa tämän vaaran, sillä käyttöohjeissa sanotaan: Älä juo lääkettä suoraan pullon suusta. Ohjeessa todetaan myös, että pitkäaikaisen käytön pitäisi tapahtua vain lääkärin määräyksellä.

Gavisconin pakkausselosteessa mainitaan useita lääkkeitä, joiden tehoon valmiste voi vaikuttaa.

Rautavalmisteiden ja Gavisconin ottamisen välillä pitää olla kaksi tuntia. Gavisconia ei saa ottaa samanaikaisesti mehun tai happamien juomien kanssa.

– Valmisteessa on niin paljon natriumia, että jatkuvassa käytössä se voi aiheuttaa ongelmia, jos käyttäjällä on sydämen vajaatoimintaa tai verenpainetautia, Pirttijärvi lisää.


https://www.iltalehti.fi/elintavat/a/c07bf2bf-e1d9-4859-a139-11baa7d81da3

Pitäneekö alkaa kyttäilemään missä kaikessa sitä natriumia on, kun kumminkin välillä minulla RR on lievästi koholla. (Tuollaista pullon suusta suoraan kulauttamista en kyllä tajua, lääkkeiden kanssahan pitää toimia hygieenisesti.)
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - maaliskuu 14, 2023, 14:05:28
Galieve (Gavisconin korvike, kun sitä ei nyt ole saatavilla) muodostaa myös suojaavan kalvon. Ja sen pakkausselosteessa sanotaan, että nostaa verenpainetta. Kannattaa sitten olla melko suolattomalla ruokavaliolla.

Ja kyllä, jos on verenpainetaipumusta, kannattaa tosiaankin kyttäillä sitä natriumia, ettei sitä saa liikaa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - huhtikuu 30, 2023, 15:33:45
Tänään opin, että myös stressi, ahdistus (ja tupakointi) aiheuttavat refluksia. Ja ne ennestään tutut:
ylensyönti, lihavuus, happamat ja rasvaiset ruoat. (Ja itselläni myös karvaat, kaasuja tuottavat jne..)

Banaani ilmeisesti on hyvästä, luin tänään jostain, ja ananas ei (koska happamuus). Olen samaa mieltä.

Luin myös, että oikein pahaan refluksiin on olemassa gastroskopinen leikkaus, LINX procedure, jossa ruojatorven alasulkijan yläpuolelle ujutetaan rengas, jossa magneettisia pieniä kuulia nauhassa. Kun pot nielee, kuulat erkanevat, minkä jälkeen magneettisuus vetää kuulat takaisin lähemmäs toisiaan, mikä sulkee ruokatorven. Huonona puolena on, että MRI-kuvantaminen varsinkin korkeilla tehoilla ei sitten onnistu. Jotkut kirurgit ovat myös olleet huolissaan, että kuulat voisivat syövyttää ruokatorvea, ja jouduttaisiin siksi poistamaan (In the long run, many surgeons have concern that the device might erode into the esophagus and need to be removed. This has not been observed in the clinical trials to date.).
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - kesäkuu 09, 2023, 19:55:32
https://comforttyyny.fi/products/ortopedinen-kiilatyyny-4in1?variant=43506954731766

Siinä sitä on varsinainen tyynykombo. Itse en liene nyt hankkimassa, mutta laitan tähän jos muita kiinnostaa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - kesäkuu 09, 2023, 20:24:46
^
Ideana oikein hyvä ja voisin hankkiakin, sillä nyt joka kerta sommittelen tyynyistä selkänojaa, kun katson telkkua makkarissa.

Mutta tuossa nyt en mene vannomaan sopiiko yksi koko kaikille. Olisi kiva tietää mainosmakaajan pituus ja ainakin toisessa kuvassa hän näyttää pitkäjalkaiselta. Minä puolestani olen pitkäselkäinen, eli perisuomalaista persjalkaista sukua, joten tuossa voi käydä niin, että ristiselkä kärsii pian väärästä asennosta. Minusta tuolla kuvan makaajallakin selän notko on tyhjän päällä ja sitä ei kyllä kauaa kestä terveselkäinenkään. Minulla on notko hieman oiennut ja ristiselkä kipeytyy kovin helposti huonosta asennosta.

Kokeilematta siis en ostaisi, kun voisi jäädä käyttämättä kokonaan
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - kesäkuu 20, 2023, 21:40:03
https://www.verkkouutiset.fi/a/erikoislaakari-islle-tata-juomaa-ei-kannata-juoda-helteella/#c130a9f2

Ei ne hiilihappojuomat siis ole suositeltavia.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - kesäkuu 21, 2023, 09:51:20
^
Tuokin on aika tyhjänpäiväinen uutinen vai mikä lie ohje se on. Ei kai kukaan kuplajuomia tieten tahtoen juo, jos huomaa niiden aiheuttavan refluksiongelmia ja jos ei aiheuta, niin miksi pitäisi välttää.

Eilen ostin kampaajalle mennessäni jonkun urheilujuoman evääksi ja vasta pullon avattuani huomasin, että se oli kuplaton. Olin sen ihan veriappelsiinimaun vuoksi ostanut kokeeksi, kun en ollut ennen maistanut. Sen sanottiin huolehtivan hyvin nesteytyksestä helteellä ja urheillessa. Minulle sillä oli harmittava vaikutus, sillä se vain lisäsi janon tunnetta. Jälkeenpäin huomasin, että siinähän oli melkoisen paljon sokeria, mitä en ollut huomannut tarkistaa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - kesäkuu 21, 2023, 10:59:17
^ Pointti onkin siinä että jos ei huomaa. Eihän kaikki kaikkea aina hoksaa. Minunkin oli ja on edelleenkin vaikea ymmärtää, että mikä ihme jossain kaasussa muka aiheuttaa refluksia. Se vaikutustapa on siis jäänyt itselleni arvoitukseksi. Ymmärrän lääkeaineet sun muut myrkyt ja rasvat, kun ne koskettavat aran vatsalaukun tai suolen sisäpintaa. Mutta kaasu? Höh?

Sitä en sitten ymmärrä varsinkaan että mikä piru minua näivertää elektrolyyttijauheista tehdyssä juomassa. Ostin vahingossa semmoista missä on C-vitamiinia, ja sen nyt ymmärrän että siitä tulee, kun on aiemminkin saattanut C:stä tulla. Mutta ostin semmoistakin missä ei ole C:tä, ja sekin näivertää. Mutta kumpikin elektrolyytistä tuleva näiverrys on semmoista mikä ei jää korventamaan koko loppuillaksi/yöksi, vaan se kestää hetken sinä aikana kun istun bussissa treeneistä palatessa.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - kesäkuu 21, 2023, 12:13:33
C-vitamiini tosiaankin on vaikea bongattava, kun sitähän on "kaikessa", jo ihan paprikassakin.

Mulla on mennyt kauan aikaa, ennen kuin olen yksi toisensa perään bongannut närästäviä asioita.

Yksi noloimmista on xylitolipurkka. Ihmettelin pitkään, miksi illalla aina närästi, kunnes hiffasin, että jostain syystä nimenomaan illalla puolitietoisesti mässytin purkkaa netissä tai peleissä pyöriessäni. Kun aloin sylkemään suuhin kertyneen xylitolisen syljen mukiin, pystyin jatkamaan purkan mässytyksen, ja nämä iltanärästykset loppuivat.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Toope - kesäkuu 22, 2023, 20:46:45
Et tarvitse lisäravinteita, jos syöt terveellisesti.
Poikkeustapauksia on, mutta poikkeustapauksia.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - kesäkuu 22, 2023, 21:03:51
C:tä ängetään öpaut kaikkeen koska se ilmeisesti parantaa imeytyvyyttä. Elektrolyyttejä kokeilin treenin jälkein kuvotuksen ehkäisyyn. En ole varma tepsiikö.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - syyskuu 13, 2023, 09:21:19
Olen kertonut miten minulle on tullut happosalpaajista toisinaan entistä pahempi olla. En nyt osaa oikein suhdelukua sanoa, mutta alkaa tuntumaan siltä että useammin tulee pahempi olo kuin mitä on tullut parempi olo. Periaatteessahan kuurin pitäisi olla kai aikas pitkä, kaksi viikkoakaan ei riitä mihinkään, että elimistö pääsisi rauhoittumaan. Mutta kun minulla menee olo tosi pahaksi jo pari päivää lääkettä käytettyäni, niin en kertakaikkiaan pysty kiduttamaan itseäni pidempään. Eikä se varmaan hyödyttäisikään.

Vuosituhannen alkupuolella kahdesta eri lääkkeestä tuli kamala olo. Ensimmäisen nimeä en muista, luulin saaneeni allergisen reaktion kun sitä söin, ja jätin kesken. Toisella kertaa käytin Nexiumia, ja sen takia koin järkyttävää korventavaa kipua keskellä yötä ja se siitä sitten.

Jälkimmäisen lääkkeen vaikuttava aine on esomepratsoli. Olen sitä tainnut jossain vaiheessa pystyä menestyksellisestikin käyttämään.

Nyt minua alkoi yksinkertaisesti kyllästyttämään käyttää jokaikinen päivä ja varsinkin öisin happoa neutraloivia lääkkeitä. Sitä aina miettii että onkohan tällainen ihan hyvästä, että aina vaan ja uudestaan ottaa niistä jotain sorttia (yritän käyttää vuorotellen, että ei aina samaa). Päätin ottaa riskin ja kokeilla taas salpaajaa. Minulla oli jostain syystä jemmassa avaamaton paketti esomepratsolia (se oli lääkkeen nimenäkin). Eka päivä ei ongelmia. Tokana päivänä kun olin illalla syömässä luumuja, tuli toista luumua (siis kuivaamatonta, tietenkin) niellessä sellainen olo että nyt se Noutaja sitten varmaan saapuu. Vaikea kuvailla sitä tunnetta, sana "töykkäsi" tulee mieleen, mutta eihän sellaista sanaa olekaan? Jälleen kerran sain päähäni että varmaan allerginen reaktio, kun ahdisti rinnasta ja alkoi pelottaa että kohta turpoaa varmaan kurkku umpeen (ei se ollut turvoksissa, mutta jotenkin sitä vaan pelkäsi) tai pumppu paukahtaa. En osannut yhdistää tunnetta salpaajaan, koska olin ottanut sen aamulla.

Joten minä otin sitten eilenaamulla kolmannen moisen, ja kun illalla aloin syömään gluteenitonta makaronia ja juustoraastetta sekoitettuna, niin heti alkoi pistämään rintaan. Minulle ei ole ikinä tullut glut. pastoista yhtikäs mitään ongelmaa, eikä juustostakaan, joten viimein hoksasin että ei helvetti, se on taas se happosalpaaja mikä tässä nyt rassaa. Eli en ota sitä enää. Eihän se nyt mitenkään voi kuulua tuolla tavalla "toimia" että tulee entistä pahempi olo ja kohta ei pysty syömään enää yhtään mitään.

(Ja tiedelehdestä siis lukenut, kuten olen raportoinut, että salpaaja voi aiheuttaa sen että happoa erittyy entistä enemmän.)

Ei tästä tule mitään. Täytyy jatkaa neutralisoijalinjalla. Ja yrittää jonkin aikaa välttää semmoisia kuin rasva, kerma, mausteet. En nyt sanoisi että olen mielinmäärin noita hotkinut, mutta sekin vähän mitä olen, on kaiketi ärsyttänyt. Epäilen myös taas ties monettako kertaa että gluteeniherkkyys voisi jotenkin riivaannuttaa refluksia. Olen näet porsastellut pitkin kesää vehnän kanssa, kun ei ole tullut rakkuloita eikä kutinaa. Toisaalta myös astmalääkitys voi asiaan vaikuttaa, kun aikoinaan olen joutunut vatsakipujen vuoksi lopettamaan yhden astmalääkkeen. Käytin koko talven ajan vahvempaa Seretideä, kun miedoin ei enää riittänyt sairastettuani viime vuoden keväällä influenssan. Lisäksi tässä kesällä pidin viikon tauon LDN:n ottamisessa, koska lääke ei tuntunut enää (taas) oikein tehoavan, ja silloin kannattaa pitää tuo tauko ja aloittaa uudestaan. Ja kun sen aloittaa, tulee närästysoireita. Ne ovat aiemmin kyllä hellittäneet, mutta tiedä sitten jäikö nyt päälle. Vai onko tässä taas useampi komponentti ylläpitämässä vaivoja.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - syyskuu 13, 2023, 12:11:12
^
Mulle tulee ainakin kuivatuista luumuista närästystä, varsinkin jos enemmän kuin 2-3 syö. Samaten esim. leipäjuustosta tulee närästystä, se kun on niin hyvää, että tulee syötyä enemmän kuin olisi hyväksi. Tavallisestakin juustosta voi tulla ongelmia, jos sitä liikaa mättää.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - syyskuu 13, 2023, 12:28:02
Olen alkanut jo tottumaan tähän "kaikettomaan" ruokavalioon, vaikka pirun tylsäähän se on. Pieniä määriä jossain valmissalaatissa olen syönyt kurkkua ja tomaattia, mutta en ole näitä erikseen koskaan enää ostanut. Tomaattimurskaa en enää osta. Joskus harvoin pieniä ananaspurkkeja ostan, mutta ananaskin saattaa närästää. Viinimarjat samaten, ainakin isompina annoksina kuin 1 dl. Varmaan tomaatti, ananas ja viinimarjat ovat liian happamia. Joskus tulee oireita jopa makeista viinirypäleistä. Paprikaa olen vuoden aikana ostanut pari kertaa, mutta ei sitä enää tee mieli, koska närästys ei ole mikään miellyttävä seuraus sen syömisestä. Pakastevihannesseoksissa, joissa on herneitä, saattavat närästää. Pienen sipulin olen ostanut muutaman kerran vuodessa. Valkosipulia pystyy laittamaan yhden kynnen parin litran ruoka-kattilalliseen. Kotimaisia omenia tekisi niin mieli, mutta kaikki omenat närästävät.

Tällä hetkellä menee ongelmitta:
- banaani, (pienet määrät mm. mustikkaa, mansikkaa, viinimarjoja, joskus puolukkaa)
- kaali, kukkakaali, parsakaali, lehtikaali, (ei mitään valtavia määriä näitä kuitenkaan)
- fenkoli, kesäkurpitsa, varsiselleri, munakoiso, erilaiset salaatit, chili, maissi
- peruna, bataatti, porkkana, lanttu, punajuuri (ei etikkapunajuuri)
- pakastevihanneseokset useimmat (paitsi herneitä sisältävät)
- yrtit (paitsi minttu)

Mutta kun olen ruodussa ruokavalion kanssa, en nykyään ole tarvinnut käyttää lääkettä kuin harvoin.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - syyskuu 13, 2023, 13:34:27
Itse kokeilen nyt olla ilman gluteenia, jälleen kerran. Ja välttää jotain juttuja joista melkein aina tulee paha olla. Onneksi kesän mittaan yhtäkkiä sain edes sipseistä tarpeekseni. Olin harmi kyllä ehtinyt ostaa tarjouspusseja juuri himppasen ennen kuin inho iski.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Saares - syyskuu 14, 2023, 17:31:41
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 20, 2021, 11:48:18
Suomen Refluksi:
https://www.refluksi.fi/6

"Refluksitaudissa (närästystauti, happorefluksi, ruokatorven takaisinvirtaustauti) mahan hapan sisältö pääsee virtaamaan ylöspäin takaisin ruokatorveen, kurkkuun, nieluun ja jopa suuhun asti. Väkevä neste, joka koostuu suolahaposta ja ruoansulatusentsyymeistä, aiheuttaa limakalvoärsytystä ja vaurioita, jotka johtavat mitä erilaisempiin oireisiin. Erityisesti kurkun, nielun ja hengitysteiden limakalvot ovat äärimmäisen herkkiä kun taas ruokatorven limakalvo sietää enemmän ärsytystä ilman oireita. Kyse on ennenkaikkea toiminnallisesta häiriöstä, ei vatsahapon  liiallisesta määrästä."

"Refluksitauti voidaan jakaa kahteen eri päätyyppiin oireiden esiintymispaikan mukaan. Oireita voi esiintyä sekä täysin erikseen että sekoittuneena yhteismuotona:

1) gastroesofageaalinen (maha-ruokatorven)
      refluksitauti (engl. GERD, gastroesophageal reflux disease)

2) laryngofaryngeaalinen (kurkun ja nielun) refluksitauti (engl. LPR, LPRD, laryngopharyngeal reflux disease)
 
Muita nimityksiä mm.:         

ruokatorven ulkopuolinen refluksi
silent reflux (erityisesti lasten puolella käytetty termi)
epätyypillinen refluksi

Refluksikkojen itsensä käyttämiä epävirallisia nimityksiä taudistaan ovat mm.  "ruokatorven refluksi" , "alarefluksi", "kurkkurefluksi" tai "ylärefluksi".

Happorefluksin lisäksi saattaa esiintyä hapotonta (lievästi hapanta, lievästi emäksisistä) refluksia, joka saattaa aiheuttaa oireita. Oireita voi lisätä nk. sappirefluksi, jolloin ylös ruokatorveen nousee myös haima- ja suolinesteitä sekä sappea. Tämä johtuu nk. duodenogastrisesta refluksista, jolloin vatsan alempi portti päästää suolen sisältöä väärään suuntaan takaisinpäin vatsaan.

Tämän lisäksi refluksitautia voidaan määritellä ruokatorven kunnon perusteella kahteen eri ryhmään: ei-erosiivinen (endoskopianegatiivinen, normaalit ruokatorvilöydökset) ja erosiivinen (endoskopiapositiivinen, ruokatorvilöydökset näyttävät esim tulehdusta). Yleisempi ei-erosiivinen refluksitauti voidaan jakaa puolestaan vielä useampaan alaryhmään, joista yksi on nk. toiminnallinen närästys."

Täällä oli aikanaan ketju tästä aiheesta. Se loppui ikävästi kun aloittaja kuoli muistaakseni mahasyöpään. Urheasti hän selosti pahenevat oireet loppuun asti.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - syyskuu 14, 2023, 20:05:18
^
Missä "täällä"? Ei ainakaan tällä foorumilla.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Socrates - syyskuu 14, 2023, 20:30:58
^Tiedefoorumilla CE:n naisystävä menehtyi. Varmaan siitä kyse.

Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - syyskuu 14, 2023, 20:36:34
^
Vatkain. Hänellähän oli kilpirauhasen syöpä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Xantippa - syyskuu 14, 2023, 20:40:16
Ei ollut kilpirauhasen, vaan nielusyöpä. Kirjoitti tosiaan Tiedefoorumilla ketjua nimeltä Nielulotto.

Diagnoosin saaminenkin kesti aika kauan :-X

T: Xante

Muoksis: diagnoosissa kesti, kun yleensä nielusyöpä on iäkkäiden ihmisten tauti ja sitä taitaa miehillä esiintyä vielä enemmän kuin naisilla.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Hippi - syyskuu 14, 2023, 21:10:07
^
No niinpä taisikin olla, Muistin väärin. Yritin kaivella josko jostain netinkulmalta löytisi, mutta eipä taida ainakaan koko pitkään ketjua löytyä. Löytyi sitten vuodelta 2014 ja 2015 blogialustalla käytyä keskustelua, jossa myös <vatkain on ollut mukana.

https://jaajoka.blogaaja.fi   AKALASIA -KESKUSTELUFOORUMI

En tunne asiaa enkä tiedä kuuluuko edes tämän otsikon alle, mutta närästyksestä sielläkin kovasti puhuttiin
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - syyskuu 15, 2023, 01:30:08
Vatkaimella oli kai ruokatorven syöpä, taisi olla adenokarsinooma, eli rauhasperäinen. Ruokatorven alasulkijan kohdalla ainakin, eli siinä, missä ruokatorvi yhtyy mahalaukkuun. Kyseinen kohta kuroutui lopulta kiinni niin, ettei hän voinut lopulta enää syödä. Siihen kyllä laitettiin stenttejä leikkauksessa, mutta nekin lopulta umpeutuivat. Oireita oli kyllä ylempänäkin, nielussa. Ylipäätänsä valtaisia kipuja hänellä oli kai aina nielusta alasulkijaan asti, aina kuin yritti syödä jotain.

Olettaisin, että refluksi voi altistaa sellaiselle syövälle, ja mm. ylipaino ja alkoholi. Refluksissa hapanta mahansisältöä nousee ylös, jopa suuhun asti. Mahalaukku sietää paremmin kuin ruokatorvi sellaista happamuutta. Mitä ylemmäs mennään, sitä huonommin limakalvot kestävät sitä. En tiedä, oliko Vatkaimella refluksia vai ei.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Muisto Keijo Kullervo - syyskuu 15, 2023, 06:01:01
Somac 20mg on auttanut itseäni närästykseen...
Yleensä riittää yksi tabletti ja helpottaa hyvin.
Muisto
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Socrates - syyskuu 15, 2023, 09:03:29
Refluksi, ruokatorven syöpä ja mahalaukun syöpä aiheuttavat kaikki nielemisvaikeuksia ja oirekuvassa on muutenkin samaa, minkä takia diagnoosi usein viivästyy.

Ei refluksikaan mikään pikkuvaiva ole ja noi molemmat syövät tosi kamalia.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: Norma Bates - syyskuu 15, 2023, 09:32:18
Isänihän kuoli sisäiseen verenvuotoon kun ruokatorvi syöpyi puhki. Eikä ihme että syöpyi niillä myrkyillä mitä hän veti, kun kylän juopot oli sijoitettu kaikki samaan vuokrakasarmiin ja joku näistä jepeistä juotti isällenikin drinkkejä joissa yhtenä ainesosana oli kuulemma ollut kynsilakanpoistoaineenakin käytetty aine. Muistan lapsuudestani että isä käytti jatkuvasti samariinia, vaikka siihen aikaan joi vasta vain kaljaa. Itse kun joskus kokeilin samariinia, ei siitä ollut minulle mitään apua silloisiin vaivoihin.

Nyt yritän tosiaan olla gluteenitta. Ja kas kummaa, kun en eilen syönyt yhtikäs mitään missä sitä olisi, ei ollut myöskään tarvista ottaa sen paremmin päivällä kuin yölläkään mitään hapon neutralisoijaa. Josko tuo nyt sitten näin äkkiä jeesaa, ruokapuoli - ehkä ei. Nämä ovat semmoista mystiikkaa kertakaikkiaan. Keskiviikkona olin ollut gluteenitta ja ongelmitta koko päivän, kunnes illalla söin jotain gluteenipitoista ja vatsa kyllä kuulosti tuotapikaa äänekkäämmältä.
Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - lokakuu 02, 2023, 12:55:31
Lainaus käyttäjältä: kertsi - marraskuu 25, 2021, 12:09:44
^
Em. linkistä:

"Närästys tarkoittaa rintalastan takaista epämiellyttävää tuntemusta tai kipua, joka on luonteeltaan polttavaa (ks. lisätietoa aiheesta 2). Närästyksen syynä voi refluksitaudin sijasta olla toiminnallinen närästys tai refluksiherkkyys. "

Mikähän ero oikeastaan on närästyksellä ja refluksilla? Onko kyse vain aste-erosta, refluksissa oireet ovat rajummat? Eikö närästys aiheudu jonkinasteisesta refluksista? Voiko olla närästystä ilman refluksia?

Googlasin can i have hearburn without reflux disease? ja vastaukseksi tuli että närästys on refluksitaudin yksi oire. (Ja huom, refluksia voi siis ihminen sairastaa jopa ilman, että on tietoinen asiasta. Se on hyvin yleistä.) Ja että närästys aiheutuu nimenomaan haposta väärässä paikassa eli ruokatorvessa.

https://www.healthline.com/health/gerd/heartburn-vs-acid-reflux#heartburn

The terms heartburn, acid reflux, and GERD are often used interchangeably. They actually have very different meanings. Acid reflux is a common medical condition that can range in severity from mild to serious. Gastroesophageal reflux disease (GERD) is the chronic, more severe form of acid reflux. Heartburn is a symptom of acid reflux and GERD.
...
The term "heartburn" is misleading. The heart actually has nothing to do with the pain. Heartburn occurs in your digestive system. Specifically, in your esophagus. Heartburn involves mild to severe pain in the chest. It's sometimes mistaken for heart attack pain.

The lining of your esophagus is more delicate than the lining of your stomach. So, the acid in your esophagus causes a burning sensation in your chest. The pain can feel sharp, burning, or like a tightening sensation. Some people may describe heartburn as burning that moves up around the neck and throat or as discomfort that feels like it's located behind the breastbone.

Heartburn usually occurs after eating. Bending over or lying down can make it feel worse.


Otsikko: Vs: Refluksi ja närästys
Kirjoitti: kertsi - lokakuu 19, 2023, 11:19:50
^ Tuikitsen tuon niin, että ei ylipäätänsä voi olla närästystä, ellei ole refluksia.