Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tuoreimmat viestit

#1
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - tänään kello 01:30:28
Erikseen on sitten gravimetrit, joilla mitataan paljonko maa vetää puoleensa massaa maanpinnalla eri puolilla maata. Simppeleimmät oli heilureita (kuten seinäkellossa), mitattiin heilumistahti kellolla tarkasti ja mitä pienempi painovoima, sitä hitaammin heilui. Toisen tyyppinen oli massa jousenvarassa ja vivulla ja muilla avuin saatiin tarkka lukema, eräänlainen herkkä puntari siis.

Nykyään tarkin on pudotussysteemillä ja laserilla+atomikellolla toimiva gravimetri. Kuulan annetaan pudota tyhjiöputkessa vaikka metri, laserilla ja atomikellolla mitataan tarkasti missä ajassa se putosi, 0.451293 sekuntia, joka fys. kaavalla antaa maan vetovoiman kiihtyvyydeksi 9,820 m/s2. Tarkkuus on parin miljardisosan luokkaa eli jos laitetta nostaa sentin pari ylemmäs niin se jo huomaa painovoiman pienentyneen kun ollaan hitusen kauempana maan keskipisteestä.
#2
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - tänään kello 00:54:35
Fysiikan laitoksella oppilasharj.työnä piti jokaisen fyysikonalun mitata itte painovoimavakio (kappaleiden välinen gravitaatiovetovoima) tämäntapaisella torsioheilurilla:

#3
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä Kopek - huhtikuu 18, 2024, 23:39:58
Tiedeykkösessä on käsitelty asiaa.

En löytänyt juuri sitä ohjelmaa (se ei ole välttämättä tiedeykkönen), jota varsinaisesti etsin. Painovoimaa ja yrityksiä sen mittamiseksi, on käsitelty monissa yhteyksissä.

https://areena.yle.fi/podcastit/1-4173308
https://areena.yle.fi/podcastit/1-4201621
#4
Tekniikka / Vs: Olkiluoto 3 ja sähköenergi...
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - huhtikuu 18, 2024, 22:36:26
Hyvä varoitus kapitalismin ja ideologian liiton kiroista...

Janne M. Korhonen
Teksasissa on harjoitettu hyvin vahvaa "markkinat hoitaa" ja nyttemmin myös "lopetetaan viherhumppa"-mallista energiapolitiikkaa. Moni on toivonut Suomeenkin.
Eilen sähkön hinta oli yli neljä dollaria per kilowattitunti. Eli 400 senttiä/kWh. Ja verkko jatkuvassa kriisissä.

#5
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä ROOSTER - huhtikuu 18, 2024, 22:00:06
Semmoinen aika erikoinen ilmiö on olemassa, että auringonpimennys vaikuttaa painovoimaan.

Savossa 2015

LainaaAuringonpimennykseen liittyvistä painovoimapoikkeavuuksista on raportoitu jo 1950-luvulta alkaen, mutta toistaiseksi ole saatu varmistusta ilmiölle. Mittauksia on tehty erilaisilla heilureilla ja gravimetreillä.

Kuusi suomalaisfyysikkoa tutki joitakin vuosia sitten asiaa perusteellisesti, mutta heidänkään saamiensa tulosten perusteella ei voida varmasti sanoa, onko auringonpimennyksellä vaikutusta painovoiman voimakkuuteen tai suuntaan.
https://www.savonsanomat.fi/paikalliset/3220906

T. Van Flandern ja X. S. Yang 2002

LainaaGravitational and other anomalies seen repeatedly in connection with solar eclipses have led to speculation about a possible gravitational shielding effect as the cause. Here we show that an unusual phenomenon that occurs only during solar eclipses, rapid air mass movement for the bulk of the atmosphere above normal cloud levels, appears to be a sufficient explanation for both the magnitude and behavior of the anomaly previously reported in these pages.

Yläilmakehän tuulet siis vaikuttavat. Kummallista.
https://journals.aps.org/prd/abstract/10.1103/PhysRevD.67.022002
#6
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - huhtikuu 18, 2024, 19:54:19
Tässä ne gravitaatioaallot on muutettu ääniksi. Ne sattuu olemaan ihmiskorvan alueella mutta matalahkot siksi loppuosassa on sama nostettu korkeammalle taajuudelle. Ne on alle sekunnin kestäviä "kiekaisuja" kun musta aukko nielee toisen aika äkkiä.

#7
Tiede / Vs: Rokotteet - historiaa ja n...
Viimeisin viesti käyttäjältä Saares - huhtikuu 18, 2024, 19:52:22
Lainaus käyttäjältä: Karikko - joulukuu 24, 2023, 12:38:26
Lainaus käyttäjältä: MrKAT - joulukuu 24, 2023, 03:32:49Influenssarokotteet tehoaa tartuntojen estossa - ainakin armeijassa:

Varuskunnat ovat lähes päihittäneet influenssan – taustalla määrätietoinen työ
Riku Väisänen  26.11.2017 8.00

Puolustusvoimat tarjoaa palkatulle henkilöstölleen influenssarokotteen vielä tänä vuonna.

Varuskunnissa diagnosoidut influenssatapaukset ovat romahtaneet yksittäistapauksiin. Taustalla on epidemiologi, ylilääkäri Tuula Hannila-Handelbergin mukaan se, että puolustusvoimat on syksystä 2012 asti tarjonnut jokaiselle varusmiehelle mahdollisuuden ottaa influenssarokote.

Vielä tämän vuoden aikana myös kaikille henkilökunnan edustajille tarjotaan rokotetta. Sotilaslääketieteen keskuksessa palveleva Hannila-Handelberg kertoo, että rokotteet annetaan varuskunnissa sovittuina rokotuspäivinä.

 - Ruotuväki-lehti

Muistan että ennen vanhaan usein uutisissa puhuttiin miten influenssaa on nyt siellä ja siellä varuskunnassa.
Eipä ole tämmöisiä uutisia nykyään näkynyt. Koska kausi-influenssarokote on tehokas, myös tartuntojen leviämisen estossa. :D

OLE ISÄNMAALLINEN - OTA ROKOTE. :D

Seitsemän vuottako siihen meni- no ehkä tartunnatkin ovat ehtineet auttaa varuskuntia, mutta taitaa joka vuosi tulla uusia alokkaita ja heillä on usein omat tautiryppäänsä talvikausina, joskus kovempi ja joskus lievempänä, riippuen yleisestä tilanteesta.

Tartunnat varuskunnissa ovat melko varmoja, aika harva niiltä säästyy. Kesällä niitä ei silti juurikaan ole, siis influenssaa.

Olisiko "piikkisulkeisisista apua?
#8
Viihde ja vapaa-aika / Vs: Shakki
Viimeisin viesti käyttäjältä Socrates - huhtikuu 18, 2024, 19:36:01
#9
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä MrKAT - huhtikuu 18, 2024, 19:31:34
Muistaakseni LIGOssa oli raskaat peilit ripustettuna lankain varaan ettei mikään maan tärinä pääse peileihin. Joo muistelin oikein:



Avaruuden, käytännössä mustan aukon törmäys toiseen, tuottamat gravitaatioaallot heilauttaa noita peilejä mutta erittäin vähän, millimetrin miljoonas- tai miljardisosia Korjaan: millimetrin miljoonasosan miljardisosia(!!) eli atomin halkaisijan miljardisosia.
Niihin kohdistuu muita häiriöitä, vaikka ääniaaltoja(ne on tyhjiöputkessa), maan tärinästä jotain, peilien atomien oma kvanttikohinaa ties mitä ja näiden häiriöiden poissulkemisessa on ollut suurin työmaa.
#10
Tiede / Vs: Miten mitataan ns. painovo...
Viimeisin viesti käyttäjältä Muisto Keijo Kullervo - huhtikuu 18, 2024, 19:16:18
"Copilot
Luodaan vastauksia sinulle...

Kyllä, olet oikeassa. Heiluriliikkeitä käytetään mittaamaan painovoiman vaihteluita planeettojen pinnalla, ja gravitaatioaaltoja voidaan myös mitata, mutta ne ovat eri ilmiöitä.

Gravitaatioaallot ovat aika-avaruuden värähtelyjä, jotka syntyvät, kun massiiviset kappaleet, kuten mustat aukot tai neutronitähdet, kiertävät toisiaan tai törmäävät yhteen. Nämä aallot etenevät avaruuden halki ja voivat venyttää ja puristaa aika-avaruutta niiden kulkiessa.

Gravitaatioaaltojen mittaamiseen käytetään interferometreja, kuten LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) ja Virgo, jotka ovat äärimmäisen herkkiä mittalaitteita. Ne kykenevät havaitsemaan jopa protonin tuhannesosan kokoisia muutoksia aika-avaruudessa1. Mittaus perustuu valon mittaamiseen, sillä valonnopeus on universaali vakio. Kun gravitaatioaalto kulkee interferometrin läpi, se muuttaa valon kulkemaan matkaa kahden pisteen välillä, mikä voidaan havaita laitteiston avulla1.

Gravitaatioaallot ovat tärkeä osa nykyfysiikkaa, sillä ne tarjoavat uuden tavan tutkia avaruuden tapahtumia ja ovat vahvistaneet Albert Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian ennustuksia.

Muisto-sanasi voi viitata siihen, että gravitaatioaallot ovat kuin avaruuden muisti; ne kertovat meille menneistä tapahtumista, kuten mustien aukkojen yhdistymisistä, jotka ovat tapahtuneet miljardeja vuosia sitten ja joiden vaikutukset saavuttavat meidät vasta nyt."

Muisto