kantapaikka.net

Yleiset => Vapaa sana => Aiheen aloitti: Brutto - Tammikuu 03, 2019, 06:26:38

Otsikko: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Tammikuu 03, 2019, 06:26:38
Nyt on pakkasta 10 astetta ja tuuli laantunut. Kesti äsken puoli tuntia murtautua omaan autoon. Ovet eivät olleet lukossa vaan jäätyneet kiinni. Auton peittää noin 20 sentin lumikerros minkä alla on tiivis jääkerros. Myrskytuuli on painanut märkää lunta jokaiseen auton saumaan ja rakoon ja pakkanen on jäädyttänyt sen kivikovaksi. Onneksi pari autoa on tallissa sulana, lämpimänä ja valmiina varalla mikäli ulkosäilytyksessä olevilla ei pääse ajamaan.

Sama jäätymisongelma lumitöiden kanssa. Pihaan satanut lumi on liian kovaa kolattavaksi.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Xantippa - Tammikuu 03, 2019, 07:50:16
Onhan se pirunmoinen, sää. Eilen kesti pihasta lähtö 35 kaikkine auton kaivelemisineen ja lumen kolaamiseen. Siis minulla vain kesti, parempi puolisko kaiveli ja kolasi. Perinteisesti. Sääliksi kävi ja mielessä Bali ja eläkkeelle pääsy.

Tänään on luvattu parikymmentä pakkasta, mutta toisaalta, täähän nyt kai on se talvi.

T: Xante
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 03, 2019, 10:17:53

Minä puolestani odotin innoissani, että vihdoinkin tulee lunta roppalaupalla, kun lehtien otsikot lupailivat kunnon myräkkää. Autuaasti taas unohdin, että Suomi on pitkä maa ja lehdet kertovat yleensä sen "pahimman mahdollisen skenaarion", joka harvemmin tänne PK-seudulle osuu.

Kun lumityöt eivät ole pakollinen paha, niin silloin ne voivat olla mukavaa kuntoliikuntaa. Jostain syystä lumityöt on minulle talven kohokohtia. Vantaalla on aika vähän lunta ja vain kertaalleen on huoltoyhtiö joutunut käymään pihassa auran kanssa pyörähtämässä. Ei edes ole vielä saatu tehtyä sitä lumilyhtyä, jonka lupasin naapurin muksujen kanssa tehdä.

Lunta odotellessa :)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Jaska - Tammikuu 03, 2019, 10:25:46

Jos sen lumilyhdyn sijaan tekisi jäälyhdyn vesiämpärissä?
Ilkeän koleasti puhalteli 10 asteen pakkasessa äsken asioilla käydessä. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Sepe - Tammikuu 03, 2019, 12:40:05
Minulle riittäisi että lunta on vain lapissa.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Tammikuu 04, 2019, 21:00:05
Sääketjun toki tarvitsee tämäkin foorumi.

Pikku katsaus alkutalveen. Viime syksy oli lämmin ja lauha, ja vain lokakuu oli lämmön puolesta normaali. Myös joulukuu oli tavanomaista lämpimämpi koko maassa, etelässä vähemmän kuin pohjoisessa. Tämä yllätti itseäni, sillä joulukuu tuntui verrattuna useampaan edeltäjäänsä talviselta. Kovia pakkasia ei kumminkaan ollut, joten tämä kai piti keskilämmön sen puolitoista astetta keskiarvon yläpuolella.

Tällä hetkellä pitkän aikavälin ennuste lupaa talvista keliä. Pitkästä aikaa siis olisi oikea talvi tuloillaan!
https://ilmatieteenlaitos.fi/
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 17, 2019, 18:29:35
Miten nyt tuntuu olevan niin kovin vaikeaa ennustaa kohdilleen noita lumisateiden runsauksia?

Nyt tuli toinen tai kolmas isosti etukäteen kohkattu "lumikaaos", joka jäi torsoksi. Lunta on tullut, mutta ennustettua vähemmän, joten liikenne ei mennyt sekaisin eikä maailmanloppua tullut. Pikaisen päivälenkin aikana saatoin todeta, että jokseenkin normaali talvinen lumisade on ollut ja se kymmensenttinen kertyi hissukseen yön ja aamun kuluessa. Aurauskalusto ainakin tällä Vantaalla oli saanut jo ennen klo 11 aurattua tiet pienimpiä poikkikatuja lukuunottamatta. Jopa kevyen liikenteen väylät näyttivät olleen hyvässä mallissa.

Aamulla radion uutistenlukija luki hyvin pettyneellä äänellä lumikaaoksen vaisun ilmenemisen ja joutui luettelemaan mitä kaikkea ennustettua EI tapahtunut. Toki kehäkolmosella oli jokunen kolari, mutta niin siellä niitä on parhaalla kesäkelilläkin.

Viime aikoina on huolettanut tuo ylenpalttinen etukäteen varottaminen vuodenkiertoon kuuluvien sääilmiöiden vuoksi. Ennustetta paisutellaan ja asiasta tehdään suurempi asia kuin se onkaan, vaikka sää toteutuisi ennusteen mukaisena. Varoituksista alkaa mennä jo uskottavuus.

Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Socrates - Tammikuu 17, 2019, 18:40:49
Lumisade jäi suunnilleen sellaiseksi, kun odotinkin, koska lähes aina nuo katastrofiennusteet ovat yläkanttiin.

Jonkinlaisena nyrkkisääntönä pidän sitä, että täällä on harvoin äärimmäisiä sääilmiöitä ja silloin kun on, ne kehittyvät ja myös heikkenevät niin nopeasti, että ne tulevat yllättäen.

Tarkkoja vuosilukuja en muista, mutta reilut 10 vuotta sitten oli ehkä parin vuoden välein kaksi runsasta lumisadetta. Toinen oli jo marraskuun alussa, jolloin sitä tuli aivan kapealla etelärannikon kaistaleella varmaan enemmänkin kuin 20cm ja suli sitten vielä pois. Toinen pyry taas oli sydäntalvella ja jotain 20cm.

Jos Helsingissä tulisi vuorokaudessa puoli metriä lunta, se olisikin liikenteelle ja kaikille kulkijoille paha paikka.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 17, 2019, 19:20:44

Se oli 2008 kun oli luminen marraskuu. Muistan sen niin hyvin, kun ex-mieheni kuoli marraskuun alussa ja joskus kuun puolen välin jälkeen olin tyttäreni apuna Kurkimäessä tyhjentämässä asuntoa. Kuljetusliikkeen auto ei tahtonut päästä lähimaillekaan lumen vuoksi, kun useamman tunnin myöhässä pyrki paikalle. Edellisenä yönä oli tullut lisää lunta todella paljon.

Pian tuon jälkeen lumi suli melkein kokonaan pois, mutta viipyi juuri sen aikaa, että siitä oli mahdollisimman suuri riesa.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Xantippa - Tammikuu 17, 2019, 19:39:23
Vuosia en minäkään muistan, mutta muistan myös maaliskuisia kamalia lumisadekelejä Helsingissä. Olin jonnekin menossa ratikalla ja siitähän ei tullut mitään, kun ratikka juuttui raiteillaan lumeen ja ellei lumeen, niin autoja oli lumikasojen alla siten, että ratikka ei päässyt eteenpäin.

Mutta kieltämättä aika surkuinen oli nämä valkoinen kurittaja:-)

T: Xante
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Tammikuu 17, 2019, 19:46:41
Mutta kieltämättä aika surkuinen oli nämä valkoinen kurittaja:-)

Jos sen piti olla valkoinen kutittaja?

Mutta kyllä täällä sisämaassakin saatiin nauttia lumenluonnista. Oliskohan 10-12cm tullut tämän päivän aikana.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Xantippa - Tammikuu 17, 2019, 19:55:54
^
Haha!

Saattaa olla fiilis, mutta on semmoinen olo, että jotenkin mennytkin semmoiseksi, että kun lunta tulee, niin sitä sitten tulee. Tai sitten on vain niin, että isompaan lumentuloon kiinnittää huomiota eikä ollenkaan siihen, kun pikkuruisen satelee.

T: Xante
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Tammikuu 17, 2019, 20:27:31
Itsestä taas tuntuu, että säät ovat muuttuneet lyhyellä ajalla vähemmän vaihteleviksi eli että kun säätila muuttuu niin uusi säätyyppi pysyy vallalla helposti kuukauden tai kaksikin.


Veikkaan, että helmikuusta tulee vähintään yhtä kylmä kuin tammikuusta, josta on näillä näkymin tulossa parisen astetta normaalia kylmempi.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Tammikuu 18, 2019, 08:25:43
Nyt on taas se hetki vuodesta kun lumentulo alkaa todella kyrsimään. Eilinen päivä meni tien päällä luistellessa ja pyyhkimen sulkia putsaillessa. Lumitöitä saisi tehdä joka päivä, ja jos et tee, lumi tiivistyy kulkuteille, minkä jälkeen sitä ei enää käsipelissä saa pois.

Lumi ärsyttää nyt niin paljon että pistän kyseisen nimimerkinkin hetkeksi boikottiin. Ainakin siksi aikaa kunnes kadut ja pihat on saatu aurattua.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Xantippa - Tammikuu 18, 2019, 08:32:18
Itselleni tammikuu on aina ollut kuukausista julmin. Se tuntuu niiiiiin pitkältä, siis mitä, nytkin sitä on vielä 2 vkoa jäljellä, vaikka se on jo kestänyt ihan stanan kauan. Tämä johtuu juuri säästä: paikallaan möllöttävää lunta, joka vain lisii, vaihteluksi pakkasta, räntää, jäätävää tihkua. Tuulta ja pakkasta. Jäätävää tihkua ja tuulta. Tuuli sisämaassa uutena elementtinä, ennenkin oli toki harvinaisia syysmyrskyjä, mutta ei jatkuvaa tuulta.

Kaikkia noita tietysti tarjovat myös helmi-maaliskuu, mutta helmikuu on muka lyhyt ja maaliskuu nyt herranen aika antaa jonkun aavistuksen keväästä edes valon kautta - ellei tietysti puske harmaana räntää koko kuukautta...

Niin että Brutto turhaan sinä mitään merkkejä boikotoit, tänne vaan kitumaan muiden sekaan!

T: Xante
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Tammikuu 18, 2019, 08:41:38

Niin että Brutto turhaan sinä mitään merkkejä boikotoit, tänne vaan kitumaan muiden sekaan!


En voi lukea hänen viestejään koska ensimmäisenä tulee mieleen tekemättömät lumityöt ja omatunto alkaa heti piiskaamaan.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Xantippa - Tammikuu 18, 2019, 08:49:49

Niin että Brutto turhaan sinä mitään merkkejä boikotoit, tänne vaan kitumaan muiden sekaan!


En voi lukea hänen viestejään koska ensimmäisenä tulee mieleen tekemättömät lumityöt ja omatunto alkaa heti piiskaamaan.

Aij, ymmärrän:-) mutta eikös siinä mene maku koko foorumista, jos jättää parhaan foorumistin viestit lukematta?

T: Xante
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: postman - Tammikuu 18, 2019, 09:00:31
Joo, kyllä Xantippa siellä kärkipäässä etenee oli sitten lumihankia, tahi ei.

No, meillä täällä Länsi-Suomessa on nyt lunta n. 12 cm.
Etelä-Suomessa ja Itä-Suomessa on paljon enemmän, mutta kyllä tässä on saanut kolata pihaa ja portinsuuta vähän väliä.
Aiemmin kaupungin aura-autot poistivat lumet myös porttien edestä. Nyt on ilmeisesti osa hommista ainakin ulkoistettu niin, että pikavauhtia ajavat tuosta edestä ja jättävät melkoisen lumivallin portin eteen.

Siitä ei sitten autolla pääse ylitse.

Ja yleensä se käy vielä niin. että kun tulet lumitöistä hikisenä sisälle, niin jo äänestä kuulet, että nyt se vasta pyyhkii ohitse  lumi pöllyten jättäen melkoisen hangen portin ja postilaatikon ympärille.

3-4 talvea sitten oli niin, että ei tarvinnut ottaa kolaa esille tuolta talousrakennuksesta ollenkaan, vain varpuluudalla pyyhkiä pölyt rappusilta.
.............
Onkohan tämä nyt käänteistä ilmastomuutosta ?
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Lenny - Tammikuu 20, 2019, 12:19:15
Nyt on kyllä ollut harvinaisen väärät sääennustukset. Torstaina piti olla maailmanlopun lumimyräkkä, mutta tuli niin vähän että en vaivautunut. Viime yönä piti tulla viisi senttiä, mutta tulikin 25. Mitä ikinä he polttavat, sitä myös minulle kiitos.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Tammikuu 20, 2019, 15:11:36
Ensi yönä harvinainen kuunpimennys – meteorologilta kerrankin hyviä uutisia

Maanantaiaamuna suomalaisille on tarjolla näyttävä luontokokemus, sillä tuolloin tapahtuu täydellinen kuunpimennys, tähtitieteellinen yhdistys Ursa kertoo tiedotteessaan.

Pohjois-Suomessa pimennys voidaan havaita kokonaan ja eteläisessä ja itäisessä Suomessakin vain pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät horisontin taakse.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta toteaa, että pilvien suhteen näyttää hyvältä. Sää on melko laajalti selkeää.

Täydellinen pimennys alkaa klo 6.41 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon.

Pimennyksen dramaattisin ja näyttävin osuus eli täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia. Syvimmillään se on kello 7.13.
Täysin pimentynyt Kuu ei katoa näkyvistä, vaan näyttää ruskeanpunertavalta.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005971824.html
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Tammikuu 20, 2019, 18:56:37
Sääennustukset kannattaa lukea ilmatieteen laitoksen sivuilta eikä iltapäivälehtien lööpeistä. Seuraan kyllä tarkemmin lämpötilaa kuin sademäärää, kun ei tarvitse kolailla. Vuorokauden ennuste osuu nappiin, kolme päivää yleensä ihan hyvin - lämpöaallon ajoitus saattaa heittää muutaman tunnin, viikon ennuste on suuntaa antava ja sitä pidempi nyt on ihan lottoa. Ainakin täällä yo. sääntö pätee.

Sadetutkasta voi itse arvioida aivan lähihetkien säätä. Ja jos on mahdollisuus säätää omia kulkemisiaan siten välttää pahimmat pyryt.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Tammikuu 20, 2019, 19:03:22
Jutussa on kyllä meteorologi tulkitsemassa tilannetta. Ja samalta sivulta pääsee klikkaamaan tulevan säätilan omalla paikkakunnalla.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Lenny - Tammikuu 20, 2019, 19:04:44
Sääennustukset kannattaa lukea ilmatieteen laitoksen sivuilta eikä iltapäivälehtien lööpeistä. Seuraan kyllä tarkemmin lämpötilaa kuin sademäärää, kun ei tarvitse kolailla. Vuorokauden ennuste osuu nappiin, kolme päivää yleensä ihan hyvin - lämpöaallon ajoitus saattaa heittää muutaman tunnin, viikon ennuste on suuntaa antava ja sitä pidempi nyt on ihan lottoa. Ainakin täällä yo. sääntö pätee.

Sadetutkasta voi itse arvioida aivan lähihetkien säätä. Ja jos on mahdollisuus säätää omia kulkemisiaan siten välttää pahimmat pyryt.

Foreca oli vielä kello 7 aamulla täysin vakuuttunut siitä, että lunta tuli vain se 5 senttiä, samaan aikaan kun itse olin hukkumaisillani siihen valkoiseen helvettiin.

No, täytyy kuitenkin todeta, että noita kuuroja on varmaan täysin mahdoton ennakoida. Siis paikalliset vaihtelut ovat todella isoja.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 20, 2019, 19:10:10
Sadetutkasta voi itse arvioida aivan lähihetkien säätä. Ja jos on mahdollisuus säätää omia kulkemisiaan siten välttää pahimmat pyryt.

Tämä on oivallinen eteläisimmän Suomen kattava sadetutka (http://testbed.fmi.fi), jota itse seuraan.
Tuosta pystyy hyvin katsomaan sopivan rakosen lähteä kauppaan kuurosateisena päivänä tai, jos muutoin on sellainen tilanne, että aikataulu joustaa sen verran, että voi odotella sateettoman hetken.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Tammikuu 20, 2019, 19:29:21
Helsingissä näyttäisi aamupuolella olevan aika pilvistä. Melkoista onnenkauppaa siis repeilevätkö pilvet tarpeeksi, jotta kuunpimennys näkyy.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Tammikuu 20, 2019, 20:07:52
Harmi kun ei muistanut tänään aamulla tarkistaa missä tarkasti kuu luuraa pimennyksen aikaan. Aamulla pitää mennä töihin ja on pakkasta, niin ei oikein hirveästi viitsisi etsiskellä kuvauspaikkaa. No, katsotaan jaksaako innostua.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 21, 2019, 15:34:00
Olipa kaunis sää tänään. Nyt oli sen verran pakkasta (-16), että piti kaivaa toppis jo esiin. Jälkikasvu varoitteli kylmästä.
Kävin pienen lenkin ja kaupassa. Kotimatkalla piti jo leuhottaa takki auki, kun tuli liiankin lämmin.

Ja kevennykseksi klassikko nouseeko pakkanen vai laskeeko: Spede Naisten Logiikka - Kevät Sää (https://www.youtube.com/watch?v=cKU7rv1VIeo)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Tammikuu 21, 2019, 15:38:31
Harmi kun ei muistanut tänään aamulla tarkistaa missä tarkasti kuu luuraa pimennyksen aikaan.

Minä muistin, mutta en uskaltanut katsoa ilman noettua lasinpalaa...

Totta puhuen pimennys ei eronnut mitenkään normaalista puolikuusta.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Xantippa - Tammikuu 21, 2019, 15:45:27
Aamulla vilkaisin ikkunasta minäkin, mutta ei osunut verisusikuu silmiin...mitä ihmettä siellä muuten se susi tekee?

T: Xante
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Konmari - Tammikuu 21, 2019, 15:55:42
Oli hieno verikuu. Siinä ehkäpä noin klo 7:30 näkyi työpaikan pihalta. Oli hankala bongata kun oli kauttaaltaan varjon peitossa. Luultiin työkaverin kanssa ensiksi, että olisi pilviä edessä kun oli niin himmeä, mutta ei siinä tainnut olla.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Unforgiven - Tammikuu 21, 2019, 17:09:54
Aamulla vilkaisin ikkunasta minäkin, mutta ei osunut verisusikuu silmiin...mitä ihmettä siellä muuten se susi tekee?

T: Xante

Viittaisiko se siihen, että legendan mukaan sudet aktivoituvat ulvomaan erityisesti täydenkuun aikaan.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Tammikuu 22, 2019, 13:34:23
Nyt on taas se hetki vuodesta kun lumentulo alkaa todella kyrsimään. Eilinen päivä meni tien päällä luistellessa ja pyyhkimen sulkia putsaillessa. Lumitöitä saisi tehdä joka päivä, ja jos et tee, lumi tiivistyy kulkuteille, minkä jälkeen sitä ei enää käsipelissä saa pois.

Lumi ärsyttää nyt niin paljon että pistän kyseisen nimimerkinkin hetkeksi boikottiin. Ainakin siksi aikaa kunnes kadut ja pihat on saatu aurattua.

Lumitöiden kanssa ei näköjään kannata hötkyillä. Kunnan traktori teki eilen sellaisen yllättävän tempun, että putsasi ohimennessään minunkin pihani! Syytä en tiedä, mutta veikkaan että säälistä.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: A.V. Vatanen - Tammikuu 22, 2019, 15:15:52

Tämä on todella hurjaa, melkoinen shokki, Thaimaan nuorten hiihtomaajoukkueen johtaja Boonchan Chanloung vastasi ykskantaan kysyttäessä olosuhteista Lahdessa.

Hän kertoi tiistaina välttelevänsä ulkoilmaa kaikin keinoin.

– Viime päivien aikana olemme päivitelleet useasti, että miten täällä voi kukaan asua.
– Me thaimaalaiset olemme näköjään todella onnekkaita. Meillä on kuitenkin viidakkoa, hiekkarantoja ja lämmin meri.

Eivät raukat osaa pukeutua......

AV.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 22, 2019, 15:48:48

– Me thaimaalaiset olemme näköjään todella onnekkaita. Meillä on kuitenkin viidakkoa, hiekkarantoja ja lämmin meri.


... ja tsunameitakin, mutta onneksi aika harvakseltaan.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 25, 2019, 14:10:47
Nyt me varmaan kaikki jäädytään - hyvästelkää rakkaanne !

Ennuste hyvin kylmästä tammikuun lopusta toteutumassa karulla tavalla: kansalaisia kehotetaan suojautumaan – koko Suomessa paleltumisvaara! (https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/e2c53466-8736-4621-bfa1-a3bb4a9c573a)

Koko Suomessa siis jäädytään ja hädissäni katsoin paikakkuntakohtaista ennustetta. Vantaalle oli ennustettu kylmimmillään -21, jota sitten tuuli tehosti -24 asteisen tuntuiseksi. Luultavasti sisempänä maassa on totuttu talvisiin -25 asteen lukemiin ja tätäkin kylmempiin jo ammoisista ajoista. Miksi taas tällainen häly?

Jutusta saa sitten pukeutumisohjeita pakkaselle ja muistutetaan lapsetkin pukea.

Tuleepa mieleen vanha opettavainen satu sudesta, jossa poika pitkään kiusasi kyläläisiä huutamalla, että susi tulee. Kun se susi sitten lopulta kerran tuli, niin kukaan ei uskonut poikaa. En muista kenet se susi söi vai mitä tuhoa teki, mutta opetus oli ilmeinen. Ei pidä turhaan pelotella ettei uskottavuus mene.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Lenny - Tammikuu 25, 2019, 14:23:14
Joo... Minulle -15 on sellainen raja, että sen jälkeen se nyt on ihan sama. Nähty jo tuhat kertaa. Viime yönä oli -22 ja maanantaiksi luvattu -25.

Tänä talvena ennustukset ovat olleet muutenkin niin pielessä, että ihan sama mitä ne povaavat. Asia selviää sillä että astuu ulos.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Unforgiven - Tammikuu 25, 2019, 14:29:49
Tämä on nyt ollut iltapäivälehdillä ainakin parin viime vuoden ajan trendi, että näillä sääennusteilla haetaan klkkauksia hysterisoimailla ja hyperventiloimalla milloin mitäkin ihan normaalihkoja vuodenaikaan liittyviä olosuhteita. Oliko noin viikko sitten tulossa niin hirmuinen
lumimyrsky, että toimittaja kehotti ihmisiä jäämään töistä pois sikiöasentoon oman kodin sängyn alle. No ei tullut lumimyrskyä.

Kesällä sitten omat vitsauksensa. Hirvittävät tuhoa kylvävät lämpöaallot ja välillä tulee vettä niin, että kaikki tulevat hukkumaan elleivät muuta veneeseen asumaan. 
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Muisto Keijo Kullervo - Tammikuu 28, 2019, 09:52:12
Konnunsuolla Lappeenrannassa viime yönä -34.7

Konnunsuolla on lähes mannerilmasto.
Kesällä kaikkein kuuminta useinkin ja talvella kaikkein kylmintä Kaakkois-Suomessa.
https://esaimaa.fi/uutiset/lahella/aec28ac0-8185-411a-9ab7-e8f064bcad9e
Muisto Keijo Kullervo
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Tammikuu 28, 2019, 10:07:07
Aikamoista vuoristorataa on tänä talvena lämpötila sahannut. 15 astetta vuorokaudessa on voinut hyvinkin muuttua. Pukeutumisvinkit on muotilehtien sijaan kaivettu Ilmatieteenlaitoksen netistä.

Ps. Näyttäisi Konnunsuollakin hipovan taas nollaa keskivikkona. https://ilmatieteenlaitos.fi/saa/lappeenranta?forecast=long&station=101246
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 28, 2019, 11:02:52
Eilen TV:n pääuutislähetyksessä haastateltiin ihmisiä, jotta miten he selviytyvät ulkona -15 asteen pakkasessa. En tiedä oliko lähetykseen poimittu vain ne, jotka olivat pukeutuneet kuin Itä-Siperian talveen. Onneksi joukkoon sattui jokunen tenavakin, joka sanoi, että ei täällä nyt niin kylmä ole.

Tänään on radion aamulähetyksessä puhuttu enimmäkseen ----- säästä  :-X

Äsken kaivettiin esiin joku noin kymmenenvuoden takainen pakkanen.
Vielä on läpikäymättä vuoden 1986 joululta alkanut pakkannen, joka jatkui monta viikkoa ja pk-seudullakin oli yli -30 astetta useamman päivän.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Tammikuu 28, 2019, 11:11:29
Heh. Tosiasia on, että tämä tammikuu on ollut normaalia talvisäätä. Ehkä muutaman asteen normaalia kylmempää, ehkä lunta on hiukan enemmän kun ei ole ollut suojasäitä, mutta silti hyvin lähellä keskimääräistä. Merijään laajuus taitaa olla paras yksittäinen mittari kuvaamaan talven ankaruutta, ja tällä hetkellä ollaan vielä hieman jäljessä keskimääräisestä tilanteesta.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Kopek - Tammikuu 28, 2019, 22:44:25
Aamulla kävin hakemassa lehden lähes 30 asteen pakkasessa. Illalla oli jo tämän näköistä. Harmi, ettei tullut lumilapiota mukaan. Sitä voi tarvita aamulla.

https://ibb.co/C2Wg2Sf
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Lenny - Tammikuu 29, 2019, 02:04:34
Tällä kertaa täytyy kyllä sanoa, että Foreca oli (lähes) oikeassa sade-ennusteen kanssa. Sen mukaan piti tulla muutama sentti (10-15 sentin sijaan, jota ennustettiin radiossa). No ei tullut yhtään, mikä on aika lähellä muutamaa senttiä. Lämpötilat sen sijaan ei ole menneet ihan niin putkeen. Piti olla -20, oli -30 eilen aamusta. Sekin voidaan katsoa osuneen ihan oikeaan, molemmat ovat kylmää.

Lisäys: äsken meni meni sähköt taas alta ja pitkä kirjoitus bittitaivaaseen. Tästä voi ainakin päätellä sen, että sää on lauhtumassa, eikä tarvitse edes katsoa ulos!
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Tammikuu 29, 2019, 07:41:26
Piti olla -20, oli -30 eilen aamusta. Sekin voidaan katsoa osuneen ihan oikeaan, molemmat ovat kylmää.



Tuo nyt on täysin normaalia. Kovalla pakkasella lämpötila vaihtelee todella paljon paikallisesti. Jossain syvässä sorakuopassa tai peltonotkelmassa voi hyvinkin olla 5 astetta kylmempää kuin ylävällä maalla. Ja sitten jos tulee pilvistä, niin lämpötila lauhtuu helposti sen 10 astetta.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Lenny - Helmikuu 01, 2019, 09:45:20
Piti olla -20, oli -30 eilen aamusta. Sekin voidaan katsoa osuneen ihan oikeaan, molemmat ovat kylmää.



Tuo nyt on täysin normaalia. Kovalla pakkasella lämpötila vaihtelee todella paljon paikallisesti. Jossain syvässä sorakuopassa tai peltonotkelmassa voi hyvinkin olla 5 astetta kylmempää kuin ylävällä maalla.

Tämä paikka tosiaan on montussa. Ei pohjalla, mutta sellaisessa aika suojaisassa rinteessä, joka selittää varmaan monet poikkeamat. Toisaalta pahimmat tuulet puhaltavat ohi, mutta kylmät ilmamassat tuntuvat painuvan tästä ja luntakin välillä kertyy jotenkin omituisen paljon. Hyvä rakennuspaikka kaikesta huolimatta.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Helmikuu 25, 2019, 17:02:03
Ylen tv-sää täyttää 50 vuotta.

Iltsikassa voi mm. äänestää mieleistään meteorologia, siis niistä, jotka nykyisin esiintyvät ruudussa.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006014020.html
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Maaliskuu 26, 2019, 21:37:30
Ei ole sää aina sellaista miltä se näyttää :D

Oli hiukan miettimistä tänään, kun olin lähdössä muutaman kilometrin päähän kauppaan, kun piti ratkaista, mitä rivakalla kävelyreissulle pukee yllensä. Aurinko paistoi kirkkaasti ja ikkunanpielen lämpömittari näytti yli kymmentä astetta. Ilmatieteenlaitos väitti olevan nollakeli vielä ja sen lisäksi hiukan oli tuulta.

Uskoin selviäväni pitkähihaisella T-paidalla ja kevyellä ulkoilutakilla, mutta varuiksi otin reppuun hartiahuivin.

Tuuli oli kyllä huomattavasti voimakkaampi kuin olin olettanut ja puolessa matkassa aukealla paikalla oli hyytävän kylmä. Eiliset rakeet olivat vielä sulamatta sillä kohtaa. Selviydyin kuitenkin perille asti hyytymättä matkalle. Paluumatkaa varten puin kuitenkin hartiahuivin takin alle ja se oli todella tarpeen, sillä tuuli tuntui vain yltyneen. Outoa on, että tuulisella säällä yleensä käy niin, että kumpaankin suuntaan on vastatuuli riippumatta siitä, miten pian lähtee paluumatkalle.

Hartiahuivi on näpsäkkä lisävaate, kun tarvittaessa se on helppo riisua pois välistä.

Ilokseni huomasin, että lähes koko reitiltä oli jo hiekat siivottu pois ja pian tuon matkan voi mennä pyörällä, jos haluaa joutua nopeammin matkasta tai on enemmän kannettavaa.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Maaliskuu 26, 2019, 23:06:55
Juu, viime päivinä on tuullut ihan kunnolla. Sen verran tuli tsekattua säätiedotuksia viikonloppureissua varten, että otin asuksi tuulta pitävän takin vaikka muutoin olisi selvinnyt kevyemmällä varustuksella. Tuli tarpeeseen. Eilen ja tänäänkin on työmatkalla hanskat olleet tiukasti käsissä - vaikka aurinko paistaa, niin tuuli on pitänyt huolen ettei ole liian hiki.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Xantippa - Maaliskuu 27, 2019, 10:22:50
Minulle tämä on piinasää.

Ikkunasta katsoen näyttää ihanan keväiseltä, mutta ulos mentyä totuus iskee...helkkarin kylmää. En minä pärjää ilman kunnon takkia vielä!

Muutenkin alkaa jo kesälaitumet houkuttamaan ja aika kuluu liian hitaasti.

T: Xante
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Maaliskuu 27, 2019, 10:41:42
Minua ei tuo aurinko hämää ainakaan tällä hetkellä niin paljoa, sillä nyt on sisälläkin pitänyt laittaa jo villasukat kremppaisiin varpaisiin. Meillä on maanantaista asti ollut lämmitys pois päältä patteriventtiilien uusimisen vuoksi. Nyt tekevät tuolla jotain, minkä vuoksi lämmitys on pois koko talosta. Tänään pitäisi lämmitys tulla takaisin.

Mutta kyllä tuolla tuulettomana päivänä hyvin pärjää kevyellä ulkoilutakilla, mutta tuo tuuli oli tosiaan eilen ihan tolkuton. Nyt näyttäisi tyyneltä, joten saattaa olla jopa ihan hyvä ajatus kevyen lounaan jälkeen lähteä ulkoiluttamaan itseään.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Lenny - Maaliskuu 27, 2019, 11:14:29
Säät olisivat mainiot lämpötilansa puolesta ulkotöihin, mutta eipä paljon auta kun kaikki paikat lumessa ja tiet jäässä, tai päivisin tukkirekkojen rikkomana kurasohjossa. Mutta kyllä se tästä, kolmen-neljän viikon kuluttua varmaan jo alkaa olemaan maastot ja tiestöt paremmassa kunnossa.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Maaliskuu 28, 2019, 12:19:48
Tänään voisi sanoa olevan ns. terassikelin.  :D
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Toukokuu 02, 2019, 17:25:02
En tiedä, onko tuo juttu viety YT:iin heti esityksen jälkeen, jolloin live-esitys olisi ollut noin 10.5.2017. Mutta hyvin tuo nyt näille päivillekin taitaa sopia. Kannattaa katsoa loppuun asti. Tosin monille tuo on varmaan wanha juttu. Itse olen pystynyt nauramaan sille kyllä useampaan kertaan :)

Pekka Pouta repesi kesken suoran uutislähetyksen! | MTV3 (https://www.youtube.com/watch?v=L_pxke_O9eg)

Ilmatieteenlaitoksen tiedotteista löytyi tuota ajankohtaa tukeva tiedote:

Sää poikkeuksellisen kylmää vuodenaikaan nähden (https://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/355220309)
10.5.2017 13:41
Ilmatieteen laitoksen tilastojen valossa sää on ollut viime päivinä suuressa osassa maata ollut vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen kylmää. Lumikuurot toukokuussa eivät kuitenkaan ole aivan poikkeuksellisia.

Viime yönä koko maassa oli pakkasta. Alin lämpötila mitattiin Lappeenrannassa Konnunsuon asemalla, missä alin mitattu lämpötila oli -8,0 astetta. Maan eteläosassa alimmat lämpötilat olivat monin paikoin -3 ja -6 asteen välillä, mikä on vuodenaikaan nähden poikkeuksellista eli toistuu harvemmin kuin kerran 30 vuodessa. Myös maan keski- ja pohjoisosassa lämpötilat ovat olleet harvinaisen alhaisia. .... nips ....
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Toukokuu 21, 2019, 14:28:33
Onko teillä päin ollut tänään ukkosta?
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Toukokuu 21, 2019, 15:03:13
Ei ole ja nyt näytti hävinneen Ilmatieteen laitoksen ennusteesta ne vähäisetkin sateet tältä päivältä. Aamulla vielä vähäistä sadetta ennustettiin Vantaalle, mutta aika pienellä todennäköisyysprosentilla.

Sade kyllä olisi paikallaan, mutta en vielä rankkasadetta haluaisi, sillä pihan kukkaistutukset on viikonlopulla saatu tehtyä ja ne on vielä hiukan herkässä tilassa.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Toukokuu 21, 2019, 17:49:43
Pohjoinen taivaanranta on tumma ja pari salamaakin näkyi. Mutta ei tästä mitään tulvamyrskyä taida syntyä.

Miksiköhän kerta toisensa jälkeen erehdyn ottamaan todesta iltapäivälehtien äärisäätä lupaavat ennusteet?
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Toukokuu 21, 2019, 18:13:46
Olen jo oppinut, että otsikon mukaan ilmoitettu "perkeleellinen myräkkä" ei tule koskemaan kotialuettani. Suomi on laaja maa ja aina on tarkistettava, mihin osaan maata sen myräkän oletetaan osuvan.

Tuohan on varma klikkiotsikko, että aluetta ei ikinä ilmoiteta otsikossa, vaan se on pakko tarkistaa itse jutusta. Sääilmiöt kuitenkin kiinnostaa suurta osaa ihmisistä, jos e i muuten, niin ainakin halutaan kuivana päästä liikkumaan :)

Tässä sitten muistin virkistämiseksi linkki hyvään ukkostutkaan:
http://fi.blitzortung.org/live_lightning_maps.php?map=11

Suomessa on runsaasti pieniä salamointeja ja itäinen Eurooppa on liekeissä :)

Lisäys: ilmatieteenlaitos on taas muuttanut Vantaan ennustetta ja nyt pitäisi kohta alkaa sadella noin 40%:n varmuudella ja sadetta olisi tarjolla puolille öin. :)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Toukokuu 22, 2019, 17:08:36
Kesän ensimmäisen jyrähtelyt on nyt kuultu, mutta vain kaukaisena aavistuksena siitä, että jotain voisi olla tulossa. Ainakin tutkan mukaan näyttäisi uusimmat salamat olevan lähimmän ukonilman tämänpuoleisella reunalla, josta voisi päätellä ilmiön liikkuvan kohti :) \o/
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Kesäkuu 07, 2019, 17:27:31
Tässä yhtäkkisessä helteessä on joutunut aika pöllämystyneenä muistelemaan, mitä keinoja sitä onkaan kuumuuden helpottamiseksi. Märkä t-paita -menetelmä otettu käyttöön, sillä se tuli ensimmäisenä mieleen eikä vaatinut vaivalloista kaappien perimmäisten nurkkien penkomista. 8)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Heinäkuu 26, 2019, 11:51:08
Valittakaa  nyt joku muukin kuumuudesta kuin Amore.  Eikö kenelläkään ole tukalaa nukkua öisin? Norma...?

Maaviileäjärjestelmäni pitää makuuhuoneeni lämpötilan tasan 20 asteessa, mutta sen tuomasta ihanasta viileydestä ei saa ihan täyttä nautinoa, ellei samalla lue kertomuksia kuinka muut kärvistelevät tukahduttavassa kuumuudessa.

Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Heinäkuu 26, 2019, 12:03:01
Minä kai olen ollut aktiivisin kitisijä säästä ammoisista näkkäriajoista asti. Nyt en enää jaksa. Olen oppinut suhtautumaan helteeseen kuin synnytykseen. Aikansa kun kärvistelee, niin kyllä se jossain vaiheessa loppuu.

Olisin kyllä hyvilläni, jos makkarin lämpölia olisi matalampi, sillä viereen änkeytyvä kissa tekee siitä vielä himppasen verran lämpöisempää kuin se muuten olisi. "Tuuppaa se kissa laittialle" sanotaan. Ihan sama kuin alkaisin leikkimään jojolla ja luultavasti kissa on sinnikkäämpi kuin minä. En ole vielä kokeillut kauanko se jaksaisi pomppia takaisin.

Nyt on olohuoneessa 28 astetta. Onneksi tänne ei suoraan paista aurinko. Kuumuus on juuri tuhoamassa chiliviljelmiäni parvekkeella, sillä yli 25 astetta saa nuput, kukat ja jopa pienet chilin alut putoilemaan, kun emokasvi yrittää pelastaa itsensä.

Pientä vahingoniloa päivään tuo naapurin muutto. Näyttää hikiseltä hommalta :D
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Lenny - Heinäkuu 26, 2019, 12:09:13
Maaviileäjärjestelmäni pitää makuuhuoneeni lämpötilan tasan 20 asteessa, mutta sen tuomasta ihanasta viileydestä ei saa ihan täyttä nautinoa, ellei samalla lue kertomuksia kuinka muut kärvistelevät tukahduttavassa kuumuudessa.

Ei tunnu missään. Täällä on nyt +27, ihan ok. Varsinkin kun muistelee talven kylmyyttä. Sitten vasta rupeaa ärsyttämään jos sanot, että se sinun järjestelmäsi pitää torpan vielä mukavan lämpöisenä paukkupakkasilla.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Renttu - Heinäkuu 26, 2019, 13:42:36
Lämpöennätyksiä eri Euroopan maissa (https://i.redd.it/cyjb6f3mwlc31.png). Vielä jonon hännillä meitä muutamia, jotka eivät vielä ole +40 -klubissa.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Heinäkuu 27, 2019, 20:34:08
Joskus olen naureskellut elämääni murmelina. Samanlaiset päivät seuraavat toistaan ja näköjään vuodetkin.

FB-päivitykseni tältä päivältä vuosi sitten, joka olisi aivan hyvin sopinut tällekin päivälle:
Voi raato, harvoin ajatus kuolee yhtä nopeasti kuin tänään ulos lähtiessäni ajatus pitkästä fillarilenkistä 😵😵😵
Hissukseen rullailin kaupalle ja takaisin ja se saa riittää tämän päivän "kuntoiluksi".
On kyllä niin tunkkaisen kostea ja hautova ilma, että tänään tulee vainaita, kun terveelläkään ei tahdo henki kulkea. Olisi ehkä sittenkin voinut olla hyvä ajatus jo loman alussa kääntää vuorokausirytmi niin, että aktiivijakso olisi yöaikaan, mutta nyt se on jo myöhäistä. 😓


Vuosi sitten oli tämän illan sääennusteessa aika masentava lausahdus: "Voi olla, että kesän kuumimmat päivät ovat vielä edessäpäin".
Tuo nyt sopii enää huomiselle päivälle ja sitten tämä kärsimys on tältä erää ohi ja voi palata normaaliin elämään tämän hellekooman jälkeen.

Syksyä odotellen :)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Norma Bates - Heinäkuu 28, 2019, 13:55:47
Ennen kuin paskalaitos alkoi haisemaan suuntaani joitakin vuosia sitten, olivat lämpimämmät ilmat ihan jees, koska menin vaan rannalle loikoilemaan ja kun palasin, asunto oli raikas koska ikkunat oli saanut pitää raollaan. Nyt meneillään oleva helle on ollut siitä erikoinen että ei olekaan puhaltanut paskalaitoksen suunnalta, mutta en ole silti uskaltanut pitää räppänää auki esim. yöllä, koska ei voi mitenkään tietää jos vaikka yhtäkkiä yllättäen... En halua herätä siihen että makuuhuone on täyttynyt savulla. Tässä eräänä päivänä kun kävelin vaan kotiin bussipysäkiltä ja sattui olemaan lemu menossa, se savu takertui sen minkä lie 20 - 50 m matkalla niin vaatteisiini että haisin savulle kotiin asti päästyäni.

Vaikka nyt siis ei haisekaan, niin ei tässä mikään happy happy joy joy -fiilis ole. Päätä särkee ja vatsaakin polttelee ajoittain. Minulle sopii erittäin mainiosti että tänään on viimeinen päivä tätä sorttia.  :)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Heinäkuu 28, 2019, 22:49:15
Raitiovaunupysäkin lasi räjähti Helsingissä – silminnäkijä epäilee syyksi paahtavaa hellettä

ILTA-SANOMIEN LUKIJA oli sunnuntai-iltapäivällä kävelemässä Liisankadulla Helsingin Kruununhaassa kohti Snellmaninkatu-nimistä raitiovaunupysäkkiä, kun pysäkin lasiseinä räjähti yllättäen.
– Olin noin 15 metrin päässä pysäkistä, kun kuulin kovan äänen. Lasiseinä räjähti ja lasisirpaleet putosivat maahan joka suuntaan, lukija kertoo.
Lukija uskoo lasin räjähtäneen kuumuudesta, sillä hän ei nähnyt minkään osuvan lasiin ennen hajoamishetkeä. Helsingissä mitattiin sunnuntaina jopa 31 lämpöastetta.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006187480.html

Minäkin näin tänään samalla tavalla aivan tuusan nuuskaksi särkyneen pysäkin lasin (pleksin?). Pysäkki sijaitsee rauhallisella alueella, jossa ei yleensä näe paljon ilkivallan jälkiä, joten ihmettelin asiaa kovasti. Myös se tuntui kummalliselta, että lasi oli niin täysin säpäleinä eikä esim. raameihin ollut jäänyt kiinni sirpaleita. Ehkä lasi oli poksahtanut kuumuudessa?
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Konmari - Heinäkuu 28, 2019, 23:25:29
^Joo, noi on sellaista lasia, että kun se hajoaa, se hajoaa aina kokonaan ja tuollaisiksi "sokeripalan" kokoisiksi paloiksi. Jotain panssarilasia, joka hajoaa eri tavalla kuin tavallinen lasi. Muistaakseni noissa on sellainen jännitys sisällä, että kun se jännitys yhdestä kohdasta purkautuu, koko lasi hajoaa. Mielenkiintoista tosiaan olisiko tuossa laittamassasi uutisessa mainittu syy hajoamiseen lämpötila se lopullinen syy, vai hajosiko lasi vaan "vanhuuttaan".
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: MrKAT - Heinäkuu 29, 2019, 00:55:52
^ Se on karkaistua lasia (engl. tempered glass (https://en.wikipedia.org/wiki/Tempered_glass)), autonlasit on siitä. Jäähdytetty äkkiä lähellä sulamispistettä jolloin ulkopintaan jää puristus- ja sisäosaan vetojännite. Tuloksena parempi vetolujuus ja samalla bonuksena että särkyessään ei hajoa suuriksi viiltäviksi veitsiksi vaan pieniksi vaarattomiksi muruiksi.

Panssarilasit (https://fi.wikipedia.org/wiki/Panssarilasi) on erikseen, yl. monikerroksista (muovia välissä ym) rakennetta ja tarkoitus vähän eri: kestää luoteja. Toki autonlaseissa on samanlaista mutta ei se panssarilasin hinnoissa tietääkseni oo. ;D
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: MrKAT - Heinäkuu 29, 2019, 01:03:00
Lauantain helteet otti jo voimille. Ehkä oli univelkaa ja huonosti nukuttu aamu (heräilin) joka vaikutti.
Onneksi pääsin ison hallimaisen ulkorakennuksen viileälle ~20 C lattialle iltapäivälevolle (ehkä nukahdinkin joksikin minuutksi). Aaah, kun keho alkoi virkistyä ja pää seljetä. Mutta kun nousin ylös ja ulos niin voi ihmetys! Ihankuin olisi tullut saunaan! Kosteus-% vaikuttaa ja tekee tukalaksi. Tänään +23 C tuntui jo varsin viileältä koska kuiva ilma.

Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Heinäkuu 29, 2019, 08:52:57
Nyt on niin paljon viime päivinä rummutettu sään viilenemistä ja jopa kylmenemistä, että elättelin toiveita todellisesta viileydestä. Unohdan aina, että Suomi on todella laaja maa, helposti sääkeskustelussakin puhutaan aina niistä suurimmista muutoksista, pahimmista helteistä ja rajuimmista myrskyistä ja ukkosista. Erikseen aina pitää muistaa tarkistaa oman alueen täsmäennuste. Tämä pk-seutu tuntuu olevan sellaisessa katveessa, että tänne todella harvoin mitään äärimmäistä osuu. Nyt pahimpien helteiden aikana tietysti "onnisti", kun ei olisi niin väliä ollut.

Vajaat kymmenen astetta näyttäisi eiliseen verrattuna tänään lämpötila putoavan, minkä kiitollisuudella otan kyllä vastaan. Eilinen iltapäivä oli jo kurja. Useaan kertaan joutui käymään suihkussa ja vaihtamaan kuivan vaatekerran yllensä ja silti oli koko ajan tähmäinen olo. Huomista odotan jo into pinkeänä, että päästään alle 20 asteen ja elämä palaa normaaliin uomaansa taas ja voi kuvitella lähtevänsä jopa lenkille.

Varmaan aika monta päivää joutuu vielä odottelemaan, että sisälämpötila palautuu normaaliksi, sillä talon rakenteet on varastoineet lämpöä melkoisesti itseensä.

Koskahan sääkeskustelussa päästään siihen, että puhutaan lämpöitlan muutoksista eikä mittarin kipuamisesta?
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Elokuu 01, 2019, 13:44:48
Heinäkuun keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata hieman pitkän ajan keskiarvon alapuolella. Itä-Suomessa oli huomattavastikin keskivertoa viileämpää, Käsivarren Lapissa ilmeisesti ainoana paikkana keskiarvoa lämpimämpää.

Itse uumoilin tällaista jo helteiden aikana. Yöt olivat kuitenkin pääosin viileitä, ja kuun alku oli suorastaan kolea. Toukokuu oli samanlainen; silloinkin oli sekä kylmää että kuumaa.
https://ilmatieteenlaitos.fi/heinakuu
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Elokuu 08, 2019, 21:08:34
Monta päivää on jo lupailtu vettä ja nyt sitä sitten saatiin. Tunnin ajan on jo tippunut ja väliin aika vauhdillakin, vaikka ukkoskuurosta ei voi puhua.

Heinäkuu oli monin paikoin hyvin kuiva, mikä johtui  osaksi siitä, että ukkosia ei ollut juuri ollenkaan. Eteläisin Suomi tosin sai vettä ihan siedettävästi, eikä omaa puutarhanhoitoa ole kuivuus suuresti haitannut.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Kopek - Elokuu 08, 2019, 21:39:28
Olemme neljä viikkoa pois talosta, ja eräiden kasvien takia olisi tarpeellista tietää, onko satanut vettä. Mutta ihmeestä sen voi saada sataprosenttisella varmuudella selville. Tietenkin kysymällä joltakin, mutta meille ei ole kolmessakymmenessä vuodessakaan tullut yhtään niin tuttua ihmistä, jolta voisi tällaista asiaa kysyä. Ei ainakaan minulle.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: ROOSTER - Elokuu 08, 2019, 21:46:22
Olemme neljä viikkoa pois talosta, ja eräiden kasvien takia olisi tarpeellista tietää, onko satanut vettä. Mutta ihmeestä sen voi saada sataprosenttisella varmuudella selville. Tietenkin kysymällä joltakin, mutta meille ei ole kolmessakymmenessä vuodessakaan tullut yhtään niin tuttua ihmistä, jolta voisi tällaista asiaa kysyä. Ei ainakaan minulle.

Jos valtio tai suuryritys pysty palvelemaan, kysy yksityiseltä!

Yksityisiä sääasemia Suomessa:  http://www.finwx.net/

Niitä on varmasti vielä paljon enemmänkin mutta selvittäminen voi olla työlästä.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Elokuu 08, 2019, 21:48:58
Kesäsateet ovat usein hyvin paikallisia, joten eivät sääasematiedot välttämättä paljon lohduta.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: ROOSTER - Elokuu 08, 2019, 21:54:11
Kesäsateet ovat usein hyvin paikallisia, joten eivät sääasematiedot välttämättä paljon lohduta.

Ei välttämättä. Mutta jos sattuu samalla paikkakunnalla olemaan, ja vielä lähellä, niin helpottaa kummasti.

Jos kyse on kuitenkin vain eräiden kasvien hyvinvoinnista, siis eräiden kappaleiden, niin viisainta olisi palkata joku vaikka kastelemaan jos määerättynä ajanjaksona on kuivaa. Tietysti ei käy, jos on arkaluontoista kasvatettavaa. Hamppu kyllä kestää melko pitkänkin kuivan jakson.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Elokuu 08, 2019, 22:09:19
Pitäisi olla sen sääaseman omalla tontilla. Ja jonkun tarkistaa sademäärä joka päivä. Jos sataa ihan poissaolon alussa, ehtii haihtua mittakupista ennen paluuta. Jonkinmoinen automaattiasema on varmaan ihan mahdollinen.
Muoks. kaupasta näkyy saavan https://www.verkkokauppa.com/fi/product/42215/gvkrd/Suomen-Lampomittari-8225-WeatherHub-aloituspakkaus-sade-ja-t?list=OZCYkRNlXf1hNvLk9Hu6DhqGUE5uT3NhKdgIZyYMzCO5SEKujNtMr48jM0LKqhqGFgCQPatCQPo1hc1BEhzrx5C33B1v
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Elokuu 08, 2019, 22:42:48
Eilen oli kai aamulla satanut Helsingissä, koska pihalla maa oli ainakin jonkin verran kastunut. Käväisin mökillä ja sielläkin oli hieman merkkejä sateesta, esim. kasvien lehdillä kimalteli pisaroita, mutta maa näytti kyllä aika kuivalta eikä sadevesitynnyreihin ollut kertynyt mitään. Ei tuollaista ripsahdusta voi edes oikein sateeksi kutsua. Pah!!! Ottaa päähän kasvien puolesta. >:(
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: MrKAT - Elokuu 09, 2019, 00:23:33
Olen aina ennustanut tällä vuosikymmenellä pitkälti etukäteen että Pyhäsalmen sääasemalla 15. elokuuta klo 15-16 lämpötila on oleva +17,5  ± 2 °C.  Saa nähdä mitä on taas viikon päästä...


Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Xantippa - Elokuu 09, 2019, 08:08:04
Eilen oli kai aamulla satanut Helsingissä, koska pihalla maa oli ainakin jonkin verran kastunut. Käväisin mökillä ja sielläkin oli hieman merkkejä sateesta, esim. kasvien lehdillä kimalteli pisaroita, mutta maa näytti kyllä aika kuivalta eikä sadevesitynnyreihin ollut kertynyt mitään. Ei tuollaista ripsahdusta voi edes oikein sateeksi kutsua. Pah!!! Ottaa päähän kasvien puolesta. >:(

Olisiko kyseessä ihan aamukaste, meillä ainakin alkaa jo esiintymään. Eikä ole sadetta kyllä saatu täälläkään, vaikka kuulemma on muualla ollut reippaita sadekuuroja. Ruoho on aivan keltaista ja pelkään tattisatoni puolesta.

T: Xante
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Elokuu 09, 2019, 10:36:23
Ei ollut pelkkää aamukastetta, sillä pihalla oli tyhjissä ämpäreissä pohjalla tilkkanen vettä.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Elokuu 09, 2019, 11:28:40
Sitä olen ihmetellyt, että tuntuu täällä PK-seudulla kunnolliset ukonilmat vähentyneen viime vuosina. Onkohan se totta vai kuvittelenko vain?

Muistikuvieni mukaan aiemmin oli kesän aikana useampikin pitkäkestoinen jopa parin tunnin mittainen ukkonen, mutta nyt ei sellaisia ole ollut aikoihin. Useimmiten pari laimeahkoa välähdystä, jokunen kaukainen jyrinä ja parhaassa tapauksessa yksittäinen räsähtävä jyräys ja sitten kaikki on ohi. Tuollaisia mitättömyyksiä nykyisin ovat.

Nyt loppukuusta olen viisi vuotta asunut Vantaalla ja muistini mukaan vain pari kertaa on ollut sellainen jyrähdys, että kissat ovat sitä pelästyneet ja menneet varmuudeksi turvapaikkoihinsa. Ennen tänne muuttoani olin jo innoissani, sillä täällä ennestään asuneet olivat kertoneet täällä juuri olevan kunnon ukkosia. Onnistuin ilmeisesti ne karkoittamaan?

Seuraan yleensä ukkostutkaa, kun ennusteissa ukkosta on arveltu tulevaksi. Jotenkin ne ukkoset ehtivät purkautua ennen näitä tienoita olipa ukkonen tulossa sitten etelästä tai lännestä. Muista suunnista harvemmin edes tuleekaan.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Elokuu 10, 2019, 11:16:02
Eilen illalla olin jo keräilemässä kimpsujani mökillä kun alkoi sataa. Taivas oli  kuitenkin monin paikoin kirkas, joten oli selvää, ettei sade olisi kuin pikkuinen paikallinen kuuro. Ehkä vartin se kesti eikä yltynyt kovaksi missään vaiheessa. Liian vähäinen synnyttääkseen lammikoita minnekään, mutta virkistänee ruohovartisia kasveja nyt sentään pikkuisen.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Amore - Elokuu 11, 2019, 14:47:11
Tunnelmallinen sadepäivä kotona. Nyt on hyvä istua hämärässä ja nauttia sisälle siilautuvasta vihreästä valosta.

(https://img.aijaa.com/m/00228/14732726.jpg) (https://aijaa.com/XKLUOg)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Syyskuu 10, 2019, 07:45:35
Kesän kovin ja oikeastaan ainoa ukonilma oli 10. syyskuuta aamulla. Aika erikoista!
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Syyskuu 10, 2019, 07:53:28
Tiksin tienoolle on muutaman kerran osunut ukkonen niin, että jyrinää on kuulunut, mutta olisinko edes kahta salaman välähdystä tänä kesänä nähnyt. Tuskin :(

Nyt on aika sakea sumu, mutta se ei estä kuitenkaan lentokenttätoimintaa, mutta käyttävät vaihtoehtoista kiitorataa, joten minuutin välein menee nousevia koneita aika läheltä. Nuo nyt täydentää kesän jyrinäkiintiötä :D
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Syyskuu 22, 2019, 21:46:42
Olipa hieman hankala päivä kehon lämmönsäätelylle. Auringon paisteessa tuulettomaan aikaan oli suorastaan kesäinen olo. Mutta heti kun alkoi tuulla, niin jäätyi. Tuota sitten vaihteli hyvinkin äkkinäisesti. Huomiseksi täytyykin kaivaa sopivampaa vaatetta esiin ja päälle.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Joulukuu 09, 2019, 11:27:43
Tässäpä tarinaa yhden sortin sankareista:

Lainaus
Vielä sotien jälkeen säähavaintoja kokosi eri puolilla maata noin 300 havainnoitsijaa. Nykyisin Ilmatieteenlaitos kerää paikallisia säätietoja 133 havainnoijalta.

Määrä on vähentynyt sitä mukaa kun maaseutukin on muuttunut. Ennen moni havaintojen tekijä kirjasi säähavainnot samalla kun hoiti maatilan säännöllisiä askareita.

------------------------------

Säähavaintoja kootaan ihmisten tekemien havaintojen lisäksi automaattisilla mittausasemilla sekä säätutkilla.

– Kaikki nämä havainnot kuitenkin tukevat toisiaan ja niitä tarvitaan edelleen, Frisk kertoo.

Havaintojen avulla pystytään vertaamaan myös säätutkilla saatavia tietoja sekä kokoamaan pitkiä havaintosarjoja. Esimerkiksi Kalajoen Pitkäsenkylältä on havaintosarjat 1960-luvulta lähtien.

Havaintosarjoja hyödyntämällä voidaan seurata esimerkiksi ilmastonmuutoksen kehittymistä. Sadehavainnoista on hyötyä myös silloin kun arvioidaan vesistöjen valuma-alueiden sadekertymiä. Niillä taas on merkitystä esimerkiksi tulvaennusteiden laadinnassa.
https://yle.fi/uutiset/3-11094946
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Joulukuu 09, 2019, 14:09:37
Kyllä tänään meni taas Ilmatieteen laitoksen arvaus pieleen tämän päivän osalta. Varhaisaamun sateet kyllä osui kohdalleen, mutta sen jälkeen ennustetut tihkut ja vesisateet ei niinkään. Täällä on ollut jopa aurinkoista välillä ja pilvetkin on kovin ohuita, joten ei niissä kyllä vettä paljoa ole.

Hiukan toisin olisin tämän päivän rakentanut, jos olisin arvannut, että noin paljon ennustetta parempi ilma tänään on :(
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Joulukuu 17, 2019, 14:15:18
Saapa nähdä tuleeko tästä samanlainen talven alku kuin joskus jokunen vuosi vuosituhannen vaihteen jälkeen oli (2004 tai 2005??). Muistan, kun pakkasia ei vaan tullut ja innokkaimmat sienestäjät kertoivat käyneensä sienessä vielä joulupöytää varten ja jos en ihan väärin muista niin vielä uudenvuoden pyhinäkin. Jos olisi Aatami vielä paikalla, niin hän varmaan muistaisi.

Itse en niinkään sienistä piittaa, joten odottelen nyt pakkasten alkamista, sillä pakastin kaipaa jo sulatusta. Alkutaleven ensimmäisinä hyvinä pakkaspäivinä olen perinteisesti siivonnut pakastimen, kun sisällön on voinut roudata parvekkeelle ilman suurempaa suojausoperaatiota, jos pakkasta on kymmenen asteen pinnassa. Useimpina vuosina jo tähän mennessä on tuollainen pakkanen ollut edes päivän tai parin ajan. Viime vuonna ensimmäinen pakkanen sattui jo marraskuun alkuun, joten onneksi vielä helmikuun viimeisinä pakkasina tein toisen sulatuksen kuin ennustaen nihkeää taven alkua.

Pakkasia ja lumisateita odotellessa :)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Joulukuu 27, 2019, 15:48:51
Vihdoin huomisaamuksi on ennustettu Vantaallekin -7 asteen pakkasta, mikä nyt saa riittää pakastimen korvikkeeksi siksi aikaa, että pikaisesti sulata pakastimen vanhoista huuruista. Seuraavaa yhtä kylmää ei ole näköpiirissä 10 vuorokauden ennusteessa, joten nyt tuo pikkupakkainen on käytettävä.

Tietenkin voidaan kysyä, että on järkevää tuollaisia pahasti huurustuvia kylmälaitteita enää käyttää, mutta en nyt arvaa sitä vielä uusia, kun mietteissä on keititöremppa jossain vaiheessa. En sitä remppaa haluaisi alkaa suunnitella sitten uuden pakastinkaapin ympärille.

---

Ärsyttävää, että radiossa nuo höpöttelevät toimittajat jatkuvasti sääennusteesta puhuvat muodossa "... .on luvattu poutaa / sadetta / kylmenevää ... "
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Brutto - Tammikuu 03, 2020, 06:28:00
Tammikuu on hyvässä vauhdissa ja minä mietin pitäisikö tänään leikata ruoho vai lähteä veneilemään. No, ehkä en tee kumpaakaan, mutta ainakin grillaan.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 03, 2020, 07:49:37
Tammikuu on hyvässä vauhdissa ja minä mietin pitäisikö tänään leikata ruoho vai lähteä veneilemään. No, ehkä en tee kumpaakaan, mutta ainakin grillaan.

No joo, Iltasanoman ensimmäinen otsikko, kun avasin etusivun:

Ilmatieteen laitos: Talvi perutaan monin paikoin (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006361173.html)
”Hellemassa” saapui illalla Suomeen.

Suomi lämpeni, saatiin ”intiaanisyksy”.

Meteorologien ”hellemassaksi” kutsumaa lämmintä ilmaa valui torstai-illasta alkaen lounaisesta Euroopasta Suomen ylle ja ilmiö vaikuttaa lämpötiloihin vielä perjantaina.

Läntisessä Lapissa hellemassa saa pientä sivustatukea norjalaisesta föhntuulesta, lämpimästä ”föönistä”.

Keski-Norjassa mitattiin torstaina 19 asteen shortsikelejä.

Suomessa oli leutoa jo ennen hellemassaa. Pitkäkestoisella leutoudella on radikaaleja seurauksia. Ilmatieteen laitos joutuu peruuttamaan jo alkaneiksi julistettuja termisiä talvia.
...nips....



Tuolla sivulla on myös kartta, johon on merkitty vyöhykkeittäin termisen talven alkamispäivät vuonnna 2019 ja pyyhkäisykuvana alkamispäivät keskimäärin aikavälillä 1981-2010. Vuoden 2019 kuvassa etelässä on tukeva kaistale, jossa talvi ei ole vielä ehtinyt alkaa ollenkaan ja kaistaleeseen näyttäisi kuuluvan lähes kokonaan myös se toiseksi myöhäisin talven alkamisajan vyöhyke noilta vertailuvuosilta.

Minä tässä olen arponut, että käynkö ostamassa uudet talvilenkkarit vai jätänkö käymättä. Voi olla, että jää käymättä ja noilla vanhoilla pärjään sen lyhyen ajan, joka tässä talvelle enää jää. Tuskinpa se talvi, siis kunnon pakkasaika, venyy keväälle yhtään pidemmälle kuin tavallisesti, vaan pakkasen jälkeen palataan taas tähän samaan lämpötilan osalta ja se erottuu syksystä ja talvesta vain valoisuuden osalta.

Surku on pihan lapsia, kun heitä ei ole koko pyhien aikana juurikaan pihassa näkynyt. Ei tuolla märässä ja kurassa ole mitään järkevää tekemistä.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Tammikuu 03, 2020, 14:10:35
No joo, Iltasanoman ensimmäinen otsikko, kun avasin etusivun:

Ilmatieteen laitos: Talvi perutaan monin paikoin (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006361173.html)
”Hellemassa” saapui illalla Suomeen.

Suomi lämpeni, saatiin ”intiaanisyksy”.

Meteorologien ”hellemassaksi” kutsumaa lämmintä ilmaa valui torstai-illasta alkaen lounaisesta Euroopasta Suomen ylle ja ilmiö vaikuttaa lämpötiloihin vielä perjantaina.

Imperiumin vastaisku
 Yllätyskäänne! Lämpöaalto peruttu, pakkanen iskee heti takaisin (https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/deafa27a-f8ed-4fcb-8742-513d3157a552)

– Huomenna lauantaina maan keskiosassa ja Pohjanmaalla saadaan oikein räväköitäkin lumisateita, Haikonen sanoo.

Lämpötila on lauantaina etelässä nollan tuntumassa. Muualla Suomessa sää on noin -5 astetta ja Pohjois-Lapissa paikoin -10 astetta.

Sunnuntaina sää poutaantuu ja selkenee. Pakkanen kiristyy entisestään.

– Koko maassa on pakkaspäivä. Etelässä on muutama pakkasaste, ja muualla Suomessa 5–15 pakkasastetta, meteorologi Haikonen sanoo.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Tammikuu 03, 2020, 14:16:57
Tosi yllättävää. Johan tuota on suunnilleen viikon päivät povattu.

Eikä syytä huoleen: ensi viikolla lämpenee taas. Onpahan inhottava talvi.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 04, 2020, 15:02:04
Olipa kiva ylläri, kun pitkästä aikaa oli noin hyvä ilma. Hiukan nollan yläpuolella oli lämpötila ja aurinko paistoi jokseenkin kirkkaalta taivaalta tuossa vähän ennen puolta päivää. Parin tunnin rivakan lenkin tein ja vain yhden pitkän suoran aikana vastatuuli tuntui kasvoihin hiukan kirpakalta. Jossain tyynemmässä kohdassa aurinko tuntui jopa lämmittävän poskea ja tuli jo melkein keväinen fiilis :)

Huomiseksi ennustetaankin jo kylmempää. Vain asteen tai muutaman on pakkasen puolella, mutta tuuli sitten tehostaa sen vaikutusta.

Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Tammikuu 05, 2020, 14:22:46
Loistava ulkoilupäivä: kuivaa ja aurinko paistaa. Illalla voisi tehdä uuden kierroksen.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Tammikuu 08, 2020, 08:06:30
Vaikka yleensä kitisen vain helteistä ja sanon, että muista selviää pukeutumalla oikein, niin nyt alkaa jo harmittaa tämä kolmatta kuukautta jatkuva marraskuu. Viitisen astetta lämmintä ja vettä vihmoo vaakatasossa myrskytuulen voimasta ennusteen mukaan koko päivän. Seuraavaan kymmeneen päivään ei ole talven vielä ennustettu alkavan, sillä lämpimän puolella näyttää pysyttelevän, mutta sentään sateet näyttäisivät väistyvän suurimmaksi osaksi.

Vuodelta 2016 näkyi FB-muistoissa merkintä:
"Jaa, pakkanen on mennyt pyllylleen. Täällä rannikolla on enää -17 astetta ja lunta leijuu ilmassa kohtalaisen sakeanaan :D"

Onkohan tuo viimeinen noin napakka pakkasjakso täällä etelässä? Tuossa siis oli jo aika pitkään ollut kylmää ja reilusti yli -20 asteen pakkanen, joka sai minut jopa ostamaan uuden kunnollisen toppiksen alennusmyynnistä. Edellinen oli ajalta "Simo Vaatehuoneelta" ja jo  hihoistaan rispaantunut ja toppauksetkin jo litistyneet olemattomiin. Tuota uutta toppista en sitten ole käyttänyt kuin ehkä kymmenisen kertaa, eli ei ole ollut riittävän kylmää montaakaan päivää tuon 2016 tammikuun jällkeen, joten kevyemmällä vaatetuksella on hyvin pärjännyt.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Tammikuu 18, 2020, 12:32:25
Jossain sentään on talvi: https://www.foreca.fi/Russia/Oymyakon/10vrk

Itse asiassa melkein kaikkialla muualla kuin Pohjois-Euroopassa on talvi. Esim. Islannissa ja Grönlannissa on ihan normaalit lämpötilat.

Veikkaan ja toivon, että kyllä vielä tänä talvenakin palelemaan päästään. Kun säätila muuttuu tästä kylmemmäksi, se voi ihan hyvin jämähtää päälle kuukaudeksi tai kahdeksi. Tällainen säätilan jumittuminen pitkäksi aikaa tuntuu olevan se suurin muutos ilmastossa, minkä olen viime vuosikymmenen aikana havainnut.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Helmikuu 03, 2020, 14:15:04
Tammikuu oli kaikkien aikojen lämpimin. Kaisaniemessä edellinen ennätys 90 vuoden takaa rikkoutui peräti 1,4 asteella. Sademäärät olivat suhteellisen normaaleja.

Myös pohjoisessa oli selvästi tavanomaista lämpimämpää, mutta ei ennätyksiin asti. Tammikuun keskilämmön ero Kaisaniemen ja Sodankylän välillä on 9,6 astetta. Tänä vuonna ero oli 12,4 astetta.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Helmikuu 27, 2020, 22:30:39
Näinköhän tämä helmikuun lopun normaali talvisää riittää tiputtamaan kuun keskilämpötilaa ennätyslukemista? Ensi viikolla se selviää.

Mutta kyllä korkeapaine tekee hyvää mielialalle. Kun olisi vielä lunta maassa!
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Toukokuu 13, 2020, 10:49:22
Oli ihan pakko kaivaa esiin tämä jokseenkin tasan kolmen vuoden takainen videoklippi lohdutukseksi, kun tuntuu ettei kevät oikein etene. Taas lykättiin viikolla eteenpäin pihan kesäkukkien ostamista, kun tuntuu niin kylmältä ilma niin kukille kuin istuttajallekin.

Tämä kuitenkin saa aina hyvälle tuulelle :)

Pekka Pouta repesi kesken suoran uutislähetyksen! | MTV3 (https://www.youtube.com/watch?v=L_pxke_O9eg)

Tuo pätkä tuli mieleen lukiessani tätä nyt tyrkyllä olevasta säästä kertovaa juttua:

Hyytävä hyrrä pyörii vastapäivään Suomen ympärillä – muistuttaa kammottavasta kesästä 1987 (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006505835.html)
Seuraavien päivien aikana päivälämpötilat jäävät vain noin 5–10 lämpöasteeseen.

Kesää ei ole peruttu, mutta sen tuloa saadaan vielä odottaa. Suomen ympärillä pyörii seuraavat päivät matalapaine hyrrän lailla, mikä pitää sään hyvin koleana ja sateisena.
......



Minulla ei kyllä ole mitään mielikuvaa, millainen sää oli 1987 kesällä, mutta jutun mukaan tuollainen samanlainen hyrrä oli silloinkin ja koko kesä oli jokseenkin kurja. Pitänee varautua sitten hankkimalla jotain tuulta ja sadetta kestävää pihakukiksi.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Toukokuu 13, 2020, 10:58:25
^
Tuon kun sain kirjoitettua, niin täällä taivaat aukenivat ja räntää paiskoo sellaisella voimalla, etten ihmettelisi vaikka ukkonenkin tulisi  :o
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Toukokuu 13, 2020, 16:30:32
Sää on ainakin vaihtelevaa. Täällä oli aamupäivällä kovin pilvistä ja satoikin jotain. Nyt aurinko helottaa kirkkaalta taivaalta. Ulkohommissa ainakin palautuu mieleen kerrospukeutumisen tärkeys.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Norma Bates - Toukokuu 13, 2020, 21:51:21
Muistan pitäneeni kesällä 1987 villapuseroa. Kesä 1988 olikin sitten täysi vastakohta, muutettuani kotoa pois rivariin jossa aurinko kuumensi päätyasuntoani, oleilin bikineissä etten läkähdy.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Toukokuu 13, 2020, 22:14:17
Tilastoista katsoen näyttäisi siltä, että 1987 kesäkuu ja heinäkuu kumpainenkin olivat 2 astetta keskiarvon alapuolella ja elokuu peräti 3. Elokuu oli poikkeuksellisen kylmä, kesä- ja heinäkuut vain kylmiä. Lienee harvinaista, että kaikki kesän kuukaudet ovat tavallista kylmempiä.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: a4 - Toukokuu 14, 2020, 00:18:41
Lohdutukseksi. Koronan lisäksi huonosta kesästäkin voi koitua myös jotain hyvää:

Nähtäväksi jää toistaako historia itseään tänä vuonna, ainakin kelien suhteen tämä kesän alku on samanlaista kuin 200 vuotta sitten, sataa ja ukostaa, eikä kesästä ole tietoakaan. Vuonna 1816 huonojen kelien sanottiin johtuvan Indonesiassa 1815 tapahtuneen Mount Tamboroun purkauksen vuoksi, tuo vuosi tunnetaan historian kirjoissa nimellä ”year without summer” eli ”kesätön vuosi”. Vuonna 1816 kylmät ilmat veivät sadon, monin paikoin kärsittiin nälänhätää, kesällä Amerikassa oli lumimyrskyjä ja järvet jäätyivät. Tuohon aikaan blogien sijaan tapahtumia kirjattiin muistiin päiväkirjoihin ja kirjeisiin, näiden dokumenttien ansiosta myös tämä tarina on kaikkien tiedossa.

18.6.1816 oli myrskyinen ilta Geneve-järvellä, Lordi Byron ehdotti ystävyksille kilpailua kummitustarinan kirjoittamisesta. Idea otettiin innolla vastaan, lopulta kaverukset viettivät kolme päivää sisätiloissa ja jokainen kirjoitti oman kauhutarinan. Myöhemmin noista tuon illan tarinoista julkaistiin kaksi, toinen oli John Polidorin ”Vampyyri” ja toinen oli Mary Shelleyn ”Frankenstein”, molemmat edustivat tyyliltään kauhuromantiikkaa.

Mary, Percy ja Claire tapasivat Lordi Byronin ja hänen henkilökohtaisen lääkärin John Polidorin kesällä 1816 Genevessä, jossa he viettivät yhdessä aikaa. Kesä oli kovin sateinen ja eräänä myrskyisenä iltana he järjestivät Lordi Byroin ehdotuksesta kauhutarinoiden kirjoituskilpailun. Mary sai idean kauhutarinaansa omasta painajaisunesta, jossa tiedemies herätti henkiin luomansa kammottavan hirviön. Tuosta kauhutarinasta syntyi myöhemmin Mary Shelleyn tunnetuin kirja, joka julkaistiin pari vuotta myöhemmin nimellä ”Frankenstein”. 

https://www.martanmatkassa.fi/2016/06/mita-tapahtui-geneve-jarvella-200.html
https://fi.wikipedia.org/wiki/John_Polidori
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kesätön_vuosi_1816 (https://fi.wikipedia.org/wiki/Kesätön_vuosi_1816) :)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: urogallus - Kesäkuu 01, 2020, 20:07:29
Toukokuu oli koko maassa hieman normaalia viileämpi. Eroa keskiarvoon oli asteen verran tai vähän ylikin. Sademäärät lienevät olleet aika normaaleja.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Kopek - Kesäkuu 13, 2020, 20:49:53
Tänään on ollut mukavan lämmintä. Käväistiin mökillä. Uimassakin tuli käytyä, tosin vain nimeksi eli 1-2 metrin verran.

En ole koskaan ollut joutilaan mökkielämän ystävä, joten sieltä haluaa pian pois, tai siellä haluaa tehdä jotain. Tekemistä olisi loputtomasti, koska höskä on hajoamassa käsiin. Muutkin paikat hajoavat, joten joutuu priorisoimaan, minkä antaa hajota ensimmäisenä.

Toissakesä oli helteinen, ja silloin korjasin mökillä laituria. Siellä tuli oltua aika monta yötäkin. Viime kesänä en ollut yhtään yötä ja tuskin edes kävin koko paikassa muuten kuin vilkaisemassa ja avaamassa ja sulkemassa ikkunaluukut.

Tämä aika vuodesta on otollinen erilaisten kuivaa säätä vaativien hommien tekemiselle. Voi maalata ja tehdä lasikuituhommia, kun pinnat ovat kuivia. Yökastekaan ei vaivaa samalla tavalla kuin syksymmällä.

Tietenkään noita hommia ei tule tehtyä tai ei ehdi tehdä nyt, kun se olisi helpointa. Niitä tekee syksymmällä sadekuurojen välissä epämääräisiä pressukyhäelmiä viritellen tai vielä syksymmällä, jolloin lasikuidun kovettumistakin on jo edistettävä lämpöpuhaltimella. 
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Kesäkuu 18, 2020, 09:00:17
Olipas kerrankin mehevä ukkonen tuossa neljän aikoihin.

Kun heräsin ensimmäiseen kovaan jyrähdykseen, oli maailma kyllä niin oudon värinen, että luulin maailmanlopun koittaneen. Ilmeisesti pilvet auringonnousun puolella olivat vielä niin ohuet, että koko maailma näytti keltaiselta pilvien läpi tulleen auringonvalon vaikutuksesta. Kävin juomassa ja samalla suljin parvekelasit, joissa olen helteillä pitänyt kapoisia tuuletusrakoja. Siinä välissä keltaisuus oli taivaalta kadonnut ja ukkonen tuli kunnolla päälle. Aatu reppana taisi vähän olla peloissaan, sillä se tuli viereeni vuoteeseen, mutta ei halunnut katsella salamointia, vaan hautasi naamansa kouraani. Siinä se kyyhötti pahimman jyrähtelyn ajan.

Nyt on sitten rintama siirtynyt niin, että idän puolelta menee taas ohi. Vain kaukainen jyrähtely on kuulunut ja joitain vaimeita sadekuuroja vain on osunut kohdalle enää. Helsingissä on tainnut olla kovempikin tuo ukkonen, kun radiossa kerrottiin, että ainakin metroliikeneessä on häiriöitä.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Kesäkuu 18, 2020, 09:27:27
Minäkin heräilin pari kertaa johonkin, mutta en jaksanut nousta ihailemaan luonnonnäytelmää. Olisi menyt yöunet vielä pahemmin sekaisin. Nytkin on hieman tukkoinen olo. No pitkänä viikonloppuna ehtinee luonnosta nauttimisen lomassa nukkuakin. Sääkin on Ilmatieteenlaitoksen sekavien sivujen mukaan suosiollinen. En panisi pahaksi ennustetta enemmän pilveä.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hayabusa - Kesäkuu 27, 2020, 11:46:37
Iltapäivälehtien ns. toimittajilla on varmaan kisa kuka keksii hölmöimmän sääilmaisun. Uusi kandidaatti on ilmestynyt:
 Termostaattitykitys jatkuu maan eteläosissa – Pohjois-Suomessa viilenee (https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/28ce6d75-16a7-4448-947d-e40f699158aa)
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Konmari - Kesäkuu 27, 2020, 22:41:17
Huh, vihdoin joku tolkku lämpötiloihin: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006555248.html?ref=rss

Pitäisi keksiä laulu, jossa laulettaisiin, että: "no onkos tullut marraskuu, näin kesän keskelle...".
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Heinäkuu 02, 2020, 11:31:34
Iltapäivälehtien ns. toimittajilla on varmaan kisa kuka keksii hölmöimmän sääilmaisun. Uusi kandidaatti on ilmestynyt:
 Termostaattitykitys jatkuu maan eteläosissa – Pohjois-Suomessa viilenee (https://www.iltalehti.fi/saauutiset/a/28ce6d75-16a7-4448-947d-e40f699158aa)

Jep, kyllä on hemmetin ärsyttävää.
Sitä patsi Suomi on laaja maa ja ei ole mitenkään ihmeellistä, että eri osissa maata on hyvinkin erilaista säätä, joten aika tyhjänpäiväinen uutinen muutenkin

Matalapaineiden balettiryhmä tanssahtelee Suomen yli – ”joka päivä sataa jossain päin Suomea” (https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006559204.html)

Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: a4 - Heinäkuu 02, 2020, 15:29:45
^
Voihan naamakaktus! Ei jumalauta mitä kielikukkasia. Oikeita rentun ruusuja.
Taitaa mainoskikat lukijoista tapellessa olla otettu käyttöön laarinpohjia myöten.
Mutta kyllä kantislaiset pärjäävät tässäkin lajissa.
Otetaas kisa päivän tökeröimmistä versioista, noista edellä esitellyistä innovaatioista eli termostaattitykityksestä ja tanssahtelevista matalapaineiden balettiryhmistä.
Omat kisaehdotukseni: zumbatsunami ja turvavälein pärskivät koronasaderintamat.
Saa laittaa huonommaksi.
Otsikko: Vs: Keskustelua säästä
Kirjoitti: Hippi - Heinäkuu 02, 2020, 16:22:46

En minä tarvitse mitään hienoja kielikuvia, kunhan joskus edes saatasiin kunnollinen orgastisen ukkosen rumputulitus :)