Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Poikkeustila, valmiuslaki ja hallituksen toiminta koronan ehkäisemisessä

Aloittaja Brutto, maaliskuu 25, 2020, 14:07:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 8 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hippi

Minua on suunnattomasti häirinnyt puheet ulkonaliikkumiskiellosta, kun kukaan ei ole suostunut kertomaan, mitä puhuja kiellolla tarkoittaa. Nyt on jonkinlaista hahmotelmaa tullut julkisuuteen eikä se nyt niin jyrkältä lopultakaan vaikuta.

STT:n tiedot: Luonnos liikkumis­rajoituksista sallisi ulkoilun vain yhdessä asuvien kesken

STT:n tietojen mukaan pahimmilla epidemia-alueilla saisi ulkoilla vain yksin tai samassa kotitaloudessa asuvien kanssa, mutta ulkoilulle ei olla asettamassa mitään aikarajoja.

Valtioneuvoston kanslian valmisteleman luonnoksen mukaan liikkumisrajoitus voitaisiin määrätä rajatulle alueelle kolmeksi viikoksi kerrallaan ja se olisi voimassa ympäri vuorokauden. Rajoitus voisi koskea esimerkiksi pelkkää Helsinkiä tai pääkaupunkiseutua.
----
Luonnoksen mukaan kotoa tai väliaikaisesta asuinpaikasta saisi poistua vain välttämättömistä syistä tai ulkoilemaan rajoitusten mukaisesti.

Välttämättömiksi liikkumissyiksi katsottaisiin esimerkiksi työ, opiskelu, elintarvikkeiden ja lääkkeiden hankkiminen sekä lääkärissä ja muissa terveydenhuollon palveluissa käynti.

Myös luottamustoimiin, viranomaistapaamisiin ja lähiomaisten hoivaan tai lapsen tapaamisoikeuteen liittyviä asioita saisi hoitaa.

Luonnokseen on erikseen lisätty maininta, että sallittua olisi myös noutoruoan hakeminen. Hallituslähteistä kerrotaan kuitenkin, ettei tarkoista yksityiskohdista ole vielä poliittista sopua.
----


Hauskasti tuossa nyt erikseen mainitaan joku noutoruuan hakeminen erikseen, vaikka ihan normaali ulkoilu yksin tai samassa taloudessa asuvan kanssa olisi sallittu sen lisäksi, että välttämätön liikkuminen olisi sallittua.

Tuollaisenaan voimaan tuleva "ulkonaliikkumiskielto" ei siis vaikuttaisi oikeastaan yhtään sellaisen ihmisen arkeen, joka on muutenkin karsinut kodin ulkopuoliset kontaktit minimiin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates


Hayabusa

Tuo klimppiytyminen on hyvä ilmaisu. Kielletään isommat joukkiot. Jos kaksi ihmistä ulkoilee yhdessä, tuskin kukaan tulee kyselemään asuvatko varmasti samassa osoitteessa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Karikko


Tartunnat ovat levinneet viimeaikoina erityisesti työmailla ja myös kouluissa, joista on tullut paljon tapauksia.
Myös nuorilla on entistä enemmän todettuja tartuntoja ja heidän osalleen on  sairaalareissuja aiempaa enemmän.
Edelleenkään ei silti pidetä lapsien kautta tapahtuvia tartuntoja todennäköisinä, mikä on hieman outoa. Miten he olisivat erikoistapauksia tässä maailmassa, vaikka he itse eivät oireilisikaan näyttävästi.

Ulkonaliikkumis-kielto ei varmaan auta noilta osin mitenkään.



Kopek

Hesari: Lausunnossa lukee, että käyttöön olisi otettava "sellaiset liikkumisen rajoitukset, jotka rajoittavat ihmisten liikkumista oman kotinsa ulkopuolelle sisätiloissa vain välttämättömiä tarpeita varten tapahtuvaan, sekä ulkotiloissa väljissä oloissa tapahtuvaan ja vain oman lähipiirin kanssa toteutettavaan ulkoiluun ja kuntoliikuntaan."

Eikö tuo ole aika vaikeaselkoinen ja tulkinnanvarainen määritelmä. Mitä esimerkiksi tarkoittaa "ulkotiloissa väljissä oloissa". Jokainen ymmärtää tuon omalla tavallaan. Kun kävelee tuulessa ja tuiskussa kaupungin kadulla, jossa vain harvakseltaan tulee ihmisiä vastaan, onko kyse "ulkotiloissa väljissä oloissa" tapahtuvasta liikunnasta. Jos ei ole, niin silloin kai pitää keksiä olevansa matkalla kauppaan.

Mitä käytännön merkitystä esitetyn kaltaiseslla ulkonaliikkumiskiellolla  on, jos sen voi kiertää pitämällä rahakukkaroa mukanaan. Eli kauppaanhan tässä ollaan menossa.

Minua harmittaisi se, jos tulisi liikkumisrajoituksia paikkakuntien välille, koska silloin suunnitelmani ja touhuni menisivät täysin sekaisin. Sitä paitsi en pysty olemaan pölykämpässämme kuin vähän aikaa kerrallaan. Jos joutuisin sinne vangiksi... aah.

Hippi

Useissa muissa maissa käsittääkseni muut kuin apteekit ja ruokakaupat laitettiin kiinni ulkonaliikkumiskiellon yhteydessä. Meillä siitä ei ole puhuttu mitään. Siitä huolimatta huomenna menen kyllä M&M:iin ostamaan kissoille raksuja hiukan varastoon, ettei joudu turvautumaan ihmisruokakaupan bulkkiraksuihin, jos erikoisliikkeet menee kiinni. Voihan olla, että nuo sulkevat ovensa omasta aloitteestaan, kun asiakkaita ei ole.

Mutta tosiaan ulkoilumahdollisuushan mahdollistaa kyllä minkä tahansa liikkumisen, kunhan sen tekee yksin tai oman ruokakunnan jäsenten kesken. Millähän tuokin tarkistettaisiin? Jos olisin vävypojan kanssa ulkoilemassa, niin tulisiko joku tarkistamaan, että mennään samasta ovesta lopuksi sisään :)

Oikeasti tuntuu välillä aika hassuilta nuo säännöt ja käy jopa mielessä, että mitä ihmettä ne laatijat on pohtineet noita värkätessään.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Karikko

^

Ihmisiä pelotellessa, he alkavat kytätä ja vahtia toisiaan ja jos löytyy jotain sanktioita joihin voi vedota, "toivovat" kanssakärsijöidensä saavan seurauksia (sakkoja) tai muuta lisäkärsimystä naapuruuden hyvässä yhteisymmärryksessä. (kateuden ja hempeyden merkeissä)

Hayabusa

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

No niin, nyt sitten kaikessa hiljaisuudessa on tekeillä korjaus pykälään, joka aiheutti THL/AVI -sotkun. Tuo oli odotettavissakin jo ulkonaliikkumiskiellon vuoksi. Olisihan se aivan hullua, että vain kotiväen kanssa saa ulkoilla, mutta kuntosalilla saa sisätiloissa olla muidenkin kanssa, kunhan porukka ei ylitä kymmentä henkeä.

IL:n tiedot: Pikainen lakimuutos - loputkin kuntosalit voidaan sulkea parin viikon päästä
----
Käytännössä kyse on hyvin pienestä pykälämuutoksesta, jolla estetään mahdollisuus tulkintaerimielisyyksiin. Tartuntatautilain pykälästä 58 g poistetaan viittaus tilojen kokoon, joten sulkutoimien soveltamisala laajenee niin, että enintään kymmenen hengen tilatkin voidaan sulkea.

Eduskunta on tällä hetkellä varautunut käsittelemään hallituksen esitykset nopeasti.

Jos lakimuutos etenee ministeriön ja hallituksen toivomalla aikataululla, tasavallan presidentti voisi vahvistaa lain ensi viikolla, ja loputkin kuntosalit ja muut yhä auki olevat yksityiset enintään kymmenen hengen tilat suljettaisiin jo parin viikon kuluttua.

Sulun edellytyksenä on, että koronatilanne ja tartuntaluvut eivät ole oleellisesti parantuneet kuluvan kahden viikon aikana.


Ilmeisesti tuossa menee sitten kampaamot, kauneushoitolat ... yms. kiinni myös. Herää kysymys, voiko tuolla sulkea myös muut kauppaliikkeet kuin ruokakaupat ja apteekit?

Ja sitten valvotaan ulkonaliikkumiskieltoa:

IS:n tiedot: Tällä pykälällä ulkonaliikkumiskieltoja valvottaisiin – sakkoa tai vankeutta
---
IS:n tietojen mukaan Valtioneuvoston kanslian luonnoksessa kuitenkin linjataan, että välttämättömän asioinnin lisäksi tulisi myös sallia muu ulkoilu omaan kotitalouteen kuuluvien henkilöiden kanssa. Tästä on IS:n tietojen mukaan hallituksessa laaja poliittinen yhteisymmärrys.

Todennäköisesti poliisi voisi hoitaa valvontatehtäväänsä pyytämällä rajoituksen rikkomisesta epäiltyä todistamaan henkilöllisyytensä. Samaan kotitalouteen kuuluvat on mahdollista tarkastaa jälkikäteistarkastuksella.

TERVEYDENSUOJELURIKKOMUKSESTA säädetään rikoslain 44 luvun pykälässä kaksi.

Luku 44 koskee terveyttä ja turvallisuutta vaarantavia rikoksia ja sen pykälä 2 terveydensuojelurikkomuksia:

Joka tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta

1) terveydensuojelulain tai sen nojalla annetun säännöksen vastaisesti jättää säädetyn ilmoituksen tekemättä taikka rikkoo viranomaisen antamaa kieltoa tai yleistä tai yksittäistapausta koskevaa määräystä on tuomittava, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, terveydensuojelurikkomuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi.



Epäillyltä otetaan henkilötiedot ja jälkikäteen VTJ:stä tarkistetaan osoitetiedot, niinkö? Entäpä opiskelijat ja yhdessä asuvat, jotka eivät ole tehneet muuttoilmoitusta. Asuvat missä asuvat, mutta osoitetiedot edelleen "varsinaiseen kotiin".
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

MrKAT

Tv-haastatteluissa perust.laki.tuntija Martin Scheinin ehdottaa että kuten monissa maissa, niin voisi velvoittaa kuljettamaan mukanaan lomaketta jossa on rastittu ulkonaolon tarkoitus.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Hippi

^
Mitä ihmettä se lomake siinä auttaa? Kysyn ihan vilpittömin mielin, jotta onko lomake jotenkin vakuuttavampi kuin suusanallinen selvitys, jos joku sattuu sitä kysymään.

Jos huohotan menemään kävelysauvat viuhuen, niin pitää olla kohtuullisen tyhmä ihminen, jos tulee kysymään, miksi olen ulkona.
Ei näkynyt myöskään mainintaa siitä, että kauppaan pitäisi mennä suorinta tietä, joten voin olla menossa kauppaan aika oudolla reitillä :)

Eihän meillä ole mitään järkeä lappuja täytellä siitä, miksi on ulkona, koska tuo mitä lehtitietojen mukaan ollaan tekemässä ei ole ulkonaliikkumiskielto. Jos ei kauppaan, apteekkiin, töihin tai muuhun välttämättömään ole menossa ja on pihalla, niin silloin on ulkoilemassa - nuo kaikki on selittelemättä sallittu. Ei minulla kovin paljon muita ulkona oloja ole normaaliaikoinakaan.  ::)


Lisäys: uutisissa tuo älyn jättiläinen lisäsi lomakkeen ohella vielä maskipakon ulos(?)  :o
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

^^
^
Lomakkeessa voisi olla kohta: "menossa tunkemaan typerä lomake Scheininin kurkusta alas".

Monesti näitä martinscheinineita verrataan persreikään, mutta se on väärä vertaus - persreikä on tarpeellinen.

An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

MrKAT

Tänään STT:n uutisissa Martin Scheinin joka nyt asuu Italiasssa professorina European University Institutessa, ehdottaa Italian mallia. Heitä
"on velvoitettu kantamaan mukanaan paperia, johon hän on kirjannut ulkona liikkumisensa syyn.
  Ulkonaliikkuja on myös velvoitettu näyttämään paperia kysyttäessä poliisille. Vastaavan kaltaisia
  lupalappukäytäntöjä on käytössä myös ​muissa Euroopan maissa.
    ​Poliisi ei tietenkään pysty tarkistamaan jokaisen ulkonaliikkujan paperille kirjaaman ulkona-
  liikkumisperusteen paikkansapitävyyttä, mutta Scheinin pitää käytäntöä hyvänä keinona ulkona
  liikkumisen ja ihmisten välisten kontaktien vähentämiseksi.
    Scheinin mukaan  ulkonaliikkumispaperilla on eräänlainen herätefunktio, kun uloslähtijän pitää
  joka kerta ulos lähtiessään erikseen kirjata paperille ulkonaliikkumisen syy.
   - Kun velvoitetaan jokainen miettimään, mille asialle lähtee, se vähentää radikaalisti kaikkea
  liikkumista ja sitä kautta kaikkia kontakteja, Scheinin sanoi STT:lle."

Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Norma Bates

Kas kun ei pidä pyytää lupalappu vanhemmilta olla ulkona. Joka omassa tapauksessani olisi vaikeaa, kun yksi on haudattu yhtäälle ja toinen toisaalle. Jos ei oma sanani päde, niin mitään perkeleen lippusia en tässä ala pyörittelemään. Taikka polliisi Ponteva saa ojentaa minulle paperia ja kynän, että piirustelen siihen sitten harakanvarpailla että mikäs nainen sitä ollaan ja millä asialla. Henkkariahan minulla ei passia kummempaa ole, ja sitäkään en kyllä ala mukanani kantamaan, hikeentyy vaikka, jos olen lenkillä (sitten joskus kun polvi ei tee tenää?)

Suomi on sitäpaitsi sen verran perkeleen kylmä maa että ei täällä kukaan huvikseen ulkona hortoile. Kaikilla on täsmälleen ne sallitut syyt ulkona olemiseen: ulkoilu ja asioiden hoito. Ei tästä tartte mitään saatanan sirkusta sentään tehdä, tai alkaa jo pitkäpinnaisemmankin koronavarovaisen käpy kärytä kun mennään ihan naurettavuuksiin.

Hippi

^
Lomakkeen ideaa vaan en vieläkään ymmärrä, kun se ei ole mikään lupalappu, vaan itse täytetty läpyskä.
Jos täytän itselleni lapun, että olen ulkoilemassa ja sitten muistankin, että maito on vähissä ja poikkean kotimatkalla kauppaan, niin muuttuisin kai rikolliseksi, kun on väärin täytetty kuponki taskussa. Vähäjärkisen hommaa on tuo!

Scheinin on todellinen vanhan liiton virkamies, jolle kaikki muut paitsi lomakkeet ovat pirun tekosia.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️