Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Puhelimet - älyllä tai ilman

Aloittaja Jaska, tammikuu 12, 2019, 01:17:42

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska


Mustakantinen muistikirja on erinomainen ja aliarvostettu. Bujoiluohjeissa (BUllet JOurnal) on joukossa käyttökelpoisia ideoita.  Muistikirjalla ei kuitenkaan voi esimerkiksi älypuhelimella soittaa ulkomaanpiheluita ilman lisäkustannuksia. IP-puheluihin luullakseni kahden miljardin käyttäjän WhatsApp on eniten käytetty tapa,

Socrates

En tiedä olenko vainoharhainen, mutta tuntuu kuin puhelin tarkkailisi minua.

Esimerkiksi on ollut selkäkipua, joka tuntuu vain kun salilla nousen yhdellä jalalla penkille ja Instagramiin lävähti video, mikä käsittelee tismalleen samaa ongelmaa. Vastaavia on sattunut monta.

Sitten otin muutama päivä sitten kaapista erään harvinaisen tenniskyynärpään hoitoon tarvittavan härpäkkeen ja pian sen jälkeen sen mainos tuli Facebookiin enkä ole taatusti sitä pitkään aikaan nähnyt. Kummastakaan en ole suullisesti tai kirjallisesti maininnut kenellekään.

Näitä sattuu liian usein. Ihan kuin tekoäly lukisi ajatukseni.
Kävelevä kremppakertymä

Jaska

^
Mutta tarkkailethan sinäkin puhelintasi, miksipä se ei sinua. Ties vaikka olisi sussullesi mustasukkainen.

No vakavasti sanoen vaikea ottaa kantaa. Aivan varmasti sellaista kehitystyötä tehdään, että osattaisiin oikein tunnistaa puhelimeen kuuluvat äänet, kameran näkemä ympäristö, puhelimessa olevat tiedostot mm. valokuvat ja miten tätä voidaan hyödyntää esim. mainonnan osuvuuteen. Vaikea kuitenkin uskoa, että sen hyödyntämisen tarkoitettaisiin paljastuvan puhelimen käyttäjälle. Sattumaltakin tapahtuu paljon epätodennäköistä, mikä herättää huomiota. Etkä takuulla ole ymmärtänyt, mihin puhelimellesi antamiasi lupia käytetään, eikä puhelimesi takuulla rajoitu siihen mihin on nimenomaisen luvan saanut.

Hippi

Yhtä hyvin ärsytyksiin voisi laittaa, mutta puhelimen ärsytys voi tulla tännekin.

En tiedä, mistä johtuu, että yksi jos toinenkin sovellus on alkanut ilmoitella kilahtamalla kukin omista jutuistaan, joita pitää ilmoituksen arvoisena. Noita nyt olen vaientanut ja kieltänyt ilmoitukset sitä mukaa, kun niitä on vastaan tullut. Kaikkia en halua mykistää, jos se ylipäätään on mahdollista, sillä parista ilmoitukset on tarpeen saadakin.

Alkuunsa noita ilmoituksia ei tullut mistään.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska

#649
Taas meillä on yhteiset tunteet Hipin kanssa. Vaikka olet nähnyt vaivaa karsiaksesi puhelimesta pois häiritsevät ilmoitukset, niin käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivityksissä niitä sikiää lisää. Ohjelmantekijät ilmeisesti laittavat oletuksena kaikki ilmoitukset päälle. Mistäs muuten tietäisit haluatko niitä, jos et ole nähnytkään mitä ne nyt ovat  >:(

Samsung Galaxyssani (A20e) ilmoituksia säädetään Asetukset sovelluksessa kohdissa Ilmoitukser ja Sovellukset -> Ilmoitukset. Vaihtelee sovelluksittain koskevatko asetukset sovelluksen kaikkia ilmoituksia vai onko sovelluksen ilmoitukset jaettu ryhmiin. Lisäksi lukitusnäytöstä säädetään asetuksissa ilmoitukset kokonaan pois tai miten ilmoitukset lukitusnäytössä näkyvät, sisällönkö kanssa vaiko ilman ja näytetäänkö hälyttävien lisäksi hiljaisetkin. Lukituksesta avatussa puhelimessa ilmoitukset ovat näytön yläreunasta alasvedettävässä "rullaverhossa" ilmoitusalueessa. Todennäköisesti muissa androideissa tämä on toisin.

Tapa, jolla häiritsevän ilmoituksen sovelluksen ilmoitukset muutetaan hiljaisiksi tai estetään  ilmoitusta pitkään painaen, näkyy puhelimessani muuttuneen, enkä näköjään onnistu muuttamaan ilmoituksia hiljaisiksi ja äänekkäiksi kuten ennen.

a4

#650
Lainaus käyttäjältä: Socrates - lokakuu 25, 2022, 18:52:09
En tiedä olenko vainoharhainen, mutta tuntuu kuin puhelin tarkkailisi minua.

Esimerkiksi on ollut selkäkipua, joka tuntuu vain kun salilla nousen yhdellä jalalla penkille ja Instagramiin lävähti video, mikä käsittelee tismalleen samaa ongelmaa. Vastaavia on sattunut monta.

Sitten otin muutama päivä sitten kaapista erään harvinaisen tenniskyynärpään hoitoon tarvittavan härpäkkeen ja pian sen jälkeen sen mainos tuli Facebookiin enkä ole taatusti sitä pitkään aikaan nähnyt. Kummastakaan en ole suullisesti tai kirjallisesti maininnut kenellekään.

Näitä sattuu liian usein. Ihan kuin tekoäly lukisi ajatukseni.

Pieni vainoharhaisuus on tervettä kiihtyvästi kehittyvän älyteknologian suhteen.
On normaalia ja hyödyllistäkin ajatusvinoumaa muistaa harvat satunnaiset erikoiset tapahtumat mutta unohtaa päivittäiset lukuisat tavallisemmat tapahtumat jotka voivat kumota erikoisiin tapahtumiin liitetyt selitykset.
Epäilyksesi voi hyvinkin osoittautua todeksi mutta sitä voisi myös testata.
Yritä toistaa aiempia tapahtumia ja katso mitä tapahtuu.

Sinänsä älykännykkä on huikea vakoilu-ja manipulaatioväline. Lähes aivoimplantin veroinen.
Ihmisaistit ylittäviä sensoreita, hajautettua monikerroksista tekoälyä, mobiilisti mukana kulkeva, nopea nettiyhteys, globaalit datavarastot pilvipalveluissa, globaalit sensorit kaikkialla maapallolla ja avaruudessa, jatkuvasti päivittyvä,..
Olen vain odottanut koska työnantaja ilmoittaa automaattisella varoitusäänellä puhelimeeni että olen ollut makuuasennossa, seisonut paikallani tai puhunut ikävästi pomostani. Pavlov kuolaisi haudassaan.

Pelillistämisellä eli makupalakoulutuksella ihmisenkin saa innokkaasti jahtaamaan vaikka virtuaaliolentoja tai lentobonuksia ympäri maailmaa. Tai paiskimaan töitä.
Perseily on entistä vaikeampaa, ilman perseilijöille tehtyä omaa sovellusta älypuhelimeen joka rohkaisee, antaa vinkkejä, palkitsee ja rankkaa globaalisti parhaat perseilijät.

Hayabusa

Puhelimissa on älyä, mutta joiltain käyttäjiltä äly on tyystin kadoksissa.
Kansanedustaja käyttää metron avointa wifiä – "Tämän on oltava vitsi"
Lainaa
Anna Kontula (Vas.) tviittasi tiistaina käyttäneensä Helsingin metron avointa Wifi-yhteyttä puhelimensa päivitykseen.

"Käytän Helsingin metron Wifiä, kun pitää tehdä puhelimeen eduskunnan pakolliset päivitykset, joita se ei suostu mobiilidatalla tekemään", Kontula tviittasi.
...
Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen pitää Kontulan toimintaa huolestuttavana ja jopa tuomittavana.

– Ajattelin tviitin nähdessäni, että eihän tämä voi olla totta. Tekeekö Kontula tässä jotain pilaa? Se, että kansanedustaja joutuisi tekemään töitä tai edes päivittämään puhelintaan metron verkossa, ei voi pitää paikkaansa. Sehän on huono vitsi, Järvinen kertoo Iltalehdelle.
...
Avoimen verkon käyttäminen on tietoturvariski, jota kansanedustajan ei pitäisi Järvisen mukaan ottaa missään tapauksessa.

Valitettavasti Kontulan äänestäjät lienevät vielä edustajaansakin älyttömämpiä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Jaska - lokakuu 26, 2022, 01:27:13
Löysinpäs sen, miten ilmoituksillaan metelöivä sovellus Samsung-puhelimessani hiljennetään.

Lukitusnäytöllä tai ilmoitusalueella vedetään ilmoitusta hiukan oikealle tai vasemmalle. Älä vedä liikaa ettei koko ilmoitus lähde bittiavaruuteen Ilmoituksen reunan alta tulee näkyviin kaksi mini-ikonia: hammasratas ja lehmänkello (vaiko kirkon?). Lehmänkellosta ilmoituksen voi torkuttaa hälyttämään uudelleen vaikka tunnin päästä ja hammasrattaasta säätää lähettävän sovelluksen ilmoitusasetuksia äänettömäksi tai kokonaan pois. Ilmoitusalueen ollessa auki, sen alareunassa on Ilmoitusasetukset linkki, josta pääsee ilmoitusasetuksia säätämään.

Asetusten äänenvoimakkuuden säädössä on myös oma kohta kaikkien ilmoitusten äänenvoimakkuudelle. Ilmoitusten värinä on myös säädettävissä.
Jos kovakaan ääni ei riitä, niin esteettömyysasetuksissa voi laittaa puhelimen kamerasalaman välkkymään ilmoituksen tullessa.




ROOSTER

Tuli puhelu, onneksi en ehtinyt vastaamaan. Hälytys kesti 2 sekuntia ja sitten loppui. Puhelu tuli Tansaniasta, jossa ei minulla tietääkseni ole kavereita, sukulaisia tai tuttuja, edes käymässä.

Jos vielä usein häiritsevät, voin kyllä lähteä tarkistamaan kuka siellä langoilla pelaa.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Hippi

^
Olisikohan sama kaveri, kun soitti minulle pari päivää sitten, ja hyvä kun soitti! Olin juuri siestalla ja vaipumassa koomaan, vaikka tarkoitus oli katsoa telkkaria. Puhelimen ääni havahdutti niin, että sain pienen adrenaliinibuustin ja sain katsottua ohjelman loppuun.

Myöhemmin tarkistin, että Tansanian suuntanumerosta puhelu tuli. Ei tuon jälkeen ole soitellut.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska

#655
ICE (In Case of Emergency = Hätätilanne)

Perusmatkapuhelimissa saattoi olla, että SIM-kortin PIN näpytellaan puhelinta käynnistettäessä eikä salasanan tapaisia normaalisti sitten pitkään aikaan tarvitakaan ennen kuin puhelimesta on katkaistu virta tai puhelin on sammunut akun latauksem loputtua. Näppäimistölukko laitetaan päälle ja pois esimerkiksi painamalla pitkään *-näppäintä. Tarloituksella, ettei puhelin taskussa soittele tai puuhaa muuta omia aikojaan.

Kansainvälinen käytäntö on ollut, että yhteystietoluetteloon lisätään "ICE " sellaisten lähimpien henkilöiden nimien eteen, joihin olisi onnettomuustapauksissa otettava yhteyttä, jos puhelimenhaltija ei itse kykene. Siis henkilöitä, jotka ensiapuhenkilökunnalle osaavat kertoa henkilön sairauksista ja vastaavista avun kannalta tärkeistä tiedoista.

Älykännyköissä yhteystietoihin käsiksi pääseminen on monien suojausten takana ja trendi on omaan puhelimeensa kirjautumisen tekemiseen entistäkin mutkikkaammaksi. Vastakin android-puhelin lyhyesti ja katoavasti ilmoitti luullakseni, että ei viimeisen päälle kaksinkertaisesti hankaloitetussa puhelimessa (vanhassa varapuhelimessani) Google-tiliin kirjautuessa tulisi läsnä olla toinen puhelin bluetooth-yhteydellä ensimmäiseen ja tilin toivutustiliin kirjautuneena  ja toisessa hyväksyä ensimmäisessä kirjautuminen. Minusta tässä vedetään siihen suuntaan, että laitteet olisivat jatkuvasti Google.tileihin kirjautuneena, mikä minusta ei ole turvallisuuden vaan Googlen tietojenkeräyksen edistämistä.

Ainakin uudemmissa Android-versioissa hätätilanne on toteutettu niin, että PIN-koodin syöttönäytöllä puhelinta käynnistäessä ja lukitusnäyttöä avatessa on Hätäpuhelu-linkki, josta auttaja pääsee hätätilannetietoihin,

Lienee paras varmistaa oman puhelimen ohjeista hätätilannetietojen tallettaminen puhelimesta luettaviksi. Minun Galaxyssä avataan sovellus Yhteystiedon ja napautetaan ensimmäisenä olevaa profiilikuvaa, että päästään omien tietojen ylläpitoon. Siellä on mm. kohdat Terveystiedot (tekstinä Terveydentila, Nykyiset lääkkeet, suosittelen kirjaamaan myös lääkelistan päiväyksen) ja Hätäyhteyshenkilöt (viittauksina Yhteystietojen henkilöihin)
Hätätilannetietoja on kahta lajia:
- puhelimenhaltijan terveystietoja: sairaudet, allergiat, lääkitykset, veriryhmä, ...
- hätäyhteyshenkilöt. joihin auttajan ottaa yhteyttä, jos henkilö ei itse kykene
Hätätilannetiedot ovat puhelimesta kenen tahansa osaavan luettavissa. Sellaiset tiedot kannattaa kirjata, jotka ovat hätätilanteessa oleellisia.

Hippi

^
Minulla ei puhelimessa ole noita tietoja, mutta varmaan pitäisi olla. Mutta heräsi kysymys, onko ne hätätilanteessa käytettävissä, jos ensiapuhenkilökunta ei niitä puhelimesta helposti löydä. Joskus avunsaanti on minuuteista kiinni ja jos ensiapuhenkilökunta joutuu tietoja etsimään puhelimesta monen mutkan takaa, niin paljonko siitä sitten on hyötyä. Eri ihmisethän on voinut tiedot haudata eri merkkisissä puhelimissa in mihin tahansa puhelimen uumeniin.

Eikö olisi paljon helpompi siistillä käsialalla kirjoittaa tai tietty tulostaa, jos on tulostin, lappuselle nuo tiedot ja tarramuoville liimata lappunen puhelimen kuorien sisäpuolelle. Minulla ainakin on kuoret, jotka avautuva kuin kirjan kannet. Etukannen sisäpuolella on jotain taskuja "luottokortteja yms" varten, mutta minulla ne ovat tyystin käyttämättömiä. Noissa terveystiedoissa tai lähimmäisen yhteystiedoissa minusta nyt ei ole mitään niin suurta salassa pidettävää, että siitä vahinkoa syntyisi, jos joku ne vilaukselta näkee suottakin. Ainakin etsiminen hätätilanteessa ei veisi aikaa hukkaan yhtään.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates

Aiemmin "Posti" laitteli niitä spostejaan joiden mukaan paketti on juuttunut lajittelussa. Nykyään hihna kaiketi taas toimii paremmin, kun on päästy peräti rahtiin asti, ja nykyään tule ilmoituksia että paketti on annettu kuskille. Yleensä useamman kerran. Tämä jostain syystä ei sitten riittänyt, vaan nyt pitää jo Suomen Poliisinkin ottaa yhteyttä. Minua peloteltiin sillä että minusta on tehty valitus. Joku toinen oli saanut vielä messevämpää matskua jossa uhkailtiin olikos se yli 3000 e sakolla koska on tahtomattaan antanut pedofiilien säilöä lapsipornoa koneelleen. Tai jotain tämmöistä.

Tässä yhteydessä tuli yhden tutun kanssa puhetta kuvakaappauksista, kun noita sposteja on niin hassunhauskaa esitellä netissä. Tuttava väitti että nykyään kun ottaa puhelimella kuvankaappauksen ruudulta, kuvaan mukaan tulevat linkit säilyvät aktiivisina. Enhän minä uskalla kokeilla, mutta onko muka noin?

(Enkä edes pystyisi kokeilemaan, eli ottamaan kuvakappausta paskapostista. Kerran jo opin miten suunnattoman vaikeasti otetaan kuvankaappaus Samsung Galaxy A03 -puhelimella, mutta kun en hetkeen toimintoa käyttänyt, nyt en enää osaa. Netin ohjeista ainoa mikä toimi minun puhelimessani oli se että painaa yhtäaikaa sammutus- ja volumenappuloita, mutta nyt ei sitten enää mitään tapahdu vaikka runnoisin sormeni puhki noihin näppäimiin. Jos jonkun niksin aiemmin opin että miten niitä pitää painaa, niin sitä en enää muista.)

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Hippi - lokakuu 29, 2022, 09:11:42
^
Minulla ei puhelimessa ole noita tietoja, mutta varmaan pitäisi olla. Mutta heräsi kysymys, onko ne hätätilanteessa käytettävissä, jos ensiapuhenkilökunta ei niitä puhelimesta helposti löydä. Joskus avunsaanti on minuuteista kiinni ja jos ensiapuhenkilökunta joutuu tietoja etsimään puhelimesta monen mutkan takaa, niin paljonko siitä sitten on hyötyä. Eri ihmisethän on voinut tiedot haudata eri merkkisissä puhelimissa in mihin tahansa puhelimen uumeniin.

Eikö olisi paljon helpompi siistillä käsialalla kirjoittaa tai tietty tulostaa, jos on tulostin, lappuselle nuo tiedot ja tarramuoville liimata lappunen puhelimen kuorien sisäpuolelle. Minulla ainakin on kuoret, jotka avautuva kuin kirjan kannet. Etukannen sisäpuolella on jotain taskuja "luottokortteja yms" varten, mutta minulla ne ovat tyystin käyttämättömiä. Noissa terveystiedoissa tai lähimmäisen yhteystiedoissa minusta nyt ei ole mitään niin suurta salassa pidettävää, että siitä vahinkoa syntyisi, jos joku ne vilaukselta näkee suottakin. Ainakin etsiminen hätätilanteessa ei veisi aikaa hukkaan yhtään.

Tämähän on kaupallistettu jo kauan ennen kännykkäaikaa. Kaverilla oli vastaa joskus yläasteaikaan olisiko ollut diabeteksen tjs vuoksi.
https://punaisenristinkauppa.fi/fi/arkeen/sos-palaranneke-pituus-19-5-cm
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Jaska

#659
Sos-passi koruna (rannekkeena tai riipuksena) on ilmeisesn hyvä tapa pitää terveystiedot mukana onnettpmuuden varalle. Harvassa noita näkee. Voi tietenkin laittaa terveystiedot korttiin lompakkoonkin. Hyviä suomenkielisiä itsetulosettavia terveystietokorttipohjia ei heti osunut haaviini.