Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Hävittäjähankinnat ja muu sotateknologia yhteiskunnallisesti tarkasteltuna

Aloittaja ROOSTER, tammikuu 12, 2019, 21:01:14

« edellinen - seuraava »

Saares ja 18 Vieraat katselee tätä aihetta.

ROOSTER

Ukrainalle suunnitellaan hävittäjien toimittamista venäläiskalustoa vastustamaan. Sopiva kone on kuulemma Gripen.

Lainaus käyttäjältä: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/04a33976-d3b1-4ca6-ab5a-8c3e424e8a66Gripen on alusta alkaen suunniteltu huollettavaksi pienellä määrällä maahenkilöstöä, josta osa on varusmiehiä. Kone on tarkoitettu operoitavaksi pieniin tukikohtiin tai maanteille hajautettuna, kuten Ukrainakin tällä hetkellä Venäjän ohjusiskujen pelossa tekee. Ruotsin ilmavoimien taistelutaktiikat, joita varten Gripen on suunniteltu, painottavat nekin matalalla lentokorkeudella tapahtuvaa toimintaa.

Tutkijoiden mukaan Gripenin elso-järjestelmä on suunniteltu erityisesti venäläisiä hävittäjä- ja ilmatorjuntatutkia silmälläpitäen, ja sen asevalikoimaan kuuluu MBDA:n erittäin pitkän kantaman (noin 200 km) tutkaohjautuva Meteor-ilmataisteluohjus.

Nämä argumentit kuulostavat tutuilta, edullisuutta ei tosin vielä ole otettu esiin. Tietysti asehankinnoissa muillakin asioilla kuin suorituskyvyllä tai sopivuudella on osansa. Näitä erikoisen hyvin venäläishyökkääjiä vastaan suunniteltuihin koneisiin meillä on NATO-naapurimme Ruotsin kautta nyt tavallaan käyttömahdollisuus.

Taisi muuten olla Saab joka kehitti turvapuskurin, tuollainen törmäyssuoja on myös valtioilla kiva olla.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Aave

#1621
^
Gripen kyllä saattaa ollakin paras konetyyppi Ukrainan tämän hetken tarpeisiin. F-16 edellyttää pidempää koulutusta, enemmän henkilöstöä ja huoltoa, ja vaatii pitempiä kiitoratoja. Mutta nähtäväksi jää, mitä tapahtuu.

***

Foorumilla oli tainnut mennä ohi Suomen messevät rakettikaupat, eikä nyt puhuta Rakettikeiun uuden vuoden ilotulitteista:

Suomi teki valtavat kaupat huippumoderneista raketeista – Harva taisi tajuta uutisen merkityksen (HS).

"Suomen hankinta sisältäisi 400 rakettikasettia, joissa jokaisessa on kuusi rakettia. Yhteensä kyse on siis 2 400 raketista. Se on erittäin suuri määrä.
Ampumatarvikkeet ovat samoja huippumoderneja gmlrs-raketteja (guided multiple launch rocket system), joilla ukrainalaiset moukaroivat parhaillaan venäläisiä joukkoja maailmanmaineeseen nousseilla Himars-laveteilla.
Näin monen podin myynti Yhdysvaltojen ulkopuolelle on erittäin suuri kauppa myös rakettien valmistajalle Lockheed Martinille. Yleensä kalliita rakettikasetteja myydään ulkomaille vain kymmenittäin tai jopa alle kymmenen erissä".


Taidetaan olla kauppojen myötä toiseksi eniten GMLRS-raketteja omistava valtio. Vuotuinen valmistuskapasiteetti on vain 5000 rakettia, eli hankinta on reilu satsi tässäkin mielessä. Artikkelissa ei mainita eri taistelukärkien tyyppejä, mutta kauppoihin kuuluu myös 250 kpl Unitary-kärjellistä ja 150 kpl Alternative-kärjellistä. Viime mainittu on tarkoitettu pehmeisiin maaleihin ja kevyesti panssaroituihin kohteisiin, toisin sanoen pääasiassa ihmisiin. Yhdessä Alternative-raketissa on 182 000 tungsten-sirpaletta ja semmoinen kun räjähtää laajalle levittäytyneen vihollismassan keskellä, niin heippa kaikille! Unitary-kärki puolestaan on päinvastainen, eli sillä on piste- ja painevaikutus raskaisiin ja raskaasti panssaroituihin kohteisiin (Kuten esimerkiksi sillankannet). Lähteeksi kauppojen sisällön tarkemmille tiedoille: Finland – Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) (dsca.mil).
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Samoin ostettiin Etelä-Korean Samsungilta lisää planeetan parhaimpia haupitseja: Suomi ostaa lisää "Moukareita" Etelä-Koreasta (IL).

Saadaan vähän käytettyjä tykkilöitä niin halvalla, että niitäkin olisi pitänyt ostaa hetimiten rutkasti lisää. Mutta nyt taitaa olla niin, että nämä 38 kappaletta ovat lisäoptio vuonna 2017 tehtyihin kauppoihin, ja lisämääristä olisi jouduttu käymään kokonaan uudet neuvottelut. Yhdelle käytetylle haupitsille muodostuu hinnaksi vain 3,5 miljoonaa euroa, kun uuden kappalehinta on n. 8,5 miljoonaa. Erittäin hyvät kaupat tehtiin ja halvalla saatiin.

Minäkin haluaisin Samsungilta tämmöisen Black Friday -tarjouksen! :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Tässä Twitter-linkissä vielä esimerkkinä, millaiseen kuosiin Alternative-kärjellisestä raketista osansa saanut kuormuri on mennyt. Sen ympärillä pyörii myöhemmin paikalle saapuneita venäläisiä sotilaita, eikä puheilleen käännöstä tarvita. Kiroilevat kuin vuoripeikot, ja ihmettelevät seulaksi mennyttä ajokkia.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Aave - marraskuu 18, 2022, 11:37:30
Yhdelle käytetylle haupitsille muodostuu hinnaksi vain 3,5 miljoonaa euroa, kun uuden kappalehinta on n. 8,5 miljoonaa. Erittäin hyvät kaupat tehtiin ja halvalla saatiin.

Aina oppii uutta. Vasta Ukrainan sodan uutisoinnin myötä minulle on selvinnyt, että tykkien piiput kuluvat ammuttaessa siinä määrin kuin ne kuluvat, ja tykit muuttuvat kulumisen myötä epätarkemmiksi.

Sen olen luonnollisesti tiennyt, että kaikki kuluu käytettäessä, myös aseet ja niiden piiput. En ole kuitenkaan tiennyt, että tykkien piippujen kuluminen on niin nopeaa ja osumatarkkuuteen vaikuttavaa kuin mitä uutisjutuista on selvinnyt.

Joissakin lehtijutuissa on kerrottu Helsingin ilmapommituksista sodan aikana ja siitä, miten ilmatorjuntatykkien piiput kuumenivat siinä määrin, että ammunnassa piti pitää taukoja.

Jos hommataan tykkejä, ilmeisesti pitää olla myös suunitelma ja valmiudet niiden piippujen korjaamiseksi tai uusimiseksi. Onko se telahaupitsien kohdalla edes mahdollista?

Aave

Lainaus käyttäjältä: Kopek - marraskuu 18, 2022, 13:19:29
Jos hommataan tykkejä, ilmeisesti pitää olla myös suunitelma ja valmiudet niiden piippujen korjaamiseksi tai uusimiseksi. Onko se telahaupitsien kohdalla edes mahdollista?
Tykkien ja haupitsien piipuissa on rihlat, aivan kuten kaikissa muissakin piipullisissa asejärjestelmissä. Ne kuluvat käytössä siinä, kuin muutkin pyssyt ja puukuulat. Ukrainassa tämän tyyppiset aseet ovat kuluneet puolin ja toisin nopeaan tahtiin, koska niitä on käytetty todella intensiivisesti. Haupitsien piipuissakin on suositellut huolto- ja vaihtovälit, mutta en ole selvitellyt, mikä se on K9-haupitsien kohdalla. Vaihtoväli on kuitenkin laskennallinen ja riippuu samalla muistakin huoltotoimenpiteistä - konerasvaa tarvitaan käytössä koko ajan. Jos ei käytetä voiteluaineita (Kun ei ole!), niin sitä nopeammin piippukin kuluu. Vaihtoväli lasketaan laukausten määrinä.

Kyllä kaikenlaisten haupitsien piiput ovat vaihdettavissa siinä, kuin modernien tykkienkin. Ja tietysti tähän kauppaan kuuluu mukaan laaja kirjo varaosia, ja muitakin tarvikkeita. Ei tulisi olemaan mikään ongelma, että ei saataisi vaihtopiippuja yms. ajoissa, mikäli Suomikin joutuisi taas sotaan. Niitä kun on varmuusvarastoituinakin sitä mukaa, että eivät lopu noin vain kesken.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Toope

Tuo Ukrainan sota on varmasti yksi mielenkiintoisimpia konflikteja asevalmistajille pitkään aikaan, koska siinä koetellaan Venäjän aseistusta (jota on ympäri maailman). Tulos on ikävä Venäjän kannalta. Sen aseteollisuus on totaalisesti nöyryytetty. Mikä Venäjän aselaji/tuotantomalli on toiminut hyvin? Ei mikään, ei ilmavoimissa, ei tykistössä, ohjusaseistuksessa tms.... Mekanisoidusta maavoimista en edes puhu... :P

Venäjä on jäänyt selvästi jälkeen lännen teknologisesta sodankäynnistä, ehkä vuosikymmeniä? Kuka ostaa heidän tavaraansa enää, tuskin enää Intiakaan. Ehkä Afrikasta löytyy asiakkaita, halvalla. Venäjä yksinkertaisesti ei pysty tarjoamaan vientiin enää uskottavaa materiaalia.

Ukrainan sota osoittaa länsimaiselle aseteknologialle markkinoita.

ROOSTER

^
Kaikenlaisille ja kaikenlaisten maiden tekemille aseille tulee olemaan vielä kysyntää. Tarvittavien aseiden laatu riippuu etupäässä vastapuolen aseiden laadusta, ei yleisestä paremmuudesta. Riittää kun on hiukan parempia ja vähän enemmän kuin vihollisella.

Ihan tavallisella pistoolilla, tai vaikka jousipyssyllä, saa historiaa ja valtioiden suhteita muutettua ja kriisejä aiheutettua. Riippuu miten mikrohyökkäys onnistuu ja keneen se osuu. Kymmenentuhatta vihaista ihmistä ja köysi on ainakin joidenkin maiden kohdalla ollut asevoimia vahvempi tekijä.

Jos kävisikin niin, että Venäjää ei saataisi häädettyä Ukrainan maaperältä, tilanne voisi olla kaupallisesti toinen, etenkin köyhien ja/tai kehittymättömien maiden kohderyhmässä.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009221288.htmlUkrainalaiseen sodankäyntitapaan juuri sopiva kone olisi tutkijoiden mielestä Saab Gripen. Se ei vaadi sileitä ja hyvin hoidettuja lentokenttiä kuten F-16. Se pystyy toimimaan maantietukikohdista ja varalaskupaikoilta vain kevyen huoltokaluston turvin. Se voidaan aseistaa tehokkain Meteor-ilmataisteluohjuksin ja sillä on hyvät valmiudet elektroniseen sodankäyntiin. Gripeneitä voitaisiin ottaa sopivin järjestelyin Ruotsin, Unkarin tai Tshekin ilmavoimilta.
...
Gripenien tai muiden tehokkaiden länsimaisten monitoimihävittäjien toimituksiin tarvittaisiin kuitenkin poliittista tahtoa ja poliittisia päätöksiä. Sellaisia ei ole näköpiirissä. Päätöksiä ei ole kuulunut myöskään modernien taistelupanssarivaunujen ja satoja kilometrejä kantavien ohjusten antamisesta Ukrainalle. Näin Ukraina joutuu yhä edelleen taistelemaan toinen käsi sidottuna.

Lienee vain ajan kysymys koska Ukraina saa hävittäjiä ja ohjuksia niihin. Kyseessä on kuitenkin Euroopan kannalta merkittävin sota, tai mikälie erikoisoperaatio, sitten Toisen Maailmansodan.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

ROOSTER

Briteille sattui unohdus. Saattaa olla, että ilmanottoaukkojen suojainten poistoa harjoitellaan intensiivisesti jonkun aikaa.

Lainaus käyttäjältä: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/a5f7bc42-fb30-4f95-aa53-83be182350c0100 miljoonan euron F-35-hävittäjä syöksyi mereen...kannella olleet F-35B:t oli varustettu suojamateriaaleilla, joiden tarkoitus on estää vieraiden esineiden joutuminen koneen moottoreihin, antureihin ja muihin mahdollisiin vastaaviin aukkoihin.

Konetta lento-operaatioita valmisteltaessa mekaanikot olivat sitten unohtaneet poistaa edellä mainitun suojan.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Saares

Lainaus käyttäjältä: Kopek - marraskuu 18, 2022, 13:19:29
Lainaus käyttäjältä: Aave - marraskuu 18, 2022, 11:37:30
Yhdelle käytetylle haupitsille muodostuu hinnaksi vain 3,5 miljoonaa euroa, kun uuden kappalehinta on n. 8,5 miljoonaa. Erittäin hyvät kaupat tehtiin ja halvalla saatiin.

Aina oppii uutta. Vasta Ukrainan sodan uutisoinnin myötä minulle on selvinnyt, että tykkien piiput kuluvat ammuttaessa siinä määrin kuin ne kuluvat, ja tykit muuttuvat kulumisen myötä epätarkemmiksi.

Sen olen luonnollisesti tiennyt, että kaikki kuluu käytettäessä, myös aseet ja niiden piiput. En ole kuitenkaan tiennyt, että tykkien piippujen kuluminen on niin nopeaa ja osumatarkkuuteen vaikuttavaa kuin mitä uutisjutuista on selvinnyt.

Joissakin lehtijutuissa on kerrottu Helsingin ilmapommituksista sodan aikana ja siitä, miten ilmatorjuntatykkien piiput kuumenivat siinä määrin, että ammunnassa piti pitää taukoja.

Jos hommataan tykkejä, ilmeisesti pitää olla myös suunitelma ja valmiudet niiden piippujen korjaamiseksi tai uusimiseksi. Onko se telahaupitsien kohdalla edes mahdollista?
Etpä ole uutta. V. 1958 sain morsiamekseni kiväärin jonka ominaisuuksiin piti muistaa mm.hokema 1s2. Tarkoittaen piipun väijyyttä (kulumaa) eri kohdissa.

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Aave - marraskuu 18, 2022, 22:35:48
Lainaus käyttäjältä: Kopek - marraskuu 18, 2022, 13:19:29
Jos hommataan tykkejä, ilmeisesti pitää olla myös suunitelma ja valmiudet niiden piippujen korjaamiseksi tai uusimiseksi. Onko se telahaupitsien kohdalla edes mahdollista?
Tykkien ja haupitsien piipuissa on rihlat, aivan kuten kaikissa muissakin piipullisissa asejärjestelmissä. Ne kuluvat käytössä siinä, kuin muutkin pyssyt ja puukuulat. Ukrainassa tämän tyyppiset aseet ovat kuluneet puolin ja toisin nopeaan tahtiin, koska niitä on käytetty todella intensiivisesti.

Oman lisänsä kulumiseen tuo se, että ankarissa tykistötaisteluissa ilmassa leijuu kaikenlaista enemmän tai vähemmän karkeaa partikkelia, joita päätyy sitten myös tykin putkeen. Ammuttaessa sitten tykki hiekkapuhaltaa itseään, ja kulumisnopeus voi moninkertaistua.

Oikein isoissa tykeissä putki voi koostua useista sisäkkäisistä putkista, jolloin vain kaikkein sisin niistä täytyy vaihtaa.

Saares

Lainaus käyttäjältä: Aave - marraskuu 18, 2022, 11:30:02
^
Gripen kyllä saattaa ollakin paras konetyyppi Ukrainan tämän hetken tarpeisiin. F-16 edellyttää pidempää koulutusta, enemmän henkilöstöä ja huoltoa, ja vaatii pitempiä kiitoratoja. Mutta nähtäväksi jää, mitä tapahtuu.

***

Foorumilla oli tainnut mennä ohi Suomen messevät rakettikaupat, eikä nyt puhuta Rakettikeiun uuden vuoden ilotulitteista:

Suomi teki valtavat kaupat huippumoderneista raketeista – Harva taisi tajuta uutisen merkityksen (HS).

"Suomen hankinta sisältäisi 400 rakettikasettia, joissa jokaisessa on kuusi rakettia. Yhteensä kyse on siis 2 400 raketista. Se on erittäin suuri määrä.
Ampumatarvikkeet ovat samoja huippumoderneja gmlrs-raketteja (guided multiple launch rocket system), joilla ukrainalaiset moukaroivat parhaillaan venäläisiä joukkoja maailmanmaineeseen nousseilla Himars-laveteilla.
Näin monen podin myynti Yhdysvaltojen ulkopuolelle on erittäin suuri kauppa myös rakettien valmistajalle Lockheed Martinille. Yleensä kalliita rakettikasetteja myydään ulkomaille vain kymmenittäin tai jopa alle kymmenen erissä".


Taidetaan olla kauppojen myötä toiseksi eniten GMLRS-raketteja omistava valtio. Vuotuinen valmistuskapasiteetti on vain 5000 rakettia, eli hankinta on reilu satsi tässäkin mielessä. Artikkelissa ei mainita eri taistelukärkien tyyppejä, mutta kauppoihin kuuluu myös 250 kpl Unitary-kärjellistä ja 150 kpl Alternative-kärjellistä. Viime mainittu on tarkoitettu pehmeisiin maaleihin ja kevyesti panssaroituihin kohteisiin, toisin sanoen pääasiassa ihmisiin. Yhdessä Alternative-raketissa on 182 000 tungsten-sirpaletta ja semmoinen kun räjähtää laajalle levittäytyneen vihollismassan keskellä, niin heippa kaikille! Unitary-kärki puolestaan on päinvastainen, eli sillä on piste- ja painevaikutus raskaisiin ja raskaasti panssaroituihin kohteisiin (Kuten esimerkiksi sillankannet). Lähteeksi kauppojen sisällön tarkemmille tiedoille: Finland – Guided Multiple Launch Rocket Systems (GMLRS) (dsca.mil).
Aikanaan kerrottiin mitä lentäjän äiti ohjeisti poikaansa: Lennä sitten matalalla ja hiljaa. Varmaan ruotsalaisia?

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/6ec0d5a8-e0d7-4db0-a5b3-009ef5dbac5bSalaman mukaan nimetty F-35 Lightning II ei edelleenkään pysty lentämään alle 40 km säteellä ukonilmasta – Ongelmasta kärsitty 2,5 vuotta

Hupsista.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Toope

Lainaus käyttäjältä: -:)lauri - joulukuu 01, 2022, 16:34:36
Lainaus käyttäjältä: https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/6ec0d5a8-e0d7-4db0-a5b3-009ef5dbac5bSalaman mukaan nimetty F-35 Lightning II ei edelleenkään pysty lentämään alle 40 km säteellä ukonilmasta – Ongelmasta kärsitty 2,5 vuotta

Hupsista.
Lastentauteja. Nuo kyetään kyllä korjaamaan. Esim. Brittien Challenger-tankki aluksi ampui tykillään kuin haulikolla. Asia kyettiin korjaamaan.