Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Uudistuva Venäjä, uhka vai mahdollisuus - miten suhtautua?

Aloittaja ROOSTER, toukokuu 29, 2020, 18:36:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 11 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Laika - tammikuu 20, 2022, 20:56:56
Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - tammikuu 18, 2022, 09:29:22
Putin nauraa kuvainnolliseen partaansa jengin panikoidessa kaikken Venäjään liittyvän vuoksi. Mitään trollitehdasta ei tarvita, kun iltapäivälehdet tehtailevat otsikoita.

Taidat olla kommunisti, kun et luota länsimaiseen iltapäivämediaan. Saatko ohjeesi Kremlistä?

Oletko koskaan miettinyt kuka antaa ohjeet Kremlille? Aivan... ;)
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur


Karikko

Lainaus käyttäjältä: Toope - tammikuu 20, 2022, 20:53:43
Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 20, 2022, 12:20:32
Nythän kovasti koetetaan Ukrainaa yllyttää sitä vahvistamalla ja siten alentamalla sodan kynnystä..
Yllytetäänkö sitä? Sehän on juuri uhattuna Venäjän taholta!

Yllytetään, mutta nyt myös varoitellaan.. Tässä juuri hiljan usan ulkoministeri taisi olla, joka huomautti, siitä ettei kannata luottaa , että nato auttaa, jos ukrainalaisten joukossa joku "höyrypää alkaa innostuessaan tehdä attentaatteja rajaseuduilla.

Muuten millainen sellainen maailma olisi missä ei olisi erilaisten etupiirien muodostamia ristiriitoja- onko sellainen mahdollisuus olemassa?

Kopek

Ukrainan itäalueet eivät tule liittymään Ukrainaan.

Erään entisen itäukrainalaisen näkemys CNN:n mukaan:

I wonder if the Donbas could ever return to Ukraine, and my friend shrugs, pointing out that most locals now have Russian passports and a new generation of children has been born since 2014.

"Anyone working in the DNR government or civil service wouldn't want to go back to Ukraine. With each passing year we believe going back is less and less likely."

Krim ei tule liittymään Ukrainaan senkään vertaa. Kysymys on enää siitä, milloin länsiukrainalaiset ja länsimaat hyväksyvät vallitsevat tosiasiat, ja mitä ehtoja ne tulevat asettamaan hyväksymiselleen.

Kun vahvempi ottaa heikommalta, vahvempaa ei mielletä pahantekijäksi, joka otti heikommaltaan. Sen sijaan vahvempi mielletään ysäväksi ja hyväntekijäksi, joska se jätti vielä jotain ottamatta.

Toope

Lainaus käyttäjältä: Kopek - tammikuu 22, 2022, 18:09:30
Ukrainan itäalueet eivät tule liittymään Ukrainaan.
Ukrainan itäalueiden ei tule liittyä, koska ovat Ukrainaa. Ne ovat Venäjän miehittämä osa Ukrainaa. Eivät alueet ole Venäjää, Venäjä yrittää niitä valloittaa.

ROOSTER

Venäjän pörhistely tiivistää yhteistyötä myös Suomen ja Ruotsin puolustusvoimissa.

Lainaus käyttäjältä: https://www.verkkouutiset.fi/ex-puolustusministerit-esittavat-suomelle-ja-ruotsille-yhteisia-tukikohtia/#3f325e24Suomen ja Ruotsin tulisi perustaa yhteisiä sotilastukikohtia, esittävät Ruotsin entinen puolustusministeri Bjorn von Sydow ja Suomen entinen puolustusministeri Jan-Erik Enestam Svenska Dagbladetissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa.
...
Ex-puolustusministereiden mukaan Suomi ja Ruotsi ovat Venäjän viime aikoina luoman epävakauden aikana olleet päättäväisiä ja osoittaneet kykyä itsenäisten turvallisuuspoliittisten linjojen luomisessa. Heidän mukaansa Suomen ja Ruotsin yhteistyötä tulee tiivistää, ja seuraava askel siihen olisi yhteiset tukikohdat.

Yhteisten tukikohtien perustamisehdotuksesta tekee vakavasti otettavan myös se, että molemmat kirjoittajat ovat entisiä puolustusministereitä.

Kaikkialla tapahtuu. Mm. seuraavaa:

Lainaus käyttäjältä: https://www.kauppalehti.fi/uutiset/kl/ffeebb98-6495-4f02-a1a7-04af48fa5228?ref=ampparit:4c6e...Financial Times uutisoi Yhdysvaltojen neuvottelevan kaasutoimituksista Qatarin kanssa. Lehden lähteiden mukaan presidentti Joe Biden keskustelee mahdollisista kaasutoimituksista EU-maihin Qatarin emiirin Tamim bin Hamid al-Thanin kanssa vielä tammikuun aikana.
...
Jos EU siirtää kaasuostojaan yhä enemmän pois Venäjältä, se tietää rankkaa iskua Venäjän talouteen. Luottoluokittaja Scope Ratings varoitti tilanteesta tällä viikolla ja huomautti, että jos presidentti Vladimir Putin olisi toiminut toisin, energian hintojen nousu Euroopassa olisi hyödyttänyt Venäjää.

Venäjä on kerännyt huomattavan "sotakassan" mikä mahdollistaa joustavuuden ja rajutkin toimet.

Lainaus käyttäjältä: https://www.hs.fi/talous/art-2000008553369.htmlVenäjä on kerännyt öljy- ja kaasutuloja puskurirahastoihin, joilla se voisi pehmentää menetettyjen vientitulojen vaikutusta. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professorin Kari Liuhdon mukaan Venäjän vararahastojen arvo on tällä hetkellä lähes 200 miljardia dollaria, minkä lisäksi maalla on yli 600 miljardin dollarin valuuttavarannot.

Toisaalta, ehkä tuo rahastoitu mälli voitaisiin/olisi voitu käyttää hyödyllisemminkin. Luulisi kohteita riittävän maan sisäisessä kehittämisessä. Moni perusvenäläinen varmaan arvostaisi hieman korkeampaa elintasoa enemmän kuin sotimista ja kunniamerkkejä, toisin kuin ehkä eliitti.

Siksi pitäisi nopeasti myöntää venäläisille kaikenlaisia palkintoja, kunniamerkkejä ja arvonimiä - ehkä he sitten rauhoittuisivat. Voihan niitä antaa ilman sotimisiakin. Putinille rauhannobel,  Lavroville Kultainen Karhu elämäntyöstä ja Shoigulle PENin sananvapauspalkinto.  Kaikki kaipaavat arvostusta, eikä sen antaminen ole kallista.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Toope - tammikuu 22, 2022, 21:38:55
Ukrainan itäalueiden ei tule liittyä, koska ovat Ukrainaa. Ne ovat Venäjän miehittämä osa Ukrainaa. Eivät alueet ole Venäjää, Venäjä yrittää niitä valloittaa.

Tämä on vain järjestelykysymys. Pari nimeä paperiin, ja alueet ovat Venäjää kuten Viipuri ja Sortavala ja Käkisalmi. Eihän Venäjän tarvitse edes sotimalla valloittaa näitä alueita, koska ne ovat jo puoliksi valloitettuja, eikä niiden ja Venäjän rajalla ole ukrainalaisia joukkoja puolustamassa. Tarvitsee vain ajaa panssarikolonnat rajan yli. Nimellisesti ne ehkä menisivät puolustamaan Doneskin ja Luhanskin kansantasavaltoja ukrainalaisten hyökkäystä vastaan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Donetsk_People%27s_Republic

https://en.wikipedia.org/wiki/Luhansk_People%27s_Republic

https://www.csis.org/analysis/russias-possible-invasion-ukraine

Laika

#397
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - tammikuu 23, 2022, 16:41:51
Siksi pitäisi nopeasti myöntää venäläisille kaikenlaisia palkintoja, kunniamerkkejä ja arvonimiä - ehkä he sitten rauhoittuisivat. Voihan niitä antaa ilman sotimisiakin. Putinille rauhannobel,  Lavroville Kultainen Karhu elämäntyöstä ja Shoigulle PENin sananvapauspalkinto.  Kaikki kaipaavat arvostusta, eikä sen antaminen ole kallista.

Sekin voisi auttaa, jos lännessä vaivauduttaisiin kuuntelemaan mitä venäläiset oikeastaan sanovat, ja Nato ei laajenisi maan rajoille.

Vioistaan huolimatta vanhan polven amerikkalaiset poliitikot vielä ymmärsivät, mitä voimatasapainolla ja strategisten intressien huomioon ottamisella tarkoitettiin suurvaltasuhteissa. Nämä uuden ajan seniilit 'neuvonantajineen' eivät ymmärrä mitään. Siitä kertoo myös suunnaton menestys, jota amerikkalaiset ovat niittäneet viimeisessä puolessa tusinassa aloittamassaan sodassa pitkin maailmaa. Tässä vaiheessa pelkään enemmän amerikkalaisia poliitikkoja kuin venäläisiä poliitikkoja.

No ainakin Biden neuvottelee kaasuntoimitukset EU:n puolesta. Se rauhoittaakin varmasti kaikkien mieltä.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Aave

On selvää, että Yhdysvallat on halunnut pitää Venäjän kyykyssä ja saartaa sen samalla liittolaisillaan, ja mahdollisesti pitemmällä tähtäimellä myös pienemmäksi pirstaloituvana. Vastaavaa yrittivät I maailmansodan päätteeksi Ranska ja Englanti Saksalle.

Pitkään kiisteltiin siitä, oliko Yhdysvallat luvannut Neuvostoliiton romahtamisen ollessa meneillään, että Nato ei Venäjän rajoille laajenisi. Sen kiistelyn voi lopettaa viimeistään vuonna 2017, kun Yhdysvaltain omat arkistot tältä osin valtiosalaisuuksien piiristä aukesivat. Kyllä oli luvannut, mutta tämmöiset lupauksethan tuppaavat unohtumaan nopeasti - tyypillisesti viimeistään silloin, kun johtajat vaihtuvat.

Tuolloin neuvottelupöydässä istuivat Venäjän presidentti Gorbatshov, ja Yhdysvaltain valtiosihteeri James Baker. Baker ei vain luvannut vaan suorastaan vannoi toteamalla, että Nato ei laajenisi itäblokin maihin "tuumaakaan". Varsinkaan entisillä Varsovan liiton mailla ei vakuuttelujen mukaan ollut Natoon mitään asiaa.  Tarkemmin siitä, mitä kukakin lupasi kenellekin:

National Security Archive.

Yhdysvaltain arkistosta löytyy kaksi eri lähdettä, jossa tapaus kuvaillaan ja vahvistetaan.

Vaan eihän siinä mennyt montakaan vuotta, kun lupaukset sopi unohtaa. Neuvostoliitto lakkasi olemasta vuonna 1991; esimerkiksi Viron neuvottelut ja tiekartta Natoon liittymiseksi aloitettiin jo vuonna 1996. Virosta tuli Natomaa  vuonna 2004. Puola, Tsekki ja Unkari olivat liittyneet jo 1999.

Suurvalta on koko Venäjän historiassa sen luonnollinen tila. On turha kuvitella, etteikö siellä siihen aina pyrittäisi, olipa maan johtaja kuka hyvänsä. Aika näyttää miten käy, mutta Venäjä on myös valtavan kokoinen maa, ja sen alueella on luonnonrikkauksia eniten koko maailmassa. Näissä puitteissa sillä on myös mahdollisuus takaisin suurvallaksi päivänä muutamana taas nousta, vaikka sitä kovasti torppailla yritetäänkin. Ydinasevaltion ei tarvitse muutenkaan aivan niin pahasti jännittää, kuin konventionaalisten asevaltioiden.

Ydinaseet ovat samalla se, mikä on säilyttänyt rauhan pitkään Euroopassa - ei Nato, ei Varsovan liitto, eikä EU. Kun strategisten ydinaseiden käyttäminen tarkoittaisi samalla omankin valtion ja kansojen tuhoa, niin rauha on pysynyt, vaikka miten on välillä hammastakin purtu.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Kas kun Putin ei ole kuittaillut Bidenille julkisesti, että Venäjä tietää Ukrainan valmistavan joukkotuhoaseita, Venäjällä on siitä pitävät todisteet, ja Venäjän on suoritettava ennaltaehkäisevä isku...

Tällä hetkellä neuvottelut ovat jumissa, ja Venäjä liikuttaa alueelle vain lisää joukkoja ja kalustoa - niin maalla, merellä kuin ilmassa.

Lisäys: Samaan aikaan Yhdysvallat käy Qatarin kanssa neuvotteluja, josko ryhtyisivät tuomaan kimpassa kaasua ja bensaa Eurooppaan.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Laika

#400
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - tammikuu 23, 2022, 16:41:51
Lainaus käyttäjältä: https://www.hs.fi/talous/art-2000008553369.htmlVenäjä on kerännyt öljy- ja kaasutuloja puskurirahastoihin, joilla se voisi pehmentää menetettyjen vientitulojen vaikutusta. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professorin Kari Liuhdon mukaan Venäjän vararahastojen arvo on tällä hetkellä lähes 200 miljardia dollaria, minkä lisäksi maalla on yli 600 miljardin dollarin valuuttavarannot.

Toisaalta, ehkä tuo rahastoitu mälli voitaisiin/olisi voitu käyttää hyödyllisemminkin. Luulisi kohteita riittävän maan sisäisessä kehittämisessä. Moni perusvenäläinen varmaan arvostaisi hieman korkeampaa elintasoa enemmän kuin sotimista ja kunniamerkkejä, toisin kuin ehkä eliitti.

Tuo rahasto kai on kerätty vuoden 2014 pakotteiden jälkeen, kun Venäjällä nähtiin -ennalta-arvattavasti- läntisen suurvallan rupeavan ennemmin tai myöhemmin öykkäröimään heille joka tapauksessa. Tuoreessa muistissa venäläisillä oli esimerkiksi Iranin katkaiseminen kansainvälisestä SWIFT-järjestelmästä, mikä merkitsi maksukyvyttömyyttä velkojien silmissä huolimatta siitä, että taloudellisesti Iran olisi selvinnyt velvoitteistaan. Osin sekin, miten amerikkalaiset ydinsopimuksesta yksipuolisesti irtautuessaan kohtelivat Irania*, on johtanut venäläisten vastikään antamaan lausuntoon, että se pitää Yhdysvaltoja 'epäluotettavana sopimiskumppanina' (käännös minun). Siinä he olisivat täysin oikeassa.

Kiina ja Venäjä ovat suunnitelleet oman elektronisen siirtojärjestelmän luomista, koska Yhdysvallat on käyttänyt kansainvälistä pankkisiirtojärjestelmää poliittisen kiristyksensä välineenä vuodesta toiseen milloin mitäkin maata kohtaan. Etenkin kiinalaisten mukana olo voi vielä hyvinkin tehdä rinnakkaisesta järjestelmästä totta.


*Biden lupasi palauttaa maansa mukaan ohjelmaan presidentiksi päästessään, vaan eipä ole kuulunut miehestä mitään.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Laika - tammikuu 24, 2022, 01:17:08
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - tammikuu 23, 2022, 16:41:51
Lainaus käyttäjältä: https://www.hs.fi/talous/art-2000008553369.htmlVenäjä on kerännyt öljy- ja kaasutuloja puskurirahastoihin, joilla se voisi pehmentää menetettyjen vientitulojen vaikutusta. Turun yliopiston kauppakorkeakoulun professorin Kari Liuhdon mukaan Venäjän vararahastojen arvo on tällä hetkellä lähes 200 miljardia dollaria, minkä lisäksi maalla on yli 600 miljardin dollarin valuuttavarannot.

Toisaalta, ehkä tuo rahastoitu mälli voitaisiin/olisi voitu käyttää hyödyllisemminkin. Luulisi kohteita riittävän maan sisäisessä kehittämisessä. Moni perusvenäläinen varmaan arvostaisi hieman korkeampaa elintasoa enemmän kuin sotimista ja kunniamerkkejä, toisin kuin ehkä eliitti.

Tuo rahasto kai on kerätty vuoden 2014 pakotteiden jälkeen, kun Venäjällä nähtiin -ennalta-arvattavasti- läntisen suurvallan rupeavan ennemmin tai myöhemmin öykkäröimään heille joka tapauksessa. Tuoreessa muistissa venäläisillä oli esimerkiksi Iranin katkaiseminen kansainvälisestä SWIFT-järjestelmästä, mikä merkitsi maksukyvyttömyyttä velkojien silmissä huolimatta siitä, että taloudellisesti Iran olisi selvinnyt velvoitteistaan. Osin sekin, miten amerikkalaiset ydinsopimuksesta yksipuolisesti irtautuessaan kohtelivat Irania*, on johtanut venäläisten vastikään antamaan lausuntoon, että se pitää Yhdysvaltoja 'epäluotettavana sopimiskumppanina' (käännös minun). Siinä he olisivat täysin oikeassa.

Kiina ja Venäjä ovat suunnitelleet oman elektronisen siirtojärjestelmän luomista, koska Yhdysvallat on käyttänyt kansainvälistä pankkisiirtojärjestelmää poliittisen kiristyksensä välineenä vuodesta toiseen milloin mitäkin maata kohtaan. Etenkin kiinalaisten mukana olo voi vielä hyvinkin tehdä rinnakkaisesta järjestelmästä totta.


*Biden lupasi palauttaa maansa mukaan ohjelmaan presidentiksi päästessään, vaan eipä ole kuulunut miehestä mitään.

Ihan valideja pointteja, mutta onko viisasta käyttää se massi sotimiseen tai varustautumiseen, palkkasotureihin ja sotaharjoituksiin.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Laika

#402
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - tammikuu 24, 2022, 01:41:42
Ihan valideja pointteja, mutta onko viisasta käyttää se massi sotimiseen tai varustautumiseen, palkkasotureihin ja sotaharjoituksiin.

En minä tiedä mihin venäläiset sen aikovat käyttää. Jos se käytetään sotimiseen, niin rauhan koirana sanoisin että tietenkään siinä ei ole minkäänlaista järkeä. Meillä on tarpeeksi ongelmia ilmankin, että niitä yritetään vartavasten luoda.

Toisenlaisessa maailmassa läntisen pallonpuoliskonkin sotilasbudjetista (ja suomalaisten hävittäjämiljardit) suurin osa olisi suunnattu uudestaan siviilihankkeisiin, vaan mehän emme eläkään rationaalisesti käyttäytyvän sivilisaation alla.

Kai se on minulta second best -politiikkaa tai toisen asteen rationaalisuutta, kun kirjoitan suurvalloista ja niiden 'logiikasta', kuten nyt Venäjän yhteydessä. Irrationaalisten olentojen kanssa ikään kuin on otettava annettuna, että niillä on irrationaalisia tarpeita, ja noita tarpeita täytyy sitten jotenkin myötäillä suuremman pahan välttämiseksi.

Nihilistinen kuvani on, että suomalaiset käyttäytyisivät ainakin yhtä vastenmielisesti, jos Suomi olisi suurvalta. Onneksemme enin aikamme kuluu terveyskeskuspalveluista keskenämme nyhertämiseen.


ps. Jeltsinin pommittaessa Venäjän valtiopäivät ruumishuoneeksi 1993 silloinen Yhdysvaltain presidentti Clinton onnitteli puhelimitse maan perustuslain yli kävellyttä Jeltsiniä hienosta voitostaan demokratian nimissä. Maan kansallisomaisuus ryöstettiin ns. yksityistämisoperaatioissa, jolloin syntyi maan nykyinen oligarkia erityispiirteineen. Venäjällä muistetaan 1990-luvun historia hyvin toisenlaisella tavalla kuin lännessä. Jeltsin teki presidentti-instituutiosta sellaisen, joksi se jähmettyi seuraajansa Putinin aikakaudella. Silloin se ei haitannut ketään näistä 'venäjä-asiantuntijoista' lännessä.

https://www.rferl.org/a/Yeltsin_Destroyed_Parliamentary_Democracy_In_Russia/1292496.html
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

a4

^
Jos ymmärsin oikein niin tämän linkin mukaan kiistan molemmat osapuolet käyttivät väkivaltaa sekä rikkoivat perustuslakia ja Jeltsinillä oli kansan tuki.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_perustuslaillinen_kriisi_1993

Laika

#404
Lainaus käyttäjältä: a4 - tammikuu 24, 2022, 07:46:30
^
Jos ymmärsin oikein niin tämän linkin mukaan kiistan molemmat osapuolet käyttivät väkivaltaa sekä rikkoivat perustuslakia ja Jeltsinillä oli kansan tuki.
https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_perustuslaillinen_kriisi_1993

Osaan asioista Jeltsinillä varmaan oli kansan tuki, kuten asioihin, joista äänestettiin.

Sitten oli asioita, joihin ei ollut, ja asioita, joista kansa ei edes tiennyt. Oletteko koskaan miettineet, miten Venäjälle syntyi upporikas oligarkkien joukko vain parin vuoden sisällä. Vinkkinä, silloinen 'uudistusmielinen' Anatoli Tsubais olisi joutanut siitä hyvästä vankilaan loppuiäkseen.

Tuossa wikipedian jutussa muuten lukijalle jää harhaanjohtava kuva Ostankinon tv-tornin valtauksesta -mutta se ei ole ihme, koska vuoden 1993 tapahtumissa on edelleen epäselvyyksiä, joista osa saattoi olla tahallaan masinoituja. Tv-tornia pitivät vallassa jonkin aikaa presidenttiä tukeneet tahot, jotka levittivät päiviä presidenttiä tukenutta propagandaa. Kun rauhanomaiset ja aseettomat protestoijat saapuivat paikalle, järjestivät presidenttiä tukeneet mellakkapoliisit verilöylyn, jossa kuoli kymmeniä aseettomia siviilejä. Asiaa tutkittaessa jäi käsitys, että tv-tornin kuolleet työntekijät olivat saaneet surmansa jo ennen kuin mielenosoittajat saapuivat paikalle (sopii toki kysyä, mihin he sitten kuolivat). Mitään taisteluja siellä ei sinänsä käyty.

Minulle syntyy kuva, että ihmisiltä menevät sekaisin vuoden 1991 ja vuoden 1993 tapahtumat Venäjällä keskenään, vähän kuten ihmisiltä menevät sekaisin helmikuun vallankumous ja lokakuun vallankumous, jotka olivat kaksi täysin eri asiaa ja luonteeltaan täysin erilaisia. Sen sijaan vertailupareina niissä oli jotain samankaltaista: vuonna 1991 parlamentin puhemies Khasbulatov ja Jeltsin olivat samalla puolella, kun taantumukselliset yrittivät kaapata vallan Moskovassa ja määräsivät Gorbatshovin arestiin vastoin lakia. Mutta niin kuin lokakuun vallankumouksessa, ei vuonna 1993 enää ollut kyse 'populaarista kansanrintamasta', vaan muutaman voimamiehen väkisin ajamasta vallan keskittämisestä itselleen, missä entiset liittolaiset heitettiin susille. Se ei ollut enää spontaania toimintaa yhdessä kansanjoukkojen kanssa, vaan kirurginen operaatio (ja tämä oli se suuri ero myös helmikuun ja lokakuun vallankumousten välillä, vaikka molempia kutsutaan vallankumoukseksi).

Silloinkin maan parlamentti lakkasi olemasta merkityksellinen elin maan poliittisessa päätöksenteossa.

Ai, ja unohdin mainita: palkattuja rettelöitsijöitä kyllä käytettiin. Juuri siten mustapaidat toimivat 30-luvulla -tarjoamalla alibin muille masinoidulla väkivallallaan.
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw