Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Uudistuva Venäjä, uhka vai mahdollisuus - miten suhtautua?

Aloittaja ROOSTER, toukokuu 29, 2020, 18:36:00

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 6 Vieraat katselee tätä aihetta.

Toope

Suomessa PS nosti aikoinaan esille kysymyksen venäläisten kaksoiskansalaisuuksista ja alue/kiinteistöostoista. Heitä syytettiin rasismista:
https://www.verkkouutiset.fi/yle-puolustusministerio-tihentanyt-seulaa-ulkomaalaisten-kiinteistoostoissa/#32576881
Nyt Suomen valtio kiinnittää huomiota venäläisten omistuksiin Suomessa... :)

Karikko

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - helmikuu 25, 2022, 11:28:44
Venäjä toimii katalyyttinä joka laukaisee suuren muutoksen maailmassa.

Euroopan on järjestettävä hyvin nopeasti uudelleen koko energiapalettinsa. Todennäköisesti muutama talous romahtaa pahasti, ehkä ainakin Italia, ja euronkin tulevaisuus on vaarassa. Sotilasmenoja kasvatetaan merkittävästi ja se heikentää elintasoa. Ruuan ja energian hinnannousut aiheuttavat merkittäviä levottomuuksia kaikkialla ja pakolaisongelman hoitaminen vie voimavaroja.

Taitaa olla tulossa kovat ajat. Miten kovat, se jää nähtäväksi. Entinen meno on nyt entistä.


Entinen on nykyistä> roolit hieman muuttuvat, mutta ryöstöönhän maailma perustuu..

Suomalaisia lapsiakin on ryöstetty ja heidän vanhempansa ovat olleet siitä iloisia..

>>>

Kansallisrunoilijamme Runebergin mielestä tehtaissa köyhät lapset pysyvät poissa paheiden tieltä.

[T]ällainen tehdas [antaa] työtä ja elatusta juuri sille osalle köyhiä, joka muuten joutuisi kuluttamaan aikaansa toimettomana ja kasvamaan paheissa. Tämä varhainen tottumus työhön vaikuttaa sitä paitsi mitä suotuisimmin heidän koko elämäänsä.

― Johan Ludvig Runeberg, Borgå Tidningen, 1839
Nälkävuodet 1860-luvulla lisäsivät lapsityövoiman käyttöä. Silloin Finlayson otti hyväntekeväisyyden nimissä tehtaaseen työhön väkeä enemmän kuin se olisi omien sanojensa mukaan kannattavuuden nimissä tarvinnut.

Ennätysvuonna 1870 tehtaissa työskenteli 1001 lasta. Nyt joukossa oli myös alle 10-vuotiaita

Riisto oli rikollisen räikeää
Jotta maaseudun köyhälistö lähettäisi lapsensa tehtaisiin töihin, Forssan ja Finlaysonin pumpulitehtaat rakennuttivat yksinäisille lapsille tehtaiden kupeisiin asuntolat.

Lapset olivat niissä kuin tehtaan orjia.

Sopimukseen kuului, että tehdas pidätti lasten palkat siihen asti, kunnes he ovat lähteneet asuntolasta. Mutta sitten kun tehdas vähensi lähdön hetkellä palkasta ruoka-, vaate- ja asumiskustannukset, alle 15-vuotiaiden lasten palkasta ei jäänyt jäljelle mitään.

https://yle.fi/aihe/a/20-10002258



Karikko

Lainaus käyttäjältä: Toope - helmikuu 25, 2022, 23:23:36
Suomessa PS nosti aikoinaan esille kysymyksen venäläisten kaksoiskansalaisuuksista ja alue/kiinteistöostoista. Heitä syytettiin rasismista:
https://www.verkkouutiset.fi/yle-puolustusministerio-tihentanyt-seulaa-ulkomaalaisten-kiinteistoostoissa/#32576881
Nyt Suomen valtio kiinnittää huomiota venäläisten omistuksiin Suomessa... :)

Miten suhtaudut, tai siis miten mielestäsi pitäisi suhtautu pakolaisiin joita sotien yhteydessä ilmeisesti tännekin kertyy- valitaanko sopivia, vai hyväksytäänkö pakolaisuus oikeutena..

Norma Bates

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/puheenaiheet/kolumni/artikkeli-1.1808046?fbclid=IwAR3uuwU83WsucrX_faPjy61qom3DamdxwtlO62xIw5t7EcRYN-uZTYJa8FE

Paitsi huhuja myös Yhdysvaltain tiedustelutietoja Putinin neurologisista sairauksista on liikkunut hyvän aikaa. Luonnottoman pöhöttyneet kasvot ja hidastuneet liikkeet ovat herättäneet ihmetystä. Viimeksi eilen sanoi Münchenin psykiatrisen sairaalan johtava lääkäri, että Putin on sairas.

Lisäksi liikkuu vahvoja epäilyjä siitä, että koko Ukrainan sodan taustalla olisi lännen pakotteiden kohde, puolustusministeri Sergei Shoigu, jonka sanotaan havittelevan valtaa Putinin jälkeen. Jos näin on, tulevaisuus ei näytä yhtään valoisammalta.

Aave

Edellyttää ehkä keskimääräistä enemmän kiinnostusta aiheeseen, mutta tässä linkissä asiantunteva analyysi siitä mikä Ukrainan sotaan lopulta johti, ja mitä on mahdollisesti jatkossa odotettavissa. Euroopassa tilanne saattaa muuttua vieläkin hyisemmäksi, kuin kylmän sodan aikana. Kirjoittajana Scott Ritter, Yhdysvaltain merijalkaväen entinen tiedustelu-upseeri:

Russia's Invasion of Ukraine in Perspective (energyintel.com).

Vielä lisäksi erinomainen, ennakkoon pohdiskeleva analyysi EU:n ja Yhdysvaltain asettamien sanktioiden vaikutuksista Venäjälle. Julkaistu GeoPoliticassa, mutta tässä Dropboxin kautta vapaasti saataville. PDF-formaatilla:

The Ukraine Crisis and Possible Sanctions Against The Bank of Russia.

Lukekoon/ladatkoon ken haluaa, en lainaa niistä tähän mitään.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Tämä on vain mielipide, mutta mielestäni Putin toteuttaa aiemmin mainitsemaani hullun miehen teoriaa, eikä se ole rajoittunut "vain" hyökkäyksessä Ukrainaan.

Suomessa muuan jyrkkä styrangi, Pekka Peitsi alias Urho Kaleva Kekkonen kirjoitti vuonna 1944 teoksen nimeltä Tässä sitä ollaan. Siitä seuraava, aina ajankohtainen sitaatti:

"Suomi kuuluu historiallisesti Länsi-Eurooppaan. Maantieteellisen asemansa perusteella se on idän ja lännen välillä, lähinnä kuuluen Skandinaviaan. Mutta Venäjän intressi päästä Itämerelle aiheuttaa sen, että Suomi, sen vuoksi että hallitsee Suomenlahden pohjoisrannikkoa, kuuluu myös voimakkaan Venäjän luonnolliseen intressipiiriin. Me voimme kaiken tämän kieltää silloin, kun Venäjä on heikko eikä pysty toteuttamaan etujaan, mutta silloin kun meidän on pakko ottaa politiikassamme huomioon voimakkaan Venäjän olemassaolo, ei meillä ole mahdollisuutta kieltää tätä tosiasiaa".
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Jos olisin pirullinen niin kirjoittaisin (Heh!), että joillakin foorumin jäsenillä on mielestäni turhan oireellinen taipumus viihtyä liikaa filosofisten abstraktioiden ja ideaalien parissa, vaikka josko sittenkin on tullut katseltua liikaa disneytä: "hyviksiä ja "pahiksia". Eräällä muinaisella, maanläheisemmällä filosofilla (!) oli tästä hyvä aforismikin: "Älä lähetä uskonlintuasi liian korkealle, ettet huomaisi matelevasi matojen parissa".

Tiedoksi ja pohdittavaksi myös heille, yleisellä tasolla:

Valtioiden ulkomaanpolitiikassa ei koskaan ole kyse mistään jaloista periaatteista, vaan itseintressistä. Kansallisvaltioiden toiminnassa kaikki toteutetaan lopulta oman kansallisen edun vuoksi, kukin kykyjensä ja tulkintojensa mukaan. Kyvyt ja tulkinnat voivat olla myös huonoja, tai mennä pieleen. Mutta tämä on se ylin hoosianna - ja se pitää sisällään myös ideat nimeltä demokratia, ja ihmisoikeudet. Niiden ympärille on myös erilaisia instituutioita rakennettu, mutta siksi ja vain siksi, että niistä on tulkittu olevan enemmän hyötyä, kuin haittaa. Vaan ajat ovat aina muuttuvaisia, loputtomassa liikkeessä... Tänään tätä, huomenna ehkä jotain muuta.

Geopolitiikassa ei koskaan ole kyse "hyviksistä ja pahiksista"; toisinaan tällä pallolla on niinkin, että pahikset pyrkivät lyömään vieläkin pahemmat, ja sellaistakin on elämä.

Esimerkiksi Yhdysvaltain hyökkäyksessä Afganistaniin tai Irakiin ei ollut kyse mistään jaloista periaatteista, tai terrorismin kitkemisestä. Ne olivat keinoja saattaa ko. alueet* sekasortoon ja tappelemaan keskenään niin, että niistä ei ollut haittaa Yhdysvaltain omille tavoitteille. Afganistanissa kyse oli samalla siitä, että Pakistanin (Ydinasevaltio) virallisella hallinnolla alkoi olla turhan tiiviit suhteet talibaneihin, ja sekin kehityskaari pyrittiin torppaamaan. Sana "Pakistan" on muuten akronyymi, ja juontaa kansanheimoista punjabit (Eli pakit), afgaanit ja kashmirit. Liitteenä -stan, joka merkitsee persiaksi maata. Kirjaimellisesti "stan" tarkoittaa paikallaan seisomista; myös englannin sana state (Eli valtio) juontaa juurensa tästä.

Yhtä kaikki, Afganistan on kriittinen alue Aasian potentiaaliselle sotilaalliselle liikehdinnälle - se on koko Aasian risteysalue. Sen haltuun ottaminen tarkoitti samalla, että mikään paikallinen, alueellinen toimija (Pakistan ja Venäjä) ei päässyt sinne tekemään omaa väliintuloaan, ja pyrkimään samalla tosiasiallisesti dominoimaan huomattavasti laajempaa aluetta strategisesti.


*Niin Irak kuin Afganistan ovat valtioita vain paperilla. Käytännössä ne ovat kulttuurisia tilkkutäkkejä, joissa ei ole mitään länsimaisittain miellettyä laajempaa sisäistä koheesiota, kun ei niissä esiinny kansallisvaltiollista ajatteluakaan. 
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Laika - helmikuu 25, 2022, 20:52:46
Lainaus käyttäjältä: Jaska - helmikuu 24, 2022, 15:37:43
Ukraina on yli 40-miljoonainen Euroopan maa, jonka väestöstä 78 % on ukrainalaisia ja 17 % venäläisiä. Putin pidettyään puheen, jossa sanoi, ettei Ukrainalla ole olemisen oikeutta, Putinin Venäjä hyökkäsi itsenäiseen maahan kansainvälisen lain vastaisesti. Vastaavaa ei ole Euroopassa tapahtunut toisen maailmansodan jälkeen.

Sikäli kuin Hayabusan referenssi on oikea, niin kyllä on. Naton Kosovo-operaatio (ja Neuvostoliiton suorittama muutama miehitys siinä välissä) oli tällainen kansainvälisen lain vastainen hyökkäys itsenäiseen maahan.

Jos siis Balkan lasketaan eurooppaan, ja miksei laskettaisi, jos kerran Ukraina lasketaan myös.

Tietysti affirmatiivi yllä tarkoittaisi, että sääntöperusteinen maailmanjärjestys koskisi myös lännen sotilasoperaatioita, mutta mehän tiedämme että ne ovat täysin eri asia. Säännöt koskevat vain pahoja maita.

Ei unohdeta, että Turkki on jo lähes 50 vuoden ajan miehittänyt Kyproksen pohjoisosaa. Kypros on poliittisesti ja henkisesti Eurooppaa, vaikka saari geologisesti on lähempänä Aasiaa.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

urogallus

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - helmikuu 26, 2022, 12:49:14
Lainaus käyttäjältä: Laika - helmikuu 25, 2022, 20:52:46
Sikäli kuin Hayabusan referenssi on oikea, niin kyllä on. Naton Kosovo-operaatio (ja Neuvostoliiton suorittama muutama miehitys siinä välissä) oli tällainen kansainvälisen lain vastainen hyökkäys itsenäiseen maahan.

Jos siis Balkan lasketaan eurooppaan, ja miksei laskettaisi, jos kerran Ukraina lasketaan myös.

Tietysti affirmatiivi yllä tarkoittaisi, että sääntöperusteinen maailmanjärjestys koskisi myös lännen sotilasoperaatioita, mutta mehän tiedämme että ne ovat täysin eri asia. Säännöt koskevat vain pahoja maita.

Ei unohdeta, että Turkki on jo lähes 50 vuoden ajan miehittänyt Kyproksen pohjoisosaa. Kypros on poliittisesti ja henkisesti Eurooppaa, vaikka saari geologisesti on lähempänä Aasiaa.

Joo. Kyproksen kärhämät taisivat alkaa siitä, kun Kypros meinasi lähentyä Kreikkaa. Tuolloin Kreikka ja Turkki olivat muuten olleet NATOssa jo 20 vuotta.

a4

Hungary now supports cutting Russia off SWIFT.
Hungary was the last EU country who opposed the measure.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1497544729545920513

MrKAT

#760
Youtube estää venäläisiä kanavia toimimasta alustallaan.(HS)

JK. HUHHUH- Suomi valmistelee ilmatilan sulkemista venäläiseltä lentoliikenteeltä!
     IS: Tieto ministeri Harakalta.

Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: a4 - helmikuu 26, 2022, 14:51:24
Hungary now supports cutting Russia off SWIFT.
Hungary was the last EU country who opposed the measure.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1497544729545920513

Venäjä suljetaan SWIFT-järjestelmästä - MTV uutiset

Edit: Ilmeisesti ei kuitenkaan täysin - SSS
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - helmikuu 26, 2022, 21:47:04
Youtube estää venäläisiä kanavia toimimasta alustallaan.(HS)

JK. HUHHUH- Suomi valmistelee ilmatilan sulkemista venäläiseltä lentoliikenteeltä!
     IS: Tieto ministeri Harakalta.

Kaikki EU-jäsenvaltiot sulkemassa ilmatilaansa Venäjän koneilta - YLE
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - helmikuu 27, 2022, 00:55:01
Lainaus käyttäjältä: a4 - helmikuu 26, 2022, 14:51:24
Hungary now supports cutting Russia off SWIFT.
Hungary was the last EU country who opposed the measure.

https://twitter.com/KyivIndependent/status/1497544729545920513

Venäjä suljetaan SWIFT-järjestelmästä - MTV uutiset

Edit: Ilmeisesti ei kuitenkaan täysin - SSS


Ei varmaan täysin, ellei niitä öljyjä ja kaasuja makseta, niin ei niitä varmaan silloin myöskään toimiteta ostajille.

No puolueettomana pysyminen on vaikea taitolaji- siihen kykeni Sweitsi aikoinaan, mutta ei ilman myönnytyksiä sekään.

Suomikin on nyt selkeästi "etupiiriään" valitsemassa, vaikka etupiiriajattelu on kuulemma vanhanaikaista..

Finnairin osakkeet kannattaa nyt viimeistään myydä.. vaikka kaiketi sitäkin veronmaksajien varoilla edelleen ylläpidetään.

Mutta tämä taitaa olla vasta alkua sille mitä vielä tulee tapahtumaan..

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Aave - helmikuu 26, 2022, 12:17:34
Jos olisin pirullinen niin kirjoittaisin (Heh!), että joillakin foorumin jäsenillä on mielestäni turhan oireellinen taipumus viihtyä liikaa filosofisten abstraktioiden ja ideaalien parissa, vaikka josko sittenkin on tullut katseltua liikaa disneytä: "hyviksiä ja "pahiksia". Eräällä muinaisella, maanläheisemmällä filosofilla (!) oli tästä hyvä aforismikin: "Älä lähetä uskonlintuasi liian korkealle, ettet huomaisi matelevasi matojen parissa".

Tiedoksi ja pohdittavaksi myös heille, yleisellä tasolla:

Valtioiden ulkomaanpolitiikassa ei koskaan ole kyse mistään jaloista periaatteista, vaan itseintressistä. Kansallisvaltioiden toiminnassa kaikki toteutetaan lopulta oman kansallisen edun vuoksi, kukin kykyjensä ja tulkintojensa mukaan. Kyvyt ja tulkinnat voivat olla myös huonoja, tai mennä pieleen. Mutta tämä on se ylin hoosianna - ja se pitää sisällään myös ideat nimeltä demokratia, ja ihmisoikeudet. Niiden ympärille on myös erilaisia instituutioita rakennettu, mutta siksi ja vain siksi, että niistä on tulkittu olevan enemmän hyötyä, kuin haittaa. Vaan ajat ovat aina muuttuvaisia, loputtomassa liikkeessä... Tänään tätä, huomenna ehkä jotain muuta.

Geopolitiikassa ei koskaan ole kyse "hyviksistä ja pahiksista"; toisinaan tällä pallolla on niinkin, että pahikset pyrkivät lyömään vieläkin pahemmat, ja sellaistakin on elämä.

Esimerkiksi Yhdysvaltain hyökkäyksessä Afganistaniin tai Irakiin ei ollut kyse mistään jaloista periaatteista, tai terrorismin kitkemisestä. Ne olivat keinoja saattaa ko. alueet* sekasortoon ja tappelemaan keskenään niin, että niistä ei ollut haittaa Yhdysvaltain omille tavoitteille. Afganistanissa kyse oli samalla siitä, että Pakistanin (Ydinasevaltio) virallisella hallinnolla alkoi olla turhan tiiviit suhteet talibaneihin, ja sekin kehityskaari pyrittiin torppaamaan. Sana "Pakistan" on muuten akronyymi, ja juontaa kansanheimoista punjabit (Eli pakit), afgaanit ja kashmirit. Liitteenä -stan, joka merkitsee persiaksi maata. Kirjaimellisesti "stan" tarkoittaa paikallaan seisomista; myös englannin sana state (Eli valtio) juontaa juurensa tästä.

Yhtä kaikki, Afganistan on kriittinen alue Aasian potentiaaliselle sotilaalliselle liikehdinnälle - se on koko Aasian risteysalue. Sen haltuun ottaminen tarkoitti samalla, että mikään paikallinen, alueellinen toimija (Pakistan ja Venäjä) ei päässyt sinne tekemään omaa väliintuloaan, ja pyrkimään samalla tosiasiallisesti dominoimaan huomattavasti laajempaa aluetta strategisesti.


*Niin Irak kuin Afganistan ovat valtioita vain paperilla. Käytännössä ne ovat kulttuurisia tilkkutäkkejä, joissa ei ole mitään länsimaisittain miellettyä laajempaa sisäistä koheesiota, kun ei niissä esiinny kansallisvaltiollista ajatteluakaan.

Jalous on toki hieno "aate" jossa jalot ihmiset innokkaasti tappavat "epäjalot ihmisten joukosta ja sen jälkeen maailma on tietysti paljon parempi,- kunnes uudet vielä jalommat katsovat heidätkin epäjaloiksi ja alkavat poistaa heitä.

Sotiminen on mahdollista, koska ihminen on sotaisa luonnoltaan ja siihen valmiina tarttumaan tilaisuuden tullessa- alistettuna on tietenkin vaikeampi tarttua aseisiin.

Ukrainalaiset ilmeisesti olettivat, että lupaukset pidettäisiin ja heitä autettaisiin, kun he nousevat ahdinkostaan ja haluavat krimin takaisin ja muut menetetyt kohteet.- Mutta onko koskaan sotien tullessa pidetty lupauksia- tai sopimuksia.

Tilanteet muuttuvat pahemmiksi, melko todennäköisesti- sotahan on kaaosta ja kaaoksella on taipumus pahentua, siihen asti, kun joku antaa jossain määrin peräksi. Sellaista ei ole näköpiirissä.