Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Milloin internetin kulta-aika oli?

Aloittaja urogallus, huhtikuu 12, 2021, 20:17:14

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

urogallus

Olettamukseni siis on, että kulta-aika on takana päin.

Olen itse kuullut useita eri arvioita. Joidenkin mielestä kaikki meni pilalle WTC-iskujen jälkeen, jolloin jenkkien aakkosvirastot alkoivat kytätä ihmisiä uudella innolla. Toiset taas sijoittavat sen FB:n ja muiden nousuun 0-luvun lopussa. Youtubessa ainakin ajoittain esiintyy haikailua alkuvuosien (YT pykättiin 2006) tuoreeseen meininkiin.

Itselleni se luonnollisesti sijoittuu 0-luvun puoleen väliin, jolloin aloin itse kirjoitella Näkkärille. Miten muilla?

Lognessa

Vähän sama. 00-luvun alkupuolella tuli koettua suurimmat tunteet ja tehtyä isoimmat virheet, joista oppirahat maksettuna on säästynyt suuremmilta kolhuilta myöhemmin.

Hippi

Sinne vuosituhannen vaihteeseen se kaiketi aika monella sijoittuu, kun internet oli uutta ja ihmeellistä. Yritin wikistä selvittää eri Windowsin versioiden ajankohtia, että saisin vähän täsmennettyä mielikuvaani vuosiluvuista. Varmin aika-ankkuri on kuitenkin päivämäärä, jolloin rekkaannuin Näkkärille syyskuussa 2003. Pian tuon jälkeen tuli tilanne, että oli hankittava itselleni oma kone ja samoihin aikoihin nettiliittymä irtaantui puhelinmaksusta erilliseksi kuukausimaksulliseksi liittymäksi. Sen jälkeen netissä saattoikin roikkua aivan uudella tavalla. Mielikuvani on, että WTC:n aikaan perheessämme ei edes nettiä ollut, joten jos kulta-aika sinne sijoittuu, niin se on jäänyt kokematta.

Kyllähän suurimmat nettimuistot vesilasimyrskyineen juuri Näkkäriin liittyy edelleen. Samoihin aikoihin nuorempi sukupolvi koki jotain samansuuntaista IRC-galleriassa.

Nythän netti on arkipäiväistynyt, kun palvelut ja kaupankäynti yhä enenevässä määrin on siirtynyt nettiin, joten sinne on siirtynyt myös kaikenlaiset huijarit ja rosvot. Myös tiedonvälitys ja uutisointi on pirstoutunut. Ihmetyttää, miten joillain on aikaa ja intoa seurata kaikkia erilaisia uutis- ja somealustoja. Miten noista kaikista pystyy seulomaan merkittävän, tarpeellisen ja oikean tiedon.

Itse en osaa olla huolissani noista kyttääjistä. Jos jotain todella kiinnostaa läheisteni kanssa käydyt chättäilyt jokseenkin arkipäiväisistä asioista, niin pitää ihmetellä, että miksi ihmeessä. Tai jos googlehakuni ovat kiinnostavia, niin tänään ovat sivistyneet Dallapepuiston rakennussuunnitelman verran. Ehkä olen noiden suhteen sinisilmäinen, mutta suhtaudun noihin kuin tulevaan säähän – turha kitistä, kun se ei auta kuitenkaan.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Xantippa

Monten Näkkärihän erkaantui jostakin uskis-voittoisesta foorumista muistaakseni jo 2000-luvun alussa, itse rekkauduin sille joskus 2001. En ollut laisinkaan aktiivinen, eli pyörin enimmäkseen lukemassa, vasta Tulikiven jälkeen (olisiko se ollut Hipin mainitsema 2003? vai aiemmin) aktivoiduin myös kirjoittamaan, joskin sitäkin alkuvaiheessa aika nihkeästi. Nimimerkki on ollut koko ajan sama.

Nettiurani alussa olin paljon valikoimattomampi, kuten ehkä muutkin, kirjoitin usealla alustalla. Sittemmin olen jämähtänyt näihin Näkkärikuvioihin eri variantteineen. Joitakin blogeja olen vuosien varrella seurannut ja siellä saattanut myös kommentoida.

Blogeissa vain on vähän semmoinen piirre ollut itselleni, että mielenkiintoisimmat on yleensä perustettu ns. jotain varten, esim. elämäntilannetta. Kun asia on saavuttanut saavutuksensa, blogi hiipuu ja häipyy, yleensä. Se on enemmän kuin ymmärrettävää, aika aikaa kutakin, mutta ikävä kyllä myös tuo ennakkoluulontyyppisen fiiliksen: kannattaako nyt tätä muistaa seurata, kun kohta loppuu kuitenkin.

T: Xante

Jaska

Kulta-ajalla viitataan menneeseen tarunhohtoiseen suuruuden aikaan, jolloin elämä oli ylevämpää.

Näin ajatellen internetin kulta-aika päättyi kun Googlen ihanteikkaat luojat myivät luomuksensa kaupalliseen käyttöön 1900-luvun lopussa, jolloin internet oli vielä aivan nuori.

Kasvuaan internet jatkaa ihmiskäytön ulkopuolelle. Oma tuntemukseni on, että myös internetin kuten muittenkin järjestelmien laadun annetaan laskea samalla kun järjestelmät kasvavat vaikeammin hallittavaksi.

Olin 1980-luvun lopussa kehittämässä suomalaista kaupallista sähköposti- ja ilmoitustaulujärjestelmää, jonka Helsingin Puhelinyhdistyksen versio oli ryhmässämme annetulta nimeltään ELISA (ELektroninen Interaktiivinen SAnomavälitys). Muita käyttäjiä Valtioneuvosto (Vaspo), Helsingin Kaupunki (Helposti) ja Nokia (S.Mail). Itselleni se oli tietenkin suurta innostuksen aikaa.

Mielestäni Internetistä ryhdyttiin laajemmin puhumaan 1990-luvun puolivälissä selainohjelmistojen yleistyttyä PC-koneisiin (1994 Mosaic Netscape).

Aave

Lainaus käyttäjältä: urogallus - huhtikuu 12, 2021, 20:17:14
Olettamukseni siis on, että kulta-aika on takana päin.

Olen itse kuullut useita eri arvioita. Joidenkin mielestä kaikki meni pilalle WTC-iskujen jälkeen, jolloin jenkkien aakkosvirastot alkoivat kytätä ihmisiä uudella innolla. Toiset taas sijoittavat sen FB:n ja muiden nousuun 0-luvun lopussa. Youtubessa ainakin ajoittain esiintyy haikailua alkuvuosien (YT pykättiin 2006) tuoreeseen meininkiin.

Itselleni se luonnollisesti sijoittuu 0-luvun puoleen väliin, jolloin aloin itse kirjoitella Näkkärille. Miten muilla?
"The game was rigged right from the start"...

World Wide Webin luoja Tim Berners-Lee perusti vuonna 2009 World Wide Web Foundationin juuri siitä syystä, että internet voisi kehittyä maailman ihmisten kannalta suotuisampaan suuntaan, kuin se tälläkin hetkellä on menossa. Säätiön onnistumista hankkeessaan ei voi laajasti onnitella.

On vaikea arvioida, milloin varsinainen kulta-aika oli muuten, kuin omalla henkilökohtaisella tasolla. 2000-luvun alkuun se minullakin sijoittuu ja sen jälkeen kuviossa on lähinnä merkkipaaluja siitä, miten huonoihin suuntiin on menty. Olen esimerkiksi sitä sukupolvea ja käyttäjäkuntaa jolle oli itsestään selvää, että verkkoon ei laiteta mitään henkilökohtaisia tietoja, eikä kerrota turhan tarkkaan itsestään muutenkaan. Pikemminkin niin, että antaa harhaanjohtavia tietoja, ja luo virheellisiä mielikuvia... Vaan tässä mielessä tuli sitten Facebook ja koska ihmiskunnan suuri enemmistö on typeryksiä myös länsimaissa, loppu on historiaa.

2000-luvun alku oli käyttäjäkokemuksena parempaa senkin vuoksi, että esim. botit eivät olleet vielä niin kehittyneitä kuin nyt, trollifarmaus vasta aluillaan, eikä esiintynyt nyttemmin hurjasti yleistynyttä tekonurmettamista. Suurilla kansainvälisillä foorumeilla nämä(kin) ovat jatkuva ongelma.

Aakkosvirastojen ja kaupallisten suurtoimijoiden harjoittamat kyttäykset ja massiivinen datanlouhinta olivat nekin vasta rakenteilla. Kaupallinen mainostaminen ei ollut vielä tunkeutunut joka paikkaan, eikä selaimissa tarvinnut tämän tästä päivitettäviä torppausliitännäisiä. Tavallisen kuluttajan kannalta internet-sivustot toimisivat todella paljon nopeammin ilman kaikkea sitä oheissälää, mitä niissä nykyisin on. Vaan kaikki hyvä loppuu aikanaan. Kyytipojaksi on saatu myös vanhempiin käyttöjärjestelmiin (Kuten Windows 7) pakkosyötetty telemetria ja kohdennettu mainonta, älykännykät jotka ovat henkilökohtaisia vakoilulaitteita, ja tunnistusjärjestelmin varustetut valvontakamerat. Kiina näyttää jo muille maille esimerkkiä sosiaalisella pisteytysjärjestelmällään.

Some on kuitenkin tavallaan "vain" internetin sivutuote. Merenalaisten kaapeleiden perimmäinen tarkoitus on liikuttaa kaikkea sellaista informaatiota, jolla on vain epäsuoraa tekemistä tavallisten tallaajien näkökulmasta. Finanssimaailman ja sotateollisuuden intressit ovat internetin kovaa ydintä.

Kuka tietää, josko tulevaisuudessa WWW hajautuu esimerkiksi kansallisiksi verkoiksi, ja pääsyä muiden maiden verkkoihin tullaan vaihtelevasti rajoittamaan. Vallankäytön näkökulmasta ja kriisien yhteydessä se on jo osoittanut sellaista voimaa ja mahdollisuuksia, että kyllä siitä myös eri maiden hallintojen taholla ollaan huolissaan.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

-:)lauri

Kulta-aika oli mielestäni ehkä silloin joskus 1998 - 2001 kun perussuomalainen kansanosa koki tietotekniikan vielä nörttien touhuna ja lähinnä vain koulutetumpi väki käytti tietokonetta. Silloin saattoi keskustelut koostua argumenteista ja trolli-liikanimi ei ollut vielä meriitti. Sitten pikkuhiljaa tietotekniikasta katosi nörtteys ja nyt olemme tilanteessa, jossa tavallisen asia-argumentin pyytäminen katsotaan henkilökohtaiseksi loukkaukseksi.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

kertsi

Erään harrastuksen tiimoilta harrastin myös foorumikirjoittelua vuosituhannen vaihteen tienoilla. Siinä vaiheessa taisi tosiaan valikoitua kirjoittelijoiksi enemmän nörtimpää porukkaa. Näkökulma-foorumi oli aluksi mielenkiintoinen, mutta persuörkkien invaasion jälkeen siitä katosi osa kiinnostavuudesta, kun trollaamisesta, ja propagandean, vihapuheen ja valeuutisten levittämisestä tuntui joillakin tulevan se pääasiallinen toimintamuoto. Nyt kuvaan on sitten tullut äärioikeistolaisten salaliittoteorioiden levittäminen. Mitähän seuraavaksi?

Uutisten leviäminen nopeasti voi olla hyvä juttu. Valeuutisten, disinformaation ja salaliittoteorioiden leviäminen ei.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Hippi

^
Näkökulma syntyhistoriansa alussa vai oman näkökulmahistoriasi alussa oli mielenkiintoinen?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

En tarkalleen muista tai oikeastaan tiedäkään, olinko siellä aivan alusta asti. Olisinkohan käynyt siellä joskus v. 2000? Aluksi (siitä lähtien kun sinne eksyin) se vaikutti kiinnostavalta, mutta kiinnostavuus vähen loppua kohden yhä enemmän.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Lognessa

Aluksi tosiaan piti soitta, että sai yhteyden. Meni puhelinlaskuun jokainen minuutti, minkä internetissä oli.

Ensikontakti oli matkailupalsta. Tulossa oli isäni 70-vuotis juhlat, joihin lähdettin tyttäret perheineen. Innostuin matkaajärjestelemään. Kirjastosta oli kirjoja haettuna. Todella vangitseva vanhempi opus alueesta. Tein matkasuunnitelmaa. Löysin myös keskustelupalstan missä aloin kysellä kokemuksia paikalla käynneiltä. Kokemus oli kahdenlaista. Oli ihania ihmisiä, jotka auliisti jakoivat kokemuksia, oli myös joku, joka dissasi tulevaa lomaani.

Toope

Lainaus käyttäjältä: urogallus - huhtikuu 12, 2021, 20:17:14
Olettamukseni siis on, että kulta-aika on takana päin.

Olen itse kuullut useita eri arvioita. Joidenkin mielestä kaikki meni pilalle WTC-iskujen jälkeen, jolloin jenkkien aakkosvirastot alkoivat kytätä ihmisiä uudella innolla...
Eivät nuo hallitsijat kytänneet meitä netinkäyttäjiä lähellekään niin paljon kuin nyt.
Nyt meillä Twitterit ja FB:t sensuroivat jopa USA:n presidenttejä ja monia muitakin.
Nyt meillä omat hallituspoliitikkomme esittävät radikaaleja sensuuritoimia sosiaaliseen mediaan, koska kansan mielipide haittaa demokratian toimintaa. (Vihreät, Kepu, SDP).

Toope

Lainaus käyttäjältä: kertsi - huhtikuu 13, 2021, 14:32:50
Erään harrastuksen tiimoilta harrastin myös foorumikirjoittelua vuosituhannen vaihteen tienoilla. Siinä vaiheessa taisi tosiaan valikoitua kirjoittelijoiksi enemmän nörtimpää porukkaa. Näkökulma-foorumi oli aluksi mielenkiintoinen, mutta persuörkkien invaasion jälkeen siitä katosi osa kiinnostavuudesta, kun trollaamisesta, ja propagandean, vihapuheen ja valeuutisten levittämisestä tuntui joillakin tulevan se pääasiallinen toimintamuoto. Nyt kuvaan on sitten tullut äärioikeistolaisten salaliittoteorioiden levittäminen. Mitähän seuraavaksi?

Uutisten leviäminen nopeasti voi olla hyvä juttu. Valeuutisten, disinformaation ja salaliittoteorioiden leviäminen ei.
Suomalainen mediahan suositteli jopa sosiaalista mediaa vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa. Sitten valtamediassa huomattiin, että se palaute ei ollutkaan mediaa myötäilevää, vaan pikemminkin sitä kyseenalaistavaa. Loppu on historiaa. Nykyisin valtamedian edustajat ovat kärkevimpiä sosiaalisen median kriitikkoja, koska some on hyvin suurelta osin valtamediakriittistä. Eivät nuo halua itseään kritisoitavan, eivätkä halua kilpailijoita somemedioista. Siksi he syyttävät vihapuheista ja maalituksista tms. Heillä on valta-asema, jota puolustavat. Likaisin keinoin joskus toki! :-X

Jaska

Muistelen että oli lokakuussa 2000, kun Monte-Cristo Jippiin (=Saunalahden) Usko ja Elämä foorumilla kertoi pystyttäneensä Näkökulman ja kutsui tieteellisen ja uskonnollisen maailmankuvan väkeä keskustelemaan. Monte itse oli luonnontieteellisten opintojen loppuvaiheessa oleva herrasmies, joka pian siirtyi ulkomaille tieteelliseen työhön. Uuden foorumin luonne oli keskusteltu Jippiillä, johon ei oltu tyytyväisiä huonon teknisen toimimisen ja foorumia dominoivan kristillisen julistajan vuoksi.

Hayabusa

#14
Lainaus käyttäjältä: Hippi - huhtikuu 13, 2021, 10:06:36
Sinne vuosituhannen vaihteeseen se kaiketi aika monella sijoittuu, kun internet oli uutta ja ihmeellistä. Yritin wikistä selvittää eri Windowsin versioiden ajankohtia, että saisin vähän täsmennettyä mielikuvaani vuosiluvuista. Varmin aika-ankkuri on kuitenkin päivämäärä, jolloin rekkaannuin Näkkärille syyskuussa 2003. Pian tuon jälkeen tuli tilanne, että oli hankittava itselleni oma kone ja samoihin aikoihin nettiliittymä irtaantui puhelinmaksusta erilliseksi kuukausimaksulliseksi liittymäksi. Sen jälkeen netissä saattoikin roikkua aivan uudella tavalla. Mielikuvani on, että WTC:n aikaan perheessämme ei edes nettiä ollut, joten jos kulta-aika sinne sijoittuu, niin se on jäänyt kokematta.

Kyllähän suurimmat nettimuistot vesilasimyrskyineen juuri Näkkäriin liittyy edelleen. Samoihin aikoihin nuorempi sukupolvi koki jotain samansuuntaista IRC-galleriassa.

Koska monelle Näkkäri on ollut kulta-aikaa, niin ehkä minäkin muistelen alkuani siellä. Liityin Hipin jälkeen. Olisikohan ollut 2004 toukokuussa (plus-miinus kuukausi). Ensimmäisten heippaviestien jälkeen yksi ensimmäisistä "oikeista" postauksistani oli arkkipiispan puolustus. Silloin Suomen luterilaisen kirkon arkkipiispa Jukka Paarma oli ottanut kantaa johonkin yhteiskunnalliseen asiaan. Näkkärillä oltiin kovasti sitä mieltä, että arkkipiispan pitäisi pysyä kirkossaan ja olla hiljaa. Kirjoitin, että koska arkkipiispa on heti valtion jälkeen jäsenmäärältään Suomen suurimman organisaation johtaja, hänellä on oikeus ja jopa velvollisuus ottaa kantaa epäkohtiin. Taisin mainita, että arkkipiispalla on suurempi oikeus kuin esimerkiksi ammattiyhdistysjohtajilla. Palstan kiihkoateistit tietysti riemastuivat tästä väärästä mielipiteestä.  :)

Näkkärillä vielä silloin hauskoja nimiä eri osastoille. Ehdoton suosikkini oli "Moskeijan kellarin homobaari". Valitettavasti poliittinen korrektius iski ja siirryttiin tylsiin nimiin. Nimiharmaudessa vaellamme täälläkin.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur