Kirjoittaja Aihe: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym  (Luettu 59732 kertaa)

0 jäsentä ja 3 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Hayabusa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3957
 • dreamer, shaper, singer, maker
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1065 : Lokakuu 06, 2021, 12:06:45 »
Laika mainitsi nykyistä poliittista menoa parhaiten kuvaavan sanan - opportunismi.  Poliitikot ovat valmiina tarttumaaan mihin tahansa muodikkaaseen ajatukseen, kunhan siitä vain on heille itselleen henkilökohtaista hyötyä. Tämä tekee asioista poukkoilevaa, kärjistävää ja kansalaisille kallista.
Lieneekö järin uusi ilmiö?

Ei, mutta lisääntynyt yhä enemmän ja enemmän. Esimerkiksi meillä on eduskunnassa melkein tusina sosialidemokraattista puoluetta (ne kaikki), mutta ei yhtään solisaliraattia.

Poissa ROOSTER

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5547
 • Hän jolla on eniten pixeleitä!
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1066 : Lokakuu 08, 2021, 12:00:44 »
Teollisuuden uudet tilaukset lisääntyivät elokuussa vauhdilla – kasvua lähes 50 prosenttia

Uudet tilaukset lisääntyivät kaikilla teollisuuden päätoimialoilla.

Kohta kuulemme, kuinka oppositio olisi vallassa ollessaan saanut aikaan ainakin 99% tilausten lisääntymisen. Ja että tämä tyttöhallitus on tehnyt kaiken väärin.

Toisaalta, me emme ole mikään Euroopan Kiina, missä kulloinenkin keskushallitus päättää kasvuprosentit. Meillä hallitusten rooli on erilainen ja vähemmän vaikuttava. Toki yritimme olla kuin kiinalaiset, metsäteollisuuden kanssa. Tuettiin kaikin mahdollisin tavoin - mutta mitä sieltä saimme? Ulosliputuksia, investointeja Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, jatkuvaa valitusta ja pöyhkeitä nousukaspääjohtajia pönäköine mielipiteineen sekä Viroakin halvemman raakapuun jota puimuroidaan surutta, sekä rehevöityneet järvet.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

Janne Utriainen:”Minä olen ajatellut, että ihmisen pitäisi tietää kaksi asiaa. Mistä ruoka tulee, ja mihin paska menee. Ne kun pohtii hyvin, niin maailma on ihan erinäköinen.”

John Maynard Keynes: ”When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?

Poissa Viihde- ja hömppäpöhinä

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7163
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1067 : Lokakuu 09, 2021, 12:29:28 »
Rakas Long Playn ystävä,

Tällä viikolla Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK varoitteli maatilojen talouskriisistä. Kuiva kesä on pilannut sadon, ja tuotantopanosten (siis esimerkiksi lannoitteiden, rehun ja polttoaineiden) hinnat ovat ennätyskorkealla.  Tiedotustilaisuudessa puheenjohtaja Juha Marttila vaati suoria tukia ja muitakin helpotuksia, Helsingin Sanomat kertoi. Jutussa Luken tutkija tosin huomauttaa, että tiloilla on erityisen vaikeaa siksi, että ne ovat tehneet investointeja velkarahalla ja ovat siis jo valmiiksi syvässä kuopassa.

Täsmälleen samat sanat olisi voinut kirjoittaa kolme vuotta sitten. Silloinkin maatiloja oli koetellut ennätyskuiva kesä ja mediassa kuultiin hätäviestejä maatilojen kriisistä.

Olin silloin juuri tehnyt pitkän Long Play -jutun ”Hyvin huono vuosi”. Se kertoi karjatilasta, jolta oli lumien sulaessa löytynyt lähes sata nääntynyttä ylämaannautaa. Jutulla oli itselleni pitkät jäljet: haastattelemieni ihmisten kommentit tilojen kasvupaineesta jäivät pyörimään mieleen, ja lopulta päädyin Tukholman yliopistoon tekemään kestävyystieteen gradua siitä, miten taloustilanne ja ympäristönmuutokset vaikuttavat suomalaisten viljelijöiden kykyyn reagoida muutospaineisiin.

Aineistoni koostuu 70 000 suomalaisen maatilan taloustiedoista vuosilta 2004–2018. Niistä selviää, että suomalaiset tilat toteuttavat vihreitä siirtymiä sitä todennäköisemmin, mitä vähemmän niillä on velkaa suhteessa maataloustuloihin. Nykytilanne ei siirtymää tue. Tilojen velkataakka kasvaa. Esimerkiksi siirtymät eläintuotannosta kasvintuotantoon vain harvenevat, vaikka samalla suomalaisten lihan- ja maidonkulutus vähenee ja tietoisuus tehoeläintuotannon ongelmista lisääntyy.

Suomessa on EU-jäsenyyttä edeltävistä vuosista asti puhuttu vaihtoehdottomuudesta: on uskottu, että kilpailuasetelma vaatii tuottamaan halpaa bulkkia mahdollisimman suurilla, koneistetuilla tiloilla. Tukipolitiikka on ohjannut viljelijöitä järjestelmällisesti kohti tehotuotantoa.

Tutkimus on kuitenkin jo jonkin aikaa antanut viitteitä siitä, että suurempi tilakoko ei olekaan suoja nykymaailman uhkia vastaan. Isot velat tuppaavat vaikeuttamaan korjausliikkeiden tekemistä. Jos tuottaja on pinnalla pysyäkseen juuri ostanut velaksi miljoonien eurojen lypsyrobotin, ei hän voi noin vain luopua maitokarjasta, jos maidon vienti yhtäkkiä romahtaa – kuten Suomessa kävi vuonna 2014.

Jos viljelijä ei ketterästi muuta toimintaansa, syy ei siis ole tyhmyydessä tai muutosvastarinnassa, vaan siinä, että järjestelmä on johdattanut hänet ansaan. Kannattavuutta haetaan sälyttämällä yksittäisille maanviljelijöille riskejä, joita he eivät kykene kantamaan.

MTK murehtii nyt äärisäiden ja lannoitelaskujen alla rusentuvien tilojen kohtaloa, mutta aina uudestaan jää mainitsematta se, että etujärjestö on itse kannattanut tilojen kasvua ja tuotannon tehostamista – eli velkataakan kasvattamista. Ja MTK:lla todella on valtaa: kun se on halunnut tietynsuuntaista maatalouspolitiikkaa, sitä se on totta vie saanut. ”Hyvin huono vuosi” -juttua tehdessäni haastattelin myös puheenjohtaja Juha Marttilaa. Hän sanoi, että Suomessa tuotettava ruokamäärä saataisiin tuotettua pienemmälläkin määrällä tiloja, kunhan tilat olisivat suurempia ja tehokkaampia – ja velkaisempia.

”Se on kovan luokan yritystoimintaa, johon kuuluvat isot riskit ja isot velat”, Marttila sanoi tuolloin.

Ajatus siitä, että suomalaisen maatilan pitäisi olla mahdollisimman suuri ja viimeisen päälle optimoitu raaka-ainetehdas ei ole uusi eikä yksinomaan EU:n aikaansaama. Jo hyvän aikaa ennen Suomen EU-jäsenyyttä mietittiin, miten kotimainen ruoantuotanto pärjäisi kilpailussa suotuisampien ilmasto-olojen maita vastaan. Paperilla kaikki näytti hyvältä: suuren skaalan edut, uudet torjunta-aineet ja lannoitteet sekä koneiden kehitys painaisivat suurtilan kulut alas, ja yksi tilallinen voisi operoida valtavilla maa-alueilla ilman lisätyövoiman tarvetta. Maatalouspolitiikka suunniteltiin tähtäämään kohti tuota unelmaa.

Laskelmia tehdessä oletettiin, että tuottajahinnat, tuotantopanosten hinnat ja tuotteiden kysyntä pysyisivät jatkossa enimmäkseen vakaina. Luonnon prosesseja ei sisällytetty laskelmiin – ei siis laskettu hintaa sille, että yksipuolisen viljelyn, ahkeran lannoittamisen ja torjunta-aineiden käytön myötä maaperä köyhtyisi ja pölyttäjät vähenisivät. Eikä varsinkaan ajateltu yleistyviä äärisäitä, joiden vaikutukset iskevät velkaantuneiden viljelijäperheiden talouteen sitä pahemmin, mitä yksipuolisempaa heidän tuotantonsa on.

Jonkin aikaa skaalan kasvattamisesta näytti olevan etua, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana se on sulanut pois. Nyt eletään toistuvien shokkien aikaa: merkittävä osa Suomen maatiloista on koko ajan joko syvässä hädässä jonkin säihin tai markkinoihin liittyvän ikävän yllätyksen takia, tai sitten toipumassa edellisestä kriisistä. Viljelijöillä ei riitä paukkuja kurssin korjaamiseen, vaikka olisi selvää, että nykyinen suunta on väärä.

Tämä kuivuus ei jää viimeiseksi. Veikkaan, että myös ensi kerralla kuulemme MTK:n pyytävän tiloille hätäapua. Sitä en osaa arvata, kuinka monen kuivuuden päästä MTK ehdottaa, että ruoantuotannon ei ehkä pitäisi olla ”kovan luokan yritystoimintaa” riskeineen ja velkoineen. Tämän vuoksi maataloutta tuetaan suunnattomilla summilla vuodesta toiseen hätäaputarpeen hellittämättä lainkaan.

Parhain terveisin,

Hanna Nikkanen
Ympäristötoimittaja
Long Play

Mielenkiintoisia näkemyksiä tutkivalta toimittajalta Suomen maatalouden kohtaamista kriiseistä. Tehotuotanto on siis paperilla hieno konsepti, mutta koska sitä ei ole suunniteltu kestämään volatiliteettia markkinoilla taikka ympäristöasioissa, se kriisiytyy helposti ei-toivotuista heilahteluista noilla alueilla. Tämän vuoksi maataloutta tuetaan jatkuvasti suunnattomilla summilla. En tosin tiedä olisiko jonkinlaisesta kurssin muutoksesta maatalouden yritysfilosofiassa apua mutta kannattaisi varmaan kokeilla joillain pilottihankkeilla toisenlaista priorisointia.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 09, 2021, 12:36:26 kirjoittanut Viihde- ja hömppäpöhinä »
"Jokaiseen mutkikkaaseen ongelmaan on ratkaisu, joka on yksinkertainen, suora, ymmärrettävä ja väärä." - H.L. Mencken

Poissa Viihde- ja hömppäpöhinä

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7163
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1068 : Lokakuu 09, 2021, 13:22:26 »
https://www.is.fi/politiikka/art-2000008320297.html

Tämän näkökulman olisi voinut kirjoittaa jo kauan sitten, mutta kun kukaan kokoomusvaikuttaja ei ollut vielä kertonut Haapalalle, mitä pitää Niikkon kompetenssista ajatella, niin tässä sitä ollaan. No onneksi myöhään kuin ei milloinkaan.
"Jokaiseen mutkikkaaseen ongelmaan on ratkaisu, joka on yksinkertainen, suora, ymmärrettävä ja väärä." - H.L. Mencken

Poissa kertsi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5937
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1069 : Lokakuu 09, 2021, 13:40:35 »
^
Jos se Niikko on alvariinsa kännissä?

Yhteistä kaikille on, että Niikko on ulkoasiainvaliokunnan johdossa täysin väärällä paikalla. ”Asioista pihalla oleva” Niikko antaa kasvot eduskunnan kansainväliselle toiminnalle ja edustaa samalla koko Suomea, Sedälle kauhistellaan.

– Niikkoa ei voi lähettää ulkomaille koskaan yksin. Hän on kävelevä katastrofi, valiokunnasta sanotaan.

Tilannetta helpottaa, jos valiokuntaneuvos tai valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd) kulkevat hälytysetäisyyden päässä. Siitä on myös jouduttu huolehtimaan, että näin tapahtuu.
PYSYKÄÄ KOTONA.

Poissa Viihde- ja hömppäpöhinä

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7163
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1070 : Lokakuu 09, 2021, 18:08:55 »
https://yle.fi/uutiset/3-12132691 (en ole varma minkä topsukan alle tämä asiaa kuuluu, joten tyrkkään sen nyt päistikkaan tänne. Saa siirtää parempaan paikkaan)

Pelko kulttuurin omimisesta on aiheuttanut sen, että saamelaisten käsitöinä tekemät matkamuistot jäävät yhä useammin lapinmatkailijoilta ostamatta, kun turistit eivät halua loukata saamelaisten kulttuuria. Seuraava steppi saamelaiskäräjillä "...on tehdä vastuullisen matkailun suunnitelma saamelaisyhteisön sisäisille toimijoille", jotta näistä haasteista päästäisiin ulos. Ratkaisuna nähdään se, että turistit kysyvät kauppiailta käsitöiden soveliasta käyttöä/käsittelyä ja kauppiaita opetetaan ohjeistamaan turisteja oikein.

En kyllä täysin ymmärrä, mikä kulttuurin omimisessa on ongelma, tyyliin miksi minä en esimerkiksi voisi pukeutua neljän tuulen hattuun? Toki etuoikeutetun kulttuurin edustajana en ehkä voikaan ymmärtää, mutta olisi kyllä kiva ymmärtää, sillä ainakin vielä tällä hetkellä kulttuurin suojeleminen siltä, että vääränlaiset ihmiset omaksuvat sen tai jopa keksivät sen inspiroimina jotain uutta ja ennen kuulumatonta, tuo mieleeni lähinnä perussuomalaiset.

Ehkäpä juju on siinä, että kun saamelaiskulttuuri taistelee tällä hetkellä olemassaolostaan, sen suojeleminen ulkoisilta vaikutteilta on ehkä arvo sinänsä. Tosin itse maailmankansalaisena uskon kulttuurien sulatusuunifilosofiaan, joten ehkäpä tämä kulttuurien suojelu ei siksi avaudu itselleni. Onneksi minä en ole sellaisessa asemassa, että minulla olisi asiassa sanavaltaa. Toivonkin, että siinä tehtävässä toimii minua sensitiivisemmät immeiset.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 09, 2021, 19:15:50 kirjoittanut Viihde- ja hömppäpöhinä »
"Jokaiseen mutkikkaaseen ongelmaan on ratkaisu, joka on yksinkertainen, suora, ymmärrettävä ja väärä." - H.L. Mencken

Poissa Viihde- ja hömppäpöhinä

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7163
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1071 : Lokakuu 09, 2021, 18:42:01 »
^
Tai sanotaanko vaikkapa niin, että mulla on kulttuuriin ehkä ristiriitainenkin suhde. En esimerkiksi tykkää lainkaan ajatuksesta, että informaatiota sivilisaatiostamme katoaa, mutta taas toisaalta ajattelen, että sellaisen ajatuksen varaan ei pitäisi rakentaa mitään, minkä pitäisi olla pysyvää. Toisin sanoen vaikka ei pitäisi asettua muutosta vastaan, pitäisi pyrkiä arkistoimaan mahdollisimman hyvin ne stepit ja niiden piirtämä polku, jota pitkin nykyiseen muutoksen tilaan ollaan saavuttu.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 09, 2021, 18:48:55 kirjoittanut Viihde- ja hömppäpöhinä »
"Jokaiseen mutkikkaaseen ongelmaan on ratkaisu, joka on yksinkertainen, suora, ymmärrettävä ja väärä." - H.L. Mencken

Poissa mikainen

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1527
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1072 : Lokakuu 09, 2021, 20:02:10 »
Li Andersson: "En tunnista näitä dramaattisia kuvauksia viime torstaista (korjasi perjantaiksi). Itse kävelin istunnosta ihan normaalisti hakemaan takkini alakerrasta ja sitten poistuin samalla tavalla kuin muutenkin. Evakuointi ei ainakaan omalta osaltani pidä paikkaansa tai en huomannut sitä".

Iltalehden politiikan ja talouden esimies Juha Ristimäki: "Tämä on kyllä hyvin erikoinen lausunto valtioneuvoston jäseneltä".

Mikähän siinä on erikoista? Ei vastaa iltalehden kohu-uutisointia varmaan...

Poissa Viihde- ja hömppäpöhinä

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 7163
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1073 : Lokakuu 13, 2021, 14:40:13 »
Kokoontumisvapaus on demokraattisissa valtioissa keskeinen ihmisoikeus, jonka poliisin tulisi turvata, ehkäisemällä mm. yhteenottoja ja ylilyöntejä kuten Veronika Honkasalo pohjustaa Uudessa Suomessa (linkki).

Onkohan joku unohtanut toimittaa memon myös poliisille? Yhteenottoja poliisi ehkäisi neuvomalla natseja sinne missä elokapina on ja ilmeisesti kun natsit eivät onnistuneet lyömään yli, paikkasi poliisi puutteet ahkerasti keksimällä omasta päästään tapahtumien kulun sekä rikokset, joihin portailla istumalla syyllistyttiin.
"Jokaiseen mutkikkaaseen ongelmaan on ratkaisu, joka on yksinkertainen, suora, ymmärrettävä ja väärä." - H.L. Mencken

Poissa ROOSTER

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5547
 • Hän jolla on eniten pixeleitä!
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1074 : Lokakuu 15, 2021, 15:53:32 »
Kun on vahva näkemys ja vähän tietoa, niin...

Kuinka pihalla sitä voi olla? Tämän päättäjän mielestä nettisivun html-koodin katsominen on vakava rikos
Yleinen mielipide on aina väärässä.

Janne Utriainen:”Minä olen ajatellut, että ihmisen pitäisi tietää kaksi asiaa. Mistä ruoka tulee, ja mihin paska menee. Ne kun pohtii hyvin, niin maailma on ihan erinäköinen.”

John Maynard Keynes: ”When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?

Poissa ROOSTER

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5547
 • Hän jolla on eniten pixeleitä!
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1075 : Lokakuu 17, 2021, 12:35:22 »
Olen miettinyt sanontaa: Tehdään politiikkaa.

Huomasin, että nihkeä suhtautumiseni Keskustaan johtuu juuri tästä. Jatkuvaa sekoittamista ja hämmentämistä. Ollaan mukana mutta kuitenkaan ei. Tehdään provokatiivisia avauksia vain jonkun kannattajanurkan miellyttämiseksi. Budjetin pääkohteet ovat läpihuutojuttuja ja kiinnostavat vain jotta saadaan joku näyttävä lisävääntö "omille" tärkeästä yksityiskohdasta. Hallituskriisillä uhkaillaan enemmän kuin yhteistyötä korostetaan.

Jääkiekossa jotkut valmentajat komentavat joukkuetta aiheuttamaan tappeluja ja sekoittamaan peli totaalisesti kun ollaan kriittiset pari maalia häviöllä. Tässä on samaa meininkiä. Tekemällä tehdään kriisejä jotta voidaan kiristää muutama miljoona kepulaistarkoituksiin.

Orpon avaus:
Puheenjohtaja Petteri Orpon mukaan kokoomus ei lähde mukaan hallitukseen, joka ryhtyy peruuttamaan ilmastotoimissa. Orpo kommentoi asiaa puoluejohtajien tentissä Helsingissä.
  on nokkela veto. Se tekee Keskustalle selväksi, että Kokoomus voi ottaa sen paikan hallituksessa ja Demareille, että sopimishalua tärkeistä asioista on olemassa. Samalla se kertoo persuille miten vaikeaa on päästä hallitukseen, jos on peruskysymyksissä joustamaton ääliö. Ei persuilla toki taida olla halujakaan ottaa mistään vastuuta.

Jos työmarkkinaneuvottelut menevät kohtalaisesti ja Kepu jatkaa vielä sähisemistään, niin saattaa olla, että päähallituskumppani vielä vaihtuu. Elinkeinoelämä on selvästi liputtanut ilmastotoimien puolesta, mikä on melkoinen suunnanmuutos muutamien vuosien takaiseen. Suomen menestyminen ympäristöinnovaatioissa on varmaan siinä osasyy. Ja sukupolviuudistuminen.

Keskustan maatalouspolitiikka taas on vienyt tuottajat velkahelvettiin josta helppoa ulospääsyä ei ole. Syyllinen löytyy kun katsoo Kepu/MTK:n toimistossa peiliin.

Yleinen mielipide on aina väärässä.

Janne Utriainen:”Minä olen ajatellut, että ihmisen pitäisi tietää kaksi asiaa. Mistä ruoka tulee, ja mihin paska menee. Ne kun pohtii hyvin, niin maailma on ihan erinäköinen.”

John Maynard Keynes: ”When the facts change, I change my mind. What do you do, sir?

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4697
 • Housut alas huuhaalta!
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1076 : Lokakuu 18, 2021, 00:28:04 »
TERVEYSVERO:

Joku päivä sitten YLE teksti-tv uutisoi kyselytuloksen että Suomen kansasta
58% kannatti sokeriveroa runsassokerisille, 43% suolaveroa ja 36% rasvaveroa. Viimeksi mainitulle oli kuitenkin enempi vastustajia.
  Toinen uutislähde löytyi netistä:
https://www.mediuutiset.fi/uutiset/mu/994ccef4-1fa2-4676-8981-ac20499ba239?ref=ampparit:0cb0
jossa sanottiin 27.1.2021 (kysely oli tehty marraskuussa 2020):
Yli puolet suomalaisista eli 53 prosenttia kannattaa siirtymistä elintarvikkeiden terveysperusteiseen verotukseen. Kolmasosa (33 prosenttia) vastustaa ajatusta.
  Tulokset selviävät Suomen sosiaali ja terveys ry:n (Soste), Yksi elämä -verkoston ja Terve Paino ry:n Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä,


Mutta äskettäin 14.10.2021 monien (maakunta)lehtien yhteinen Uutissuomalainen USU-GALLUP sai että:
Lähes puolet suomalaisista vastustaa hallituksen valmisteleman terveysveron käyttöönottoa, käy ilmi Uutissuomalaisen(siirryt toiseen palveluun) teettämästä gallupista. Vero kohdistuisi esimerkiksi sokeriin.
  Veroa vastusti 48 prosenttia gallupiin vastanneista, ja sitä kannatti 37 prosenttia vastaajista. Noin joka seitsemäs eli 15 prosenttia ei osannut kertoa kantaansa.

 - https://yle.fi/uutiset/3-12143280  (kysely oli tehty syyskuussa 2021)

Uutissuomalainen on maksumuurin takana mutta minullapas on nyt se edessäni paperisena. Siinä sanotaan mm.
Hallitusohjelman mukaan vero edistäisi kansanterveyttä ja kohdistuisi esimerkiksi sokeriin. ja lisäksi:
Gallupin tarkka kysymyksenasettelu kuului: "Hallitus valmistelee terveysperusteisen veron käyttöönottoa, koska epäterveellinen ruokavalio heikentää kansanterveyttä ja lisää terveydenhoidon kustannuksia. Terveysjärjestöjen mukaan veron tulisi kohdistua elintarvikkeisiin, joissa on korkea kovan rasvan pitoisuus ja/tai korkea sokeri- tai suolapitoisuus. Pitäisikö Suomessa mielestäsi ottaa käyttöön terveysvero?"

Tässä eri väestöryhmien vastaukset:

Eniten kannattavat : suurituloisimmat, yliopistokoulutetut, opiskelija-koululaiset, ylemmät toimihenkilöt, uusimaalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät.
Kovimmat vastustajat: työttömät, peruskoulutasoiset ja persut.

Persujen äärijyrkkä vastustus (vrt. Kok, Kesk, Sdp) tässäkin ei lakkaa hämmästyttämästä. Terveysvero koituisi isänmaan parhaaksi, pitemmällä aikavälillä sote-kulujen pitäisi laskea ja työväestön=Suomen taloudellinen tuottavuus nousta ja sairaspoissaolojen vähentyä.

JK. Tämä jäi poies.
SOSTE ry:n pääsihteeri Vertti Kiukas:ta haastatellaan ja hän arvioi:
- Sanoisin että suurin jarruttaja on valtiovarainministeriön hyvin nihkeä asenne. 
  Kiukkaan mielestä VM:ssä on "aika vahva koulukunta, joka ajattelee, että ihmisen käyttäytymistä ei tulisi ohjata verotuksella".
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 18, 2021, 18:39:24 kirjoittanut MrKAT »
Nolo olo ku tiedotuksessa on kolo
     - pollari jälkeen elokapinan

Poissa Laika

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1641
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1077 : Lokakuu 18, 2021, 13:04:56 »
TERVEYSVERO:
...
Eniten kannattavat : suurituloisimmat, yliopistokoulutetut, opiskelija-koululaiset, ylemmät toimihenkilöt, uusimaalaiset, vasemmistoliitto ja vihreät.
Kovimmat vastustajat: työttömät, peruskoulutasoiset ja persut.

Persujen äärijyrkkä vastustus (vrt. Kok, Kesk, Sdp) tässäkin ei lakkaa hämmästyttämästä. Terveysvero koituisi isänmaan parhaaksi, pitemmällä aikavälillä sote-kulujen pitäisi laskea ja työväestön=Suomen taloudellinen tuottavuus nousta ja sairaspoissaolojen vähentyä.

Mielestäni tuo on osin fantasiaa. Totta kai suurituloiset, verkostoituneet, yksityisen hammashoidon piirissä käyvät, kannattavat terveysveroa -sehän ei heitä koske.

Sama ilmiö on kulutusverojen kanssa. Ne ovat ympäristöystävällisiä, ja osuvat kaikkein pahiten pienituloisiin. On kuitenkin helppo elää terveellistä elämää, jos on rahaa, suhteita ja helppo elämä. Kas, miksi emme verottaisi suoraan köyhyyttä, sillä sehän loppujen lopuksi on juurisyy huonoon terveyteen, vääriin valintoihin ja halukkuuteen paeta arkea päihteillä.

En ole aivan vakuuttunut, onko tämä oikea reitti. Ennen muuta minua häiritsee se ajatus, että verotuksella sysätään vastuu loppukäyttäjien niskaan sen sijaan, että puututtaisiin itse tuotantoportaaseen. Tiedän kyllä sen olevan kapitalismin fantasia kaikkien ongelmien ratkaisemiseksi, mutta ei lääkkeiden väärinkäyttäjäkään lakkaa käyttämästä niitä väärin lääkkeiden korkean hinnan takia.
« Viimeksi muokattu: Lokakuu 18, 2021, 13:11:42 kirjoittanut Laika »
'Custom will reconcile people to any atrocity, and fashion will drive them to acquire any custom.'

-George Bernard Shaw

Poissa Hippi

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5378
 • crazy cat lady
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1078 : Lokakuu 18, 2021, 13:21:55 »
Mikähän on tässä vuosien kuluessa muuttunut, että tuollainen tiettyihin ruoka-aineisiin kohdistettua veroa voitaisiin alkaa maksattaa kansalla?

En tiedä onko asiaa tutkittu sen jälkeen, kun sokerityöryhmän loppuraportti julkaistiin 2013, mutta tuolloin esimerkiksi ALV:a ei tuohon voisi käyttää joidenkin tuotteiden ALV-prosenttia rukkaamalla.

Asiahan ei sillä muutu mihinkään, että rasva- ja sokeriveroa alettaisiin kutsumaan terveysveroksi.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining.

Paikalla Karikko

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 5706
Vs: Vapaata ajattelua yhteiskunnasta, politiikasta ym
« Vastaus #1079 : Lokakuu 18, 2021, 17:53:35 »

^
E_U taisi kieltää sokeriveron perimisen ja se haluttaneen korvata terveys-veron nimellä.
Liitetään siihen rasvoja ja jotain muuta, niin saadaan aikaan sellainen sekoitus, ettei voida syyttää sokerin syrjimiseksi.

Onhan tuontielintarvikkeissa sokeri varmaan melko oleellinen tekijä ja se ilmeisesti koskee myös niitä, kuten myös virvoitusjuomia ja muuta sellaista.