Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jaska

Google nostaa verenpainetta lähetellessään noita 'tee sitä ja tätä' -viestejään.

Minulla on useampi gmail-osoite, suunnilleen yksi puhelin-, tabletti- ja tietokonelaitetta kohden ja ne toimivat toistensa palautustileinä vai mikä nimitys onkaan, että salasanan vaihtamisen tapahtumisista ilmoitetaan toisillekin tai kun tilillä on tapahtunut erityistä kuten kirjauduttu laitteella jolle ei ennen ole kirjauduttu.

Tässä vasta sain Googlelta viestin, jossa pyydettiin kirjaamaan mitä tehdään tilille, jos se ei ole pitkään ollut aktiivisena. Pyydettiin myös läpikäymään tilin erinnäisiä muita asetuksia. Ja ykskaks huomaan, että olenkin tekemässä muutoksia eri tiliin kuin mitä olin tekemässä. Arvelen että kyse on jotenkin siitä, että selaimella voi nyt olla kirjautuneena sanmanaikaisesti useampaan tiliin ja eri välilehdissä olla eri tilin nimissä. Olen kyllä yrittänyt karttaa tilannetta että useammalla tilillä olen selaimessa Googleen kirjautunut, kun se yleensä johtaa jonkinlaisiin vaikeuksiin.

Toinen riesa on Googlen opastus, jonka suhteen vaihtelee, löytääkö kaipaamansa tiedon. Google opastussivuja on kyllä paljon, mutta se ei takaa tiedon löytymistä. Esimerkiksi äsken yritin löytää, miten Googlen pilveen laittamani kuvan voisin liittää Kantiksen viestiin jakamalla sen linkillä, mutta vielä ei selvinnyt onko se edes mahdollista.

Samaiseen Kantapaikan liitetiedostotilantäyttymisongelmaan toinen kysymys olisi, onko tarkoitukseen soveliaita ilmaisia kuvanjakopalveluita. Kuvanjakopalveluille tavanomaista lienee, että kun jaettavana olevaan kuvaa ei johonkin aikaan linkillä katsota, niin kuva siivotaan pois palvelusta. Jos edes on linkattavissa ilman että palvelussa esitettäviä mainiksia katsellaan.

Yhdessä Google-tilissäni tuli juuri käyttöön kaksivaiheinen kirjautuminen niin, että puhelin on oltava käsillä ja sinne tuleva viesti kuitattava.

Pitkän aikaa on ollut, että sähköpostiohjelmalla voi lukea Gmail-postia vain kun asettaa Google-tilin asetukset niin että Google tavan takaa siitä huomauttelee. Siltikin muutaman kerran vuodessa sähköpostiohjelma ei pääse Googlen sähköpostipalvelimelle ja voi joutua käyttämään Googlen monipuolista mutta sekavaa webbimailia.

a4

^
Yksi lista sivustoista: https://backlightblog.com/photo-sharing-websites-apps

Imgur:

Helppo.

postimage:

Aika helppo käyttää.

imgbox:

Sisälsi aikuisviihdemainontaa latauksen aikana!

Hippi

Tänä aamuna MS päätti yllättää minut "iloisesti", sillä se oli tehnyt s-postisovellukselle (Outlook) jotain yön aikana. Kun käynnistin aamulla koneen ja sovelluksen, niin ulkoasu oli muuttunut hiukan. Luojan kiitos, kaikki neljä lootaa oli edelleen viesteineen säilyneet. Mutta muutoksia inhoavan ihmisen elämä järkkyy jo siitä, että pikavalintanauha on läväytetty väärään paikkaan. Sen sain paikalleen, mutta edelleen ulkoasu "näyttää oudolta". En pysty täsmällisesti sanomaan, mikä on muuttunut, mutta joku siinä vielä tuntuu vieraalta. Jossain kohtaa taustaväri ehkä on muuttunut tjsp. Toiminnallisia muutoksia en ole havainnut ainakaan vielä.

Messenger sovelluksen avaaminen ei onnistunut. Pari kertaa klikuttelin sitä auki, mutta näytölle avautui vain oikean kokoinen valkoinen ruutu ilman mitään sisältöä. Käynnistin koneenkin uudelleen eikä sillä ollut mitään vaikutusta. Eihän siinä auttanut kuin ladata sovellus uudelleen ja nyt toimii. Nyt sitten keksinkin mitä tuossa oli tapahtunut. Aiempi Messenger oli beta-versio ja versionumero näkyi sovellusikkunan yläreunassa. Nyt versiomerkintä puuttuu, joten ilmeisesti tänä nyt on ihan normaali versio. Mielestäni olisivat voineet sen sijaan, että vain ampuivat betan alas, laittaa jonkin ilmoituksen, että "sen käyttö loppuu - haluatko varsinaisen version? K/E". Tuosta sitten olisi saanut ohjatusti käynnistää latauksen. Nyt turhaan ensin yrittelin ja ihmettelin, mikä vika siihen oli tullut.

Sitä kyllä ihmettelen, miten Opera päivitetään niin tiheästi. Minulla on siihen laitettu automaattipäivitykset päälle ja se päivittyy lähes viikoittain. Nyt se osaa jo pitää, ainakin useimmiten, mainosten eston päällä ja malttaa olla muuttamatta asetteluja. Alussa se noita muutteli miten sattui huvittamaan ja olin jo koko selaimesta luopumassa, kun suututti sitä aina sommitella takaisin päivitystä edeltävään kuntoon. Tänään tuokin päivittäytyi taas, joten paljon on ollut käynnistyksessä ylimääräisiä puuhia tänään.

Verenpaineet tuli kyllä nostettua heti aamusta.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

-:)lauri

Tässä mun koneen laitekonfiguraatiossa on ilmennyt käytössä sellainen ummikon ongelma. Näyttö saattaa pimetä hetkenä minä hyvänsä, ilman mitään syytä ja aina silloin pitää käynnistää kone uudestaan. Ongelma toistuu kerta pari kuukaudessa. Eilen taas näyttö pimeni ja antoi sen tavallisen ilmoituksen, että näyttö menee virransäästötilaan kun ei saa signaalia koneelta. En sitten tiedä mikä muhun meni, mutta luin tuosta näytölle tulleesta ilmoituksesta myös sen pikkupräntin ja siinä oli joku sen tapainen ilmoitus, että näyttöön kytketty hdmi-piuha on väärän tyyppinen eikä näyttö tunnista sen lähettämää signaalia.

En tiennytkään, että mikä tahansa hdmi-piuha ei kelpaa. Mulla on tässä siis nyt korkearesoluutiota varten kalibroitu piuha (piuhaa mainostettiin sellaisella ominaisuudella), mutta ilmeisesti sitten näyttö ei olekaan sen kanssa yhteensopiva. Pitää kaivaa jostain se näytön kanssa tullut hdmi-piuha ja käyttää kiltisti sitä josko tämä ongelma sillä korjaantuisi.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Aave - lokakuu 30, 2021, 19:07:16
nyt pitäisi saada kitkettyä silti kaikki syöpöt pois.
Minun Firefox-selaimelle kova haaste on webbisivu Pandemia.fi . Kyllä lähtee muistinkulutus ja swappaus vauhtiin kun sen avaa välilehteen. Ja kohta on tarve sormiakrobatialle Linux-käyttöjärjestelmäni uudelleenkäynnistykselle. Vaikka THL:n karttasivu https://experience.arcgis.com/experience/d40b2aaf08be4b9c8ec38de30b714f26 on hidas käynnistymään, niin ei se hyydytä konetta.

Hippi

^
Viitisen sekuntia kesti linkin sivu avautua Operalla.

Joskus vuosituhannen alussa käytin FF-selainta Meven innoittamana. Hän sitä kehui kovin. Olikin hyvä jonkin aikaa, mutta joku päivitys tai "kehitys" rikkoi sen niin, että joku Näkkäri avautui kyllä hyvin, mutta vähääkään täyteläisempi sivu tukki koko koneen. Noihin aikoihinhan alkoi buumi, että kaikki palvelut alkoivat liikkua ja välkkyä aivan tolkuttomasti. Sitä ei FF kestänyt. Vanha pönttökone ulisi kuin olisi lentoon lähdössä. Pakko oli vaihtaa takasin IE:n käyttöön, joka tuolloin toimi puolestaan ihan kohtuullisesti.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Aave

#1011
Markkinatilannetta mietitty ja tutkittu, ostopäätökset tehty - ja nyt sitten odotellaan komponentteja saapuviksi, että pääsee uutta konetta kasaamaan.

Prosessin aikana sisäinen nörttini heräsi, joten antaa sen nyt purkaa tuntojaan tähän kirjoitukseen. Rasittava tyyppi, jonka sietäisi jo tukkia kitisevä, oravahampainen suunsa! :)

Ensin kuitenkin kokoonpano. linkit johtavat valmistajien sivuille/tuotearvosteluihin. Niistä voi halutessaan tarkastella speksit. Uudesta konfiguraatiosta tuli muistin ja ehkä virtalähteenklin osalta ylitappo, mutta sattuuhan näitä... Katse on joka tapauksessa tulevaisuudessa, jolloin virtalähteenkin teho (750W) tulee vielä tarpeeseen.

Emolevy: Asus TUF-GAMING-Z690-PLUS-WIFI-D4.
Prosessori: Intel i7 12700K.
Muisti: 32 Gigaa Kingston FURY Renegade DDR4.
Näytönohjain: Nvidia Geforce RTX 3060.
SSD-Levy: TeratavuinenCorsair Force MP600 M.2 NVMe.
Virtalähde: Corsair RM Series™ RM750 — 750 Watt 80 PLUS® Gold Certified Fully Modular PSU.
Jäähdytin: Be Quiet! Dark Rock 4.
Kotelo: Fractal Design Mesfify 2 Compact.

Kyllä tällä kokoonpanolla paikkansa pc-herrarodussa lunastaa, vaikka kaikkein kalleimmat lippulaivamallit jätinkin pois laskuista. Omiin tarpeisiin nähden päivitys on melkoinen, ja suoritusero on oleva hilpeä tähän vanhaan rautaan verrattuna.

Emolevystä: En ostanut kalliimpaa ROG-lautaa, koska TUF-versiossa on kaikki tarvitsemani, ja vähän vielä päällekin. Z690-emolevyt ovat uusinta uutta, laadittu Intelin 12. sukupolven prosessorien alustoiksi. Tässä on on myös Pcie 5.0-väylä näytönohjaimille, muiden ollessa edlleen 4.0-versiota. Alun perinhän suunnittelin kasaavani AMD-koneen, mutta nyt Intel ja Asus tykittivät tarjouksella, josta ei voinut kieltäytyä. Ostamalla Z690-emon ja jonkin uusista Intelin prossuista saa rahaa takaisin enemmän, kuin mikään Black Friday-tarjous pystyisi tarjoamaan. Ostin siis kombon jossa on edellä mainitut, ja siihen sisältyi samalla tuo 32 gigaa muistia. Näillä oli yhteishintana 959 euroa, mutta Asuksella on juuri meneillään cashback -kampanja: valikoiduilta jälleenmyyjiltä kombon ostamalla saan 180 euroa Asukselta takaisin suoraan tilille, ostokuittia ja henkilötietoja vastaan. Reaalihinta oli siis alle 800 euroa. Hyvä niin. Kampanjalla tietenkin nokitetaan AMD:n hurjaa nousua vastaan.

Prosessorista:  12-Ytiminen (8+4) i7 Alder Lake on sekin vastaus AMD:n Ryzen 7 ja Ryzen 9 -prosessoreita vastaan. Hinta/laatusuhteeltaan tuote on varsin mainio, ja tehokkuudessa se on miltei kalliimman i9-piirisarjan tasoinen. Perässä oleva K-merkintä tarkoittaa, että prossun ylikellottaminenkin onnistuu, jos tarvetta joskus tulevaisuudessa tulee. Prossu on samalla uutta 1700-kantaa.

Muistista: Kaksi 16 gigan ja 3600 Mhz:n DDR4 -kampaa. Laadukasta ja erittäin nopeaa muistia, jossa toivotusti matalat latenssit. Tämän hetken tarpeisiin nähden optimi olisi ollut 16 gigaa samalla hertsilukemalla, mutta tulevaisuus tuli kombon myötä tuplaten. Muisti on DDR4-versioista, mutta  tähän ratkaisuun päätyminen oli rationaalista: juuri markkinoille tulleen DDR5-muistin hinta on suolainen, mutta suoritusero neloseen verrattuna marginaalinen. Nyt muisti on ollut halpaa, mutta uumoilen DDR4-muistin kokevan vielä hintapiikin, ennen kuin DDR5 yleistyy kuluttajille. Sen tehokkuuden kehittelyä ja suorituskyvyn kasvua olisi saanut odotella vielä pari vuotta, ja niin pitkää aikaa ei nyt ollut jahkailla. Ei siis haitannut lainkaan, että muisti ei ole viitossarjaa. Vanha konekin on pyörinyt koko ajan DDR3-muistilla, ja vitoskantaan siirtyminen tapahtukoot ehkä sitten joskus, kun tilanne vakioituu.

Näytönohjaimesta: RTX 3060:n ostaminen oli siedettävä ratkaisu, vaikka se ei mkään lippulaivamalli olekaan. Päädyin ostokseen, koska satuin löytämään sellaisen 550 eurolla. Ei olisi ollut rahasta kiinni, mutta en periaatteestakaan maksa pelkästä näytönohjaimesta 1000-2000 euroa, ja markkinatilanne on nyt niin hullu, että hintojen laskemista järkevälle tasolle saisi odotella vielä pitkään. Mieluimmin olisin ostanut titaaniversion, mutta eipä niitäkään löytynyt mistään. Tässä perusmallissa on kuristin, jonka vuoksi kryptovaluutan louhiminen ei sillä onnistu. Senpä vuoksi sen saikin mukahalvalla, vaikka todellisuudessa tässäkin on n. 200 euroa ylihintaa. Minullahan ei ole aikomustakaan louhintaan ryhtyä, mutta ehkä paras vitsi piilee näin: Tällä ei myöskään onnistu 4K-resoluution pelaaminen ultra-asetuksin, mutta mitä sitten? 2K-pelaaminen sen sijaan onnistuu mainiosti, ja voi ystävät ja naapurit: paljaalla silmällä katsoen ihminen ei edes pysty erottamaan, onko resoluutio 4K vai 2K! Käytännön kannalta sillä ei siis ole mitään todellista merkitystä, ja tulevaisuudessakin pelit optimoidaan joka tapauksessa 1440 pikselin resoluutioon, ja 120 hertsin taajuuteen.

Näyttönähän minulla on 55 tuuman 4K-televisio, jossa on sisäänrakennettu piirit niin AMD:n, kuin NVidian näytönohjaimille. Eli jatkossa näytönohjain juttelee suoraan telkkarin kanssa ja ruudunpäivitys toimii, kuin parhaissa pelinäytöissä. Hahaa! Verkkomonipeleissä olen kylvävä tuhoa ja kuolemaa vihollisten keskeen tavalla, joka ei vanhalla koneella ollut mahdollista...

SSD: Näiden kehitys on ollut menneinä vuosina huikeaa, ja uusi levy on sieltä parhaasta ja nopeimmasta päästä. Se kytketään suoraan emolevyyn kiinni. Piuhapaikkoihin liitän vanhasta koneesta toisen SSD-teramokoman, ja vielä kaksi teraa kiintolevyinä. Sitten on vielä teran kokoinen ulkoinenkin kiintolevy eli varovainen arvioni on, että levytilaa on kaikkiin tarpeisiin riittävästi.   

Jäähdyttimestä: Esittelysivulta sopii vilkaista, millainen murkula Dark Rock 4 on. Sillä pysyy prossu takuuvarmasti viileänä, vaikka moniajaisi sen laulamaan hoosiannaa. Se on kuitenkin erittäin hiljainen, ja semmoisestahan me pidämme.       

Virtalähteestä: Ehkä 650 wattia olisi riittänyt, mutta tulevaisuudessa ei välttämättä sittenkään. Ostamani Corsairin laatumalli oli vielä kelpo alennuksessa, joten otin sen mukisematta.

Kotelosta: Meshify 2 Compact oli ominaisuuksiinsa nähden melko kallis, mutta maksoinkin juuri tiettyjen ominaisuuksien puuttumisesta ja suunnittelusta, kuin turhista ominaisuuksista. En esimerkiksi halunnut mitään RGB-valoja, vaan hillityn kotelon. Vielä vähemmän halusin, että kotelokin olisi jatkuvassa verkkoyhteydessä, mikä sekin on nykyisiä uutuuksia. Tämä on Midi-ATX, mutta pätevän suunnittelun ansiosta sinne mahtuu (Jatkoakin ajatellen) heittämällä lähes minkä kokoinen emo hyvänsä, kaapelointi on suunniteltu erinomaisesti kuten ilmankiertokin, eikä melutasosta kuitenkaan ole tingitty. Mukana on kolme valmiiksi asennettua, laadukasta tuuletinta (Yksi 120 millimetrinen ja kaksi 140 millimetristä), pölysuodattimet ja ritilöinnit. Koneen sisälmyksiin pääsee käsiksi myös suoraan kotelon kannesta, ja sen etuosassa on myös USB-C liitin. Voila!

Ai että, kun tämän pääsee rakentamaan! Käyttöjärjestelmäksi heitän Win 10:n. Win 11 tuli sekin juuri markkinoille, mutta sitä en heti ota. Ei kiinnosta Microsoftin uutuustuotteen mahdolliset päivitysongelmat ja pahimmassa tapauksessa ruudun sinikuolo - Win10 sen sijaan on jo vakiintunut ja stabiili järjestelmä,  eikä sen päivityksissä ole enää niin pahoja ongelmia luvassa, kuin aiemmin.

Ai niin, vielä pitää käydä ostamassa lämpötahnaa prossuun! :)     
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

a4

^
Kiitos! Tuon luettuani sain sellaisen heijarin johon isomunaisempi olisi jo pyörtynyt.

Pakko kehua omaa uutta konettani. Chromebook-läppärini käynnistyy ja sammuu sekunneissa. Hyvä ryyppykaveri itselleni.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: a4 - marraskuu 21, 2021, 22:31:59
^
Kiitos! Tuon luettuani sain sellaisen heijarin johon isomunaisempi olisi jo pyörtynyt.

Pakko kehua omaa uutta konettani. Chromebook-läppärini käynnistyy ja sammuu sekunneissa. Hyvä ryyppykaveri itselleni.

Minulla on ollut kuusi vuotta Chromebookki. Tyytyväinen olen ollut. Pitäisi hommata uusi, koska aika on ajanut monella tavalla ohi vanhasta. Jokin aika sitten tuli ilmoitus, ettei siihen saa enää edes päivitystä, eli ostahan uusi. Verkkolaitteen johtokin on poikki. Kone oli ostettaessa halvin mahdollinen, joten lähtökohdat olivat vaatimattomat myös Chromebookien rintamalla, mutta hyvin sillä on pärjännyt. Ei siitä tietenkään ainoaksi tietokoneeksi ole, mutta nettisirffailuun se on ok.

Tässä aikoinaan tekemäni arvio.

http://zaktestit.blogspot.com/2015/11/acer-chromebook.html

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Aave - marraskuu 21, 2021, 21:18:58
Markkinatilannetta mietitty ja tutkittu, ostopäätökset tehty - ja nyt sitten odotellaan komponentteja saapuviksi, että pääsee uutta konetta kasaamaan.
Onnea uuden tulevan perheenjäsenen johdosta!

a4 kuvasi lukukokemuksen osuvasti.
Lainaus käyttäjältä: a4 - marraskuu 21, 2021, 22:31:59
^
Kiitos! Tuon luettuani sain sellaisen heijarin johon isomunaisempi olisi jo pyörtynyt.
Arvelen, että Aaveen sisäinen nörtti kirjoitti kuvauksen ns. Seppo Hovi menetelmällä.  ;D
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Lenny

Itse olen epäuskoisena katsellut youtubesta näiden uusien Apple M1-koneiden suorituskykyä. Nehän pieksevät Intelin prossut erittäin brutaalisti. Näin jonkun vertailun jossa joku videonkäsittelysofta pyöri yhtä nopeasti emuloituna kuin vastaavassa Intel-läppärissä. Näissä uusissa Applen ARM-koneissahan on vastaava emulointi (Rosetta2) kuin aikanaan kun siirtyivät PPC:stä Inteliin koska ei kaikki softat ihan hetkessä siirry uudelle alustalle.

ARM on siis tulossa työpöydälle rytinällä ja tästä on jatkossa kuluttajille pelkästään hyötyä. Käsittääkseni myös Microsoft tekee tällä hetkellä töitä hartiavoimin että saisi pihalle omat ARM-pohjaiset laitteet. Intel ja AMD puolestaan joutuvat vastaamaan tähän jotenkin ennemmin tai myöhemmin. Toistaiseksi näyttää siltä, että Intelin vastine on pistää lisää rautaa rajalle, mikä tarkoittaa sitten myös isoa tehontarvetta, ja sehän ei ole hyvä asia nykyään. Eikä se tule auttamaan, koska Apple voi skaalata niitä M1-siruja aina vain isommiksi. Tehosuhde on niillä yksinkertaisesti niin hyvä, että ei Intelin strategia tule kantamaan pitkälle.

ARM-arkkitehtuuria on käytetty jo vuosia mobiililaitteissa juurikin sen erinomaisen tehosuhteen ansiosta. Applen M1 on ensimmäinen siru joka tuo vakuuttavasti ARM:n työpöydälle. ARM on yleistymässä myös pilvessä, ainakin Amazon tarjoaa jo ARM-pohjaista laskentatehoa.

Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Melodious Oaf

^ Noi M1-koneet vaikuttaa Applelta sellaisilta vehkeiltä, joissa oikeasti saa rahalleen vastinetta. Eipä ne aikaisemmatkaan Macbookit ja MacBook Prot ole aivan kuraa olleet. Esimerkiksi itselläni käytössä ollut vuoden 2008 läppäri on edelleen yhdellä tuttavalla aivan täydessä arkikäytössä ja toimii ongelmitta.

Hieman jopa "harmittaa" että tulin vaihtaneeksi läppäriä juuri vuotta ennen M1-koneiden lanseerausta. Mutta se on semmosta, niin kuin sanonta kuuluu, eikä tämäkään omiin tarpeisiin nähden millään lailla puutteellinen tai huono ole.

MacBook Pro (13-inch, 2019, Four Thunderbolt 3 ports)
2.4 GHz Intel Core i5
8 GB 2133 MHz LPDDR3
Intel Iris Plus Graphics 655 1536 MB

Ajattelin silloin, että ei ne ihan lippulaivamallit ole oikeasti omiin hommiin millään lailla tarpeellisia — ja jos tämä kestää ja hyvin palvelee niin hyvässä lykyssä tässä on taas työjuhta moneksi vuodeksi, ja kaikki se mitä haluaa tehdä tulee kuitenkin tehtyä.

Pelikoneiksihan näistä ei ole. En tiedä, tuleeko sekin vastaisuudessa muuttumaan, mutta mulla on nyt ollut jo pitkään hiljaista sillä rintamalla, kun aika menee muuhun harrastustoimintaan.

Aave

Lainaus käyttäjältä: a4 - marraskuu 21, 2021, 22:31:59
^
Kiitos! Tuon luettuani sain sellaisen heijarin johon isomunaisempi olisi jo pyörtynyt.

Pakko kehua omaa uutta konettani. Chromebook-läppärini käynnistyy ja sammuu sekunneissa. Hyvä ryyppykaveri itselleni.
No juu, kirjoitin näytönohjaimen olevan siedettävä ratkaisu, vaikka 3000-(s)arjalaisuudestaan huolimatta se onkin kokoonpanon heikoin lenkki. Nythän kävi niin, että vanhan koneen näyttis (780 Titan) on alkanut osoittaa häröilyn merkkejä, ja siten hoputti uuden kokoonpanon hankintaa. Veikkaan, että uusi televisio 4K-resoluutioineen on sille vähän liian isoa, ja sen toiminta on nyt ollut seurannassa (GPU-Z -ohjelmalla). Sen mukaan näytönohjain toimii jouhevasti ja matalalla kuormituksella lähes koko ajan, mutta ajoittain se saa piikkejä, jotka näkyvät ruudun pimenemisenä, ja pari kertaa värien skaalaus on heittänyt yht´äkkiä häränpyllyä. Ei hyvä, vaikka en nyt vielä liian huolestunut ollutkaan. Kaapin perältä löytyy vielä vanha GTX-5500 -ohjainkin, jos nykyinen sattuisi brakaamaan.

Vaan kun uusia näytönohjaimia ei meinaa saada edelleenkään oikein mistään, ja niiden hinnat ovat naurettavia. Tähän hätään oli vähän pakko tyytyä 3060:een, kun ylipäätään tuli vastaan niin, että se oli myös heti saatavilla. Olisin ollut valmis ostamaan jopa käytetyn 2000-sarjalaisen, kunhan sillä ei ole louhittu. Vaan kun niitäkään ei meinaa saada mistään, ja niistäkin pyydetään käytettyinäkin hassuja summia. Ei ole ikinä aiemmin ollut näin pöljää tilannetta näyttismarkkinoilla.

Mieluummin otin mainitulla summalla heti saatavilla olleen, kuin jonottaisin naurettavahintaista pahimmillaan pitkälle ensi vuoden puolelle. Päivitän näytönohjaimen sitten joidenkin vuosien kuluttua uudelleen, jahka niiden hinnat putoavat normitasolle. Vaikka saattaa olla mahdollista sekin, että tilanteen riittävän kauan jatkuessa näistä laillistetun ryöstön hinnoista kehkeytyykin uusi normaali.

Kaksi kahdeksan gigan muistikampaa olisi ollut ehkä optimaalisempi, kuin 16 gigan kammat. Työnjako on sellainen, että jaettuna kaksi kasigigaista toimii yhdessä paremmin, kuin yksi 16 gigan kampa. Mutta hei, nyt kun muistia sitten on 32 gigaa, niin hällä väliä silläkään.

Eikä tarvitse hakea prossutahnaa: pakkausselosteen mukaan tahna tulee jäähdyttimen mukana. :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - marraskuu 22, 2021, 09:06:10
Onnea uuden tulevan perheenjäsenen johdosta!
Kiitos. Tottahan uusi järjestelmä nimetä pitää, joten huumorimielellä - mutta myös edesmennyttä kunnioittaen - ajattelin nimetä sen Jyrki J. Kasvia kunnioittaen. :)

Taidan sittenkin päivittää koneen heti Win11 -järjestelmään. Win10 on kuitenkin jo kuusi vuotta vanha.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Lainaus käyttäjältä: Lenny - marraskuu 22, 2021, 09:24:18
Itse olen epäuskoisena katsellut youtubesta näiden uusien Apple M1-koneiden suorituskykyä. Nehän pieksevät Intelin prossut erittäin brutaalisti. Näin jonkun vertailun jossa joku videonkäsittelysofta pyöri yhtä nopeasti emuloituna kuin vastaavassa Intel-läppärissä. Näissä uusissa Applen ARM-koneissahan on vastaava emulointi (Rosetta2) kuin aikanaan kun siirtyivät PPC:stä Inteliin koska ei kaikki softat ihan hetkessä siirry uudelle alustalle.

ARM on siis tulossa työpöydälle rytinällä ja tästä on jatkossa kuluttajille pelkästään hyötyä. Käsittääkseni myös Microsoft tekee tällä hetkellä töitä hartiavoimin että saisi pihalle omat ARM-pohjaiset laitteet. Intel ja AMD puolestaan joutuvat vastaamaan tähän jotenkin ennemmin tai myöhemmin. Toistaiseksi näyttää siltä, että Intelin vastine on pistää lisää rautaa rajalle, mikä tarkoittaa sitten myös isoa tehontarvetta, ja sehän ei ole hyvä asia nykyään. Eikä se tule auttamaan, koska Apple voi skaalata niitä M1-siruja aina vain isommiksi. Tehosuhde on niillä yksinkertaisesti niin hyvä, että ei Intelin strategia tule kantamaan pitkälle.

ARM-arkkitehtuuria on käytetty jo vuosia mobiililaitteissa juurikin sen erinomaisen tehosuhteen ansiosta. Applen M1 on ensimmäinen siru joka tuo vakuuttavasti ARM:n työpöydälle. ARM on yleistymässä myös pilvessä, ainakin Amazon tarjoaa jo ARM-pohjaista laskentatehoa.
Jep, tämä on erittäin hyvä asia kuluttajille - Applen tuotteet ovat perinteikkäästi media-alalla olevien ja journalistien suosiossa, mutta tähän mennessä niistä on saanut maksaa samalla melkoista brändilisää. Jos nyt ryhtyy saamaan rahoilleen kunnolla vastinettakin ja valmistajien kilpailu kiristyy, niin kuluttajathan siitä eniten hyötyvät.

Vanha koteloni ehti nähdä kaksi eri kokoonpanoa ja laskin, että kuluneen 10 vuoden aikana muodostuneet kuukausikustannukset ovat olleet n. kahdeksan euroa/kk. Kyllä vanha myllykin on soiva peli vielä useamman vuoden ja kk-kustannus laskee edelleen, mutta  se siirtyy nyt toimistokoneeksi. Uuden masiiinan kuukausikustannuksista tulee korkeammat, mutta silläkin pötkitään vielä pitkälle tulevaan, ja rahoille todellakin saa vastinetta.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy