Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Tietokoneketju

Aloittaja Lenny, tammikuu 03, 2019, 12:24:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 9 Vieraat katselee tätä aihetta.

-:)lauri

Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 10, 2022, 11:17:07
^
Vähän tyhmä kysymys, mutta muistitko painaa "tallenna" tuossa neljännessä kuvassa? Tosin, minulla laite kysyy, jotta peruutanko, tallennanko vai hylkäänkö rävellykseni.

En saanut kuvasarjaa omallani toistettua niin, että hälytysääni ei olisi vaihtunut toivomakseni. Ainoa tapa oli, että painoin "peruuta" siinä, missä vieressä on "tallenna".

Olisiko niin, että muutaman vuoden vanhemmassa tabletissa tuo oli vielä niin yksinkertainen, että se toimi tumpulankin kädessä :)

Muistin painaa tallenna. Seuraavana aamuna klo 6 jälkeen kun avaan tuon saman valikon, siinä on valittuna soittoääneksi Neptune ei Neon. Eli se tallentaa sen Neon-soittoäänen selvästi jonnekin muualle ja käyttää sitä täysin siitä riippumatta, mitä minä laitan tuossa sen paikalle.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

-:)lauri

#1276
^
Googlen kello sen sijaan toimii. ...Ainakin vielä  :-\

Pitäisiköhän ottaa toi Samsungin sovellus pois ja ladata pränikkä versio siitä play-kaupasta. Tai ettei vain joku hakkeri olisi hakkeroinut tablettiani ja tuhoaa sitä nyt paraikaa appsi kerrallaan.
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Jaska

#1277
Samsung-tablettia minulla ei ole, että auon näppäimistöäni Samsung-puhelinkokemusten perusteella.
Tutkimusprojektin läpimenoaikaa voisi lyhentää käyttämällä aluksi hälytystysaikana nykyhetkestä 5 minuutin kuluttua olevaa aikaa. Ja talletettuaan voi palata muokkaamaan hälytystä ja niin nähdä missä tilassa se on. Puhelimessani hälytysääntä napauttaessa se myös soitetaan kuultavakseni. Eli kohtalaisen helposti ha bopeasti voi kokeilla soittavatko hälytyssovellukset hälytykseen kirjattua melodiaa.

Mahdollisena pitäisin, että jos kaksi sovellusta hälyttävät samalla hetkellä, niin häiritsevät toisiaan. Utelias voi kokeilla hälytyssovellusten välimuistin tyhjennystä ja ehkä lopetuksen pakotustakin.

Ehkä liittyy hälytyksen oletusääneen, jonka asettamista en ole löytönyt. Ja jonkinlaiseen asetusten sekoamiseen esim. toisesta koneesta asetuksia siirrettäessä. On myös kerrottu hälytysäänen vaihtumisesta itsekseen joitain tunteja asettamisen jälkeen.

Hippi

Gmail muuttuu nyt – halusit tai et
GOOGLEN alkuvuonna esittelemä Gmail-sähköpostipalvelun uusittu käyttöliittymä muuttuu nyt pakolliseksi. Muutos koskee selaimessa käytettävää Gmailia, ei sen puhelinsovellusta, ja tavoitteena on helpottaa Gmailin, Chat-viestintäohjelman ja Meet-neuvotteluohjelman välillä liikkumista. Nämä saa nyt näkyviin samaan vasemman reunan paneeliin.
Google ilmoittaa blogissaan, että tästä käyttöliittymästä tulee nyt standardoitu kokemus Gmailissa, eikä mahdollisuutta palata vanhaan ole enää.
....
(artikkelissa kerrotaan myös muista muutoksista)




Onneksi tuo "standardoitu kokemus" ei minua koske, sillä käytän myös gmail -lootaani läppärin Outlook sovelluksen kautta. Mutta niinpä tuo Outlook on tarjonnut myös "standardoidun kokemuksen" tekemällä samanlaisen palkin vasempaan laitaan. Aikaisemmin kansiopuun alla mukavasti sijainneet muutamat pikakuvakkeet on nostettu vasempaan reunaan paremmin esiin. Tosin näin kotikäytössä noita siirtymäkuvakkeita (kalenteri, to-do listat, ihmiset jne) en ole mihinkään tarvinnut.

Pitkään jouduin miettimään, mitä tarkoittaa tuo "standardoitu kokemus" ja tulin tulokseen, että tarkoittaa lähinnä kestovitutusta. Yleensä anna arvoa sille, että paljon käytetyt sovellukset voi itse säädellä omaan käteen ja silmään sopivaksi. Näkymässä voi piilottaa tarpeettomat tai hyvin harvoin käytettävät hilavitkuttimet ja nostaa esiin haluamaansa paikkaan ne, jotka itselleen on tärkeitä. Aikaisemmin Outlookissa tuo pystypalkki oli siirrettävissä ja kutistettavissa kansiopuun alle, jossa sen pidinkin, kun sitä ei piiloonkaan saanut.

Kyllähän minusta nämä "standardoidut kokemukset" tarkoittavat aina huononnuksia, jos ne on kiveen hakattuja eikä käyttäjä niitä voi mitenkään muokata.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Kappas! Vastaavasti Microsoft on päättänyt, että "standardoitu kokemus" tarkoittaa työkalupalkin naulaamista ruudun alalaitaan. Työkoneeseen tuli Windows 11 -päivitys ja tähän asti vasemmalla killunut työkalupalkki on alhaalla ja oletuksena kuvakkeet ovat mäccimäisesti keskellä.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

Nyt tulee tyhmä kysymys, mutta kun en tiedä, niin kysyn siitä huolimatta :)

Katselin noita pörssisähkön hintakäppyröitä ja siinä näyttää hinta nousevan samaan aikaan, kun minä nousen yöunilta ja alan kuluttaa sähkö erilaisissa toimissani. Ensimmäinen tunti menee heräillessä läppärin äärellä ja radiota kuunnellessa.

Kumpi mahtaa olla edullisempaa, laittaa radio kuulumaan läppäriltä samalla kun lukee Kantikselta yöllisiä viisauksia, vai laittaa radio päälle kuten tähänkin asti. Radio on ehkä ainakin 25 vuotta vanha verkkovirrallakin toimiva kannettava radio/CD-soitin.

Eli yksinkertaistettuna kysymys: Nouseeko läppärin sähkönkulutus, jos siinä on useita sovelluksia toiminnassa samaan aikaan?
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

^Tuskin kumpikaan tapa suistaa Hippiä vararikkoon.

Arvaan, että erillinen laite kuluttaa enemmän sähköä. Mutta oikea radio on aina oikea radio.  :)

Laitoin muuten juuri perusradion tilaukseen.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Hippi

^
No joo, nyt vasta tuli mieleen, että läppärin metallinen ääni on kyllä aika rasittava. Melkein joutuisi käyttämään kuulokkeita ja BT:ia, jotta voi liikkua vapaasti läppärin ääreltä.  Siinähän tulee tietty kuulokkeidenkin lataaminen lisäkuluttajana, joten eipä taitaisi olla paljoa edullisempaa.

En nyt välttämättä hintaakaan ajatellut tuossa, vaan ihan kulutuksen määrää, jota pitäisi saada alennettua yhteiseksi hyväksi.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

ROOSTER

En ole koskaan mittaillut paljonko kannettava tai pöytäkone kuluttaa käytettäessä. Jotain osviittaa saa katsomalla tyyppikilvestä virtalähteen arvot, niiden kapasiteettia laite ei voi pidempiaikaisesti ylittää. Muistaakseni, 29" jo manan majoille matkannut, i-Maccini oli 1000W virtalähteellä ja nykyinen kannettava taitaa olla 150W. Karkeasti voisi arvioida, että ero olisi kannettavan hyväksi noin viisinkertainen myös normikäytössä. Tämä on tosin vain hieman parempi tapa vertailla, kuin lasten tapa katsoa autojen nopeusmittareiden maksimilukemia, energiankulutusmittarilla asia selviäisi nopeasti. Sellainen maksaa alle parikymppiä ja on joillakin paikkakunnilla kirjastosta lainattavissakin.

Kuvassa 2000W virtalähde:


https://www.verkkokauppa.com/fi/product/764107/EVGA-SuperNOVA-2000-G1-ATX-virtalahde-2000-W

Niillä, yleensä nuorilla henkilöillä, jotka pelaavat paljon on myös tehokkaat näytönohjaimet jotka syövät sähköä hirmuisesti. Usein myös pelataan overtheinternet eli verkon kautta, siinä huomattava osa sähkönkulutuksesta ulkoistetaan tapahtumaan muualla - netin palvelinkeskuksissa. Toisaalta, tuolla näytönohjaimien lämpöhukalla saadaan teiniltä haiseva huone jo lämmitettyä.


https://www.io-tech.fi/uutinen/video-vesijaahdytetaan-naytonohjain/

Minä olen ajatellut asian niin, että säästän joka hetki energiaa huomattavasti vain pysymällä pakkassäillä neljän seinän sisällä, villasukat jalassa ja poncho niskassa. Myös tulisesti maustetun ruuan syönti vähentää kokonaisenergiankulutusta. Höyryävän juoman juontikin on tehokasta, se lämmittää ihmisen sisältäpäin ja haihtuva lämpö jää eristävän vaatekerroksen alle pyörimään. Satunnaiset vierailijat pidän lämpimänä juttelemalle heille kuumottavia.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

MrKAT

#1284
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - marraskuu 16, 2022, 18:19:52
En ole koskaan mittaillut paljonko kannettava tai pöytäkone kuluttaa käytettäessä.
Mie oon elokuussa läppäriä mittaillu: https://kantapaikka.net/index.php/topic,34.msg143754.html#msg143754
YLE-areenasta koko läppärinruudulle eloisaa kuvaa: 15-38 wattia.(Riippuu mm. lataako akkuansa just).
Tätä kantapaikkaa lukiessa :10 wattia.
Nää siis mokkulan, langattoman internetin, läpi.
  Wanha Win XP-läppäri kulutti aikoinaan paljon enempi, ehkä jopa 50W.

Radioni on pikkuinen patteriradio, jossa patterit (2 kpl AA) kestää arviolta sen puolisen vuotta.

Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 16, 2022, 15:31:17
Eli yksinkertaistettuna kysymys: Nouseeko läppärin sähkönkulutus, jos siinä on useita sovelluksia toiminnassa samaan aikaan?
En tiedä verkkoradion kulutustasi tähän vertailla mutta läppärillä jos aukaisee Tehtävienhallinta/suorituskyky ja näkee että useat sovellukset lisää suoritinkäyttöä ja jos vielä lisärasitus saa tuulettimen hurisemaan useammin niin järkeni sanoo että kuluttaa enempi jos on useampi sovellus toiminnassa.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Lenny

Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 16, 2022, 15:31:17
Nyt tulee tyhmä kysymys, mutta kun en tiedä, niin kysyn siitä huolimatta :)

Katselin noita pörssisähkön hintakäppyröitä ja siinä näyttää hinta nousevan samaan aikaan, kun minä nousen yöunilta ja alan kuluttaa sähkö erilaisissa toimissani. Ensimmäinen tunti menee heräillessä läppärin äärellä ja radiota kuunnellessa.

Kumpi mahtaa olla edullisempaa, laittaa radio kuulumaan läppäriltä samalla kun lukee Kantikselta yöllisiä viisauksia, vai laittaa radio päälle kuten tähänkin asti. Radio on ehkä ainakin 25 vuotta vanha verkkovirrallakin toimiva kannettava radio/CD-soitin.

Eli yksinkertaistettuna kysymys: Nouseeko läppärin sähkönkulutus, jos siinä on useita sovelluksia toiminnassa samaan aikaan?

Läppäreissähän on nykyään virransäästöominaisuuksia, eli ne ajavat alas prosessorin tehoa jos sitä ei tarvita. Että sikäli voi olla, että jopa yksittäiset ohjelmat nostavat koneen tehontarvetta. Isossa kuvassa sanoisin, että tuskin. Ja yleensä läppäreistä kuulee omin korvin kun näin tapahtuu (puhaltimet). Lisäksi ne vehkeet päivittää itseään koko ajan, ja se prosessi vie todella paljon resursseja, eikä ne kysy sinulta saako niin tehdä.

Onko aamutoimissa muita syöppöjä? Suihku? Vedenkeitin? Aamupuuro liedellä? Itsekin selvittelin joskus aamun kulutuspiikkiä, ja kävin läpi kaiken tietokoneista mikroaaltouunin, ja lopulta syyksi selvisi veden lämmittäminen.
Lainsäädäntö ennen luontoa (Immanuel Kant)

Hippi

En tiedä millä tämä läppäri pitää itsensä viileänä, mutta sellaista tuulettimen hurinaa kuin aikaisemmissa koneissa on ollut, ei tästä kuulu. Tämä ei "hurahda käyntiin" eikä ala hurista vaikka olisi useampi selain käynnissä samaan aikaan. Eipä tämä kyllä helpolla lämpene. Joskus vasemmassa yläkulmassa tuntuu käteenkin hiukan lämpöisempi paikka, jos olen tiiviiseen tahtiin pelannut useammalla selaimella, eli niistä mikään ei ole ehtinyt lepotilaan.

Ex-vävyni tämän minulle valitsi, kun olin konetta vaihtamassa ja mainitsi tuosta, että on hiljainen kone ja jotain mainitsi, ettei tässä ole tuuletinta(?). En kysellyt tarkemmin, sillä luotin hänen valintaansa, vaikka se omituiselta kuulostikin. Asia vaan tuli puheeksi, kun sanoin vanhasta koneestani, että putsaaminenkaan ei enää auttanut siihen tuulettimen hurinaan ja se kävi jo hermoon.

Muu energian käyttö aamutoimissa on aika vähäistä, kahvin mikrottaminen (40sek/800W) ja kissankuppien tiskaus käsin, oma pikasuihku ja sen verran valoa, että näkee liikkua.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Aave

Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 16, 2022, 15:31:17
Eli yksinkertaistettuna kysymys: Nouseeko läppärin sähkönkulutus, jos siinä on useita sovelluksia toiminnassa samaan aikaan?
Kaksi kodinkonetta päällä vie aina enemmän virtaa, kuin yksi; Hayabusa tuossa jo vastasikin oleellisen. Sitä perinteistä radiokapistusta on silti mukavampi kuunnella, kuin kuunnella läppärin kautta. Älylaitteissa radiosoftat eivät kuluta ylimääräistä virtaa juuri lainkaan - kännykälläkin voisi kuunnella radiota vaikka miten kauan, ennen kuin akku loppuu. Mutta kun musiikki ja kuunteluohjelmat tulevat pilvipalveluiden välityksellä ja kautta, niin ne kyllä vaativat energiaa, vaikka se ei omassa sähkölaskussasi suoraan näykään. Esimerkkinä luin joskus jostain jo vuosia sitten, että mikäli Yhdysvalloissa lopetettaisiin kaikki konsolipelaaminen (Moninpelaaminen verkossa), niin voisivat sulkea siellä kaksi ydinvoimalaa saman tien. Tähän mennessä kryptovaluutat ja niiden louhinta ovat olleet ihan helvetillisiä energiasyöppöjä.

Mutta tuskin taloutesi romahtaa tahi ulosotto kyläilee, vaikka kuuntelisit perinteistä radiota jatkossakin.


P.S. Kahvin lämmittäminen mikrossa on mustaa magiaa, kovan luokan rikollisuutta ja noitamenoja. Useimmat eivät tiedä että jos kahvia lämmittää mikrossa ja lausuu samalla tietyn loitsun, voi manata samalla esiin Luciferin, Baalin ja Cthulhun. "Antakaa heille anteeksi, sillä he eivät tiedä, mitä tekevät"! :)
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

Aave

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - marraskuu 16, 2022, 18:19:52
Niillä, yleensä nuorilla henkilöillä, jotka pelaavat paljon on myös tehokkaat näytönohjaimet jotka syövät sähköä hirmuisesti. Usein myös pelataan overtheinternet eli verkon kautta, siinä huomattava osa sähkönkulutuksesta ulkoistetaan tapahtumaan muualla - netin palvelinkeskuksissa. Toisaalta, tuolla näytönohjaimien lämpöhukalla saadaan teiniltä haiseva huone jo lämmitettyä.
Kaikkihan on suhteellista, tässä tapauksessa nuoruus. Pitää korjata sen verran, että pc-pelaajien keskimääräinen ikä huitelee nykyisin nelikymppisen tienoilla, saattaa olla jo ylikin. Esimerkiksi edesmennyt Jyrki Kasvi pelasi hänkin vielä kuolinvuoteellaan; tunnen useita pc-pelaajia, jotka ovat yli viisikymppisiä. Tietysti myös aidosti nuoret pelaavat, mutta ei heillä ole sellaista ostovoimaa, kuin isiensä ja äitiensä ikäisillä. Teinitytyöt ja nuoret naisetkin pelaavat nykyään paljon, eikä verkkopelaaminen ole enää pitkään aikaan ollut vain nuorten nörttipoikien ajanviete.

Onneksi on niin paljon muutakin, kuin vain perinteiset pelikortit, tai Afrikan tähti. Jos tykkää pelata pelikorteilla mutta ei tiedä eikä ymmärrä verkkopelaamisen päälle niin voin kertoa, että verkkopelaaminen hyvässä porukassa on moninkertaisesti hauskempaa ja yhteisöllisempää, kuin korttien lätkiminen.
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Aave - marraskuu 17, 2022, 10:48:12
Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - marraskuu 16, 2022, 18:19:52
Niillä, yleensä nuorilla henkilöillä, jotka pelaavat paljon on myös tehokkaat näytönohjaimet jotka syövät sähköä hirmuisesti. Usein myös pelataan overtheinternet eli verkon kautta, siinä huomattava osa sähkönkulutuksesta ulkoistetaan tapahtumaan muualla - netin palvelinkeskuksissa. Toisaalta, tuolla näytönohjaimien lämpöhukalla saadaan teiniltä haiseva huone jo lämmitettyä.
Kaikkihan on suhteellista, tässä tapauksessa nuoruus. Pitää korjata sen verran, että pc-pelaajien keskimääräinen ikä huitelee nykyisin nelikymppisen tienoilla, saattaa olla jo ylikin.

Hyvä on. Pelaajat voivat siis olla monenikäisiä, mutta hajuväittämästä en luovu!  :P
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS