Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Lemmikkinurkka

Aloittaja Hippi, tammikuu 03, 2019, 19:52:45

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hippi

^
Pikaisesti lukaisin linkin päästä löytyneen ja etenkin availin niitä usein kysyttyjä. Olisi ollut ihan mielenkiintoista löytää ne asetuksen perustelut, jolla tuo rekisteröinti nyt on saatu aikaan.

Uskoisin kuitenkin, että ensisijainen tavoite on pentutehtailun pysäyttäminen. Etenkin sellaisen pentutehtailun, jossa perinnöllisiä sairauksia tai vikoja kantavia uusia sukupolvia syntyy. Noissa kysymyksissä oli juuri tuosta maininta, että eläinlääkärit ovat velvollisia ilmoittamaan reksiteriin noista perinnöllisistä sairauksista. Samoin ulkomailta tuotujen koirien määrän ja laadun saaminen aisoihin lienee yksi tavoitteista. Valvontaa tehtäneen kenneltyyppisiin paikkoihin ja kotirauhan piiriin kuuluviin paikkoihin vain tarkoin rajatuissa tapauksissa.

Siruttaminen ja sirun rekisteröinti sinänsä on tähänkin asti ollut järkevää, sillä karkuun päässeen koiran palautuminen oikealle omistajalle on näin toimien ollut varmempaa. Kun vapaana ollut koira toimitetaan lähimpään löytöeläintaloon tai käytetään eläinlääkärillä luettamassa siru, niin jos tunnusnumero löytyy rekisteristä, niin sieltä saa omistajan yhteystiedot, jos ne on ylläpietty. Ainakin kissoilla on parikin eri sirurekisteriä. Mitenhän koirilla ja miten nämä sirurekisterit suhtautuvat nyt tähän uuteen reksiteriin koirien osalta. Menee vaan hankalaksi, jos on kovin monta erilaista rekisteriä, jossa on samaan siruun liittyviä tietoja eri tarkoitusta varten.

Tuossa on kyllä hoppu saada kaikki palikat kasaan, sillä kysäri sivua on viimeksi tänään päivitetty ja vieläkään siellä ei osata sanoa, miten eri maksut jakautuvat kasvattajalle ja uudelle omistajalle, kun kasvattajan täytyy ennen luovutusta siruttaa ja rekisteröidä koira ja uuden omistajan pitää rekisteröidä omat tietonsa. Rekisteri näyttää maksuautomaatilta, kun kaikenlaisia muutoksia sinne pitää ilmoitella. Joku muukin juttu oli vielä niin, että "vielä ei ole tietoa"; eli jälkeen kerran otetaan käyttöön uusi viranomaisrekisteri keskentekoisena. Eipä ollut yllätys tämäkään.

Enpä usko tämän johtavan koiraveroon. Kyllä niillä tulee olemaan riittävästi puuhaa pitkäksi aikaa saada tämä rekisteri pystyyn. Sinällään jännä, että koirarekisteri kuuluu ruokaviraston toimialaan :D :D
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Hippi - marraskuu 21, 2022, 19:18:36
Kyllä tekee pahaa seurata Oulunseudun löytöeläintalon elämää tähän aikaan vuodesta. Tilat ovat täynnä ja lisää olisi kylmissään olevia kissoja tulossa ovista ja ikkunoista. Varmaan näin ensilumien ja pakkasten aikaan tilanne on sama kaikissa löytöeläintaloissa. Ei mahdu ihmisten päähän, että kissa ei Suomen luontoon kuulu eikä talvea selviydy, ellei se löydä pakkaa, jossa saa ruokaa ja lämmintä.

Kissan itsensä kannalta, juu, ei kuulu kissa Suomen luontoon. Eikä pikkulintujen kannaltakaan kissa kuulu Suomen luontoon. Vapaana kulkeva kissahan on melkoisen tehokas tappaja.


Tutkijat yllättyivät: Kissat tappavat miljardeja eläimiä vuodessa (Yle)
Kissat tappavat paljon enemmän lintuja ja eläimiä kuin aiemmin on arvioitu, ilmenee tutkimuksesta. Yksittäinen kissa tappaa arviolta 200 - 400 nisäkästä ja lintua.

Kissat tappavat pelkästään Yhdysvalloissa vuosittain noin 3,7 miljardia lintua ja jopa 20,7 miljardia pikkunisäkästä, ilmenee tiistaina julkistetusta biologien arviosta.

Nature Communications -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa arvioidaan, että kotikissa on luultavasti suurin ihmisen aiheuttama lajien tappaja ja jättää taakseen muun muassa elinympäristön kutistumisen, maatalouden kemikaalit ja metsästyksen.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

urogallus

Joo. Kissat ovat olleet erityisen tuhoisia pienillä valtamerten saarilla. Veikkaan kyllä, että rotat ovat aiheuttaneet niillä vielä enemmän tuhoa.

Mutta monet ihmiset symppaavat kissoja. Rottiin taas suhtaudutaan tuhoeläiminä, mitä ne kyllä ovatkin.

kertsi

Tykkään kyllä kissoista. Ja rottia ja hiiriä kammoan ja inhoan.
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Unforgiven

#94
Hyvää pohdintaa Hippi!

Omassa taloudessa on ollut elämänkumppaneina 25 vuotta koiria. Tällä hetkellä edelleen kaksi, joista olen aiemminkin tainnut mainita. Molemmat kasvattajan siruttamia ja Kennelliittoon kuuluvia. Molempien elinkaari alkaa olemaan loppusuoralla eikä uusia näillä näkymin ole tulossa, mutta saa sitten nähdä.

Itsekin tutustuin vain pintapuolisesti rekisterin perustamisen syihin. Mutta jos rekisterin avulla päästään aidosti puuttumaan pentutehtailuun, eikä vain yksittäisin tapauksiin, niin se olisi toki yksinään jo riittävä syy. Vähän skeptinen olen. Ja onko karanneet koirat todellakin niin iso ongelma, että sen ratkaisemiseen tarvitaan rekisteriä. Somessa pyörii monenlaista tehokasta yhteisöä tähän tarpeeseen.

Mielenkiinnolla odotan mikä rekisteröitymismaksu tulee olemaan. Jos se on luokkaa 50 euroa per koira+sirutuskulut saattaa rekisteri jäädä tuhnuksi tässä maailmantilanteessa. Ja millä rahoilla rekisteriä tullaan ylläpitämään tulevina vuosina. Säädetäänkö asetuksella myös vuosimaksu ellei koiraveroa ole tulossa.



I'm just a soul whose intentions are good

Hippi

^
Nykyinen sirun rekisteröinti toimii jo noiden karkulaisten kotiuttamiseksi, joten sitä ei varmaan ole ajateltu. Ihmettelin vain noiden monien rekistereiden keskinäistä suhdetta. Esimerkiksi Kennelin rekistereistä ei mene tuohon uuteen mitään automaattisesti ja kumpikin rekisteri jatkossakin elää omaa elämäänsä.

Jokainen syntyvä pentu on rekisteröitävä ennen kolmen kuukauden ikää ja jokainen maahan tuotu koira, mahtoiko se olla kuukauden kuluessa ja noiden lisäksi jokainen omistajan vaihdos aiheuttaa rekisteritoimenpiteen, joten melkoinen lypsykonehan tuo on ja luulisi sen noilla jo pysyvän toimivana. En ainakaan kovin nopeasti keksi siihen jokavuotista tarvetta järjestelmän ylläpitoon, mikä aiheuttaisi kustannuksia.

En mene vannomaan, mutta luulen nähneeni noita juttuja selatessani, että rekisteröiminen olisi ajateltu noin parin kympin suuruiseksi ja omistajan vaihdos hiukan pienemmäksi. Ilmeisesti noista ei kuitenkaan vielä ole päätöstä. En tiedä millaiseksi sirutuskustannukset tulevat muotoutumaan, sillä asetuksessa tuolla mainittiin, että sirutuksen voi tehdä sirutuspätevyyden hankkinut henkilö. Eli tuosta voi ymmärtää, että noita olisi muitakin kuin eläinlääkärit, jolloin ei lääkärimaksua tarvisi maksaa ja kustannus jäisi varmaan pienemmäksi. En nyt muista ihan sanamuotoja, mutta idea kai tuostakin selviää.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Unforgiven

#96
^

En tiedä enkä osaa arvailla mitä järjestelmän ylläpitokustannukset vuositasolla voisivat olla, mutta en millään jaksa uskoa, että maksut jäisivät pelkäksi kertaluontoiseksi rekisteröintimaksuksi.  Mutta kuten sanottua, jos tällä rekisterillä saadaan aidosti tehtyä parannuksia koirien mahdollisuuteen elää hyvä koiran elämä, enpä noista maksuista suuremmin nurise jos ne ovat järjellisiä. Tuo sirutus maksaa googlen mukaan n. 40-80 euroa.

Tuota Kennelliiton rekisterin hyödyntämistähän oli ymmärtääkseni selvitetty, mutta ei sitten jostain syystä katsottu toimivaksi. En tiedä mikä siinä on ollut ongelmallista. Olisiko tietojen siirto estänyt tai hankaloittanut rekisteröintimaksun perimistä.

Tuo 20 euroakin on varmaankin kipurajalla tai ainakin sen lähettyvillä.

Pitääköhän koirien kuolemat ilmoittaa rekisteriin, ellei eläinlääkäri ole asian kanssa missään tekemisissä.
I'm just a soul whose intentions are good

Xantippa

Jäähän tuosta nyt kuva, että koirat on rekisteröitävä, koska koirien pitää olla rekisterissä.

Voisin kuvitella, että ajatus on kaunis, sillä nykyiset rekisterit lienee enemmän tai vähemmän harrastuspohjaisia, jolloin esim. sekarotuisia koiria saa kasvattaa ihan kuten lystää tai jättää sairaita pentueita merkkaamatta kirjoihin ja kansiin, vaikka ne eteenpäin myydäänkin.

Mutta se taas kyllä ihmetyttää, että millä kummalla tuotakin valvotaan. Miten joka turresta tiedetään, onko sirutettu vai ei?

T: Xante

Hippi

^
Uskoisin, että osa "valvontatehtävästä" putoaa koiran hankkivalle ihmiselle. Jos hän on valveutunut ja haluaa koirien parasta, niin ei osta pimeästi koiraa, eli siruttamatonta ja rekisteröimätöntä.


Tässäpä koko laki https://finlex.fi/fi/laki/alkup/2022/20220068 jossa myös maininta kaikista ilmoitettavista tiedoista ja muutoksista niihin.

Tietojen muutoksista ilmoittaminen
Rekisteriin ilmoitettujen tietojen muutoksesta koiran haltijan on kuukauden kuluessa ilmoitettava tiedot rekisteriin. Ilmoitusta ei tarvitse tehdä alle kolme kuukautta kestävästä tilapäisestä muutoksesta. Koiran haltijan vaihdoksesta on sekä uuden että entisen haltijan tehtävä ilmoitus mainitussa määräajassa.

Kun koira kuolee, lopetetaan tai katoaa, on koiran haltijan ilmoitettava asiasta tieto rekisteriin viimeistään kuukauden kuluessa tapahtumasta.


If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Unforgiven

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 07, 2022, 21:17:39

Kun koira kuolee, lopetetaan tai katoaa, on koiran haltijan ilmoitettava asiasta tieto rekisteriin viimeistään kuukauden kuluessa tapahtumasta.

Taitaa pelkän tämän pykälän nojalla syntyä pikku hiljaa kuolleiden koirien valtaama rekisteri ellei mitään vuosimaksua tule.
I'm just a soul whose intentions are good

Unforgiven

#100
Lainaus käyttäjältä: Xantippa - joulukuu 07, 2022, 21:08:12
Jäähän tuosta nyt kuva, että koirat on rekisteröitävä, koska koirien pitää olla rekisterissä.


T: Xante

Työryhmä oli määrätty selvittämään mistä saisi revittyä lisää verotuloja ilman mittavaa muutosvastarintaa. Ja Pena sen keksi viime metreillä. Koirarekisteri.

Yllä oleva *narratiivi on kuvitteellinen epäfiktio.

Mutta joo, ehkä tästä ajan kanssa, kuten todettua, hyötyvät myös koirat.

*anteeksi, mutta en ole varma, mitä tämä muotisana tarkoittaa
I'm just a soul whose intentions are good

Hippi

Tämäpä on ollut mielenkiintoinen keskustelu ja tuonut koirattomalle uutta tietoa.

Yritin kaivella löytyisikö jotain vinkkiä siitä, että koiravero olisi palailemassa jotain kautta. Suuri yllätys oli se, että koiravero on poistunut noinkin myöhään kuin 2017 lopussa viimeisistä sitä perineistä kunnista eli Tampereelta ja Helsingistä. Veroilmoitukseltahan se poistui joskus 70-luvlla muistaakseni ja silloinkin se oli kunnalle tilitettävä vero ja olisikohan ollut vielä niin, että kukin kunta sai erikseen määrätä hinnan per kirsu. Verottaminen siirtyi kuntien itsensä tehtäväksi, jos sitä halusivat jatkaa.

Tuossa https://yle.fi/a/3-9930695 on hiukan koiraveron taustaa ja muutakin lemmikkejä sivuavaa.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 07, 2022, 16:46:00
Enpä usko tämän johtavan koiraveroon. Kyllä niillä tulee olemaan riittävästi puuhaa pitkäksi aikaa saada tämä rekisteri pystyyn. Sinällään jännä, että koirarekisteri kuuluu ruokaviraston toimialaan :D :D

Itse asiassa tuo ei ole niin jännää, kun tietää hygienian korkeimman opetuksen olevan eläinlääketieteellisessä.
https://www.helsinki.fi/fi/elainlaaketieteellinen-tiedekunta/opetus-ja-opiskelu/ammatillinen-jatko-ja-taydennyskoulutus/erikoiselainlaakarin-tutkinto/elintarviketuotannon-hygienian-erikoistumiskoulutus
Tai kyllähän hygieniaa opetetaan muuallakin, mutta aika usein esim. terveystarkastajat ovat eläinlääkäreitä koulutukseltaan.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Toope

Lainaus käyttäjältä: Hayabusa - joulukuu 07, 2022, 22:57:38
Lainaus käyttäjältä: Hippi - joulukuu 07, 2022, 16:46:00
Enpä usko tämän johtavan koiraveroon. Kyllä niillä tulee olemaan riittävästi puuhaa pitkäksi aikaa saada tämä rekisteri pystyyn. Sinällään jännä, että koirarekisteri kuuluu ruokaviraston toimialaan :D :D

Itse asiassa tuo ei ole niin jännää, kun tietää hygienian korkeimman opetuksen olevan eläinlääketieteellisessä.
https://www.helsinki.fi/fi/elainlaaketieteellinen-tiedekunta/opetus-ja-opiskelu/ammatillinen-jatko-ja-taydennyskoulutus/erikoiselainlaakarin-tutkinto/elintarviketuotannon-hygienian-erikoistumiskoulutus
Tai kyllähän hygieniaa opetetaan muuallakin, mutta aika usein esim. terveystarkastajat ovat eläinlääkäreitä koulutukseltaan.
Eivätkö suurempaa "erityiskoulutusta" kykene luomaan? Pitäisikö yhteiskunnan panostaa lisää?
Noin niitä yhteiskunnan menoja kasvatetaan! Hyvä esimerkki. Lisäkoulutuksia, koska valde maksaa...

Hippi

^^
Lähinnä kävi mielessä Ruokavirasto ja koirat samassa lauseessa ikään kuin aasialaisessa hengessä. :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️