Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Muutama sana autoista

Aloittaja Kopek, maaliskuu 16, 2019, 16:28:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Kopek

Näinä aikoina neliveto auttaisi parkkipaikalle ja parkkipaikalta ajamista huonosti auratuilla kaupungin kaduilla. Lumilapio peräluukussa ei täysin korvaa nelivetoa. Turvauduin viimeksi eilen lapioon, jotta sain peruutettua auton pois pakkiruudusta. Nokka oli jäänyt vähän koholleen lumipaakin päälle, ja eturenkat sutivat "ilmassa". Lainausmerkit siksi, etteivät renkaat aivan ilmassa olleet, mutta niiden paino maata vasten oli keventynyt johtuen auton nokan ylimääräisestä kannattelusta.

Autoa ei ole tietenkään pakko ajaa huonosti auratulle paikalle, mutta vapaat parkkiruudut ovat niukkuushyödyke, joten huonommankin paikan valitsee helposti. Ja seuraavaksi tarvitaankin lapiota. Tai nelivetoa.

En ole koskaan ajanut nelivetoisella autolla.

Brutto

Jouduin itsekin kurkkaamaan Mersun alle ostaessani sitä. Autossa itsessään ei missään lukenut että se on neliveto eikä siinä ollut erillisiä kytkimiä nelivedolle. Ainoastaan myyjän esitteessä oli maininta siitä. Nelivedon huomaa silloin kun yrittää heittää talvella perää rinnalle. Se ei onnistu kuten takavetoisella, mikä on laskettava nelivedon suureksi puutteeksi.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Hayabusa

Lainaus käyttäjältä: Brutto - helmikuu 01, 2021, 11:44:49
Nelivedon huomaa silloin kun yrittää heittää talvella perää rinnalle. Se ei onnistu kuten takavetoisella, mikä on laskettava nelivedon suureksi puutteeksi.
;D
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Toope

Lainaus käyttäjältä: ROOSTER - helmikuu 01, 2021, 10:03:44
Nelivedon ostaneista suuri osa tarvitsee sitä äärettömän harvoin, ehkä siitä hetkestä sitten kannattaa maksaa nelivetolisä hankinta-, polttoaine- ja huoltokuluissa.

Toisaalta, ennen sähköautokeskustelun alkamista en minä tiennyt sitäkään, että autojen tärkeimpiä käyttökohteita on 1000 km mökkimatka, josta suurin osa on korpitaivalta jossa ei ole sähköä saatavilla. Ehkä siksi nelivetokin on välttämätön.

Luultavasti nelivedon hyödyt peruskuluttajalle tulevat yleisemmin esiin talvella kun etsii parkkipaikkaa tai yrittää päästä sellaisesta liikkeelle.
Jotkut Range Roveritkin kai ovat suunniteltu Posh Spice:n kaltaisille, joilla on vaikeuksia päästä maalle "englantilaisen kelirikon" aikana syksyisin?
https://www.theglobeandmail.com/globe-drive/in-photos-range-rover-evoque-as-designed-by-posh-spice/article23114928/
No, ehkä toki sisustusta, mutta silti. Eivät aina ihan äijäautoja.

Kopek

Hesari: "Viime vuonna kierrätykseen palautuvan auton keski-ikä kasvoi 21,3 vuoteen, kun se edellisenä vuonna oli 21,0 vuotta."

Jos kierrätettävien autojen keski-ikä olisi ollut 21,3 vuotta vuonna 1970, romutettavat autot olisivat olleet keskimäärin 1940-luvun lopulta.

Näin ei kuitenkaan ollut. 21,3 vuotta vanhoja (1940-luvun autoja) näki vuonna 1970 korkeintaan museoissa tai vanhoissa valokuvissa. Maanteillä niitä ei ollut liikkunut enää vuosikausiin. Ehkä jossakin Helsingin kadunvarressa saattoi vielä tällaisen harvinaisen konkarin nähdä (valokuvista päätellen).

Vanhoina hyvinä aikoina (joihin ilmastohuolestuneet ehkä haluaisivat palata) autojen taival autoliikkeestä hajottamolle ei kestänyt kuin muutaman vuoden. Ruoste vei autot hautaan nopeasti. Kalliin Toyota Crownin (toisen sukupolven) käyttöikä ei ollut muutama vuosi. Sama koskee Toyota Corollaa ja monia muitakin merkkejä. Lokasuojat piti vaihtaa jo 2-3 vuotta vanhaan autoon. Viiden vuoden iässä piti uusia kynnyskotelot ja puolet pohjasta, jos aikoi vielä ajaa. 6-7 vuoden kohdalla soivat viimeistään kuolinkellot. Tietysti käytön määrällä ja olosuhteilla oli merkitystä. Joku sinnitteli pidempään, joku kuoli nuorempana. Kymmenvuotias auto oli joka tapauksessa jo harvinainen vanhus.

Nykyisten autojen taival päättyy toisella tavalla. Jonakin päivänä mittariin ilmestyy merkkivalo tai katsastajan tietokoneeseen merkintä, jonka poistaminen maksaisi enemmän kuin mikä on auton arvo. Toimintakuntoinen ja ehjältä vaikuttava auto saa tuomion: Hylätty.

Toope

Suomen autokanta on keskimäärin (Eurooppa) varsin vanhaa:
https://www.op-media.fi/liikenne/vanhat-autot-ovat-turvallisuusriski-ja-rasite-ymparistolle/
LainaaLänsieurooppalaisessa vertailussa Suomessa ajetaan keskimäärin iäkkäimmillä autoilla Espanjan ja Portugalin jälkeen. Henkilöautojen keski-ikä Suomessa oli viime vuonna 12,1 vuotta. Trendi on ollut nouseva koko 2010-luvun.

Syy on yksinkertainen. Ajamme vanhoilla autoilla, sillä auto- ja ajoneuvoveron vuoksi ajoneuvojen hintataso on Suomessa korkea. Suomessa verotuksessa ei huomioida lähipäästöjä, jotka vanhoilla autoilla ovat kertaluokkia suurempia. Esimerkiksi Saksassa auton vuotuinen vero nousee huomattavasti voimakkaammin, mikä kannustaa luopumaan pienellä käytöllä olevasta vanhasta autosta.

Suomessa myös liikkumisen kulttuuri ja ahtaiden kaupunkien vähyys suosivat isoja autoja. Suomalaiset kuluttajat valitsevat usein vähän isomman käytetyn auton kuin uuden auton, mikä lisää huomattavasti käytettyjen autojen maahantuontia.

Kerran hankittu auto ajetaan usein loppuun asti ennen kuin vaihdetaan uudempaan malliin.
Suomalaisten elintaso ei ole riittävä uusimaan autokantaamme. Siksi ostamme hyvin paljon käytettyjä autoja. Rahat eivät riitä uusien autojen ostamiseen johtuen korkeista hinnoista ja autoilun verotuksesta.

-:)lauri

Törmäsin Twitterissä hyvään pohdintaan. Kysymys kuuluu:

Jos on hieno ja iso auto, miksi ajaa sillä ylinopeutta kun jos ajaisi mahdollisimman hitaasti, ehtisi auton kunnolla näkemään ja köyhiä vituttaisi paljon enemmän?
Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Kopek

Jos autokanta nuorennetaan pysyvästi, niin kuin jotkut poliitikot haluavat, eikö se tarkoita autolla liikkumisen kallistumista?

Jos auton käyttöaika on kaksikymmentä vuotta, sen pääomakulut (sisältäen veron) jakautuvat kahdellekymmenelle vuodelle. Ensimmäinen käyttäjä maksaa pääomakuluista eniten, koska auton arvo alenee euroissa laskien eniten ensimmäisinä käyttövuosina. Tässä on tietysti automerkkikohtaisia eroja. Viimeisin käyttäjä - johon porukkaan minä kuulun - maksaa vähiten pääomakuluja.

Autoveron osuus taitaa sulaa vähitellen pois hinnastas siitä päätellen, että vanhan käytetyn auton hinta matalan autoveron maassa ja Suomen kaltaisessa korkean autoveron maassa ei kovin paljon eroa toisistaan, vaikka autojen hinnoissa uutena on ollut suuri ero. En esitä tätä ehdottomana totuutena vaan "musta tuntuu" ajatuksena, joka perustuu ulkomaisiin käytettyjen autojen myyntisivustoihin ja niistä ilmeneviin autojen hintoihin.

Jos autokantaa nuorennetaan eli autot romutetaan jo kymmenen vuoden ikäisenä, ja autojen hinta uutena sekä romutushinta pysyvät samana, auton pääomakulut vuotta kohti kasvavat. Eikö tämä ole aika ilmeistä.

Jos autoja ei romuteta, vaan ne myydään kymmenen vuoden ikäisinä Afrikkaan, ei autokannan nuorentamisella Suomessa taida olla positiivista vaikutusta kokonaisuutta ajatellen.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Viihde- ja hömppäpöhinä - helmikuu 04, 2021, 07:34:29
Törmäsin Twitterissä hyvään pohdintaan. Kysymys kuuluu:

Jos on hieno ja iso auto, miksi ajaa sillä ylinopeutta kun jos ajaisi mahdollisimman hitaasti, ehtisi auton kunnolla näkemään ja köyhiä vituttaisi paljon enemmän?

Näin on.

Muistelen ajaneeni valtavan pitkässä jonossa Porsche 911 Turbo auton perässä kun kukaan ei rohjennut lähteä ohittamaan tuota lievää alinopeutta ajanutta. Ei edes turboBMW-kuskit.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Toope

Olisi minustakin fiksua, että autot ajetaan loppuun saakka, eikä vaihdeta 7 vuoden välein uuteen, kuten sveitsiläiset tekevät. Itä-eurooppalaisetkin tietävät tuon. :o
Säästää luontoa ja rahaa.

Kopek

#325
Pitäis viedä auto huomenna katsastukseen, mutta nolottaa viedä, kun vika huomataan saman tien, kun tyyppi lähtee ajamaan sillä. Ohjaustehostin ei toimi, ja öljyt vuotavat jonnekin auton alle.

Jokin tämän tyyppinen vika (linkki). Se tuli tässä "hiljattain". Saakohan edes kuukauden ajoaikaa. Varaosia korjaamiseen ei näytä löytyvän enää mistään. Autoon tehtiin juuri remonttia katsastusta ajatellen, ja auto toimii ajossa aivan hyvin. Ohjaustehostimen toimimattomuus ilmenee parkkipaikoilla ja muissa tilanteissa, jossa rattia pitää käännellä auton ollessa paikallaan tai liikkuessa hyvin hitaasti. Maantienopeudessa ei huomaa mitään poikkeavaa.

https://keskustelu.suomi24.fi/t/1558935/peugeot-405-ohjaustehostin

http://peugeot-foorumi.com/index.php?topic=81817.0

Kai tässä on lähdettävä käytettyä autoa "metsästämään". Ei vain huvittaisi yhtään. Enkä halua, että vanha auto käytön loppuessa homehtuu pihaan. Haluan tehdä sille jonkinlaisen tallin. Olen päättänyt, että säilytän sen muistona.

Luulin, että vian voisi korjata, ja vasta nettiä selatessani (tässä ja nyt) totesin tilanteen toivottomuuden. Pakokaasutestikin tehtiin korjaamolla, ja sekin meni tavallaan hukkaan, jos auto poistuu käytöstä tuon vian takia. Minulla on tilattuja asentamattomia osiakin tuohon autoon. Nekin muuttuvat merkityksettömiksi. Eilen hain viimeksi postista uuden etulampun. Äsh...

P.S. Sen verran täydennystä, että kaadoin pullollisen öljyä säiliöön, joka oli aivan tyhjä, ja tällöin ohjaustehostin alkoi toimia. Kyse on nyt siitä, miten nopeasti lisätty öljy valuu pois.

Uusi öljy on punaista, joten sen erottaa vanhasta, jota on valunut raidetangon muoviseen suojapussiin, jossa sitä lainehtii desitolkulla. Jotenkin tuntuu, että tämä kaikki liittyy siihen, kun auto oli korjaamolla. Mitähän tekisi? Pitäisikö suojapussiin pistää neulalla reikä ja laskea öljy pois johonkin astiaan.

Olisipa katsastuspaikka aivan lähellä niin, että voisi tehdä viimeisiä toimenpiteitä juuri ennen katsastusta. Sain aikoinaan öljyvuotoisen Micran menemään läpi katsastuksesta kerta toisensa jälkeen siten, että ajoin auton johonkin parkkipaikalle katsastuspaikan lähellä ja siellä pyyhin öljyä pois auton pohjasta. Käytin joskus peräluukussa mukana kuljetettuja pieniä pukkeja apuna, jotta pääsin ryömimään auton alle. Autolla ajettiin monta sataa tuhatta kilometriä ensimmäisen "öljyvuotohylkäyksen" jälkeen korjaamatta vikaa. Joskus peittelin öljyvuotoa sirottelemalla auton pohjaan saunan uunista otettua tuhkaa. 

Toope

Tuskin nuo bensa-autot tulevat katoamaan niin pian, mitä jotkut teoreetikot sanovat. Sähköautoille on vielä niin paljon esteitä ja ongelmia, että vieläkin bensakäyttöisen uuden auton hankinta on ihan järkevä ratkaisu.

Brutto

Lainaus käyttäjältä: Kopek - helmikuu 11, 2021, 10:45:32
Pitäis viedä auto huomenna katsastukseen, mutta nolottaa viedä, kun vika huomataan saman tien, kun tyyppi lähtee ajamaan sillä. Ohjaustehostin ei toimi, ja öljyt vuotavat jonnekin auton alle.

Jokin tämän tyyppinen vika (linkki). Se tuli tässä "hiljattain". Saakohan edes kuukauden ajoaikaa. Varaosia korjaamiseen ei näytä löytyvän enää mistään. Autoon tehtiin juuri remonttia katsastusta ajatellen, ja auto toimii ajossa aivan hyvin. Ohjaustehostimen toimimattomuus ilmenee parkkipaikoilla ja muissa tilanteissa, jossa rattia pitää käännellä auton ollessa paikallaan tai liikkuessa hyvin hitaasti. Maantienopeudessa ei huomaa mitään poikkeavaa.

https://keskustelu.suomi24.fi/t/1558935/peugeot-405-ohjaustehostin

http://peugeot-foorumi.com/index.php?topic=81817.0



Iski kamala autokuume joka kohdistui vanhaan Peugeot 405:seen. Valkeakoskella oli sellainen siisti ja vähän ajettu. Taistelin sinnikkäästi ostohimoa vastaan ja sain lopulta uskoteltua itselleni, etten tarvitse vanhaa Pösöä. Mutta autokuume oli ovelampi ja laittoikin minut ostamaan hetken mielijohteesta vanhan Volkkarin. Se ei maksanut kuin muutaman satasen, mutta jotakin vanhaa oli pakko ostaa. Nyt on taas kolme autoa pihassa.
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Brutto - helmikuu 23, 2021, 12:43:08

Iski kamala autokuume joka kohdistui vanhaan Peugeot 405:seen. Valkeakoskella oli sellainen siisti ja vähän ajettu. Taistelin sinnikkäästi ostohimoa vastaan ja sain lopulta uskoteltua itselleni, etten tarvitse vanhaa Pösöä.

En katsele nettiautoa tai muitakaan käytettyjen autojen myyntipaikkoja. Tulee vain paha mieli, kun näkee jonkun täydellisen auton, eikä ole rahaa ostaa sitä. On masentavaa ajatella, että jossakin on siisti hyvin pidetty klassikkoauto myytävänä, ja se päätyy jonkun sian tuhottavaksi. Kaikki vaiva ja huolenpito, mitä auton säilymiseksi on uhrattu, valuu hukkaan. Auton haluaisi pelastaa.

Jos vielä saan 405:n menemään kerran katsastuksesta läpi, alan valmistautua ajatukseen, että jonkinlainen korvike on hankittava. Ei 26 vuotta vanhaa autoa oikein voi pitää käyttöautona aina vain. Alkaa olla liikaa ongelmia.

Käytetyn auton ostaminen on epämukavaa lottoa, jossa voi saada täysosuman tai menettää rahansa ja hermonsa. 

Kevennykseksi (tämä oli varsinainen asiani) valokuva valkoisesta autosta hankien keskellä. Valkoinen käy tällaiseen maisemaan. Auto on vuosimallia 1957.

https://cdn1.mecum.com/auctions/sc0518/sc0518-327027/images/01-1522685895357@2x.jpg

Toope

Lainaus käyttäjältä: Kopek - helmikuu 25, 2021, 20:02:37
Käytetyn auton ostaminen on epämukavaa lottoa, jossa voi saada täysosuman tai menettää rahansa ja hermonsa...
Toisaalta ehkä olisi sijoittajan paikka...? Eivät bensa/dieselautot ihan noin vain poistu liikenteestä. Siinä kestää kauan. Nuo ovat joskus museoautoja.