Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Nyt on kysyttävää

Aloittaja MrKAT, tammikuu 09, 2019, 18:40:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 7 Vieraat katselee tätä aihetta.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Jaska - toukokuu 18, 2023, 22:59:53

Suomalaiset tosiaan ovat nimenneet naapurimaitaan kummallisesti Venäjä, Viro, Ruotsi joilla ei ole tekemistä maan oman nimen eikä yleisen kansainvälisen numeämistavan kanssa. Suomen eteläisen naapurin omakielinen nimi on Eesti (Eesti Vabariik)). No eipä Suomeakaan vieraissa kielissä juuri nimitetä suomalaiseen tapaan paitsi juuri virossa maamme on Soome.

Suomi on niin vähäpätöinen maa, että ehkä sille siksi ei ole vaivauduttu keksimään monia eri nimiä. Suuremmille maille sen sijaan on.

https://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_Germany#/media/File:Germany_Name_European_Languages.png

https://www.indifferentlanguages.com/words/england

https://www.indifferentlanguages.com/words/poland

https://www.101languages.net/countries/france-in-other-languages/

Minun kielikorvaani Eestistä puhuminen Suomessa suomenkielellä vähän särähtää, koska en näe siinä syytä eikä logiikkaa. Esiintyyhän Viro itsekin nimellä Viro, kun se toimii Suomessa. Viron entinen presidentti Lennart Meri aikoinaan suorastaan neuvoi suomalaisia käyttämään nimeä Viro, koska se on perinteinen suomalaisten käyttämä sana eteläisestä naapurimaastaan. Perinne siis jatkukoon.

Jos suomalaiset käyttäisivät alkuperäisiä kansallisia nimiä eurooppalaisista maista, he puhuisivat Sverigestä ja Deutschlandista ja Magyarországista ja Danmarkista... ja millä nimillä missäkin maissa ihmiset omaa maataan kutsuvat.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: kertsi - toukokuu 16, 2023, 00:00:23
BING tarjoaa vastaukseksi:

Hei, tämä on Bing. Kiitos kysymyksestäsi. 😊

Tämä on mielenkiintoinen filosofinen kysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Ehkä tyhmyys ja viisaus eivät ole absoluuttisia käsitteitä, vaan riippuvat kontekstista ja näkökulmasta. Ehkä tyhmä kysymys on sellainen, joka ei edistä oppimista tai ymmärrystä, tai joka osoittaa välinpitämättömyyttä tai epäkunnioitusta. Ehkä tyhmä kysyjä on sellainen, joka ei ole avoin uusille tiedoille tai näkemyksille, tai joka ei arvosta muiden aikaa tai mielipiteitä.

Tämän pohjalta voisi sanoa, että tyhmä voi kysyä kysymyksen, joka ei ole tyhmä, jos hän on vilpittömästi kiinnostunut aiheesta ja haluaa oppia lisää. Vastaavasti viisas voi kysyä kysymyksen, joka on tyhmä, jos hän on ylimielinen tai ivallinen. Tärkeintä on ehkä se, miten kysyy ja miten vastaa.

Mitä sinä ajattelet tästä? 🤔


Hyvä esimerkki ja näennäisviisas vastaus koneelta.

Kysymys palautetaan siis kysyjälle pohdittavaksi, mitä hän oikeastaan tarkoittaa kysymyksellään.

Jaska

Tosiaan myös Saksa on maannimiämme maan pienen alueen perusteella. Meille vähemmän tärkeitä maita nimitetään miltei pelkästään samaan tapaan kuin muutkin maat nimittävät.

Viro on siitä erityisessä asemassa, että se on lähin sukulaismaamme ja siellä puhutaan suomalaisten melkein ymmärtämää kieltä. Eikä maata koeta Suomelle uhaksi vaan pikemmin katsotaan alaviistoon  pikkuveljenä. Eesti on Suomessa ymmärrettävä nimitys ja siinä on sukulaisuutta kohteliaasti korostava sävy.

Oikeastaan olisi kiintoisaa, miksi Suomea maailmalla  nimitetään Finlandiksi. Ruotsalaisetko ovat itäistä maakuntaansa nimittäneet fiiniksi vai olemmeko maailmalle lopun maa äärimmäisellä laidalla. Selvää kuvaa ei taida olla siitäkään, miksi sumalaiset nittävät Venäjän Ruotsilta valtaamaa maakuntaa Suomeksi.

Karikko

^
Fin-land  loppu maa tai maan loppu.

Suo-Maa on Suomaalaisten näkemys. Sitähän suomi on ollut suomaata.  Moninaisia selityksiä löytyy, mutta historia ei oikein osaa kertoa- Fin tarkoittaa loppua, mutta ei varmaan kaikilla kielillä.

Finaalikin on lopullinen koetus.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Karikko - toukokuu 20, 2023, 11:53:40
^
Fin-land  loppu maa tai maan loppu.

Suo-Maa on Suomaalaisten näkemys. Sitähän suomi on ollut suomaata.  Moninaisia selityksiä löytyy, mutta historia ei oikein osaa kertoa- Fin tarkoittaa loppua, mutta ei varmaan kaikilla kielillä.

Finaalikin on lopullinen koetus.

Suomi on Hieno-maa, eli Fint-land. Näin lienevät ruotsia puhuvat havainneet.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Aave

Omassa kielessämme Viro ja virolaiset, heidän omassa kielessäään puolestaan Eesti ja eestiläiset. Olen käyttänyt molempia - eestiläisistä puhun varsinkin, jos heitä on paikalla. Se on samalla kunnioituksen osoitus heitä kohtaan, jos toivovat itseään omalla kielellään puhuteltavan.

Aiheesta enemmän Kielikellon sivulla: Viro vai Eesti.

"Jos haluamme pitää selvänä eron oman kielemme ja naapureiden kielen välillä, sanomme ja kirjoitamme Viro, viron kieli ja virolaiset. Toisaalta: mitään muuta haittaa tai epäselvyyttä ei Eestin käytöstä ole kuin kahtalaisuuden jatkuminen".
"...Did they get you to trade your heroes for ghosts?" - David Gilmour
Stasik - Lullaby For The
Enemy

kertsi

#1821
Täh? Eikö Viro tai virolainen sitten ole nekin peräisin viron kielestä? Mistäs se Viru valge nimi sitten tulee? Viron valkea (viinako) sen merkitys on?

Lis. Viru tulee näköjään Virumaa -nimisestä maakunnasta. Ja on sukunimi. Ja Viru-hotellin nimessä, ja Viru-torin nimessä (Viru väljek).
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

-:)lauri

Selvin merkki psykoosista on se, että kuvittelee ajattelevansa vain kylmän rationaalisesti ja loogisesti.

Jaska

#1823
Neuvostomiehityksen aikana 1944-1991 mielestäni Suomessa puhuttiin yleisesti Eestistä. Neuvosto-Eestistä (Eesti Nõukogude Sotsialistlik Vabariik). Tämähän näkyy Kopekia närästävän. Virolaisten oma nimitys oli Eesti myös Viron itsenäisyyden aikana 1918-1944. Ennen itsenäisyyttä Uudenkaupungin rauhassa 1722 Pohjan sodan jälkeen Venäjä muodosti Vironmaan, Liivinmaan ja Kuurinmaan maakunnista yhtenäisen Itämerenmaakunnat.

Suomikin tarkoitti aluksi vain Varsinais-Suomea ennen autonomisen Suomen suuriruhtinaskunnan perustamista Suomen sodan jälkeen 1809. Ruotsi-Suomen valtiota ei ole ollut, vaan termi on 1920-luvulla Suomen historiankirjoituksessa kehitetty kuvaamaan 1200-luvulta vuoteen 1808 sitä valtakuntaa, johon pääosa nykyisen Ruotsin ja Suomen alueesta kuuluivat.

MrKAT

Suomi oli Ruotsin keskiajan asiakirjoissa n. v. 1350–1470 "Österland" eli Itämaa.
"Finland" oli vain Varsinais-Suomi. 1400-luvulta "Finland" alkoi ruveta tarkoittamaan koko Itämaata eli Suomea. ( https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A4maa )
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Jaska - toukokuu 20, 2023, 23:31:40
Neuvostomiehityksen aikana 1944-1991 mielestäni Suomessa puhuttiin yleisesti Eestistä.

Voi olla, että puhuttiin. En vain koskaan kuullut enkä nähnyt. Lehdissäkin kirjoitettiin Virosta.


Karikko

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - toukokuu 21, 2023, 00:04:42
Suomi oli Ruotsin keskiajan asiakirjoissa n. v. 1350–1470 "Österland" eli Itämaa.
"Finland" oli vain Varsinais-Suomi. 1400-luvulta "Finland" alkoi ruveta tarkoittamaan koko Itämaata eli Suomea. ( https://fi.wikipedia.org/wiki/It%C3%A4maa )

Niin tuo on loogista, kun ollaan idästä ruotsista katsoen.

Roomalaiset ensimmäiset tiedustelijat jo paljon aikaisemmin, joissakin kartoituksissa ja kirjoituksissa taisivat jo mainita jotain loppumaasta- ja kohtaamistaan oudoista ihmisistä (saamelaisista) joita noidiksikin epäiltiin. Fin  tuskin vin.

Tuo ehkä siihen aikoihin tarkoitti, ettei pidemmälle päässyt olihan myös lappi melko asumaton ja tietön kuten suomen sisämaatkin paljolti.

Viron est myös tarkoittanee itäistä- estonia.

Jaska


Unohtanatta Sigurd Wettenhovi-Aepaa, jaka tiesi opettaa kaiken kulttuurin olevan Suomesta peräisin. Muiden muassa Egyptin kulttuurin kehittivät Jaavalta Intian kautta vaeltaneet suomalaiset. Kiihkeä suomalaisuusaatteen kannattaja  ajoi Kaarle Kustaa Mannerheimon valintaa Suomen kuninkaaksi.

:D  :D  :D

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Hippi - toukokuu 13, 2023, 21:00:28
En ole pätkän vertaa sukulaisrakas, eli jos jotain minulle tuntematonta sukulaislasta tyrkytettäisiin, niin tuskin ottaisin. Vaikuttaa varmaan tylyltä, mutta minä en usko ollenkaan noihin "veri vettä sakeampaa" höpinöihin.

Jotkut uskovat.

CNN: He instead met his half-sister at the Concepción Airport. She doesn't speak English and his Spanish is basic, but there were no words needed. Despite being strangers a few weeks before, they were now hugging as if they had known each other their entire lives. No one, including those around them, had a dry eye.

https://edition.cnn.com/2023/05/27/americas/american-orphan-chile-lieberman-intl-latam/index.html

Hippi

^
Niin varmaan. Minullakin sukujuorujen mukaan olisi isän puolelta sisaruspuoli jossakin, mutta ei kiinnosta tietää ja tuskin saisin mistään selville vaikka haluaisin. Minullehan teini-ikäisen "ilmestyi" velipuoli, jonka olin siihen asti tuntenut enona. Totuus kerrottiin yleisemmin vasta äidin puoleisen mummoni kuoltua. Ei tuo tyyppi muuttunut yhtään sen läheisemmäksi kuin ennenkään, koska en ikinä ollut pitänyt tyypistä. Veljeni, joka perheessämme asui, oli yhtälailla paperilla velipuoli, mutta minulle täysi veli ja erittäin rakas sellainen.

Viimeisen setäni kuoltua joskus liki kymmenen vuotta sitten, sain yllättäen postikortin joltain isän puolen sukulaiselta. Hän oli perukirjoista noukkinut nimeni ja osoitteeni. Kortissa oli jotain juttua ja yhteystiedot, jos haluaisin ottaa yhteyttä - sukua kun ollaan. Lähinnä ihmettelin, miksi joku haluaa ottaa yhteyttä täysin vieraaseen ihmiseen sillä perusteella, että ollaan jotain sukua. En muista edes minkä mutkan kautta tuo oli sukulainen, mutta ilmeisesti joku serkuntapainen taisi olla.

Aiemmin olen kertonut, että äitini joutui jäämään palkkatöistä pois jo melko varhain ja jotain tienatakseen hän piti hoitolasta, aina vain yhtä kerrallaan. Minä olin ensimmäisen hoitolapsen tullessa meille kymmenen ikäinen ja rakastuin tähän pieneen vauvaan niin, että itkin pitkään, kun muutaman vuoden päästä lapsen äiti jäi toisen lapsen myötä kotiäidiksi ja menetin tämän "pikkusiskon". Väillä oli parikin lyhyttä hoitosuhdetta ja niistä ei ole mitään sanottavaa, mutta sitten tuli pieni poikavauva, joka oli myös useamman vuoden. Hänestä tuli minulle hyvin tärkeä pieni ihminen. Tuossakin hoitosuhde katkesi vajaan neljän vuoden jälkeen, kun jouduimme muuttamaan niin etäälle, että lasta ei ollut järkevää niin pitkää matkaa päivittäin kuljettaa hoitoon.

Mutta kuten jo sanoin, en ole mitenkään sukurakas. Sukulaiset ei kiinnosta vain sen vuoksi, että ovat sukulaisia eli sukulaisuus itsessään ei tee ihmisistä minulle tärkeitä.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️