Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Hippi - helmikuu 26, 2021, 08:14:13


Sitä ihmettelen, jotta miksi noilta rajan yli ramppaavilta ei edellytetä rokotusta, jos se nyt kuitenkin suojaisi myös tartunnan leviämiseltä? Osaltaan tämä leikkaisi tartuntoja raksatyömailla yms., joissa etätyö ei toimi.

Niin rokotuksethan ovat alkuvaiheessa ja nyt kaiketi voidaan aloittaa niiden vaatiminen, kun niitä alkaa olla saatavilla.

Matkustuskieltoa täydellisenä, ei taida olla voitu asettaa- liekö joku lainsäädännöllinen este. (perustuslaki)

Hyvä tahto ja neuvot eivät yleensäkään toteudu pelkällä toivomisella, kuten noiden vierastyöläisten osalta- pakko ja valvonta, on luottamusta parempi vaihtoehto monissa asioissa. (Silloin, kun asiat on sen tasoisia, kuten pandemian suhteen)

Muisto Keijo Kullervo

Kiinassa, totalitaarisessa valtiossa, päästiin eroon koronasta, kun pantiin lähes kaikki säppiin joksikin ajaksi? Täällä niitä päällepäsmäreitä riittää virkaan kuin virkaan, mutta, mutta... eiköhän tolkkua kaikkeen tule kun vähän harjoitellaan?

Muisto Keijo Kullervo
"Tie, Totuus ja Elämä."
  60x60x60 =216000

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Jaska - helmikuu 25, 2021, 17:04:41
Nyt on uusia rajoituksia saatettuna voimaan ja lisää tekeillä muuntovirusten vauhdittaman kiihtyvän kasvun seurauksena. Hallituksen aamuista tiedostustilaisuutta Areenasta katsottuani päällimmäiseksi vaikutelmaksi tuli, että hallituskin on uupumassa sosiaalisten kontaktien säätelyn antamiseen kun Suomi on luisumassa hallitusta eurooppalaiseen tilanteeseen pääkaupunkiseudun tautipesä etunenässä. Käsittelyssä pinnalla on kansalaiselle vastenmielinen näpertely lakiteknisten asioiden kanssa ja säädöstön sekavuus kun rajoituksia painotetaan niille alueille, joissa tauti pahiten jyllää.

Kun Uusimaa eristettiin laittaen poliisit ja sotilaat Uudenmaan rajoille, tarkoituksena oli viivästää taudin leviämistä muuhun Suomeen. Nyt siitä ei enää olisi vastaavaa hyötyä. Itse kunkin pitää tietenkin ymmärtää, että tuhannen ihmisen pitää rajoittaa kontaktejaan että yksi tartunta saadaaan eliminoitua. Edelleen matkustelun rajoittaminen on oleellinen osa koronapandemian taltutusta.

Ilmeiselle näyttää, että että juottolat ovat merkittävä koronan levityskanava. Ravintoloilla näyttää olleen vahvat voimat puolustamassa elinkeinotoimintaa ja vastustamassa ryyppäämisen siirtämistä tehtäväksi etänä.

Minua on yllättänyt todettujen tartuntojen voimakas siirtyminen nuorempiin ikäluokkiin. Niin paljoa ei ole poistumaa vanhimmissa ikäluokissa, että se selittäisi.

Suomessa on nyt 55000 todettua koronavirustartuntaa eli yksi sadasta. Kuolleita on kertynyt yli 700, eli yli yksi 10 000:sta suomalaisesta - ei kovin merkittävä kuolinsyy. Sairaanhoito on kuitenkin kovilla ja muiden sairauksien hoito kärsii. Epidemia kiihtyy Suomessa ja viimekeväinen oli vasta rauhallista alkusoittoa. Ilmaantuvuus Suomessa on nyt luokkaa 100 uutta todettua koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti kahdessa viikossa. Virossa se on kuusinkertainen ja Euroopan keskiarvo nelinkertainen.

Hyvin sanottu. Vastenmielinen kuvaa juurikin hyvin tuota nysväämistä lakiseikkojen parissa. Tuntuu äkkiseltään jopa pelkuruudelta. Ei uskalleta tehdä mitään ilman että saadaan se erinomaisen hyvin perusteltua jokaiselle joka keksii alkaa rutkuttamaan "oikeuksistaan". Vaikka olennaista olisi jokaiselle inisijälle sanoa: onko sinulla oikeus levittää tartuntoja muille ihmisille? Mistä luulet sellaisen oikeuden saaneesi?

Itse en ole yllättynyt tartuntojen painottumista nuorempiin ikäluokkiin. Heillähän on tämä harha että elävät ikuisesti. Seudulla jossa asun tartuntoja on tullut nimenomaan oppilaitoksissa, ja silti bussiin änkee edelleenkin nuorisoa ja aikuisia opiskelijoita joilla ei ole maskia. (Erityisesti kyllä ihmettelen minkä takia lukujärjestyksiä ei ole porrastettu, vaan kaikki luokat päästetään vapaasti sekoittumaan keskenään yhtäaikaa bussipysäkille. Koulussa ei nähdä omaa tonttia pidemmälle?)

Oikeudesta kitata viinaa ja karjua karaokea en viitsi edes aloittaa, kun tulee näppylöitä...

Karikko


Kerrotaan noiden virusmuunnosten tartuttavan herkemmin ja sekin lienee yksi syy miksi nyt tauti on saanut uutta vauhtia.

Eipä taida maskeista olla juurikaan mitään apua, vaikka ihmisillä on kohtuullisen hyvä tahto niiden käyttämiseen- kaupoissakin aika harva nykyään on maskiton.

Varmaan myös on paljon oireettomia, jotka eivät tule tunnistetuksi ja he eivät tiedä olevansa mahdollisia taudin levittäjiä.
IL britti-viruksesta..

Suurin osa tartunnoista oireettomilta
Koronavirustartunta saattaa aiheuttaa monelle vain niin vähän oireita, ettei niihin kiinnitetä huomiota niin paljon, että hakeuduttaisiin testeihin. Sekin voi saada aikaan viruksen entistä nopeampaa leviämistä.

Arvion mukaan jopa 59 prosenttia tartunnoista saadaan sellaisilta ihmisiltä, joilla ei ole oireita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivujen mukaan koronavirustaudin oireita voivat olla päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, yskä, hengenahdistus, voimattomuus, väsymys,lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, kuume, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

Pelkästään oireiden perusteella ei voi päätellä, onko hengitystietulehduksen aiheuttaja koronavirus vai joku muu virus tai bakteeri.

Siksi lievienkin oireiden ilmaantuessa on hyvin tärkeää tehdä omien oireiden arviointi Omaolo-palvelussa ja hakeutua koronatestiin.

Juttu on julkaistu alun perin 1.2.2021 ja päivitetty 26.2.2021.

Amore

Miltä näyttää vuosi katastrofin jälkeen Euroopan ensimmäisessä koronaviruspesäkkeessä?

Koronavirus iski Euroopassa ensin Pohjois-Italiaan. Alueella pelätään nyt, että epidemiassa on alkamassa jälleen vaikea vaihe...

Noin 1,1 miljoonan asukkaan Bergamon provinssi oli yksi niistä alueista, joilla koronavirus pääsi leviämään pahiten. Siellä ensimmäinen koronavirustapaus tuli osastolle helmikuun 23. päivä.
Maaliskuussa Bergamon pääsairaalassa oli päällä täysi hätätila. Potilaita jouduttiin lähettämään hoitoon muualle Italiaan ja Saksaan asti. Alueen krematoriot eivät kyenneet tuhkaamaan ruumiita tarpeeksi nopeasti...

Viruksen leviämisen estämiseen tarkoitetut turvatoimenpiteet vähensivät Papa Giovanni XXIII -sairaalan sänkypaikkoja tuhannesta 780:een. Niistä enimmillään noin 600 oli varattu koronaviruspotilaille. Pelkästään koronapotilaille tarkoitettuja osastoja oli seitsemän.
– Tilanne oli absurdi. Sairaalan pääaula oli täysin autio, mutta päivystys ja osastot kuin muurahaispesä, sanoo johtotehtävissä työskentelevä lääkäri Stefano Fagiuoli.

Fagiuoli kertoo tajunneensa toden teolla mitä oli tapahtunut vasta huhti-toukokuussa, kun hän kävi läpi kevään potilaskansioita.
– 480 kansiosta noin 150 potilasta oli kuollut. Tavallisesti luku on ehkä yksi sadasta. Lääkärinä näen kuoleman luonnollisena osana elämää, mutta silloin mietin, että jos tämä on tällaista, en ehkä voi tehdä tätä työtä...

Syksyllä Italiaan iski koronan toinen aalto. Bergamossa se oli selvästi ensimmäistä helpompi. Osittain lääkärit ajattelevat tämän johtuvan siitä, että niin monella kaupungissa oli veressään vasta-aineita.

Yhteensä Bergamossa on todettu vajaat 34 000 koronavirustartuntaa ja noin 3 400 koronakuolemaa. Niiden uskotaan kuitenkin olevan vain jäävuoren huippu.

Kuolleisuus nousi Bergamossa viime maaliskuussa yli 550 prosenttia aiemman vuoden vastaavasta ajanjaksosta. Koko Italiassa sama luku oli 50 prosenttia.

Koronan leviämiseen alueella on esitetty useita mahdollisia syitä väestötiheydestä ilmansaasteisiin, verrattain yleiseen työmatkaliikennöintiin julkisissa kulkuneuvoissa sekä teollisuusalueena tunnetun Lombardian tiiviisiin kansainvälisiin yhteyksiin...

Bergamon sairaala julkaisi hiljattain seurantatutkimuksen, jossa yli puolet tutkimukseen osallistuneista noin 1 500 koronapotilaasta kertoi edelleen kokevansa erilaisia sairauden oireita, vaikka on parantunut taudista. Noin kolmannes raportoi koronavirukseen ja sairastamiseen liittyvistä traumoista.


https://yle.fi/uutiset/3-11811546
All you need is Love

Norma Bates

Aiemmin luin jostain että Kaliforniassa on kehittynyt uusi variantti. Näemmä myös NY:ssa. 

https://yle.fi/uutiset/3-11808591?fbclid=IwAR0SxAdmrinyqwnoU-VHiUMQ-uTcuBXXL3_bluT4H6B2JTFeSPwDax9K9NU

Yhdysvalloissa New Yorkin kaupungissa leviää kovaa vauhtia uusi huolta herättävä koronavirusmuunnos, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times(siirryt toiseen palveluun) (NYT).

Asia selviää kahdesta erillisestä tutkimuksesta(siirryt toiseen palveluun), joita ei ole vielä vertaisarvioitu tai julkaistu tieteellisessä julkaisussa. Asiantuntijoiden mukaan tulokset viittaavat kuitenkin siihen, että tieto uuden muunnoksen leviämisestä on todellinen.

Toisen tutkimuksen mukaan muunnos havaittiin New Yorkissa marraskuussa otetuista näytteistä. Yhteiseen tietokantaan helmikuun aikana lisätyistä New Yorkista otetuista geeninäytteistä noin joka neljäs on uuden muunnoksen mukaisia.

Muunnoksen kerrotaan olevan mahdollisesti aiempia versioita vastustuskykyisempi kehitetyille rokotteille.

Jaska

#3396
AstraZenegan rokotteen piti olla kansanrokote ja mm. EU on varannut paljon sitä. Rokoteannoksen hinta on vain pari euroa kehitystä rahoittaneelle EU:lle, rokotetta voi säilyttää 3-8 asteen jääkappilämpötilassa joten sen varastointi ja kuljetus on helppoa monien kymmenien pakkasasteiden kylmyyttä vaativiin moninkerroin kalliimpiin mRNA-rokotteisiin verraten, tuotanto on aloitettu viime kesänä ja siksi Suomeenkin odotettiin näistä pikaista apua rokotusten vauhdittamiseen.  Mistä ihmeestä johtuvat nyt ilmenneet vaikeudet, että rokotetta ollaan saamassa alle puolet luvatusta tämän vuoden alkupuolella ja monissa Euroopan maissa toimitetutkin määrät makaavat käyttämättöminä? Tosin rokotteen teho (n. 70%) on kilpailijoita heikompi mutta kuitenkin vaatimukset täyttävä ja tutkimustietoa toimimisesta vanhuksille on niukasti, minkä vuoksi Suomi monien muitten maiden kanssa on päättänyt olla käyttämättä sitä vanhuksille (yli 65-vuotiaille tai kuten Suomi yli 70-vuotiailla).

Hippi

Olisiko byrokratia yhdistettynä yleiseen sekoiluun?

Vasta nyt taidettiin nimittää joku komissaari (ja joku muu vastaava "iso herra/rouva") koordinoimaan koronaan liittyviä EU-tason asioita. Ainakin mielikuva tällaisesta uutisesta tuli mieleen. Ilmeisesti asiassa on tähän asti, siis kokonaisen vuoden, asiassa on huseerannut kuka minkäkin asian tiimoilla ilman mitään yhteistoimintaa. Voisin hyvin veikata, että rokotteiden hankinta ja niiden jakelu on olleet eri hallinnonalojen käsissä. Kun tuohon on sitten sotkettu mukaan ne Astran yllättävät toimitusvaikeudet, niin soppa on valmis. Osaa on saanut enemmän kuin ehtivät käyttää ja osalle on jaettu "ei oota".

Edelleenkin uskallan veikata, että Astran toimitusvaikeudet EU:lle johtuvat jostain vähän isommasta sivuvirrasta, jolla on kääritty hyvä voitto edullisella rokotteella. Onhan noita maita, joissa rahaa on riittävästi, mutta eivät ole ihan niin tarkkoja siitä, millaisia tilastoja itsestään ulospäin jakelevat.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Karikko


Jonkin verran esiintyy rokotevastaisuutta joka sinänsä ei liene mikään ihme, kun ei vielä tiedetä mitä kaikkea voi tapahtua niidenkin suhteen.

Onko niistä saatava hyöty suhteessa haittoihin tai poistavatko ne viruksen uhkan tulevaisuudessa.
Tulevaisuuteenhan tässä ilmeisesti pyritään vaikuttamaan ja ehkäisemään virusta tekemästä pahojaan, ainakin näissä "paremmissa länsimaissa" jota nyt suojellaan isoilla panostuksilla.

Onko niistä sitten neurologisia haittoja, kuten aikoinaan muissa flunssarokotuksissa narkolepsioineen, se jäänee nähtäväksi, kun tietoa kertyy.

Ainakin virus itsessään tuottaa neurologisia haittoja, kuten maku-hajuaistien häiriöitä, ehkä myös tuntoastin toiminnassa on ollut joillakin ongelmia.

Rokotus lienee kuitenkin parempi valinta, kuin jättää rokottamatta- luulisin,.

ROOSTER

Lainaus käyttäjältä: Hippi - helmikuu 28, 2021, 08:18:54
Olisiko byrokratia yhdistettynä yleiseen sekoiluun?

Vasta nyt taidettiin nimittää joku komissaari (ja joku muu vastaava "iso herra/rouva") koordinoimaan koronaan liittyviä EU-tason asioita.

Tämmöisillä nimityksillä harvoin saadaan mitään nopeasti aikaan.

Ensin uuden komitsaarin pitää sisustaa oma huoneistonsa, vaihtaa taulut ja kalustus, valita sopiva käyntikorttipaperilaatu sekä laittaa hakuun ja haastatella apulaiset, ne todellisen työn tekijät. Siinä menee ainakin kuukausi. Vasta sen jälkeen voi alkaa sopia keskustelulounaita ja etsiskellä sähköpostiosoitteita. Sitten onkin aika viikon lomalle, rasitusten jälkeen.
Yleinen mielipide on aina väärässä.

a4: Minulla on sellainen kokemus että kaikki vähänkin älykkäät laitteet jumiutuvat itsekseen, ennemmin tai myöhemmin ja jotkut useammin.
Omakin pää.

Gerardo: "Viidakko on äiti, eikä äitiä voi myydä tai ostaa. Äitiä voi vain suojella.  HS

Jaska


Näinpä minäkin olen arvellut, että kun rokote on menestyksellä läpikäynyt joillain isoilla markkina-alueilla myyntilupaprosessin, niin kysyntää maailmanmarkkinoilla on ja taloudellinen tuotto painaa valmistajalle enemmän kuin vanhat puheet.

Hippi

^
Löysinpä yllättäen sen uutisen, johon pohjasin päätelmäni, että Astra on saattanut löytää rahakkaammat markkinat. IL / 27.01.2021

AstraZeneca-pomo hämmentää rokotekohua: EU-sopimus ei ole sitova – yhtiön ja unionin välisistä neuvotteluista epäselvyyttä
AstraZenecan mielestä yritys ei ole sitoutunut EU:n kanssa solmittuihin tuotantomääriin.

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot on antanut varsin hämmentävän haastattelun italialaiselle La Repubblica -lehdelle. Ruotsalais-brittiläinen yritys on kehittänyt karvalakkimallin koronarokotteesta: halvan ja riittävän tehokkaan pandemian pysäyttäjän.

EU vauhditti rokotteen kehitystyötä peräti 2,7 miljardilla eurolla, ja ymmärrettävästi talousyhteisössä koettiin, että samalla hankittiin etuosto-oikeus valmiiseen tuotteeseen.

EU sopikin AstraZenecan kanssa sopimuksen, mutta osapuolilla on varsin erilaiset käsitykset siitä, mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan.

Aiemmin tammikuussa lääkeyritys nosti kätensä pystyyn kertoen, ettei se mitenkään pysty toimittamaan sopimuksen vaatimaa määrää rokotetta määräajassa. Tämä herätti epäilyksen AstraZenecan myyneen koronasuojaa paremman hinnan toivossa sopimuksen ohi.

----

Eipä taida olla ainoa asia koronaan tiimoilla, jossa eri osapuolilla on poikkeavat käsitykset siitä, mitä on sovittu tai mitä on tarkoitettu.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Norma Bates

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007832087.html

Tansaniassa koronalta välttyy rukouksella ja paastolla, koska presidentti päätti niin.


Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - maaliskuu 01, 2021, 12:11:43
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000007832087.html

Tansaniassa koronalta välttyy rukouksella ja paastolla, koska presidentti päätti niin.

"Luonto" valitsee- se on jopa luonnollista.

Hyväksi vai pahaksi, pidemmällä katsantokannalta katsoen vain luoja tietänee.

Yksilön kannalta voi vaikuttaa julmalta, mutta sitähän se elämä on.. Ruttokin poimi aikoinaan paljon satoa, mutta kukapa sitä tänä päivänä sen kummemmin murehtisi.

Jaska

WHO kertoo, että tartuntojen määrä maailmassa on odotetusti kääntynyt kasvuun usean viikon laskun jälkeen. Pandemiaa ei saada kukistettua tämän vuoden aikana, mutta on mahdollista että kriisi helpottaa, jos sairaalahoidon tarvetta ja kuolemantapauksia saadaan vähennettyä.