Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - kesäkuu 28, 2022, 21:52:45
Lainaus käyttäjältä: Toope - kesäkuu 28, 2022, 20:59:21
En kolmatta ottanut, koska mitä väliä.
Huuhaata.
Tuhannen taalan kysymys:
Suositteleeko Toope ja Karikko sukulaisilleen (siis jos kysyvät neuvoa teiltä), jotka nyt vihdoin harkitsevat  1. koronarokotustansa syksyllä?

Lapsille en suosittele rokotuksia. Aikuiset tekevät mitä itse katsovat tarpeelliseksi, en ala suosittelijaksi, enkä kieltäjäksi.
Poikakin sai jo kolme rokotusta ja sairasti sen päälle myös koronan. Ja varmaan monet sukulaiset ovat rokottautuneet, en ole kysellyt.

En siten tiedä tuostakaan kysymyksesi- vihdoin harkitsevat kohdasta..

Karikko

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - kesäkuu 29, 2022, 01:25:13
Lainaus käyttäjältä: Toope - kesäkuu 29, 2022, 01:08:56
Eivät ole. Monet perusrokotteet ovat lääketieteen hienoja saavutuksia (polio, tuhkarokko tms.).
Siksi ihmettelen sitä, miksi flunssa-, influenssa-, covid-rokotteita ylipäänsä annetaan, kun teho lähentelee nollaa. Vai onko se influenssa lyöty, mitä?
Eihän poliota, jäykkäkouristusta eikä tuhkarokkoa ole lyöty kun niitä riehuu maailmalla enemmän kuin tarpeeksi.
Osaksi myös Suomessa, tuhkarokkoepidemioiden alkua vaikka oli rokotettu: https://yle.fi/uutiset/3-10667330

Influenssa- rokotuksien keskimääräinen hyöty lienee alle 50% luokkaa, vaikka joinain vuosina päästään ehkä 60% tehoon, jos arvataan oikein maailmalla liikkuvien varianttien eteneminen.

Kyse miksei koronaankaan rokotteet tehoa on sama, eli ne eivät tehoa variantteihin. Viruksen nopean mutatoitumisen vuoksi.

Toinen kysymys on sitten se tehoaako koronan rokotus pelkästään viruksen pintaproteiineihin, eli sen tartuttavuus kaiketi pitäisi vähentyä, jos solut osaisivat tunnistaa ja estää niiden tarttumista.

En tiedä onko immuunivasteella sellaista ominaisuutta, mutta ainakin tilastoista päätellen se ei näyttäisi estävän myöhemmin tullutta infektiota.

Norma Bates

Minähän tod.näk. sairastin koronan kolmen(kin) rokotteen jälkeen. Tauti oli lepsu. Influenssan sairastin tod.näk. huhtikuussa, sillä normi räkätauti itselläni ei kyllä kestä 5 vrk ja nostata lämpöjä 38 asteeseen. Lisäksi tuolloin oli kuulema joku myöhässä tullut influenssa-aalto, sen kun normaalisti pitäisi tulla ilmeisesti loppuvuodesta, eikä keväällä. Ei se mahdollinen influenssakaan mikään kamala tauti ollut. MUTTA noiden kummankin jälkeen allergiat pahenivat huimasti ja astma on ollut sen mukainen.

Jos olisi ollut omikroniin kohdistettu rokote tarjolla, olisinko välttänyt koronan kokonaan? Jos en olisi ottanut yhtäkään rokotetta, olisinko päätynyt riskiryhmäläisenä sairaalaan? Jos olisin ottanut influenssarokotteen, en nähdäkseni olisi hyötynyt mitään, koska niitä otettiin syksyllä, ja lukemani mukaan teho olisi ehtinyt hiipua kevään influenssa-aaltoon mennessä.

Tämä ON tämmöistä että varmuudella ei voi väittää mitään, koska elämä valitettavasti kulkee vain yhtä polkua, ja ne rinnakkaispolut jäävät kokematta. Emme voi jakautua joksikin multidimensionaaliseksi olennoksi joka kokee useita erilaisia aikavirtoja nähden kaikki mahdolliset lopputulokset.

***

Näin jossain uutisen siitä kuinka monta miljoonaa ihmistä jäi kuolematta koronaan rokotteiden ansiosta, mutta enpäs löydä sitä nyt enää.

Karikko

#6273

^

Viruksen pirulaiset ovat melko arvaamattomia, vaikka tutkittua tietoakin on jonkun verran. Silti suurin osa on vielä tuntematonta ja se on yksi syy miksi ei ehkä kannattaisi alkaa rokottelemaan tuntemattomilla poluilla.
Ranskalaiset tosin ehdottivat, että kannattaisi ensin koleilla afrikassa noita uusia rokotteita ja vasta sitten päättää, mitä tehdään.

Retro- viruksista on opittu jo aika hyvin ja tiedetään niiden erikoislaatuisuudesta. Kuten siitä esimerkiksi, että ne voivat muuttaa dna-ta.
>>>>

Retrovirukset ovat kuorellisia viruksia, joiden genomi koostuu kahdesta yksijuosteisesta RNA-molekyylistä. Kun retrovirus infektoi isäntäsolun, viruksen oma käänteiskopioijaentsyymi valmistaa solussa viruksen RNA-koodia vastaavaa DNA:ta, joka kiinnittyy isäntäsolun perimään muuttuen provirukseksi.

Retroviruksien nimi (lat. retro 'takaperin') johtuu juuri niiden omalaatuisesta kyvystä muodostaa DNA:ta RNA:n perusteella, kun yleisemmin eliökunnassa RNA syntyy transkriptiossa DNA-koodin perusteella. Käänteiskopioijaentsyymin löytämisestä myönnettiin Nobelin lääketieteen palkinto vuonna 1975.

Käänteiseen transkriptioon ei sisälly samaa oikaisulukua kuin normaaliin transkriptioon. Siksi retroviruksiin syntyy usein mutaatioita, minkä takia niitä vastaan on vaikeaa kehittää rokotteita. Esimerkiksi HIV on retrovirus.

Retrovirukset ovat eläinkunnassa varsin kauan tunnettuja ja laajalle levinneitä viruksia, jotka aiheuttavat monissa eläimissä kasvaimia. Kanoissa ja kissoissa niiden on todettu aiheuttavan leukemiaa, hiirissä rintasyöpää.

Ihmisiin tarttuvia retroviruksia ovat mm. kaksi eri leukemioihin liittyvää tyyppiä, HTLV-1 ja -2, sekä HIV.

Endogeenisten retrovirusten (ERV) perusteella voidaan nykyään päätellä eliöiden sukulaisuussuhteita. Simpanssilla ja ihmisellä on useita samoja endogeenisia retroviruksia



Norma Bates

Oliko koronavirus retrovirus?

RNA-rokotteissa (Moderna ja Pfizer) ei ole retrovirusta. Minulle on jäänyt Karikko kommenteistasi käsitys että sinua huolettaa AstraZenecan rokotteissa käytetty adenovirus. Sen sanotaan olevan vaarattomaksi tehty. Eikä se liity millään tavalla RNA-rokotteisiin. Näyttäisi siltä että olet jotenkin sotkenut asioita keskenään ja olet alkanut uskoa RNA-rokotteiden muuttavan ihmisen DNA:ta?

Joku fläppitauluesitys ehkä valottaisi asiaa. Tai Jaska, jos enää jaksaa.

Jaska

#6275
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - kesäkuu 30, 2022, 09:39:11
Minähän tod.näk. sairastin koronan kolmen(kin) rokotteen jälkeen. Tauti oli lepsu.
Paitsi rokotuksia, jos sairastit tänä vuonna niin kiitä myös sitä että omikron on koronavirukseksi vähemmän vakavaa tautia tuottava.

LainaaJos olisi ollut omikroniin kohdistettu rokote tarjolla, olisinko välttänyt koronan kokonaan? Jos en olisi ottanut yhtäkään rokotetta, olisinko päätynyt riskiryhmäläisenä sairaalaan?
Turha jossitella omnikrontartunnan estävällä rokotteella, kun sellaista ei ole tarjolla eikä niin tiedetä miten tehokas tartuntaa vastaan sellainen voisi olla. Alkuperäisen koronaviruksen tartunnan  Suomessa käyttämämme rokotteet estivät aluksi 95%:sti. Siis verrattuna rokottamattomiin rokotetuista tartunnan sai vain yksi 20:stä. Mutta tartunnanehkäisykyky hupeni niin että puolen vuoden kuluttua toisesta rokotusannoksesta sadasta rokotetusta sai tartunnan puolet siitä mitä sadasta rokottamattomasta.

Tilanne huononi kesällä 2021, kun deltavariantista tuli valtamuunnos ja joulukuussa 2021 radikaalisti kun omikronista tuli valtamuunnos. Sellaiset muunnokset olivat yleistyneet, joihin rokotteiden tartunnanesto tehoaa vain vähän (~<50%) ja vain vähän aikaa (~3 kk). Rokotteet kuitenkin auttavat hyvin (~>50%) vaikeaa tautimuotoa eli sairaalaanjoutumista, teholle joutumista ja kuolemista vastaan ainakin 6 kuukautta toisen rokoteannoksen ja tehosteannosten jälkeen.

LainaaJos olisin ottanut influenssarokotteen, en nähdäkseni olisi hyötynyt mitään, koska niitä otettiin syksyllä, ja lukemani mukaan teho olisi ehtinyt hiipua kevään influenssa-aaltoon mennessä.
Influenssarokotteen vaikutusta en tunne, mutta siinä oleellista on, että influenssarokotteeseen otetaan suoja kolmea yleisiksi povattua virusta vastaan ja epidemiassa voikin tulla vallitsemaan eri virukset sadoista mahdollisista. Myös influenssarokotuksella on taudin vaikeutta lieventäviä vaikutuksia. Se on tärkeää varsinkin riskirymille, joita ilmaiseksi rokotetaan.


LainaaTämä ON tämmöistä että varmuudella ei voi väittää mitään, koska elämä valitettavasti kulkee vain yhtä polkua, ja ne rinnakkaispolut jäävät kokematta. Emme voi jakautua joksikin multidimensionaaliseksi olennoksi joka kokee useita erilaisia aikavirtoja nähden kaikki mahdolliset lopputulokset.
Kyllä. Yhteiskunnassa valitaan ratkaisut, jotka kokemuksen mukaan ovat useimpien ja kokonaisuuden kannalta parhaat. Mutta ei voida olla varmoja, että se on juuri sinulle paras.


LainaaNäin jossain uutisen siitä kuinka monta miljoonaa ihmistä jäi kuolematta koronaan rokotteiden ansiosta, mutta enpäs löydä sitä nyt enää.
Linkki on tässä ketjussa aivan äsken
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/lancet-koronarokotteet-estiv%C3%A4t-l%C3%A4hes-20-miljoonaa-kuolemaa/ar-AAYOEJJ
Rokotukset ovat pelastaneet maailmassa ensimmäisen 12 koronarokotuskuukauden aikana 20 miljoonan ihmisen hengen. Lähinnä vanhoja ja sairaita ja lihavia - nehän ensi sijassa koronavirukseen kuolevat vaikka lehdissä kerrotaan varsinkin  niitten kuolemista, joitten ei luulisi.

Retroviruksilla on ihmisillä tekemistä leukemian kanssa, koronavirustaudin tai koronarokotteiden ei. Olipa taas tyypillinen trollihämäys nostaa retrovirukset tähän. "Eihän sitä koskaan tiedä." Jotkut eivät.

Jaska

Influenssarokotteen antama suoja kestää noin vuoden verran. Viime talvena otettu rokote ei siis välttämättä suojaa tulossa olevalta influenssalta. Vanhoilla ihmisillä rokotteen antama suojateho hiipuu nopeammin kuin työikäisillä, jopa puolessa vuodessa. [THL]

Norma Bates

Muistan jonkun uutisen lukeneeni että jos olisi ottanut inf.rokotteen viime syksynä, suojaa ei nyt keväällä olisi enää ollutkaan. En muista mainittiinko iästä mitään.

Hippi

^
Varmaan influenssassakin on muunnoksia sen päätyypin sisällä niin, että välttämättä puoli vuotta sitten saatu rokote suojaa myöhemmin liikkeellä olevaa muunnosta vastaan. Influenssarokotekehityksessähän pyritään tekemään ns. paras arvaus siitä, mikä tyyppi seuraavaksi on tulossa, kun kausi alkaa. Joskus arvaus osuu paremmin ja joskus taas ei niinkään hyvin.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Jaska

#6279
Rekisteröityjä tartuntoja tulee nyt 1200 luokkaa päivässä (melkein 10 000 viikossa), joka on omikronia edeltävä joulukuun alun taso ja on ollut yli kuukauden noilla main. Koronakuolleita tulee nyt alle 10 päivässä. Koronassa sairaalassa on nyt alle 500 henkeä (aavistuksen nousussa).

Tähän mennessä kuolleista 4900 henkilöstä on ollut 4200 yli 70-vuotiaita. Tartunnan ilaantuvuus on taas ikäryhmistä pienin, lapsiakin pienempi.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - kesäkuu 30, 2022, 13:45:47
Oliko koronavirus retrovirus?

RNA-rokotteissa (Moderna ja Pfizer) ei ole retrovirusta. Minulle on jäänyt Karikko kommenteistasi käsitys että sinua huolettaa AstraZenecan rokotteissa käytetty adenovirus. Sen sanotaan olevan vaarattomaksi tehty. Eikä se liity millään tavalla RNA-rokotteisiin. Näyttäisi siltä että olet jotenkin sotkenut asioita keskenään ja olet alkanut uskoa RNA-rokotteiden muuttavan ihmisen DNA:ta?

Joku fläppitauluesitys ehkä valottaisi asiaa. Tai Jaska, jos enää jaksaa.

Ei niitä fläpeillä viruksia tunneta, eikä muutenkaan yksilöidä. Viruksia tulkitaan niiden dna perusteella- Mistä uudet virukset muutenkaan ovat kotoisin, elleivät ne ole aiemmista viruksista muuntuneina "uudistuneita.

Viruksia kyllä riittää ja uusia löydetään kukaan ei niiden määrää tiedä.

Rna -molekyyli on reaktioherkempi, ja ne yleensä vastaavat proteiinien ja entsyymien tuotannosta, mutta retroviruksissa on havaittu niiden myös muuttavan dna- aata, kuten jo edellisessä viestissä oli kerrottu.
Dna- yleensä on oletettu muuttumattomaksi, mutta kuten Aidsissa hyvin jo tiedetään sekään ei pidä paikkaansa.

Jos adenovirus olisi täysin vaaraton, niin miten sitä voitaisiin käyttää kuljettimena soluun?

Kaikki vieraat aineet solussa muodostavat kyllä myös tarpeen puolustautua- sitähän varten se immuunipuolustus on ihmisen elintoimintojen vakuudeksi muodostunut, ilman niitä ei eleltäisi.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - heinäkuu 01, 2022, 03:28:22

Retroviruksilla on ihmisillä tekemistä leukemian kanssa, koronavirustaudin tai koronarokotteiden ei. Olipa taas tyypillinen trollihämäys nostaa retrovirukset tähän. "Eihän sitä koskaan tiedä." Jotkut eivät.

Niin, sitähän ei kukaan tiedä, mikä kulloinkin on jonkun uutena löydetyn viruksen tuleva nimitys- retro- viruksia nimitetään retroiksi niiden ominaisuuksien vuoksi- mutta eräs yhteinen koronaan liittyvä  ominaisuus, on nopeiden mutaatioiden suuri määrä- kuten retro-viruksillakin. HIV- virus on retro.


>>>

Ihmisiin tarttuvia retroviruksia ovat mm. kaksi eri leukemioihin liittyvää tyyppiä, HTLV-1 ja -2, sekä HIV.

Endogeenisten retrovirusten (ERV) perusteella voidaan nykyään päätellä eliöiden sukulaisuussuhteita. Simpanssilla ja ihmisellä on useita samoja endogeenisia retroviruksia


Tiedätkö sinä mitä virukset oikeastaan ovat?

Jaska


Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - heinäkuu 01, 2022, 15:59:53
Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Retrovirukset

Niin tiedätkö mitä virukset ovat- jos oletat etteivät ne voi muodostaa uusia tapoja mihin- miten ja koska tartuttavat soluja, joka on virusten "päätyö".

Norma Bates

Edelleenkään en ymmärrä miksi Pfizerin ja Modernan rokotteita pitäisi välttää siksi että jossain muissa rokotteissa on käytetty adenovirusta.

Vähän kuin "peruna juuttui kurkkuuni, joten en syö päärynöitä".