Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska


Ymmärrän hyvin että asioitten  erityistuntijat nimittävät Twitteriä oksennusastiaksi. Ei suinkaan ole helppoa vakuuttaa ymmärtämättämyyteensä nojaavia "kritiikin esittäjiä" tiedolla joka ylittää "1+1=2" tason. Se tietokin on terveysasioissa moniulotteista ja katsottavissä monesta kulmasta ja yksinkertaistettava julkisuudelle. Typerien valheiden ja paskapuheen kanssa kiistely ei ole erityisen motivoivaa kun todellisia ongelmiakin on, joihin aikansa hyödyksi käyttää.

Jaska

Liitteenä on koronakuolemien määrät Suomessa ikäryhmittäin viikkoon 2022/52 saakka eli 1.1.2023 saakka vanhalla ajalliseen yhteyteen perustuvalla ja uudella kuolintodistukseen perustuvalla tavalla.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 17, 2023, 16:58:17
Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 17, 2023, 10:51:46

Miten paljon on eri ikäryhmissä alttiita ja miten se suhde on laskettu. (rokotuskattavuus on melko huono peruste, kun ei rokoteta ja kukaan ei tiedä ketkä kaikki ovat saaneet virusta)
Käsitykseni perustuu THL:n sivustollaan kaikille tarjoamaan tietoon koronavirustilastoinnista.

Rokotteiden vaikuttavuuden laskenta tehdään rekistereistä tietokoneilla lähtien yksittäistä henkilöistä (väestörekisteristä yksilöintitieto esim henkilötunnus, syntymispäivä, mahdollinen kuolinpäivä ja onko koronavirusinfektio kuolintodistuksessa kuolinsyynä) ja heidän tapahtumistaan (tartuntatautirekisteristä koronarokotuspäivät, tartunnan toteamispäivät kustakin tartunnasta, koronasairaalahoitojaksojen alkupäivä ja kesto, tehohoitojaksojen alkupäivä ja kesto) - ainakin nämä. Rajoittuminen alttiiseen väestöön tarkoittaa, että henkilön uusintatartunnat (ja niiden jälkeiset kuoiémat ja muut tapahtumat) rajataan pois käsittelyä ja tulkintaa vaikeuttavina. Esimerkiksi kalenterikuukauden kuolemien ilmaantuvuuden laskemiseksi ikäryhmittäin rokotusstatuksittain voidaan ajaa koko joukko läpi ja summata henkilö kuukauden alttiusosuudellaan (useimmin 1) alttiiden kokonaismäärään ja rokotusstatuksen , ikäryhmän ja sen, onko kuukauden aikana kokenut koronakuoleman, mukaisiin lokeroihin. Ilmaantuvuudet ovat sitten lokeroon kertynyt summa jaettuna altistuneiden kokonaismääräällä kerrottuna 10000:lla. Ei noin yksinkertaisesti, nutta ideana noin auttamaan sen ymmärtämistä miten lasketaan ja mitä tulos tarkoittaa.

Ei tuota ole tarpeen tietää, mutta jonkinlainen ymmärrys vaikuttavuuden näkenisestä olisi paikallaan, jos rokotteiden vaikuttavuudesta puhuu.

Luullakseni THL on vaihtanut koronakuoleman käsitteen niin, menneitäkin aikoja koskevissa tilastoissa koronakuolema tgarkoittaa kuolemaa, jonka kuolintodistuksessa THL on nähnyt koronavirusinfektion peruskuolinsyynä tai kuolemaan myötävaikuttavana kuolinsyynä. Siis pois on rajattu ne joissa lääkäri ei ole kirjannut todettua koronavirusinfektiota kuolinsyihin ja toisaalta voi olla tapauksia joissa kuolema on tapahtunut yli 30 päivän jälkeen tartunnan havaitsemisesta ja viive kuolemantapauksien saamisesta tilastouihin on kasvanut viikkoilla.

Arvelinkin ettei sinulla ole mitään tietoa siitä miten paljon missäkin ikäluokassa on altista väkeä.

Tuskin sitä tietoa löytyy tilastojen laatijoiltakaan.
Rokotteiden vaikuttavuus näyttää hatusta vedetyltä väitteeltä, jolle ei löydy perusteita.


Jaska


Toope

Juu, en uskalla itse enää tehosteita ottaa, enkä ole ottanut 2021 jälkeen. Riski rokotteista vaikuttaa jo suuremmalta kuin tauti.

Jaska

#6920
Riski merkittävästä haitasta rokotteesta on pienempi kuin riski saada tauti ja siitä merkittäviä haittoja. Vähäiset rokotushaitat kuten parin päivän pistoskohdan ärtyminen tai pikku kuume ovat tavallisia.

Minä näen koronarokotteiden antamisen yksityisenkin sektorinkin annettavaksi julkisen puolen henkilöresurssien säästönä, kun hoitovelkajonot ovat pitkiä. Onhan se ollut hassua kun väki on käynyt Virossa ja Ruotsissa hakemassa rokotuksia, kun THL sanoo, että terveillä työikäisillä on kolmella annoksella riittävä suoja potea  tauti.

Tauidin haittojen riski* on pieni, joskaan ei olematon. Kuukausiksi pitkittyneet oireet eli long covid lienee suurin riski. Vakavampiakin on, kuten hengenmeno, mutta ei yhtä yleisesti.

*tervelle työikäisille

MrKAT

#6921
Vapalahden twitterissä Nature-linkki

Pari ponttia näin:
- Rottamallit toimi hyvin Omicroniin asti, ennustivat että Delta-varianttia aiheuttaa vakavampaa tautia kuin aiemmat koronat, mutta omicron sopeutui ihmiseen ja rottamallit ei enää niin toimineet.
- Omicron BA.2 oli sitten myös yhtä vakava riski=vaarallisen tappava kuin alkuperäiset 1. aallon variantit, Hongkongissa. (Siis niille vaarallinen, joilla ei ollut kunnon rokotusta).

"These rodent models have largely recapitulated equivalent severity data
from epidemiological studies in humans, such as Delta being more
pathogenic than earlier variants and Omicron being less pathogenic than
Delta(32,69,75,173,174). However, the models have several limitations, as
exemplified by recent epidemiological evidence from Hong Kong suggesting
that Omicron sublineage BA.2 displays a disease severity similar to that
of first-wave variants(175), whereas rodent models generally show that
Omicron is less severe than previous variants. (32,75,173,174,176). This
inconsistency could potentially be explained by ongoing adaptation of
SARS-CoV-2 to human hosts, resulting in concomitant adaptation away from
rodents and other animal models32,80,177,178."

- https://www.nature.com/articles/s41579-022-00841-7

josta viite (175): (alleviivasin)
ABSTRACT
Hong Kong reported 12,631 confirmed COVID-19 cases and 213 deaths in the first two years of the pandemic but experienced a major wave predominantly of Omicron BA.2.2 in early 2022 with over 1.1 million reported SARS-CoV-2 infections and more than 7900 deaths. Our data indicated a shorter incubation period, serial interval, and generation time of infections with Omicron than other SARS-CoV-2 variants. Omicron BA.2.2 cases without a complete primary vaccination series appeared to face a similar fatality risk to those infected in earlier waves with the ancestral strain.

- https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.04.07.22273595v1

Jos joku muistaa, niin minä: tänne jonnekin linkitin vertailun: Uudessa-Seelannissa menehtyi vähän koska iäkkäät otti innokaasti rokotteet suurella rokotuskattavuudella, mutta Hongkingissa menehtyi paljon, siellä iäkkäät vältteli rokotuksia ja moni oli rokottamaton (Kiinalaisten tapaan ilmeisesti länsimaiseen lääket. ei luoteta, jossa mieluummin vaikka yrttejä popsitaan*).

Koko tuo viitteen 175 juttu löytyy:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.04.07.22273595v1.full-text
The CFR for cases in persons ≥80 years who had not completed a primary series of vaccination in wave 5 appeared to be approximately double the risk in persons in the same age group who had completed a primary series (11.1%, 95% CI: 4.2, 22.6), and the pattern remained the same for cases at 64-79 years of age (Figure 2, Supplementary Table 2). The 7 deaths that occurred in older adults aged ≥65 years with a complete primary series of vaccination were all from persons who had received two doses of CoronaVac.

Eli rokotus pienensi menehtymisriskin yli 80v:lla puoleen, mutta toisaalta ne menehtyneet 7 rokotettua oli kaikki kiinalaisella CoronaVacilla(Sinovac) rokotettuja. (Hongkongissa annettiin myös Pfizerin mRNA:ta. Google kertoo että CoronaVac:n teho on 60% vakavaa tautia vastaan kun Pfizerillä 90% ja Modernalla 97%. Hirmuinen ero! Minä luulin että Coronavac:n teho olisi parempikin.).

The high number of deaths in Hong Kong's fifth wave can be attributed to the high incidence of infections within a short period of time, and the low level of vaccination coverage in older adults.
While the overall vaccine coverage at the start of the fifth wave was 70%, in persons ≥65 years and ≥80 years only 50% and 20% had completed a primary series of vaccination.


Suuret kuolinluvut (7900) selittää Omicron-aallon äkillisyys lyhyessa ajassa (ruuhkat?) ja iäkkäämpien huono rokotuskattavuus. Omicron aallon alkaessa rokotuskattavuus oli 70% mutta yli 65v:lla  50% ja yli 80v:lla vain 20%. Siis ihan toiset luvut iäkkäillä kuin mitä täällä Suomessa!

*https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2666606522000566
Tässä viitteesä onkin tarkemmin rokottamattomuuden syistä Honkongissa, yrttejä ei mainita mutta kerrotaan syiden olevan moninaiset(-mutkaiset). Esim. 4/2021 jälkeen eli zero-Covid-politiikan jälkeen rokottamattomuus oli jopa suurempaa kuin manner-Kiinassa. Ehkä katsoivat että miksi rokottaa jos koronaa ei tule. Toisaalta onko myös epäluottamus viranomaisiin suurempi, heidän jälkeläisensähän kapinoivat demokratian puolesta.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Karikko


^
Mikähän siinä on, että siellä missä ei ole rokotteita juurikaan ollut jaettaviksi, ei tautitilanne ole yhtään huonompi- kuin ahkerasti rokottaneissa maissa.

Vai onko nähty valtavia ruumissaatoja afrikassa ja muilla alueilla- niissä tosin on väestö nuorempaa, joten he ilmeisesti kestävät hyvin "rokottamattomuuden"

Vaikka suomessa näyttää siltä, että eniten pelkäävät terveet työikäiset ja testaavat itseään, jos sen ilmaiseksi saa..

>>

Tartuntataudeista vastaavan ylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan Pirkanmaalla ohjeistetaan oireilevia, riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä hakeutumaan testiin tai tekemään sellaisen kotona, jotta tarvittava hoito saadaan aloitettua ajoissa.

Syrjänen kertoo, että terveet työikäiset ovat olleet suurin laboratoriotesteissä käynyt ikäryhmä. Poikkeuslainsäädännön päätyttyä heidän hakeutuminen testeihin on vähentynyt "todella paljon".

Nyt, kun lääkäreiden ja sairaanhoitajien työaikaa ei kulu sairauslomatodistusten kirjoittamiseen, näytteenottoon tarvittavaa henkilökuntaa voidaan Syrjäsen mukaan vähentää.


– Poikkeuslainsäädäntö, joka oli voimassa vuoden 2022, on minun käsitykseni mukaan ollut täysin tarpeeton eikä sillä ole ollut vaikutusta epidemian kulkuun

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 19, 2023, 00:29:19

Tauidin haittojen riski on pieni, joskaan ei olematon. Kuukausiksi pitkittyneet oireet eli long covid lienee suurin riski. Vakavampiakin on, kuten hengenmeno, mutta ei yhtä yleisesti.

Rokotteet eivät estä tartuntoja, eivät taudin pitkittynyttä muotoa- Eikä juuri näytä siltä, että estäisivät mitään muutakaan.

Miljardeja maksanutta operaatiota ei kyllä voi heti hylätä ja kertoa, sen hyödyttömyydestä.
Menis uskottavuus viranomaisilta..

Jaska

^
Käsitykset ihan karikossa. Ei usko kirjoittajakaan.

MrKAT

Koronatapaukset on pudonneet lähelle nollaa!
En omista taulukoistani näe täälläpäin olleen näin vähän rekisteröityjä tartuntoja v. 2022,
eli ei ainakaan yli vuoteen ole ollut näin vähän tiällä Savonmualla.

Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 19, 2023, 10:32:53
Miljardeja maksanutta operaatiota ei kyllä voi heti hylätä..
Markku Mäkijärvi sanoi julkisesti tv:ssä että rokottamattomat maksaa yhteiskunnalle miljardin.

Karikko varmaan neuvoo ½-4 vuotiaita lapsia menemään (tai olemaan sukulaisiansa menemättä?) koronarokotukseen, ainakin vakavia riskiryhmiä kannattaa piikitellä.
Valtioneuvosto aukaisi tien auki pikkulasten rokotuksiin tänään.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Jaska

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - tammikuu 19, 2023, 20:01:59
eli ei ainakaan yli vuoteen ole ollut näin vähän tiällä Savonmualla.

Worldometers
kertoo koko Suomenmaalle rekisteröityjä tartuntoja nyt 7 päivän liukuvalla lesliarvolla tasoittaen
11.1.2023 175, 8.1.2023 270, 5.1.2023 354, 31.12.2022 612, 30.11.2022 1582
Eiköhän viime viikkoihin vielä kertyne lisää. Alle 500:n oltiin viimeksi syyskuussa 2021 ennen omikronia deltan ollessa nousussa.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - tammikuu 19, 2023, 20:16:52
Lainaus käyttäjältä: Karikko - tammikuu 19, 2023, 10:32:53
Miljardeja maksanutta operaatiota ei kyllä voi heti hylätä..
Markku Mäkijärvi sanoi julkisesti tv:ssä että rokottamattomat maksaa yhteiskunnalle miljardin.

Karikko varmaan neuvoo ½-4 vuotiaita lapsia menemään (tai olemaan sukulaisiansa menemättä?) koronarokotukseen, ainakin vakavia riskiryhmiä kannattaa piikitellä.
Valtioneuvosto aukaisi tien auki pikkulasten rokotuksiin tänään.

6 kuukautta täyttäneitä voidaan rokottaa- mutta toki vain heitä joilla on jotain altistavaa tekijää, eli lääkärin suostumus siihen tarvitaan.

Ei varmaan jokaiselle sitä tyrkytetä.

Varmaan koronainfektiot ovat myös haitallisia, mutta kukaan ei tiedä kuinka paljon niitä on.
Sairaalahoitoon päätyneet on sitten eri asia.

>>>

Korona ei katoa rokottamalla, eikä sitä saada sillä hallintaankaan- ei ole missään saatu.

>>

JOIDENKIN tutkimusten perusteella nuoret potilaat saavat tavallista enemmän sydänlihastulehduksia koronarokotuksen jälkeen, mutta tuoreen meta-analyysitutkimuksen mukaan tuo riski on hyvin pieni. Tulehdukset ovat myös yleensä lieviä ja edellyttävät vain muutaman päivän sairaalahoitoa.

Tutkimuksessa yhdistettiin ja analysoitiin 23 havainnoivan tutkimuksen aineistot, jotka koostuivat yhteensä 854 keskimäärin 16-vuotiaan tiedoista. Kaikki potilaat olivat saaneet sydänlihastulehduksen koronarokotuksen jälkeen.

Sairastuneista 90 prosenttia oli miespuolisia ja 74 prosenttia sydänlihastulehduksista todettiin toisen koronarokotuksen jälkeen.

Suurin osa tapauksista oli lieviä ja vasemman sydänkammion vajaatoimintaa havaittiin vain 16 prosentilla potilaista. Ainoastaan 1,3 prosentin vajaatoiminta oli huomattavaa.

Lähes 93 prosenttia potilaista tarvitsi sairaalahoitoa ja 23 prosenttia ohjattiin teho-osastolle. Tästä huolimatta vain hieman yli prosentti potilaista tarvitsi sydänlihaksen supistusvoimaa lisäävää lääkitystä. Yksikään potilas ei kuollut tai tarvinnut hengityskonetta ja sairaalahoidot kestivät keskimäärin hieman alle kolme vuorokautta.

Koronavirusinfektion jälkeen sydänlihastulehdukseen sairastuu noin 11 potilasta sadastatuhannesta, mikä on selvästi enemmän kuin rokotuksen jälkeen, jolloin sairastuu keskimäärin vain kolme sadastatuhannesta. Näin ollen rokotteiden hyödyt ovat merkittävästi suurempia kuin niihin mahdollisesti liittyvät riskit, tutkijat kirjoittavat.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

https://www.is.fi/terveys/art-2000009336623.html

https://www.iltalehti.fi/flunssa/a/e82021f6-4b63-4d16-b76d-89447bb60c29

Jaska

Hyvin karkean nyrkkikäsityksen koronasairastumisten ja koronarokotusten tappavuudesta voi hahmottaa näin:
Vuoden 2021 kuolinsyytilastoissa koronarokotukset aiheuttivat kuusi kuolemaa. Tarkemmin  katsomatta arvaan että 2021  annettiin kai 8 miljoonaa rokoteannosta (4 miljoonaa kahden annoksen rokotusta). Koronavirusouinfejtioon kuoli noin tuhat (921) henkilöä noin viidestä mijoonasta suomalaisesta. Rekisteröityjä tartuntoja oli 230 tuhatta mistä arvataan vaikka puoli miljoonaa taudinsaiarastamista (10% väestä) kun lisätään lievät rekisteröimättömät.

2021 riskeiksi saadaan  1 rokotuskuolema / miljoona rokotusta ja 2000 koronakuolema / miljoona koronasairastumista eli 200 koronakuolema / miljoona henkeä. Ero on aika hurja. Vuonna 2022 koronakuolleidem määrä olikin jo moninkertainen, mutta vuodesta 2021 jo näkee että aivan erilaisista kertaluokista riskeissä puhutaan