Kun yövartijavaltiosta puhutaan otsikon ”Uskonnot ja politiikka” alla, ajatus on ilmeisesti tarkastella mitä valtion uskonnoille tekemiä vastaantuloja voisi poistaa. Aloitetaan selvimmistä. Ensiksi lähtee valtionuskonnot. Kirkkoja tai pappeja ei ylläpidetä verovaroin millään verukkeella. Juhlajumalanpalveluksia ei tilata edes yksittäistuotteina. Kirkollisveron kerääminen verottajan tuottamana palveluna loppuu. Väestörekisteriin liittyvät tehtävät siirretään kokonaan maistraateille. Siviilivihkimisestä tulee ainoa laillinen, mikäli valtiota kiinnostaa kansalaisten perhesuhteet ollenkaan. Uskonnonopetus poistuu peruskoulusta. (Tosin julkiset koulut poistuisivat puhtaassa yövartijavaltiossa muutenkin kokonaan.) Hautaaminen siirtyy kunnille.
Miksi tiettyjä asioita ei saisi ostaa uskonnoilta? Koska yövartijavaltio ei tarjoa sellaisia palveluja. Miksi uskontojen ei voisi sallia hoitaa joitain juttuja oman jäsenistönsä kohdalta? Koska yövartijavaltio joutuisi satsaamaan joka tapauksessa toiminnan valvontaan. Hautaustoimi on hyvä esimerkki. Oletettavasti yleisen järjestyksen ja tartuntatautiriskien takia ei olisi sallittua kipata kuollutta ruumista mätänemään keskelle kauppatoria. Kun ruumiiden hävittämiselle on tietty normisto, valtion on järjestettävä asia, koska se on poistunut yksityisten oikeuksien sekä sopimisen piiristä.
Pohdinta alkaa osoittaa miksi ajatus yövartijavaltiosta on ongelmallinen. On täysin mielivaltaista, mitkä ovat ne säännöt joita valtio valvoisi. Tietääkseni kaikissa malleissa valtio varaa itselleen väkivaltamonopolin. Toisten tappaminen, vahingoittaminen ja fyysinen uhkaaminen on siten kielletty. Pidetään kokeeksi sopimusoikeus mahdollisimman laajana. Kaikenlainen huijaaminen, vedättäminen ja linssiinviilaaminen on siis sallittua. Joku huijari menee ja ottaa dementoituneelta mummoltasi nimen paperiin, jolla tämä luovuttaa asuntonsa ilmaiseksi pois. Valtio ei sekaannu omaisuuden siirtoon. Menet ja aseella uhaten pakotat huijarin allekirjoittamaan toisen paperin, jolla tämä luovuttaa asunnon takaisin. Valtio puuttuu peliin, koska käytit väkivaltaa. Saalis säilyy huijarilla. Lopputulos on yleisen oikeustajun vastainen ja herättää varmasti tyytymättömyyttä. Mutta mihin raja vedetään? Kaikkien sopimusten valvominen olisi iso taakka ja nostaisi verot ylemmäs. Mistä pääsemmekin seuraavaan selvään kipukohtaan, miten verotus järjestetään? Ei ole olemassa luonnollista oikeudenmukaista tapaa, jolla määritellään kuinka paljon kunkin kansalaisen pitää luovuttaa omastaan valtion pakollisten toimintojen ylläpitoon. Yövartijavaltio on pitkään ollutkin pelkkä peitefraasi. Sen takana ei ole mitään sen ihmeellisempää ideologiaa. Kysymys on ainoastaan tavoitteesta, jonka me kaikki omalla tavallamme jaamme. Jokaisen mielestä yhteiskunnan pitäisi järjestää ja kustantaa ne asiat ja vain ne, jotka minä hyväksi näen, ja rahoittaa lysti tavalla, joka minulle sopii.