Kirjoittaja Aihe: Perussuomalaisten muodonmuutos?  (Luettu 215047 kertaa)

0 jäsentä ja 4 Vierasta katselee tätä aihetta.

Poissa Saares

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2529
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3405 : Kesäkuu 09, 2021, 22:47:24 »
Toisaalta on hyvä ylläpitää henkeä, että oleskeluluvan saaneiden odotetaan hakeutuvan vakituisiin töihin. Mutta rehellisyyden nimissä on aihetta kertoa tilanne, esim. paljonko turvapaikanhakijoina tulleista - joita on merkityksettömän vähän - on pysyvästi nettosaajia eli elätettäviä. Olisiko esim. 2015 tulleista 32000 turvapaikanhakijasta 10000 edelleen Suomessa? Paljonko työikäisistä on töissä? Miten se suhtautuu suomalaistaustaisiin.
Oleellisempaa on tarkastella muita kuin humanitaarisin perustein maahantulleita. Mikä on vaikutus työvoimaan Suomessa? Miten sitä on voidaan parantaa?

Euroopalla on kantaväestön huonon syntyvyyden vuoksi edessä (työ)väestön hankkiminen muualta (mm. ikääntyneiden hoitoon - siis kyse on teidän vanhuudestanne). Miten se kannattaa tehdä?
Norjalla oli sama ongelma 70-luvulla. Norja selvitti sen näppärästi palkkaamalla muista pohjoismaista valmiita hoitajia. Nyt se sama keino ei toimi. Mistä sitten korvaavat hoitajat? Ehkä Viro, Latvia Liettua ja Puola kävisivät? Ei kuitenkaan maapallon toiselta puolelta ja kokonaan toisenlaisesta yhteiskunnasta. Huomasitteko miten Jaska ulkoisti ongelman?"kyse on TEIDÄN vanhuudestanne:

Poissa Jaska

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2368
 • Taivahan tosikko
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3406 : Kesäkuu 09, 2021, 23:58:08 »

Sinisestä tulevaisuudesta tässä vain pari sanaa. Sininen Tulevaisuus perustettiin pelastuslautaksi  Perusuomalaisten vanhalle linjalle jonka halla-aholaiset olivat heittäneet yli laidan puolueen vallasta ja kääntäneet kurssin oikealle, mutta jolla oli eduskuntaryhmässä vielä äänestäjien valitsema enemmistö.


Tästä asiasta meillä on jossakin määrin erilaiset näkemykset, mikä on käynyt aikaisemminkin ilmi.

Keskeinen kysymys on se, miksi äänestäjät ja suuri osa vanhaa linjaa edustaneista poliitikoistakin pysyi perussuomalaisten kannattajina eikä hypännyt siniselle pelastuslautalle. Sinistenhän olisi pitänyt saada tuntuva vaalivoitto seuraavissa vaaleissa eikä upota ja viedä kansanedustajia ministereitä mukanaan.
Kyllä oli kaappaus kun kannatuksensa menettänyt linja vaihdettiin hallituksessa ollessa selvästi oikeistolaiseksi maahanmuuttovastaisuutta korostavaksi ja heitettiin puoluejohto puolueen rakentaja Soinista alkaen pois valtapaikoilta.

Halla-aholaisten kaappaama Perussuomalaiset olisi joutanut jo hallitukseen kyvyttömyytensä kansalle näyttämään. Silloiset hallituskumppanipuolueekaan eivät kaappareiden kanssa yhteistyötä halunneet ja sietämistä on yritetty rakentaa.Enemmistö persujen eduskuntryhmästä sinistyi.  Nyt näytetään menevän suuntaan, että jos Jussi saa hallitusohjelmaan maahanmuuttovastaisuutta ja EU-vastaisuutta niin suostuvatt Kokoomuksen tueksi hallitukseen ensi eduskuntavaalien jälkeen. Mukaan lisäksi luonollisesti Ruotsalaiset, Kristilliset ja Keskusta laajentamaan hallituspohjaa. Haitaksi Suomelle, mutta näin demokratia toimii. Mutta katsotaan nyt ensin mitä äänestäjät tuumivat. Sipilän hallituksen aikana paitsi Soinin Perussuomalaisten, myös Sipilän Keskustan kannatus romahti huonommaksi kuin puolueella on ollut koskaan.

Persujen kannatus romahti heidän jouduttuaan Soinin pitkään vastaan hangoiteltua hallitukseeen ja lupausten onttous kävi ilmi. Persujen kaikkea kaikille pyrkimykset eivät edenneet. Ulkoministeri Soini toikkaroi abortinvastustajien porukoissa, Edes ministerin mittaisia persuista hallituksessa oli vain Jussi Niinistö. Nykypersujohdossakaan ei ole nähty ministerikykyisiä henkilöitä.  Ei Sinisille ollut enää edellytyksia kannatusta koota, mutta en ymmärrä, että halla-aholaiselle harhaanjohdollekaan. Myönnän että menee yli ymmärrykseni että persut onnistuivat yli tuplaamaan kannatuksen juuri eduskuntavaalien aluskuukausina lähes Soinin parhaaseen kannatukseen. Oleellinen metodi on tunnetusti ollut Soinin haukkuminen. Persujen kannattajiksi höynäytetyiksi tulleet tarttuivat oljenkorteenkin.

Tämä kannatus  ei riitä nytkään, jos muita ei ole samoilla linjoilla. Niinpä Persut asemoituvat nyt Kokoomuksen tueksi.

Poissa Jaska

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2368
 • Taivahan tosikko
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3407 : Kesäkuu 10, 2021, 00:08:31 »
Huomasitteko miten Jaska ulkoisti ongelman?"kyse on TEIDÄN vanhuudestanne:
Oman vanhuuteni suhteen minulla on kuvitelma, mutta saattaa olla vääräkin.

Poissa Muisto Keijo Kullervo

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 1080
 • Päivieni kertomaa...
  • Keijo Kullervon kotisivu
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3408 : Kesäkuu 10, 2021, 09:44:52 »
Minua muuten 'pelottaa' perussuomalaisten gallupmenestys?

Aion äänestää ensi sunnuntaina, mutta en perussuomalaisia.

Muisto Keijo Kullervo
"Tie, Totuus ja Elämä."
  60x60x60 =216000

Poissa Aave

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3953
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3409 : Kesäkuu 10, 2021, 12:30:20 »
Epäilemättä oma työmarkkinatilanteeni ei ole kovin tyypillinen. Valmistelen eläkeiän reilusti ylittäneenä täysin eläkkeelle jääntiä. Meillä keskisuuressa asiantuntijayrityksessä vuotuinen vaihtuvuus lie 20%. Ei-suomenkielisiä on yli 10%. Palkkaukseen johtavasta henkilövinkistä firma maksaa palkkion. Avoimet tehtävät ovat julkisesti ilmoitettuna.
Tästä joku milleniaali (2000-luvun puolella syntynyt) voisi repiä pelihousunsa: että mitä sinä vanha käpy itsekkäästi olet siellä töissä yli eläkeiänkin nuoremmilta tietä tukkinut, sinunkin olisi kuulunut tehdä nuorille osaajille tilaa jo ajat sitten!

Vaan osa ongelmaa on se, että viime vuosina ja tälläkin hetkellä työelämästä poistuu runsaasti vanhoja konkareita, joilla on erittäin paljon ns. hiljaista tietoa alastaan, ja siihen liittyvästä osaamisesta.  He vievät samalla hiljaisen tiedon mukanaan eläkkeelle ja organisaatiot kohtaavat jatkossa myös sellaisia ongelmia, jotka olisi voitu konkarien tietotaidolla välttää. Nämä ongelmathan sitten maksavat aikaa, vaivaa, ja ennen kaikkea rahaa.

Toisaalta varsinkin julkisella sektorilla pyritään siihen, että poistuvien tilalle ei enää tarvitsisikaan palkata ketään. Julkisia palveluita tullaan siirtämään verkkoon niin paljon kuin mahdollista, ja esim. veroilmoituksen täyttäminen verkossa on vasta alkusoittoa.

Vanhustenhoito on oma vyyhtinsä. Viime vuosina on kohuotsikoitu siitä, miten lähihoitajiksi on dumpattu alalle täysin soveltumatonta ja halutonta nuorisoa ja sinne on pistetty lähes mikä nuorisokriminaali hyvänsä, kunhan nyt johonkin saadaan nuorisotyöttömyystilastoa rumentamasta.

Euroopan eläköityminen on hyvin kansainvälisten vanhustenhoitofirmojen tiedossa. Kansainvälisesti tarkasteltuna kyse on teollisesta toiminnasta, joissa palveluntarjoajat perustavat ylihinnoiteltuja ketjuliikkeitään ympäriämpäri, ja pahimmillaan vanhuksilta kupatut rahat päätyvät samalla ohi kansallisen verotuksen, veroparatiiseihin. Elämän loppuhuipennuksena onkin laillistettu ryöstö. 

Omalta kohdaltani puolestaan nauran, että mikä eläkeikä?! Onko se jotain syötävää? Eläkeikää ehditään ja joudutaan nostamaan vielä siihen malliin, että tuskinpa mitään eläkeikää näenkään - nuoremmista puhumattakaan.

Jos olisin nyt parikymppinen ja vakituisessa työssä, säästäisin seuraavat 10 vuotta 200 euroa kuukaudessa rahastoihin ja hajautettuihin osakkeisiin. Korkoa korolle -ilmiön ansiosta pelkästään sillä 10 vuoden rupeamalla saisi itselleen vanhuudenturvan, jollaista tulevaisuuden palkkaeläkkeet eivät mitenkään pysty tarjoamaan.
PYSYKÄÄ PÖKSYISSÄNNE.

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9807
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3410 : Kesäkuu 10, 2021, 20:54:02 »
Minua muuten 'pelottaa' perussuomalaisten gallupmenestys?

Aion äänestää ensi sunnuntaina, mutta en perussuomalaisia.

Muisto Keijo Kullervo
Samaako, kuin aina ennenkin? Siitähän se muutos tulee...

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4170
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3411 : Kesäkuu 15, 2021, 22:45:26 »
Katselin, mitä hommafoorumilla kirjoitellaan, vaikka harvoin siellä mitään uutta ja mielenkiintoista on. Siellä lähinnä kierrätetään samoja asioita uudelleen ja uudelleen.

Yhdessä ketjussa käsiteltiin Teemu Torssosta. Kirjoituksista ei käynyt ilmi, miten hän pärjäsi vaaleissa, joten etsin Jyväskylän tiedot tulospalvelusta. Torssonen näyttää saaneen sata ääntä, joten hänen poliittinen uransa näyttää olevan näiltä näkymin ohi. Kaikki julkisuus ei ole hyvää julkisuutta.

Kirjoituksissa huomioni kiinnittyi etnonationalisti Alaricin (joka on foorumilla "Adminstrator") kirjoitukseen, jossa hän onnitteli etnonationalisti Auri Saarelaa hyvästä tuloksesta paikkakunnallaan:

Persujen lakkautetun nuorisojärjestön 1. ja 2. varapuheenjohtajana toiminut etnonationalistihenkinen Auri Saarelainen, joka on muuten naimisissa Sinimustan Liikkeen varapuheenjohtajan kanssa, pärjäsi myös erittäin hyvin Valkeakoskella. Hän sai 145 ääntä eli toiseksi eniten läpipäässeistä kahdeksasta persusta.

Onnittelut tällekin "etnotenavalle" :)


Kiinnosti tietysti katsoa, että mikä tämä tällainen Auri oikein on, koska naisia ei taida olla kovin paljon etnojen yönsinisessä ytimessä. Ajattelin, että näin syvällä aatteessaan oleva henkilö edustaa todennäköisesti lähes paholaista "antipersujen" hyvä-paha -asteikolla. Mietin, että tyyppihän on ainakin kuvassa melko sievän näköinen, ja ajattelin, voisiko joku antipersu sopivassa tilanteessa ihastua tämän näköiseen naiseen, ja mitä tapahtuisi, kun totuus selviäisi. Voivatko poliittisesti vastakkaisilla äärilaidoilla olevat kokea vetoa toisiinsa.

Varsinainen asiani on tämä.

Kun googlailin Auri Saarelaista, löysin hänen bloginsa, jossa hän kertoo, että kiihottamissyyte häntä vastaan on hylätty.

https://aurisaarelainen.fi/syytteeni-kumottiin-koko-suomen-naisten-voitto/

Lähinnä tässä asiassa kiinnostaa, miten tällainen on mahdollista. Jos se on mahdollista, niin kuin näyttää olevan (mitä vieläkin ihmettelen), silloinhan Päivi Räsäselläkin on vielä mahdollisuudet.

Olen ajatellut, että syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ovat luonteeltaan poliittisia, joten kun valtakunnansyyttäjä arvovallallaan nostaa syytteen, tuomio on yhtä varma kuin teloitettavan kuolema sen jälkeen, kun luodit ovat lähteneet aseiden piipusta. Kyse on pelkästään teatterioikeudenkäynneistä.

Saarelainen onkin siis vapautunut syytteestä. On vieläkin vaikea uskoa, miten tällainen voisi olla mahdollista. Lehtiuutissahan lukee, että henkilö se ja se tuomittiin kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, eikä että henkilö todettiin syyttömäksi. Vai eikö syyttömäksi toteamisista mainita uutisissa.

Ja kumottiinko Saarelainen syyte lopullisesti? Hänen kirjoittamansa blogijuttu jättää auki kysymyksiä.

Poissa Toope

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 9807
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3412 : Kesäkuu 16, 2021, 21:04:45 »
Kaikenkaikkiaan persuille hyvä voitto, vaikka hieman kannatus jäi jälkeen ennusteista. 580 lisäpaikkaa kunnanvaltuustoihin samalla kun vihreät ja vasemmisto menettivät liki saman verran. Plus Kepun ja demarien tappio. Hallituspuolueet menettivät jotain 900 paikkaa.

PS, Kokoomus ja Liike Nyt saavuttivat paikkoja, eli selkeää oikeistosiirtymää. Ei sinänsä yllätys, olisi vain voinut olla suurempikin, mutta Kepu on vahva kunnissa! PS on itseasiassa laajin puolue tällä hetkellä kunnanvaltuustoissa. Sillä on edustajia kuntien määrässä laskien jo enemmän kuin Kepulla, vaikka edustajamäärä jääkin jälkeen.

Mitä tuo sitten merkitsee? Sitä, että PS kykeni ottamaan toisen/kolmanneksi suurimman puolueen paikan lukuisilla isommilla paikkakunnilla ja kaupungeissakin. Nyt se on paljon varteenotettavampi puolue kuin aiemmin. Ei räksyttävä oppositio, vaan puolue, jota ilman enemmistöä ei ehkä kunnanvaltuustoissa tule! PS:n valtakunnallinen edustajamäärä ei jää kovasti jälkeen Kokoomuksesta ja Demareista, eli kaupunkien edustajamääristä. Kepun edustajamäärä kertoo lähinnä pienten kuntien edustajistoista. Toisin sanoen PS on syrjäyttänyt Kepun kaupunkien edustajistoissa ja jakaa valtaa useimmiten Kokoomuksen ja demarien kanssa. PS on nyt se kolmas suuri puolue, ei enää Kepu!

Jopa tietyillä vanhoilla teollisilla vasemmistoalueilla, kuten Kemi, PS eteni ja vasemmistovalta kutistui.

Sohvallanukkujat taisivat tosiaan olla se PS:n suurin vihollinen noissa vaaleissa, parempaan olisi voinut/kyennyt... ???
Mutta miten saada ihmiset kiinnostumaan noista vaaleista, kun vain 55% ihmisistä oikeasti äänesti?!

Poissa MrKAT

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4017
 • Housut alas huuhaalta!
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3413 : Kesäkuu 17, 2021, 20:35:38 »
Riikka Purra, PS:n 1. varapj, itkupillinä lumihiutaleena valitti JSN:ään että YLE oli maininnut hänen käyttävän väestönvaihto-termiä.
  Purra on todisteiden mukaan käyttänyt termiä jatkuvasti ja vieläpä jatkuvasti tietoisena siitä että salaliittoihin uskova (osin terroristinen) äärioikeisto käyttää sitä termiä. Nyt Purra oli "itkenyt" sitä että hän ja terroristinen äärioikeisto liitettiin samaan Supo-uhkakuvat-uutiseen tämän termin osalta.
  Niin makaat kuin petaat, Purra! Sieg Heiliakaan ei voi nykyään käyttää olematta tietoisena mihin se liitetään! PS:kin potkii sut ulos jos teet sen, vai mitä? Itke siinä sitten...ja kelle sitten valitat sananvapauden supistustasi?

https://twitter.com/Dimmu141/status/1405541978704519175
(Sis. 2 kuvalinkkiä: https://pbs.twimg.com/media/E4F89ciVUAg5naK?format=jpg&name=small ,
https://pbs.twimg.com/media/E4F8-L4VcA8ciVr?format=jpg&name=small )
Se, joka antaa sorron tapahtua, on itse osallinen sortoon. - Charlesin isoisä Erasmus Darwin

Poissa Kopek

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4170
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3414 : Kesäkuu 17, 2021, 23:20:36 »
Niin makaat kuin petaat, Purra! Sieg Heiliakaan ei voi nykyään käyttää olematta tietoisena mihin se liitetään! PS:kin potkii sut ulos jos teet sen, vai mitä? Itke siinä sitten...ja kelle sitten valitat sananvapauden supistustasi?

Purra vaikuttaa maltilliselta tolkun ihmiseltä. Valituksessa hän on tainnut kuitenkin haksahtaa. Poliitikon ei pitäisi valittaa, minkä MrKAT:n kirjoituskin osoittaa. Rasismista voi ja pitää tietysti valittaa, jos poliitikko kuuluu johonkin "etniseen" (muuhun kuin kantasuomalaiset) ryhmään. Ja jos ei kuulu, voi valittaa jonkun muun puolesta.

Poissa Jaska

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2368
 • Taivahan tosikko
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3415 : Kesäkuu 18, 2021, 01:18:59 »
Jos verrataan edellisiin kuntavaaleihin, niin suurin häviäjä on tietenkin Keskusta (-2,6%, -376 paikkaa ), vaikka se eduskuntavaalien kannatuksesta pari prosenttia nousikin.

Kantarin, Taloustutkimuksen ja HS:n (tekijä Kantar) gallupit ovat tämän vuoden antaneet persuille 21% kannatusta, Yle arvasi persuille 18% kuntavaalitulosta. Että persujen 14,5%:n tulos ei ole mitenkään vähän alle galluppien. Eikä sillä päässyt edes mitaleille.

Edustajamäärä näyttää  laskeneen. Liekö tehty kuntaliitoksia neljän viime vuoden aikana. Keskusta jatkaa edustajamäärältään ylivoimaisesti suurimpana puolueena. Kokoomus meni nyt SDP:n ohi edustajamäärässä. Neljäntenä jatkavat edelleen persut. Keskustan suurta edustajamäärää selittää se että Keskusta on vahva pienissä kunnissa. Se on suurin puolue useammassa kunnassa kuin mikään muu puolue. Viidessäkymmenessä kunnassa on jopa Keskustalla yksinkertainen enemmistö valtuustossa. Vaasan seudulla on myös muutamia kuntia, joissa ruotsalaisilla on yksinkertanen enemmistö.

Poissa Jaska

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2368
 • Taivahan tosikko
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3416 : Kesäkuu 18, 2021, 01:38:33 »
Niin kuin Vasemmistoliitto on pelannut unohdetun kansan ääntä vasemmalla, niin vielä enemmän persut ovat pelanneet unohdetun kansan ääntä oikealla. Hallituksessa on Vasemmistoliiton kannatus laskenut mutta vielä enemmän romahti Perussuomalaisten osallistuessa Timo Soinin johdolla hallitukseen.

Poissa Xantippa

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 4363
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3417 : Kesäkuu 18, 2021, 07:13:18 »
Korostaisin kyllä edelleen sitä, että pienissä kunnissa, joita Suomessa vielä suuresti (hih) on, nämä eivät olleet puoluevaalit.

Se, että sattumalta nyt historiasyistä monet taas uudelleen ja uudelleen valitut ovat kepulaisia ainakin vaalijulisteissa, on todellakin historiallista sattumankauppaa.

Kyllä pikkukunnissa äänestetään ensisijaisesti (etenkin nyt) turvallisuushakuisesti, mikä on ollut myös syy jättää äänestämättä. Ei tässä nyt haluta isoja muutoksia, eikä niitä monessa kunnassa tapahtunutkaan. Sama se, äänestänkö vai en, siellä istuu kuitenkin Möttösen emäntä ja Sairaanhoitaja Sisko ja Veikkosen Veli, josta tulee kunnanhallituksen puheenjohtaja.

Totta kai on sitoutumattomia pienpuolueita, jotka meuhkaavat rehellisyydestään ja uudesta mistä kaikesta, mutta he usein ovat saaneet vain rettelöitsijän maineen ja pysyvät pieninä. Mutta senkin muutaman paikan, minkä saivat, veivät juurikin persuilta, eivät muilta puolueilta, joiden paikkaluku pysyy lähes samoissa.

Persut peittävät ehdokaslistallaan puolitoista sivua paikallislehdestä, mutta siihen nähden = panos versus tulos, heikolta näyttää. Tarkoitan, että kummasti tämän näkökulman persut unohtavat mainita: jos he ovat laittaneet 1000 ehdokasta ja 85 pääsee läpi (luvut esimerkin omaisia, annetaan nyt disclaimer), niin eihän se mikään huipputulos ole. Muut saivat paikkoja vähemmällä ehdokasmäärällä useimmissa kunnissa enemmän.

T: Xante

Poissa Aave

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 3953
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3418 : Kesäkuu 18, 2021, 12:06:50 »
Perussuomalaisia kannattavien koulutustaso on muuttunut paljon eduskuntavaalivuosien 2015-2019 välillä.

Vuoden 2019 vaaleissa PS menetti kouluttamattomia, kun puolestaan SDP ja Kokoomus vetivät niitä. Ammattikoululaisista PS otti tuolloin suurimman osuuden, mutta myös keskiaste, AMK ja akateeminen väki äänesti enemmän PS:ia, kuin esimerkiksi Vasemmistoliittoa.

Kouluttamattomista suurin osa äänestää SDP:tä, ja akateemisista suurin osa Kokoomusta.

Aiheesta ja tunnusluvuista enemmän Helsingin yliopistossa tehdyssä vaalitutkimuksessa (vaalitutkimus.fi).

PYSYKÄÄ PÖKSYISSÄNNE.

Poissa Jaska

 • Kantapeikko
 • ****
 • Viestejä: 2368
 • Taivahan tosikko
Vs: Perussuomalaisten muodonmuutos?
« Vastaus #3419 : Kesäkuu 18, 2021, 14:03:14 »
Kuntavaaleissa oli 35 627 ehdokasta eli 4,0 ehdokasta valtuustopaikkaa kohden (8859 valtuutettua). Valtuuston vähimmäiskoko määräytyy asukasmäärän perusteella. Enintään 5000 asukkaan kunnassa valtuustossa on vähintään 13 valtuutettua.  Valtuustokoko muuttui 34 kunnassa. Eniten ehdokkaita olivat asettaneet Keskusta 6871,  Kokoomus 6010, Perussuomalaiset 5953 (yli 2000 ehdokkaan lisäys), SDP 5653, Vasemmistoliitto 3010. Suurin kuntakattavuus oli Perussuomalaisilla, heiltä puuttui ehdokkaat manner-Suomessa vain Evijärven, Korsnäsin, Närpiön ja Pedersören kunnissa. Myös Keskustalla, Kokoomuksella ja SDP:llä oli ehdokkaita yli 90 prosentissa kuntia.