Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Pääkaupunkiseutu muutoksessa

Aloittaja Amore, tammikuu 06, 2019, 17:41:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 3 Vieraat katselee tätä aihetta.

Hippi

^
Sen sijaan, että kruisailisin ympäri PK-seutua, niin tutkisin netistä, missä myymälässä tarvike on saatavissa ja menisin suoraan sinne. Noilla roinakaupoilla on yllättävän hyvin paikkansapitävät nettisivut.

Mutta jos kaipaisin liikuntaa, niin aloittaisin Biltemasta ja siitä edelleen Puuiloon. Jos ei vielä löytynyt, niin matkalla voisin poiketa kohdalle osuvaan K-rautaan ja siitä edelleen Motonetiin ja sieltä kotiin. Pyörällä tuon lenkin selviää alle kahdessa tunnissa, kun ei jää kauppaan hypistelemään tavaroita. :)
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Socrates

Julkisilla liikkuminen on sitä kätevämpää mitä lähempänä ydinkeskustaa liikutaan, mikä on tietysti itsestään selvää. Tästä keskustaan (5km) on kulkee käytännössä tauotta bussin runkolinjat sekä ratikka, niin aika vaikea nähdä siinä mitään hankalaa.
Reittioppaan avulla vähän monimutkaisemmatkin matkat menevät nykyään yleensä aika jouhevasti. Kopekin esimerkeissä seikkaillaan aika kaukana ja paikoissa, joissa ei ole pysäköintiongelmia.

Mitä olen viime aikoina henkilöauton kyydissä ollut, niin hämmästynyt miten paljon kaikenlaista kommervenkkiä siinä on skrabaamisesta parkkipaikan etsimiseen. Sitten on ollut ongelmia pihasta pääsystä aurausvallin yli ja ovien jäätymisestä kiinni yms. Mutta toki kesällä osa ongelmista poistuu. Riippuu siitäkin tykkääkö olla ratissa vai istua julkisessa, jolloin voi lukea yms.

Kuitenkin autottomia talouksia on täällä ollut jo pitkään yllättävän paljon. Muistaakseni Ruoholahdessa oli jo aikaa sitten melkein puolet. Se näkyy asenteissa autoiluun verrattuna muihin kaupunkeihin saati maaseutuun.
Kävelevä kremppakertymä

Brutto

Kuka liikkuu pelkästään oman kotikaupunkinsa sisällä? Ei kukaan jolla on hankittuna edes jonkinlainen elämä.

Itse käyn joka päivä vähintään neljän eri kunnan alueella ja viikonloppuisin ajan rannikolle. Vaikka asun kävelyetäisyydellä rautatieasemasta ja linja-autoasemasta, matkani kakkosasunnolta ykkösasunnolle kestäisi julkisilla kulkuneuvoilla noin 8 tuntia. Jos kävisin sieltä päivittäin töissä julkisilla, en ehtisi työajan lisäksi muuta kuin matkustamaan. Omalla autolla ajan sivun alle kahteen tuntiin. Yleensä on vielä mukana valtava määrä tavaraa kyydissä. Haluan nähdä sen, joka matkustaa junalla mukanaan 150 kiloinen halkomakone ja jumppakassillinen muita tavaroita.

Tekisi mieli tempaista kuonoon niitä jotka suosittelevat minulle autosta luopumista ja siirtymistä julkisten käyttöön >:(
"I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare: crawling, slithering, along the edge of a straight razor and surviving."

Socrates

Junalla ramppaan Lahdessa eikä siinä oikeastaan mitään hankalaa ole.

Mökille meno julkisilla on kieltämättä aika rankkaa. Mutta ei nyt ajallisesti mikään paha juttu.

Hiihtämään meno bussilla sujuu kohtalaisesti, paremmin kuin edellisestä asunnosta. Suksia säilytän seuran hiihtomajalla.

Kun en ole autoiluun tottunut, niin en osaa sitä kaivata. En ole koskaan asunut autollisessa taloudessa, niin autoilun maailma on jotenkin kummallinen. Kysytään omituisia asioita ja stressataan ihmejutuista.
Kävelevä kremppakertymä

Hayabusa

Kuten yllä olevista puheenvuoroista kukin havaitsee, liikkumistarpeita on hyvin erilaisia. Tämä on hyvä muistaa, kun arvostellaan kulkutapoja.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur

Xantippa

Itse ihmettelen, kuka jaksaa kotien väliä raahata tavaroita ees taas viikottain tai jopa päivittäin. Olettaisi, että asunnolla, joka on kävelymatkan päässä kohtuusuuren kaupungin (käsittääkseni) rautatieasemaa, ei joka päivä ole tarvetta halkomakoneelle. Tai jos on, semmoinen kannattaisi sitten hommata sinne ihan vakkariin, eikä kuljetella ympäriinsä.

Itse olen ratkaissut kahdessa kaupungissa oleilun pulman siten, että minulla on tarvittavat tavarat molemmissa. En autollakaan kulkien jaksaisi pakata mitään jumppakasseja joka reissua varten. Onneksi tähän ikään vaatteita, astioita, jne. on kertynyt kyllä sen verran riesaksi asti, että ei tarvitsekaan, vaan molemmissa kämpissä eletään omaa elämäänsä, matkustaessa näiden väliä läppärilaukku riittää.

Toisaalta onneksi todella harvoin jos koskaan täytyykään lähteä töihin erikseen jompaan kumpaan, tarkoitan, että saman päivän aikana matkata edestakaisin. Oikeastaan niin harvoin, että voi lähes sanoa ei ikinä.

Matkustustapoja ja -tarpeita on tietysti erilaisia, ei siinä. Mutta tämä on asia, jossa komppaan Socrua: kun kerran totuin pääkaupunkiseudun julkisiin, autolla kulkeminen tuntuu kamalan vaivalloiselta etenkin näin talvisaikaan. Lisäksi se on arvaamatonta peliä: tuntuu, että aina se autolla tuleva tulee myöhässä, koska liikenne, koska keli, koska lähtö viivästyi, jne.

T: Xante

Socrates

Minullakin on mökillä kaikki tarpeellinen. Kauppakin on km venematkan päässä, mutta niin kallis, että yleensä tuon osan tai kaikki ruoat täältä. Toki kama on joskus ongelma, mutta ei usein.
Kävelevä kremppakertymä

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Kopek - maaliskuu 02, 2023, 11:29:35
En halua profiloitua yksityisautoilun puolestapuhujaksi, kun vertailen seuraavassa hieman julkisen liikenteen ja yksityisautoilun kuluja ja matka-aikoja.

1. Kustannukset

Jos kolme ihmistä menee Helsingissä julkisen liikenteen kulkuneuvolla kymmenen kilometrin päähän ja viipyy siellä pari tuntia, reissulle kertyy hintaa 18,60 euroa. Auto vie samalla matkalla bensaa noin 1,5 - 1,6 litraa, mikä tekee rahassa noin kolme euroa.
Halusit tietenkin profiloitua yksityisautoilijaksi ja mielikuvitusluvuilla herättää keskustelua. Helsingin keskustaan en ole kokenut mielekkääksi omalla autolla mennä, tungoksessa ajo ei ole ilo eikä parkkipaikan etsintä. Yksityisautoissa matkaa melkein aina vain yksi ihminen. Itselläni yli 90% kilometreistä niin ja Kopekin kertomuksista päätellen hänellä myös. Verottajan verovapaa kilomerikorvaus on nyt 0,53 euroa kilomeriltä ja se on oikeansuuntainen yksityisauton kustannus. Siis noin kympin 20 kilometriltä. Parkkimaksut päälle. Itselläni kilometrikustannus selvästi tuon alle, kiitos autoammattilaissukulaisten ja käytettyinä hankittujen autojen. Kaverin matkaan päästyä on kohteliasta tarjoutua osallistumaan kustannuksiin bensakulujen verran. Nelisenkymmentä vuotta olen ajellut vajaat 10000 kilometriä vuodessa.

Kun suljetaan Helsingin keskusta yms. pois, niin autolla pääsee kyllä kohteisiin nopeammin ja lähemmäs kuin paikallisliikenteellä.

Kopek

En ole pelkästään yksityisautoilija. Tätä tekstiä kirjoita ratikassa nr. 6. Puhun tosin itse raitsikoista, jonka nimen opin lapsena vanhemmiltani. Se on 50-luvulla käytetty lyhenne. Tätä kirjoittaessani hökötys on seisonut koko ajan pysäkillä. Edellinen lähti, kun olin 10 metrin päässä siitä. Sen jälkeen piti odottaa tuulisella pysäkillä 12 minuuttia.

Ok. Nyt tämä lähti liikkeelle...

kertsi

Lainaus käyttäjältä: Kopek - maaliskuu 02, 2023, 11:29:35
Lainaus käyttäjältä: Socrates - maaliskuu 02, 2023, 09:59:26
Helsingissä yksityisautoilu alkaa olla last season. Enää yksi tuttu 75v äijä jaksaa päivitellä autottomuuttani.

Yksityisautoilun vähenemistä ei uskoisi, kun katsoo Jumbon ja Ikeoiden ja parkkipaikkoja. Ehkä suuri osa autoista kuuluu maakunnista tulleille.

En halua profiloitua yksityisautoilun puolestapuhujaksi, kun vertailen seuraavassa hieman julkisen liikenteen ja yksityisautoilun kuluja ja matka-aikoja.

1. Kustannukset
...
2. Matka-aika
...
3. Saavutettavuus
...
Liikunnan kannalta julkinen liikenne on tietysti parempi vaihtoehto. Siinä saa kätevästi hyötykävelyä aivan kuin huomaamatta. Ja päivä kuluu rattoisasti, kun on liikkeessä.

Sekin on tietysti yksi näkökohta vertailussa, miten kuljetetaan kotiin se ostos, mitä oltiin etsimässä. Henkilöautossa menee mukavasti isompikin esine, kuten pesukone tai jääkaappi, jos ne eivät aivan valtavia ole. Julkisilla kulkuneuvoilla liikkuvan on järjestettävä tavaralla erillinen kuljetus.

No teepä saman vertailu esimerkiksi näistäkin aspekteista, yksityisautoilu vs. julkinen liikenne:

1. ilmansaasteiden tuottaminen
2. ilmastonmuutoksen edistäminen
3. melusaasteen tuottaminen
4. liikenneturvallisuus

Jos vertailuja tekee yksilön itsekkäästä (ja laiskasta) näkökulmasta, silloin varmaan painottuvat aivan eri asiat kuin jos vertailuja tekisi toisten ihmisten (esimerkiksi helsinkiläisten, jalankulkijoiden, pyöräilijöiden), yhteiskunnan tai ihmiskunnan näkövinkkelistä. Asiaa voi myös tarkastella yhdyskuntasuunnittelun ja tieverkoston, parkkipaikkojen yms. suunnittelun näkökulmasta: jos ja kun pääkaupunkiseudulle/-lla matkaa päivittäin vielä nykyistäkin valtaisampi joukko (enimmäkseen maalaisia?) yksityisautoilijoita, eihän silloin mikään infra riitä. Veronsa maalaiset maksavat omille kotikunnilleen, ja helsinkiläisten osuudeksi tulee olla maksumiehinä maalaisten huviajeluille ja joutua hengittämään maalaisten vanhoista saastuttavista autoista tupruavia ilmansaasteita ja kuunnella liikenteen ääniä.

ps. Eikös sulla ole rajattomasti aikaa, joten miksi on niin olennaista sinulle, paljonko tavaroiden ostamiseen kuluu aikaa?
Tyrkyllä merkkejä kopioitavaksi: ❤️😀🙂🐵🐒🦄🕊️☘️🌿😍🤪🤕🥴😵 👍✌️

Socrates

Autoilu on pikkuhiljaa muuttumassa junttien harrastukseksi ja olen huomannut, että autoa tärkeänä pitävät vaikuttavat muutenkin junteilta. Mutta Kopek ja Bruttohan ovat junttien perikuvia.
Kävelevä kremppakertymä

urogallus

Autoilu on yhtä hevonpersettä jo Tampereellakin. En osaa edes kuvitella, miten vastenmielistä se on Helsingin keskustassa. En ole käynyt autolla paljon Kehä I syvemmällä Sodomassa.

Kopek

Lainaus käyttäjältä: Jaska - maaliskuu 02, 2023, 17:40:26
Halusit tietenkin profiloitua yksityisautoilijaksi ja mielikuvitusluvuilla herättää keskustelua.
En esittänyt mielikuvituslukuja vaan juuri sen tyyppisen reissun, minkä voisin oikeasti autolla tehdä. Kaikissa mainitsemissani liikkeissä olen käynyt monta kertaa, jopa kuluneen talven aikana osassa niistä. Huomasin muuten kartasta matkoja katsellessani, että Espoossakin näyttää olevan Puuilo. Se on ilmeisesti melko uusi liike. Ketjuhan on laajentunut voimakkaasti. Olen tiennyt vain Vantaan liikkeen, jota minunlaiseni huonon suunnistajan on joskus vaikea löytää. Minähän suunnistan pelkällä intuitiolla, kun kartat eivät piirry mieleeni. Espoossa on myös iso Biltema, joten Vantaalle ei tarvitsisi mennä ollenkaan, jos kävisi läpi mainitsemani liikkeet. Reitti on joka tapauksessa täysin realistinen, ja voisin hyvin tehdä sellaisen. Muutama vuosi sitten kiersin läpi lähes kaikki Helsingin ympäristön Tokmannit, kun etsin eräitä tarjoustuotteita. Tuollainen olisi ollut busseilla aika työläs ja kallis reissu ainakin minunlaiselleni tottumattomalla matkaajalle.

Lainaus käyttäjältä: Jaska - maaliskuu 02, 2023, 17:40:26
Helsingin keskustaan en ole kokenut mielekkääksi omalla autolla mennä, tungoksessa ajo ei ole ilo eikä parkkipaikan etsintä.
Tungoksessa ajo ei ole mukavaa, mutta ei Helsingin keskustassa ole aina tungosta. Tiettyinä aikoina siellä on yllättävän vähän liikennettä. Jotkut liikennevaloistakin sammutetaan. Mitä taas autojen aiheuttamiin ilmansaasteisiin tulee, niin Helsingin keskusta ei ole alkuunkaan pahin paikka Suomessa ainakaan ruuhkahuippujen ulkopuolella. En tunne suomalaisia kaupunkeja niin, että pystyisin tekemään kattavaa vertailua. Omien vähäisten kokemusteni perusteella olen tullut siihen tuloksena, että esimerkiksi Lahti on ilmanlaadultaan aivan kauhea saastepesä Helsinkiin verrattuna. Helsingissä on suuri tuuletin, jota Lahdessa ei ole, nimittäin meri. Sieltä tulevat tuulet puhaltavat savut pois. Helsingin keskustan ilma on iltaisin paljon raikkaampaa kuin joidenkin pienten maalaispaikkakuntien ilma, joka on talojen savupiipuista tupruavan lämmityssavun kyllästämää.

Puun polttaminen omakotitalojen takoissa ja uuneissa saastuttaa enemmän kuin maantieliikenne. Sähköautoihin siirryttäessä ero vain kasvaa.

Turun Sanomat: Puunpoltto saastuttaa enemmän kuin liikenne

https://www.ts.fi/uutiset/1074253141

Lainaus käyttäjältä: Jaska - maaliskuu 02, 2023, 17:40:26
Verottajan verovapaa kilomerikorvaus on nyt 0,53 euroa kilomeriltä ja se on oikeansuuntainen yksityisauton kustannus.

Jos ajamiseni maksaisi 0,53 euroa kilometriltä, käyttäisin vuosittaiseen ajamiseen kaksinkertaisesti sen, mitkä ovat kokonaistuloni. Käyttäisin kaikki rahani puolen vuoden aikana autolla ajamiseen. Millähän loppuvuoden selviäisin, ja mistä saisin toisen mokoman rahaa ajamisen jatkamiseen.

Kysymykseen, miten paljon autolla ajamisen kustannukset ovat kilometriä kohti, on yhtä monta vastausta kuin vastaajaakin. Kustannuksiin vaikuttavat monet eri asiat. Mitä enemmän ajaa, sitä suurempi merkitys on auton polttoaineenkulutuksella. Yhden litran ero kulutuksessa sataa kilometriä kohti merkitsee rahassa mitaten tuhansien eurojen eroa, jos ajaa paljon.

0,20 euroa saattaisi olla jonkinlainen karkea kustannusarvio omille ajoilleni. Summaa nostaa se, että vanhat autoni kuluttavat epämukavan paljon polttoainetta. Pääomakuluja ei käytännössä ole, koska autot ovat jo menettäneet rahallisen arvonsa. Kustannukset koostuvat teknisistä kuluista kuten polttoaineesta, öljystä, tarvikkeista, korjauksista, renkaista ja muusta tämän tyyppisestä. Tämän lisäksi tulevat byrokraattiset kulut eli verot ja katsastusmaksut ja pakollinen vakuutus. Parkkimaksuja vältän maksamasta, mutta jonkin verran tämänkin tyyppisiä rangaistuskuluja kertyy. Tämänpäiväinen raitiovaunulla matkustaminen kuului niihin. Matkan tarkoitus oli nimittäin käydä siirtämässä autoa, jotta 24 tunnin raja pysäköinnissä ei ylity. Yleensä teen reissut kävellen, mutta koska joudun aamulla taas kävelemään autolle, menin ja tulin nyt raitiovaunuilla. Käynti vei aikaa enemmän kuin olisi mennyt kävellen. Matkaan sisältyi lisäksi lähes puoli tuntia seisoskelua pysäkeillä, koska raitiovaunut lähtivät aina juuri ennen kuin ehdin niihin. Yhdellä kerralla olin jo vaunun vieressä, mutta liian myöhään.

Olisi mielenkiintoista nähdä, miten Brutto pärjäisi jossakin pienellä paikkakunnalla, jonne menee ja josta lähtee bussi pari kertaa päivässä. Edes kaikkiin naapurikuntiin ei pääse suoraan bussilla. Tilannetta voisi verrata siihen, että Helsingin keskustasta Hakunilaan päästäkseen pitäisi matkustaa Tampereelle ja viettää siellä yö hotellissa ja matkustaa sieltä huomenna Hakunilaan. Paluumatka tapahtuisi myös Tampereen kautta ja edellyttäisi yöpymistä. Tilanne on oikeasti tällainen maaseutupaikkakunnilla. Jos haluaa päästä julkista liikennettä käyttäen muutaman kilometrin päähän naapurikunnan puolelle, joutuu matkustamaan satoja kilometrejä isojen kaupunkien kautta, eikä ainakaan edestakainen matka onnistu yhden päivän aikana.

Hippi

PK-seudulla kannattaa satunnaisen vierailijan käyttää vuorokausilippuja, niin ei tule niin tolkuttoman kalliiksi eikä tarvitse kytätä onko kertalipun vaihto-oikeus vielä voimassa.

Tässä pari hintaesimerkkiä:
AB    1 vrk   9,00 € /  2vrk 13,50 €
ABC  1 vrk  11,00 € / 2vrk 16,50 €

Noilla saa sitten vaikka koko päivän kruisailla ilman rajoituksia, kunhan katsoo, että pysyy oikeilla vyöhykkeillä. Kannattaa melkein sijoittaa se pari euroa, niin ei paljon tarvitse vyöhykerajoistakaan välittää, kun ottaa tuon ABC:n.
If you see your glass as half empty, pour it in a smaller glass and stop complaining. ❤️

Socrates

^^Lakko vaikuttaa ilmeisesti välillisesti jotenkin ratikkaliikenteeseen tai on ollut huono tuuri. Nykyään ne kulkevat aika lailla minuutilleen ja reittiopasta hyödyntämällä odottelu jää yleensä pariin minuuttiin.

Lahdessa en ole huomannut mitään ilmansaasteita. Kyllä sielläkin raikkaat tuulet mm Vesijärveltä puhaltelee ja liikenne olematonta Helsinkiin verrattuna.

Autoilun kokonaiskustannuksia en osaa arvioida, mutta aika huimia lukuja olen niistä lukenut ja kuullut.
Kävelevä kremppakertymä