Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 10 Vieraat katselee tätä aihetta.

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 28, 2022, 14:20:01
Todella nihkeästi on ollut mitään tietoa long covidin suhteen liittyen rokotteisiin. Voikohan tähän nyt sitten luottaa, vai koskeeko vain nuoria ja perusterveitä:

– Rokotuksella voi välttyä sairastumasta pitkäkestoiseen koronaan eli long covidiin. Sillä voi välttyä tai sairaalajaksolta tai teho-osastolta. Voi jopa sairastua niin vakavasti, että kuolee, luettelee Kuitto.

https://yle.fi/uutiset/3-12290268

Eipä taida olla paljon tietoa kuinka paljon rokotus keskimäärin vähentää ja kuinka paljon keskimäärin poikkeaa keskimääräisestä.

https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=long+covid+vaccination&ia=web  Varmaan samoin kuin muissakin rokotteen ominaisuuksissa: mitä vähemmän aikaa rokotteen täydestä voimaan tulosta - rokotus tulee voimaan noin viikko rokotuksesta - sen tehokkaampi vaikutus on jäljellä.

Haluaisimme, että pöpö noudattaisi meidän tahtoamme ja jättäisi ihmisen rauhaan, mutta juuri siitä se ei ole kiinnostunut.
Duodecim sanoo, että long covidissa on tärkeää ylläpitää toivoa ja pyrkiä edistämään asteittaista kuntoutumista.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - tammikuu 28, 2022, 19:50:29
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - tammikuu 28, 2022, 14:20:01
Todella nihkeästi on ollut mitään tietoa long covidin suhteen liittyen rokotteisiin. Voikohan tähän nyt sitten luottaa, vai koskeeko vain nuoria ja perusterveitä:

– Rokotuksella voi välttyä sairastumasta pitkäkestoiseen koronaan eli long covidiin. Sillä voi välttyä tai sairaalajaksolta tai teho-osastolta. Voi jopa sairastua niin vakavasti, että kuolee, luettelee Kuitto.

https://yle.fi/uutiset/3-12290268

Eipä taida olla paljon tietoa kuinka paljon rokotus keskimäärin vähentää ja kuinka paljon keskimäärin poikkeaa keskimääräisestä.

https://duckduckgo.com/?t=ffab&q=long+covid+vaccination&ia=web  Varmaan samoin kuin muissakin rokotteen ominaisuuksissa: mitä vähemmän aikaa rokotteen täydestä voimaan tulosta - rokotus tulee voimaan noin viikko rokotuksesta - sen tehokkaampi vaikutus on jäljellä.

Kuinka kauan vasta-aineiden muodostusta on ja kuinka paljon niitä muodostuu- se lienee oleellista ja yksilöllistä.  Vasta-aineet ovat kuitenkin vain yksi osa immuunipuolustusta- eikä rokotusten avulla muodostuneet vasta-aineet ole pysyviä. Tallentuuko sitten jotain sellaista "tietoa kehoon, joka auttaisi tulevissa tartunnoissa, siitä ei taida olla mitään näyttöä.

Rokotus tuleen varmaan "voimaan rokotettaessa"-- Vasta-aineiden muodostus kestänee kahdesta kolmeen viikkoa ja sen aikana saatu virusinfektio voi olla lisäharmina.


MrKAT

Koronadenialistinen aviopari veti Naistenklinikan oikeuteen syrjinnästä ja vaati 3 tonnin korvauksia.
Käräjäoikeus tyrmästi avioparin ja hovi tyrmäsi kun ei edes ota käsittelyyn. Tuomio jää voimaan.

Kätilö vaati käyttämään kasvomaskia – koronakriittinen pariskunta nosti syrjintäkanteen Naistenklinikkaa vastaan
Kouvolalainen aviopari vaati Husin naistenklinikalta 3 000 euron hyvitystä väittämästään yhdenvertaisuuslain rikkomisesta.
...
Käräjäoikeus ...:
– Yhdenvertaisuuslaki ei voi suojata yksilön sellaista mielipidettä, joka saattaa olla omiaan vaarantamaan muiden ihmisten terveyden tai yleisen turvallisuuden.

- https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/a02397fa-3ca0-433a-8f64-c74a0a787686

Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Norma Bates

^ Juuri tuota olen uumoillut, että kun meille länkkäreille on taottu kalloon että kaikki vähemmistöt ovat jaloja vainottuja ja kaikinpuolin paijaamisen tarpeessa, niin joku pöljäke sitä vielä alkaa hyväksikäyttämään, ja vaatii jotain erityiskohtelua itselleen. Vaikka on ihan itse valinnut olla vähemmistöä, eikä ole sellaisen jäseneksi syntynyt.

Karikko


Vasta-ainetestejä tehdään urheilijoille, jotta nähdään heidän tilansa sairauden jälkeen, ja sen ollessa kovin positiivinen on kilpailukiellossa.

Toisilla kestää pidempää- Herolan testitulos ilmeisesti laski riittävän alas ja hän päässee kilpailemaan olympialaisiin.

Mitä sitten nuo pcr-testit kertovat rokotteista- siitä ei liene ollut puhetta.

Vasta-aineiden tuotanto on käynnissä, niin kauan kuin on viruksia, mutta niitä löytynee jonkun aikaa paljon kauemmin- ilmeisesti tuota aktiivista tilaa viruksen potentiaalissa voidaan päätellä noista arvoista.

>>

Käytännössä tietämättä sairastettu korona voidaan tutkia vasta-ainetestillä.

Toimittaja Kati Rantalalle tehdyssä testissä tutkittiin sairauteen viittaavat vasta-aineet, eikä siinä siis näy rokotevastetta.

– Merkityksellistä näissä vasta-ainetesteissä on se, että pystytään selvittämään, onko mahdollinen positiivinen PCR-testin tulos akuutti, tartuttava tauti vai jäänne vanhasta. PCR-testeissä nimittäin saattaa näkyä jopa puoli vuotta positiivinen tulos, vaikka tartuttava vaihe olisi ollut ohi ajat sitten, Kristiina Hotakainen selittää.

Hotakainen kertoo, että on hyvin harvinaista, että joku olisi tietämättään sairastanut koronan. Asiaa on myös tutkittu yhdessä Helsingin yliopiston kanssa. Viime kesään mennessä väestön vasta-aineet näyttivät tutkimuksissa siltä, että salaa sairastettu tauti olisi erittäin harvinainen.

– Omikronin kanssa voi olla mahdollista, Hotakainen sanoo

Jos halutaan saada varmuus siitä, onko PCR-testin positiivinen tulos tartuttavassa vaiheessa vai jo sairastettu tauti. Näitä joutuu pohtimaan tapauskohtaisesti

Jaska

Suomessa alle 12-vuotiaita lukuunottamatta kaikissa ikäryhmissä kaksi rokoteannosta on saanut 71,5 - 93,4%, koko väestöstä on saanut  73,7%. Kaikissa yli 45-vuotiaitten ikäryhmissä kolmannen rokotteen on ottanut yli puolet. Kakkosrokotteen heiketessä nuoremmillakin kolmosrokotteella vahvistamista on tarpeen jatkaa. Ei kovin hyvä tilanne kehittyneiden maiden joukossa.

Jatkuvaan seurantaan on helposti tarjolla päivittäiset vahvistettujen tartuntojen ja koronaan liittyvien kuolemien määrät. Noita kannattaa katsoa esim. viikon liukuvina keskiarvoina satunnaishuojunnan tasaamiseksi. Suomessa huippu oli tammikuun puolivälissä n. 9000 vahvistettua tartuntaa päivässä ja kahdessa viikossa on laskenut 7000 tartuntaan. Osassa Suomea ollaan edelleen kasvavassa kehityksessä. Jos tuosta arvaisi, että helmikuussa tartuntamäärä laskisi 3000:een, jossa oltiin joulukuun lopussa omikronin valloitettua jo Uudenmaan, niin mielelläni näkisin rajoitusten purkamisen aloituksen, mutta en sen uskottelua, että ongelmat on ohitettu eikä niistä tarvitse välittää. Normaaliin palaamisen aika on joskus sitten kun korona on kesyyntynyt influenssaan verrattavaksi. Sairaalahoidon tarve painaa enemmän kuin vajaasti varmistettujejen tartuntojen määrä. Sairaalakuormassa saisi tapahtua 90% väheneminen. Nyt niin sairaalassa hoidettavien määrä (lähes 700 airaalahoidossa) kuin kuolemien määrä  (18 kuollutta päivässä) on kasvussa.

Karikko

^
Tartuntamäärät eivät nyt kerro paljoakaan, kun testejä ei tehdä- Sitä paitsi omikron voi tarttua melko pian uudelleen oli rokotettu tai ei.

Rokotuksista ei ole siinä apua- eikä niitä kannattaisi enää koko kansalle väkisin tyrkyttää.

Riskiryhmille ja niille jotka sen haluavat olisi sopiva jako ja muu vouhottaminen voisi loppua vähitellen.

Rokotuksista ei kuitenkaan ole taudin leviämisen kannalta mitään hyötyä.  Eihän rokote kuitenkaan ole mikään lääke pelkotilojen hoitoon- laumasuojaa ei  tule
Vaikka tuossa ylistetään rokotteiden antamaa immuniteettia, niin se ei tarkoita mitään, koska rokote ei anna minkäänlaista immuniteettia, ainoastaan nostaa vasta-aineiden tasoa-- Limakalvoimmuniteettia tulee kyllä podetusta taudista, mutta ei rokotteista..

..


https://yle.fi/uutiset/3-12295411

Deltaan sairastuneiden, kaksi kertaa rokotettujen henkilöiden vasta-aineet nousivat sekä deltaa että alkuperäistä wuhanilaista virustyyppiä vastaan paljon enemmän kuin omikroniin sairastuneilla. Tutkijoiden mukaan tämä johtui etupäässä siitä, että deltamuunnos aiheutti omikronia useammin keskivaikean tai vaikean koronataudin.

Lievä omikronin aiheuttama tauti vaikuttaisi antavan vain vähäisen immuniteetin uutta omikrontartuntaa ja rajallisen suojan deltatartuntaa vastaan. Tutkijoiden mukaan lievän omikronin antama immuniteetti on vain noin kolmasosa rokotteisiin verrattuna

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Karikko - helmikuu 01, 2022, 12:13:56
Tutkijoiden mukaan lievän omikronin antama immuniteetti on vain noin kolmasosa rokotteisiin verrattuna

Siitä vaan sitten potemaan omikron kolmasti, jos mielii korvata rokotteet.  ::) Kuten kuulema jotkut hoitajat haluavat tehdä, kun eivät sitten niin suin surminkaan halua ottaa rokotteita, vaikka meinaa mennä duuni alta.

Jaska

#5723
Karikon linkkaama eilinen Ylen juttu ei anna selkeää kuvaa ja juuri siinä antaa oikean kuvan, paremman kuin Karikon toistelema katsantokulmansa, jota en pidä hyödyllisenä.

Jostain on jäänyt hämärästi mieleen, että toisesta rokoteannoksesta kuuden kuukauden kuluttua omikrontartuntaa vastaan olisi jäljellä 0-10% teho. Lehdissä on kerrottu, että tuoreella kolmannella piikillä omikronin tartunnan estoteho nousee 75%:iin (THL) ja 2,5 kuukaudessa estoteho on pudonnut 50%:iin. Enimmäkseen rokotuksen teholuprosentteja omikronia vastaan ei kerrota ja itsekin ajattelen luvut hyvin vihjeellisinä pikemmin kuin yleispätevinä  ennusteina.

Epidemia ei missään nimessä ole hallinnassa.

Lisää THL:n sivulta

LainaaTehoavatko rokotteet myös omikronvarianttia vastaan?

Kyllä. Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa kolmen koronarokotteen jälkeen suojateho omikronvariantin aiheuttamaa sairaalahoitoista tautia vastaan oli yli 65-vuotiailla 90 prosenttia. Suojateho on erinomainen, sillä juuri ikääntyneillä vakavan taudin riski on suurin.

Rokotussuoja omikronin aiheuttamaa tartuntaa vastaan vaikutti Britannian kansanterveyslaitoksen (UK Health Security Agency), Imperial Collegen sekä Oxfordin yliopiston yhteistyönä tehdyssä tutkimuksessa olevan matalampi kuin deltamuunnosta vastaan.

Yli puoli vuotta toisesta koronarokoteannoksesta rokotesuoja oli omikronin aiheuttamaa lievää tautia vastaan laskenut 34 prosenttiin, kun deltaa vastaan suoja säilyi 64 prosentissa.

Tutkimuksen mukaan kolmannen rokoteannoksen jälkeen suoja oli noussut lievää omikronin aiheuttamaa tautia vastaan 76 prosenttiin.

Omikronvariantti pystyy väistämään vasta-aineisiin perustuvaa suojaa tartuntaa vastaan. Tätä suojaa voidaan ainakin tilapäisesti parantaa kolmansilla rokoteannoksilla, jotka nostavat vasta-aineiden määrää.

Soluvälitteinen immuniteetti ja siten suoja vakavaa tautia vastaan näyttäisi kuitenkin tähän mennessä kertyneen tutkimustiedon perusteella säilyvän hyvin, myös kaksi rokoteannosta saaneilla.

Jo kaksi koronarokoteannosta antaa hyvän suojan omikronin aiheuttamaa vakavaa tautia vastaan, kolmas annos nostaa suojan erinomaiseksi (THL:n tiedote 7.1.2022)

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - helmikuu 01, 2022, 12:57:54
Lainaus käyttäjältä: Karikko - helmikuu 01, 2022, 12:13:56
Tutkijoiden mukaan lievän omikronin antama immuniteetti on vain noin kolmasosa rokotteisiin verrattuna

Siitä vaan sitten potemaan omikron kolmasti, jos mielii korvata rokotteet.  ::) Kuten kuulema jotkut hoitajat haluavat tehdä, kun eivät sitten niin suin surminkaan halua ottaa rokotteita, vaikka meinaa mennä duuni alta.

Kerroin vain tilanteen, mikä nyt on- en toki kehota ketään sairastumaan tarkoituksella.

Rokotteita on kovasti kehuttu, mutta eivät ne poista virusta ja paranna ketään..

Jaska

#5725
Pidän hyvin epätodennäköisenä, että koronapandemia kesyyntyy vielä omikronin myötä. Mutta rokotuksia kannattaa kehua edelleen. Suurin osa koronan aiheuttamista pysyvistä ja pitkäaikaisista haittavaikutuksista kuolemat mukaanlukien on torjuttu näillä varhaisille muunnoksille kehitetyillä mRNA-rokotteilla esimerkiksi  Suomessa. Pettynyt olen siihen, että kaupalliset lääketehtaat eivät ole saaneet aikaan kilpailukykyisiä rokotevariantteja vahvasti tuettujen ensirokotteiden jälkeen. Eikä ole tehty maailmanlaajuisesti merkitseviä ratkaisuja pandemian voittamiseksi. Vielä olisi näytön paikkaa tarjolla.

Omikronin valtaisa tartunnat moninkertaistanut maailmanvalloitus on mainio näyttö siitä, mitä rokotteilla oli jo saatu tartunnoissa aikaan ja edelleen saadaan aikaan haittojen torjunnassa.

Niillä, jotka kuvittelevat tartuntojen tai sairaalaanjoutumisten kulkevan kumulatiivisen rokotusprosentin mukaan, on lepakoita tapulissa.

Norma Bates

Lainaus käyttäjältä: Karikko - helmikuu 01, 2022, 17:06:17
Lainaus käyttäjältä: Norma Bates - helmikuu 01, 2022, 12:57:54
Lainaus käyttäjältä: Karikko - helmikuu 01, 2022, 12:13:56
Tutkijoiden mukaan lievän omikronin antama immuniteetti on vain noin kolmasosa rokotteisiin verrattuna

Siitä vaan sitten potemaan omikron kolmasti, jos mielii korvata rokotteet.  ::) Kuten kuulema jotkut hoitajat haluavat tehdä, kun eivät sitten niin suin surminkaan halua ottaa rokotteita, vaikka meinaa mennä duuni alta.

Kerroin vain tilanteen, mikä nyt on- en toki kehota ketään sairastumaan tarkoituksella.

Rokotteita on kovasti kehuttu, mutta eivät ne poista virusta ja paranna ketään..

Kerroin hoitajien touhuista. Mutta ihmettelen miksei sillä ole muka mitään väliä että rokotettu vähemmän herkästi joutuu sairaalaan tai teholle. Luulevatko ihmiset että se tehon reissu on joku huvireissu, että se on ihan jees olla jonkin aikaa jopa koomaan vaivutettuna, kun muuten meinaisi tukehtua? Tämä on käyty sen sata tai tuhat kertaa somessa läpi että ei estä tartuntoja, mutta saattaa estää sen sairaalareissun.

Sivumennen sanoen joku saisi tutkia että turruttaako se sairaaloissa duunissa oleminen hoitajat jotenkin niin että he eivät pidä sairaalaan joutumisen mahdollisuutta kamalana, ja siksi uskaltavat jättäytyä rokottamatta. Vai onko sittenkin niin että hoitoammatti tässä sotkee suotta, ja varsinaisesti se suurin rokotevastaisten ryhmä on ihan muussa hoitotyössä kuin sairaalatyössä? 

Karikko


Ketään ei varmaan kielletä rokottautumasta, mutta tuskin jonkun rokottamattomuus, vaarantaa mitenkään rokotettuja, ainakaan jos rokotuksista olisi estävää vaikutusta- sellaista ei ole todettu.

Miksi ihmeessä ollaan niin huolissaan siitä etteivät kaikki halua piikitystä, eikä sitä kaikille annetakaan, jos lisärasituksen oletetaan vain olevan haitaksi.
He ovat niitä "enemmistöjä" kuolevien joukossa.

Pelkotiloja ei varmaan voi hoitaa rokottamalla kaikki ihmiset, että jotkut saavat rauhan omalle itselleen- eivät taida saada sitä silti.

Ainakin on varmaa, etteivät he ajattele muita suojellakseen, sen verran usein on ollut viestejä, että rokottamattomat pitäisi jättää hoitamatta..


https://yle.fi/uutiset/3-12296560

Tällä hetkellä käytämme (THL:ssä) koronakuolemana sellaista kuolemaa, joka on tapahtunut 30 vuorokauden kuluttua siitä, kun on tartunta on todettu. Me emme saa suoraan niitä kuolinsyitä tänne, varsinaiset kuolinsyyt tulevat vasta myöhemmin, ja me emme niitä käsittele ollenkaan.

– Näissä kuolemissa on koronasta johtuvia (kuolemia) varmasti valtaosa, mutta sitten on varmaan muitakin kuolemia. Mutta se ei ole ihan selvää, kuinka suuri osuus kuolemista on koronan aiheuttamia, ylilääkäri Tuija Leino sanoo.

Ne ovat pääsääntöisesti iäkkäiden kuolemia. Mutta ne assosioituvat vahvasti rokottamattomuuteen. Osaksi he voivat olla myös sellaisia ihmisiä, jotka ovat olleet niin vakavasti sairaita ja hauraita, että heille ei ole haluttu rokotuksen sivuvaikutuksilla enää kärsimystä.

– Eniten koronaan kuolee rokotettuja vanhuksia, sillä vanhuksista valtaenemmistö on rokotettuja. Mutta kuolleisuus on suurinta rokottamattomilla vanhuksilla, vaikka heitä on vanhuksista vain pieni vähemmistö – heidän riskinsä kuolla on siis suurin.

Jaska

THL:n tietäjäukot Markku Tervahauta ja Mika Salminen kirjoittavat päivän Hesarin vieraskynäpalstalla  mielenkiintoisia epidemiatilanteesta ja sovittelevat vähän ennustajan viittaakin.

Samalla kun suuntaamme ajatuksia rajoitusten purkamiseen ja normaalimpaan arkeen, meidän on varauduttava tulevaan.

Suomessa on alkuvuoden aikana todettu noin 200 000 koronavirustartuntaa, mikä on noin 40 prosenttia maassamme koko pandemian aikana todetuista tapauksista. Vaikka sairaalat ovat kuormittuneet, suhteessa tapausmääriin sairaalahoidon tarve on matalimmillaan epidemian aikana.

Omikronmuunnos on lisännyt koronatapausten määrää Suomessa, kuten monessa muussakin maassa. Osassa Eurooppaa tapausmäärät ovat kuitenkin lähteneet jo selvään laskuun.

Omikron on aiempia variantteja helpommin tarttuva, ja tartunnan saa ennen pitkää valtaosa väestöstä. Useimmilla rokotetuilla tauti jää tavanomaisen nuhakuumeen kaltaiseksi.

Rokotusten ja tartuntojen runsauden takia suurimalla osalla maamme väestöstä on tänä keväänä hyvä suoja vakavaa koronavirustautia vastaan. Se mahdollistaa, että yhteiskuntaa voidaan alkaa avata ja rajoituksia purkaa hallitusti. Jo tämän kevään aikana saataneen lisäksi uusia lääkkeitä vakavan koronavirustaudin hoitoon.

Epidemia laantuu Suomessa oletettavasti kunnolla heinäkuun alkuun mennessä, ainakin tilapäisesti.

Viimeistään syksyllä tullee kuitenkin vaihe, jossa tartuntojen määrä alkaa muun muassa kontaktien lisääntymisen takia jälleen kasvaa – etenkin niillä, joilla ei ole rokotusten tai sairastetun taudin tuomaa suojaa.

Epävarmuutta aiheuttaa se, että emme toistaiseksi tiedä tarkkaan, kuinka pitkään tartunnan saaneiden ja rokotettujen suoja vakavaa sairastumista vastaan säilyy ja kuinka se tehoaa mahdollisia uusia virusmuunnoksia vastaan. Tästä huolimatta voimme tehdä paljon, jotta voimakkaille, arkea merkittävästi haittaaville ja toisaalta perusoikeuksia kaventaville rajoitustoimille ei olisi enää tarvetta.
...
Väestön käyttäytyminen on merkittävä kysymys. Epidemian pitkittyessä ihmiset väsyvät. Ei voida olettaa, että he hyväksyvät jatkuvasti toistuvat ja laajat rajoitukset. Siksi on tärkeää, että heti kun epidemiatilanne sallii, arki saadaan normalisoitumaan ja poikkeuksellisen tilanteen aiheuttama henkinen kuorma vähenemään.

Laajat rajoitukset on säästettävä tilanteisiin, joissa ne ovat välttämättömiä väestön hengen ja terveyden suojaamiseksi. Ihmisillä on oltava kokemus rajoitusten ja suositusten tarpeellisuudesta ja vaikuttavuudesta, jotta he toimivat tarvittaessa niiden mukaisesti tulevaisuudessakin.

Ennen pitkää koronaviruksen ensimmäinen maailmanlaajuinen leviämisvaihe on ohi. Jokseenkin varmaa on, että tasaisin väliajoin ilmaantuu uusia variantteja, kuten muidenkin väestössä kiertävien hengitystievirusten kohdalla. Nähtäväksi jää, millainen uusien varianttien kyky levitä on ja kuinka voimakkaita oireita ne aiheuttavat.

Koronaan kehitetään uusia lääkkeitä ja entistä parempia rokotteita koko ajan. Niiden käyttö ja sairastamisen kautta saatu immuniteetti pienentävät vähitellen tautitaakkaa.

Erilaisiin kehityskulkuihin on kuitenkin varauduttava lääkkeiden ja rokotteiden ohella siten, että terveydenhuoltomme kantokykyä vahvistetaan.



Norma Bates

Jostain jäänyt sellainen mielikuva että nuoret aikuiset olisivat jotenkin välinpitämättömiä rokotusten suhteen. Mutta ei se näemmä koske ainakaan armeijaan tulleita:

Santahaminassa rokotekattavuus on varusmiesten keskuudessa varsin korkea. Varuskunnan mukaan esimerkiksi tammikuun saapumiserän osalta vähintään yhden rokotteen on saanut peräti 95 prosenttia varusmiehistä ja aikaisemman saapumiserän osalta luku on hieman alle 90 prosenttia. Kaksi rokotetta on saanut 88 prosenttia varusmiehistä.

https://yle.fi/uutiset/3-12299889

Olisiko niin että rokotevastaisuutta on enemmän nuorten naisten ja keski-ikäisten miesten keskuudessa? Miehet ovat jääriä muissakin asioissa, naiset taas pelkäävät sitä että rokote vaikuttaa lisääntymiskykyyn, jos sotkee kk-kierron? Ja naisissa on tietysti näitä huuhaahörhöjä.