Uutiset:

Ilmoitustaulu mahdollisten ongelmien varalta (wikimedia.org / Etherpad)

Sähköpostia ylläpidolle: kantapaikanherra (at) gmail.com

Main Menu

Koronavirus

Aloittaja Saares, helmikuu 26, 2020, 22:55:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 7 Vieraat katselee tätä aihetta.

Karikko


^
Tilastot osoittavat selkeästi, että suomen suhteellisesti kasvavat koronakuolemien määrä on suurin. Koska jaska ei näytä tietävän mitä suhteellisuus tarkoittaa niin pitänee se hänelle kertoa.

Siis entisiin kuolleiden määrään lisätään uusien kuolevien määrän suhteellinen osuus- sen nyt ovat kaikki asiantuntijat kertoneet, jaska ei vain seuraa tilanteita.

>>>

Suomessa on tähän mennessä kirjattu koronakuolemia lähes 7000.
Kuolemat painottuvat yli 80-vuotiaisiin.
Tähän mennessä Suomessa on tehty noin 11 miljoonaa koronan PCR-testiä.
Suomen koronakuolemissa ikämediaani on noussut 85 ikävuoteen. Naisilla koronakuolemien ikämediaani eli keskiluku on 88 vuotta, miehillä 83 vuotta.

Tähän mennessä (16.11.2022) koronakuolemia on Suomessa tilastoitu 6913.

Tartuntatautipäivillä koronakuolemien tilastojen tietoja avannut Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Sirkka Goebeler totesi, että vaikka koronakuolemia on selkeästi eniten hyvin iäkkäiden ikäryhmässä, koronakuolemia on ollut myös nuoremmissa ikäryhmissä.

Alle 60-vuotiailla koronaan kuolleilla usein yhteisenä tekijänä on ollut lihavuus.

Koronaan kuolleista suurempi osa on rokottamattomia kuin samanikäisestä väestöstä. Datan mukaan neljäkään koronarokotusta ei estä koronaan kuolemista, jos potilas on hyvin iäkäs.

Ei yksin korona
88 prosenttia koronakuolemista on monitekijäisiä eli potilaalla on ollut monia sairauksia. Vain 12 prosentilla koronakuolemista Covid-19 oli ainoana kuolemansyynä.


Yleisimmät koronakuolemaan myötävaikuttaneet tekijät ovat olleet sydänsairaus, dementia, diabetes, keuhkoahtaumatauti tai astma, syöpä, aivoinfarkti, munuaissairaus, lihavuus, infektio ja Parkinsonin tauti

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/e327547a-4f83-4e31-a8c4-92527cfc61c9

https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/e76e56eb-87bd-4cac-b86b-b23e0f454995

Jaska

Lainaus käyttäjältä: Karikko - marraskuu 17, 2022, 11:54:10
Tilastot osoittavat selkeästi, että suomen suhteellisesti kasvavat koronakuolemien määrä on suurin.
Tuskinpa. Päästäksesi pois valehtelijoiden kirjoista osoitapapä nyt aluksi yksikin sellainen tilasto ja kerro mitä se osoittaa. Minä esitin lähteiden kanssa useita tilastoja koronakuolemista.  Suomen koronakuolemien  ilmaantuvuus on kasvanut aiemmasta esimerkillisestä, mutta on edelleenkin europpalaisittain erittäin pieni.

Tilastosuosikkisi Ylen grafiikoissa "Kuolleet: 14 päivän muutos" näyttää nyt Suomelle nollakasvua eli Pohjoismaiden parasta. Siinä esityksess Ruotsilla ja Tanskalla on Pohjoismaiden suurimmat koronakuolemien ilmaantuvuudet sekä ilmaantuvuuden kasvut 14 päivässä. Jos haluat, varmaan kykenet esityksen ymmärtämään.

MrKAT

Omicron-varianttien osuuksien tilanne Saksassa (vko 43 on lokakuun lopulla):

Väreiltään pöhkö kuva mutta selkenee kun katsoo että palkissa ja kuvaajassa järjestys on sama ylhäältä alas.
Leviävin näyttäisi olevan ylin eli BF.7 variantti.
Toinen potentiaalinen leviäjä on BQ.1.1 jolla tosin on vasta pieni siivu alussa mutta aukenee suht nopsaan.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Karikko

^^

Jaskalle on vaikeaa hyväksyä rokotteiden huono tuottavuus- vaikka se on jo yleisesti tiedossa.

Kuolemien suhteen näyttää edelleen nousua suomen tilastoihin, nyt 6,4 prosentin suhteellinen kasvu tämän päivän päivityksessä.

Ylen alempana ei päivityksiä ole aikoihin tehty- siellä on edelleen se sama 6242 Vaikka nykyinen tilanne on jo melkein tuhat enemmän.


Mutta miksi rokotteet eivät tehoa vaikka tutkimuksissa on toki todettu vasta-aineiden muodostumista tapahtuvan.

Ehkä ne vasta-aineet ovat erilaisia ja löytävät vain niitä "tyhjiä proteiinikuoria joita kerrotaan rokotteen avulla muodostuvan.

Varsinaiseen virukseen voi olla eroja, kuten koko muoto ja sähköinen varaus, minkä vuoksi rokotteiden avulla saadut vasta-aineet eivät suojaa tartunnoilta.

Mutaatiot tietenkin vaikuttavat siihen ettei podettu tautikaan paljoa auta.

Jaska


THL tekee Suomessa koronavirustilastoinnin ja tilastoi koronakuolemat kuolinpäivälle (ks. liite). Luvut se antaa kerran viikossa. Haitta on että väestörekisteriä pitää Digitaali- ja väestövirasto, jolla ei suju mikään. Tieto kuolemista takkuaa ja viimeisten viikkojen koronakuolemat näyttävät jatkuvastu melkein nollaa. Johns Hopkinsin yliopisto Yhdysvalloissa kerää rekisteröutyjen koronakuolemien määriää mitäe en tiedä YHL:n kokoavan. Niin meillä on kahdet erilaiset koronakuolleiden historiatiedot. Ylen grafiikka 14 päivän koronakuolemista on kummallinen enkä ymmärrä muodostustapaa. Koronakoulemien ilmaantuvuudesta Johms Hopkins esittää rekisteröityjen koronakuolemien määrää Suomesta THL:n julkistamispäivän mukaan. Kumpikaan tapa ei kuvaa ciimeviikkojen koronakuolleisuutta todellisen mukaisesti. Kun tietoa viime viikkojen todellisesta koronakuolleisuudesta ei ole vielä saatavissa, niin kysymykseen Euroopan korkeimman koronakuolemien ilmaantuvuuksien suuruusjärjestyksestä nyt ei saada hyvää vastausta. Koko pandemia-ajan koronakuolemien ilmaantuvuudessa Suomi  jonkin verran keskiarvon huonommalle puolen, Euroopan maiden joukossa parhaiden joukkoon.

Edelleen odottelen kerrottua näyttöä tilastoista nähtävästä Suomen huonosta sijoituksesta koronakuolleisuudesta Euroopassa, kun siihen vedottiin.
Liitteen kuvasta ei pysty sanomaan, onko viikon koronakuolemien ilmaantuvuus laskussa vai nousussa johtuoen siitä että viimeviikkojen koronakuolemt pääosin puuttuvat. Se on varma, että koronakuolemien määrä lisääntyy, ei väheme  ;)

MrKAT

Lainaus käyttäjältä: Karikko - marraskuu 18, 2022, 11:17:18
^^
Jaskalle on vaikeaa hyväksyä rokotteiden huono tuottavuus- vaikka se on jo yleisesti tiedossa.
Näytä virologi ja epidemiologi joka noin väittää, en ole nimittäin itse törmännyt vaikka seuraan montaa.
Äänestä persu! Niin pysymme EU:ssa, saamme yli 1000 mamua /vuosi, bensan hinta nousee ja muutenkin veroja kerätään entistä enemmän mamujen hyväksi! Yalla yalla!

Karikko

Lainaus käyttäjältä: MrKAT - marraskuu 18, 2022, 20:50:45
Lainaus käyttäjältä: Karikko - marraskuu 18, 2022, 11:17:18
^^
Jaskalle on vaikeaa hyväksyä rokotteiden huono tuottavuus- vaikka se on jo yleisesti tiedossa.
Näytä virologi ja epidemiologi joka noin väittää, en ole nimittäin itse törmännyt vaikka seuraan montaa.

Taidat kulkea heidän perässään. Mutta kuuntelepa mitä he kertovat tässä männä viikollakin Rämet keskusteli aamutelkun ohjelmassa asiasta toisen asiantuntijan kanssa.

Jaska ei edes ole huomannut sitä että päivittämisiä on paljolti lopetettu ja sitä tehdään enää osittain. Ainakin ylellä, joka on se mitä itse viitsin seurata.

>>>

Vaikuttavuus hyvin vähäinen
Ainakin Helsingin ja Uudenmaan (HUS), Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sairaanhoitopiireissä pitäydytään THL:n rokotussuosituksissa.

Johtajaylilääkäri Markku Mäkijärven mukaan HUSissa linjattiin torstaina, että toistaiseksi linjauksia ei muuteta.

– Vaikka potilasmäärät ovat tietysti aika korkealla ja henkilökuntaakin sairastaa, ei nyt ainakaan tässä ja nyt lähdetä mihinkään rokotuskierroksille eikä niitä suosittelemaan. Täytyy tietysti herkällä korvalla seurata tilannetta, Mäkijärvi kertoo STT:lle.

Sama tilanne on Keski-Suomessa.

https://yle.fi/a/74-20005292

Jaska

#6742
Lainaus käyttäjältä: Karikko - marraskuu 19, 2022, 11:44:54

Jaska ei edes ole huomannut sitä että päivittämisiä on paljolti lopetettu ja sitä tehdään enää osittain. Ainakin ylellä, joka on se mitä itse viitsin seurata.

Hupiukko Karikko kirjoittaa lämpimikseen pitääkseen tyhjänpäiväistä keskustelua puusta heinästä yllä.

Edellä postittanassani ruudunkuvassa Ylen koronagrafiikkasivulta grafiikassa "Kuolleet: 14 päivän muutos" lukee: "Päivitetty 16.11.2022 13:44 Lähde Johns Hopkins yliopisto, THL (Suomen luvut)".  16.11. on keskiviikko ja THL antaa uudet kuolinpäivittäiset koronakuolematiedot torstaisin - siis THL antanut 10.11.
Kun Karikko tätä seuraa. niin varmaan hän on huomannut että lähteiden käyttö on vaihtunut. Ehkä 14 päivää on  27.10. - 9.11.2022 torstaista keskiviikkoon jos annetaan torstaina 10.11. Grafiikassa "Tilanne Suomessa" esiintyy 17.11. luku 7173 kuollutta. Eroa on yli 900 kuollutta "Kuolleet: 14 päivän muutos" grafiikassa näytettyyn.. Jos lisätyt koronakuolleet ajatellaan viimeisen viikon koronakuolemantapauksiksi, niin voidaan saada kovin kummallisia tulkintoja, kun viimeisen viikon koronakuolemia niissä tuskin on vielä ainuttakaan. Tiedot kuolemantapauksista saadaan Väestörekisteristä niin huonosti, että kahden viimeisen kuukauden koronakuolemakehityksestä ei voi sanoa mitään luotettavaa. Iämän käsityksen perustan tekemääni vertailuun THL:n peräkkäisten koronakuolemajulkistusten välillä.

Karikko

^
Jaska lienee jo huomannut, että kuolleiden määrä on viimeisen tilaston mukaan kasvanut suhteellisesti 6.4 prosenttia, kun noin kiukuttelee.

Elleivät sitten huvikseen ylellä väärentele tietoja jaskan harmiksi.

Jaska

^
Ylen mukaan siis 14 päivän muutos koronakuolemissa on 0 henkeä ja koronakuolemien kokonaismäärässä 432 henkeä (7173 - 6741 = 432 joka on 6,4% luvusta 6741 millä ei ole tekemistä vertailtavan kuolleisuustilanteen kanssa)
Voisi luulla, että edellä selostamani tilanne Ylen koromakuolemien esittämisessä oli liian mutkikas Karikon oivallettavaksi.

Karikolla ei ole esittää mitään Suomen korkeasta todellisesta koronakuolleisuuden ilmaantuvuudesta esimerkiksi viime syyskuussa tämänhetkisten kuolematietojen mukaan. Sen jälkeisistä luvuista ei vertailuja kannata tehdä koska ne eivät vielä kuvaa koronakuolleisuutta vaan suuri osa ainakin Suomen koronakuolemia puuttuu.

Ylen kertomasta THL:n luvusta 7173 koronakuolemaa puuttuu siis suunnilleen puolet kahden viimeisen kuukauden tapahtuneista koronakuolemista  kehnon Väestörekisterin kuolematietojen saannin vuoksi. Juuri parin viime kuukauden koronakuolemat olisivat oleellisimpia nykyisen tilanteen kuvalle. Suomen suhteellisen hyvää asemaa Euroopan maiden joukossa koko pandemian ajalta koronakuolemien ilmaantumisessa ne eivät tietenkään hetkauta.

Karikko

^
Hienoa Jaskan provoissa on se, että hän tavallaan antaa osittain oikeita lukuja, mutta lukee toista tietoa alempaa jossa on eri luvut. Päivittämättömät.

Siis 6741 lisätään 6,4 prosenttia saadaan 7173 mikä on ylen ilmoittama luku koronaan kuolleiden nykyisestä määrästä.

Viimeisen kahden viikon (14 vrk)  lisäys 432.

Ei kovin vaikea, mutta ilmeisesti Jaskalle täysin käsittämätön (päissälasku)


Jaska

Olen selittänyt koronakuolemien tilastojen tilanteen jo monta kertaa. Koronakuolemien määrästä 7173 puuttuu huomattava määrä (ehkä lähes tuhat) parin viime kuukauden koronakuolemia

Ylen "Kuolleet: 14 päivän muutos" pitäisi olla grafiikan alla ilmoitetun päivän THL:n viimeksi ilmoittama Suomen tilanne, joka ei ole sama kuin Ylen raportin muodostuspäivän tilanne kun THL päivittää koronakuolemaluvut pääosin torstaisin. 432 kuoleman kasvussa ei siis ilmeisesti ollut vielä kirjattuna ainuttakaan 14 viimeksi raportoidun päivän aikana tapahtunutta kuolemaa. Näin voi olla vastakin 0 vaikka kuolleiden luvut olisivat nousseet aikaisempiin viikkoihin tehtyjen lisäysten ansiosta. Juuri nyt näkyy THL:n tilastoissa koronakuolemia 14.11. saakka. Esim. 8.-14.11 on kirjattu yhteensä 15 koronakuolemaa eli valtaosa vielä puuttuu. 15 on ehkä 10% toteutuneesta.

Mutta kuten todettu, viimeisten kahden kuukauden koronakuolemista ei vielä ole saatu tilastoihin kuin ehkä puolet, äskettäisistä viikoista hyvin vähän. Kun päätetään koronatoimista, kyllä tarvittaisiin tuoreempia luotettavia tietoja kuin kahden kuukauden takaisesta tilanteesta.

Jaska

#6747
Sen verran on annettava myöten Karikolle, että Ylen grafiikassa "Kuolleet: 14 päivän muutos" Suomella esiintyvä koronakuolemien kertymä 6242 ei ole järkevä 21.11.2022 päivättyyn esitykseen, vaan nyt 6243 on THL:n tiedoissa 25.9.2022 koronakuolemien kumulatiivinen kertymä. Olen raportoinut viasta YLElle.

Näistä pidän kiinni:
- Viimeisten viikkojen koronakuolemista näyttää puuttuvan THL:n tilastoissa vielä niin suuri määrä, että tilastoaineisto huonosti kelpaa nykytilanteen arviointiin, paria kuukautta vanhemman parennin. Tämä ilmenee käytännössä niin, että lisäys koronakuolemien määriin tulee miltei kokonaan kahta viimeistä viikkoa aikaisemoaan aikaan
- Se kuinka suuri suhteellinen lisäys ajanjaksossa on tullut aikaisempaan koronakuolemien määrään, on kelvoton eri maiden koronakuolleisuuden vertailuun vaikka tilastointiviiveen aiheuttamaa harhaa ei olisikaan. Sopiva vertailusuure on ilmaantuvuus, koko pandemian ajan tai lyhyemmän ajan koronakuolemien määrän suhde väkilukuun. Pohjoismaiden koronakuolemien ilmaantuvuudet on saatavissa puhutusta Ylen grafiikasta, joskin Yle on valinnut kummallisen tavan esittää Suomen viime viikkojen koronakuolematietojen puuttumista eikä se ole vertailukelpoinen muiden maiden kanssa. Ruotsissa ja Tanskassa on koronakuoleman kirjauksen ilmaantuvuus Suomea suurempi.

Karikko

Lainaus käyttäjältä: Jaska - marraskuu 22, 2022, 08:25:55
Sen verran on annettava myöten Karikolle, että Ylen grafiikassa "Kuolleet: 14 päivän muutos" Suomella esiintyvä koronakuolemien kertymä 6242 ei ole järkevä 21.11.2022 päivättyyn esitykseen, vaan nyt 6243 on THL:n tiedoissa 25.9.2022 koronakuolemien kumulatiivinen kertymä. Olen raportoinut viasta YLElle.

Näistä pidän kiinni:
- Viimeisten viikkojen koronakuolemista näyttää puuttuvan THL:n tilastoissa vielä niin suuri määrä, että tilastoaineisto huonosti kelpaa nykytilanteen arviointiin, paria kuukautta vanhemman parennin. Tämä ilmenee käytännössä niin, että lisäys koronakuolemien määriin tulee miltei kokonaan kahta viimeistä viikkoa aikaisemoaan aikaan
- Se kuinka suuri suhteellinen lisäys ajanjaksossa on tullut aikaisempaan koronakuolemien määrään, on kelvoton eri maiden koronakuolleisuuden vertailuun vaikka tilastointiviiveen aiheuttamaa harhaa ei olisikaan. Sopiva vertailusuure on ilmaantuvuus, koko pandemian ajan tai lyhyemmän ajan koronakuolemien määrän suhde väkilukuun. Pohjoismaiden koronakuolemien ilmaantuvuudet on saatavissa puhutusta Ylen grafiikasta, joskin Yle on valinnut kummallisen tavan esittää Suomen viime viikkojen koronakuolematietojen puuttumista eikä se ole vertailukelpoinen muiden maiden kanssa. Ruotsissa ja Tanskassa on koronakuoleman kirjauksen ilmaantuvuus Suomea suurempi.

Et vain ole huomannut päivitysten epämääräisyyttä, päivittäminen myös tartuntojen osalta makaa paikoillaan.

https://yle.fi/uutiset/3-11300232

Jaska

#6749
Yle ottaa Suomen koronatiedot automaattisesti THL:n tarjoamasta rajapinnasta (en ole tutustunui), muiden maiden tiedot Johns Hopkins yliopistolta.

Minulla on tallessa ruutukaappaus Ylen em. koronavirusgrafiikkasivusta, jossa 7.10.2022 muodostettuna Suomen koronakuolemien kokonaisilmaantuvuus on noussut 14 päivässä  107,4:stä 109,2:een 100000 ihmistä kohden. Nyt on 113,1, että koronakuolemia on kirjattu tuon jälkeenkin. Muutosta on kirjattu Suomelle ainakin vielä viime kuussa.